Romania Military

Viaţa la bord: distrugătoarele Arleigh Burke

Viaţa la bordul navelor de luptă nu este deloc uşoară. Două accidente grave au avut loc în 2017, în ambele fiind implicate nave ale Flotei a VII-a a US Navy. Resursa umană extenuată și instruită necorespunzător, starea tehnică precară a navelor şi, în general, atmosfera conflictuală şi lipsa oricărei comunicări între ofiţeri şi subordonaţi au fost considerate drept una din cauzele ce au determinat producerea celor două accidente.

Iar resursa umană, mai precis lipsa ei, afectează cam toate marinele occidentale. De exemplu, HMS Daring nu este utilizat de Royal Navy, deşi aceasta are mare nevoie de nave, din lipsă de personal navigant. În drumul ei către 355 de nave (310 mai degrabă) US Navy are nevoie în primul rând de oameni calificaţi pentru a forma echipajele. Iar în condițiile unei economii puternice, atragerea resursei umane în structurile militare poate fi o problemă.

După cum spuneam mai sus, viaţa la bordul unei nave de luptă nu este deloc uşoară iar marinele occidentale au început din nou să acorde din ce în ce mai multă atenţie factorului uman.

Vă recomand să vizionaţi clipul de mai jos (aproximativ 20 minute, în engleză) atât pentru a vedea condițiile de trai de la bordul unei nave de luptă cât și pentru a vedea cum înțeleg unii să promoveze imaginea marinei în rândul populației. Iar când vom avea şi noi nave de luptă demne de acest nume poate n-ar strica să ne inspirăm de aici. Pentru că problemele de personal nu ocolesc nici Forțele Navale Române. Vizionare plăcută!

Nicolae Hariuc

Exit mobile version