Romania Military

Vesti din Armata Romana

Sau despre Armata Romana

Pana una alta aflam (dintr-un comunicat) ca s-a semnat un contract pentru dotarea ultimului batalion de MLI 84M cu rachete AT Spike LR. Valoarea contractului se apropie de 16 milioane de euro si a fost semnat tot cu israelienii de la Rafael, cu livrare anul viitor prin toamna. O bila alba aici.

Nea Motoc explicandu-ne mai pe ocolite cum vom importa noi si TBTul 8×8 tot asa cum am importat mai toate ale de prin armata…

Mergem mai departe si aflam, de aceasta data direct de la ministrul apararii, ca este foarte posibil sa se discute despre noul transportor al armatei (defunctul program national 8×8 TBT). Adica chiar sa se discute la nivel de achizitie. Nici pomeneala insa ca viitorul TBT sa mai fie dezvoltat si produs in Romania, cel mai probabil (si in cel mai fericit caz) vom avea parte de o asamblare, nu stim inca in ce grad, de o posibila cooperare industriala intre cineva, nu stim cine, din industria romaneasca si producatorul TABului…

Citam pe domn ministru: “La 2 categorii facem achizitii relativ restranse anul acesta, ce vrem sa lansam anul acesta, poate reusim sa si bugetam sunt acorduri-cadru pe termen mediu si chiar lung in care putem cere partenerului ca si conditie esentiala preluarea in industria noastra de aparare a unei parti cat mai mari din productie. Suntem intr-un produs foarte intens de consultari cu principalii producatori, ei stiu ca avem cerinta sa implementeze o parte din fabricatie in Romania.”

De remarcat aici ca munsiu Motoc face referire la cele cateva (17 bucati) Panharduri cumparate (programul vehiculului blindat 4×4), cele cateva (29 bucati) camioane Iveco (in cadrul programului de dotare cu peste 2000 de camioane noi) si la programul TBT 8×8, program care deocamdata nu a fost lansat.

Dar va rog sa remarcati fraza subliniata! Adica am putea cere, dar nu este nici pe departe o cerinta obligatorie…

Citam pe mai departe:

Intrebare: “Daca guvernul hotaraste sa cumparam un tip de vehicul, va fi asamblat in Romania?

Raspuns: Este si aceasta o varianta. Vom cauta sa obtinem oferta cea mai avantajoasa, de calitate, care sa reprezinte maximul de efect in industria noastra. Vrem sa avem o previzibilitate a comenzii, dar trebuie sa existe un complement economic de mai mare anvergura ca sa existe interes pentru asemenea investitii. Cred ca in urmatoarele saptamani ar trebui sa se degajeze niste optiuni”

I: Asadar, productia, asamblarea acestor vehicule ar putea fi facuta in fabricile traditionale de armament ale Romaniei?

R: Nu neaparat si nu va fi din punctul nostru de vedere nu e optiunea noastra, e optiunea investitorului. In piata vehiculelor pentru armata sunt producatori reputati care ar fi si investitori, optiunea va fi a lor. Poate se vor orienta spre jucatori noi aparuti in industria de aparare din Romania, poate vor face o investitie de la zero.”

Incheiem citatul.

Sigur, pozitia ministerului poate parea ok, dar in realitate nici un investitor nu-si va construi in Romania o fabrica pentru transportoare, decat daca ar avea in buzunar un contract ferm pentru foarte multe bucati si chiar si atunci interesul sau va fi sa le aduca cu trenul aici si eventual sa le traga o vopsea.

Si tot in realitate orice tara serioasa nici nu s-ar gandi sa lase o astfel de decizie pe mana producatorului!

Trebuie sa intelegem, concurenta pe piata armamentului este super-acerba, locurile de munca sunt aparate de fiecare tara cu dintii si cel mai probabil, daca guvernul va lasa totul la dispozitia producatorului, ne vom alege cu vreun atelier de vopsitorie, sau birou pentru inmatricularea TABurilor in Romania, pe post de cooperare industriala.

Dar vom vedea, curios as fi sa ne spuna domnul Motoc cam ce alta companie industriala din Romania are experienta, personalul si nivelul de pregatire pentru a deveni integrator (macar asamblator final 🙂 ) pentru transportoare blindate, cand tu ai deja in subordine o fabrica care saraca a construit la viata ei peste 13000 de TABuri. E veche si trebuie modrnizata, dar o ai deja, iar in industria privata n-ai asa ceva, iar daca s-ar apuca cineva s-o construiasca tot pe banii statului ar face-o, asadar ce aveti fratilor cu Moreniul, altceva decat ca se doreste inchiderea acesteia si importul la cheia al TABurilor, totul vopsit in minciuna unei asamblari in tara, pe model Pirahna IIIC.

 

ProPatria loveste din nou!

As rade daca n-ar fi de plans. Pe langa un limbaj de lemn de brad putred, cu totul jenant (basca o coloana sonora din Miaunel si Balanel), aflam de la “jurnalistii” militari ca avem la Valcele langa Brasov, o unitate de aparare AA (Batalionul 5 de rachete sol-aer din Brigada 1 rachete) dotata cu Volhov. Bineinteles ca unitatea isi poate indeplini misiunile de lupta! Cu Volhovul?! Ei da, cu Volhovul 🙂 .

