Romania Military

Rusia si-a reluat abrupt marsul prin Balcani!

Russia_Serbia

 

Asa cum scriam si cu alte ocazii, Moscova isi vede linistita de treburi si de planurile sale centenare. Mai exact stapanirea, sau macar cresterea influentei, in Balcani, un tel pe care rusii l-au avut inca de pe vremea Imperiului Tarist, si- a  gasit astazi o noua continuare.

Daca in secolul XIX si inceputul secolului XX, baza extinderi in zona era pan-slavismul si pan-ortodoxia, iar principala arma de destabilizare a regiunii erau ideile cancerigene ale socialismului, acum Rusia merge pe calea batatorita si de alte imperii: bani!

Astfel daca la sfarsitul de secol XIX si inceput de secol XX, proaspatul stat romanesc avea sa se confrunte cu doua rascoale 1888 si 1907, atatate si finantate de Rusia, mai ales cea din 1888, rascoale care au avut drept „program” politic”, daca vreti, ideile socialiste si egalitarismul, astazi Rusia, sub conducera lui Vladimir Putin, pune direct banii pe masa. Profitand de schisma din UE, de slabiciunea financiara a statelor din zona balcanica, toate lovita profund de criza economica si mai profitand si de jocul dublu al marilor puteri europene, Moscova calca acceleratia la podea.

Astfel dupa momeala SouthStream si promisiunea unui munte de bani, acum a venit randul dolarilor din petrol si gaze sa joace rolul divizilor de tancuri ale lui Jukov sau Malinovski. Bulgaria este in SouthStream, este o tara slava cu simpatii istorice fata de Rusia, Serbia, nici nu mai are rost sa discutam despre relatiile foarte stranse intre Belgrad si Moscova din toate timpurile.

Pe langa faptul ca Serbia este si ea pe harta conductie de gaz, la Nis exista deja o baza militara rusa, iar investitile rusesti in tara vecina sunt foarte importante. Mai mult decat atat de curand Serbia a primit un ajutor financiar, mai exact un credit, in valoare de 800 de milioane de dolari si urmeaza inca un miliard. De asemenea Rusia asteapta in continuare oportunitati in privatizarea sectorului de stat din Serbia. INS compania nationala energectia a Serbiei se afla deja in propietatea Gazpromului.

Cipru este o alta tara care a beneficiat de ajutorul rus: 2,5 miliarde de euro in 2011, iar acum Rusia si Ciprul s-au asezat la masa negocierilor pentru a vedea cum s-ar putea ca Rusia sa ajute din nou tara insulara prin restructurarea datoriei. Rusii au anuntat deja ca vor face toate eforturile pentru a ajuta Ciprul, asadar nici nu se pune problema ca Moscova sa puna picorul pe gatul cipriotilor, ci dimpotriva.

In acest context Romania este pracatic izolata. Influenta Rusiei creste in Bulgaria, de Serbia nici nu merita sa mai vorbim, iar in Ungaria se simte deja din ce in ce mai mult un vant de primavara in relatia Budapestei cu Moscova, iar pozitia Ucrainei este cea de tara-satelit a Moscovei. Desi poate nu pare tinta in Balcani nu este reprezentata, pentru Moscova, de Serbia sau Bulgaria, ci asa cum a fost mai mereu, de Romania!

Celelate tari sunt oricum pe orbita Moscovei prin afinitati culturale si religioase, acolo influeta ruseasca este la ea acasa fara prea mari eforturi, problema Rusiei a fost mai mereu Romania, iar o astfel de problema se poate rezolva prin mai multe cai: oficial, prin relatii foarte bune intre cele doua tari, in mod clar nu este cazul, prin intermediul servicilor secrete si a agentiilor de influenta, istoric aceasta a fost metoda cea mai folosita, sau mai nou, prin gatuirea economica.

Pretul pe care Romania il plateste pentru gaze, de 4 ori mai mare decat Germania si efectiv cel mai inalt pret din UE, arata foarte clar metoda folosita, metoda dublata intotdeauna de Rusia prin servicile sale secrete.

Iar in tot acest timp tara noastra devine din ce in ce mai slaba, atat economic, cat si militar sau social, iar rabdarea Moscovei are o limita si in acelsi timp nu trebuie uitat ca vecinii Romaniei nu ne sunt, nici macar Serbia, prieteni, ci dimpotriva, fiecare are cate ceva de cerut de la noi, iar odata ce influenta Moscovei in jurul nostru va creste si se va stabiliza, ne putem trezi cu priviri chiorase dinspre toate granitele in acelasi timp!

Dar norocul nostru, 12 avioane la mana a treia si doua fregate cu cate un tun fiecare, basca haitele motorizate de T-55AM, ar trebui sa ne faca sa dormim linistiti, ca doar in caz de ceva…avem cu ce domne, ca am fost intelepti si ne-am gandit la viitor.

 

Inca o data nu pot sa nu ma uit cu invidie la politica externa de cea mai buna calitate a Moscovei. Bravo lor, rusine noua!

Iar cei care se intreaba ce dracu legatura poate sa existe intre tancuri, avioane de lupta si economia unei tari…ei bine nu numai ca exista, dar siguranta nationala este in esenta temelia unei economii solide si unui trai mai bun. Nu intelegem acest lucru acum, il vom intelege altadata. Poate anul 1940 ar trebui studiat mai cu aplomb de cetatenii nostri ca si de catre politicieni.

 

Sursa+ foto: karadeniz-press

 

GeorgeGMT

Exit mobile version