Romania Military

Rusia intr-o ‘sclavie tehnologică’ păguboasă

Expresia nu-mi apartine mie ci lui Gherman Gref – directorul Sberbank si a fost exprimata in ianuarie 2016 la un summit economic in Sankt-Petersburg. Iar Sberbank nu este o bancuta de cartier sau orisice IFN ci cea mai mare banca din Rusia si de stat pe deasupra.

Rubla s-a prabusit, rezervele interne in valuta ale trezoreriei ruse s-au dus si ele pe apa sambetei. Astfel, daca in 2015 Rusia a apelat la fondurile din…Fondul de Rezerva pentru a mentine cat de cat cursul rublei (valoare fond 92 miliarde de dolari, astazi in valoare de doar 30 miliarde), daca a obligat exportatorii sa-si schimbe o parte din veniturile in valuta in ruble, cu acelasi scop, ei bine si fondul de rezerva s-a terminat, iar acum s-a apelat la Fondul National Bunastarea (in valoare de aproximativ 80 miliarde de dolari). Acum nu se mai pune problema sustinerii rublei ci a acoperirea deficitului bugetar imens.

Banca Nationala a Rusiei pierde si ea valuta intr-un ritm cu totul alarmant, astfel in doar doi ani (2014 si 2015) au fost cheltuite 140 miliarde de dolari, ajungandu-se ca rezerva internationala a Bancii Centrale sa scada de la 524 miliarde dolari in octombrie 2013 la doar 395 miliarde in septembrie 2016.

Pe piata interna sanctiunile auto-impuse de guvern la adresa producatorilor occidentali (mai ales de alimente) au dus la o crestere accelerata a preturilor acestora pe pe piata interna si, in general, la o inflatie compusa din doua cifre, asta in conditiile in care in UE inflatia a fost mai mult deflatie, spre grija Bancii Centrale Europene.

Tradusa in termeni simpli inflatia din Rusia arata incapacitatea economiei locale de a oferi populatiei produsele de stricta necesitate, adica pe piata Rusiei exista o penurie de alimente si alte produse de baza, in timp ce pe piata UE aceste produse sunt produse in exces.

Si ca sa putem sesiza adevarata amploare a dezastrului economic, Trezoreria Rusa a anuntat reducerea bugetului apararii pentru 2017 25,5%.

Prabusirea rublei arata si ea ca Rusia este o tara bananiera si ca economia sa „stie” sa exporte doar materii prime, odata ce pretul titeiului (si al gazului) s-au prabusit si rubla a luat-o la vale pentru ca altceva Moscova nu prea exporta, iar – daca totusi exporta – o face in cantitati foarte mici. Dar in acelasi timp Moscova importa masiv, mai ales bunuri de larg consum, de unde si situatia rublei si a inflatiei…

Sumarizand, Rusia pierde teren rapid pe planul competitivitatii economice in fata restului lumii. Nu ca inainte de prabusirea pretului petrolului ar fi fost competitiva dar exporturile de hidrocarburi (la preturi ridicate) mascau lipsa de competitivitate si primitivismul economic.

Intr-adevar, potrivit ultimelor date ale Ministerului rus pentru Dezvoltare Economica, embargoul Rusiei asupra Occidentului pe importurile de alimente a adus o creştere a preţurilor de 31,6% în doi ani, incepand din august 2014, cand a fost introdus boicotul, o data si jumătate mai mult decat insaai inflatia, cu momente de varf in primele sase luni. Preturile la alimente au crescut cu 52% in februarie 2015, un impact major care a dus la devalorizarea accelerata a rublei si la recursul masiv la fondurile de rezerva ale Rusiei. In această vara, pe baza unei refaceri a contractelor si ridicarea secventiala a embargoului, nivelul cresterii comparativ cu august 2014 este de „doar” 31,6%.

Si pe langa toate acestea avem coruptia ca politica de stat si cred ca se poate afirma cu seriozitate ca astazi Rusia este condusa de mafia locala.

