1001 variante de modernizare a T 72

t 72

T 72 tunat la KADEX 2016, in Kazahstan

O alta varianta, nu cred ca cineva le stie pe toate, de readucere a T 72 (un tanc destul de slab pana la urma) in secolul XXI.

Asadar, turcii de la Aselsan impreuna cu Kazakh Defense Company au prezentat un nou kit de modernizare pentru T 72, kit poreclit “SHYGYS”. Modernizarea are in vedere toate cele trei paliere: mobilitatea, puterea de foc si nivelul de protectie, totul pentru o masa suplimentara de doar 1000kg.

Luate pe rand arata cam asa: un nou motor de 840cp, noi sisteme de vedere pe timp de noapte, o noua optica, un nou calculator balistic – care cica i-ar creste distanta de angajare eficienta a tintelor de la 1800 la 2500m.

Mai avem, pe turela, in partea din fata un kit de protectie, care ar trebui teoretic sa-l faca rezistent la cele mai moderne (!!) rachete AT (nu ne explica nimeni de ce cred turcii si kazahii ca “cele mai moderne rachete AT” ar lovi turela din fata si nu de sus), niste gratare puse pe zona din spate (motor) impotriva RPG-urilor, iar in spatele turelei au cocotat si o turela dotata cu o mitraliera de 12,7 plus  un sistem optic, totul controlat de la interior.

Tunul este tot ala sovietic (si imprecis) de la mama lui – 125mm, teava lisa 2A46 – asadar puterea de foc a crescut doar prin montarea sus-amintitului calculator balistic de mai noua generatie.

Tancul, sau solutia de modernizare turceasca, ar mai avea si nus ce sistem de navigatie prin satelit (exact asta era problema la T 72, se pierdea de restul plutonului si nu mai ajungea la batalie), statii radio VHF/FM…

Adica o tiganie de “modernizare” care “modernizare” orium n-ai de ce sa pierzi timpul cu ea pentru T 72…

GeorgeGMT

69 de comentarii:

  1. Ieşea mai câştigat dacă-i puneau motorul şi sistemele de senzori şi de ochire de pe Bizon….

    • De la o vreme vad Bizonul ca un tanc redutabil , dupa articolul cu armata francea consider bizonul mult mai buna ca leclerc ( un tanc ca sa il ti in vitrina ) ca eh noi avem tanchisti mai buni ca americani care sau razboit mai prin toate partole planetei

      • Sa nu exageram. Nu e mai bun Bizonul ca Leclerc-ul, doar mai ieftin. Performantele unui tanc trebuie raportate la capacitatea de utilizare a celui care le foloseste. Noi probabil ca nu am putea folosi Lecrerc din cauza mentenantei si cerintelor extreme de functionare dar la francezi se poate. Pana si arabii se pare ca il folosesc cu succes desi se tot zice ca nu sunt cei mai competenti soldati. Trebuie sa fim realisti si sa ne vedem lungul nasului, Bizonul e un tanc depasit in general. Nu stiu in ce masura ar face fata unui T72 adus la un standard cat de cat modern.

        Cat despre T72 nu zic ca e cel mai bun tanc din lume dar la fel, trebuie tinut cont ca e un tanc low cost. Atat e facut sa faca. Mie mi se pare ca au dat cu stangul in dreptul la T90 care pana la urma to un T72 e dar cu mai multe pretentii.

      • Din pacate TR-85M1 nu e mai bun ca Leclerc, in primul rand are doar o parte nu chiar toate echipamentele electronice de pe Leclerc, pe urma are tunul de 100mm fata de cel de 120mm al francezului si nu in ultimul rand are blindaj mai slab si raport CP/t mai slab de asemenea.

        La francezi am aflat datele alea triste cu privire la disponibilitate, dar la romani nu le-am aflat. Stim doar ca TR-85-urile fabricate de comunisti nu sunt la fel de fiabile ca T-55-urile clasice fabricate de sovietici si de asemenea ca sunt diferente de la tanc la tanc, la fel cum la IAR-93 erau diferente de la avion la avion, s-au scris pe net povesti cum ca cei care au operat ambele agregate au declarat ca, citez „nu gasesti doua la fel”, asta poate e exagerare si n-ar trebui luata ad-literam dar ne arata o perspectiva trista, din interior 🙂 Despre T-55 sau F-16 ca sa dau doar doua exemple nu am auzit pe nimeni din nici o tara sa zica ca nu gasesti doua la fel 🙂 🙂

        Dupa mine, cel mai mare pacat al Bizonului nu tine de el ci de cei care au alocat banii – si anume, ca nu sunt mai multe. Avem doar 54 de bucati iar reparatii capitale s-au platit acu’ cativa ani pentru vreo 40 si ceva…

        Ei, daca aveam 150-200 de Bizoni si erau aproape toti in stare de functionare, cel putin pe hartie, era altceva… Asa, intr-un ipotetic conflict cu rus + pro, poti sa le pierzi pe toate in cateva zile langa Nistru (au fost in Ucraina cazuri similare) si mareata armata romana ramane fara arma tancuri… fiindca sa te duci la razboi cu rusii folosind T-55 nemodernizat e ca si cand ai pune veste cu explozibil pe militarii aia si i-au obliga sa fuga spre rusi.

