Într-o scriere anterioară am vorbit despre o trompetă sovietică și o scurtă cântare a acelei trompete. Credeam că nu va trebui să revin la motivele pentru care un tanc sovietic este cel mai bun tanc din lume. O, și cât m-am înșelat…
Scopul postării anterioare a fost de a prezenta câteva puncte care atrag atenția referitor la acea cântare, alte puncte urmând să fie găsite și discutate în secțiunea de comentarii. Scopul a fost doar parțial atins, așa că o continuare este necesară. Totuși, de ce este necesară? Discuțiile au avut câteva aspecte care au ieșit constant la suprafață. Atunci când discuțiile nu au degenerat. Iată, deci, o continuare pentru a lămuri acele aspecte.
Mijloace la îndemână
Am ales, pentru a păstra scurt textul acesta, patru metode de verificare de luat în calcul, conform Medium, în a determina dacă o postare de pe social media sau un comentariu sunt propagandistice. [1]
- SM-1. Provoacă o postare un răspuns puternic, emoțional? Dacă la citirea unei postări răspunsul este unul emoțional (conținutul fiind inflamator, controversat sau cu potențial de a dezbina), întrebarea de verificare este dacă provoacă unul la fel de puternic cuiva care are o părere complet diferită. Dacă răspunsul este da, mesajul a fost conceput de aşa natură.
- SM-2. Care este mesajul postării? Are un obiectiv clar? În cazul unei postări cu impact vizual puternic întrebările pe care ar trebui să ni le punem sunt ‘ce încearcă să transmită această postare? există nuanțe în postare sau este părtinitoare? Are un scop politic și dacă da, care este acesta?
- SM-3. Folosește o postare elemente absolutiste? Elementele absolutiste sunt cele care ridică un semn de întrebare deoarece pot servi unor obiective nedeclarate. Care sunt oare acele obiective? devine o întrebare firească.
- SM-4. Postarea se folosește de stereotipuri, clișee sau elemente culturale controversate? Postările care accentuează stereotipurile sau care pretind că sunt de bun simt în general dezbină în loc să informeze.
Pentru a identifica o știre falsă sau propaganda avea o imagine realistă asupra unei știri, pot fi folosite următoarele metode de evaluare, conform unui infografic [2] al International Federation of Library Associations and Institutions:
- 1. Sursa. Căutarea datelor de contact, informațiilor despre proprietar, obținerea mai multor informații despre site.
- 2. Detalii. Titlurile pot fi senzaționaliste pentru a atrage clickuri. Care este de fapt subiectul?
- 3. Autorul. Este autorul real? Este el credibil?
- 4. Sursele informațiilor. Linkurile din articol și din secțiunea dedicată surselor conțin de fapt informațiile transmise?
- 5. Data. Repostarea unor știri vechi nu este relevantă pentru evenimente noi.
- 6. Gluma. Dacă informațiile sunt exagerate ar putea fi satiră. Conținutul site-ului și informațiile despre autor pot înlătura din ceață.
- 7. Parerea proprie. Există posibilitatea ca propriile păreri și preconceptii să ne influențeze reacția.
- 8. Experți. Părerea celor care știu mai multe despre domeniu ar putea ajuta. Sau verificarea pe un site de fact-checking.
La treabă, din nou
Să ne uităm din nou la articol, folosind cutia cu unelte descrise la punctul anterior.
1. Sursa. Așa cum spuneam, este un site deținut de un cetățean sovietic, înregistrat în 2017, fără nici o aparentă legatură cu URSS Rusia. Mai multe limbi, nimic referitor la rusă.
2. Detalii. Articolul, ca și titlul, se referă la supremația unei mașinării sovietice – T-90.
3. Autorul. Necunoscut. Totuși, internețul scoate la lumină articolul original – Как танк Т-90 стал лучшим в мире
( https://rg.ru/2017/10/07/kak-tank-t-90-stal-luchshim-v-mire.html ). A apărut, se pare, pe un site care este nu o trompetă ci o întreagă secțiune de alămuri – Российская газета / Gazeta Rusă. RG este mai mult decât un oficios, este ziarul oficial al guvernului Federației Ruse.
