Romania Military

O zi speciala pentru RomaniaMilitary

1-a-..-c1..-+scris-..romaniamilitary12-280x227

Astazi, 28 martie, incepand cu ora 10.00 are loc Simpozionul “Tehnologii de vârf pentru Industria de Apărare, în contextul viitor de dezvoltare a României”, eveniment la care RomaniaMilitary.ro este co-organizator si care are scop discutarea intr-un cadru oficial a unor probleme dezbatute pe larg si de foarte multe ori pe acest blog.

Astfel se vor discuta, cu cartile pe fata si fara apanajul unui limbaj de lemn, problemele din Industria Nationala de Aparare, starea Armatei, in special pe latura de dotare, oportunitatea dezvoltarii economiei nationale si a dotarii Armatei printr-un program national care sa aiba la baza investitiile compensatorii (offset), solutii pentru iesirea din starea de rau a industriei militare, planuri de finantare.

Proiectul unui astfel de simpozion si organizarea lui, au necesitat peste 6 luni de munca asidua, negocieri si schimbari de planuri, intarzieri, dar intr-un final am reusit sa-l punem in practica.

Astfel RomaniaMilitary.ro este co-organizator al acestui eveniment unic pentru noi, alaturi de Sindicatul Industrie de Aparare FSA „Unirea”, condus de domnul Adrian Nania, de Compania Nationala ROMARM, de Camera Deputatilor si Universitatea Ecologica.

In  pogramul acestei intalniri vor fi prezentate urmatoarele teme:

  1.  Fabricaţia aditivă si imprimarea 3D, o şansă pentru Industria de Aparare, tema prezentata de domnul deputat Varujan Pambuccian
  2. Offsetul şi relansarea industriei de apărare româneşti, prezentata de Marius Zgureanu si George  Taslauanu

 

In cadrul Simpozionului au fost invitati sa ia cuvantul:

 

-reprezentanti ai Ministerului Apararii, Ministerului Economiei si Ministerului de Interne

-Domnul Corneliu Dobritoiu, presedinte al comisiei de aparare din Senat

-Domnul Ion Mocioacla, presedinte al comisiei de aparare din Camera Deputatilor

 

Au fost de asemenea invitati generali si ofiteri din Statul Major General si din  statele majore ale armelor, reprezentanti ai servicilor secrete, directorii si liderii de sindicat din fabricile apartinand industriei de aparare nationale.

Daca vom avea rezultate palpabile la sfarsitul acestei dezbateri nu va putem inca spune, ceea ce va putem garanta este faptul ca problemele inzestrarii Armatei si ale Industriei Nationale de Aparare, posibilitatea folosirii parghiei offsetului, ca solutie pentru relansarea industriei si a dotarii armatei, vor fi foarte clar evidentiate in acelasi ton si cu aceleasi idei discutate si pe blog.

Pentru noi este un lucru remarcabil, mai ales daca tinem cont de raritatea, pana la inexistenta, a unor luari de pozitie serioase si argumentate pe aceste teme si daca mai tinem de cont si de faptul ca RoMilitary este un site relativ nou aparut, neavand inca doi ani de la lansare. Materialele care vor fi prezentate de Marius si de mine, au fost deja, intr-o forma mai larga, trimise catre factorii de decizie militari si civili, iar pana acum nu am primit raspunsul ca ceea ce noi propunem nu ar fi realizabil, politic si economic, ci chiar dimpotriva.

Si bineinteles nimic nu ar fi fost posibil fara energia si munca sisifica uneori a liderului F.S.A. Unirea, domnul Adrian Nania, un sindicalist care m-a facut sa respect din nou aceasta parte a societatii civile.

 

Punerea in practica a acestui proiect arata pana la urma faptul ca nu doar vorbim si publicam articole, ci dimpotriva incercam sa si aducem unele din ideile exprimate prin aceste articole la realitate. De asemenea se poate observa ca materialele publicate de-a lungul timpului pe RomaniaMilitary.ro au la baza lucruri si idei serioase, astfel ca feedback-ul la propunerile noastre trimise catre factorii de decizie, pe filiera sindicala, au fost bune si incurajatoare.

Bineinteles ca suntem mandri de aceste reusite, dar nu acest este scopul nostru. Nu incercam sa ne creem o imagine mai buna, nu suntem deloc interesati de partea materiala, prin publicitate, ci incercam pur si simplu sa ne facem datoria, sa miscam lucrurile de la nivelul nostru extrem de modest. Iar acum revin cu intrebarea pe care am pus-o atunci cand RoMilitary a lansat Petitia pentru Avionul Multirol, petitie care, din pacate, nu s-a bucurat de prea multe semnaturi, desi la vremea ei a fost sustinuta de alte cateva bloguri, prea putine insa: daca RomaniaMilitary nu ar fi singura in aceste demersuri?! Daca in loc de un singur site, am fi 100?! Dar daca am fi 1000?!

Daca o parte importanta a mediei romanesti ar prelua stafeta, din mana nostra si ar ridica-o la nivel de discutie publica cu sute de mii de telespectatori?! Daca o parte importanta a mediei ar intreba non-stop institutile statului ce au de gand sa faca si ar prezenta pe multiple canale solutii si idei?!

In mod sigur situatia din tara, din Armata, din economie si din Industria de Aparare ar avea o evolutie ascendenta vizibila…Daca!

Multi dintre voi considera ca ne racim gura de pomana, cu idei-solutii, dar daca am fi mai multi?! Daca un site care inca nu a implinit doi ani de viata, si care are in spate o mana de oameni, fara nici o legatura cu sistemul politic sau militar romanesc, poate face ceva, oricat de putin semnificativ ar fi acel “ceva”,ce s-ar putea realiza daca am fi 100 de mii?!

 

Am preferat sase luni de munca continua, din postura de co-organizatori, decat o pozitie lejera si mercantila de promotori prin asa-zisul parteneriat media, desi oferte au fost destule. Se pare ca nu avem prea mult talent la lipit afise pe stalpi si impartit fluturasi prin intersectii. Am preferat sa muncim mult si sa creem propriul nostru eveniment, dacat sa ne ducem noi la evenimente organizate de altii, am preferat sa venim noi cu ideile si programele noastre, in loc sa ne dam cu parerea despre ideile si programele altora, adica am fost de partea unei pozitii active, in detrimentul uneia pasive de comentatori.

Una peste alta speram ca acest Simpozion sa fie doar inceputul uneor discutii serioase, cu ARGUMENTE, despre situatia foarte grea a economiei romanesti, in asamblul sau, si a Industriei de Aparare ca ramura strategica. De asemenea speram sa factorii de decizie sa asculte ce are de spus si societatea civila cu mai multa atentie de acum incolo.

Si poate vor mai veni si altii langa noi…Doamne-ajuta!

 

 

RomaniaMilitary.ro

 

 

 

 

Exit mobile version