Romania Military

Sistemul anti-aerian „Siret” si alte cateva „chestii” interesante

Untitled

                                    Sistemul antiaerian cu raza scurta/medie „Siret”

Compania Naţională ROMTEHNICA S.A. a organizat marţi, 23 iunie, un workshop împreună cu grupul german DIEHL Defense Holding, unde au fost invitaţi şi responsabili din industria naţională de apărare, din Ministerul Apărării Naţionale şi din Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului.

Activitatea s-a desfăşurat în sala de conferinţe a ROMTEHNICA, în prezenţa directorului general al companiei, doamna Floarea Şerban, a secretarului de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Aurel-Sorin Encuţescu, şi a locţiitorului şefului Departamentului pentru armamente al Ministerului Apărării Naţionale, general-maior Cătălin Adrian Moraru. Din partea DIEHL a participat o delegaţie condusă de Karter Janz, responsabil de vânzări în Europa Centrală şi de Est, în timp ce industria de apărare românească a fost reprezentată de delegaţi ai întreprinderilor Automecanica Moreni, Electromecanica Ploieşti, Carfil Braşov, Tohan Braşov, Uzina Mecanică Mija, PRO OPTICA, Asociaţia Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară (PATROMIL), specialişti din Departamentul pentru armamente al MApN, precum şi din Forţele Terestre Române.

Atât reprezentanţii industriei româneşti de apărare cât şi specialiştii germani au prezentat produsele fabricate de fiecare întreprindere, în scopul de a realiza un eventual parteneriat în producţia de rachete sol-aer de bătaie mică (SHORAD – Short Range Air Defense), de armament, de muniţie de fumizare, ori în domeniul optoelectronic.

 

„SIRET”, un proiect DIEHL – Electromecanica Ploieşti

DIEHL Defense este foarte activ în mai multe proiecte din România şi, în ultimii ani, compania a ţinut permanent legătura cu Ministerul Apărării Naţionale şi cu categoriile de forţe ale armatei în ceea ce priveşte modernizarea sistemelor de arme existente sau înlocuirea celor învechite cu echipamente moderne, compatibile NATO. Având la bază experienţa şi cunoştinţele necesare pentru sprijinul programelor de apărare NATO, grupul german iniţiază discuţii cu potenţiali parteneri din industria de apărare, fiind în măsură ca, împreună cu parteneri din ţară, să adopte soluţii de apărare antiaeriană sol-aer care să intre în dotarea forţelor terestre şi, eventual, să fie atractive şi la exportul pentru alte ţări. Un exemplu în acest sens este programul „SIRET”, prezentat şi la sesiunea internaţională de comunicări ştiinţifice „AFASES-2015” organizată la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”.

„Programul este derulat de DIEHL împreună cu Electromecanica Ploieşti şi vizează modernizarea de înaltă performanţă a rachetelor antiaeriene cu bătaie scurtă sau foarte scurtă (SHORAD, VSHORAD) de tipul CA-94 şi CA-95 din dotarea batalioanelor de apărare antiaeriană din forţele terestre. Proiectul se bazează pe folosirea rachetelor de bătaie micăIRIS-T, produse de DIEHL, într-un sistem cu arhitectură modernă, care să permită modul de lucru local sau centralizat, ca platformă independentă sau ca element integrat într-o reţea de apărare antiaeriană, cu o rază de acţiune de 10 km şi cu o probabilitate de distrugere a ţintei dintr-o lovitură (SSKP – Single Shot Kill Probability) de 0,95%”. (Marius Rădulescu, Vasile Şandru – SHORAD Solutions for the Air Forces Systems up-grade, p.3,http://bit.Iy/1QPxTAq activ la data de 23.06.2015). În cadrul workshop-ului au fost prezentate şi soluţii bazate pe rachetele IRIS-T SL şi IRIS-T SLS.

