Romania Military

Noi, ivanii si Type 22…R!

lupta antisubmarin

Am mai scris, am mai discutat, dar raspunsul tot nu l-am gasit. La ce-s bune Type 22, chiar modernizate, la noi in “balta”?!

Din pacate modernizarea fregatelor s-a dus iar pe cealalta lume, achizitia celor patru corvete Sigma asijderea, de achizitia rachetelor anti-nava cu baza la sol si modernizarea NPRului (in lumina celor de mai sus) s-a ales – din nou praful…

Si cum tot n-avem flota maritima (in termeni practici) putem sta relaxati pe-o piatra gandindu-ne la ce ne-ar trebui, ce vrem sa facem cu ea si ce dotare ar trebui sa avem. Ca doar prostului doar imaginatia si speranta desarta ii mai tin de foame. Pentru ca de prosti nu se mai indoieste nimeni ca am fi…

 

Fregatele Type 22R

Nu-mi plac (ca nave multirol si din ce in ce mai putin ca vanatoare de submarine) si nu sunt adeptul unor nave de 5000 to in Marea Neagra. Dar care ar fi scopul modernizarii acestora? Pai logica ar fi – in cazul nostru –  dezvoltarea unei apararii AA si anti-racheta cu raza lunga care sa acopere o eventuala flota romanesca in larg, sa-i permita operatii la distanta de bazele proprii, pentru ca eu altceva nu vad sa putem face cu ele si de fapt cam asta face toata lumea cu fregatele de 5-6000 to, le face adica antiaeriene. Nu putem gandi ca fregatele noastre ar putea sa tina in sah flota rusa de la Marea Neagra si nici nu cred ca acest lucru se doreste.

Logica celor doua nave (de Marasesti nu mai vorbim)  ar fi sa aiba la bord rachete AA cu raza lunga si medie si astfel fregatele sa oferea acoperire restului flotei, care “restul flotei” vine cu aparare apropiata (ne referim aici la corvete).

Din acest punct de vedere, doua nave de 5000 to ar fi foarte utile, dar nu Type 22 R. O FREMM are 6000 to si 32 de celule VLS –  fregata antiaeriana,  F 124 Sachsen – 5800 to tot 32 de celule Mk 41 – tot fregata antiaeriana, Fridtjof Nansen-Norvegia 5300 to, fregata dotata cu sistemul Aegis, De Zeven Provinciën – 6000 to, 40 de MK 41 VLS, etc.

Ce am putea noi spera de la aceste nave?! Lasand la o parte suma pusa la bataie, una destul de modesta, aceste nave nu au fost proiectate sa foloseasca lansatoare verticale de rachete (MK 41, de exemplu) astfel ca dotarea lor cu racheta AA cu raza lunga cam iese din discutie, atat din punctul de vedere al costurilor cat si ca posibilitatea tehnica. Si chiar daca am reusi sa inghesuim acolo cateva VLS-uri ar fi putine.

Si atunci ramanem cu 4-8 rachete anti-nava si rachete AA de tip “point-defense” – de le-am avea si pe corvete, adica cu raza mica plus 1-2 CIWS, poate un sonar tractat si posibilitatea  de duce lupta anti-submarin singure (in tandem cu elicopterele proprii), rol pentru care Type 22 a si fost proiectata, doar ca toate aceste capabilitati sunt unele de corveta pana-n 3000 to, nu pentru ditamai fregata de 5000to, cu atat mai mult cu cat in Marea Negara pentru razboiul ASW o nava mai mica ar putea fi ideala.

Nu avem nevoie de nave cu viteza de peste 32 Nd pentru ca submarinele Kilo rusesti aduse recent la Sevastopol sunt diesel-electrice si evolueaza la viteze mici, nu sunt nucleare care sa poata dezvolta viteze „de fuga”foarte mari in imersiune. Am avea asadar o „corveta” de 5000 to cu un echipaj de +200 de oameni, ditamai tinta, scump  de operat.

 

Corvetele Sigma 10514

Nave de 2500 to care pot duce si lupta anti-nava, fac si aparare AA apropiata, duc foarte bine si razboiul anti-submarin, protectia convoaielor, protejeaza ZEE. Nave mult mai mici, mai ieftin de operat si una peste alta cam la fel de capabile precum o T 22R modernizata. Specializate insa pe lupta anti-submarin, adica exact ce ne trebuie noua. Am putea sa cumparam 6-8 nave.

 

NPR-urile

Eu continui sa cred ca merita modernizate cu rachete noi. O forta de reactie rapida, o cresterea semnificativa a fortei de lovire, nave strict specializate pe zona luptei nava-nava. Ar fi o foarte buna completare langa corvete, crescand practic raza artileriei de coasta. Daca pe langa cele trei am mai avea in vedere achizitia a inca trei, am avea doua divizioane. Altfel ne-am invarti prin Marea Neagra, cu alt moral si alta forta de descurajare. Prea scumpe nu sunt, nici prea complexe.

In plus orice actiune ostila ar fi „preluata” de NPRuri inca inainte ca inamicul sa ajunga in raza bateriilor de tarm, un fel de aparare anti-nava stratificata.

