Romania Military

Restaurarea Monarhiei – o sansa pentru intrarea in normalitate a Romaniei?

Basarabia_acasajpg

Oare cat mai amanam ceea ce trebuia realizat inca din primavara lui 1990? Au trecut 24 de ani iar romanii nu au reusit sa repare complet amputarile aduse de ocupantul bolsevic statului de drept in Romania acum aproape 70 de ani! Ca sa nu vorbim de alte metehne capatate de societatea romaneasca in aceste doua decenii de democratie, mai mult sau mai putin autentica…

Ni se servesc tot felul de sondaje, cum ca romanii sunt tot mai interesati de monarhie, ca ideea e atractiva, dar de ce nu face nimeni primul pas?

Ma refer la REINSTAURAREA STATULUI de DREPT, abolit ilegal in 1947, si nu la vreun referendum sau modificare a Constitutiei! Modificarea Constitutiei Romaniei ar trebui sa fie mai degraba o consecinta si nu declansatorul reinstaurarii Monarhiei in Romania, ca urmare a deciziei Parlamentului! Si asta desi din punctul de vedere al legislatiei actuale lucrurile stau exact pe dos, deoarece pornim de la premise false!

Reprezentanti ai majoritatii partidelor romanesti si ai intelectualitatii vorbesc cu simpatie despre ideea de Monarhie, dar totul ramane intr-o zona nedefinita de actiuni concrete si mai ales, NU ACUM, ca nu e momentul, dar poate candva… ar fi o optiune interesanta… daca poporul ar vrea… daca s-ar gasi un print tanar- candidat ideal la tron… daca Uniunea Europeana ar fi de acord… sau poate si mai bine daca SUA si Rusia ne-ar cere-o, daca stelele s-ar alinia in configuratia perfecta… s.a.m.d.

Probabil se asteapta disparitia din peisajul public a personalitatii incomode a Regelui, fata de care avem datoria de a ii reda, chiar daca mult prea tarziu, dreptul sau, furat prin abdicarea ilegala de catre guvernul marioneta al ocupantului sovietic. Se prefera dezbaterea la nesfarsit a momentului « tradarii » de la 23 august 1944, cand singura datorie era cea fata de Tara si nu de persoane anume, dar si a plecarii cu enigmaticul « tren incarcat de bogatii », un fel de fata Morgana.

 

Nu pot sa nu remarc similaritatea acestui demers, desi nu exista o relatie de echivalenta, cu ideea unionista a reunificarii Basarabiei cu Tara Mama: doar o mica elita o sustine deschis, restul vorbesc de re-unificarea prin aderarea R.Moldova la UE, daca se va intampla, intr-un viitor incert!

Da, e mult mai simplu sa aruncam responsabilitatea pe umerii altora si intr-un viitor nedefinit. Sintagma «PRIN NOI INSINE» este golita de continut si incapacitata de lipsa de responsabilitate a celor care ar trebui sa o aplice, adica de fiecare dintre noi cei care formam ceea ce ne place sa numim «poporul roman »!  Inca mai exista speranta ca spusele lui Petre Tutea despre un « popor de idioti », chiar si incorect interpretate, sa nu se adevereasca !

 

Subiectul reunificarii pasnice a romanilor, dar si cel al definirii unei strategii pentru urmatorii 10 sau chiar 20 de ani in ceea ce priveste prioritatile Romaniei, necesita dezbateri care au nevoie de implicarea unei entitati neutre, dedicate doar Interesului National, forta care sa fie recunoscuta si legitima in ochii majoritatii romanilor, indiferent de orientarea lor politica sau clasa sociala. Intr-o perioada in care Romania are nevoie acuta de definire a unui nou Proiect National si de o strategie pe termen lung, de ordinul zecilor de ani, in timp ce clasa politica da dovada de imaturitate si totala neimplicare cu privire la interesul national, Casa Regala ar putea constitui elementul cheie, liantul de necontestat in interiorul societatii romanesti atat de dezbinate, tocmai prin neutralitatea sa putand juca un rol de mediator intre parti si avand in acelasi timp rolul de moderator al exceselor sau populismului!

 

Tot mai multe voci din spatiul public cer crearea unui nou Proiect pentru Romania, dupa cel incheiat al intrarii in NATO si Uniunea Europeana, un proiect la care sa adere toate fortele politice si societatea civila din Romania, un proiect care sa ne canalizeze eforturile pentru urmatorii zece ani sau chiar mai mult. Doar parteneriatul dintre Statul Roman si Casa Regala, concretizat in turnee diplomatice in ajunul intrarii in Uniunea Europeana, este un exemplu despre ceea ce s-ar putea face in folosul acestei tari. Exemplul Spaniei, adus de curand in dezbaterea publica, al carei Rege a ales abdicarea dupa zeci de ani de crestere economica sustinuta urmata de actuala criza economica si politica, ar putea fi o sursa de inspiratie deoarece Romania se afla mai degraba in situatia Spaniei de acum 30 de ani.

 

Parte a acestui proiect national pot fi, dincolo de revenirea la statul de drept – Monarhia, atat Reunificarea cu Basarabia cat si trasarea unor proiecte de dezvoltare economica dar si de diplomatie externa a Romaniei.

Casa Regala a Romaniei, o institutie inlaturata de comunisti dar care nu a incetat sa existe, ar putea oferi exact echilibrul, impartialitatea politica, stabilitatea si coerenta, dincolo de mandatele politice, necesare unui nou proiect pentru Romania.

 

Sunt convins ca un asemenea demers ar scoate din adormire si marginalizare elitele romanesti din Tara si de peste hotare, mobilizand energii pe care nici nu le banuim si care rabufnesc o data la cateva zeci de ani, insa in cele mai multe cazuri in mod necontrolat.

 

Cert este ca a sosit momentul sa ne decidem ce dorim sa facem cu aceasta Tara si cu milioanele de romani care se afla sau nu in Romania! Si poate sa incercam sa-i aducem acasa, cu tot cu Basarabia noastra!

 

Deci ce alegem? Stim ce vrem?

 

Marius Zgureanu

 

 

Exit mobile version