Romania Military

PUTEREA SI ADEVARUL (II)

A fost in 2023 examenul de capacitate clasa a VIII a, cu rezultate obisnuite care merita un pic analizate. Ma voi opri doar la examenul de matematica, nu ma bag la romana. Examenele au 100 de puncte dintre care 10 sunt din oficiu, deci ca sa obtina nota 5 elevii trebuie sa ia 40 de puncte.Sa vedem cum le-ar putea obtine. Examenul are 3 subiecte, primele doua sunt foarte usoare, nu trebuie sa dovedesti vreun rationament, sunt teste grila si trebuie doar sa alegi un raspuns.

La subiectul 1, primul exercitiu, rezultatul e evident 8, punctul b);

Exercitiul 2:  2x=5y, rezultatul e 10, c);

Exercitiul 3; opusul lui 3 este -3, rezultatul este -9, a);

Exercitiul 4: doua treimi din 12, rezultatul este 8, c);

Exercitiul 5: raspunsul este 4, intervalul (-2,5) nu are incluse capetele, sunt paranteze rotunde nu patrate, deci d);

Exercitul 6: citesti o diagrama, nota 7 a fost obtinuta de 8 elevi, raspunsul este b);

Asadar, dupa primul subiect elevii au asigurate 30 de puncte, plus 10 din oficiu, 40 de puncte.

Subiectul 2:

Exercitiul 1: si pulbere daca esti la geometrie, te ajuta figura, raspuns c);

Exercitiul 2; la fel, te ajuta figura, raspuns c);

Exercitiul 4; aplici teorema lui Pitagora, raspuns b);

Exercitiul 5: intuitiv, un cerc are 360 de grade, sunt 8 arce de cerc egale, raspuns b).

Sunt deja 60 de puncte, deci nota 6 asigurata fara probleme, ma opresc aici.

Rezultate evaluare 2023, clasa a VIII a:

Limba și literatura română, 120.268 de elevi  (77,8%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci).

La Matematică,116.369 de elevi (75,4%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci).

Deci, la matematica, 24,6 % dintre elevi n-au obtinut nici macar nota 5, la aceste subiecte usoare.

Niste intrebari ar trebui puse:

Cum au ajuns acesti copii in clasa a VIII a?

Ce au invatat la scoala?

Ce au facut cadrele didactice la scoala?

Daca la matematica, unde se stie ca dau examen, sunt asa de nepregatiti, cum stau copiii la celelalte materii?

Cu toate acestea, invatamantul e obligatoriu in Romania 10 clase, si indiferent de nota obtinuta elevii pot intra la liceu, un caz deosebit fiind al unui elev din Prahova care a luat nota 1 la evaluare si care poate intra la un liceu daca sunt locuri disponibile. Cum a luat elevul nota 1 nu se stie, nu a putu copia ar fi fost dat afara din examen. Ori n-a scris nimic, ori tot ce a scris a fost gresit, ca nota 1 e asigurata din oficiu.

Rezultatele acestei politici stranii care trimite copiii la liceu cu note sub 5 se vad la bacalaureat, dupa cum arata profesorul Stefan Vlaston intr-un articol din 04.07.2023:

“Conform datelor furnizate de platforma www.bacplus.ro anul acesta avem 53 de licee cu zero promovare la Bacalaureat. Comparativ, în 2020 aveam 27 licee cu zero promovare Bacalaureat, în 2021 şi 2022 – 42, iar în 2023 – 53.“

“ Este adevărat că multe dintre aceste licee au avut 1, 2, 3 candidaţi la examen, probabil din serii anterioare. Nu este clar dacă aceste licee au pierdut dreptul de a primi cifră de şcolarizare pentru clasa a IX-a în anul şcolar următor, aşa cum prevedea la un moment dat legislaţia. Sau „pedeapsa” dura doar un an! “

“ Este adevărat că în circa 38 de licee au fost 1, 2,.. ,5 candidaţi posibil din serii anterioare. Ar trebui ca ministerul Educaţiei să lămurească situaţia acestor scoli. În dosarul de presă pus la dispoziţie de Ministerul Educaţiei nu se spune o vorbă despre aceste licee.

Există şi situaţii la fel de grave, cu procente foarte mici de promovare. Avem 188 de licee cu procent de promovare sub 15%. De ce plătim astfel de licee? Iată câteva exemple cu rezultate aproape de zero.

Liceul Tehnologic „Ion I. C. Brătianu” din Bucureşti. Din 80 de elevi, doar 3 au luat bacalaureatul, 3,8%. De ce consumă bani de la buget acest liceu?

Liceul Tehologic „Mihai Eminescu”, Slobozia, judeţul Ialomiţa. Din 96 de elevi, doar 2 au luat Bacalaureatul, procent de promovare 2,1%. De ce plătim salariile profesorilor din acest liceu?

