Romania Military

Neil Amstrong a murit…

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=RMINSD7MmT4&w=420&h=315]

 

Si odata cu el o intreaga epoca stralucitoare a explorarii spatiale, epoca aniilor „70! Pana la urma, privind inapoi, avea si Razboiul Rece partile lui bune. Competitia dintre SUA si URSS a facut ca programele spatiale, ale celor doua superputeri,  sa fie considerate pripritati in ambele sisteme.

Din pacate prezentul este macar cenusiu, daca nu sumbru cu totul. Pe o planeta scindata, aproape suprapopulata, nimeni nu mai vede viitorul, cu totii ne holbam, ca niste vite duse la taiere, doar la prezent. Numai ca viitorul vine peste noi, si vine fara prea multe vesti bune.

Suprapopularea, pauperizarea unei mari mase a populatiei, saracirea si deci scumpirea resurselor, incalzirea globala, si degradarea ecosistemelor terestre, sunt tot atate motive de spaima pentru viitor.

In loc sa vedem programul spatial ca pe niste banii albi pentru zile negre, adica sa ne dezvoltam tehnologia, iar atunci cand conditiile de aici vor fi din ce in ce mai proaste, sa avem macar sansa unui nou inceput, noi suntem oamenii zilei de astazi.

Mancare, can-can-uri, la fel ca peste tot.

In acest moment cine mai face cercetare fundamentala, cu exceptia americanilor, si intrucatva a europenilor, cui ii mai pasa de viitorul real, si de sansele oferite de el?!

Frumusetea, sau ironia sortii, este insa faptul ca atunci cand programul spatial va fi probabil unica varianta, singura sansa de salvare, cand vom constientiza acest lucru, va fi bineinteles, un pic prea traziu. Doar in filmele SF ieftine, iti poti construi o nava spatiala in garajul propriu, in realitate acest demers presupune dezvoltare de tehnologii care costa enorm si dureaza foarte mult, ai nevoie de o intreaga infrastructura deja construita, numai ca, atunci cand Apocalipsa fometei si saracirii resurselor ne va bate la usa, cand suprapopularea va deveni sufocanta, ei bine atunci va fi …too late!

Saracirea resurselre nu va permite dezvoltarea de astfel de programe.

Oricum idee ca in viitor, chiar intr-unul ideal, milioane de oameni vor trai pe alte planete, este doar SF. Diferentele dintre doua planete sunt cu totul imense, diferentele de fauna, de flora, de microbilologie, de gravitatie, sau tipicul radiatiei solare locale, fac colonizarea, precum ceea vazuta prin filme, sa fie doar o gluma.

Ce va fi?! Poate ca este bine ca nu stim! Fericiti cei saraci cu duhul (la propriu), ca alor va fi Imparatia Cerurilor ( adica daca nu sti, nici griji nu poti sa-ti faci) !

 

PS Poate doar in astfel de momente, cand te uiti, sau te gandesti la infinitul cosmosului, iti poti da seama de meschinaria si mizeria in care ne balacim. Politica, armamente, conflicte interne…toate sunt nimicuri, numai ca noi, inca nu suntem obisnuiti sa ridicam ochii spre cer, ci ii tinem, obsedat de prosteste, indreptati numai catre micile noastre mizerii cotidiene.

Cum suntem priviti de o eventuala societate extraterestra…nici macar nu vreau sa aflu.

GeorgeGMT

Exit mobile version