Romania Military

Noua strategie navala a Rusiei

1638754_-_main

Presedintele Rusiei – Vladimir Putin – a anuntat noua doctrina navala cu ocazia Zilei Marinei, pe 26 Iulie.

Actuala doctrina navala o succede pe cea lansata in 2001 si potrivit lui Dimitry Rogozin doua au fost motivele pentru care s-a simtit nevoia unei noi doctrine: schimbare situatiei internationale si imbunatatirea starii Marinei Ruse din 2001 incoace.

Astfel in noua doctrina navala avem mai multe puncte de interes, dupa cum urmeaza:

 

Cele sase regiuni

Marina Rusa se va concentra pe sase regiuni importante: Atlantic, Oceanul Arctic, Marea Caspica, Oceanul Indian, Oceanul Pacific si zona Antarctica. Ciudat, Marea Neagra nu este mentionata. In toate cele sase regiuni Marina trebuie sa asigure: capacitate operationala, cercetare stiintifica, transport si resurse naturale. In mod ciudat din cele sase regiuni cele mai importante sunt considerate zona arctica si cea antarcica. De stai si te intrebi ce-au rusii cu sudul planetei?

Rogozin ne explica ca Atlanicul este deja o “marea nostrum” pentru NATO si astfel Rusia trebuie sa echilibreze cumva balanta, iar pe zona de nord interesele sunt enorme. Nu ne explica insa ce-au rusii cu zona de sud…

Insa aici e mult de discutat. Varianta scurta suna cam asa – in ultimii ani strategia Moscovei in privinta zonelor inghetate din nordul si sudul planetei are la baza prognoze conform carora in urmatorii 20-30 de ani incalzirea climei va schimba cu totul situatia si astfel zonele respective vor deveni navigabile si eligibile pentru exploatarea resurselor, iar in Antarctica chiar pentru baze permanente.

 

Constructia de nave

Seful Staului Major al Marinei Ruse, amiralul Victor Chirkov, ne explica ca prioritatea numarul unu consta in constructia si livrarea catre Marina de nave si echipamente noi si performante, avand in vedere in primul rand recuperarea decalajelor survenite in ultimii 25 de ani.

Marina Rusa are in intentie eliminarea acestor decalaje si obtinerea suprematiei tehnologice pe anumite segmente. Se au in vedere imbunatatirea sistemelor de comanda si control (C2) si dezvoltarea capacitatii de sustinerea a flotei, inclusiv prin inlocuirea stocului de tehnica de lupta, piese de schimp, etc.

Bineinteles ca prioritatea numarul 1 a amiralui Chirkov este flota de submarine nucleare, atat cele lansatoare de rachete (SSBN) cat si cele de atac cu propulsie nucleara (SSN). Amiralul rus are in vedere nu doar constructia de noi unitati ci si imbunatatirea sistemului de suport pentru aceste nave.

Dupa submarine se are in vedere constructia unei forte navale multirol, dotate cu sisteme de arme de mare precizie si raza lunga si foarte lunga, astfel incat Rusia sa-si poata proiecta forta militara pe mare rapid si eficient, oricand ar avea nevoie.

Amiralul Victor Chirkov are un plan de dotare si restructurare a flotei care se intinde pana la orizontul anului 2050, in functie bineinteles si de fondurile alocate.

 

Fortele nucleare strategice

Aici lucrurile sunt mai simple. Pana in 2020 Marina se va concentra pe operationalizarea noilor sale submarine din clasa Borei si pe mentinerea in stare de functionalitate a mai vechilor boomere din clasa Delta III/IV.

Dupa 2020 se va trece la dezvoltarea unei noi clase de submarine strategice lansatoare de SLBM, clasa care sa inlocuiasca submarinele din clasa Delta. Daca totul merge bine, dupa 2030 ar trebui sa inceapa constructia de seria pentru noul submarine strategic.