        • T 34 nu era mai bun decat Tiger dar a castigat războiul…prin număr . Era mai ieftin de fabricat , întreținut , reparat . Un exercițiu de imaginație ! : Avem un inamic care înaintează in teritoriu cu 100 Lecler ( fiecare tanc a costat 6,5 mil euro [asta era pe wiki ] , tehnica militară de 650 mil euro . Avem si noi tehnica militară de 650 mil euro , un bizon TR 81M1 costă 1,6 mil dolari [ asta era pe acest site intr-un post mai vechi ] . Am luat un dolar 4 lei si un euro 4.5 lei . In fata celor 100 Lecler o sa le taie calea lejer 400-450 TR 81M1 . PS :T34 putea sa străpungă blindajul Tiger , t 72 din armata lui Saddam nu putea să străpungă blindajul Abrahams chiar daca erau mai multe . Noua ne trebuie doar sistemul Trophy si muniție inteligentă ( de aceea variază numarul si mai sunt si schimbarile de curs valutar ) ! LOGICĂ! !!!

          • t34 putea sa strapunga un tiger din flanc si sub 300 de m.. un tiger il lua pe t34 de la 1500 daca tintea bine..

            poate te referi la t34-85..cu teava de 85 mm, da alea numa din 44′

            • @Vasile….

              Si eu stiu ca. un T34 putea sa strapunga blindaj unui Tiger dar cu noile tunuri de 85mm.
              La tunurile de 75mm nu putea sa strapung blindajul, frontal dar putea lateral si putea distruge senila

  2. Poate azi T 72 o fi un tanc nu cine stie ce … poate nu s-a ridicat la nivelul T 34 (in serviciu activ si in anii 90 [„la tara”]) sau a ubicuului T 55 (asta e ca si cum ai avea si azi soselele pline de Ford T!) INSA ..
    Insa la mijlocul anilor 70 T 72 provoca insomnii si palpitatii la Pentagon si Bundeswehr!

    NU ma pricep .. insa nu s-ar putea ca slabicunea lui T 72 sa se datoreze faptului ca raspundea perfect cerintelor din anii 70-80?!
    Adica sa fie un tanc de „atac a outrance” , care sa fie ieftin/usor de produs, sa aibe o „dinamica” buna (25-40 km in teren mi se pare ca era excelent ..daca echipajul primea lamaii si pastile antirau de mare!) sa nu se incurce cu podurile (cica in 20 de minute il pregatesti sa treaca printr-un „vad” de 5 metri.. 5 metri find o adnacime destul de mare ptr raurile din Europa… imi este frica ca sunt zone in care treci Dunarea vara ..), dotat cu un tun care sa perforeze si un Chieftain … care tun in 1977 era ceva mai”pertomant” decat azi (azi tehnologia a progresat) . Un atac masiv ar fi fost ceva in genul unei sarje mongole sau cazacesti (tot aia din pv al „beneficarului” descapatamant!) .. adica mortal!
    Asta nu trebuie sa se uite – multe T 72 trebuiau sa atace prin surpindere si sa inainteze in ritm sustinut zdrobind totul in cale… si sa se opreasca la Altantic! Iar RFG trebuia taiata in 2 in 24 de ore (hai 36. La 48 se putea prevede ca resppnsabilii de inartziere urmau sa fie decorati cu gloante pe motiv de sabotaj!)

    SI in spatele acestor T 72 urmau sa fie T 64 si T 10 care „rezolvau” „pungile”. A da. Pe astea 2 sovoeticii le-au pastrat doar ptr ei …

    • Eu zic ca ai dreptate.
      E un tank tipic sovietic care era facut sa fie produs in masa.

      Daca vrem sa discutam despre un Mercedes rusesc ala era T80. Da nu T72.

    • Ai dreptate iar antidotul occidentalilor pentru T72 a fost in special A-10 si elicopterele echipate pentru lupta AT.

    • Dunarea nu prea are 5 metri…. decat daca e seceta sau e vorba de un brat secundar… cum e Macin, Arapu, Borcea.

      La braila are vreo…. 15m….

