Mai 2020, Permiteti sa raportez!

This entry is part 41 of 91 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Aprilie 2020, Permiteti sa raportez!Iunie 2020, Permiteti sa raportez! >>

727 de comentarii:

 1. https://www.defenseworld.net/news/26851#.XqsTOFNDOdP
  Alți vecini in cautarea multirolului cu 1 motor

 2. RoccoSuasito

  Dupa vizita min. de externe magiar la Chisinau, am contracarat si noi. Bogdan Aurescu, Nicolae Ciucă și Raed Arafat au fost ieri la Chisinau odata cu cei 42 de medici si ajutoarele constand in 500.000 de măști FFP2, FFP3, 50.000 de combinezoane si medicamente. Chiar ma bucur de aceasta miscare. Parca a trecut cam neobservata in presa de la noi dar sper sa aiba efect peste Prut.

  Trebuie sa fim mereu atenti la ingerintele Ungariei in Basarabia ca nu e prima oara cand isi baga coada pe acolo. Zic ingerinte, pentru ca in spatele bunelor intentii de fatada cred ca stim cu totii ca Ungaria incearca sa isi faca niste relatii pe acolo ca sa incerce pe viitor sa puna piedici unei aproprieri prea mari a Basarabiei de Romania, si cine stie ce propaganda va incerca sa propage si pe acolo.

  8
  • https://youtu.be/5fhuNJTl2mg

   Nu stiu ce piedici ar putea pune Ungaria, deocamdata piedica cea mare se cheamă Rusia, care nu va renunța la Basarabia atât timp cat nu va urma soarta Imperiului Țarist sau a URSS, iar acum ca nu pot ajunge în Transnistria, decât prin aeroportul din Chișinău, au nevoie ca de aer de oameni loiali la conducerea RM.
   Deocamdată sauditii sunt prietenii moldovenilor, cică daca se mențin prețurile actuale la petrol, Rusia poate pierde 20-30 % din PIB, sa-i vedem atunci.

   4
 3. https://adevarul.ro/international/rusia/noua-catedrala-armatei-ruse-renunta-mozaic-chipul-putin-voia-redea-anexarea-crimeei-efigia-stalin-semnul-intrebarii-1_5eabf05b5163ec4271513590/index.html
  e clar, oculta rusească incepe să-l lase din brate pe putin?si cred ca a inteles si el.
  sa vedem ce urmeaza, retragerea la pensie sau un nefericit accident la schi…..a cazut cu spatele intr-un cutit cu varful otravit in timp ce se impusca in ceafa vanand un tigru.
  viata bate filmul la sefii de stat rusi.

  3
  • Am avut un coleg de liceu pierdut acestei secte sau ce anume este. Este uluitor sa vezi cum un om rational este pierdut pe fiecare zi ce trece. Ajunge un zombi spalat pe creier. Pocesul de transformare este pentru mine neinteligibil, asta daca omul nu-i labil.

   • intelectuali,emotional fragili ,neintegrati social….unde se incadra?

    1
    • Scuze de intarziere, am vazut doar acum postarea. Un intelectual as spune, a fost olimpic national la mai multe materii in perioada liceului si sef de promotie.

     • @MirceaSAS – din pacate procesul romanesc de invatamant predispune la genul asta de ratare – elevi capabili intelectual dar fortati peste limita in perioada liceului mai ales. Raman cu lacune grave de integrare sociala si probleme de „self-esteem”. Am fost personal intr-o clasa de mate-fizica de 30 de oameni in care constant 7-9 oameni ajungeau in loturile nationale extinse la mate/fizica/chimie. 3-4 din ei au fost in mod repetat la olimpiadele internationale. TOTI cei 3-4 care au fost la internationale au trecut prin divorturi, in unele cazuri repetate si NU au confirmat profesional la nivelul asteptat. 2 din ei au avut de-a face cu guess-who…MISA. Adica s-au realizat, nu zic, au servicii OK in liniile 3 si 4 in laboratoare sau universitati din SUA in principal, ceva lucrari de circulatie universitara publicate acum vreo 10 ani, de-atunci n-am mai auzit nimic. Mult mai bine au reusit cativa din oamenii de linia a 2-a din clasa, elevi capabili dar pe care nu se pusese atata presiune din partea scolii si a parintilor. Oameni care mergeau regulat la judetene dar care nu au lipsit la alte obiecte sau de la viata sociala ca sa se pregateasca in lotul restrans de matematica sau fizica.

      • Am câstigat premiul II si apoi premiul I la Olimpiada de fizicà la liceu (clasà specialà de fizicà). Nu am terminat nici una din cele douà facultàti pe care le-am început.

       • Am fost olimpic la istorie, lb germana si lb engleza, nivel judetean.La germana am fost la faza nationala, locul 23 din 80 si ceva de participanti.Au picat pe spate parintii de mandrie la vremea aia, eu am primit de la primarie 90.000 lei vechi. Imi amintesc si acum, acel moment, mi-a dat o diploma si o bancnota de 100.000 lei iar eu a trebuit sa-i dau inapoi o bancnota de 10.000 de lei, la caserie unde se platesc impozite.Sublim.
        Cu toate acestea nu pot spune ca am amintiri frumoasa de la liceu. Ba din contra. La fel mici probleme de anger management, si media scazuta la purtare, 9, in clasa a 11-a.
        P.S. Nu ascultati Iron Maiden cand clocotiti de hormoni si aveti colegi prosti si inculti muzical sau care se credeau intelectuali ca citeau pe Marian Munteanu. Oricum, worth it, ca EA a trebuit sa vada inca de pe atunci ca sunt mascul-zmeu-om-de-caverna.

 4. Confirmation has just arrived that Serbia is buying the S-400. There is no doubt about that anymore.
  NATO is definitely on its way out.

  1
 5. IgorTs while I understand your anger with NATO ,I can personally guarantee to you that camp Bondsteel is not going anywhere.

  3
  • Of course Bondsteel won’t go anywhere. Only in some future, Serbian Army will be stationed there. The Serbian army can guarantee you that.

   • Lets keep this discution in a more serious tone, this is not a stand up comedy forum. Peace!

    • I am not laughing.

     1
     • That’s exactly what was missing … another nationalistic war in the Balkans.

      • I didn’t mention the war, because there won’t be a war.
       NATO will withdraw on its own accord, freely.
       I’m not going to explain how, because then I would go into politics. And I don’t want to do that here. Because this is a channel where weapons are discussed, not politics.

       • Romania is with Serbia in this regard, as we are one of the very few NATO and EU countries that don’t recognize Kosovo as an independent entity (also breaking the oil embargo during wars in Yugoslavia, sheltering your civilian air fleet here during bombings, iirc).

        However as much as we’re friends with you you must understand that we also see Russia as the main enemy, due to personal and historical reasons, and we’re cautios of its possible influence in this part of the world. Because of this the support for NATO in general is quite high here (even if not particularly against Serbia but definitely and particulalry against Russia). And from the NATO allies we see Americans as the most viable, for obvious reasons (but I understand why you might not like them)

        Anyway I for one (and I think a majority of Romanians) won’t have any problem if NATO leave Kosovo and it comes back to Serbia (at least partially, that will be right from any point of view). Like at least the northern parts inhabited by Serbs, as well the places with significant historical meaning should be given back even now since they are bordering Serbia anyway, I doubt however the southern inhabited by Albanians will be taken back, or at least not peacefully.

        10
   • Lol, get out of here with that shitty nationalistic propaganda.

 6. „Trudeau announces ban on 1,500 types of ‘assault-style’ firearms — effective immediately”
  https://www.cbc.ca/news/politics/trudeau-gun-control-measures-ban-1.5552131

  Parlament in timp de COVID-19 in Canada?…vezi sa nu.

 7. Douà Lancer au zburat neintrerupt într-o misiune de 32 ore !!

  Ah, vàd cà este vorba de B-1B Lancer nu de MiG-21 Lancer.
  Deci reincep. Douà bombardiere supersonice americane au decolat din Dakota de Sud si s-au plimbat deasupra màrii Chinei de Sud.
  Articolul subliniazà cà este o demonstratie a doctrinei de nepredictibilitate a fortelor aeriene americane dupà decizia retragerii B-52 dispuse în permanentà la Guam.

  https://theaviationist.com/2020/04/30/u-s-b-1-bombers-conduct-32-hour-round-trip-mission-to-south-china-sea-to-demonstrate-global-reach

  1
  • Prezenta la Andersen AFB era infaptuita prin rotatii. Unitati permanente de bombardament nu au mai fost stationate acolo din 1990. Rotatiile s-au facut atat cu B-1 cat si cu B-2 in afara de B-52.

 8. O comparație(tehnica și costul orei de zbor) între F22 și F35.In articol se menționează ca F35 va ieși din producție, în anul 2037.
  https://militarymachine.com/f-22-raptor-vs-f-35-lightning-ii/

  • „The F-22 also contains countermeasures. If a heat-seeking missile locks on to an F-22 Raptor, it releases flares to misdirect the heat-seekers. If a radar-guided missile locks on to an F-22 Raptor, it releases chaff (small pieces of reflective material) to scurry the radar waves.”
   LOL mare sculà e si Raptorul àsta, auzi la ce s-au gândit !

   Articol pentru copii.

   1
 9. Tot despre F22.

  US Air Force nu își mai permite să reia producția aeronavelor F-22 Raptor pe mitiv că producția sa ar costa prea mult?… Asta mă duce cu gândul la tăierile bugetelor celor de la NASA de pe vremea lui Obama sau redimensionarea în sensul micșorării flotei Marii Britanii.

  https://t.defenseromania.ro/de-ce-sua-au-spus-nu-programului-f-22-raptor-reluarea-produc-iei-nu-intra-in-calculele-us-air-force_602970.html

  1
  • Din același articol: “costurile pentru reluarea producției ar fi foarte mari, chiar dacă SUA ar atrage în noul program F-22 și parteneri externi. Sursa citată mai precizează că raportul US Air Force subliniează faptul că reluarea producției nu ar renta nici măcar în cazul în care F-22 ar fi produs și pentru export.”

   Mă gândesc că au deja un plan concret de înlocuire pentru F22 și probabil că “până la jumătatea anilor 2020” o să auzim nu doar de noul avion care va înlocui 22-ul ci și că americanii vor coopta și alte țări în acest program – probabil că va fi o cooperare mai limitată decât cea pt F35 și mă gândesc că vor fi parteneri în primul rând cu englezii dar și cu alte țări cu care au colaborat bine pt același F35.
   Știind de discuțiile nipono-americane care erau purtate pentru pornirea acel proiect, până să citesc de decizia japonezilor de a începe propriul proiect de unii singuri, eram convins că il vor face în comun

   • Din anul 2037, se pare ca F35 nu se va mai fabrica. Asta înseamnă că în acel moment, sau mai repede, SUA va avea deja avioane de generația 6.Avionul se generația 6 va înlocui cu succes F22. Fata de F35, avionul de generația 6 este gândit încă din faza de proiectare, special pentru misiunile specifice și condițiile de exploatare ale US. Air Force și US. Navy. Nu va fi un aparat gândit sa fie comun pt cele doua componente ale forțelor armate ale SUA asa cum a fost gândit F35.

   • nu cred ca repornirea productiei raptorului a fost vreodata luata in serios.

 10. Ghita Bizonu'

  Scuze da vaz ca iar se incinge tarta aia cu regionalizarea …. unul dintre subectele cele mai discutate in cel mai tampit mod.

  Ca nimeni nu a stat si analizat cu creionu in mana ce se vrea si ce este necesar. Ce se vrea adtiv nu „sa scapam de Miticistan”, „coruptia Bucurestiului” , „cum anenorocit Bucale Moldova” (asta din urma pe pariu ca re conexiuni muscalesti!) .. Sau si mai bine ca Coca Cola sa aibe cete un sediu in fiecare regiune! Sau „sa scapam de birocratie!” de parca in ziua de azi marile afaceri nu sunt ele insile niste borocratii care au teancuri de „protocoale” ….

