Romania Military

Situatia economica a Romaniei vs vecini

Vazuta de sus, de foarte de sus, arata bine, viitorul este insa aproape de sumbru…

Ei bine, despre situatia noastra economica ar fi multe de spus, de la lipsa cronica a unei infrastructuri moderne: autostrazi, cai ferate de macar medie viteza, lipsa parcarilor in marile orase si a centurilor ocolitoare, la un guvern care a taiat aproape cu totul investitiile, la un cancer al nepotismului, coruptiei si birocratiei in tot ce inseamna aparat/companie de stat.

Aici avem cel mai recent exemplu in consiliul de adminstratie al TAROM unde gasim cateva fufe care cel mai probabil abia daca stiu sa-si scrie numele corect, printre care o fosta agenta de vanzari dintr-un magazine de telefoane (vanzatoare adica). Ce anume o intelege respectiva femeie din ceea ce inseamna o ditamai compania aeriana greu de presupus…

Iar TAROMul este doar o picatura intr-un ocean, asemenea indivizi gasim in absolut tot ceea ce inseamna stat, administratiile locale sau cea centrala si ne mai miram apoi ca ne merge prost. Ca doar ministrul apararii recunoastea ca MApNul duce lipsa de oameni care sa stie sa se ocupa de o licitatie.

Daca insa trecem peste toate aceste probleme, Romania – cu frana de mana trasa si doua roti pe pana, merge totusi inainte si a devenit deja un mic lider regional din punct de vedere economic. Ne putem doar imagina cum ar arata economia romaneasca daca nu ar fi sabotata de politruci, birocratie, nepotism si coruptie, daca cu toate aceste pietre de moara legate de gat reuseste totusi sa mearga inainte.

Aflam astfel, pe date statistice din tarile respective, ca la nivelul anului 2015 regiunile noastre de granita erau toate mai bogate decat regiunile omoloage ale vecinilor nostri, iar aceste date arata Romania ca pe o insula de prosperitate in regiune.

Discutam despre PIBul pe cap de locuitor la puterea de cumparare standard (euro PPS).

Dar sa incepem cu inceputul…

In 2015 Romania era pe locul doi in regiune la nivel de PIB per capita la paritatea standard a UE cu 16,5 mii euro (57% din media UE), dupa Ungaria cu 19,7 mii euro (68% din media UE) si inaintea tuturor celorlalti vecini.

Sursa: analizeeeconomice.ro

Pe regiuni de granita stam insa cel mai bine fata de toti vecinii, astfel

 

Una peste alta, regiunile romanesti, si intreaga economie, s-au dezvoltat intr-un ritm mult mai alert decat tarile din jur. Daca despre Ucraina si Basarabia  chiar n-are rost sa discutam, economia Ungariei a avut un ritm de dezvoltare mult inferior noua intre anii 2000 si 2017, de doar aproximativ 45% din PIB, in timp ce noi ne-am apropiat de dublarea PIBului in aceeasi perioada.

Ce ne trage pe noi puternic in jos, pe langa cele deja expuse la inceputul articolului, este “deceniul pierdut”, perioada 1990-2000, cand practic economia romaneasca nu numai ca nu prea s-a dezvoltat dar chiar a dat inapoi fata de 1989.

Mai este de remarcat ca exista o foarte mare discrepanta intre zonele economice din jurul marilor orase si restul tarii.

Si trebuie tinut cont ca din 2015 si pana acum diferentele dintre noi si vecinii nostri s-au mai modificat, tot in favoarea economiei romanesti. Romania este pentru Bulgaria si Ungaria printre cei mai importanti parteneri comerciali, turistii romani care merg in tarile din jur sunt din ce in ce mai multi.

Romania este un centru regional, economic in primul rand, pacat ca nu ne putem dezvolta pe masura potentialului avut.

Daca ne intoarcem acum privirea si spre programele de dotare ale armatei, programe care sunt anuntate in avalansa in ultima vreme, observam ca sumele necesare trec semnificativ peste cei 9,8 miliarde de euro anuntati oficial si se indreapta spre 14-15 miliarde euro.

Suma este enorma dar sustenabila daca acest lucru chiar se doreste. Ramane de vazut DACA chiar se doreste dotare sau este doar o alta perdea de fum a psdului, care psd are deocamdata ca singura dorinta certa – subjugarea Justitiei.

