Romania Military

Lancer… adica Sniper pentru Ucraina?

Acum ca relatiile ruso-israeliene sunt pe cale sa se raceasca (sau sa se infierbinte?) din cauza conflictului din Gaza…

Si pentru ca demontaram avionica Elbit de pe MIG-21 Lancer retrase, ce facem cu ea? Romtehnica o va vinde la pret modic? Am avea alte aeronave pe care sa o instalam? O pastram in „stocul strategic”, desi re-montarea ei la o adica  ar putea sa nu mai renteze din cauza vechimii si a costului?

Pana sa pupe ucrainenii F-16 operationale, baza ramane tot MIG-29… mai ales ca cel putin polonezii (nu stiu daca e si cazul slovacilor si al bulgarilor) nu le-au dat inca pe toate ale lor Ucrainei.

Chiar daca slabiciunea majora a MIG-29 raman motoarele, nu foarte fiabile, electronica Elbit, desi conceputa la sfarsitul anilor 1990, actualizata ar putea face o diferenta majora pentru ucraineni. Respectiva avionica poate integra armament occidental variat coorelat cu radarul ELTA EL/M 2032, inca capabil mai ales daca beneficiaza de o antena cu diametru marit pentru botul unui MIG-29. Ar fi oarecum o renastere peste ani a programului MIG-29 Sniper.

Pe ansamblu performantele respectivei avionici ar fi superioare celei integrate pe F-16 MLU cu nivel pana la Tape 5.2 (poate si 6.2?). Deci este clar superioara avionicii existente pe F-16 donate Ucrainei, daca acestea nu vor fi modernizate. Nu cred sa se puna problema sa instalam avionica Elbit pe F-16 ucrainene… desi ar putea fi si aceasta o posibilitate, Elbit avand deja in palmares o astfel de integrare pentru F-16I israeliene.

Problema este ca Israel nu si-a dat acordul pentru ca tertii sa poata transfera tehnica militara de origine israeliana catre Ucraina. La sfarsitul lui 2022 se discutase doar posibilitatea ca anumite donatii sa poata includa senzori de origine israeliana, cum ar fi radare sau senzori electro-optici.

Deci daca prin absurd am dori sa transferam avionica Lancer catre ucraineni, ea nu va putea folosi armele de origine israeliana, ci doar cele de origine ruseasca (R60, R73) sau franceza (Magic II). Chiar daca avionica ar avea anumite capacitati, ele nu ar putea fi valorificata dincolo de raza vizuala, fiind nevoie de a integra si niste rachete cu raza mai lunga, cum ar fi Mica sau AIM-120 AMRAAM, spre exemplu. Este de asemenea foarte probabil ca Elbit detine ca optiune de modernizare a avionicii respective pachete de integrare de armament mult mai variat decat varianta Lancer pe care o avem noi. Deci actualizand avionica Lancer cu acordul statului israelian, avioanele ucrainene ar putea folosi astfel si armament american.

Mai trebuie luat in calcul ca toate aeronavele MIG-29 care vor primi o astfel de avionica vor trebui retrase temporar din activitatea de acoperire a spatiului aerian ucrainean si indisponibilizate pe rand cateva saptamani sau chiar luni fiecare.

Pentru noi ar fi o optiune interesanta din 3 motive: am scapa de o avionica aflata la capat de viata, am putea beneficia de realizarea in tara a operatiunii de integrare a acesteia pe MIG-29, iar in final am putea „deconta” cheltuielile prin programul de ajutor american pentru Ucraina, asa cum au beneficiat si alti donatori.

Dar e putin probabil sa se intample!

Ramane insa intrebarea ce intentioneaza sa faca cu avionica Lancer…

 

Marius Zgureanu

Exit mobile version