  3. capatu` satului

    modernizarea asta e cum e,
    o sa savuram cu aceiasi placere modernizarile aduse frecatelor de catre turci dar pe bani adevarati,
    saab nu erau buni, nu sunt in nato,
    turcii sunt in nato dar sunt in alianta cu agresoru declarat moskva,

    iubim tradarea dar urma pe tradatori

  4. Nu stiu cate T72 mai sunt in serviciu prin lume, si mai ales cate in afara Rusiei…numarula cestora este probabil o atractie pentru cei care propun asemena kituri de upgrade…, spera sa prinda un asemena contract cu cineva. Un Bizon de al nostru cum s-ar descurca cu o asemenea aratare in fata? Am citit undeva ca T72 „clasic” ar fi fost mai capabil per total, sper ca nu…

    • Cu tunul de 100 mm, nu cred că ar avea mari șanse…

    • Bizonul a fost creat pentru a face fata tancurilorT-72 si derivatelor avute de toti vecinii nostri. Deci raspunsul este ca da Bizonul este cel putin la nivelul lor. In fapt modelele timpurii de T-72 care se gasesc sau se gaseau in jurul nostru au au avut performante modeste inclusiv in fata modelelor T-55 modernizate mi se pare in Nagorno Karabah si/sau in primele conflicte din Georgia(vezi cartea lui Steven Zaloga).Dificultati mari se pare ca ar avea Bizonul nostru cu noul upgrade al familiei T-72, standardul B3 parca de care dispune Rusia.

      • anla b3 are kontakt-5
        pentru care americanii au dezvoltat M829A3 – si este una si mai recenta pentru relikt
        avem ceva echivalent ? din pacate nu

        la b3 au schimbat si tunul si autoloaderul, si 2A64 are variante, acuma au tuburile cartus mai mari, „imprecizia” la un tun, tine de calitatea fabricatiei probabil ca daca le dadeai comanda la rheinmetall sa iti fabrice tevi de 2A64 iti faceau un tun foarte precis,
        Ma rog daca vor sa tina tancuri, sa faca bine sa ii inzestreze cu un tanc modern lovituri moderne rachete etc
        La fel si cu gluma aia (in 2016) de tun at de 100 de mm – acolo macar au cumparat rachete si ar putea face niste unitati antitanc care sa nu le ia doar vopseaua la B3 si ce au mai modernizat de cativa ani incoace

        • Pai am zis ca ar avea mari greutati cu el. Acum eu nu fac o pledoarie pentru Bizon ca solutie pt prezent si viitor. Explicam din ce ratiuni a aparut. Este foarte clar faptul ca avem nevoie de un tanc nou pentru inlocuirea flotei actuale.

          • @Anla. Si eu credeam la fel – fata de TR 85M vs T 72U, doar ca la revolutie un T 72U romanesc a incasat cinci proiectile din spate si abia de au reusit sa-i dea foc motorului. Ehipajul T 72 scapat nevatamat, iar tancul a fost mai apoi reparat fara probleme. Instalatia de stingere a incediilor de la motor si-a facut datoria.
            Autorii atacului au fost tanchisti din Carcal. S-a dovedit astfel ca tunul de 100mm este slab si imediat dupa revolutie ai nostri au importat noi proiectile-sageata de la evrei.

            Povestea atacului mai jos:

            http://www.rumaniamilitary.ro/despre-t-72-ul-dambovitean-4

            • Comentariu editata pe motiv de tembelism cronic!

            • Da George am citit despre patanie dar acela nu era Bizonul, era TR-85 clasic sau T-55 si cum ai spus nu au tras cu munitia produsa in cooperare cu israelienii. Bizonul a fost o imbunatatire a 85-ului clasic tocmai pentru a face fata unui T-72 care era principala amenintare prin vecini. Iar in Nagorno Karabah T-55 cu munitie adecvata a fost un adversar pe masura pentru T-72 mai ales ca aici nu vorbim de modele de export. Cel putin asa spune Steven Zaloga in cartea lui despre familia T54/55.Si da Bizonul cred ca trebuia sa fie doar o solutie pentru cativa ani pana la achizitia de tancuri mai bune achizitie care se va face ad calendas graecas.

            • Bun, ca sa punem lucrurile in ordine, intai au tras trei explozive abia apoi au trecut la cumulative.
              Ambele cumulative au penetrat compartimentul motorului. Teoretic, unul era suficient pentru a-l avaria dar baietii erau frenetici, trageau ca la nunta.
              Legat de capacitatea de penetrare a proiectilelor de 100mm, as fi foarte curios unde au „lovit” tancurile americane, la exercitiul ala din Germania unde spuneau ca au „distrus” 9 din 12 Abramsuri.
              Adica au reusit sa le „loveasca” in lateral sau spate sau au iesit face to face, ca Jack Texas, si au zis: „Pac-pac, te-am omorat” ? Cred ca nu e nevoie sa explic de ce am intrebat?

  5. Unora le trebuiesc tancuri sa se bata cu dusmani mai slabuti, asa ca Uzbekistan de exemplu. Daca e ieftin si bunicel ,de ce nu?