 

Bateriile de rachete AN de coasta

Esentiale, fara ele discutam discutii. Singurele capabile sa protejeze atat tarmul romanesc cat si rutele de navigatie din ZEE. Greu de lovit, mult mai usor si ieftin de folosit decat o nava purtatoare de rachete. Ele ar fi baza apararii noastre de coasta si a ZEE.

 

Sistem antiaeriana cu raza lunga si medie

Indispensabil daca vrem sa avem Marina Militara, porturi si trafic naval, explotari de hidrocarburi in largul marii, singura optiune pentru o oarecare acoperire aeriana in fata rusilor. Principala sa sarcina ar fi sa acopere ZEE, sa protejeze navele din apele noastre teritoriale, sa fac interdictie aeriana impotriva  avioanelor rusesti. Cum nu avem nave cu sisteme AA cu raza lunga devine obligatoriu sa detinem un astfel de sistem la tarm, ideal doua. Fara el discutam iarasi discutii…

Fara un astfel de sistem nu avem acoperire anti-aeriana a flotei si totul va fi in van.

De submarine numai zic nimic…

 

Concluzii

Singura logica a detinerii unor fregate de 5000 to ar fi ca aceste nave sa fie antiaeriene, sa poata oferi protectie anti-aeriana si impotriva rachetelor anti-nava la mare distanta, sa poata angaja inamicul dincolo de orizont, dar atat timp cat Type 22 nu prea se preteaza in acest rol, care este logica detinerii unor nave de 5000 to cu capabilitatile unor nave de 2500?!

Marina Militara are, in principiu, doua sarcini de indeplinit: sa protejeze tarmul romanesc in fata unei posibile (dar foarte ipotetice) debarcari si impotriva atacului direct al facilitatiilor noastre portuare si sa pastreze deschise culuarele de navigatie catre si dinspre Bosfor.

Daca  le luam rand observam:

-protectia tarmului si a ZEE se poate face cu nave de tip corveta si vanatoare/puitoare de mine. Aceste nave pot escorta vasele civile si le pot oferi protectie AA apropiata si, cel mai important, pot duce lupta anti-submarin (cel mai mare pericol) in foarte bune conditii, navigand mai aproape de tarmul nostru, sub protectia directa a sistemelor anti-aeriane cu raza lunga si a rachetelor anti-nava din bateriile de coasta. Nu avem ce face cu fregatele

-corvetele  si puitoarele de mine pot sustine apararea tarmului prin actiuni specifice. Corvetele pot duce limitat lupa nava-nava si cea AA apropiata, sprijinite de sistemul AA cu raza lunga si rachetele AN de coasta. Din nou nu avem nevoie de nave oceanice de 5000 to.

 

Asadar avem sau nu nevoie de fregate?!  In principiu nu ne-ar strica niste nave mai “grele” capabile sa coaguleze in jurul lor o flotila independenta, dar chiar daca am detine doua FREMMuri tot nu cred ca am face diferenta, in fata posibilitatilor rusilor de a ataca masiv, cu multe rachete si pe mai multe planuri simultan. Cel mai probabil navele noastre ar fi coplesite prin atacuri la saturatie. Ar rezista primului val, poate si celui de-al doilea, dar in final noi vom ramane fara nave inainte ca rusii sa ramana fara rachete.

In aproape orice scenariu si indiferent de dotare Marina Romana nu va iesi la lupta ci va ramane in defensiva, mai aproape de tarm, sprijinindu-se atat pe navele sale cat si pe rachetele anti-nava de la tarm, totul sub umbrela unui sistem AA cu raza lunga cat mai capabil, eventual si pe aviatie, daca vom avea avioane suficiente. Pentru ca navele noastre sa iasa “la bataie” avem nevoie ori de aviatie suficienta, ori de nave modere antiaeriene si cum asa ceva nu avem, stam pe langa plaja. Oricum n-am avea motive sa iesim prea departe indiferent de dotare…

Astfel ca decat sa bagam banii in doua fregate batrane mai bine am cumpara Harpoon si le-am instala pe F 16, mai bine am cumpara niste elicoptere cu raza mai mare si mai “musculoase”, tot in varianta ASW, poate inca doua corvete in plus, niste vanatoare de mine noi, etc.

Ar fi foarte utile si niste radare cu bataie peste orizont montate pe elicoptere grele, atat timp cat avioane de supraveghere maritima n-o sa avem, de mini-AWACS nici nu mai discutam, dar 2-3 elicoptere dotate cu radare ar fi si foarte utile si la indemana noastra.

 

In fine, discutam ca nu avem ce face, cel mai probabil atat programele de modernizare cat si cele de achizitie au cam fost oprite.

Dar eu tot nu inteleg ce au de gand ai nostri sa fac cu cele doua fregate, chiar modernizate, mai mergem dupa somalezi prin Oceanul Indian?!La asta ar fi intradevar bune, dar cam atat…

Adica chiar as fi curios cum ne-ar explica marina optiunea de a moderniza cele doua fregate, altfel decat ca neavand altceva sunt bune si astea si chiar va rog sa-mi explicati – daca puteti – la ce ar fi bune cele doau nave.

GeorgeGMT

Exit mobile version