Romania Military

Tinte false (II)

Tehnica folosirii tintelor false a evoluat odata cu tehnologia, fiind folosita pentru protectie in aer, in apa, cosmos si mai nou, in spatiul cibernetic.

Principiul de baza al contramasurilor de tip „soft kill” (nu este lovita fizic arma de atac), este de „pacalire” a senzorilor atacatorilor, modificand „semnatura” tintei ce trebuie protejate.

Domeniile de aplicare sunt atat in spectrul electromagnetic – ultraviolete (0.3- 0.4 µm), vizual (0.4-0.8 µm), infrarosu (0.8-14 µm), radar cm (2-18 GHz), radar mm (35, 94, 144 GHz), sau in spectrul acustic ( 50 Hz – 3KHz, 3-15 KHz).

Pentru acest gen de protectie, se pot realiza :

– micsorarea semnaturii tintei

– cresterea semnaturii

In acest scop se folosesc dispozitive aflate la bordul vehiculelor sau sisteme ce sunt lansate de la bord in mediul exterior.

Ele pot actiona preventiv, diminuand semnatura tintei, sau augmentand-o pe cea a mediului ambient, evitand astfel lock-on-ul, datorita micsorarii contrastului tinta-fundal. In cazul in care tinta se afla deja in vizorul armei, se incearca break-lock, prin imitarea semnaturii si redirectionarea catre tinte false.

 

Domeniul aerian

In general  se folosesc contramasuri pentru atacurile cu rachete ghidate in infrarosu sau radar.

Odata cu aparitia radarului, a fost necesara folosirea unor metode de „ascundere” a avioanelor pentru a nu fi detectate.

In timpul WWII, germanii au instalat circa 4000 de radare tip Wurzburg. Dupa ce acestea localizau destul de aproximativ  tinta, se foloseau reflectoare de cautare pe timpul noptii.

Englezii, dupa ce au studiat aceste radare, au efectuat primul raid folosind chaff (denumit initial Window), un sistem ce disperseaza un nor de mici bucati subtiri de aluminiu sau fibra de sticla ori plastic metalizate,

Pe radare apare o aglomerare de tinte false sau o imagine total difuza.

Operatiunea Gomorrah, a constat in bombardarea cumplita a orasului Hamburg timp de 8 zile si 7 nopti, la sfarsitul  lunii iulie 1943, folosirea chaffului minimalizand pierderile de bombardiere atacatoare.

La numai 6 saptamani dupa acest atac, germanii au folosit un sistem similar in operatiunea Steinbock, bombardand sudul Angliei.

Imagini cu chaff pe un radar meteo

In continuare chaff-ul este utilizat si in prezent, avioanele dispersand fibre de sticla acoperite cu nichel sau cupru ori fibre de nylon placate cu argint, avand dimensiunea jumatate din lungimea de unda a radarelor de detectie. Avand o greutate redusa, se formeaza un nor dens ce interfereaza semnalul radar o perioada lunga, generand o zona mare de tinte false.

Acest nor este eficace doar in zona de dispersie, iar miscarea lenta de deplasare  este un factor de slabiciune pentru radarele doppler.

Sistemele moderne folosesc tinte false tractate de avionul ce trebuie protejat contra rachetelor ghidate radar. In momentul cand senzorii de pe tinta sesizeaza un semnal radar de ghidare al unei rachete, se lanseaza tinte false.

 

Brite Cloud  – Leonardo este bazat pe tehnologia DFRM  ( Digital radio frequency Memory), de capturare si retransmitere digitala a unui semnal radar.

Tinte false Brite cloud – Leonardo

Sistemul ALE-50 este format dintr-un lansator montat pe o grinda  din care se desfasoara o tinta falsa ce este tractata de avion.

Sistemul ADM- 160 MALD (Miniature Air Launched decoy)  este folosit pentru atacul sistemelor de aparare antiaeriana  A2/AD.

Sistem MALD

Una din cele mai mari amenintari impotriva avioanelor o constituie rachetele ghidate in infrarosu, atat sol-aer ( SAM) cat si aer-aer (AAM).