  Deci , ca care este rostul impartirii adtive ? Asigurarea administratiei ce latceva ? Adica asigirarea unui compromis intre „accesibilitate” si costul administraratiei. Costul administrativ face ca nu taote serviciile sa fie distribuite pe intreg teritioriul. De exmplu , la mine in Bucale nu orice swectie de politie se ocupa de pasapoarte. La fel si in cazul altor servicii al;e adtiei (inlcus invatamant, cultura , sanatate, samd etc)
  Accesibilitate. Adica cat timp iii ia ceteanului sa ajunga la ghiesu si sa se intoarca acasa… Asat depinde si de dimensiuni, starea drumurilor, podurilor si mijloacele de transport. In interbelic cu drumuri cam ca la tara (cu adevarat ca la tara! ) judetetul era cam mare .. prea mare. Asa ca se descentralizase” judetul si comunle erau grupate in plăși inde se reaolvau majoiritatea problemelor .. si care erau accesibile. Adica se putea ajunge si intarvce intre-o singira zi si mergand pe jos sau cu caru’ cu boi.
  Azi judetele sunt mai mari si drumirile imbunatatite (fata de 1930) si ceva transport in comun asigura majoritatea cetatenilor ca pot ajunge al judet…

  Dar cat de bune sunt drumurile noastre? Transportul? Adica chiar putem sa renuntam la judete si sa trecem direct la regiuni ? Sigur sigur , sigir? Nu de lata dar daca nu ptem rernunta la judete .. ca cum sa va spui unicu merit al „regionaliarii” ar fi sa mia avem un rand de birocrati mai sus pusi si peste „baronii de judet” sa punem nitse „voivoizi” (cneji, duci)dotati cu limuzine si secretare corespunzatoare .. Si cae la „cirtea regionala” vor mai tine si niste „viconti”
  care se vor insera intre judet si ministere cu posturi bune de directori !Da asta nu va face pe Coca Cola sau pe Neste sa puna cate un birou regional !!! Adica fara vise umede la impozitele „marilor impozitati” !!!! Si inca u rand de acte de completat!

  Si atentie si la „principii” . Ca in primul rand judetele nu sunt „comuniste” …. ci doar romanesti (doar ca nume.. in rest ce mi-e comitat sau judet ..). Si ca dorind sa eviti ceva .. inevitabil sa nu refaci prostia cu Sectorul Agricol Ilfov.. Monumentala!!! Ca cu acel prilej lipsa de gandire a reusit sa atinga un varf atunci cand SAI ului i s-a pus sediul la .. Buftea (a fost o epoca.. stupida)Si unu din sa zicem comuna Jilava trebuia sa strabata pe diametru intregu Bucuresti ca sa ajunga sa zicem la inpectoratu scolar sitaita in .. Buftea !! Pe bune i-ar fi fost mai usor sa ajunga la minister !!! Nu glumrscx .. o sedinta la inspectoratu din Bufatea insemna vreo 4 ore dus/intors cu ITB eaua !!!! Epuizant …

  Si prostia risca sa se repete ..

  De fapt ultima data cand se discuta cestia asta ….. e bine totu a crapat de la discutii cu privire la capitalele regiunilor si alte ambitii locale. Inclus cu autistrada din Teleorman – ca si Dragnea era sau este bantuit de regionalisme si pasiuni parohiale! A da.. din cate tin minte ce il haotar pe Werner Sasu sa se im;lice in „politica mare” a fots „pericolul” ca Sibiul sa nu cada sub stapanirea capitalista si regionala a Brasovului …
  Cum zic mabitii parohiale care trec usor peste intrese mai regionale – altele decat ca noul centru regional sa isi „smantaneasca” bine regiunea!!!

  A .. si si nimeni niciodata nu a observat ca toitusi e posibila o descentalizare fara a mari (sau prea mult) birocratia … Adica sa „descentalizam” judetele si sa „centralizam” comunele .. bizuindu-ne pe orase, mai ales municipii. Adica , sa zicem cazul jud Botosani (am facut armata la Botosani.. care judet imi ramane cel mai cunoscut. Eu bucurestean) . Sunt 2 orase municipuu. Botosani si Dorohoi. Cu harta in fata , cu creionu si compasu se stabileste care comune carui muncipiu revin. Adica muncipiul ofera sevicii adtive „de judet” comunelor si oraselor mici din hinterlandul sau ba chiar si preia unele sarcini de la comune!
  Binentels asta ar presupune o activiatte de analiza riguroasa .. care ar implica si o cunoastere profunda ale mecanismelor si cerintelor legale si birocratice . Asta este o conditie cam de neatins la noi …
  In acest caz s-ar mai putea spera ca regionalizarea ar fi altceva decat inventarea unui nou „strat birocratic” care este menit mai ales sa satisfaca ambitii si lacomii local-regionale!!! Adica cestia ar fi „simpla” Capitala- regiune- mucipiu

  A si inca o chestie despre regionalizare. Mult sucar ca Bucrestiu fura, ca , ca mar ca car , ca cac , insa in Romania eststa deja .. regionalizari „pe subeiecte”. Curtile de apel si circumscriptiile lor pot fi trate ca „regionalizari” . Sunt 15.
  CFR ul este regionalizat. Si distributiile energetice ….
  Poa ar fi de cercetat …

  AVERTISMENT : nu va inchipuiti ca scapati de birocratie!
  Ca sa scapi de birocrtaie trebuie sa indeplinesti minim una dintre condtii :
  – anarhie totala
  – sa bandonezi scrisul, cititul . O societate complet analfabeta nu poa fi birocratica!

  6
  • Ghita Bizonu'

   nU a pierdut NIMIC.

   Ca daca dorea sa castige .. vindea actiunile!!! Dar, cadn isi lansa sticul scadea pretul!!

 11. https://www.libertatea.ro/stiri/raed-arafat-cadre-medicale-renato-usati-bani-plic-2979321
  https://www.libertatea.ro/stiri/medicii-romani-care-au-ajuns-in-republica-moldova-au-fost-premiati-cu-bani-de-renato-usatii-ambasada-romaniei-banii-au-fost-returnati-2978916
  greu sa refuzi dupa o viata intreaga de intins mana,bizniz as usual?si defect profesional.
  johanis urla ca ne fura iar ungurii ardelaulul dar ca ne furam noi intre noi nu zice nimic….curat ghinion pe romanii cinstiti din tara asta sa fie condusi de „norocosi” bugetari ca presidente si arafat.

  5
 12. Cica Kim Jong-un a inviat!
  KCNA a publicat niste poze cu el la taiat „pamblica” la o fabrica de ingrasaminte.
  Deci nu se duce la comemorarea lui Kim Il Sung, bunicul sau, cea mai importanta comemorare in Coreea de Nord, dar se duce sa vada cum se proceseaza balegarul.
  Hmm …
  Eu zic ca e impaiat.

  2
 13. Alin-Theodor

  Bună ziua, domnilor!
  Întrebare întrebătoare. Știe cineva ce se mai aude de acele Piranhna 5? Nu am găsit nicăieri informații actualizate.
  Nu vă întreb despre alte posibile dotări pentru că știu că nu există (exceptând camioanele Iveco, Patriot si Himars).
  O zi bună!

  2
  • nu e nimic nou, sunt sosite in tara dar nereceptionate de MApN.
   Se pare ca s-au intepenit la integrarea si detalille legate de „sistemul tactic de comunicaţii şi informatică (CIS), inclusiv despre software”
   Nici cu turelele nu bag mana in foc ca e rezolvata complet… Masina buna dar pe care ulterior s-au integrat problematic, ca sa nu zic altfel, anumite sisteme. Ne inecam ca prostul la mal, ca nu degeaba avem proverbul:
   https://monitorulapararii.ro/cand-vor-fi-receptionate-primele-transportoare-piranha-5-1-28896

   3
   • pomenile lui dragnea pentru israelieni ne bantuie

   • Alin-Theodor

    Mulțumesc mult pentru răspuns și detalii. Din păcate, mă așteptam ca incompetenții ce ar trebui să ia decizia corectă (doar sunt plătiți) să o dea în bară. Oof! Înseamnă că le vom vedea în dotarea forțelor terestre la calendele grecești. Mama lor de idioți!
    Ăștia nu au învățat nimic în toți acești ani (de când Crimeea a fost anexată de către votcari și de când Erdogan și a dat lovitura de stat). Te ai fi așteptat să vezi că încep dotările, că atrag investiții in economie, dar nu! Ei au continuat să facă ce știu mai bine. Adică nimic

    3
  • Am ajus sa traiesc si ziua in care sa cred ca (macar punctual) presa ar trebui cenzurata. Pt. ca sunt prosti. Si raspandesc prostia lor. Mastile FFP cu supapa sunt deja interzise pt. publicul larg in tarile sanatoase la cap pt. ca au supapa de expir. Practic sunt bune sa te protejezi pe tine (daca stii sa le folosesti) dar pt. protejarea celorlalti sunt mai proaste ca o carpa pt. ca supapa nu are filtru. Din simplu motiv ca n-au fost gandite pt. asa ceva. Cine e purtator si poarta masca cu supapa poate imprastia virusul la fel de usor ca unul care n-are masca deloc. Cum ziceam…criza incompetentei.

   2
   • Stelian-vezi ca acea supapa se desfsce in doua parti din care una cu sita.iar acolo poti pune o bucatica de filtru taiata cu foarfeca(poti sa pui filtru de hota,aspirator,sa tai din vechiul filtru de polen etc)daca vrei se poate.Ai vazut la supapa vreo iesire fronala?nu e pe lateral in jos?

    • @ka…nu e recomandat sa faci chestia aia. Supapa aia se bazeaza pe o membrana elastica in functionare…daca ii bagi filtru acolo, s-ar putea sa nu mai aibe loc membrana sa se miste si sa actioneze ca supapa. Si atunci in cel mai rau caz simti ca ramai fara aer (aduni dioxid/monoxid de carbon in masca) sau pur si simplu o umezesti prin condens. Rolul supapei e sa elimine mai usor CO2-ul si umezeala adin expiratie. Deci nu e de recomandat sa bagi filtre in supapa. Mastile alea erau initial gandite pt vopsitori si muncitorii care slefuiau gletul de pe pereti, nu interesa pe nimeni ce expira aia.

     • stelian-ffp 2am desfacut in doua inelele tip flansa sa vad supapa(membrana elastica) si nu exzista decit o sita,aveam 4buc in garaj si le foloseam cind dadeam cu vermorelul la pomi sau total la iarba+ochelarii de scufundare cu chederul scos sa nu se abureasca.eu cred ca te referi la sita care este elastica ca este supapa.oricum au mers de minune spalate in clor saptaminal in perioada asta de wuhan.

   • Am pus si eu articol in care se scrie, in trecat, despre aceasta potentiala problema cu mastile FFP, purtate de cei infectati.

    „“@hannibal, mastile se fac din polipropilena care se face din gaz de cracare din cate-mi aduc aminte. Gazul de cracare se face din petrol care acum e mokka.

    Depinde de tipul mastii, N95(FFP2) se face din polipropilena precum si unele “tip chirugiale”.

    Urmatorului experiment arata ca se pot face masti destul de eficiente din bumbac iar in straturi hibride (1stat bumbac + 1 strat polyester sau 1 start matase) cu eficienta foarte buna (un pic de sare este necesara totusi, conditiile fiind cele de laborator):
    https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsnano.0c03252
    In caz de distantare sociala intervin microparticulele (<300) deci o masca cu straturi hibrid te va proteja poate mai bine ca una N95. Tot in acesta situatie pe bumbac si in virusul nu poate trai mai mult de 2 ore (infectios va fi si mai putin) pe sintetice traieste mai mult (teoretic pe plastic pana la 3 zile).
    Daca nu poti sa ai acesta distantare sau mediul este foarte umed mai bune sunt mastile din polipropilena caci nu se uda (nu absorb umezeala) la fel de rapid ca cele din bumbac.
    ..
    @Patriot
    "Cica ar exista (cel putin) o companie privata care sa poata produce stratul folosit la masi si/sau la combinezoane… Vom vedea in perioada urmatoare cum evolueaza lucrurile…"
    Asa se pare, ramane parte cu valva sa o mai producem.
    ..
    Masti polipropilena, dezinfectanti si combenezoane (unele avizate altele nu):
    https://www.somnart.ro/categorie-produs/protectii

  • ionica fonosch

   * Citez ” Din acest motiv este indicat sa folosim doua masti una peste alta. Rata de captare creste. Daca nu exista o a doua masca, putem sa o inlocuim cu un servetel umed pe care il spalam si il uscam inainte utilizarea precizata. ”

   http://www.cartula.ro/forum/topic/15691-de-pe-net-mai-2020/

 14. ionica fonosch

  La Suceava fluturasul liberal a organizat reviste de front , a mai vrut sa faca si generalul Militaru 🙂 In rusia , spirite renascentiste , nu ii lasa sa se chibuie :-)))))
  https://adevarul.ro/international/rusia/al-treilea-medic-rus-s-a-plans-lipsa-echipamentelor-protectie-cazut-fereastra-spitalului-1_5eafb3735163ec42716ddd43/index.html
  PS : De veorica ce sa zic , cred ca se incadreaza cel putin la neglijenta in serviciu , deorece calafat spune ca a notificat-o personal dupa o aplicatie NATO …

  • ungaria lucreaza nu sta degeaba ca insula de latinitate.
   unde lasi loc liber degeaba altcineva ii gaseste trebuinta.
   diplomatia si jocul extern romanesc este de o naivitate patologica si nu se va schimba doar ca a venit aurescu la externe.e nevoie de reforma la sange in ambasade si consulate devenite de ani buni loc de dormit fara dureri de cap.
   si ma repet,cu maior si mihalache in dc si city nu poti avea diplomatie de nivel inalt.