Avem statistici din Rusia care ne arata cum 1,5% din populatia tarii controleaza 50% din avutia nationala – datele din 2011!

Si acum sa aruncam o privire retrospectiva:

2015

Vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici anunta cresterea semnificativa a pretului painii in Rusia, iar cresterea pretului este considerata normala din punct de vedere economic din doua motive: scaderea rublei si deci scumpirea importurilor cuplata cu dependenta de importuri alimentare a Moscovei. Dvorkovici a explicat “Preturile la faina de grau şi la paine ar putea continua sa creasca in urmatoarele doua-trei luni in unele regiuni ale tarii“. Si au tot crescut, la finalul lui 2015 pretul painii  a explodat cu un procent format din doua cifre datorita cresterii pretului la faina, drojie si margarina.

2010

Pretul painii „sare”cu 20% datorita unei secete severe, aratand inca odata precaritatea agriculturii rusesti, chiar mai precara decat a cea romaneasca.

Tot in 2010 guvernul a fost obligat sa instituie un embargou asupra exporturilor de grau din aceleasi cauze, pretul la paine insa a tot continuat sa creasca si asta in conditiile in care Rusia are cel mai mult pamant arabil din intreaga Europa si inainte de revolutia bolsevica era cu adevarat „granarul Europei”.

Mari cresteri de preturi s-au inregistrat pe piata lactatelor acolo unde agricultura rusa sta, se pare, cel mai rau.

Intre timp rusii importa din China alimente in valoare de 20 de miliarde de dolari pe an, imposibilitatea agriculturii locale de a asigura hrana populatiei lovind si ea in balanta de plati externe a statului, situatia fiind similara intrucatva cu cea din epoca sovietica.

Sigur si Romania importa alimente in cantitati mari datorita decalajului de productivitate, a politicii imbecile a guvernelor noastre etc, dar daca Bucurestiul ar fi in situatia Moscovei agricultura noastra nu ar avea nici o problema sa asigure cam toata gama de alimente in cantitati suficiente si sa si exporte, ba noua cred ca ne-ar prinde foarte bine un astfel de embargo (ironie), am reusi astfel sa ne capitalizam propria agricultura si s-o modernizam mai repede.

Asadar, in loc de sfarsit, putem doar sa conchidem ca Dumnezu iti da dar nu-ti baga si-n traista. Rusia, efectiv cea mai bogata tara de aceasta planeta, bogata in absolut tot ce ne-am putea inchipui, de la aur, diamante si metale rare, la apa, paduri, pamanturi nemarginite bune pentru agricultura, titei, gaze si te miri ce-or mai avea, flamanzeste din cauza uni embargou auto-impus in fata UE, cand o Rusie normala ar putea sa hraneasca probabil jumatate din Uniune fara sa se incordeze macar.

Dar coruptia, nepotismul, autarhismul chiar tin cea mai bogata tara din lume intr-o saracie crunta…

Aviz amatorilor care inca mai cred ca Rusia are solutii pentru altii si ceva de oferit cand de fapt Moscova nu are nimic de oferit nici macar propriilor sai cetateni. Pe de alta parte nu putem sa nu observam cu ochiul liber ca toti amicii Moscovei mustesc ori de saracie ori de dictatura, ori (de cele mai multe ori) si de una si de alta, asadar Rusia nu este – si n-a fost niciodata – un exemplu de luat in considerare, nici ea nici ”prietenia ei sincera”.

Dar avem si vesti bune, cica al noualea prototip al – deja faimosului de trista amintire – PAK FA s-a ridicat de la sol in aplauzele audientei; vestea mai putin buna este ca si cel de-al noulea T 50 (de data aceasta purtand cu mandrie un camuflaj digital) zboara…tot cu motoarele Suhoi 35S, pe motiv ca cele destinate special lui inca nu se zaresc la orizont…

GeorgeGMT & presa nationala/internationala, inclusiv aia de la Moscova

Exit mobile version