Romania Military

Ucraina-Rusia-Crimeea: evolutii

Denys_Berezovskyi_(01)

Amiralul Denis Berezovski

 Ukraine (until March 2, 2014)
 Autonomous Republic of Crimea(March 2, 2014 onwards)

Explicatia celor de pe Wikipedia face cat o mie de cuvinte 🙂

Astazi rubla ruseasca a avut cea mai drastica scadere din ultimii ani, prabusindu-se cu 55 de copeici fata de dolar, la 36.55 ruble/$ si cu 55 copeici fata de euro pana la un minim de 51,2 ruble/euro, in acelasi timp, in doar cateva minute, bursa din Moscova – MICEX – a pierdut 9%.

In aceste conditii Banca Centrala a Rusiei a crescut imediat dobanda de referinte pentru rubla –la 7% – cu 1,5 puncte procentuale, desi in ultimele 18 luni dobanda a fost neschimbata. Analistii pietei ruse spun ca aceasta evolutie era asteptata si are legatura directa nu atat cu desfasurarea evenimentelor din Ucraina ci mai ales cu eventualele riposte economice occidentale si retragerile masive de capital de pe piata rusa.

Companiile cele mai volatile, in deschiderea bursei de la Moscova, au fost astazi, asa cum era si normal, Gazpromul, considerata foarte sensibila datorita retelei dense de conducte de pe teritoriul Ucrainei si ale carei actiuni au cazut cu 11% si compania Mechel care fost oprita temporara de la tranzactionare dupa ce pierdut in doar cateva ore 26 de procente. Mechel are afaceri in domeniul metalurgiei si a mineritului, fiind prezenta si in Romania pana nu de mult.

La capitulul „stiri de pe front” premierul Crimeii a anuntat inca de duminica ca cvasi-majoritatea militarilor ucraineni au trecut de partea puteri locale, in frunte cu comandantul flotei ucrainene – amiralul Denis Berezovski, demis imediat de catre Kiev, desi fusese  numit abia vineri. Tot conform cu Sergei Aksenov, 10 nave militare ucrainene au parasit portul Sevastopol, aparent la ordinele Kievului. De asemenea premierul Crimeei a fost foarte categoric in privinta faptului ca nu s-a folosit deloc forta in convingerea militarilor ucraineni de a trece de parte republicii sale, iar ca ofiterii care inca refuza sa faca acest lucru vor fi urmariti penal, insa folosirea fortei iese cu totul din discutie, exemplul fiind cele zece nave care au fost lasate sa paraseasca rada Sevastopulului.

In acelasi timp in Ucraina barbati apti de lupta au inceput sa primeasca ordine de mobilizare si trebuie sa se prezinta la centrele de recrutare incepand de astazi, in timp ce Occidentul continua sa avertizeze Moscova, insa deocamdata amenintarile sunt foarte vagi: vom vedea noi, o sa vedeti voi, G8, etc, etc, evitandu-se pana acum  pasi concreti.

Sentimentul este ca din punctul de vedere al cancelariilor vestice – Washingtonul fiind inclus – problema nu o reprezinta Crimeea, considerata ca fiind pierduta pentru Ucraina, ci incercarea de al face pe Putin sa nu incerce un scenariu similar si in alte zone ale Ucrainei. Practic miscarile pro-ruse sunt mult mai raspandite in estul tarii cu fiecare zi care trece, asadar miza actualelor negocieri s-ar putea sa nu fie Crimeea ci stoparea avansului rusesc catre vest si sud-vest, zone unde de bine de rau Rusia ar avea inca o paine de mancat.

Pe de alta parte nu cred ca trebuie sa ne asteptam ca Peninsula Crimeea sau alte teritorii ucrainene sa fie anexate Federatiei Ruse ci mai degraba ne putem astepta la un scenariu din aceeasi colectie cu Trasnistria si Osetia de Sud, unde practic respectivele teritorii sunt sub ascultarea directa a Moscovei, inclusiv economic si administrativ, dar oficial fac inca parte din Republica Moldova respectiv Gruzia.

Asadar singura intrebare ramasa in supans este unde se vor opri rusii cu “elibearea” rusofonilor, pentru ca Ucrainei trebuie sa accepte pierderea Crimeii…

GeorgeGMT

Surse: Ria Novosti & BBC News

 

Exit mobile version