   3
   • Daca nu stim noi sa facem pe puterea regionala pe europe de est asa cum am fost in interbelic, am lasat culoarul liber. Acum pekinezul incearca si el, ce va reusi, ramane de vazut. Dupa estimarile mele, mai nimic nu va reusi deoarece izolatia tampa in care i-a bagat Orban(a lor) nu permite mare lucru pe plan european.
    Aici am jucat mai inteligent ca ei, si nu am permis ileberalismului sa dea un laptenis la noi in curte. Felicita-m-as singur.
    Eh dar na, latini, vocatie ieuropeana, zi-le domnu’ Alecsandri:
    Latina gintă e regină
    Între-ale lumii ginte mari;
    Ea poartă-n frunte-o stea divină
    Lucind prin timpii seculari.
    Menirea ei tot înainte
    Măreț îndreaptă pașii săi.
    Ea merge-n capul altor ginte
    Vărsând lumină-n jurul ei.

    2
    • cu iliberalismul lor cu tot ungaria o duce bine tare de tot.
     au relatii privilegiate cu nemtii,austriecii si rusii.sunt membrii in nato si eu ,au economie viabila si valabila,nu le sufla nimeni in ciorba,joaca regional.uniunea europeana ii tot ameninta si atat.
     nu stiu daca mai e valabila chestia cu pekinezul lui gmt …daca o fi fost vreodata,dpmdv nu a fost niciodata.

     3
     • RoccoSuasito

      Ei sunt cu nemtii, austriecii si rusii ca pe ceilalti nu prea ii au la inima, mai ales pe francezi. Astia au boala mare cu „nedreptatea” care li s-a facut; toate tarile din lumea civilizata merg inainte, ei nu vor sa uite trecutul. Si toate guvernele care s-au perindat au alimentat si au tinut vie in constiinta ungurilor aceasta „nedreptate”.

      In fine, in general e ca peste tot, aia care o duc mai bine isi vad de ale lor si incearca sa isi faca viata cat mai buna, aia care sunt mai necajiti sau mai greu de cap sunt usor de idoctrinat.

      Am vizitat si eu Budapesta in august, si sincer, mi-a placut mult, sunt de admirat pentru ca stiu sa isi puna in valoare tot ce au mai frumos. Numai turisti straini erau pe strazi, abia daca am auzit vorbindu-se in maghiara. Ceea ce ma bucura, ca maghiara nu e chiar printre cele mai frumoase limbi.

      Eu sunt de acord cu George, la dimensiunea si populatia lor, chiar sunt un pechinez, dar unul perfid. Ei nu stiu decat sa puna bete in roate altora si sa traga sfori, dar nu isi dau seama cat de penibili sunt, cu atitudinea lor cand provoaca pe altii si dup-aia cand primesc contra se victimizeaza.

      3
    • Psycho mie personal nu mi se pare ca astia au nu stiu ce relatie cu Europa. Maxim cat poate sa scoata Orban bacsi ii o palma dupa cap si un „Dictatore” de la J.C.Jucker. Desigur ca au investitii mai multe, cunosc romani care s-au mutat cu afacerea in ungaria pentru ca acolo sunt tinuti pe palme si cand vine anaful isi cer scuze ca au intrat pe usa si te-au deranjat. Conditii prielnice pentru investii au, nu contest. Dar eu cred ca secolul asta este al constructiei pe valori comune si al inovatiei. Relatia lor istorica cu austria sau germania aici nu-i ajuta cu mare lucru chiar daca sunt nominal in Ue. La nivel de decizie UE sunt marginalizati, de influnetat dicizii nici nu poate fi vorba si in europa aia cu mai multe vitezte tipul asta de tara va fi marşarierul. Da UE tot amenita si nu face mare branza decat treptat o functie publica de la bruxelles o da la altcineva, si aici spre uimirea mea am capitalizat noi. Pe de alta parte UE nu-i facuta, si bine ca nu-i asa, ca organ represiv sa pdepseasca iesiri de genul. Vrei sa te marginalizezi, nu ai decat.
     Cu Rusia au o relatia mai buna ca noi, lucrata de Orban de ceva ani dar nu poti profita prea mult de ea in NATO find si UE. Daca vor uniune euroasiatica si iesirea din nato, putem discuta.
     Sunt de acord cu George sunt pekinezi.Problema este ca si noi suntem de multe ori un beagle din ala prost care a prins mirosul la ceva si apoi a uitat de ce a plecat de acasa. Erau vremuri cand eram si noi un ciobanesc carpatin, ca ciobanesc german sau rottweiler nu am fost niciodata.

     1
 15. https://adevarul.ro/news/politica/culise-anegociat-udmr-psd-maghiara-devina-limba-oficiala-ardeal-1_5eaeecd65163ec42716985e8/index.html

  „Un proiect de lege al UDMR obligă autorităţile locale din Transilvania să asigure folosirea limbii maghiare. Legea a trecut tacit de Senat, cu sprijinul PSD. Anul trecut, Viorica Dăncilă a bătut palma cu Kelemen Hunor pe un proiect similar, dar s-a răzgândit de frica alegerilor.”….

  N-a trecut autonomia dar a trecut limba

  • „Urmează votul final la Camera Deputaţilor.”

   N-a trecut nici limba, inca.

   • Deci nu, asta este o aiureala de stirea facuta sa pare mult mai bombastica decat este. Nu vine nimeni sa fac limbi oficiale in regiuni care nu exista adminsitrativ. Romania nu este federatie sa poti avea limbi oficiale undeva si altele limbi in alta parte.
    Atat in legea din 2001 cat si in actualul cod aministrativ ai mentiunea asta:
    „(5) În comunele, în orașele sau în municipiile în care cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, stabilit la ultimul recensământ, proiectul ordinii de zi se aduce la cunoștința publică și în limba minorității naționale respective.
    (3) Lucrările ședințelor se desfășoară în limba română. În consiliile locale în care consilierii locali aparținând unei minorități naționale reprezintă cel puțin 20% din numărul total, la ședințele consiliului local se poate folosi și limba minorității naționale respective. În aceste cazuri se asigură, prin grija primarului, traducerea în limba română. În toate cazurile, documentele ședințelor de consiliu local se întocmesc și se aduc la cunoștință publică în limba română.”
    Aia inseamna ca se poate folosi si acesta limba sau alta acolo unde minoritatea ii peste 20%. „Si acesta” nu insemna limba oficiala. Si aceste prevederi exista acum in lege. Marea modificare la lege ii: „Prin urmare, parlamentarii maghiari au schimbat un singur cuvânt în lege, suficient că să ajungă la o variantă mai puternică. În loc de autorităţile locale „asigură” folosirea limbii minorităţilor, au inserat sintagma „au obligaţia să asigure”.” Daca si asta-i stire, media isi bate joc de noi.
    Practic nu-i nici o mare scula pe bascula, daca ai luat amenda in Austria pentru vigneta sti ca iti da un a4 cu legea respectiva in germana si romana.
    Sau germana si engleza sau germana si maghiara.
    Imi pare rau ca aud astea de la dl presedinte. Ca pesede o merita cu varf si indesat este alta discutie dar nu pe vector din asta nationalist. Astea venind de la un sas, chiar nu-i ok si aduce un regres al functiei de presedinte.

    2
    • si eu cred ca a jucat prost si la cald.eu unul cel putin nu i-am vazut niciodata calitatile de mare strateg si om politic deci nu ma declar foarte surprins.el este pentru mine varianta de refugiu anti-psd nu ce mi-as dori eu

     • La fel si eu. Imi tot creionez un presedinte de ceva timp, si tot un rege imi iasa, pe nume Carol Intaiul. Dureros pentru un republican principialist ca mine si monarhist de ocazie.
      Ce sa-i faci, ii ca bancul cu fabrica de lampi din URSS… tot akm iasa.

      3
      • @lt(rez)
       Omul asta e ilustrarea vie a principiului lui Peter, ala cu atingerea gradului absolut de incompetenta in evolutia personala:
       https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_principle

       L-am votat incepand cu 2000, pentru fiecare din mandatele de Primar. A facut treaba, mai ales cu Sibiu Capitala Culturala Europeana in 2007, era si usor sa te evidentiezi dupa mandatul unui neica nimeni – Condurat, a fost renovat centrul si au aparut evenimente practic saptamanale.
       Dupa el s-au luat Alba Iulia, Clujul si Oradea.

       Mi-am spus ca va fi la fel si in fruntea statului…inteleg conjunctura, cu un Presedinte aflat in buna parte a mandatelor lui in opozitie fata de Putere, cu prerogativele constitutionale limitate de o CCR abjecta (si acum mi-l amintesc pe Antonie Iorgovan cum urla la Constitutional ca Romania e o Republica cu un caracter semiprezidential, atenuat, practic acum -fara sa schimbam Contitutia – suntem intro republica parlamentara prin deciziile CC… )

       PS ca sa fiu masochist pana la capat, iti amintesc ca Ponta a castigat primul tur de scrutin. El Presedinte, Dragnea PM. Cum ar fi fost???

       2
       • Priam ai dreptate nici eu nu pricep ce anume se intampla cand ajung astia pe cai mari la Bucuresti. Exemplu similar, ca la Bistrita inca ne luptam cu pesedismul, dar la CJ unde am activitatea economica, Boc-alau a facut. Orasul arata bijuterie! Cand a fost prim ministu l-am injurat incontinuu si recunosc. Ca primar a fost si este brici.
        Si eu pricep conjunctura insa nu pricep ce anume face Herr President in ultimul timp. Iesirea cu maghiarii, si de ieri o da incontinuu cu CCR. Da clar trebuie restructurata dar daca te uiti in decizia CEDO, Dorneanu are dreptate. Niciunde nu este mentionata CCR. Adica face un ghiveci din toata problema.
        Daca era ponta si Dragnea PM, eram cred eu ca si in Ungaria. Era liniste. Liniste de la UE, liniste de la NATO, liniste de la noi. O liniste comunista de care eu am inca o teama patologica desi nu pot sa spun ca in comunism eu am trait foarte mult. Dar copil find imi aduc minte inca acea „liniste” generata de frica.

        2
        • Lt. mi-ai furat expresia ,,herr prasident”, dar sunt de acord cu tine.
         Cred ca pnlistii simt ca le fuge pamantul de sub picioare si trebuie sa atace orice si oricum

 16. Trump anunță că are dovezi că virusul a plecat dintr-un laborator din China

  „Întrebat dacă a văzut dovezi care să îi confere un “grad ridicat de convingere” că virusul provine de la Institutul de Virusologie din Wuhan, preşedintele american a răspuns hotărât: “Da, am văzut”, a spus Trump, refuzând însă să ofere detalii. “Nu vă pot spune asta. Nu am voie să vă spun asta”.”
  https://www.libertatea.ro/stiri/trump-dovezi-virus-laborator-china-2978249#ziarecom
  Nu este prima data cand China scapa un virus din laborator. Se crede ca atunci cand incercau sa produca vaccin contra Sars, in loc sa arda animalele folosite la teste, cativa oameni hotarat sa faca un ban gramada vanzadu-le unor piete de animale. Evident, virusul a scapat dar s-au miscat rapid atunci si au stins focarul.
  ..
  Copiii sub 10 ani care au COVID nu-și infectează părinții. Experții n-au găsit nici măcar un caz de transmisie la adulți
  https://www.libertatea.ro/stiri/copiii-bolnavi-covid-nu-infecteaza-adultii-2977888
  Daca se confirma este un argument in plus pt. deschidere creselor si poate a gradinitelor cu respectarea unor masuri.
  ..
  Ce mai minte si manipulaeaza PSD si UDMR:
  „Vicepresedintele Senatului, Robert Cazanciuc (PSD), spune ca proiectul de modificare a Codului Administrativ prin care autoritatile locale ar fi obligate sa foloseasca limba minoritatilor va fi respins in Camera Deputatilor, chiar daca a fost adoptat in mod tacit in Senat. Motivul: legea este deja in vigoare.”
  http://www.ziare.com/robert-cazanciuc/stiri-robert-cazanciuc/initiativa-prin-care-autoritatile-sunt-obligate-sa-foloseasca-limba-minoritatilor-va-fi-respinsa-luni-pentru-ca-este-deja-in-vigoare-1609553
  In forma actuala folosirea limbii minoritatilor este un drept, in varianta UDMR devine obligatie inclusiv in Politie.
  Obligatia va avea drept efect maghiarizarea admisitratiei si politiei caci de acum trebuie sa sti limba maghiara. De ceva timp unele autoritati locale incearca sa impuna obligativitatea cunoasterii ei pt. a putea fi angajat. Inseamna de fapt acel “certificat” obtinut ca urmare a examenului dat la limba materna care nu se da decat minoritarilor (maghiari in acest caz). Cu alte cuvinte romanii neavand acea hartie nu se vor putea angaja in administratie sau politie, ceea ce va duce la plecarea multora de acolo.
  Batalia este pt. Mures.

