Romania Military

SA-6 Serbia. Variante de modernizare

2K12

SA-6 KUB, poate cel mai modernizat sistem AA sovietic, a ajuns si in vederile sarbilor, acestia prezentand la Partner 2013 propria lor varinta de modernizare.

Numit “KVADRAT” sarbii au schimbat toate sistemel electronice analoage cu unele digitale, i-au crescut rezistenta la bruiaj. Sistemul SA-6 are ca principala sarcina impiedicarea atacului trupelor de la sol in fata aviaonelor si elicopterelor, fiind practic un sistem gandit ofensiv de sovietici si care avea rolul de inainta in acelasi ritm cu marile unitati mecanizate si motorizate sovietice asigurand protectia acestora impotriva atacurilor la sol ale aviatiei inamice.

Eficient la altitudini cuprinse intre 100 si 7000 de metri cu o raza de 20 de km, SA-6 s-a dovedit pana acum unul dintre cele mai modernizabile sisteme antiaeriene rusesti, cam toate tarile care au in dotare KUB-ul preferand sa-l modernizeze in loc sa-l schimbe.

Pe partea de modernizare, varianta sarbeasca a primit up-gradare pentru intregul mecanism  de urmarire si localizare a tintei, sistemul de control al focului. Astfel au fosst implementate o noua camera de luat vederi si una cu imagini termale. La randul lor si radarele au beneficiat de modernizare, fiind digitalizate si avand sistemul de transfer de date bazat acum pe fibra optica. In principal sa reusit crearea unui sistem AA cu un grad ridicat de autonomie, capabil sa urmareasca si sa dirijeze focul intr-un mod mult mai autonom dcaet sistemul clasic, s-a crescut si rezistenta in fata mijloacelor inamice de razboi electronic, pastrandu-se insa atat radarele, cat si rachetele.

Din pacate dupa ce sarbii si-au modernizat SA-6, doar noi si bulgarii am ramas consecventi „valorilor” clasice ale electronicii pe baza de tub vidat si operam in continuare un sistem care in conditile de astazi este inutil si consumator inutil de resurse umane si materiale, cand ma putea sa le modernizam, macar si partial, asa cum au facut sarbii si ungurii si sa beneficiem in continuare, daca nu varfurile tehnologiei mondiale, macar de ceva cat de cat functional.

Rostul mentineri in exploatare a unor mijloace de lupta care nu au nici macar sanse pur teoretice sa doboare/distruga ceva este departe de intelegerea mea limitata! Pentru ce continuam sa bagam bani si rurse umane in SA-6, SA-2, rachete Styx, fregate, tunuri AT calibrul 100, sau obuzierele de 152, cand orice cadet in prima zi de scoala ar sti ca sunt cu totul si cu totul inutile?!

Aporpo de obuzierele de 152 mm…in acest moment standardul NATO pentru intrarea in lupta a unui obuzier este de 5 minute. Mai exact in doar trei minute obuzierul trebuie sa iasa din pozitia de mars, sa opreasca si sa traga trei obuze in cadenta rapida, apoi are la dispozitie inca doua minute pentru a schimba pozitia, evitand astfel focul la contra-baterie sau atacul aviatiei inamice.

Asadar 5 minute din pozitia de mars, pana la evacuarea zonei, dupa o rafala de trei proiectile…acum ganditi-va si voi cam cate minute i-ar trebui unui 152mm romanesc sa iasa din pozitia de mars, sa fie dezlegat de la vehiculul de tractare, sa fie asezat in pozitia de foc, reglat si in sfarsit sa traga, asa cum poate, trei proiectile? Iar mai apoi sa fie strans, agatat in spatele camionului si in sfarsit sa schimbe pozitia.

Cam cate minute credeti voi ca ar necesita o astfel de manevra?! 15 minute, 30 de minute?! Oricat ar dura va fi cu multe minute peste orice norma de siguranta si cel mai probabil ca in fata unui adversar ceva mai rasarit decat noi, nici n-ar apuca sa traga cele trei proiectile conform standardelor.

Si atunci de ce le mai tinem in exploatare cu echipaje supradimensionate si consum de bani si resurse umane?! De ce nu le inlocuim cu ceva nou, mult mai ieftin de exploatat si care chiar ar putea sa lupte, in loc sa fie distruse dupa primul foc tras?!

Daca suntem saraci, nu trebuie in mod obligatoriu sa fim si prosti! Dimpotriva, se spune ca „foamea” iti ascute simturile si-ti da idei… De ce continuam sa mentinem in explotare mijloace de lupta care nu au efectiv nici o valoarea militara, dar care sunt foarte mari consumatoare de resurse umane si materiale?! De ce continuam sa mentinem „active” nave cu echipaje de 250 de membri si care consuma enorm, cand o nava moderna, are doar 50 de oameni in echipaj, si pentru doar 150-200 de milioane de dolari, ar putea sa fie mai puternica decat toata flota noastra maritima?!

Ce facem cu tunurile AT si obuzierele de 152, tractate si cu echipaje foarte mari, cand orice sublocotenent stie foarte bine ca valoarea acestora este fix zero, iar in caz de conflict nu ar putea fi folosite decat ca puncte fixe de lupta, si asta doar pentru cateva minute, inaite sa fie distruse de inamic?!

 

Sursa: Armyrecognition

GeorgeGMT

Exit mobile version