Romania Military

Romania fata cu Leopardul

Nu stim cat costa un batalion operational de Leopard 2 A5/A6, stim doar ca Ungaria a platit 565 milioane de dolari pentru 44 Leopard A2A7+, 24 PzH 2000 si 12 Leopard 2A4 pentru antrenament.

Astia sunt banii la prima strigare.

Sigur ca pretul unui batalion de Leopard 2A7 operational este diferit de cel al unui batalion de Abrams M1A2T operational, dar in linii mari ne putem face o idee. Desi Marius a mai adus problema costurilor reale in discutie “Tot Abrams… pentru Maroc!”, astazi venim cu un nou exemplu: Taiwanul.

Ei bine Republica China (numele oficial al Formosei) a primit aprobarea Departamentului de Stat sa cumpere 108 tancuri Abrams M1A2T, dar taiwanezii le cumpara din start cu tot cele necesare operarii celor doua batalioane, fiind doar de nevoie de pregatirea echipajelor si integrararea noilor tancuri in armata.

Lista cu “toate cele necesare” o gasiti pe dsca.mil si este impresionanta: vechicule de suport, depanare si tractare, sute de proiectile de toate tipurile etc. Pretul unui batalion, in acest context, este evident: un milliard de dolari, cam 900 milioane de euro. In 2015, Taiwanul estimase la 1,08 mld.$ pentru achizitia a doua batalioane de Abrams M1A1 revitalizate. La acel moment, Taiwanul considerase ca M1A2 uzat avea un pret prea ridicat.

De remarcat ca Ungaria (ca tot se sperie lumea de batalionul ei) nu are nici macar un batalion complet (pe standard NATO – 54 de tancuri) ci doar unul pe standard Est – 44 de masini, plus 24 de piese de artilerie autopropulsata.

Dar ungurii, pe langa cele aproximativ 400 de milioane de euro platite pentru tancuri mai trebuie sa plateasca si restul pana pe la 800-900 de milioane de euro pentru “toate cele necesare” operationalizarii unitatii de lupta, altfel vor avea tancuri doar cu numele.

Revenind la noi, necesarul este cel prezentat de MApN – 270 de tancuri in cinci batalioane, dar asa cum am mai scris in repetate randuri, un batalion de Leopard 2 A6/7 sau Abrams M1A2, complet operationale din punct de vedere tehnic este de aproximativ un milliard de euro, daca include si modernizarea bazelor, pregatirea initiala a echipajelor si a tehnicienilor.

Astfel ca pentru achizitia celor cinci batalioane strict necesare Armatei Romane trebuie sa fim pregatiti sufleteste si financiar cu un minim-minimorum de 4,5 miliarde de euro, iar mai apoi cu foarte multe zeci de milioane de euro pe an pentru mentinerea tancurilor si echipajelor intr-un grad de pregatire de lupta avansat.

In linii mari, geaba ai tancuri daca n-ai echipaje instruite si piese de schimb.

“Un milliard de dolari per battalion”, este propozitia pe care trebuie s-o tinem minte cand mai discutam despre viitoarele tancuri romanesti.

Revenind la Ungaria si Leoparzii ei, ei bine, caile Domnului sunt intortocheata. Ai bani, iti cumperi un batalion de tancuri si doua divizioane de artilerie, ambele moderne. Ai bani si de “toate cele necesare” dar mai departe?!

Tancul fara acoperire aeriana este tinta vie, fara o infanterie mecanizata zdravana si bine echipata moare de tanar, fara o antiaeriana care sa tina pasul cu el, se face fier vechi, fara gensiti care sa-i deschida drumul nu merge nicaieri si mai are nevoie de multe altele.

Una dintre cele mai usoare cai de a bloca avansul unei mari unitati de tancuri este sa-i lovesti logistica. Lasa tancurile sa treaca si ataca convoaiele cu combustibil din spatele lor iar razboiul se termina repede.

Autonomia unui tanc este, pe hartie, destul de rezonabila, Leopard 2 se lauda cu peste 500 de km, dar in realitate tancul nu merge chiar in linie dreapta, mai face stanga, mai ocoleste un oras sau vreo rapa, consuma mai mult cand este in lupta si una pest alta cei +500km sunt pur orientativi, ai nevoie de cisterna langa coloana de blindate.

Si mai ai nevoie de ateliere mobile (uimitor cand de fragil este un tanc in lupta), iti trebuie apa pentru echipaje si motoare, hrana, odihna etc.

Asadar ori cu un batalion golas de tancuri, ori fara niciunul tot un drac, un batalion este bun pentru parade, mai sperii un vecin mai mic, te dai putere regionala prin ziare, realitatea arata ca pierderile (in cazul vehiculelor blindate grele) incep imediat ce au pornit motoarele in garnizoanele lor.

GeorgeGMT

Exit mobile version