  Conform art. 3, nou introdus, se putea arbora steagul “Tinutului Secuiesc” si poate chiar al Ungariei de catre autoritatile locale.

  PSD a votat pentru in comisia unde are majoritate, pt. ca ei sunt patrioti, evident. Ce mai conteaza o lege care sa dezavantajeze romanii…
  Legea a trecut tacit de senat.

  2
 17. Un raport american interesant despre luptele de la aeroportul de la Donețk publicat de THE INSTITUTE OF LAND WARFARE AT THE ASSOCIATION OF THE UNITED STATES ARMY .
  Se pare cà rusii nu sunt asa de prosti, au fàcut rotatii cu mai multe regimente si concluzia nu e încântàtoare pentru filoamericanii forumului. (Atentie, nu este un troll plàtit în ruble ci un ofiter al armatei americane)

  „Finally, and perhaps most important, it is instructive to understand that the U.S. Army has arguably not fought an opponent that can make it pay for poor or untimely operational or strategic decisions in over 60 years. The Russian military threat, while not as dangerous as that of the Red Army during the Cold War, possesses the ability to physically defeat and logistically exhaust the U.S. Army. Russian ground forces, as demonstrated in this paper, have fought signi cant battles and waged decisive sieges on a scale that vastly exceeds what U.S. Army brigade combat teams (BCTs) can experience at combat training centers. Russian gen- erals, logisticians and other specialists have gained signi cant command and control, sustain- ment and application experience that the U.S. Army’s war ghter exercises can only marginally replicate.
  The fact that Russia has rotated 27 brigades and regiments through the Donbas while the U.S. Army possesses only 31 BCTs must not be overlooked. The Russian military, especially its ground forces and its combat experience, need to be respected. Naivete or hubris that sweeps aside their combat experience will likely result in peril for those that meet them on future battle elds.”

  https://www.ausa.org/sites/default/files/publications/LWP-125-Cyborgs-at-Little-Stalingrad-A-Brief-History-of-the-Battle-of-the-Donetsk-Airport.pdf

  1
  • „Finally, and perhaps most important, it is instructive to understand that the U.S. Army has arguably not fought an opponent that can make it pay for poor or untimely operational or strategic decisions in over 60 years.”

   Iti dai seama ca asta este o afirmatie gresita nu?

   „Russian generals, logisticians and other specialists have gained signi cant command and control, sustainment and application experience that the U.S. Army’s warfighter exercises can only marginally replicate.”

   Serios? Cand a fost ultima oara cand Rusia a sustinut in excess de 100.000 de oameni la 10.000 de km de bazale lor?

   27 de brigazi este echivalentul la aproximativ toate unitatile operationale pe care le are Armata Federatiei Ruse. In caz de situatie de urgenta cu ce ramaneau? O rezerva strategica care nu ar fi existat? Inca un lucru; o brigada rusa are cam 2300-2500 de oameni. Una americana cam 4500-4700 oameni. Despre pierderi nu se prea vorbeste pentru ca asta ar detracta de la punctul pe care vrea sa-l faca omul asta. Astia in aproximativ 12 luni de conflict au pierdut in Ukraina cam jumatate din efectivele pe care le-au peirdut USA si USMC in Irak dea lungul conflictului.

   Some food for thought.

   10
  • Povesti,Lavrov si Putin mi-au spus ca nu a existat picior de militar rus in Donbas,asa ca de unde atatea regimente?Aia au fost civili dornici de libertate
   Si totusi de ce nu au cucerit tot sudul,sau macar Odessa si Khersonul?De ce au pierdut cel mai important obiectiv,canalul de apa fara de care Crimeea are toate sansele sa redevina o mare saratura.Acum vor trebui sa bage miliarde in problema apei daca vor ca in zona aia sa mai ramana civili.
   Nimeni nu ii subestimeaza pe rusi,pe noi ne fac varza la orice ora la cata impostura e pe la noi si daca n-ar fi, tot nu le-am putea face fata de unii singuri,dar nici zmeii lui peste prajit nu sunt,in Ucraina nu si-au atins multe obiective si totusi sunt peste gard.
   Iar problema lor nu e armata,niciodata nu a fost,problema e economia si acum ,dupa covid,va fi si socialul,Putin scade in sondaje si criza e abia la inceput,Rusia e inca departe de atinge varful curbei gaussiene si deja apar o gramada de nemultumiri.
   https://www.youtube.com/watch?v=M_daEsqTZDE
   spitalele incep deja sa arate rau,
   https://www.youtube.com/watch?v=3XnXXwZgzZg&t=193s
   si mai e mult pana la luminita de la capatul tunelului,la ei criza e abia la inceput.

   2
  • rezultatul operatiunilor lor in ucraina ?
   n-au reusit nici pana azi sa faca acel culoar pana in crimeea….

   1
 18. O demonstratie cu un Rafale C de càtre càpitanul Babouc (pilotul care face cele mai multe demonstratii cu Rafale).
  Am pus videoul mai ales pentru fazele premergàtoare zborului, scene interesante. Si evolutia mi-a plàcut, bine cà nu a durat mult, altfel aveam un orgasm 🙂

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=0&v=ycnrL3NUbYU&feature=emb_logo

 19. https://www.g4media.ro/document-kovesi-a-castigat-procesul-la-cedo-impotriva-statului-roman.html
  „Fragment din decizia Curții:
  Joins to the merits the Government’s preliminary objection as to the non-exhaustion of domestic remedies, and dismisses it;
  Declares the applicant’s complaints under Article 6 § 1 and Article 10 of the Convention admissible;
  Holds that there has been a violation of Article 6 § 1 of the Convention;
  Holds that there has been a violation of Article 10 of the Convention;
  Holds that there is no need to examine the admissibility and merits of the complaint under Article 13 in conjunction with Articles 6 § 1 and 10 of the Convention.”
  Ouch… dar na Soros, chinezii, oculta mondiala au ceva cu Romania. Nu se poate ca injuneru-jurist Ciordache si procurorul comunist Gargamel sa fi gresit.
  P.S. Tare aia cu procurorul comunist, am invatat-o de la Mircea „Knok-out” Badea, referindu-se la Macovei. Dar cand ii procurorul lor comunist, Gargamel, atunci ii de bine.

  4
 20. Sesizari la Politia Nationala care e la dispozitia Politiei Romane? Despre ce vorbeste acest domn?

 21. Acum citeva zile a circulat pe internetul chinez informatia ca gen shi nzhengli alias d-na liliac s-ar fi refugiat in ambasada SUA din Paris cu documentele de rigoare ce incriminau partidul comunist si raspindirea virusului wuhan.Din SUA se spune ca nu doamna liliac ar fi fugit ci un functionar chinez cu o functie mult mai mare decit d-na gen liliac.Deci Tramp nu latra degeaba cind afirma ca are probe ca china a raspindit intentionat virusul creat in laboratoarele sale.

  3
 22. The Telegraph: SUA se gândește să-și retragă forțe militare și de informații din Marea Britanie, din cauza accesului Huawei la 5G

  https://www.digi24.ro/stiri/externe/the-telegraph-sua-se-gandeste-sa-si-retraga-forte-militare-si-de-informatii-din-marea-britanie-din-cauza-accesului-huawei-la-5g-1302141

  1
 23. 200 români muncitori la cel mai mare abator german contaminati cu coronavirus.

  https://www.wochenblick.at/masseninfektion-in-deutschlands-groesstem-schlachthof

  1
 24. https://youtu.be/URZzaMAcdP8

  Cercul e pentru rachete, linia serpuitoare pentru tun (asa am invatat dintr-un comentariu), victorie pentru Mirage, iar aliații turci nu se mai liniștesc, se plictisesc numai cu Siria si Libia

  2
  • se misca bine Mirage2000 in lupta aer-aer, dar depinde si de maiestria pilotului.

   3
   • F-16 are douà rezervoare externe pe care nu le-a ejectat. Cam greu sà faci fite asa încàrcat.

    1
    • nu stim daca Mirage avea si el rezervoare externe?

     • Eu zic că piloții se cunosc destul de bine…

      1
      • https://theaviationist.com/2020/05/05/video-released-by-the-hellenic-air-force-shows-turkish-f-16-engaged-by-greek-mirage-2000-over-aegean-sea/

       Deci, cum ziceam, e o sansa destul de buna ca pilotii sa se cunoasca bine, au fost mai bine de 300 de astfel de intalniri in 2019.

       Nu a fost o „lupta”: “It looks more like a training engagement with a somehow cooperative target than a real dogfight” says our own Alessandro “Gonzo” Olivares, fighter pilot…

       „The whole scene does appear to be just some kind of aggressive maneuvering rather than a real dogfight: the range of speed and the g-load show that the two aircraft are fighting but not as hard as one would expect in a real aerial engagement.”

       „Cercul e pentru rachete, linia serpuitoare pentru tun” -MIrage 2000-ul grecesc parca are 2 tunuri, nu? Eu asa imi amintesc de la ultimul BIAS la care au participat. Fain avion!

       Naspa e ca astia sunt aliati, in NATO…

       2
       • Probabil ca turcul a păstrat rezervoarele pentru ca stia sigur că nu va trage in el, pe de altă parte, daca arunca rezervoarele cand avea deja Mirage-ul in spate, si-ar fi demonstrat intenția serioasă de a se lua la harță si fiind într-o situație nefavorabilă s-a gândit să nu încerce marea [cu degetul]

 25. Romania a trimis ajutoare in r.p moldova .premierul Chicu a declarat public ca doctorii romani vor veni sa invete meserie de la doctorii moldoveni pentru ca in romania mortalitatea este de 6% pe cind in republica moldova este de doar 3%.

  • Fanfaronada tipica pentru spatiul in care s-a nascut individul numit premier. POate ne spune ca ministrul de externe maghiar a fost la ei sa invete cum este cu autonomia.

   4
 26. https://www.janes.com/article/95948/polish-armed-forces-to-buy-60-rosomak-s-apcs

  Rosomak modificat cu Spike pt polonezi. Măcar alții își susțin industria națională…

 27. Ukraine is field testing its new combat drone in the Donbass region
  https://defence-blog.com/army/ukraine-is-field-testing-its-new-combat-drone-in-the-donbass-region.html
  ..
  Cam…hm…da..pe acolo:
  „Între timp, dincolo de pozele și curtoaziile de rigoare, diplomația maghiară este din ce în ce mai activă în sprijinirea acțiunilor ce presupun creșterea autonomiei din regiunile separatiste ale Republicii Moldova, Transnistria respectiv Găgăuzia, sprijinite direct de Federația Rusă și voalat de către actualul guvern socialist împreună cu președintele Dodon.

  Așadar, Ungaria nu numai că sprijină consolidarea intereselor rusești în Republica Moldova dar încearcă totodată crearea unui pivot prin care să își atingă propria sa viziune strategică, situație din care cel mai mare pierzător este Republica Moldova însăși.”
  https://www.defenseromania.ro/sprijinul-acordat-r-moldova-de-romania-mult-mai-consistent-decat-al-ungariei-dar-criticat-interesul-strategic-al-budapestei_603014.html
  Evident ca si Romania are de pierdut. Ungaria are obiectivul de a sprijini si deci de a creea autonomiile, atat pt. a face neviabila unirea cu Romania dar si de a crea precedente/exemple care sa le expluateze.
  Au mai dat cei cu situl vreo stire cu GNA-Fratia Musulmana astazi, ca vad ca le place 🙂 .
  ..
  Aici sunt prezentate modificaile foarte importante ale Codului Administrativ in varianta dorita de UDMR:
  „alin(2) autorităţile administraţiei publice locale (consiliile locale, judeţene municipale, ca autorităţi deliberative, şi primarii, ca autorităţi executive) POT decide asigurarea folosirii limbii minorităţilor naţionale chiar în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale nu ating ponderea de 20%.” – foarte importanta

  „În Codul lui Dăncilă este oficializată deja astfel limba maghiară ca oficială, în timp ce în cel al UDMR e introdusă şi în Inspectoratele Judeţene ale Poliţiei Române, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile. În plus, UDMR elimină referirea la recensământ, ca să nu mai ştim cum stabilim acel procent de 20%.”

  „(3) Autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean prevăzute la alin.(l), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot adopta şi folosi, alături de însemnele oficiale ale României şi alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală şi economică a cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale, locuitori ai unităţii administrativ-teritoriale în cauză.

