Romania Military

SUA si Rusia in era cooperarii nucleare

Iar titlul nu este unul propagandistic ci dimpotriva extrem de realist. Astfel guvernul federal american a anuntat de curand ca aproximativ jumatate din combustibilul nuclear care alimenteaza in prezent centralele atomice ale SUA este de provenienta rusesc, cumparat de catre Washington de la rusi. Acest combustibil  este provenit de fapt din reducerile de arme atomice pe cale cele doua tari au cazut de acord sa le faca.

Astfel rusii s-au trezit cu un surplus de focoase nucleare cu care nu aveau ce face si al caror depozitare sau distrugere ar fi insemnat sume enorme de bani, astfel ca ele au fost vandute Statelor Unite si astazi lumineza locuintele americanilor.

Daca ne intoarcem in timp, incepand din 1990 cam 10% din electricitatea consumata in SUA are ca provenienta combustibilul nuclear sovietic/rusesc, inclusiv focoasele nucleare ramase prin fostele republici unionale. Practic dupa 1990 Rusia si SUA au cazut de acord sa retraga si sa distruga  anumite segmente ale arsenalului lor strategic. Astfel armele nucleare tactice (obuzele de tun) si rachetele cu raza scurta si medie de actiune, ca si o parte substantiala din focoasele care echipau candva ICBM-urile, au fost distruse.

In cadrul acestui program cadru de dezarmare rusii s-au trezit pe cap cu nu mai putin de 20000 de focoase, al caror material fisionabil, dupa o prelucrare prealabila – o diluare mai exact, a fost vandut in marea lui majoritate catre guvernul SUA. Ultimele 500 de tone de material nuclear vor fi trimise in Statele Unite pana la sfarsitul anului 2013.

Imediat dupa 1990 SUA si Rusia au cazut de acord asupra unui program masiv de dezarmare nuclear, in care americanii veneau cu banii iar rusii cu munca, pentru a reusi sa distruga cat mai rapid o parte importanta a arsenalului ex-sovietic, cu o atentie deosebita aspura bombelor atomice de mici dimensiuni, faimoasele valize nucleare. Ambele tari au cazut de acord ca distrugerea acestora este un lucru care trebuie executat rapid pe fondul unui sistem de securitate destul de slab.

Pe de alta parte si americanii au procedat la fel cu stocul lor de focoase tactice. Astfel incepand din anii “70 Statele Unite avea aproximativ 7000 de focoase de acest tip depozitate in Europa, majoritatea lor fiind proiectile calibrul 155mm. Aceste tipuri de incarcaturi nucleare au fost dezarmate si neutralizate pana in anul 2003.

Astfel cele doua superputeri detin astazi doar focoase nucleare montate la bordul rachetelor intercontinentale, desi ambele tari au la dispozitie o multitudine de alti vectori de transport capabilii sa foloseasca focoase nucleare tactice.

In acest fel Rusia a fost de facto ajutata financiar sa-si reduca stocul de arme nucleare, iar pericolul ca anumite incarcaturi sa ajunga pe mainile “luptatorilor pentru libertate” a fost drastic micsorat.

 GeorgeGMT

Exit mobile version