Romania Military

Sistemele AA din Romania. Unitatile specializate

Cercul rosu = raza de actiune S-75

Cercul verde = raza de actiune MIM-23

Poza este o modificare a originalului ce o gasiti pe Wikipedia.com. Raza de actiune a rachetelor este stabilita cu ochiometrul din dotare. Daca aveti voi mai multe informatii, sugestii, puteti sa postati in comenturi.

Dupa cum observati, din unitatile specializate in aparare anti-aeriana lipsesc diviziile 2K12 Kub; 9K33 Osa si CA-95.

9K33 Osa le-am observat la parada mililitara din Alba-Iulia 2011. Cel mai probabil desfasoara operatiuni in aceasta regiune:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=HaWLJqmw3Aw&w=420&h=315]

Regimentul 50 rachete anti-aeronave ,,Andrei Muresianu” are sediul in comuna Floresti (in apropiere de Cluj-Napoca). In prezent acest regiment este subordonat Diviziei 4 Infanterie.

Armele cu care opereaza acest regiment sunt: MIM-23 Hawk, S-75 Volhov si Gepard. Acesta este al III-lea regiment si detine 50 de rachete.

Regimentul 53 de rachete anti-aeronave ,,Tropheaum Traiani” este subordonat Diviziei 1 Infanterie. Armele folosite sunt MIM-23 Hawk si S-75 Volhov.

Regimentul 61 rachete antiaeriane ,,Pelendava” se afla in subordinea Diviziei 2 Infanterie cu sediul in Slobozia. Aceasta baza militara foloseste si ea MIM-23 Hawk si S-75 Volhov.

Brigada 1 de rachete sol-aer ,,General Nicolae Dascalescu” a fost creata la 1 august 1973. Principalul scop este apararea anti-aeriana a capitalei Bucuresti.

Zona de responsabilitate cuprinde 20 000 km patrati, suprafata ce se extinde in patru judete: Giurgiu, Ialomita, Dambovita si Calarasi. Unitatea opereaza cu MIM-23 Hawk si S-75 Volhov si cel mai probabil poseda si CA-95 sau Ghepard

Regimentul 11 ,,Horea” situat langa Brasov. Wikipedia nu ofera informatii despre dotarea acestuia, dar prin eliminare deduc ca acesta opereaza cu 2K12 Kub… sau poate nu.

Sursa: Wikipedia

Nero Flash

De asemenea Romania detine si 10 radare de tip FPS -117, cinci apartinand Armatei si cinci Istitutului National de Meteorologie, insa toate au scop dual si de curand a intrat in dotare radarul TPS-79, GapFiller. In luna mai, in cadrul aplicatiei cu trageri de lupta AA „Vlasia 2012”, pentru prima oara un Gap Filler a fost „legat” la o baterie HAWK in lipsa unui radar 3D dedicat. Rezultatele au fost peste asteptari, cele doua sisteme lucrand perfect impreuna.

Tot la acest capitol, mai detinem sistemul de razboi electronic de tip „Azur” si inca doua radare cu microunde si flux electromagnetic, pe malul Marii Negre.

Romania inca nu detine, sau daca are nu o face public, un sistem de aparare antiaerian integrat, desi partea de radare si comunicatii este deja gata! Problema apare pe componenta activa a sistemului, rachetele adica si lipsa unui avion de vanatoare performant, capabil ca prin data-link sa lucreze in tandem cu apararea cu baza la sol.

Orice informatie in plus, fata de sistemul romanesc de aparare anti-aeriana, este binevenita.

Exit mobile version