  Limba maghiară a fost oficializată deja de guvernul PSD, dar UDMR vrea mai mult!”
  https://epochtimes-romania.com/news/dobrovie-codul-administrativ-de-la-varianta-mai-light-a-lui-dancila-la-cea-radicala-a-udmr–300826
  Ce recesamant, pai nu este suficient sa spuna UDMR ca sunt peste 20% si devine obligatorie limba maghiara, oricine ar contesta nu este decat antimaghiar care incita la ura.. Liber si la steaguri si alte insemne, Pui pe masinile politiei locale stagul Romaniei 1×1 cm si cel „secuiesc in restul spatiului disponibil si cerinta a fost indeplinita…
  ..
  „Ana Birchall dezvăluie că Viorica Dăncilă a fost de acord ca limba maghiară să devină limbă oficială în Ardeal. De ce a picat legea

  „Amendamentul respectiv NU a fost inclus in forma Codului Administrativ adoptată în Guvern pentru că in calitate de ministru al justiţiei am formulat observaţii şi am refuzat să semnez! ”
  Astia sunt cei din PSD si lumea se intreaba de ce tot incearca UDMR-ul sa introduca autonomia si „maghiarizarea Transilvaniei”, pt. ca stie ca are sanse la politicieni. Problema este inca populatia, restul este interpretabil Constitutia se interpreteaza cum „trebuie”. Un cuvant inseamna ce vrea majoritatea polulatiei nu are un sens fix, astazi inseamna ceva maine altceva daca sensul vechi nu mai este aparat.

  1
  • Bulibaseala asta se poate incheia de indata ce ies oamenii la vot si nu mai trec trogloditii aia tradatori de tara (ma refer la cei cativa de prin UDMR sau simpatizanti extremisti, nu oamenii obisnuiti care isi vad de viata lor) de acel prag electoral si nu mai ajung sa aiba influenta mafiota pe care o au acum in unele zone…

 28. https://www.janes.com/article/95972/philippines-to-procure-atmos-gun-system-from-elbit

  Pentru noi nu au fost bune astea, si ceva in genul asta le-am fi facut la noi. (evident mai trebuiau modernizate un pic dar macar ieseam ieftin si ni le produceam intr-o mare masura, singuri)

  12 bucati la 47 de milioane de coco mi se pare mokangeala la cate miliarde dam noi pe armament care necesita munitie (foarte) scumpa. Cu 100-150 mil de euro probabil ca ne-am fi acoperit necesarul pentru intreaga tara de asa sisteme dar… nu-s bune pentru noi ca nu-s vandute de americani, nu-s in nato, nu-s in UE… etc.

  https://www.janes.com/article/95874/lithuania-buys-third-hunt-class-mcmv-from-uk

  https://www.politico.com/news/2020/05/06/hungary-no-longer-a-democracy-report-239807

  1
 29. https://www.defensenews.com/2020/05/06/deadlier-f-model-javelin-antitank-missile-rolls-into-production/

  The new model, also known as FGM-148F, has an advanced multipurpose warhead that combines charges to defeat explosive-reactive armor, and it has a fragmenting steel case for striking unarmored and lightly armored targets, according to the team. Its new command launch unit boasts a reduction in weight and an improved target tracker.

  Și o chestie interesantă…

  Also last year, an Estonian robot at Redstone Arsenal Test Center in Alabama test-fired the missile using a Kongsberg remote launcher on an unmanned ground vehicle. The Titan unmanned ground vehicle was built by Qinetiq North America and the Estonian company Milrem Robotics.

 30. Ma uitam peste videoclipurile de la favorite si dadui peste asta:

  https://www.youtube.com/watch?v=aJAJUJ41PBI

  Ar fi facut sovieticii asa ceva?

  1
 31. De bine ce incep si eu sa ma iau de Iohanita, ca zice nasoale CCR, vin astia de la CCR si ne zic nu dragi contribuabili, nu se poate fara pensie speciala, fara privilegii pentru unii.
  Dorneanu, unsul piesede la CCR, respectiv cel care a blocat materializarea legislativa a punctului 8 de la Timisoara. Aia ca sa stim cine-i cine pe aici:
  https://www.aktual24.ro/tovaras-de-nadejde-valer-dorneanu-este-cel-care-a-blocat-si-punctul-8-al-proclamatiei-de-la-timisoara/
  Desigur o curte nu-i compusa dintr-un om, 7 din cei din CCR iau si astfel de pensii. As putea sa jur ca-i un conflict de interese pe undeva.
  Desigur, la bun simt, pensia de serviciu(nu-i pensie speciala!) a militarilor ramane neatinsa si de acest proiect, si cred ca este bine asa. Putem discuta despre moduri de calcul diferite dar nu putem discuta, normali al cap find, de lipsa ei.

  1
  • câtă autonomie la constanța atâta si la covasna,câta pensie specială la privat atâta și la stat.

   3
   • Dap, subscriu. Cu militarii baiul nu-i pensia de serviciu in sine ci modul de calcul si acordarea gradelor. Lasa-i prietene sa iasa la pensie la 40 de ani, plt, 2000 ron pensie. Lasa-l sa iasa capitan la 40 de ani si pensie cat un profesor de scoala generala. Mai vedem atunci lipsa de personal.

    1
 32. In Rusia a aparut COVID 7.62 !!

  4
   • super imaginile! dar, ai nostrii au bagat oricum ce aveau mai smecher prin ograda, camioane iveco si renault:)) e un mesaj propagandistic f bun! sper ca moldovanii sa aprcieze nu doar sa se floseasca de pasaportul romanesc sa o taie in ue!

    • Eh totusi avem peste 200 de camioane Iveo. Se poate spune ca este principalul camion de transport pentru armata.

     • Arata bine. Subscriu la ce zici, si la mine pe „fundatura” m-am trezit cu un Iveco 8×8 MApN.Sunt spectaculoase chiar daca am eu fetisuri cu Tatra.

    • se si obisnuiesc usor usor cu imaginea Armatei Romane pe la ei pe acolo 🙂 !!!!!!

     6
    • psdraq-super imaginile ca ne-au batjocorit primindu-ne la intrare in PISALAU sub un pod mizer ,apoi avionul oficial a fost tinut aproape sechestrat pt .neplata taxelor de aeroport care nu trebuiau platite ca era cu OFICIALI.primul ministru al lor a declarat ca doctorii romani au venit sa invete meserie de la doctorii din pisalau caci acestia au mortalitati sub 3% iar romanasii de 6%.Mi se pare ca aeroportul din pisalau este proprietate muskaleasca.

  • exista depuneri si pe tevile lisa?

  • Eu am alte idei : spălarea țevii cu ultrasunete și solvent , gresare cu ceață de vaselină neutră , totul realizat la fel de compact , cu un roboțel introdus pe țeavă .
   Evident , realizează și inspectia optica a interiorului țevii .
   Mai dăi încolo de coreeni , că toți oamenii au idei .
   Doar că unii au bani , alții nu .

  • Cam asa arata in mod zilnic lista celor decedatilor si testati pozitiv de corona virus.

   Deces 869

   Femeie, 78 ani, județ Arad.

   Data confirmării: 27.04.2020
   Data deces: 07.05.2020.
   Comorbidități: DZ tip II, HTA gradul II, FiA, AVC sechelar, hemiplegie dreapta.

   Deces 870

   Femeie, 84 ani, județ Iași.

   Data confirmării: 04.05.2020.
   Data deces: 06.05.2020.
   Comorbidități: HTA, FiA, Cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă.

   Deces 871

   Femeie, 85 ani, județ Sibiu.

   Data confirmării: 28.04.2020.
   Data deces: 07.05.2020.
   Comorbidități: boală pulmonară cronică, cardiopatie ischemică cronică, insuficiență mitrală.

   Deces 872

   Femeie, 82 ani, județ Suceava.

   Data confirmării: 29.04.2020.
   Data deces: 06.05.2020.
   Comorbidități: Epilepsie, amputație membru drept, sechele AVC.

   Deces 873

   Bărbat, 57 ani, județ Olt.

   Data confirmării: 04.05.2020.
   Data deces: 07.05.2020.
   Comorbidități: Cord pulmonar cronic, insuficienta tricuspidiana severa, neoplasm de colon în obs., sindrom anemic moderat

   Deces 874

   Bărbat, 66 ani, județ Suceava.

   Data confirmării: 26.04.2020.
   Data deces: 06.05.2020.
   Comorbidități: Operație recenta coxartroza, Infecție Clostridium difficile, psoriazis.

   Deces 875

   Barbat, 62 ani, județ Botoșani.

   Data confirmării: 02.05.2020.
   Data deces: 06.05.2020.
   Comorbidități: Cardiopatie ischemica, Obezitate.

   Deces 876

   Bărbat, 60 ani, județ Alba.

   Data confirmării: 01.05.2020.
   Data deces: 07.05.2020.
   Comorbidități: Insuficiență cardiorespiratorie acuta, soc cardiogen, cardiomiipatie dilatativa, anevrism Ventricul stg, BPOC, obezitate.

   * la data de 02.04.2020 aveam un total de 28.483 de teste efectuate, 2.738 de cazuri confirmate pozitiv, 276 declarati vindecati, 96 decese si 76 cazuri grave (ATI).
   * la data de 26.04.2020, dupa 24 de zile de la inceperea testarii masive, aveam : 136.518 teste efectuate, 11.036 cazuri confirmate pozitiv, 3.054 declarati vindecati, 608 decese si 236 cazuri grave (ATI).
   * astazi 07.04.2020, dupa inca 11 zile de testare, avem un total de 226.613 teste efectuate, 14.499 cazuri confirmate pozitiv, 6.144 declarati vindecati, 876 decese si 234 cazuri grave (ATI). Coboram sau scadem ? Stam in casa sau revenim la normalitate ?

   1
 33. Un scaner de temperatura pt un flux de 100 de oameni/minut realizat de o companie numita Dacia Military Industry
  http://www.dmindustry.eu/
  Si un interviu cu fondatorul companiei
  https://vocearomanului.ro/3349-2/?fbclid=IwAR3u64M40nyN31_ddDFhP-lyRC3Ov6r67uo43qYE43g0HSP6iKVdq4Te0M0

  • E o camera off-the-shelf cu analizor de frame-uri cel mai probabil, asta daca nu a fost deja inclus in firmware-ul camerei ceva Video Analytics. Proiect de an la orice facultate de inginerie si de curs la una care se respecta.

   Problema realizarii/implementarii solutiei sunt banii – costa camerele astea o mina si un picior.

 34. Un roman din Hong Kong voia sa cumpere 100 de masti. Pana la urma a vandut 50 de milioane de masti in Asia si Europa
  https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/cum-ajuns-roman-hong-kong-mogul-mondial-pandemiei-covid-vandut-50-milioane-masti-protectie-1_5eb30ebe5163ec427184b914/index.html
  „O tonă de material filtrant, meltblown (polipropilenă), se vindea cu 2.500 de euro. Acum e 70.000”

  1
 35. Epopeea corvetelor: daca ce scrie aici e adevarat, sanse mari sa avem un verdict final la sfarsitul lunii: https://jurnalul.antena3.ro/stiri/justitie/corvetele-plutesc-pe-culoarele-tribunalelor-844350.html
  De urmarit doua date:
  13.05.2020 la ICCJ se judeca stramutarea ceruta de Damen; daca se decide respingerea stramutarii,
  27.05.2020 ar trebui sa avem verdictul final de la CAB

  Daca pe 13 se decide stramutarea, inteleg ca procesul se reia de la capt in nou instanta, deci inca aprox jumatate de an.

  • Mai e si dosarul prin care este contestata HG prin care se organizeaza licitatia. Dar ma bucur sa vad ca toata distractia a trecut la “urgente”.

 36. X AE A-12

  2
 37. de când cu pandemia nici la baie numai poți merge fără sfaturile ayatolahului de la igsu si ale „grupului de comunicare strategică”?de vela-manivela numai are rost,e pe faraș deja.

  3
 38. eu sunt de acord cu sesizarea curtii in privința amenzilor de pandemie,isteria pv-urilor de mii și zeci de mii de lei trebuie să inceteze….mi se rupe de jocul politic al ambelor părți.
  probabil rasatul finanțist câțu se baza pe aceste venituri extrabugetare în măsurile economice anticriză de e durerea asta mare la liberali?
  vasta majoritate a cetățenilor au repectat regulile impuse dar odata incepută manipularea si dezonformarea statului cu vela,arafat,cercel,rafila,tataru,orban,johanis,etc,samd.in prime time a inceput si veselia nebunilor cu chipiu pe varful capului,pix si centura legată in spatele scaunului….garcea to garcea din păcate.legea nu a fost aplicată si impusă doar a fost declarat războiul sfânt impotriva cetateanului român infiel si nerecunoscator oficialilor si „eroilor din linia întâi”.valoarea proceselor verbale este direct proportionala cu micimea lăuntrică a acestor bresle care au legea în mână si cu dorința lor sinceră de răzbunare pe cetățenii acestei țari.nu mai dai cu pulanul si cu gaze dar îi arzi cu pixul și mai tare.i hate you all !!