In acest moment Romania se imprumuta de pe pietele libere cu dobanzi variind intre 2,411% pe zece ani – cel mai bun randament obtinut vreodata pentru credite/obligatiuni pe aceasta perioada si 3,55% pentru perioade de 20 de ani, dobanda fiind si aici in scadere de la 3,93% in octombrie 2015 la lansarea imprumutului.

In acest an Trezoreria SUA ofera bani doritorilor cu 2,2% in standard, dar este posibil sa mai discutam daca, din nou,  chiar se doreste acest lucru.

In 2017 guvernul are de rostogolit o datorie  cam 53 de miliarde lei plus de contractat noi credite in valoare de 24 miliarde de lei – cam 5,4 miliarde euro – suma care reprezinta necesarul de imprumut in acest an, banii care acopera deficitul bugetar prognozat.

In trimestrul I al acestui an datoria publica a Romaniei era de 76,12 miliarde de euro.

Necazul nostru provine din structura cresterii economice, majoritar fiind aici consumul intern dinamizat de scaderea TVA si cresterea salariului minim, plus pensii si salarii pentru bugetari, care consum ar fi  bun daca s-ar face din surse interne, adica daca produsele cumparate de romani ar proveni in majoritatea lor din Romania, dar din pacate cresterea de venituri s-a dus direct in importuri. Avem deficit si pe zona produselor alimentare acolo unde, intr-o lume cat de cat normala, ar trebui sa fim pe excedent. Ne lipsesc insa depozitele locale si regionale, fabricile de procesare, complexele zootehnice performante.

Ori acest lucru (deficitul) nu numai ca face praf balanta de plati externe dar genereaza de fapt o hemoragie de bani din economia romaneasca,  miliarde de euro disparand in fiecare an din economie. Practic cu fiecare bun cumparat aruncam bani in afara tarii, extragand capital din propria noastra economie, un lucru care duce la decapitalizare si saracire pe termen mediu si lung. Mai apoi ne vom imprumuta pentru a inlocui banii pierduti (sustinerea deficitului si capitalizare). Cu fiecare produs de import cumparat noi insine punem practic presiune pe cursul de schimb, leul scade fata de euro iar puterea noastra de cumparare scade (atat prin inflatie cat si prin cresterea euro), pentru ca o crestere economica baza pe consum intr-o tara care importa prea mult duce de fapt la o hemoragie financiara si, in scurt timp, la scaderea puterii de cumparare, adica suntem intr-un foarte periculos cerc vicios.

 

Am lasat la urma cea mai mare problema care ar putea sa ne franeze drastic dezvoltarea economica pe viitor si care alunga deja posibile investitii. Problema se numeste forta de munca calificata. Deja unele companii, mai mari si mai mici, fac contracte cu scolile profesionale, ofera burse si material didactic doar pentru as asigura necesarul de forta de munca pentru viitor.

Problema fortei de munca, coroborata cu lipsa unei infrastructuri decente si terminand cu nepotismul, birocratia si coruptia ne pot trage in jos. Chiar foarte jos.

Deocamdata stam binisor, avand in continuare un imens potential, suntem insa pe buza prapastiei datorita in principal administratiei centrale si locale, administratii in care partidele fac legea si nu bunul simt, iar partidele sunt sursa ineficientei, a coruptiei, a  hotiei generalizate si a tembelismului ridicat la rangul de sefi, directori, primari si ministri.

Din acest motiv nu putem atrage zecile de miliarde de euro de la UE si chiar cand le atragem nu facem altceva decat sa furam banii si nu sa-i multiplicam…

Cu alte cuvinte, noua globalizarea pare sa ne fi priit si probabil ca ne-ar fi priit si mai bine daca iliescu nu ne-ar fi infundat in „deceniul pierdut” 1990-2000 si daca puii lui nu ne-ar conduce – intr-un fel sau altul – din „89 incoace.

Romania nu s-a prabusit pana acum tocmai datorita potentialului sau imens, a bogatiilor sale nemasurate,  a pozitiei excelente din punct de vedere geografic si, se vede foarte bine odata cu Crimeea, problemelor din Turcia, din Ungaria sau Bulgaria, pozitiei sale geostrategice colosal de importante.

Noi suntem chiorul rege in tara orbilor, cum spune o veche vorba inteleapta din batrani…

Sursa analizeeconomice.ro

GeorgeGMT

Exit mobile version