Romania Military

Veste importanta pentru Germania

Apropierea dintre Berlin si Washington este o noua realitate, atat din punct de vedere politic cat si militar sau economic. Vremurile cand generalii Luftwaffe erau dati afara pentru ca incercau sa explice politrucilor doamnei Merkel ca inlocuitorul ideal al aparatelor Tornado (misiuni SEAD) este F 35A s-au terminat…

Din fericire acele vremuri par sa fi apus si o noua era a cooperarii intre Statele Unite si Germania se intrevede la orizont, si – evident – ca PANAVIA Tornado va fi inlocuit de F 35A si nu de Eurofighter (aici chiar erau de rasul curcilor, sa foloseasca un avion de vanatoare destinat luptelor la mare inaltime, supermanevrabil, pe post de aparat pentru misiuni SEAD la joasa inaltime – ne intoarcem din nou la F-104).

Astfel, compania americana Raytheon si MBDA Germania au convenit sa inceapa discutiile pentru ca germanii sa produca rachete Patriot pentru clientii europeni ai sistemului anti-aerian. Cel doua companii ofera deja servicii de intretinere armatei germane pentru sistemele sale Patriot printr-un joint-venture – COMLOG GmbH si pentru a putea face acest lucru, MBDA Germania a dezvoltat deja o infrastructura semnificativa.

Initial Germania opera 36 de baterii Patriot, dar numarul acestora a tot fost redus (pe cand politicienii de la Berlin credeau ca pacea in Europa va fi eterna si prietenia rusilor extrem de sincera) si bateriile vandute catre: Coreea de Sud – 8 baterii, Israel – 4 bucati, Spania – 3 baterii, Iordania 3 sau 4 unitati, apararea anti-aeriana germana avand astazi doar 12 baterii in dotare.

Germanii detineau o varianta mai veche Patriot (PAC 2) si astazi este in desfasurare un amplu proces de modernizare pentru aducerea sistemului la ultimul standard – PAC 3+/PDB-8, pentru a putea fi folosite rachete anti-racheta balistica PAC 3 MSE.

Se are de asemenea in vedere si modernizarea rachetelor anti-aeriene PAC 2 la standardul GEM T, COMLOG GmbH primind in 2020 contractul pentru modernizare a 170 de rachete.

Revenind la cooperarea germano-americana, se are in vedere ca MBDA Germania sa produca rachete anti-aeriene PAC 2 GEM T pentru tarile europene. Acordul face parte din initiativa guvernului german (la care si Romania este parte) pentru crearea unei aparari anti-aeriene cu raza lunga si anti-racheta – European Sky Shield.

Dar germanii au, pana la urma, o mai veche colaborare cu companii americane, atat cu Raytheon cat si cu Lockheed Martin.

Cu Raytheon, compania germana Diehl produce in parteneriat sistemul naval pentru apararea anti-racheta SeaRAM, inclusiv racheta destinata acestuia, o varianta a AIM-9L Sidewinder, pentru piata europeana, asadar experienta exista, era nevoie doar de vointa politica.

Si slava Domnului ca epoca cancelarului Merkel a apus odata pentru totdeauna.

Vestea este importanta si pentru noi. Romania va detine sapte baterii Patriot dotate atat cu rachete anti-aeriene PAC 2 GEM T, cat si cu rachete anti-racheta balistica PAC 3 MSE. Vom avea nevoie atat de rachete cat si de sustinerea mentenantei acestora si va fi probabil mai ieftin s-o facem cu germanii decat peste Atlantic.

GeorgeGMT

Exit mobile version