  3
  • Pai ne zicea Vela ca unii politisti au 6 luni de scoala. Cumva simt ca si asta ii vina mea, a contribuabilului.
   In rest CCR ii o aberatie in functiune.

   • mihaistoian

    In 94 si eu am avut 6 luni de scoala, dar le-am mancat pe paine toata noaptea ca sa termin. In rest, daca legea nu este previzibila si clara lasa loc la interpretari si uneori abuzuri

    • Mihai, pai cei care au prins armata obligatorie, asa proasta cum era ea, mai prindeau si 6 luni de curs pe undeva, Slatina, Bucuresti, ma rog tot iesau ok. cA sid aca faceai TR cu scoala tot dadea anul.
     Acum insa, cand ne scoate profesionalismul afara pe usa, cand si contabilul-ofiter trebuie sa fie absolvent de academie, cand am facut scoli peste scoli, nea Vela ne zice ca au 6 luni {si completez eu, nu stiu cum arata procesul verbal}. Cand ai chestori cu o stea sefi peste o scoala de subofiteri de politie, cand academia are cursuri peste cursuri cand si femeia de serviciu are macar un master…

     2
     • Armata a fost separata, 88-90, dar scoala de subofiteri era scoala, cu smotru, alarme, program de la 06 la 22, nu te plictiseai, iar competitia era acerba sa prinzi posturi bune, in special cei din judetele cu locuri putine

      3
    • mihaistoian-la angajare din surse externe nu era de doar 3luni??

   • componeneta da,curtea are rolul ei in jocul democratic.

  • Pe de alta parte, declararea neconstitutionala e un mod in care se arata celor care chiar au respectat regulile ca rrgulile nu sint nimic, pentru ca esti smecher, te doare la basca si nu exista nici o consecinta. E ceea ce li se intimpla in trafic ghertoilor care dau miuie tuturor pentru ca … au pe cineva. De data asta toti cei amendati au avut si ei pe cineva.

   De partea cealalta si militienii s-au facut de bafta cu abuzurile. Vorbq aia, iei un absolvwnt de scoala generala, il faci militian, ii dai putere aproape nelimitata. Ce rezultate astepti? Demne de un Nobel sau de Alimanescu?

   • e un joc politic aici care nu face cinste nimanui.
    eu cap de vita furajata platitoare de impozite si BENEFICIAR AL PROFESIOANALISMULUI STATULUI ROMÂN din ’90 incoce si respectuos cu organul,statul,legile si ordonatelele lui militare in vigoare mi-am vazut de viata si in criza asta si m-am supus obedient legilor.dar asta nu inseamna ca uit ,nu simt si nu vad ce ma doare de atatia ani de zile.
    marile probleme in aceasta criza au aparut in situatii direct legate de statul român…ministere degeaba ,comunitati enclavizate in care politia si justitia era in legatura cu interopii,comunitati in care statul a fost inclocuit de acesti interlopi,sistem sanitar coprupt pana in maduva oaselor de la vladica la opinca.
    si din tot acest rahat-arafat-ambalt tot noi suntem vinovati si pasibili de zeci de mii de lei amenzi…cioclii doar ies la tv si ne anunta masurile de preventie.
    nicio masă fără peshte.

    • Psycho, nu comentam referitor la ceea ce ai spus tu. (Edit: adica referitor la relatia noastra cu statul).

     In plus, consider ca ambele puncte de vedere sint valide. Pe de o parte, romanul stie de frica. Frica de amenda i-a temperat pe unii. Pe altii nu, dat fiind amenzile date. Militienii, asa cum spuneam, s-au trezit Comisarul Moldovan si au amendat ulterior pe toti cei controlati.

     Daca un militian ma amendeaza ulterior pentru ca m-a controlat in timp ce mergeam la munca si ma aflam pe foaia din agenda am sanse minime sa cistig orice contestatie. Respectivul militian va scapa de abuzurile pe care le face in majoritatea situatiilor, va inflori apoi la pensie intr-o directie a unei primarii. Problema e ca sint stat in stat si zburatii pe motive disciplinare sint mult prea putini.

     1
     • o chestie,se notau in agendă toate masinile oprite.
      politia oprea iar armata nota….se facea o predare/primire a datelor,se indosariaza aceste date,se vor urmarii aceste date ?!…adica daca tot o facem deontolgic gdpr-ul functioneza doar intr-un singur sens sau cum?
      nu,armata nu avea ce să caute in circul asta ….nu la noi,poate la altii cu alta traditie si cultura in organele statului da dar la noi cu atatea antecedente si tampenii de dupa dec.89 incoace nu.

     • dialogăm in scris Iulian…unde stiu ca pot sa aduc ceva relevant o fac,unde nu citesc cu placere?

   • Nu, Iulian, nu! CCR nu a indemnat la nerespectarea regulilor si nici nu si-a batut joc de cei care au respectat regulile. CCR a spus ceea ce trebuia facut demult, restrangera drepturilor si libertatilor personale trebuie facuta prin lege organica si nu prin ordonante de urgenta. Daca guvernele si parlamentele nu au avut timp sa se ocupe de aceasta problema din 1999 si pana acum nubeste vina noastra ci a lor, politicieni de rahat

    • Mihai, sint in aceeasi oala si politicienii si CCR. Si hai sa fiu acum mai clar. Sint de acord cu ceea ce spui dpdv juridic.

     Din punct de vedere comportamental insa. cred ca raul facut de toata situatia asta poate fi reparat mult mai greu. La urmatorul val, urmatoarea stare de ugenta, respectarea va fi mult mai mica. In esenta erau doi paznici – intelegerea pericolului si/sau constringerile. Cind constringerile sint o gluma si omul nu intelege pericolul avem premisele, fundatia unui sezon doi de pandemie mult mai trist.

     3
     • Normal ar trebui ca parlamentul sa se intruneasca si sa adopte legea privind starea de urgenta si de asediu care sa stabileasca clar si concis ce trebuie respectat. Dar la noi nimic nu este normal

      • Intr-adevar.

       Ai avut dreptate Mihai mai sus cu CCR si componenta legislativa, nu citisem in intregime si cu atentie motivarea si ma gindeam doar la efectele asupra comportamentului.

       1
        • Eu ma sustrag de la discutia asta, insa as vrea sa fac un scurt memento referitor la dna Weber, o mare iubita a Sputnikului, o doamna pe care o da democratia si constitutionalismul afara din casa:
         ”Cu Statele Unite e o altă poveste. Știu că e partenerul nostru strategic…dar nu prea înțeleg ce anume înseamnă asta. Să dăm bani în neștire pentru industria de armament americană? Sincer, nu cred că aveam nevoie de asta. Înțeleg că ne apără de ruși. Dar mi se pare că asta se întâmplă pentru că noi i-am stârnit pe ruși cu instalarea scutului. Apropos, totuși…e defensiv sau cum? Sunt convinsă că Rusia are un interes major să destabilizeze Uniunea Europeană, inclusiv destabilizând state membre, în diferite feluri, iar noi suntem o bună țintă, dar întrebarea mea e cum ne-au ajutat până acum americanii să contracarăm acțiunile rușilor? Cum ne-au ajutat să nu mai fim vulnerabili la manipulările lor? Cumva cumpărând armament? Așa pare”.
         sursa: g4media.ro
         Deci, noi suntem de vina ca i-am starnit pe rusi. Sa ne cerem scuze si pentru 45-89. Tot noi am fost de vina.

         2
         • Lt, nici mie nu imi place persoana, dar ceea ce a prezentat ccr-ului si ceea ce a admis ccr este corect: libertatile si drepturile persoanelor nu se abroga si nu se restrictioneaza prin oug, este acelasi lucru ca la legislatia penala, sa nu mai fie modificata prin oug

          • Corect. Nu sunt jurist dar citesc mult pe tematica respectiva si incerc sa inteleg. Asa este. As dori sa fi fost atat de fermi si cu alte regimuri, mai ales cel pesedist dinainte. Acolo traiam cu impresia ca totul este constutitional, iar semnele obscene pe care ni le-a facut Ciordache de la tribuna cad in normalitatea liberei exprimari parlamentare.
           Insa, aici am o rezerva, find o situatie exceptionala. Pot intelege desigur ca mijlocul este neconform.

     • @Iulian , iar ai boala pe ” albaștri ” , de parcă în spatele lor nu s-ar afla politicienii …

  • „Ocluzie, ocluzie” ruseasca, orange bad man, „dovezi” =>Flynn este nevinovat. TDS+LSM+socialismul pro(re)gresist = caricatura mondiala. Astept sa cada cateva capete, inclusiv Olaba. Este un razboi al ideilor, un razboi media, stanga (preponderent idioata/incompetenta si corupta) vs restul (in general oameni normali). PS. Bidon nu stie in ce an este si are declaratii à la Barna (the savior). #mitu e pe duca ingropat de femuistele retardate, i belive Tara but i endorse Bidon. Asta e alternativa propusa de stanga, o adunatura de nebuni ce elibereaza puscariasii, ca sa nu faca covid, si aresteaza oamenii ce isi hranesc familia, sustinuti, in general, de fanatici lobotomizati ce il aplauda pe idiotul sef din NY si il huiduie pe cel din FL, desi era cazul sa fie inver. Evident, in lipsa argumentelor incep sa planga si sa caute pretexte sa arate ca sunt opresati. ?

   2
 39. Foarte buna analiza conflictului de metanaratiuni dintre UE/SUA si Rusia pe tema celui de al doilea razboi mondial si impartirii sferelor de influenta in lume.

  http://www.contributors.ro/global-europa/rusia-in-expansiune-narativa-istoria-se-razbuna-%e2%80%93-geopolitic/

 40. Va amintiti de Crozier si ispravile lui (Vietnam, covid, portavion nuclear, presa, protocol, demisie), apreciate de multa lume inclusiv aici ? E tras pe dreapta si bagat la hartoage, nu cred ca o sa comande in curand un nou portavion. Consider ca a scapat foarte usor, a ramas cu servici si a evitat parnaia.

 41. https://greekcitytimes.com/2020/05/07/albania-and-romania-collude-to-weaken-greeks-in-northern-epirus/
  Se pare ca ai noștri vor sa acorde și vlahilor din nordul Greciei cetățenie romana, un lucru bun cred eu!

  2
  • bladebest-sunt vlahi in nordul greciei sau aromani?Eu stiu ca dialectul vlah este mult mai apropiat de limba romana decit armineasca.Gresesc!!??Vlahi sunt in moesia(nord/vestul bulgariei,valea timocului in serbia cit si bulgaria)+cam toti muntii balcanici incepind din tatra,zakopane,ukraina carpatii padurosi ,bansko bulgaria si cotit spre vest pina la intrare in slovenia.

   • dialect vlah?
    Graiuri. Aia din Timoc vorbesc aproape jumatate banateneste iar cealalata olteneste:
    https://www.rumaniamilitary.ro/wp-content/uploads/2015/08/Romania_Graiuri.jpg

    Cei de langa Bor, cu care am vorbit, vorbeau banateneste cu neologisme sarbesti.

    2
   • @ka, la o recitire mai atenta a articolului respectiv, din slabele mele cunoștințe de engleza reiese ca populația respectiva se numește „vlahoi” , sunt în sudul Macedoniei, la granița cu Grecia și ei în registre sunt trecuți ca etnici greci. Și asta încearcă ai noștri, sa fie recunoscuți ca etnici de origine vlaha, nu greaca.

   • Veniamine Franqueline

    Mergând pe E79 spre Grecia, în sudul Bulgariei, cam la 70 de km sud de Blagoevgrad și tot cam atâția spre Kulata, vei vedea pe partea stânga un indicator spre comuna Vlahi, la 5 km. Deci…

 42. Ce iti place tie sa o interpretezi in asa fel incat sa iasa conform propriilor afirmatii anterioare…

  „Despite Navy brass recommending late last month that Crozier be given back his job, Acting Navy Secretary James McPherson recently ordered a secondary investigation into Crozier’s firing…
  Flanders declined to comment on whether this temporary duty reflects any decisions made regarding Crozier’s reinstatement as captain of the Big Stick.”

