Romania Military

Sistemul AEGIS pe fregatele Romaniei…

 Camera de control sistem AEGIS, de pe USS Vincennes

Asa cum am mai sustinut pe RomaniaMilitary, modernizarea flotei militare a Romaniei are foarte multa legatura cu achizitia avionului multirol. Ce legatura ?! Pai hai sa vedem!

Intr-un articol dedicat Scutului anti-racheta de la Deveselu am mentionat in treacat, ca navele americane nu pot stationa in Marea Neagra mai mult de 30 zile, si cum Deveselu avea nevoie si de o componenta maritima mai apropiata decat USS Montery din Mediterana, singura solutie ar fi ca Romania sa-si monteze sistemul AEGIS pe proprile nave.

Dar…acest sistem, si radarul sau principal Master Spy -1, au nevoie de mult spatiu si o nava de un tonaj mare. Acesta este unul din motivele pentru care Marina Romana a optat pentru fregatele Tip 22, un altul fiind capacitatea acetui tip de nava de a vana submarine rusesti. De fapt pentru vanatoare de submarine au si fost gandite.

Departe de a fi un morman de fiare vechi,navele  Tip 22, sunt printre cele mai agile si rapide nave de vanatoare din lume, avand capacitatea de a frana de la viteza de 30Nd, la 0Mm in trei lungimi de nava. Deasemenea capacitatea de a face “S”-uri, adica sa schimbe banda brusc si la viteza foarte mare, le individualizeaza printre celelalte vanatoare de submarine din flota NATO! Au fost o alegere excelenta intr-o Mare Neagra, dominate de marina rusa, si cred ca toata lumea stie ca forta de soc principala, la fel si cea de descurajare a rusilor, sta in submarine si nu in nave de suprafata, astfel ca alegera acestui tip de nava pare foarte logica. De altfel la incheiere tranzactiei Rusia a protestat destul de vehement.

                                         Fregata Regele Ferdinand, nava amiral 

Fregata AEGIS norvegiana cu nume imposibil…Fridtjof Nansen, deplasament 5300 tone. Se poate remaraca ca daca ii dam jos domul cu radarul este cam cat Regele nostru…

Acum, in anul 2008 Romania a cerut sa i se prezinte documente si informatii inalt clasificate despre sistemul AEGIS montat pe nave. SUA, la recomandarea ambasadorului american la Bucuresti , au acceptat destul de greu cererea noastra. Ambasada SUA la Bucuresti considera ca “Fortele Navale Romane sunt absolute capabile sa opereze, intretina si sa securizeze sistemul AEGIS”!

Asta ar fi un argument in favoare celor care sustin ca sistemul de aparare din Romania este performant si ca Servcile Secrete sunt macar bune, daca SUA ar fi gata sa ne ofere acces la cel mai performant sistem anti-racheta pe care il au, tinand seama si  de faptul ca Rusia lucreaza zdravan pe teritoriul nostru… In conditile de acum, cand Romania a negociat cu SUA din primavara si pana la sfarsitul verii …nu stim exact ce, se pare ca s-a luat in discutie si instalarea acestui sistem pe fregatele noastre, in completarea sistemului terestru de la Deveselu…

USS Monterey, colegul de ….AEGIS al scutului de la Deveselu si posibil al fregatelor noastre…Se poate remarca radarul Master Spy-1

Si  apropos de cei care se cainau ca vin americanii cu Scutul, iar biata Romanie, nu ar avea acces la sistem, asa cum am mai scris, rostul scutului anti-racheta de la Deveselu este protectia Romaniei si a zonei invecinate. Practic orice atac asupra teritoriului nostru s-ar solda cu riposta ferma si imediata a rachetelor SM-3, montate in Oltenia si a sistemelor navale de pe fregatele noastre. Practic va fi un sistem integrat atat la nivelul, excecutiv, rachete, cat si la sistemul de radare si control. Astfel radarul MasterSpy-1 din Oltenia va fi in retea cu restul radarelor romanesti si impreuna cu radarele de pe fregate, vor forma un imens inel de radiolocatie in saptiul aerian romanesc si nu numai…

In acest moment proiectul AEGIS se afla doar in faza de discutii, in principal din cauza lipsei fondurilor pentru modernizarea fregatelor. Daca acest sistem va opera la bordul navelor noastre este bineinteles o informatie pe care doar viitorul o poate confirma sau infirma, dar in mod clar intentia exista, la fel si bunavointa SUA.

Ar mai trebui mentionat ca AEGIS nu este foarte raspandit in lume! Doar cateva natiuni, considerate de americani sigure si aflate intr-o eventual prima linie al unui posibil conflict, beneficieaza de SM-3. Acestea sunt:  SUA,  Japonia, Norvegia, Australia, Spania si Coreea de Sud. Am face parte dintr-un club select, iar puterea Romaniei la Marea Neagra, s-ar tranforma efectiv intr-o forta credibila si posibil letala…

O alta sursa care confirma discutile aici .

Mai multe informatii despre sistemul AEGIS si radarul Master Spy-1,la fel si despre scutul de le Deveselu, gasiti in acest articol.

Scutul de la Deveselu, rusii latra scutul se …monteaza!

Exit mobile version