Romania Military

SUA-Japonia, demonstraţie de forţă în faţa Chinei

SUA şi Japonia au început exerciţii militare comune pe scară largă, în apropiere de apele aflate în centrul unei dispute teritoriale între Japonia şi China asupra unui grup de insule nelocuite.

 

SUA-Japonia, demonstraţie de forţă în faţa Chinei (foto: worldmeets.us)

 

Peste 45.000 de militari americani şi japonezi participă la operaţiunile aeriene şi navale, în jurul insulei sudice japoneze Okinawa. Ambele ţări au dezminţit că exerciţiile militare ar avea ceva de-a face cu disputa teritorială între Tokyo şi Beijing, deşi mulţi experţi internaţionali susţin contrariul.

 

Patru nave guvernamentale chineze au intrat duminică în apele teritoriale ale insulelor administrate de Japonia, dar revendicate de China, la numai două zile după ultima intrare de acest fel, a anunţat paza de coastă japoneză. Navele de supraveghere maritimă au intrat în jurul orelor 12h00 (03h00 GMT) în zona de 22 km din jurul insulelor Senkaku din marea Chinei Orientale, a precizat garda de coastă. Vasele au fost reperate în apropierea insulei Uotsuri, unde se aventuraseră vineri alte nave chineze, transmite Moldpres, care citează agenţii de presă internaţionale.

 

Micul arhipelag a provocat o serioasă deteriorare a relaţiilor între Beijing şi Tokyo în ultimele două luni. Tensiunea s-a ridicat la începutul lunii septembrie, când guvernul japonez s-a hotărât să cumpere câteva din aceste insule de la proprietarul lor particular nipon. Beijingul a decis imediat să trimită şase nave şi în China a început o săptămână de manifestaţii antijaponeze, uneori violente, în mod clar cu aprobarea tacită a autorităţilor. La manifestaţii au participat zeci de mii de persoane în multe oraşe, inclusiv Beijing, marile firme japoneze, mai ales cele auto, fiind nevoite să-şi întrerupă total sau parţial producţia.

 

De atunci, nave chineze de supraveghere maritimă şi ale administraţiei pescuitului au intrat de mai multe ori în apele teritoriale ale acestor insule.

 

În afara serioaselor repercusiuni economice pentru firmele japoneze, conflictul teritorial a dus la o adevărată criză diplomatică. La începutul lunii octombrie, Beijingul a anulat participarea ministrului de Finanţe şi a guvernatorului băncii centrale la summitul FMI de la Tokyo. La sfârşitul lui septembrie, China a “suspendat” – în realitate anulat – festivităţile care urmau să marcheze a 40-a aniversare a normalizării relaţiilor diplomatice între cele două ţări. În ziua prevăzută pentru aniversare, 29 septembrie, ministrul chinez al Afacerilor Externe, Yang Jiechi, a acuzat Japonia, de la tribuna ONU, că a “furat” insulele în cauză.

 

 Ziuaveche

Exit mobile version