  Marina a avut o recomandare, secretarul interimar (factorul politic) a lalait-o.

  https://www.businessinsider.com/fired-navy-aircraft-carrier-captain-crozier-reassigned-as-navy-investigates-2020-5

  5
  • @ Priam. Relax, interpretez si eu cum faci si tu. Nu Marina ci unii din Marina au cerut sa fie pus in functie, dar omul a dat cu bata in balta si acum plateste. Ca sa impace opinia publica, inflamata de media, pe Trump, ce zicea ca nu trebuie decapitat doar pentru o oroare/eroare, si pe cei din Marina, care il sustineau, au ales o varianta inpaciuitoare, l-au ascuns la birou. Insa eu banuiesc, dupa la finalizarea acestei noi anchete, ca nu o sa aibe sanse sa prinda, iarsi, comanda unui portavion. Deci momentan am dreptate, a comis o gafa si nu a fost repus in functie, poti sa traiesti cu asta si nu e cazul sa faci valuri, nu este „vina” mea ca asta este relitatea.

   • „Nu Marina ci unii din Marina au cerut sa fie pus in functie”

    If the Secretary of the Navy and the CNO are not The Navy, who the fuck is?

    You need help.

    7
    • Autorii articolelor din media au extrem de prostul obicei de A NU PUNE LINK la știrile pe care le aruncă pe piață, dând astfel impresia că știrea e veridică, tocmai pentru că NU O POȚI VERIFICA. Și lumea naivă zice: ”ia uite scrie la gazetă, așa e neapărat”.
     Respectiv în acest caz, singura referință validă este un comunicat oficial de pe site-ul navy.mil care nu dezvăluie nimic, nu spune ce recomandare s-a propus, spune doar că s-a propus, iar data comunicatului e 24.04.2020, data la care apar și articolele în media pe respectivul subiect.

     WASHINGTON (NNS) – Chief of Naval Operations Adm. Mike Gilday has presented recommendations to the Acting Secretary of the Navy James McPherson. Secretary McPherson is continuing discussions with Secretary of Defense Mark Esper. No final decisions have been made.
     https://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=112754

     A urmat comunicatul DOD, ceva mai explicit, dar nu foarte, cu aceeași dată de 24.04.2020.

     Statement on the Status of the United States Navy Inquiry Into COVID-19 Outbreak on the USS Theodore Roosevelt

     Attributable to Jonathan Rath Hoffman, Assistant to the Secretary of Defense (Public Affairs):

     „This afternoon, Secretary Esper received a verbal update from the acting Secretary of the Navy and the Chief of Naval Operations on the Navy’s preliminary inquiry into the COVID-19 outbreak on the USS Theodore Roosevelt. After the Secretary receives a written copy of the completed inquiry, he intends to thoroughly review the report and will meet again with Navy leadership to discuss next steps. He remains focused on and committed to restoring the full health of the crew and getting the ship at sea again soon.”
     https://www.defense.gov/Newsroom/Releases/Release/Article/2164861/statement-on-the-status-of-the-united-states-navy-inquiry-into-covid-19-outbrea/

     Deci s-au făcut afirmații pe bază de șoapte auzite pe la colț, dar asta nu se specifică în articolele din media.

     În 29.04.2020 urmează comunicatul Secretary of the Navy
     Statement by Acting Secretary of the Navy James E. McPherson on Preliminary Inquiry

     After carefully reviewing the preliminary inquiry into the events surrounding the COVID-19 outbreak aboard USS Theodore Roosevelt (CVN 71), the Chief of Naval Operations, Adm. Mike Gilday, provided me with his recommendations. Following our discussion, I have unanswered questions that the preliminary inquiry has identified and that can only be answered by a deeper review.
     Therefore, I am directing Adm. Gilday to conduct a follow-on command investigation. This investigation will build on the good work of the initial inquiry to provide a more fulsome understanding of the sequence of events, actions, and decisions of the chain of command surrounding the COVID-19 outbreak aboard USS Theodore Roosevelt.
     https://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=112791

     Deci ce e clar este că Secretary of the Navy a cerut o anchetă minuțioasă, dar mai mult de atât poate pe 15 mai când Mark Esper a primit termen să predea documente la House of Representatives, care e condusă acum de democrați.
     https://oversight.house.gov/sites/democrats.oversight.house.gov/files/2020-05-04.SFL%20to%20Esper-%20DOD%20re%20USS%20Theodore%20Roosevelt.pdf

     În plus a fost audiat recent pentru confirmare Kenneth J. Braithwaite care e propunerea pentru noul the Secretary of the Navy, și poate că ancheta așteaptă instalarea noului secretar.
     https://www.armed-services.senate.gov/hearings/20-05-07-nominations_braithwaite–anderson–brown

     https://en.wikipedia.org/wiki/Kenneth_Braithwaite

     1
     • @ omul
      Dacă Gilday in recomandările lui la finalul primei anchete cerea capul comandantului de portavion nu mai aveam o noua ancheta solicitată de Secretarul Marinei.
      E simplu.

      1
 43. RTI,
  Ai avut o discuție cu unii dintre colegi referitor la subiect, ți-au adus niște argumente logice, ia-o ca o opinie personală a unuia ce nu a fost implicat în discuție, „meciul ” ăla a fost pierdut de tine…
  Ai revenit aici, sa punctezi, fără un link sau referire, iar ca opinie personală.
  „Unii din Marină” – poate nu știi cine e personajul…
  In urma finalizării anchetei propunerea a fost de revenire pe postul anterior, factorul politic l-a tras din nou pe dreapta și a solicitat o noua ancheta, poate poate iese cum trebuie de data asta.
  End of the dat, exista o plecare din sistem, și aia nu e a comandantului portavionului, cred că știi la cine ma refer, nu?

  1
  • Priam. Este irelevant ce argumente au adus, realitatea este simpla si ii contrazice, tu doar te incapatanezi sa o ignori. A dus portavionul in Vietnam, desi putea sa anuleze vizita ? Da. A fost echipajul virusat acolo ? Da. A mintit ca nu este ajutat, desi incepuse testarea si era trimis in Guam ? Da. A incalcat protocolul de comunicare ? Da. A fost anchetat si demis ? Da. A fost numit pe un alt post ? Da. Este inca anchetat ? Da. Ce este asa greu de priceput ? Se pare ca nu, daca 10 sustin o prostie nu inseamna ca devine automat valida. Ai demonstrat ca poti sa iti cauti singurel linkul, nu trebuie sa iti dau eu mura in gura si nici nu pot sa fiu acuzat ca sunt partinitor. Nu a fost doar unul singur, doar incerci sa arati ca stapanesti subiectul cu exprimari „misterioase”. Ala a platit pentru ca a fost prea slobod la gura. Una peste alta nu ai spus nimic, realitatea este ca individul a ajuns la birou, sa plimbe fituici, si nu la timona portavionului.

   • RTI
    Americanii nu ezita sa dea afara, dacă vreunul greșește, vezi cazurile de coliziuni de acum ceva ani.

    Omul a fost anchetat și propunerea după ancheta finalizată a fost de revenire pe postul inițial, de comandant de portavion.

    Nu a fost anchetat și demis, cum intenționat afirmi eronat, ci a fost demis și anchetat. Greu, nu?

    Ăla care a platit nu a fost dat afara pentru că a fost slobod de gură, ci pentru că a ridicat comanda unui căpitan în lipsa unei anchete, că a facut o deplasare inutilă pe portavion ce a costat contribuabilul 250000 de dolari și pentru că a avut o atitudine idioată fata de echipaj, și nu e vorba de limbaj.

    Faptul că a fost mutat la hârțoage și nu e arestat, trimis un judecata sau altele ne arată clar că nu au avut cu ce să îl agațe in prima ancheta, finalizată, și de aia șeful politrucului demis a mai solicitat o alta ancheta.
    PS doar tu poți să crezi că unul pleca cu portavionul la plimbare, de capul lui, fără ordin de sus.

    4
    • Alex ai citit recomandarea din finalul anchetei ? Eu nu. Vad doar ca ala e la birou si nu la timona, simplu. Si aia urmeaza un regulament, daca doar ei sunt Marina ala era deja repus in functie, nu este cazul, probabil pentru ca nu au o justificare ca sa o faca. In plus, ancheta initiala nu a inclus escala din Vietnam, este foarte plauzibil sa fie inclusa in aceasta ancheta. Si tu si Priam o lalaiti aiurea, el se leaga de ordinea cuvintelor si tu de semantica, asta este toata argumentatia voastra. Chiar daca va place sau nu, in realitate respectivul a devenit hartogar. Se pare ca tu ai nevoie de ajutor si nu eu, pentru ca nu eu neg ce este evident pentru toata lumea. Poate il ajuti si pe Priam, are mari probleme in a intelege ce citeste si are falsa impresie ca se vorbeste de corsari cu portavioane nucleare sau ca Modley nu putea sa il elibereze din functie pe Crozier inainte de ancheta. Daca ala o sa primeasca iarasi comanda portavionului o sa aveti dreptate, pana atunci realitatea arata ca eu am dreptate. Chill out kids, there is no prize here !

     • Sunteti cativa care va pricepeti la tot si toate si, nici macar nu aveti bunul simt sa recunoasteti cand gresiti. Va comportati ca-n Matrix: there is no spoon…. Realitatea voastra e singura corecta si cam atat.
      Esti unul dintre ei. Nu intelegi fenomenul dar te comporti de parca tocmai te-ai fi retras dupa o cariera fructuoasa si indelungata in US Navy.
      Daca iti place atat de mult sa ai dreptate si mereu ultimul cuvant iti sugerez sa folosesti o oglinda.
      Pana una alta vei lua o pauza.

      11
      • aveau si ei o disputà argumentatà ,nu înțeleg…

       3
      • Credeam ca singura legatura este doar numele de botez nu si apucaturile dictatoriale. Nici tu nu suporti realitatea ? Eu stiu ca realitatea este una singura, cei 2 o neaga (in ciuda evidentei) si tu ii aprobi cu aplomb tovarsesc. Posibil ca ala sa aiba o macheta de portavion in birou si pentru voi asta sa insemne ca a fost repus in functie. Nu e vorba ca stiu tot, nimeni nu stie tot, doar ca pe acest subiect am avut dreptate si voi va ofticati ca niste mucosi. Lasa ca ai priceput tu tot, chiar daca este real nu e bine doar pentru ca o spun eu si va strica retorica schioapa. Apropo, voi sunteti ” dupa o cariera fructuoasa si indelungata in US Navy” ? Ma gandeam eu ca nu. ??
       PS. Nu este prima oara cand imi dispar anumite comentarii sau cand sunt blocat. Asta nu o sa ma faca sa stau cu mana la chipiu, mai ales cand am dreptate. Chiar daca tu presupui ca nu am dreptate, tot sunt indreptatit, la fel ca oricine, sa am o opinie, chiar daca iti place sau nu.

       3
 44. Cum e când faci niste lucruri și nu poți să prevezi consecință faptelor tale?
  Rămâi surprins, nu????
  https://m.hotnews.ro/stire/23981845
  Dovada clara de cinism…

  „Nu am calculat niciodată un număr al deceselor atât de mare inițial, trebuie să recunosc”, a declarat acesta adăugând că „am calculat că mai mulți oameni se vor îmbolnăvi, dar rata mortalității chiar ne-a luat prin surprindere”.

 45. Raytheon Missile Systems, Tucson, Arizona, is awarded a $19,061,000 firm-fixed-price modification to previously awarded contract N00024-19-C-5404 to exercise options for fiscal 2020 Navy Rolling Airframe Missile (RAM) Mod 5 Guided Missile Launching System (GMLS) requirements. Work will be performed in St. Petersburg, Florida (36%); Louisville, Kentucky (21%); Tucson, Arizona (15%); Huntsville, Alabama (10%); Ottobrunn, Germany (8%); San Diego, California (4%); Tulsa, Oklahoma (3%); and various locations within the continental U.S. (3%). The RAM Guided Missile Weapon System is co-developed and co-produced under an international cooperative program between the U.S. and Federal Republic of Germany governments. RAM is a missile system designed to provide anti-ship missile defense for multiple ship platforms. This contract is to procure material, fabricate parts, assemble and test, and deliver RAM MK 49 Mod 5 GMLS and GMLS ordnance alteration kits. Work is expected to be complete by December 2022. Federal Republic of Germany funds in the amount of $19,061,000 will be obligated at time of award and will not expire at the end of the current fiscal year. This contract was not competitively procured under the exception 10 U.S. Code 2304(c)(4), international agreement. The Naval Sea Systems Command, Washington, D.C., is the contracting activity.

