Romania Military

MBDA va dezvolta MICA NG, noua generație de rachete MICA

Agenția franceză pentru achiziții în domeniul apărării (Direcția Generală pentru Armamente) a acordat MBDA contractul pentru dezvoltarea programului noii generații a sistemului MICA NG (rachetă de interceptare și combat aerian de nouă generație). Livrările sunt programate pentru anul 2026, noul sistem MICA NG urmând a echipa actualele și viitoarele avioane de atac Rafale.

 

Se intenționează astfel înlocuirea cu MICA NG a rachetelor MICA aflate în serviciul forțelor armate ale Franței și ale altor 14 țări. Programul NG presupune reproiectarea semnificativă a actualei familii de rachete MICA, menținându-se aceeași aerodinamică, greutate și centru de gravitație. Scopul este reducerea la minimum a ajustărilor necesare în materie de operare a noului sistem cu platformele și lansatoarele existente. Conceptul unic care a asigurat succesul MICA pe parcursul a două decade se regăsește în noua configurație: opțiunea cu 2 tipuri diferite de ghidare (în infraroșu și frecvență radio) și două moduri de lansare (cu șină și ejectare) în aceeași capsulă a rachetei.

 Schimbările tehnologice introduse la nivelul noii generații vor permite contracararea amenințărilor viitare. Acestea includ ținte cu semnături infraroșu și electromagnetice reduse, ținte atipice (UAV și avioane mici).

 Noile rachete ghidate în infraroșu vor folosi un senzor mai sensibil (IIR, NT RoMilitary)), în timp ce  ghidarea în radio frecvență va folosi sistemul AESA (Active Electronically Scanned Antenna), care permite strategii inteligente de detectare. Volumul redus de componente electronice al MICA NG  va permite mărirea cantității de carburant, extinzând astfel raza de acțiune a rachetei. Utilizarea unui motor nou, cu dublu impuls îi va furniza rachetei energie suplimentară la finalul traiectoriei, pentru o mai bună manevrabilitate, precum și capacitatea de a intercepta ținte aflate la mare distanță. Adăugarea de senzori interni va permite monitorizarea status-ului armei pe durata ei de viață (inclusiv în timpul stocării și transportului), contribuind semnificativ la reducerea costurilor cu întreținerea.

Sistemul a intrat în serviciu în 1997, fiind proiectat să înlocuiască rachetele MAGIC-2 și  Super 530 D cu un sistem de armament unic prevăzut cu două sisteme de ghidare interschimbabile, cu radio frecvență și în infraroșu. Aproximativ 5000 de rachete MICA în diverse configurări au fost comandate de 22 de forțe armate.

MBDA

Exit mobile version