Romania Military

Marea Neagra, Rusia si evenimentele din Ucraina

Dupa Novorossiysk, lansat la sfarsitul lui 2013, Rusia a terminat constructia la al doilea submarin din clasa Varshavyanka (Proiect 636.3) destinat Flotei Marii Negre. Sursa: Jane’s. Pe numele mic Rostov-on-Don, submarinul a fost lansat pe 26 Iunie si dupa terminarea programului de teste se va alatura prototipului Novorossiysk, care este programat sa ajunga la noua baza din orasul cu acelasi nume la inceputul anului 2015.

Daca incursiunile aeriene rusesti au provocat o dezmortire vizibila, NATO dizlocand chiar daca temporar, niste avioane in zona si impingand discret Romania sa se miste mai cu talent spre operationalizarea F-16, poate ca niste fotografii ale Constantei luate de la cota periscopica vor reusi sa aduca inca o minune: demararea modernizarii fregatelor.

Tehnomil

Este din ce in ce mai clar ca Rusia acorda zonei Marii Negre o atentie din ce in ce mai consistenta, iar miscarea politica facuta de Ucraina si Basarabia catre UE, va genera o atentie si mai mare a Moscovei pentru acest areal, pe care eu personal il consider cel mai important din Europa in urmatorii ani. Rezervele dovedite sau banuite de gaz si petrol, rutele de trasport posibile, fac din Marea Neagra „burta crocodilului” pentru Kremlin, alaturi de zona Caucazului, astfel cele doua zone geografice, practic tangente si complementare una alteia sunt in prim-planul politicii de securitate a Rusiei.

Am vazut ieri analisti de politica de securitate pe TV care considerau asa-zisa Republica Donetk ca fiind considerata de Moscova o zona geografica importanta prin prisma Crimei, fiind adica un culoar terestru care sa uneasca teritoriul rus cu peninsula fost ucraineana… Nu stiu daca o astfel de idee are logica, din punctul meu de vedere n-are, zona Donetkului nefiind nimic altceva decat o Trasnistrie mai mare in coasta Kievului si nimic mai mult, doar ca importanta Marii Negre este cu mult subestimatat de analistii nostri in favoare a tot felul de idei ciudate.

Doar ca atacarea accidentala a unui avion civil de catre rebelii controlati de Moscova, cu tehnica de lupta livrata de Moscova, sub obladuirea unor ofiteri rusi ar putea costa Rusia foarte, foarte scump, insa pretul depinde fundamental de hotararea cu care aliatii occidentali – si ma refer aici la europeni – vor manageriza aceasta groaznica intamplare in favoare lovirii Kremlinului peste degete in Donetk si Trasnistria. De infaptuirea unui act de justitie real nici nu poate fi vorba, Rusia este o superputere militara… N-a fost Vestul in stare sa-i faca ceva Libiei, daraminte Rusiei.

Rusia poate fi categoric lovita dur si nu ma gandesc aici la vectorul militar ci  doar la pretul petrolului. Este suficient ca americanii sa-si foloseasca influenta pe langa tarile din Golf, iar pretul barilului sa scada sub 80$, ca Rusia sa intampine drastice consecentite bugetare. Iar o racire accentuata a relatiilor dintre UE si Rusia este iarasi o parghie foarte  suficienta, pentru ca nu trebuie sa uitam; inamicul cu adevart primejdios pentru Rusia, in lumina unui viitor ceva mai indepartat, este China si nu UE.

Ce se va intampla? Cel mai probabil un lung schimb de „amabilitati”, acuze de-o parte si de alta, dupa care, incet, incet, lumea va uita, tonul va scadea si cu asta basta.

GeorgeGMT

Exit mobile version