Romania Military

Yasen?!

K-329 Severodvinsk

K-329 Severodvinsk

Atata de rau stau rusii cu banii?! Pai submarinele nucleare de atac din clasa Yasen (Proiect 885) sunt cele mai noi si mai moderne nave ale marinei ruse, pe zona sumbarinelor de atac! Ele ar trebui sa fie coloana vertebrala a noi flote rusesti de submarine (alaturi de sumbarinele nucleare strategice lansatoare de rachete din clasa Borei) si deja ivanii le scot la inchiriat?!

Si sa nu credeti ca Marina Rusa are multe astfel de submarine si isi permite sa scoata unul din serviciu, ba din contra astazi exista doar unul operational – Severodvinsk si alte cinci in diferite stadii de constructie (dintr-un total prognozat de 12 nave).

Asadar care submarin din clasa Yasen il inchiriaza rusii?! Pai ar putea sa fie si singurul operational astazi, Severodvinsk (putin probabil insa), sau Kazan, nava care ar trebui sa iasa din docuri si sa intre in probe de mare, urmand sa fie predat Marinei Ruse in 2018.

Facem o paranteza. Diferenta – in timp – intre primul Yasen (K-329 Severodvinsk) si el de-al doilea (Kazan) este de numai putin de 13 ani si astfel navele vor fi diferite. Yasen-M, adica Kazan, este mai avansat si beneficiaza de o tehnologie mai moderna. Printre diferente amintim: Kazan va dispune de doua silozuri de lansare verticale in plus (10 fata de 8 pe Severodvinsk), va avea doar opt tuburi lans-torpila (fata de zece pe K-329) si va dispune de un sistem de propulsie de tip pump-jet, plus alte tehnologii mai avansate decat ceea ce se afla la bordul lui Severodvinsk. Incheiem paranteza.

Stirea spune ca foarte curand o delegatie Indiana la nivel inalt va vizita Rusia pentru a parafa aceasta intelegere.

Inainte de merge mai departe trebuie sa ne aducem aminte ca India are deja in dotare un submarin de atac nuclear rusesc – un Akula II – INS Chakra, inchiriat pe zece ani contra sumei de 90 de milioane de dolari per an. Submarinul se afla in constructie inca de pe vremea URSS si a fost finalizat – cu destule peripetii si intarzieri – pe banii hindusilor.

Unii analisti militari – mai ales rusi si indieni – considera ca Rusia a fost de acord sa-si dea unul dintre submarinele clasei Yasen pentru a demonstra Indiei noua tehnologie folosita (si diferenta fata de Akula II), in speranta ca India ca coopta Rusia in programul propriu de constructie a sase submarine nucleare de atac – SSN.

Programul indian pentru sase submarine nucleare de atac construite local (Proeict 75I) trebuia sa demareze deja dar, tipic pentru ei, programul este in intarziere si se spera ca abia de anul acesta sa fie incepute procedurile. Suma pusa la bataie de indieni este 8,5 miliarde de dolari, iar submarinele trebuie construite in India cu ajutorul unui productor mondial cu experienta.

Totusi… Rusia are astazi in dotare submarine de atac vechi (ca tehnologie) de pe vremea URSS, iar Yasen era noua “stea” ruseasca. Sa inchiriezi cea mai nou tehnologie, mai ales cand nici tu nu ai “destula” denota – din punctul meu de vedere – o lipsa acuta de fonduri pentru sectorul militar rusesc.

Nu se specifica deocamdata ce nava va fi inchiriata, cel mai probabil Kazan, dar una peste alta hindusii i-au prins pe ivani flamanzi si le-au luat sub-ul de sub nas, nici nu mai conteaza pe ce suma si asta in conditiile in care Rusia/URSS niciodata nu au oferit la export cea mai nou/mai buna tehnologie disponibila, orice probleme financiare a avut.

Sa nu uitam ca URSSul cel cu ratii la paine si la salam (ca si noi de altfel) nu exporta T 80 sau Suhoi 27. Sigur ca submarinul inchiriat de India nu va avea cele mai noi sisteme electronice rusesti, dar submarinul in sine, propulsia lui, sistemele care mascheaza zgomotul sunt cu toate secrete foarte bine pastrate de Marina Rusa, ori in acest caz au fost de acord (de foame zic eu) sa-si dea submarinul pe mana indienilor…

Yasen class este un submarin de atac multirol, destul de mare, cu un deplasament de 13800 to submers, dispune de o viteza maxima de peste 40 Nd/ 20Nd silentios si o adancime maxima operationala de +500 metri. Navele dispun de silozuri de lansare verticale (pot lansa rachete de croaziera sau anti-nava din imersiune), pot lansa mine si torpile.

O singura nava poate avea la bord, in timpul unei misiuni pana la 32 de rachete anti-nava P-800 Oniks sau 40 de rachete de croaziera Kalibr/Kh 101, sau orice combinatie intre cele trei. Submarinul poate lansa – bineinteles – inclusiv rachete cu incarcatura nucleara la cerere J .

GeorgeGMT

Exit mobile version