Romania Military

Ucraina…

Incepind cu noaptea de 21 noiembrie au avut loc numeroase incidente pe linia de demarcatie care separa teritoriile controlate de Kiev de cele separatiste. Pe 20 noiembrie, Igor Plotnițkii, liderul separatist al Republicii Populare Lugansc, una din cele doua „republici” formate de rusi in Donbas, l-a demis pe asa zisul ministru de interne al regiunii, Igor Kornet. Pe 21 noiembrie Kornet, cu o parte din fortele ministerului de interne, ocupa centrul Luganskului, mai multe institutii printre care si televiziunea. Internetul si telefonia mobila au fost oprite. Pentru a preveni un conflict intern, care era contraproductiv ambelor republici separatiste, liderul celei de a doua, Alexandr Zaharcenko trimite in ajutorul liderului de la Lugansk o parte din fortele Republicii Populare Donețk.

Aceste forțe au fost mobilizate pe seama reducerii numarului de soldati separatisti pe linia frontului. Probabil acest lucru l-a dibuit cercetarea ucraineana. Astfel noaptea trecuta a 54 brigada mecanizata ucraineana si batalionul „Aidar” au luat cu asalt satele Gladosove si Travneve. Acestea au fost cucerite impreuna cu cateva inaltimi importante iar ucrainenii au reusit sa-si intareasca pozitiile in aceste teritorii. Asteptam ca acestia sa-si continue avansul spre Gorlovka si poate ca asta s-ar fi intimplat daca separatistii nu atacau in dupa amiaza zilei de 22 noiembrie pe mai multe directii. Astfel in seara zilei de 22 s-au dat lupte serioase pe aliniamentele din fata localitatilor Vodeanovo, Pavlopolea si Avdeevka. In fata localitatii Starognatovka ucrainenii au perdut „zona gri”. Pentru prima data in aceasta toamna armata ucraineana si rezervele acesteia au fost aduse in stare generala de lupta. Presedintele Porosenko a convocat Consiliul suprem de aparare.

La ora aceasta situatia pe linia de demarcatie e stabila. Ucrainenii au raportat trei raniti in noaptea trecuta. Se pare ca au reusit nu doar sa opreasca ofensiva separatista pe directiile de ieri seara dar chiar au reusit sa pastreze cele doua sate cucerite in noaptea de 22 noiembrie. Pina acum, de regula, erau aruncati inapoi in doar citeva ore. Aceasta demonstreaza ori cresterea capacitatii de lupta a ucrainenilor, ori numarul mare de separatisti mobilizati pentru stabilizarea regiunii Lugansk, fapt care a slabit fortele republicii Donetk aflate pe linia frontului.

 

Sursa ucraineanahttp://podrobnosti.ua/2212337-sutki-v-ato-raneny-troe-ukrainskih-voennyh.html   vorbeste despre raniti si atacurile separatiste din noaptea de 22 noiembrie, in speta lovituri de artilierie, dar si folosirea blindatelor, mitralierelor grele si armelor usoare de asalt in periferiile localitatii Popasnoi si Luganskoe.

De asemenea se pare ca fortele DNR ( Donețkaia Narodnaia Respublika – Republica Populara Donetk) au intrat in Lugansk si au stabilizat situatia. S-a raportat incercarea unor politicieni din regiune, controlati de serviciile ucrainene, de a destabiliza situatia si a compromite autoritaile si institutiile locale.

Sursa ruseasca – https://lenta.ru/news/2017/11/23/perevorot/

Se pare ca pe parcursul noptii de 22 noiembrie in Lugansk s-au inregistrat ciocniri intre diferite factiuni separatiste. S-ar fi inregistrat explozii si morti printre ofiterii Primului Corp de Armata al DNR, brigada de artilierie nr. 100 a aceleiasi DNR. Sursa este Юрий Мысягин, voluntar ucrainean. Destul de veridic de regula, dar nu intotdeauna.  https://www.facebook.com/profile.php?id=100000828276750&hc_ref=ARTVG2lHGgIaVjZNzxyoVzu9UTRr-L5LJAVpeebx65TNv2RTnFOn84PufX67AjRGshA

Conform ultimilor stiri rusesti, liderul regiunii separatiste Lugansk ar fi fugit in Rusia impreuna cu alte citeva persoane din aparatul administrativ. Cel mai interesant este faptul ca cel putin doua persoane dintre cele care au parasit regiunea separatista impreuna cu Plotnitkii au fost acuzate in presa rusa si cea separatista de conspiratie proucraineana. Este vorba despre Irina Teițman, presedintele aparatului prezidential si Anastasia Șurkaeva, presedinta radio-televiziunii din regiunea Lugansk. Toate aceste declaratii ar parea acuzatii lipsite de fond, tipice propagandei rusesti, inclusiv separatiste, daca nu ar fi existat dclaratia asa zisului ministru de externe a republicii Lugansk din 7 noiembrie care declara ca „LNR si DNR vor intra, mai devreme sau mai tirziu, in componenta Ucrainei pentru ca o alta cale nu exista”  https://news.rambler.ru/world/38400683-navoevalis-lnr-gotova-vernutsya-v-sostav-ukrainy/  In baza acestor evenimente s-ar putea totusi ca conflictul intern din Lugansk sa aiba la baza si implicarea Kievului, care, parerea mea, pe zi ce trece devine tot mai versat si mai incisiv in actiunile antiseparatiste. Indiferent de orice am impresia ca, dupa implicarea armata a Donetkului in Lugansk, vom asista la unificarea regiunilor separatiste sub conducerea liderului de la Donetk, Alexandr Zaharcenko.

Up-date

Conform ultimelor stiri, fostul lider al regiunii Lugansk se află în acest moment la Moscova. Acesta a fost acuzat în presa separatistă și cea rusă precum că ar fi făcut parte din grupul care urmărea reîntoarcerea regiunii separatiste sub autoritatea Kievului. Conform declarațiilor ministrului de interne pe care Plotnițkii a încercat să-l demită, grupul proucrainean ar fi avut în plan transmiterea regiunii separatiste sub controlul Kievului în cca două săptămini. Totuși, faptul că în acest moment  Plotnițkii se află la Moscova și nu la Kiev probabil denotă lipsa de fond a acuzațiilor împotriva acestuia. S-ar putea ca la mijloc să nu fie altceva decît încercarea liderului de la Donețk de a prelua controlul asupra regiunii separatiste vecine. Desigur, cu acordul tacit al Moscovei care nu are decit de ciștigat ca urmare a unificării Donbasului separatist sub un singur centru. În acest caz a învins cel care a avut de oferit mai mult Kremlinului. Situație oarecum asemănătoare mazilirii domnilor fanarioți după instaurarea acestui regim în spațiul românesc. Cel care avea de oferit mai mult Porții primea tronul Munteniei sau Moldovei. În acest caz cel care deținea pînă atunci tronul devenea automat un proscris și dușman al turcilor. Ca și în cazul lui Plotnițkii domnii fanarioți maziliți își căutau dreptatea fugind la Istambul. Pentru cei mai mulți dintre ei însă fața sultanului era ultimul lucru pe care aveau să-l mai vadă…

https://lenta.ru/news/2017/11/23/sharik/

Radu Burca

Exit mobile version