Romania Military

Taina ASCOD-ului la BSDA 2022

A fost BSDA-ul, a fost frumos, am vazut lucruri interesante, dar mie mi-au atras atentia doua blindate: Abrams-ul si MLI-ul ASCOD. Adica nu mi-au atras atentia ele insele ci mai mult prin faptul ca au fost de fata…

Incepem cu o paranteza si, pentru cei care nu au fost la BSDA, trebuie sa spunem ca atat ASCOD cat si Pirahna 5 impartaseau aceeasi turela, dar in variante diferite: Elbit UT 30MK ll, doar ca pe Pirahna 5 este varianta de turela fara echipaj (si fara penetrare a plafonului, de unde rezulta mult spatiu pentru a ambarca trupe), iar pe ASCOD avem varianta cu echipaj a aceleiasi turele si credeti-ma ca se vede diferenta in spatiul ramas dipsonibil. Ar mai si faptul ca turela prezentata pe ASCOD avea si lansatorul de rachete AT Spike in dotare.

Cand turela penetreaza plafonul masini de lupta restrange destul de mult spatiul intern si asta se vede cu ochiul liber, asadar este o discutie serioasa despre ce model de turela iti doresti sa ai. Evident ca ASCOD poate veni in absolut orice configuratie ne-am dori noi.

Si chiar daca ai ales initial turela cu ehipaj aceasta se poate transforma, fara prea multa bataie de cap, intr-o turela fara echipaj si ai astfel acces la mai mult spatiu pentru trupe.

In problema Abrams, lucrurile sunt ceva mai clare, exista propunerea, asteptam ca lucrurile sa fie finalizate si sa se ajunga la o hotarare din partea Bucurestiul: da sau nu da bani pe tancuri. Si apropo, “testoasa” prezenta la BSDA era SEPv2.

In privinta MLI-urilor, aici lucrurile sunt mai clare si desi MLI-84M (care a fost si ea prezenta la expozitie) este inca o masina de lupta de foarte luat in seama – datorita siluetei joase cuplata la o turela inalta, a tunului KBA 25mm si a rachetelor Spike – ar cam fi cazul pentru o MLI moderna, cu grad ridicat de protectie care sa poata tine pasul cu (eventualul) Abrams din dotare.

Are MApN in plan sa cumpere MLI-uri noi? Stim sigur ca are, cu ceva ani in urma Rheinmetall a primit o oferta (neserioasa dpmdv) de la Guvernul Romaniei pentru +160 de MLI Puma, dar lucrurile nu s-au concretizat in niciun fel. Oferta a venit la vremea cand Bucurestiul nu stia cum sa scape de nemti din asocierea lor cu U.M. Moreni.

Nevoia unei MLI moderne se vede cu ochiul liber, atat timp cat doar 96 de Pirahna 5 vor putea sa joace acest rol, fiind dotate cu turela Elbit UT 30 Mk II, fara insa a dispune si de rachetele AT vizibile clar pe turela ASCOD.

Desi repet, MLI 84M poate face inca multe zile negre datorita celor trei factori enumerati deja, in linii mari este un vehicul batran, spatiul intern pentru trupe este dintr-un film de groaza pentru claustrofobi, iar motorizarea ar avea nevoie de o noua transmisie. In acest moment transmisia este mai slabuta si din acest motiv motorul limitat la doar 200CP, desi nominal ar putea sa scoata 400 CP.

Dar sistemul de armament al MLI 84M (de unde vedem ce inseamna sa ai – din cand in cand – si niste oameni destepti prin MApN) impresioneaza si azi: tunul KBA de 25mm fara recul, turela inalta si rachetele Spike nu starnesc deloc zambete de compasiune ci dimpotriva.

In sfarsit am vazut si Pirahna 3 in configuratie cu aruncator de bombe. Se foloseste asa cum v-am mai spus de-a lungul timpului mortierul CARDOM de 120mm, raza maxima 8 km. CARDOM-ul este un mortier modern, odata primite datele se orienteaza singur si desi nu avem varianta cu incarcare automata tot se vede diferenta fata de 120-ul nostru tractat de DAC.

Acelasi CARDOM va fi montat si pe transportoarele blindate Piranha 5. De  mentionat ar mai fi ca aruncatorul de bombe este asamblat de catre Elbit la Magurele, langa Bucuresti.

Sumarizand, sau incercand sa citim semnele ce ni se arata, ar fi de remarcat Abrams-ul, ASCOD-ul si cam atat.

Cele doua programe sunt insa al naibii de scumpe (si costisitoare la nivel de implementare), iar achizitia de MLI are dezavantajul ca daca va ajunge sa fie facuta se va face pe model corvete, adica prin competitie libera, ori in acest model sperante pentru o rezolvare rapida nu prea sunt. Dar pe de alta parte, daca va fi sa fie ASCOD am putea avea in tara asamblarea finala atat pentru Pirahna 5 cat si pentru MLI, sub acelasi producator, aceeasi turela, plus multe alte similaritati, ceea ce nu-i deloc lucru putin, ba dimpotriva este foarte mult.

In cazul Abrams lucrurile sunt extrem de simple, daca va fi, cand va fi, va fi prin G2G cu Washington-ul. Aici lucrurile sunt relativ banale: semneaza Bucurestiul pe linia punctata, primeste tancurile, trimite banii.

De aici incolo insa apar obisnuitele probleme cu implementarea in unitati, pentru ca vedem ca lucrurile nu merg chiar asa de simplu, Suedia (care a comandat Patriot dupa Romania) a anuntat inainte de razboiul din Ucraina intrarea primei baterii in regim de exploatare (IOC), la noi inca (ioc) nimic…

Sau poate nu stim noi si Patriotul romanesc baleiaza cerul patriei cu voinicie, desi fara un sistem anti-aerian stratificat si bine integrat ce sa faca bietul Patriot de unul singur? Ca SHORAD-ul nu se intrevede la orizont si vedem noi in Ucraina cat de bun ar fi la casa omului un SHORAD modern si indestulator, cat de bine iti prinde si un sistem VSHORAD atunci cand ivanii dau sa muste.

Dar deocamdata, cum spune poetul: nada SHORAD, nada VSHORAD, nada nave de lupta…

Au mai fost la BSDA si numai putin de cinci vehicule blindate 4×4 (nu stau sa le enumar acum), bataia pestelui insa va fi intre M-ATV si Sherpa. A fost si o drona Watchkeeper in marime naturala si asteptam sa se semneze odata contractul.

In rest BSDA 2022 mi s-a parut mai saracut decat BSDA-ul de dinainte de pandemie.

GeorgeGMT

Exit mobile version