Romania Military

ProPatria loveste din nou!

Acuma nu-i vina mea ca oamenii aia mananca banii mapnului degeaba, am mai scris despre „vastele” lor cunostinte militare si despre tonul gretos de slugarnic folosit, despre limbajul de lemn – demn de „faimosul” maior Benone Neagoe (parintele limbajului de lemn – colonel in rezerva la ora actuala), chestia e ca se fac in mod repetat de ras, mai si induc oamenii in eroare…

Dar aflam lucruri intersante de la acesti semi-analfabeti pe zona militara, astfel ca daca in urma cu nu foarte mult timp (cu ocazia sosirii in Romania a unor unitati ale US Army) eram informati ca obuzierul autopropulsat Paladin este de fapt un mortier calibrul 155mm, duminica asta am aflat cu surprindere ca la recentele exercitii de pe litoralul romanesc (impreuna cu USMC) s-a tras cu…obuziere calibrul 82mm.

„Mortierul” Paladin – calibrul 155mm (conform ProPatria)

Faptul ca „jurnalistii” de la ProPatria sunt mai saraci cu duhul stiam, dar chiar nimeni din conducerea MApN nu sesizeaza enormitatile pe care acestia le debiteaza?! Nici un militar nu se uita la aceasta emisiune sa-i mai traga de atentie?!Nimeni nu remarca diferenta dintre un aruncator de bombe/mortier si un obuzier? Unde au vazut ei obuzier de 82mm si mortier de 155mm?!

Nu-i trage si pe astia nimeni de maneca sa le explice ca desi cele doua arme seamana…nu rasar, totusi, deloc?!

Dar sa nu criticam fara sa incercam sa le explicam celor de la ProPatria cam care-i diferenta intre cele doua piese de artilerie.

-in primul rand este vorba de modul de folosire (tactica) diferit: mortierul este foarte mobil, „merge” in prima linie impreuna cu plutonul, compania sau batalionul si face parte din ceea ce indeobste este cunoscut ca fiind „artileria infanteriei”, alaturi de AG 7 sau alte arme asemenea. Obuzierul face parte din categoria „artilerie de camp”, in functie de calibru poate fi artilerie grea si sta in spatele frontului, la multi kilometri, sustinand defensiva sau ofensiva prin baraje de artilerie.

-calibrul: in general calibrul maxim al unui mortier modern este cel de 120mm, cel minim de 60mm. Aruncatorul de grenade montat pe armele de asalt (calibrul 40mm) nu este considerat mortier. Calibrele obuzierelor sunt astazi de 105mm si 155/152mm, desi istoric vorbind au existat obuziere de calibre mult mai mari.

-modul de dare a focului. La mortier exista un „cui” care percuteaza capsa proiectilului. In cazul mortierului proiectilul este mobil si loveste cuiul percutor. Si tot in general mortierul se incarca pe la gura tevii, desi in cazul mortierelor automate, acestea se incarca pe la culata, precum tunul si atunci percutorul este mobil.

In cazul obuzierului, proiectilul se incarca intotdeauna pe la culata tunului, apoi percutorul loveste capsa de initiere.

-mobilitate. Mortierul este transportat de grupa de infanterie demontat in ranite, munitia este carata tot de soldati sau in samare in cazul VM. In cazul mortierelor „grele”, de 120mm se mai pot folosi carucioare, cai sau chiar tractare auto, dar in general infanteristii duc cu ei mortierul mai usor de calibru 82mm. Obuzierul nu este transportat de militari in ranite sau in samare (pe cai) pe motiv de masa ci este intotdeauna o piesa de artilerie grea tractata de camioane grele 6×6 sau autopropulsata, pe roti sau senile. De asemenea munitia unui obuzier nu poate fi transportata de soldati in ranite din motive destule de evidente…

„Obuzierul” Model 1977, calibrul 82mm (tot conform ProPatria)

Lasand la o parte diferenta din punct de vedere strict tactic intre cele doua piese de artilerie (adica a modului de folosire), mortierul si obuzierul fac parte din clase diferite, singurul lucru comun este dat de traiectoria balistica inalta a proiectilelor lansate si de faptul ca, spre deosebire de tunuri, viteza proiectilelor la gura tevii este una mica, fata de proiectilele de tun. Tot tactic, mortierul este folosit pentru distrugerea unor tinte apropiate pe care, in general, plutonul de infanterie le vede si cu care se afla in lupta directa, in timp ce obuzierul loveste tinta de la multi kilometri din spatele frontului, folosind pentru corectia tirului observatorii de artilerie avansati. Traiectoria proiectilului este mai inalta la mortier, acesta fiind proiectat sa atinga tinte aflate aproape si foarte aproape de zona de lansare.

Bineinteles ca si aici exista exceptii de la regula. Avem astazi proiectile de mortier ghidate cu o raza de 15 km (nu noi romanii ci altii), de asemenea si obuzierele pot efectua foc la vedere in cazul in care pozitia lor este compromisa de avansul inamic si atunci artileristii folosesc arma pentru trageri directe.

Sa confunzi un obuzier cu un mortier (de doua ori, in doua ocazii diferite) in cadrul unei emisiuni militare, cand tu esti cadru militar, este deja prea mult, dar eu imi fac datoria si nu doar critic ci incerc sa indrept pe pacatos, desi cam greu sa-i mai inveti carte la varsta asta.

PS – Ce-ar fi spus americanii daca ar fi aflat ca Paladinul „ie” mortier si nu obuzier, cum le-au spus superiorii lor in State?! Probabil ca s-ar fi suparat rau de tot si si-ar fi dat demisia in bloc, precum marinarii de la bordul USS Cook cand i-a survolat fieratania aia sovietica de Su 24…

GeorgeGMT, mare „fan”

Exit mobile version