4. Sursele informatiilor. Inexistente. Neprecizate.
5. Data. Apărut în octombrie 2017.
6. Gluma, ironia. Nu este cazul. Deși hilar în unele aspecte, weaponews.com si Gazeta Rusă nu sunt publicații/site-uri de satiră.
7. Părerea proprie. Istoricul mesajelor transmise de Uniunea Sovietică Rusia în timp mă fac sa am semne de întrebare referitor la articolul despre supremația T-90. Fiecare dintre noi are însa propria opinie.
8. Experți. Cum o parte din informațiile care ar ajuta la formarea unei opinii realiste sunt secrete, ceea ce rămâne de făcut este aplicarea unor raționamente referitor la numita supremație.
SM-1. Răspunsul emotional. Este evident ca de orice parte a baricadei s-ar afla cititorul, textul provoaca o emotie – satisfactie/mandrie sau enervare/agasare.
SM-2. Mesajul postării. Suprematia produselor sovietice, fara posibilitatea de a nega.
SM-3. Absolutism? cel mai bun tanc din lume …
SM-4. Stereotipuri si clisee. Da, există – primul la care mă gândesc se referă la confortul din conservele vestice și dăruirea de care dau dovadă tanchiștii sovietici.
O nouă privire
Evident, sunt prezentate fapte, aspecte care nu pot fi contestate:
- Noul tanc a fost proiectat de echipa biroului de proiectare Uralvagonzavod, condusă de Vladimir Potkin.
- În India T-90S a primit numele Bhishma – ‘Teribilul’ în sanscrită.
- Tancurile indiene T-90 Bhisma nu au câștigat biatlonul de tancuri în această vară (n.a. 2017)
- T-90 are cea mai joasă siluetă dintre toate tancurile moderne.
- Are protecție modernă împotriva tuturor proiectilelor trase de orice tun, asigurată de o panouri ‘sandwich’.
- pe lângă protecția pasivă, tancul este echipat și cu sisteme de protecție activă, care constau în complexul optoelectronic ‘Blind’ (en orig, este vorba despre Shtora-1)
- Armamentul principal al T-90 este tunul cu țeavă lisă de 125 mm.
Dar strecurate între fapte există diverse … să le spunem șopârle. Interpretări ale realității cu rea-voință, opinii, dezinformări. Anume:
- Francezul AMX-56 Leclerc nu a participat la nici o luptă […] Dar nu a participat la nici o luptă. Și conform unor experți de prestigiu, este complet nepregățit pentru luptă. Articolul este scris în 2017; în 2015 tancurile Emiratelor Arabe Unite au fost implicate în Yemen.
- Americanul Abrams a reușit să înfrângă blindatele armatei irakiene, T-72. Dar la comenzile acelor tancuri erau niște nepricepuți (en orig ‘apricots’) și nu doresc să ofensez tanchiștii irakieni. De două ori… Evident, echipajele (și implicit tactica) au fost de vină pentru pierderi.
- Armata turcă a intrat în Siria, într-un teritoriu despre care nu se știa de cine este controlat, având ultimele variante ale tancurilor Leopard. Dezastrul a fost complet – turele distruse, corpul explodat. Dar standardul dublu este la el acasă, de data aceasta nefiind greșită tactica aleasă de armata turcă.
- În același timp, tancurile T-90 în diverse configurații au arătat abilitățile perfecte de luptă în Siria. Adevărul e că nici T-90 nu s-a simțit prea bine în Siria.
- Tancurile indiene T-90 Bhisma nu au câștigat biatlonul de tancuri în această vară, pierzând în fața T-72B3. Dar aceasta are legătură cu pregătirea echipajelor indiene, nu abilitățile T-90 care rămâne cel mai bun tanc din lume. Cu toate că a pierdut, e cel mai bun. Ca și cum am spune că deși nu a ajuns la Campionatul Mondial din Rusia în 2018, echipa de fotbal a României este cea mai bună pentru ca are potențial iar în echipă joacă 10 jucători de câmp și un portar (dacă nu s-au schimbat între timp regulile).
