Romania Military

Serbia poate…

Romania, o tara mult mai mare si incomparabil mai bogata, nu reuseste sa fabrice nici macar pistoale decente, o amarata de arma de asalt. 

Serbia, o umbra a fostei Yugoslavii, trecuta printr-un devastator razboi civil, bombardata de NATO, singura in fata lumii, reuseste totusi sa-si modernizeze tancurile M 84, sa construiasca transportoare blindate 8×8 si 6x6, MRAPuri etc. 

Romania, membra NATO (acces la tehnologie), membra UE (primeste moca zeci de miliarde de euro) si cu o economie mult mai mare decat cea a Serbiei, 53 de miliarde de dolari PIB in cazul Belgradului vs 223 de miliarde de euro in cazul Romaniei, la nivelul anului 2019, si cu toate acestea poti jura cu mana pe inima ca situatia este inversa, Romania fiind saracia Balcanilor, iar Serbia cea mai puternica economie din zona… 

De foarte curand, a fost prezentata publicului cea mai moderna varianta a tancului T 84 si anume T 84 AS1. M-84 clasic a vazut lumina zilei in urma cu 36 de ani, iar acum a venit vremea modernizarii. Noul M-84AS1 va fi un tanc modern, tun de 125mm mostenit de la M 84, un sistem de control al focului modern (zi/noapte), blindaj reactiv ERO-19, sisteme electro-optice de aparare impotriva rachetelor AT ghidate laser sau IR, avertizare la iluminarea radar sau laser, o noua gama de sisteme de culegere de informatii etc… 

 

Cert este ca se poate, iar M-84, chiar si in varianta clasica, este superior TR 85M1, macar si datorita tunului de 125mm. 

Pe langa tanc, sarbii mai traforeaza si la transportorul lor blindat “Lazar” ajuns deja la a treia generatie, ba il mai si exporta. Tot Belgradul se mandreste si cu un nou vehicul blindat 6×6 – M-20. Acesta prezinta un design modern si economicos, pe modelul deja dezvoltat de francezi, de camion 6×6 blindat si militarizat. 

De remarcat, la noul transportor blindat M 20, ca suspensia (extrem de importanta la orice vehicul militar) este produsa in Serbia sub licenta Mercedes. “Licenta”!!! Se aude la MApN?! Se aude pe dracu’… 

Iar de curand sarbii au prezentat si un nou sistem artileristic foarte decent. Este vorba de artilerie reactiva si are la baza sistemul autopropulsat modular “Oganj” intrat in serviciu in 1977 dar recent modernizat prin digitalizare. Dupa modernizare sistemul este capabil sa deschida focul la 3 minute de la punerea in pozitie, in timp ce versiunea nemodernizata avea nevoie de 26 de minute.

“Oganj” asta trage cu mai multe tipuri de rachete sol-sol, ghidate sau nu, inclusiv cu rachete anti-tanc, calibre mai mari sau mai mici, de unde si modularitatea sa. Este la mintea cocosului ca nu este mereu rentabil sa tragi cu o rachete de 227mm dupa nu’s ce cuib de mitraliera, merge si una de 122mm (de fapt 128mm la sarbi), mai ales daca distanta este mica. 

Este buna modularitatea macar si pentru ca poti face economie si nu tragi cu tunul dupa muste, nu te trezesti fara munitia adecvata exact cand inamicul vine dupa tine cu ce are el mai bun. 

Noul sistem modular de artilerie reactiva se numeste LRSVM M-18 si poate lansa atat rachete sol-sol cal. 128mm cu raza de 40km (aflate deja in dotare) ca si viitoarele variante ale aceleiasi rachete cu raza extinsa la 50km (care se afla in dezvoltare astazi): “Košava 1” si “Košava 2″. De asemenea, sistemul poate corecta traiectoria rachetelor dupa lansare. 

Foarte important, LRSVM M-18 are deja in folosinta racheta anti-tanc ALAS, cu o distanta eficace de tragere de aproximativ 25km. Dar ALAS nu este doar o racheta AT ci poate fi folosita impotriva oricarui tip de vehicul, fortificatii sau centre de comanda, inclusiv impotriva navelor de suprafata care navigheaza in proximitatea tarmului. Poate fi lansata de pe absolut orice platforma, inclusiv de pe elicoptere. 

LRSVM M-18

Inca un lucru legat de sistemul sarbesc MLRS, acesta nu va fi „chior”, sarbii tocmai finalizand acceptanta a 6 drone UAV chinezesti CH 92A „Rainbow (organizate in doua sisteme), de recunoastere si atac, cu optiunea unui contract suplimentar pentru alte 15:

Dronele CH 92A au o raza de actiune de 150km si o viteza maxima de 200km/h, si sunt complementare UAV-ului sarbesc Pegasus aflat inca in dezvoltare:

UAV Pegasus sarbesc cu rachete chinezesti FT-8D (sursa Defenseworld.net)

Si asta nu e totul, sarbi se mai lauda cu:

Detalii interesante (atentie si la ultimele secunde ale filmarii):

Si, ca sa ne dam seama in ce situatia jenanta este armata romana, sa mai spunem ca sarbii, de patru ori si ceva mai saraci ca noi la nivel de PIB, si-au comandat in Rusia elicoptere Mi 35 si Mi 17 noi si au primit gratis cateva MiG 29 de la Moscova si Minsk, avioane fara mari pretentii dar cu care isi vor face treaba. 

Dar acolo unde se poate, unde sumele si tehnologia implicate nu sunt de rangul unei super-uteri, Belgradul misca: artilerie reactiva, ceva rachete sol-sol cu raze decente, o racheta multi-rol foarte respectabila, o modernizare la un tanc pe care il au deja, 1-2 transportoare blindate cu care nu se fac de ras, arme de infanterie etc. 

Fac si un pic de export, mesteresc la ce au si cat isi permit dar, daca tragem linie, comparam economiile celor doua tari, situatia geopolitica a fiecareia, finantarile de care se dispune de o parte si de alta a Dunarii (Serbia sta sub securea FMI, Romania are zeci de miliarde gratis de luat de la UE), ei bine, abia atunci, cap la cap, ne putem da seama de dezastrul din armata Romaniei, de coruptia si incompetenta endemica in care absolut toate programele noastre de dotare se balacesc de zeci de ani. 

Si, nota bene, armata romana importa pulberi din Serbia. Apai sa nu-ti fie tie, tara membra NATO si UE, rusine sa importi pulberi dintr-o ramasita de tara? Aaa, scuze sa-mi cer ar trebui, ca nu-i treaba MApN-ului de unde importa Min. Economiei pulbere, pentru ca stim cu totii apararea Tarii tine de Min. Economiei si nu de Armata, pai atunci sa-i scoatem la pensie mai devreme pe aia de la economie, iar de 1 Decembrie sa treaca pe sub Arcul de Triumf angajatii Min. Economiei daca tot ei fac politica de aparare a Tarii iar MApN-ul saracul n-are nimic de spus, nu-l intereseaza, el este doar un alt client pe piata libera…. 

GeorgeGMT 

Exit mobile version