Romania Military

„Noutati” despre corvete

Ca tot mai avem o saptamana pana la BSDA 2018.

Nu stiu cat de noutati sunt, dar astazi avem o imagine mai clara a ofertelor pe care companiile europene le-au facut MApN. Nu discutam aici de turci, nu stiu ce oferta au (posibil corveta din clasa – Ada /Milgem) si se pare ca nu intereseaza pe nimeni, deocamdata cel putin.

Asadar si pe foarte scurt avem:

– Fincantieri a venit cu corveta multirol de 3200 de tone, nava despre am scris si noi deja si pentru care italienii au deja un contract ferm cu Qatarul. Doua lucruri ar fi de remarcat aici, pe de o parte corveta suporta lansatoare verticale Mk 41, iar pe de alta parte qatarezii au refuzat oferta cu VL Mica si au cerut Aster+RIM 116 RAM;

– Naval Group ofera Gowind 2500 cu armament standard VL MICA si Exocet Mk III, dar poate ambarca si armament/senzori americani, inclusiv sistemul de rachete RAM;

– Damen, nici o surpriza aici, SIGMA 10514 cu VL MICA/RAM si Exocet Mk III/RBS 15Mk III;

– TKMS a venit cu corveta K 130 Braunschweig. Germanii vor oferi  cea mai noua varianta de dotare,  si anume,  varianta modernizata – mai ales pe zona de senzori si radare –  mai precis cea pe care au oferit-o recent Deutsche Marine, serie de 5 nave care deja a intrat in productie. In masura in care marina romana va opta pentru K 130, atat logistica cat si procesul de constructie din sine va fi simplificat intrucat s-ar putea vorbi de o serie de 9 nave (5 germane si 4 romanesti).

TKMS a adoptat o noua filozofie in constructia navelor de suprafata. A tinut cont de trendul constructiilor in domeniul  naval si anume, ca majoritatea clientilor doresc ca navele noi sa fie construite la ei acasa. Ca urmare TKMS a pus pe picioare o divizie de arhitecti navali, care iau proiectul/designul navei „in valiza” si se duc la client acasa (la santierul naval indicat de acesta) unde construiesc, impreuna cu resursele puse la dispozitie de client, nava/navele dorita.

TKMS va veni in intampinarea marinei romane cu acceptarea oricarei modificari sau completari a proiectului K 130, evident daca va fi cazul.

Asadar, cam asta ar fi lista de oferte a celor patru mari constructori europeni de nave, cu precizarea ca sistemele de armament oferite pot fi schimbate cu cele pe care Marina Romana le doreste.

Si, in linii mari, conform surselor noastre, suma de 1,6 miliarde s-ar dovedi multumitoare pentru cele patru nave si modernizarea fregatelor, modernizare care oficial nu are a face cu cei 1,6 miliarde de euro (cu tot cu TVA), dar in realitate cam are.

 

Doua ar fi surprizele, din punctul meu de vedere cel putin, si anume Fincantieri cu corveta multirol de 3200 de tone si TKMSul cu K 130, pentru ca sincer nu ma asteptam ca germanii sa vina. Faptul ca participa este in sine o veste foarte buna.

Pentru cine nu stie, K 130 face parte din familia de nave militare germane MEKO.

GeorgeGMT

Exit mobile version