Romania Military

Racheta-drona sau mina aeriana

harpy ng

Ma gandesc ce am putea noi sa facem cu ea? Pai ar fi utila intr-un mediu in care vizibilitatea este drastic redusa, cum ar fi razboiul urban, Delta Dunarii sau zona muntoasa.

In principiu dracovenia este o racheta (seamana cu una clasica AT) dar are ca principala caracteristica faptul ca o “tragi” iar ea isi asteapta (ca in desene animate) destinatarul, chiar si 8-9 ore, planand relaxata deasupra locatiei probabile.

Harpy NG – pe numele ei real, este o drona a IAI din familia “Roamer” si face parte din clasa de arme numite “loitering attack systems”, adica sisteme care, mai pe romaneste, isi pandesc tinta. Principala sa tinta sunt radarele inamice ori alte tipuri de emisii elctromagnetice, iar israelienii au dotat-o cu noi detectoare, mai puternice si mai exacte, permitandu-i lui Harpy sa aiba o acuratete mult crescuta cat si o raza de detectie mai cuprinzatoare.

Harpy NG poate patrula in aer cam 9 ore, cu o viteza de croaziera de 120km/h la o altitudine de 4 mii de metri, arhisuficient pentru a nu putea fi zarita si foarte greu detectabila de radarele de la sol. Racheta – drona poate fi controlata de la distanata sau poate fi folosita in sistem “fire-and-forget”, dupa ce sistemul de recunoastere a tintei a fost programat.

Iar daca tinta nu este de gasit racheta se poate orienta, in mod autonom,  catre o alta tinta pre-programata. Incarcatura de lupta este semnificativa – 15 kg HE – iar masa totala ajunge la 160kg. O baterie este compusa din trei lansatoare (pot fi instalate pe vehicule sau nave de patrulare) si un modul de comanda, dronele putand fi lansate in roiuri.

Evreii le-au proiectat pentru „binele” palestinienilor, drona putand sta la panda deasupra zonelor bantuite de Hezbollah, dar noi le-am putea dota incarcaturi termobarice si folosi impotrivaa infanteriei sau a vehicuelor blindate, altele decat tancuri, desi la 15kg – masa utila – ar putea sa fie dotate si cu incarcaturi cumulativa AT.

Extrem, spre imposibil de detectat, astfel de „jucarii” ar putea face legea in Delta Dunarii si zona lagunara, lansate de pe monitoare si vedete blindate, ar fi utile vanatorilor de munte si in general ar fi utile si infanteriei.

IAI mai are in portofoliu si alte astfel de arme, “Green Dragon” fiind considerata cea mai silentioasa racheta-drona din lume operationala astazi.

GeorgeGMT

Exit mobile version