  6. Poate reusim si noi sa achizitionam doua batalioane de Leo sau Abrams …ar fi o achizitie remarcabila pt tanchistii nostrii

    • Leo2 nu ne mai vinde nimeni acum, nici macar A4. Ar fi trebuit luate inainte de 2014, acum toti se uita la Rusia agresiva si prefera sa tina tancurile care cu cativa ani inainte pareau nefolositoare. Iar Abrams putem lua daca vrem, dar nu vor fi la cel mai nou standard si orice modernizare se face exclusiv cu aprobare si echipamente americane.

  7. Bene Laurentiu

    Nu are legatura cu subiectul dar nu ma pot abtine sa nu postez link-il la un interviu interesant referitor la modul in care s-a facut declaratia de independenta a R Moldova

    https://www.youtube.com/watch?v=Ms-Nu_Alra4

  8. T72 a vrut sa fie un fel de T55, si a iesit un fel de T62 la momentul respectiv. Acum, dupa modernizari succesive e alta mancare de peste. Parerea mea e ca face fata la un leopard lejer, de leclerc, ariete, nu are sens sa pomenim. E o combinatie excelenta de agilitate, silueta joasa, autoloader, si 125mm. Ca respectiva modernizare e de rahat, nu e un standard. Mai sunt si altele, mult mai reusite, inclusiv din israel.

    • 🙂 Face fata la orice, cu conditia esentiala ca respectivul „orice” sa nu traga in T 72! Rusul sare in aer foarte repede, blindajul este slab iar tunul de 125mm foarte imprecis.
      Adevarat este agil si are silueta joasa, dar odata ce tancul inamic l-a vazut e mort.

  9. fact: t72 este pentru noi SF chiar si in 2016 .

  10. Pfff
    Eu am ceva nelamuriri cu…. motorul ala…. cam mic…a 840hp. E adevarat ca la ridicst de pe la 730hp.
    Vad ca nu e vorba de tancuri din fosta URSS ca alea aveau motoare de 850 hp.

    Astia au pregatit o modernizare pentru tari din exteriorul URSS-ului.

    In rest T-72 e un tanc ieftin si fiabil. Deasta sunt programe de modernizare.
    Mai e ceva… lentru unele tari, t-72 este inca cea mai buna solutie. Atata timl car in jurul lor, vecinii sau posibilii dusmani nu detin tancuri Leo 2, sau Abrams…..

    Va dau exemplu razboiul RUSO-UCRAININ. S-a folosit masiv
    T-72 (de catre rusi) si T-64 (de ucrainieni) tancuri de valori alroximativ egale. A fost o victorie mare a ucrainienilor unde au macelarit vrek 10-15 tancuri T-72 in care ucdaina nu prea a pkerdut tancuri. Parca vreo 2….

    • ,,A fost o victorie mare a ucrainienilor”

      Inca 5 ,,victorii” ca alea si ajungeau rebelii la Kiev.

    • @Chipp. Daaa Ucraina a castigat masiv, cu exceptia poate a batalionului de mecanizate pierdut in cateva secunde in fata unei salve de GRAD! In rest le-a mers bine ucrainenilor…
      🙂 🙂

      • Pe tot parcursul campaniei au fost 2 batalioane disturse de rus+pro cu Grand + ceva termobaric:
        „In a three minute period… a Russian fire strike wiped out two mechanized battalions

        The Ukrainians report that “when they see certain type UAVs, they know in the next 10-15 minutes, there’re going to be rockets landing on top of them,” Hodges said. This isn’t precision fire, but heavy bombardment.

        Russian cannon and rocket artillery causes 85 percent of Ukrainian casualties”.

        Este absolut imperativ (pe langa AA) sa ne punem la punct artileria reactiva (in prima faza – 122mm si 160mm produse in tara + pt. ultimul submunitii – nu prea sunt convins daca pt. 122mm merita) + drone de la plutonul de infanterie pana la artilerie.

  11. Ar trebui sa modernizam tancurile tr 85 bizon la standard 2010 . asa mai dam de lucru industriei romane

  12. Cred ca n-ar trebuie sa mai modernizam nimic ci sa facem/luam alt tanc.

    Anyway, pentru T-72:

    http://www.angelfire.com/mi4/armania/armor/armour/t72/T72M1.html

    Test pe varianta de export – personal am o parere foarte, foarte buna despre aceste tancuri, normal, modernizate.

    Referitor la armata Romana….din moment ce nu prea avem optiuni, de ce nu ne contactam vecinii pentru un parteneriat in privinta unui tanc nou bazat pe modeulul actual sau pentru fabricarea modelului actual in Romania? (macar partial)?

    Adica, ei au designul, noi avem banii, si amandoua tarile nu sunt tocmai prietenele Moscovei.

    Ps; ma refer la : https://en.wikipedia.org/wiki/T-84

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *