Romania Military

Torpile usoare pentru fregate, poate si corvete…

Două firme au depus oferte pentru dotarea fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria

LEONARDO Defence Systems Division (Italia) și DCNS-BU Armes Sous-Marines (Franța) au depus oferte pentru furnizarea unui număr de 36 de torpile ușoare antisubmarin, acestea urmând să fie utilizate de fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, potrivit datelor remise la solicitarea Profit.ro de Departamentul pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Licitația a fost estimată la 161,3 milioane de lei, fără TVA, conform anunțului de participare publicat de Romtehnica la începutul lunii septembrie. Durata contractului a fost stabilită la 3 ani și două luni de la data atribuirii.

Cu o lungime de 3 metri, torpilele vor avea o rază de acțiune de cel puțin 9 kilometri la o adâncime minimă de 600 metri. Romtehnica a mai încercat să cumpere torpile antisubmarin (18 bucati, pentru elicopterele Puma Naval) în 2013 și în 2014, dar a anulat procedurile de atribuire pentru că nu a primit oferte, respectiv au fost depuse oferte neconforme cu caietul de sarcini.

Profit.ro

RoMilitary

Italienii de la LEONARDO ar avea de oferit doua torpile usoare: Black Arrow, calibrul 324mm (dar poate fi lansata si din tuburile calibrul 533mm), o torpila care dezvolta o viteza de 50Nd si dispune de un sistem de ghidaj pe baza de sonar activ/pasiv. Poate fi folosita atat de de la bordul navelor de lupta cat si de elicoptere. A doua torpila oferita de italieni (care ar fi putut sa fie oferita) este  A244 MOD.3, o torpila foarte moderna (care vine insa in doua configuratii de lungime – pentru uzul pe nave sau elicopter).

MU 90

Francezii de la DCNS-BU ar oferi torpila MU 90, o arma foarte apreciata la nivel mondial.

Ramane acum sa vedem ce vor alege ai nostri, asta daca vor alege ceva. In principiu toate cele trei tipuri de torpile pot fi folosite atat de catre nave cat si de la bordul elicopterelor navale.

Mihnea Motoc despre corvete, Marea Neagra si rezervistii voluntari

Referindu-se la situatia de la Marea Neagra, ministrul apararii – Mihnea Motoc – a spus ca se are in vedere demararea achizitiei unui numar de corvete multirol, prima nava putand ajunge in dotare pana in 2020, daca alocarile bugetare se vor mentine pe actualul trend.

A mai spus ministrul apararii ca pentru 2017 se au in vedere atragerea a 2700 de rezervisti (rezerva de voluntari).

Sursa: News.ro

 

Exit mobile version