Romania Military

Lansator fara recul cal. 106mm si 120mm

Din categoria armele saracului…

Cel de mai jos este cel mai probabil un M40:

 

Sau aici, in versiune mobila, la 8 tone cu tot cu senile…

M-40 cantareste aproape 210 kg cu tot cu suport iar un proiectil intre 6 si 8kg, avand o bataie maxima eficace de pana la 2 km in tragere directa si pana la 7km in tragere indirecta (distanta similara cu aruncatorul de bombe), tocmai datorita vitezei mari la gura tevii, de 500m/s ( fata de 430m/s la AG-9, care si el atinge pana la 7,5 km). Aceasta este si distanta la care un HEAT-T suedez (106 3A) de 5,5kg poate penetra peste 700mm blindaj de otel omogen laminat, cu o performanta similara putandu-se lauda RAT 700 HEAT austriac de doar 5kg.

 

Si tocmai cand ma intrebam care ar fi performanta unui aruncator fara recul cal. 120mm, am dat peste BAT-ul britanic. La 308kg, folosea proiectile de pana la 13kg si putea angaja eficient tinte pana la 2km, in ultimele variante, avand o viteza la gura tevii de 463 m/s. Fiind un produs al anilor ’50 ai secolului trecut, a fost folosit pana in anii ’80, neavand la dispozitie tehnologia recenta pentru proiectile sau tub, deci greu de spus care ar fi fost performantele unui produs derivat la ora actuala. A fost folosit de plutoanele antitanc, ca si alternativa ieftina, alaturi de mai scumpele MILAN si alte sisteme antitanc dirijate.

Snow Trac cu un L6 Wombat cal. 120mm

Interesanta optiunea pentru Snow Trac, un fel de Kettenkraftrad mai incapator, sau Wiesel neblindat. Numai bun pentru parasutisti, forte speciale si vanatori de munte.

Dincolo de obsesia mea pentru Wiesel, de remarcat zambetul „imbarcatilor” in versiunea cu lansator antitanc

Iata ca am reusit sa gasesc si unul cu aruncator fara recul, doar ca impricinatul are cal.30mm si nu 120

Iar pentru cei care isi doresc turele mai putin expuse, o versiune cu doua lansatoare M40 si mitraliera grea:

Aici in versiunea cu afet, pe post de „tun antitanc”:

Sigur imbarcabil pe Humvee, dar parca si pe Duster ar merge?

Chiar daca optiunea anti-tanc pentru un lansator fara recul ar fi una secundara, datorita distantei relativ reduse de angajare cu proiectil clasic neghidat (2km in tragere directa fata de lansatorul de rachete antitanc care depaseste 3km) si expunerii vehiculului sau grupei dupa prima tragere, acest gen de arma ieftina este foarte util in misiunea de sprijin cu foc a infanteriei. In plus, dincolo de optiunea de tragere indirecta (7km) se pot introduce si proiectile cu motor racheta, pentru cresterea razei de actiune (vezi gama existenta pentru Karl Gustav) si posibil unele ghidate, pe modelul rachetelor trase pe teava tunului (Bastion/Falarick/9M119 Svir/9M119M Refleks/ Lahat). Asta mai ales ca tehnologia ghidarii LASER a fost miniaturizata pentru a permite inclusiv ghidarea grenadelor cal. 40mm – Pike.

Pike

Ideal ar fi ghidaj care sa nu alerteze senzorii sistemelor active ale tancului, si atunci pentru proiectilele antitanc ar putea fi folosit un ghidaj pasiv (IR / milimetric radar) adaptat vitezelor mari ale proiectilului – vezi MRM-KE/CE.

Si un Karl Gustav/AT-12T portabil ar putea fi interesant… doar ca masa de 13 kilograme a unui proiectil e aproape de pragul de sus pentru orice infanterist la tragerea de pe umar (similar Panzerfaust3, dar inca tolerabil).

Apropos, stie cineva ce e asta? 🙂

 

Noi suntem inca intepeniti la AG-9 cal. 73mm… posibil inca util impotriva unor tinte slab protejate.

 

A nu, nu incerc sa sugerez absolut nimic 🙂

 

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/cu-ce-vom-inlocui-ag-7

http://www.rumaniamilitary.ro/lansatorul-carl-gustav-un-ag-9-mereu-tanar

http://www.rumaniamilitary.ro/lovitura-termobarica

 

Exit mobile version