Apararea se face cu sisteme flare , care lanseaza tinte false pirotehnice, formate prin combustia magneziului sau a altor metale ce ard la temperatura mai ridicata decat cea a gazelor de evacuare ale motoarelor tintei. Scopul este devierea rachetelor ghidate in infrarosu catre tintele false.

Problema dificila este detectarea lansarii acestor tip de rachete. De obicei se presupune observarea lor de pilotii unui avion coechipier. S-au dezvoltat si sisteme electrooptice de detectie.

Dupa observarea rachetei, avionul lanseaza tintele false pentru protectie, degajeaza la un unghi abrupt si reduce motoarele pentru a micsora semnatura termica.

Sistemele flare sunt folosite pe avioane si elicoptere militare si chiar pentru aeronave civile.

Desi sunt imitate radiatiile in infrarosu, cele in gama ultraviolete permit rachetelor performante gen FIM 92 Stinger  sa faca distinctia intre tinta falsa si cea reala.

 

C 130 Angel decoy

 

Domeniul naval

 Pentru a proteja navele, in afara sistemelor de razboi electronic, se folosesc sisteme de lansare chaff and flares. Fata de sistemele aeriene, chaff-ul naval este mai eficient datorita vitezelor mici de deplasare a tintei, permitand un camuflaj mai eficient.

MARK 36 Super Rapid Bloom Offboard Countermeasures Chaff and Decoy Launching System

Mark 36 SRBOC Arleigh Burke

Alte sisteme folosesc amplificarea semnalului radar prin „reflectoare de colt”  , simuland o tinta de dimensiunea unei nave. Astfel de tinte false sunt de tip gonflabil, fiind lasate sa pluteasca in cateva secunde de la initiere, atragand astfel rachetele ghidate cu radar.

Tinte false plutitoare

S-au dezvoltat sisteme in care tinta falsa este mobila.
Nulka este un sistem  ce foloseste tinte flase propulsate de rachete, care „plutesc” in aer simuland pe radar o nava ce se deplaseaza. In plus, este dotata de tip activ, avand si functia DRFM , de retransmitere a unui semnal radar modificat.

Sistemul NULKA BAE

In luptele navale au fost folosite tinte false pentru „pacalirea sonarului ” inca din WWII.

Nemtii au avut montate pe submarine astfel de dispozitive, tip BOLD , folosind reactia dintre hidrura de calciu si apa de mare pentru a genera hidrogen, a carui degajare producea multe bule, derutand sonarele. Alte sistem a fost denumit Sieglinde , o tinta falsa actionata de motoare electrice sau Siegmund  care genera mici explozii.

Un sistem raspandit este AN/SLQ – 25 Nixie , format dintr-o tinta falsa tractata, care emite sunete transmise de un generator de la bordul navei, atragand torpilele cu un sunet de „sirena”.

Contralto este un sistem de aparare contra torpilelor moderne (Naval Group), fiind adaptat pentru navele de suprafata sau submarine, generand numeroase tinte acustice false.

 Tinte false contra torpilelor

Sistemul Centurion este un lansator flexibil ce utilizeaza chaff, flares si tinte false pentru torpile.

Sistemul CENTURION

 

Domeniul spatial 

Pentru a mari sansele de reusita ale vehiculelor de reintrare  independente MIRV lansate de rachetele intercontinentale, se folosesc pe langa lansarea de chaff, tinte false formate din baloane de mylar umflate in spatiul cosmic, ascunzand astfel focoasele reale.

 

Spatiul cibernetic

Intrucat razboiul cibernetic este purtat zilnic in lumea moderna, vechile invataminte ale lui SunTzu sunt aplicabile si in acest caz.

A fost dezvoltata o tehnologie de „inselare „ a atacatorilor folosind tinte false cibernetice. Una din cele mai simple metode este denumita de specialisti „honey pot”.

In concluzie, desi tintele false au fost folosite in razboaie de mii de ani, raman si in tehnologia moderna mijloace eficace de inselare a adversarului.

Grigore Leoveanu

Exit mobile version