Romania Military

MGM 166 LOSAT anti-tank weapon

Cel mai mare si peren inamic al oricarui tanc modern nu este racheta AT sau sub-munitiile specializate ci tunul de pe tancul inamic.

In fata atacurilor cu rachete, grenade auto-propulsate sau sub-munitie se mai gasesc portite de scapare, sisteme active de protectie, contramasuri, bruiajul rachetei inamice, etc, dar atunci cand un tanc inamic te-a luat in colimator si a fixat tunul pe tine, sigur vei fi lovit, sansele de supravietuire fiind mult mai mici.

Desi exista mai multe familii de proiectile AT (HE sau cumulative) mama la toate si inamicul numarul unu pentru orice tanc este proiectilul de tip sageata, in orice configuratie vreti voi. Dupa cum stim deja proiectile de tip APFSDS sunt de fapt foarte simple, constand intr-o sageata fabricata dintr-un aliaj metalic foarte dens/ greu – tungsten sau uraniu saracit – propulsata spre tinta cu viteza supersonica.

APFSDS “ucide” tancul inamic datorita violentei impactului, a energiei cinetice degajate, si pana acum nu exista nici un mijloc activ de protectie impotriva unui astfel de inamic…

OK, pana aici nimic nou pe site, dar cati dintre voi stiati ca americanii s-au gandit inca din anii “80 sa construiasca o arma bazata pe impactul cinetic la mare viteza impotriva tancurilor, dar care sa fie accesibila infanteriei?!

LOSAT Line-of-Sight Anti-Tank Weapon este un sistem AT dezvoltat si fabricat de catre Lockheed Martin Missiles and Fire Control la cererea armatei americane si care a generat o arma de foarte mare velocitate, sub forma unei rachete intubate montata pe un vehicul 4×4 Humvee.

Kinetic Energy Missile (KEM) a intrat in teste de poligon in 1997 iar in 2002, LM a primit si prima comanda ferma pentru din 12 vehciule si 144 de rachete  KEM, iar in 2003 au fost livrate primele sisteme. In timpul testelor extinse racheta AT cinetica a reusit sa distruga un tanc M 60 aflat in miscare (cu o viteza de aproximativ 45km/h), perpendicular pe directia de lansare, de la o distanta de 2300m, iar intr-un atac frontal, asupra unui tanc care ataca direct pozitia tragatorului, tinta a fost distrusa la o distata de 2400m, iar in timpul nopti, un tanc in miscare a fost lovit de la 4300 metri.

In urma testelor s-a hotarat ca LOSAT sa nu intre in productia de seria, insa Lockheed Martin a primit un alt contract pentru o dezvoltare in spirala a KEM catre Compact Kinetic Energy Missile (CKEM), care dispunea de o racheta ceva mai mica, cu o lungime de 1.52m si o masa de 43.5 kg, totul asezonat cu o raza superioara cuprinsa intre 5 si 8km.

Revenind la KEM, aceasta rachete lansabila de pe un vehciul 4×4 obisnuit dezvolta o viteza apropiata de un proiectil APFSDS tras de un tanc – 1,5km/s, dar are ca principal neajuns masa foarte mare de 80kg si este de fapt un proiectil sub-calibru cu sabot, dar fara… sabot, “sageata” fiind propulsata de un motor racheta fabricat de ATK (Alliant Techsystems) Tactical Systems Company, dispunand pentru stabilizare de patru apripioare in zona posterioara.

Racheta  poate primi corectii de traiectorie in timpul zborului de la sistemul automat de achizitie a tintei, desi la viteza de 1500m/s, corectile au foarte putin timp la dispozitie sa-si faca simtita prezenta in cazul unei lansari nu tocmai fericite.

Un vehciul are in dotare patru rachete gata de lupta, sistemul putand fi programat sa angajeze doua tinte aproape simultan. Odata ce operatorul a fixat prima tinta poate sa o achizitioneza si pe urmatoare, iar la comanda foc, fiecare racheta sa indreapta catre tinta desemnata, existand astfel potentialul ca un singur Humvee sa distruga un intreg pluton de tancuri in doar cateva secunde.

O arma cu adevarat cutremuratoare, o arma mica cat un 4×4 obisnuit dar cu o putere de foc egala cu a unui Abrams M1, dar mult mai greu de detectat decat un tanc greu si infinit mai ieftina.

 

GeorgeGMT

Exit mobile version