Romania Military

1001 variante de modernizare a T 72

t 72

T 72 tunat la KADEX 2016, in Kazahstan

O alta varianta, nu cred ca cineva le stie pe toate, de readucere a T 72 (un tanc destul de slab pana la urma) in secolul XXI.

Asadar, turcii de la Aselsan impreuna cu Kazakh Defense Company au prezentat un nou kit de modernizare pentru T 72, kit poreclit “SHYGYS”. Modernizarea are in vedere toate cele trei paliere: mobilitatea, puterea de foc si nivelul de protectie, totul pentru o masa suplimentara de doar 1000kg.

Luate pe rand arata cam asa: un nou motor de 840cp, noi sisteme de vedere pe timp de noapte, o noua optica, un nou calculator balistic – care cica i-ar creste distanta de angajare eficienta a tintelor de la 1800 la 2500m.

Mai avem, pe turela, in partea din fata un kit de protectie, care ar trebui teoretic sa-l faca rezistent la cele mai moderne (!!) rachete AT (nu ne explica nimeni de ce cred turcii si kazahii ca “cele mai moderne rachete AT” ar lovi turela din fata si nu de sus), niste gratare puse pe zona din spate (motor) impotriva RPG-urilor, iar in spatele turelei au cocotat si o turela dotata cu o mitraliera de 12,7 plus  un sistem optic, totul controlat de la interior.

Tunul este tot ala sovietic (si imprecis) de la mama lui – 125mm, teava lisa 2A46 – asadar puterea de foc a crescut doar prin montarea sus-amintitului calculator balistic de mai noua generatie.

Tancul, sau solutia de modernizare turceasca, ar mai avea si nus ce sistem de navigatie prin satelit (exact asta era problema la T 72, se pierdea de restul plutonului si nu mai ajungea la batalie), statii radio VHF/FM…

Adica o tiganie de “modernizare” care “modernizare” orium n-ai de ce sa pierzi timpul cu ea pentru T 72…

GeorgeGMT

Exit mobile version