După ce turcii au anunțat ca bătută-n cuie afacerea care vizează exportul a 48 de avioane KAAN către Indonezia, lucrurile s-au dovedit de departe mult mai puțin ferme. Un purtător de cuvânt al ministerului apărării de la Jakarta a explicat că s-a semnat doar un memorandum de înțelegere care nu vizează nici măcar un anumit număr de avioane ci doar o intenție.
Nici pomeneală de un contract ferm pentru un avion care deocamdată nu există și care atunci când va fi va fi lovit de restricții la export datorită faptului că destule componente nu sunt turcești, motoarele fiind aici doar un exemplu. Probleme cu exportul au mai avut turcii în cazul elicopterului de atac T-129 ATAK, atunci când nu l-au putut vinde în Pakistan cu motoare occidentale.
Revenind la KAAN, Indonezia a semnat un MoI probabil mai mult din politețe atât timp cât țara are deja un MoI cu Boeing pentru un excepțional avion, foarte matur, F-15EX II și o înțelegere cu Coreea de Sud (un document mai important decât un memorandum) pentru achiziția a 48 de KF-21.
Dar gura nu-i doare pe turci și cu ocazia Paris Air Show, directorul Turkish Aerospace Industries, fabricanta KAAN, a explicat că, foarte posibil, lumea va sta la coadă pentru avionul turcesc. Nu a dat nume de țări dar pe surse turcii au fost foarte guralivi. Astfel, avem țări interesate de KAAN, cum ar fi Arabia Saudită care ar dori să cumpere cel puțin 100 de aparate (care să înlocuiască F 35A și Eurofighter pe care americanii și europenii nu sunt dispuși să le vândă sauditilor), Emiratele Arabe Unite și-ar dori și ele KAANul turcesc, ba chiar ar fi dispuse să participe la programul de dezvoltare.
Alți potențiali clienți ar fi Azerbaijan și Pakistanul (?!).
Pe rețeaua “X” președintele Erdogan a scris: “Aș part of the agreement signed with our friendly and brotherly country, Indonesia, 48 Kaan (fighter jets) will be produced în Turkey and exported to Indonesia. Indonesia’s local capabilities will also be utilized în the production of Kaan jets.”
Dar indonezienii au replicat: “The MoU doesn’t determine the number [of KAAN jets that we will buy]. The number will be decided în the contract.”
În timp ce un analist indonezian a explicat cum că KAAN are unele probleme: “These planes (KAAN) are going to have American GE engines for a considerable time, thereby restricting the freedom of how and when to use them by the buyer countries, aș that will need American approval.”
Între timp, în lumea reală, KAAN este abia la primul prototip care își începe zborurile de test abia de anul viitor, al doilea va zbura undeva spre mijlocul anului 2026, iar cel de-al treilea își va lua zborul abia prin 2027…
GeorgeGMT