Romania Military

Linux sau de ce n-are statul bani. Pentru ca-i fura!

Linux-1

Tot cautand, am gasit o gramada de distributii free bazate pe Linux, openSUSE-Edu Li-f-e, Uberstudent iar lista este impresionanta. Cel mai interesant a fost MAX, dezvoltat de catre Universitatea din Madrid, cu un sistem foarte interesant de instalare intr-o aula, dar si Lihuen dezvoltat in Argentina pentru invatamantul din aceasta tara.
Dupa cum vedeti, universitatile straine mizeaza pe Linux, programe free, licente GNU /BSD, sisteme de operare libere,costuri cat mai reduse, economie, in timp ce invatamantul romanesc mizeaza pe licente de la Microsoft, licente de la diverse firme de casa care nu sunt capabile sa dezvolte manuale pentru invatamantul primar, in conditiile in care sunt alocate tot mai multe sume pentru aceasta.
Iata ce a achitat educatia romaneasca si ce urmeaza sa achite catre Microsoft:

Transa 1 – 2013 – 50.000.000 lei (echivalentul a 11.084.730,86 euro);
Transa 2 – 2014 – 50.000 .000 lei (echivalentul a 11.084.730,86 euro);
Transa 3 – 2015 – 50.000.000 lei (echivalentul a 11.084.730,86 euro).
Asta este taxa pe prostie platita de Romania, in conditiile in care suportul tehnic pentru Windows XP si Office 2003 a expirat pe 8 aprilie 2014!
Banii acestia sunt doar pentru sistemul de operare si licentele Office, sa nu isi imagineze cineva ca vor cumpara vreun laborator virtual sofisticat de fizica sau chimie. Mai adaugati ca un calculator dotat cu Windows are nevoie si de un antivirus cu licenta, oare Bitdefender stie ceva de asta? Ma intreb daca un elev are neaparat nevoie de un Office profesional? Sunt destule alternative libere pentru aceasta. De ce sa nu folosim Linuxul, iar cu banii ramasi facem altceva, cumparam hardware de exemplu, cel existent fiind depasit moral in majoritatea cazurilor.
„Abonamentele” la contractele cu statul roman sunt foarte evidente si in cadrul educatiei, astfel firme agreate politic fac legea in cadrul invatamantului romanesc. Firme ca CD PRESS SRL si SIVECO cam tot timpul au contracte cu statul roman nu doar in educatie, ci si in administratie sau sistemul medical.

Sa facem socoteala la software:
-Dotarea unui calculator cu Windows si Microsoft Office costa undeva la 200-250 de euro si este valabil in functie de licenta, asta in teorie, deoarece peste 5-6 ani uzura morala isi pune amprenta. Mai adaugati licenta anuala la antivirus!
-In cazul dotarii unui calculator cu Linux costurile sunt zero! Majoritatea softului folosit pe Linux este free!
Poate va intrebati cum vad eu mentenanta. Foarte simplu, profesorul de informatica (ca de aia este profesor de informatica si automat trebuie sa cunoasca sisteme de operare diverse poate fi cel care administreaza/repara reteaua Linux din scoli, un curs de maxim 2 saptamani poate revigora cunostintele oricarui profesor de informatica!). La randul ei, scoala il poate recompensa financiar pe profesorul respectiv! Contractele de mentenanta sa fie facute doar pe partea de hardware, instalarea unui sistem de operare Linux ar trebui sa fie ceva foarte simplu pentru orice profesor de informatica!
Acum faceti domniile voastre socoteala cate scoli sunt in Romania, si cate calculatoare sunt, si nu in ultimul rand la banii cheltuiti!
Linuxul a evoluat masiv in ultimii ani, interfata grafica cu mult mai atractiva, pentru userul normal obisnuit cu click nu ar trebui sa fie o problema. In acelasi timp ofera oportunitati nebanuite pentru o configurare la maxim pentru un user de nivel mediu/expert.
Daca reusim sa dotam scolile cu Linux in loc de Windows (nu neaparat distributia asta, se poate face alta pe gustul Ministerului Educatiei), putem trece la dotarea administratiei si sistemului medical cu Linux, asa cum fac alte state moderne din Europa.

PS OK, Linuxul asta e frumos e ce vreti voi dar apare si o intrebare legitima din partea autoritatilor noastre foarte competente: „Gratis sa fie da comisionu’ cine-l plateste?!” se poate intreba – pe buna dreptate – orice soparla etatista care traieste si el saracu’ din comisioane…

Asadar astea gratuite nu „e” bune ca „e” fara comisoane, la fel ca si banii de la UE… Si uite-asa nu are statul bani.

https://edurolinux.wordpress.com
Luta Dumitru

Exit mobile version