Emisiunea poate fi vizionata AICI, fiind vorba de cea din 20 martie.

Pana aici nimic deosebit, toata lumea cunoaste respectiva locatia, dar ceea ce nu stiam este ca in aceasta unitate exista prima echipa de servanti (cei care incarca si pregatesc racheta de lansare) incadrata numai cu personal feminin! Ei bine, trag fetele de rachete, topaie si rotesc la manivele de mai mare dragul, reporterul chiar remarcand ca sunt (fetele adica) ”usor extenuate” (aici putem comenta, ca un om poate fi extenuat – maxim de obosit – nu si “usor extenuat”. “Un pic extenuat” e ca si cum ai spune ca o femeie este “doar putin gravida” 🙂 ).

Dar trecand peste scoala celor de la ProPatria, cadem in extaz, ba ne dau si lacrimile in fata remarcilor poetice ale zaludului de “jurnalist” care ne indeamna sa observam: “operatiile rapide ale servantilor si miscarile spectaculoase ale rachetei” 🙂 , “caloriile arse, totul precedeat de comenzi ferme, carora le urmeaza rapoarte la fel de exacte, care fac dealurile de la Valcele sa raspunda prin ecou, strigatului fetelor de la bateria a II-a, care trimit un mesaj cat se poate de clar”… Mesaj pe care io nu-l pricep deloc. Balet, poezie, ecouri si gingasie, toate intr-o singura fraza de efectiv iti dau lacrimiile de emotiune! Sau ti se zburleste pielea de scarba…

Acum, pe astia de la ProPatria ii stim, vai de capul lor, limbaj de lemn Tanase, reportaje searbade si jenant de propagandistice (Vocea Rusiei era de cinci stele pe langa astia), una peste alta vai de ei, dar mi-a ramas in cap o intrebare: de ce a tinut respectivul batalion sa incadreze o echipa numai cu femei?! In regulamentele militare femeile si barbati sunt egali si nicaieri nu exista vreun articol care sa segregeze cele doua sexe. Ba dimpotriva, bunul-simt iti indica sa formezi echipe mixte.

Asadar cum s-a ajuns ca o grupa de servanti AA sa fie incadrata numai cu femei?! Aici avem doua explicatii:

Totul fiind doar o manareala fara sens atat timp cat este ok sa avem femei in armata, nu-i normal insa sa le avem pe functii care le-ar putea aduce in prima linie, decat daca chiar fac fata. Ori la ce doamne si domnisoare am vazut eu pe la TV, dati-mi voie sa ma cam indoiesc de acest lucru, daca mai adaug si cele vazute cu ochii mei – de 1 Decembrie acum doi ani– cand am vazut doua taranci, grase si cu fete de bovine, angajate in PM. Basca ca le-au scos si in strada sa vaza lumea in ce hal am ajuns.

Bineinteles acum, in criza economica, slujbele sunt rare, iar armata are inca ce sa ofere, dar stau si ma intreb cate astfel de doamne si domnisoare (si o gramada de domni de altfel) fara nici o legatura cu sistemul militar, fara nici o calitate (macar fizica care sa-i recomande) paraziteaza astazi cele 75 de mii de posturi de militari  pe care MApNul le are in organigrama?!

Pentru ca alea doua taranci din Politia Militara, pe care le-am vazut o ochii mei, nu erau in stare sa faca nici macar o tractiune la bara sau macar o genoflexiune, iar domnisoara care se dadea mecanic-conductor pe T 55 avea mainile prea frumoase, degetele prea subtiri si ingrijite, ca sa ma convinga ca a pus vreodata in viata ei mana sa repare tancul (sau pe-o cheie de 34) ala sau sa-i puna la loc macar o senila…

Asadar cam astea sunt vestile, bune, proaste, voi hotarati, dar in linii mari, daca adunam tot gunoiul, toata propaganda prosteasca, toti imbecilii, toti generalii de carton si ii impartim la 1400 de colonei, dracu stie cat peste suta de generali, si apoi ne uitam la partea tehnica a sistemului de aparare ne apuca ori frica ori un ras foarte (ne)sanatos.

 

Si la sfarsit o intrebare si un indemn.

Intrebarea este de ce aia de la ProPatria trebuie in mod obligatoru sa fie militari?! Nu poa’ sa fie ei tivili?! Si daca tot fac propaganda, nu poa’ sa faca daia de buna calitate, sa nu te plezneasca greata cand o vezi si o  auzi?!

Indemnul este tot pentru ProPatria: ”lasati-ne bah in pace si cautati-va o slujba cinstita in presa privata, asta daca cineva ar fi suficient de retardat sa angajeze pe vreunul dintre voi, dupa ce in prealabil ar urmari 1-2 “emisiuni” de-ale voastre…

Pentru ca se vedea treaba domn” maior sau ce-o mai fi acum, Benone Neagoe  a lasat multi pui prin redactie. Omul ala fiind, din punctul meu de vedere, chintesenta „jurnalismului” de cea mai joasa calitate, rege al limbajului de lemn, imparat al reusitei in a crea o senzatie neplacuta in zona stomacului numa’ cand ii auzeai glasul.

 

GeorgeGMT

Exit mobile version