Romania Military

Pentagonul vrea sa creeze o noua armata a Libiei

 

Aceasta campanie face parte dintr-un proiect de a antrena zeci de mii de soldati pe intreg Mapamondul.

Noua tactica pare sa fie mult mai ieftina decat dislocarea de forte masive in regiuniile ce trebuie sa ocupe. SUA gandeste, asteapta si apoi actioneaza.

Pana in prezent aceasta tactica a reusit doar in Irak. Coalitia a venit, a ocupat si acum controleaza cu o armata irakiana.

 

 

In Libia scenariul este putin diferit.

Administratia Obama va trimite in regiune o delegatie de 500 militari, pentru a se ocupa de recrutarea si instruirea Fortelor Armate Libiene.

Principalul obstacol al acestei campanii il reprezinta o societate divizata.

Analistii considera ca acesta tactica ascunde indoctrinarea populatiei si incercarea SUA de a atraga elitele militare de partea sa.

Conform Departamentului de Stat, americanii au investit 6,3 miliarde $ in ,,Proxy war” (probabil in 2011 a fost o ,,primavara” grea).
Prin aceste masuri americanii isi cimenteaza aliantele, furnizand echipament, mentenanta, asigura antrenament si isi insusesc toate resursele tarii.
Proxy armies, nu reprezinta ceva nou. In Georgia americana exista unitati de instruire ce servesc pe post de ,,scoala” pentru trupele din Orientul Mijlociu si Afganistan.

In Afganistan proiectul nu merge ca in Irak. Analistii considera ambitiile SUA de a echipa fortele locale cu uniforme si arme, o fantezie, dar in mentalul colectiv americanii sunt perceputi tot ca niste invadatori. Numai anul acesta 50 de soldati NATO au fost ucisi de membrii Fortelor de Securitate Afgane ( sau cu alte cuvinte: soldati platiti, antrenati si inarmati de SUA).
Chiar si in aceste conditii Administratia Obama intentioneaza sa trimita 10.000 de trupe pentru istruirea fortelor de securitate locale.

Exista tot mai multe voci ce afirma ca Iranul se afla in spatele insurectiei afgane.
Eu cred ca este o teza falsa venita in contextul invaziei. Principalul papusar al insurgentilor este SIS (serviciul secret pakistanez), cu ceva suport din China, incearca sa limiteze influenta SUA si dependenta fata de americani.
Personal consider ca ar fi impotriva propriului interes national ca Iran sa vanda arme si echipament militar talibaniilor, sau altor grupari din Afganistan.

Revenind la Libia, alte articole de presa arata intentiile Guvernului din Tripoli de a cumpara aviona Rafale.
Spre deosebire de Afganistan, aici occidentalii au gasit rostul creeri unei Air Force cu capacitati de lupta unde cel mai probabil ofiterii francezi in prag de pensionare vor pilota Rafale si Mirage F1 cumparate de libieni dupa modelul Romania cu F-16.

 

NeroFlash

Exit mobile version