Mica NG (sursa DGA) in apropierea dronei tinta
Da, abia acum, desi rachetei i se facuse reclama de niste ani buni si beneficiaza chiar si de o comanda de 567 exemplare din partea Fortelor Aeriene ale Frantei, cu primele livrari planificate pentru 2030!
Testul a fost realizat in 19 iunie in cadrul Centrului de Expertiza Mediterana al Directiei Generale de Armamente (DGA), in colaborare cu MBDA si Dassault Aviation. Pentru test a fost folosita varianta ghidata imagistic infrarosu (IIR) a rachetei Mica NG, lansata de pe o aeronava Rafale (apartinand Dassault, dupa unele surse).
Instantanee de la tragerea de test cu Mica NG (sursa DGA)
Testul rachetei a vizat secventa de desprindere de pe pilon, aprinderea motorului, zborul ghidat spre tinta, incadrarea acesteia cu ajutorul senzorului imagistic infrarosu ambarcat si lovirea.
Din filmare, pare ca racheta nu a avut cap de lupta activ si focos aferent, racheta continuand zborul dupa ce a lovit drona tinta:
(2) First development launch of MICA-NG BVR missile conducted successfully from Rafale – YouTube
Nu exista deocamdata informatii despre distanta, altitudinea si viteza la care s-a efectuat testul.
Vor urma alte teste, vizand comportamentul rachetei in zbor la diferite altitudini si viteze, apoi probabil si cele ale variantei cu cap radar activ (Radio Frecventa/ RF) testele cu munitie activa fiind prevazute cel mai probabil spre sfarsitul programului de dezvoltare.
200 de rachete Mica NG au fost comandate in cadrul primul lot, racheta integrand avionica Rafale incepand cu standardul F-4.3
Sa ne amintim ca in mai 2024, armatei franceze i-a fost livrat primul sistem antiaerian cu raza scurta Mica VL, pana la acel moment Mica lansata vertical de la sol fiind folosita in inventarul francez doar de Marine Nationale.
Rafale Marine cu Mica IR si RF acrosate (Le Bourget 2025)
Racheta Mica NG conserva dimensiunile predecesoarei Mica (3,10 m lungime, 160 mm diametru, 112 kg masa la lansare), integrand un motor racheta bi-puls care ii dubleaza raza de actiune, capete autodirectoare de noua generatie in spectrele infrarosu (IR) si electromagnetic (EM) dar si o electronica miniaturizata.
Potrivit planurile armatei franceze, la orizont 2035 sistemele saleCrotale vor fi inlocuite cu 12 sisteme Mica-VL.
In plus fata de productia de rachete noi Mica NG, francezii au procedat la renovarea stocului existent de rachete Mica, primul lot de 56 din totalul de 300 fiind livrat in 2022.
Marius Zgureanu
Surse:
Premier tir réussi du missile MICA NG depuis un Rafale | Ministère des Armées