- Într-adevăr, francezul Leclerc, germanul Leopard și americanul Abrams sunt mașinării mult mai moderne. Ele sunt înțesate cu electronică, ecrane, camere, au spații generoase în interior iar echipajele au parte de confort. […] Dar care este prioritatea în luptă? Un blindat pentru o călătorie confortabilă sau un tanc construit pentru luptă și supraviețuire? Acele ecrane nu sunt pentru desene animate, electronica nu este pentru a avea semnal HBO fără a plăti abonament iar camerele nu sunt pentru videochat. Sunt destinate luptei. Toate.
Și avem, evident, elementele fără de care nu poate exista un ‘concert pentru trompetă’.
- Eroismul și eroul. Construit pe fundația celui de-al doilea război mondial și necesității unui erou n orice discurs, a unui om providențial. Orice cititor va fi emoțional alături de eroii care trec prin încercări. Exemple:
- Proiectul a fost finalizat doar datorită lui Vladimir Potkin – mai exact datorită talentului său în domeniul proiectării și conducerii organizațiilor.
- Vladimir Potkin a reușit să producă o adevarată capodoperă. A salvat Uvz, a demonstrat că școala rusă de proiectare de tancuri […]
- Echipajul T-90 este aglomerat, stă pe echipament și nu are spațiu personal.
- […] la Kursk Tigrii germani au fost impresionați de T-34 și de distanța de 2000 de metri la care trăgea […]
- Apelul la autoritate. Experții sunt anonimi, bineînțeles. Probabil şi cercetătorii britanici au ceva de spus pe acest subiect.
- […] conform unor experți de prestigiu, este complet nepregătit pentru luptă […]
- Comparații între mărimi care nu sunt direct comparabile. Folosirea numerelor mari de partea tehnicii sovietice este de natură a sugera ideea de superioritate a ei. In plus, se pare că psihologii sovietici au făcut şi studii de psihologia mediului, această modalitate de exprimare a distanțelor jucându-se cu distanța cognitivă (perceperea distanței în mediu).
- […]distanța la care poate trage este de 4000 de metri, pentru rachete de 5000 de metri iar pentru proiectilele explozive cu traiectorie balistică 10000 de metri. Nici unul din competitori nu poate depăși trei kilometri.
- Dacă la Kursk Tigrii germani au fost impresionați de T-34 și de distanța de 2000 de metri la care trăgea, noul Leopard nu se poate apropia de T-90 la mai puțin de cinci mile.
- Superlativele pro-sovietice.
- […] tancurile T-90 în diverse configurații au arătat abilitățile perfecte de luptă în Siria.
- T-90S creat de Vladimir Potkin a depășit complet toți competitorii din țările NATO
- T-90 care rămâne cel mai bun tanc din lume
- Orice dezavantaj e un avantaj.
- Dar care este prioritatea în luptă? Un blindat pentru o călătorie confortabilă sau un tanc construit pentru luptă și supraviețuire?
- Singurul aspect unde T-90 este deficitar este motorul. Pe de altă parte, depinde cum privim această problemă.
Articolul a aparut in 2017, octombrie. Scopul? O mișcare de propagandă corelată cu alte evenimente, cel mai probabil.
Mulțumiri lui Dienaris pentru informațiile referitoare la originea articolului.
Atât.
PS: Evident, trebuie să accentuez, poate de data aceasta se va înțelege: articolul nu este despre tancul T-90.
Iulian
Citiți și:
Surse:
1. How to spot fake news, propaganda and deceptive Facebook posts ( https://medium.com/@robinoula/how-to-spot-fake-news-propaganda-and-deceptive-facebook-posts-8077c9eb7534 , accesat la 2019-11-30 )
2. Fake news ( https://www.lib.sfu.ca/help/research-assistance/fake-news , accesat la 2019-11-30 )