Romania Military

Toate zborurile militare SUA de tranzit din Afganistan, transferate din Kîrgîzstan în România

Toate zborurile militare care tranzitau anterior pe la o instalaţie aeriană americană din Kîrgîzstan au fost transferate la o nouă bază în România, a declarat un reprezentant al Centrului de Tranzit de la Manas pentru agenţia rusă, relatează RIA Novosti în pagina electronică de vineri.

Comandantul instalaţiei, colonelul american John Millard a declarat joi că ultima misiune la Manas a fost finalizată înainte de termenul-limită de evacuare a centrului, şi anume 11 iulie.

Centrul de Tranzit la Manas, situat pe teritoriul aeroportului civil din capitala kîrgîză, a fost deschis la trei luni după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, pentru a susţine invazia Afganistanului de către o coaliţie condusă de Statele Unite.

De când a fost deschis, peste cinci milioane de militari au tranzitat Centrul, care a găzduit şi avioane americane de alimentare în zbor. Acestea au efectuat peste 33.000 de misiuni de susţinere a operaţiunilor de luptă în Afganistan.

Preşedintele kîrgîz Almazbek Atambayev a anunţat în 2011 că ţara sa nu va prelungi un acord de închiriere a instalaţiei, în urma unor presiuni exercitate de către Rusia în vederea suspendării activităţilor militare americane în această fostă republică sovietică din Asia Centrală.

Noua instalaţie americană de la baza Mihail Kogâlniceanu, în România, se află la mai puţin de 400 de kilometri de cartierul general al Flotei ruse la Marea Neagră, situat la Sevastopol, în Crimeea, aflată în centrul crizei ucrainene.

Publicaţia Departamentului american al Apărării „Stars & Stripes” a anunţat săptămâna trecută că peste 6.000 de militari americani au tranzitat România, dinspre Afganistan, de când au fost efectuate primele zboruri, luna trecută.

Americanii au inaugurat în urmă cu exact o săptămână acest nou centru de tranzit militar în România, care va juca un „rol-cheie” în procesul de retragere a militarilor din Afganistan, în locul bazei de la Manas.

Cele trei clădiri nou construite în baza românească vor permite operarea a maximum zece zboruri pe zi.În total, 275 de militari americani vor rămâne la această bază, pentru a coordona operaţiunile.La sfârşitul lui ianuarie, Statele Unite mai aveau aproximativ 34.000 de militari în Afganistan, iar celelalte state membre ale Forţei internaţionale ISAF aproximativ 19.000.

Mediafax

Desi stirea nu este noua, in actualul context regional are parca alta greutate. In acceasi ordine de idei, vizita Secretarului Apararii american in Romania in luna aprilie a fost dezmintita de Ambasada SUA la Bucuresti, aceasta precizand ca Chuk Hagel nu are in luna urmatoare nicio vizita programata in Romania.

Surpinzator – as spune, mai ales daca tinem cont de doi factori: primul este evident, situatia din Ucraina, adica din flancul sudic al NATO, iar al doilea tine de faptul ca Polonia si Tarile Baltice sunt privite cu o atentie crescuta de catre Washington in acelasi context al crizei ucrainean.

Daca atentia crescuta pentru flancul nordic este de inteles, ma nedumereste cu totul lipsa acesteia fata de flancul sudic, aici unde pana la urma se afla in acesta moment un nou focar de instabilitate. Polonia si granita ei estica nu se afla sub presiunea evenimentelor de la Kiev, dar Romania – cu Trasnistria cap de lista – este foarte aproape de epicentrul acestor zile, asadar?!

RoMilitary

Exit mobile version