Au fost prezentate instalaţii de lansare a grenadelor fumigene cal. 76 mm din generaţia a doua, instalate deja pe tancurile „Leopard”, care asigură mascarea tehnicii de luptă atât în spectrul vizibil, cât şi infraroşu, inclusiv împotriva aparaturii de ochire sau detecţie prin laser. Dynamite Nobel Defense şi-a prezentat produsul Bunkerfaust DM 32, o grenadă care poate fi lansată de aruncătorul portativ Panzerfaust 3. Muniţia funcţionează în doi timpi: prima dată explodează încărcătura „de rupere” care face o breşă în materialul obiectivului (beton, zidărie, blindaj etc.) prin care pătrunde, în faza a doua, o lovitură de mici dimensiuni de tip şrapnel, ce explodează în interiorul adăpostirii. S-a făcut, de asemenea, referire la programul de modernizare a lansatorului multiplu de proiectile reactive RM 70 derulat la începutul anilor 2000 împreună cu Konstrukta Defence din Slovacia, proiect prin care s-ar putea moderniza şi sistemele româneşti. Aceasta ar însemna modificări majore la partea auto pentru realizarea unui vehicul modular, containerizarea loviturilor de 122 mm, adăugarea capacităţilor de tragere cu lovituri de 227 mm şi comandă hidraulică a blocului de lansatoare.

Posibilităţi de cooperare cu firme de renume din străinătate

După cum sugerează denumirea activităţii – workshop – a fost o întâlnire unde s-au prezentat produse realizate de ambele părţi şi s-au explorat eventuale posibilităţi de conlucrare care în viitor s-ar putea materializa sau nu. Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Aurel-Sorin Encuţescu, a declarat pentru „Revista Forţelor Terestre”: „Activitatea de astăzi a făcut parte din amplul proces de identificare a posibilităţilor de cooperare cu firme care, din punctul de vedere al tehnologiilor, sunt destul de avansate. Ideea este ca industria românească de apărare să fie capabilă să producă, pentru categoriile de forţe ale armatei române, armamentul de care acestea au nevoie şi la un nivel tehnologic cât se poate de înalt. Din discuţiile avute a rezultat foarte clar că avem capabilităţi în industria noastră de a coopera cu firme de renume şi, în acelaşi timp, există calităţi profesionale şi experienţă umană avansată, în aşa fel încât transferul de tehnologie şi de know-how să poată fi realizate într-unele din companiile româneşti. Până la urmă nu putem fi decât mulţumiţi de discuţiile care au avut loc, pentru că s-au identificat mai multe domenii potenţiale de colaborare. Ideea este ca aceste discuţii să continue, să aibă loc inclusiv la nivel de experţi pentru că, în acest fel, pot fi identificaţi paşii concreţi care să ducă şi la realizarea unor produse utile creşterii capacităţii operaţionale a armatei noastre”.

Unul dintre reprezentanţii Departamentului pentru armamente din Ministerul Apărării Naţionale, colonelul Ştefan Tănase, a apreciat că, din punct de vedere tehnic, produsele prezentate de reprezentanţii DIEHL Defense „sunt produse de noutate, de înalt nivel tehnic şi care pot satisface cerinţele oricărei armate din lume. Problema constă în posibilitatea de a asimila parte din aceste echipamente în ţară şi de a realiza colaborări cu partenerii industriali din România astfel încât, pe de o parte, costurile acestor produse să fie cât mai accesibile, pe de altă parte, să avem posibilitatea de a le asigura mentenanţa în ţară, astfel încât sistemul de operare al acestor sisteme să fie cât mai eficient pentru armata română”. Şi colonelul Tănase a remarcat unele similarităţi între produsele prezentate de DIEHL Defense şi cele realizate în industria autohtonă de apărare. „Avem şi noi cercetări şi dezvoltări în acest sens, suntem chiar destul de avansaţi, şi tocmai de aceea, consider că ar trebui să existe parteneriate şi discuţii între societăţile comerciale române şi această companie germană, pentru a prelua de la fiecare ceea ce este mai bun şi a realiza în România produse la nivel corespunzător” – a concluzionat acesta.

Colonel Dragos Anghelache

Sursa Forter.ro

Exit mobile version