 

Forte navale multiol

Aici rusii au in vedere dezvoltarea unei flote de submarine de atac clasice – SSK- si a unor submarine cu propulsie nuclaera SSN. Pe termen mediu Rusia va folosi submarine din clasa Yasen (SSN) si Oscar (SSGN). Dupa anul 2020 se va trece la dezvoltarea si construirea de noi clase de nave (SSN) si modernizare navelor aflate in dotare.

Pentru rusii aceste submarine sunt considerate un fel de unitate mobile de soc, aceste nave putand ajunge oriunde in lume intr-un timp scurt si pot oferi Rusiei suficinta putere de foc.

 

Flota de suprafata

Nici o surpriza majora la acest capitol, rusii vad in continuare flota de suprafata ca avand doar un rol tactic in sprijinul trupelor terestre. Astfel nucleul flotei ruse de suprafata va fi format din nave usoare, fregatele din clasa Admiral Gorshkov si corvetele Steregushchy plus derivatele lor vor fi baza flotei ruse de suprafata.

Pe zona navelor oceanice mari viitorul pare a fi o noua clasa de distrugatoare (am scris si noi despre ea), nave multirol pe model Type 45, Horizon-class  sau Arleigh Burke. Se discuta si despre o noua clasa de portavioane dupa anul 2020, cu intrarea in dotare dupa 2030, despre o noua clasa de nave de asalt amfibiu, etc.

 

Aviatia navala

Aici prima urgenta este dezvoltare si lansare a unui nou avion de patrulare maritima (2020), inlocuirea elicopterului ambarcat Ka-27 si achizitionarea elicopterului Ka52K pentru uzul pe navele de lupta. Se are in vedere de asemenea dezvoltarea unui nou avion dotata cu sistem de supraveghere radar.

 

Apararea de coasta

Aici rusi isi pun in continuare nadejdea in baterii de rachete anti-nava de coasta, o infanterie marina  capabila sa fie rapid dislocata oriunde in lume si dotata pentru a putea desfasura operatiuni in orice tip de climat, dar mai ales in zonele polare 🙂 . Au ivanii ce-au cu regiunile polare…

 

Concluzii

Pe termen lung Rusia are in vedere dezvoltare de noi clase de submarine, noi nave de suprafata rapide si multirol, noi distrugatoare si portavioane, folosirea masiva a vehiculelor aeriene si submarine fara pilot plus dotarea apararii de coasta cu noi rachete capabile sa distruga atat tinte maritime cat si aeriene.

 

La sfarsit cateva semne de intrebare

In primul rand aceasta noua strategie este opera amiralului Victor Chirkov, un ofiter foarte serios si respectabil, asadar putem sa credem ca a fost gandita serios si nu schitata pe genunchi. Este insa uimitor ca Rusia nu a trecut Marea Neagra si Mediterana in noua sa strategie desi Rogozin a spus ceva despre Mediterana, in conditiile in care in Marea Neagra Rusia are destule probelme si destule interese, nemaivorbind aici de Mediterana. Ciudat…

A doua chestia care sare in ochi este interesul Moscovei pentru Antarctica (continental sudic plus marile inconjuratoare) in conditiile in care rusii nu prea s-au dat in vant dupa sudul planetei. Este departe de ei.  Iar aici nu putem sa nu ne amintim de cele doua nave Mistral, nave a caror comanda a nedumerit pe multi dintre noi. In Oceanul Arctic (de nord) Rusia nu are neaaparat nevoie de port-elicoptere pentru ca zona arctica se afla practic in “fata casei”, rusii avand mii de kilometrii de tarm la Oceanul Arctic si putand sa-l acopere cu Flota Nordului, Flota Pacificului si cu aviatia de pe tarm, lucru pe care se si pregatesc sa-l faca, prin modernizarea si redeschiderea unor baze militare in zona de nord.

Dar in zona de sud rusii nu au baze de nici un fel, nu au aliati, si astfel necesitatea navelor de tip Mistral ar putea fi de fapt tocmai pe Antarctica. Ce-i mana pe rusi spre sud este pentru mine o mare enigma dar in mod clar ii mana bine daca au simtit nevoia sa declare public acest lucru…

GeorgeGMT

 

Exit mobile version