Liceul Agricol „Sandu Aldea” Călăraşi, judeţul Ialomiţa. Din 94 de elevi, doar 4 elevi au luat Bacalaureatul, procent de promovare 4,3%. “

 

“ Sunt multe astfel de licee, aşteptăm lămuriri de la ministerul Educaţiei.

Ce facem cu aceste licee?

Reprezintă un bun exemplu de ordonatori de credite care nu merită banii alocaţi de la buget. Cel mai corect ar fi să fie transformate în Şcoli Profesionale, să producă măcar meseriaşi, dacă absolvenţi de liceu nu sunt în stare. Dar ce facem, că Şcolile Profesionale au dispărut din legile Educaţiei ce vor fi promulgate pe 4 iulie de către preşedintele Iohannis. Au fost înlocuite cu „filiera tehnologică”, despre care nimeni nu ştie de reprezintă. “

“ Multi comentatori, profesori, imi spun, pe bună dreptate, că nu pot face minuni cu elevi care au intrat la liceu cu medii de 2,3, 4. Adevărat. Dacă n-ai fost in stare sa pricepi in gimnaziu adunări, impărțiri, fracții, ce pretenții poți avea sa pricepi integrale, derivate, fizică cuantica, teorie literară.

Dar de ce au fost trecuți acești elevi din clasă in clasă, fără să știe minimul din materia predată?

„Pacatul originar” vine de la admiterea la liceu fara limita inferioara a mediei de la Evaluarea Națională. Sunt admiși inclusiv elevii care au luat medii de 2, 3, 4.  Ministrul Cîmpeanu pusese limită media 5 pentru intrarea la liceu, dar ministrul Anisie a desființat-o la presiunea sindicatelor, care reclamau că rămân profesori fără norme la liceu. “

 

Exista solutii la acest dezastru din Invatamant, e nevoie insa de vointa sa indrepti lucrurile.

O solutie este invatamantul dual, unde agentii economici asigura burse elevilor si practica si locuri de munca pe baza de contract.

Alte propuneri au venit de la ministrul Liviu Pop in 2017 si au fost combatute cu o manie proletara de opozitie, de aia e bine sa judeci omul dupa ce face si nu dupa partidul din care face parte.

  “Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a declarat, marti, la Buzau, ca se ia in calcul, la initiativa senatoarei Ecaterina Andronescu, ca profesorii din scolile de renume sa fie incadrati pe o grila diferita de salarizare fata de restul cadrelor didactice.

 “ Ministerul Educației este preocupat de plecarea din țară, de obicei la muncă în alte state UE, a românilor cu studii superioare și nu exclude ca, „în măsura în care va fi posibil”, să fie puse în dezbatere măsuri care să impună absolvenților de studii superioare beneficiari de locuri subvenționate de la bugetul de stat să lucreze în România o perioadă egală cu cea a studiilor superioare subvenționate de stat. O astfel de propunere a fost inclusă și de Academia Română în „Strategia de dezvoltare a României pentru următorii 20 de ani”.

Ultima propunere a fost comentata pe profit.ro si a fost asociata cu aceasta imagine:

In incheiere, nu cred ca mai e nevoie de concluziile mele, consider articolul suficient de clar, am speranta ca cititorii RoMilitary vor comenta corect articolul meu.

Am de gand ca in partea a III a sa compar  invatamantul civil cu invatamantul militar.

In legatura cu comentariile din prima parte, n-am de ce sa fiu suparat, am nevoie sa stiu care sunt opiniile cititorilor, tot ce pot sa spun este ca n-am  ras demult in felul acesta la citirea unor comentarii, e adevarat ca radeam si cand scriam acest articol, ce poti sa faci cand gasesti un elev cu nota 1 la un examen national.

Vai steaua noastra!

 

 

Caudillo

 

Bibliografie :

https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-26344236-evaluare-nationala-2023-subiecte-matematica-barem-modele-pentru-evaluarea-nationala.htm

https://www.cancan.ro/de-necrezut-elevul-din-baicoi-care-a-luat-nota-1-00-la-evaluarea-nationala-poate-intra-la-liceu-20851107

https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/53-de-licee-cu-zero-promovare-la-bacalaureat-2280957.html

https://www.edu.ro/invatamant-dual

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21998414-liviu-pop-calcul-profesorii-din-scolile-renume-fie-incadrati-grila-diferita-salarizare-fata-restul-cadrelor-didactice.htm

https://ziare.com/scoala/universitati/guvernul-vrea-sa-i-oblige-pe-studentii-de-la-buget-sa-ramana-in-tara-dupa-absolvire-ori-muncesti-aici-cativa-ani-ori-dai-banii-inapoi-1490067

https://www.profit.ro/stiri/social/document-ministerul-educatiei-preocupat-emigrarea-romanilor-studii-superioare-exclude-absolventii-locuri-subventionate-fie-conditionati-lucreze-perioada-tara-masura-posibil-17364835

https://www.edu.ro/comunicat_presa_57_sinteza_rezultate_finale_ENVIII_2023

Exit mobile version