 46. OMG, she talks and shoots like him!

  5
 47. Emiratezii uniti vor sa cumpere citeva MRAP-uri de la fratii nostri de peste ocean. O nimica toata, 4569 de bucati! WTF???
  https://www.dsca.mil/sites/default/files/mas/uae_19-68.pdf
  Părerea mea, hîc…

  1
 48. Si arabitoii saudiți vor să cumpere LAV-uri de la canadieni.
  https://www.cbc.ca/news/politics/canada-saudi-arabia-lav-1.5528460
  Părerea mea, hîc…

 49. According to written responses by Air Force Gen. Charles Q. Brown ahead of his May 7 confirmation hearing, “the F-16 mission capable rate reached a high of 75% in June 2019, the F-22 mission capable rate achieved a high of 68% in April 2019 and the F-35 mission capability rate climbed to a high of 74% in September 2019.
  https://www.defensenews.com/air/2020/05/07/the-air-force-bails-on-mattis-era-fighter-jet-readiness-goal/

  2
 50. Rusii ar fi testat douà tipuri de tancuri în Siria

  T-90M « Proryv » care beneficiazà de anumite avansuri tehnologice dezvoltate pentru Armata.
  Si chiar însusi T-14 Armata.

  http://www.opex360.com/2020/04/20/larmee-russe-a-teste-son-nouveau-char-t-14-armata-en-syrie

  2
  • Ei, sa nu ne ambalam. Nu e ca si cind de cind a inceput pandemia DSP straluceau de competenta. 🙂

   5
   • Iulian, tipa, epidemiolog de profesie, tocmai fusese numita de pnl in luna martie, dar probabil nu a mai cotizat la partid si a fost schimbata de fina sinistrei de la educatie!

    3
    • Mihai, de acord ca e o miscare proasta sa inlocuiesti in epidemie un epidemiolog cu altceva.

     Acum realitatea.

     DSP-urile abia se descurca cu un nenorocit de fisier Excel cu cazurile, care si ala se pierde sau nu se completeaza. Nu raspund la telefon, nu s-au gindit sa externalizeze activitatea de raspuns la telefon catre bugetari terti (de exemplu preoti cu softphone pe calculatore de acasa si o aplicatie online), nu au o aplicatie de colectare/agregare date pe device-urile mobile, nu au o aplicatie centralizata pentru cazuri. Nu produc nici un raport mai de Doamne ajuta si munca statistica de analiza si explicarea au facut-o entuziastii pe internet mai bine ca DSP-urile/INSP.

     Cit de rau poate sa devina? Din lac in put, ca mai rau nu se poate.

     Nu ma intelege gresit. Ai dreptate, miscarea asta e revoltatoare. Dar in context nu inseamna nimic mai bun sau mai rau. Adica e doar un pesedism si atit.

     2
     • Si alt exemplu: Reţeta succesului: unchiul e ministrul „Grindă“
      https://adevarul.ro/locale/galati/cum-ajuns-nepotul-ministrului-grinda-doar-doua-zile-director-general-regional-anaf-simplu-vames-1_5eb7ccef5163ec4271a222e2/index.html
      Doar ca asta are si PS: Numirea lui Sergiu-Marian Bordea-Ştefan la şefia Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi nu este singura mişcare de personal regională pe filiera Vrancea-PNL-Ion Ştefan. În data de 7 mai 2020, la conducerea Regionalei CFR Galaţi a fost numit Sorin Mihăilescu, care până atunci a ocupat o funcţie măruntă în sistem: şef la Regulatorul de Circulaţie CFR Adjud. Mihăilescu este membru PNL şi este prieten şi cumătru cu ministrul Ion Ştefan.

      2
      • Mihai, poate ca nu am fost clar. De la USL pentru mine PNL e in aceeasi oala cu PSD si am in ei aceeasi incredere ca in PSD. La prezidentiale in 2019 au facut blat din nou cu PSD pentru a nu intra Barna in turul 2.

       Acum. Legea spune ca directorii interimari nu pot fi peste un termen (nu mai stiu cit – 30/60/90/120 zile) si trebuie organizat concurs. E intelegere tacita intre toate partidele sa nu organizeze concursuri si nu respecta legea. Deci numesc directori interimari mereu.

       Ce ai scris nu ma surprinde.

       Ceea ce spusesem mai sus era legat de DSP si ce au realizat sau nu in perioada aceasta, nu de schimbarea conducerii. Poti pune cel mai competent sau incompetent om la conducere. Daca resursa umana e namol, la fel vor fi si rezultatele. Cine e la conducere poate imprima directia, fara oameni la pedale viteza e zero.

       2
 51. Industria de apărare din România nu are comenzi pentru acest an, deşi se fac achiziţii mari de armament, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă online, preşedintele Pro România Dâmboviţa, senatorul Adrian Ţuţuianu.

  „Problema de fond e că industria de apărare din România nu are comenzi în acest an. Deşi facem achiziţii mari de armament, chiar şi pentru perioada aceasta de criză, industria naţională nu este parte a vreunui proiect. Practic, Guvernul României e la cumpărături. Cumpără de pe piaţă şi nu îl interesează să se deblocheze sectorul naţional, din păcate nici guvernele anterioare nu au dorit să facă acest lucru şi a fost un motiv de conflict între mine şi Liviu Dragnea”, a spus Ţuţuianu, fost ministru al Apărării în Guvernul Tudose.

  Senatorul a adăugat că a discutat cu sindicalişti din industria de apărare care i-au transmis că situaţia la nivel naţional, dar şi în Dâmboviţa, este foarte grea, că nu sunt comenzi şi doar 0,3% din capacitatea de producţie este acoperită în acest an.

  „Sindicaliştii din Dâmboviţa aveau programată o întâlnire cu domnul Orban, pentru că la Mija numărul de salariaţi s-a redus la jumătate faţă de 2016, la Moreni au câte ceva de lucru, dar nu foarte mult, şi la Dragomireşti se produc măşti, sunt 15 locuri de muncă, dar nu există o încărcare pentru activităţile de bază de acolo. Domnul Orban i-a anunţat că trebuie să plece rapid la Bucureşti şi a anulat întâlnirea respectivă”, a mai spus Ţuţuianu.

  https://www.agerpres.ro/politic/2020/05/06/tutuianu-pro-romania-industria-de-aparare-nu-are-comenzi-guvernul-e-la-cumparaturi-si-nu-il-intereseaza-deblocarea-sectorului-national–499766
  Zero (0,3%) comenzi date de MAP…
  Ce tara din lume mai face asa ceva?.
  ..
  Exclusive: France first – Paris ignores EU calls to lift export bans on COVID-19 drugs

  „The European Commission sent a letter on April 7 to the French government urging it to lift export restrictions on dozens of vital medicines to treat coronavirus patients, EU officials told Reuters.
  But instead of heeding the call, Paris has vastly extended the list of drugs covered by restrictions, according to a letter seen by Reuters that was sent by the French drugs regulator ANSM to pharmaceutical distributors on April 21.”
  https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-eu-drug-exclusive/exclusive-france-first-paris-ignores-eu-calls-to-lift-export-bans-on-covid-19-drugs-idUSKCN2252HN.
  Asa face o tara, isi apara cetacenii. Daca dadeau drumul la medicamente acestea erau exportate „pararel”, catre cei care aveau cei mai mult bani.
  ..
  Se dovedeste ce am remarcat,,virusul este rasist.
  ..
  Petrecand atat de mult timp cu iranienii, fiind principalii parteneri economici din europa si, indirect, ai finantarii programului balistic, incep sa apara efectele secundare?: 🙂 contrainformatiile armatei germane au sters de pe harta Israelul…
  “BERLIN, Germany — The head of Germany’s military counterintelligence agency has apologized for publishing a report containing a map that failed to show the state of Israel. ”

  The agency said the error was “immediately corrected” and an investigation was launched. The probe concluded that the mistake had been caused by “lack of diligence and insufficient quality control” rather than deliberate action or political intent, MAD said.”
  https://www.timesofisrael.com/german-military-spy-chief-apologizes-for-wiping-israel-off-map/

  1
  • HANIBAL-dumneata vrei o industrie de armament romaneasca cu o fabrica de tevi de tun(resita) made in china furata de la sovietici din secolul trecut.Noi nu mai avem fabrici de ciorapi,de chiloti,de izmene,de incaltaminte,paracetamol etc care s-ar pute face aici dar dragostea de china comunista este mare si trebuie sa le dam de lucru acelor sclavi ca noi sa-i stergem pe altii la cur.Crezi ca romanii vor intlege ca este in binele lor sa cumpere o masca ,o izmana ,un chilot etc care va costa de doua trei ori mai scump de cit ordinariile din china? Eu i-ti garantez ca medicamentele ,mastile facute la noi in aceasta perioda de molima chinezeasca vor vi inchise in maxim 2ani si romanii vor opta iar la porcariile chinezesti IEFTINE.

   • pana una alta, cea mai mare parte din dotarea artileriei armatei romane este produsa in tara. obuzierul M85 este creditat cu performante similare cu MSTA-B numai ca noi ne-am oprit la anul 1989, nu s-au facut munitii moderne iar la ei e dotare standard la nivel de corp si armata, atat varianta autopropulsata cat si cea tractata.

    zona de artilerie ar fi una unde ar trebui reluata productia, pentru binomul drona-artilerie pare de viitor si este realizabil intern intr-o anumita masura. Nu putem numai cu LAROM si HIMARS.

    O fi tehnologia aia chineazeasca si oarecum veche, dar s-ar putea imbunatati ca nimeni nu sta pe loc. S-ar putea initia contacte cu Africa de Sud de pilda, mai ales ca albii de acolo vor sa o cam taie prin alte parti, s-ar putea recruta ceva specialisti. Daca stam sa ne plangem ca vai e veche si nu e buna, evident nu se va intampla nimic.

  • Țuțuianu e în campanie. Nu înseamnă că nu are dreptate dar i se rupe. A avut două mandate de senator și un mandat de președinte al Consiliului Județean. Asta înseamnă 12 ani. În plus a fost mereu între puternicii politicii din județ. Și abia acum plînge de mila industriei militare. Și mai pozează și în victimă. Aaaa și fiica domniei sale dădea carne tuturor demonstranților cînd cu Ordonanța 13.

   2
  • cum sti ca e un clip de propaganda pentru muricani ? singuri care folosesc moa sunt muricanii. pana si lunetele lor sunt cu yarzi
   miliradian all the way.

 52. Up to 1,200 Russian Mercenaries Among Haftar’s Forces in Libya, UN Says

  https://www.israeldefense.co.il/en/node/42973

 53. Măreață armata iraniană lovește din nou. De data asta fregata Kamaran a lovit cu succes cu o rachetă C-802 Nor nava de patrulare Konarak. 20 de morți confirmati

  3
  • Ei, lasa ca se intampla si la case mai mari…
   Cateva detalii: https://navalnews.net/iranian-frigate-accidentally-shot-friendly-ship-and-caused-at-least-20-casualties/
   Si rusii si-au distrus o corveta cu un Termit, si Phalanx-ul a mai tras de capul lui, se mai intampla.
   Sa vedem cum o invart si pe asta mediatic, e interesant de vazut. Pacat de oameni.

   • Da, dar nu atât de des parca. de 2 ori în câteva luni cu mari pierderi omenești e cam mult

    • Aia sunt pe picior de razboi de vreo 2-3 ani. Asta lasa urme la nivelul psihicului uman. Totusi asta era un exercitiu. E greu de dat cu parerea pe ce avem acum la dispozitie asa ca ramane de vazut cand vor fi mai multe declaratii.
     Poate fi orice, de la vreo magarie de razboi electronic a americanilor pana la o banala eroare cu consecinte grave.

     1
     • mai era un aspect. nava de suport e destul de mica, racheta are un cap delupta de aproape 200 kg (poate era una de exercitiu, posibil), mai este si combustibilul care stim de la cazul rusesc ce efecte produce. Nava probabil e la fundul marii
      O nava atat de mica nu prea are cum sa supravietuiasca impactului cu o racheta AN, zic eu

     • Nava lovită amplasa/muta ținte pe care alte nave să le lovească cu rachetele. Se pare că nu au comunicat cum trebuie. Până acum cică ar fi murit 15 oameni iar navă e pe jumătate în apă…

      • Sa asteptam sa vedem ce mai zic. Momentan pare a fi o eroare grava. Dupa cum ziceam si mai jos, probabil nava a fost prea aproape de tinta iar rachetei i-a placut mai mult nava decat tinta insasi…

 54. Iran Naval Accident Is Said to Kill at Least 19 During Exercise https://nyti.ms/2xRxv2t

  O alta haita de genii.

  2
  • Bruiaj clar de peste lac, cu telecomanda

   2
   • Sau pur si simplu nava a fost o tinta mult mai apetisanta pentru racheta decat tinta in sine… De data asta, nava a actionat precum o contramasura atragand focul inamic.
    Sa nu uitam ca rachetele cu ghidare radar activa disting mai greu ce urmeaza sa loveasca…

    1
    • Pai de ce e acum primul incident de-asta cand au mai avut in conditii similare trageri?

     1
     • Pentru ca acum cineva a facut o greseala… Poate sa-ti iasa de 100 de ori bine, e suficient sa gresesti o singura data.
      Am zis si eu mai sus ca poate fi orice, de la vreo magarie de razboi electronic a americanilor pana la o banala eroare cu consecinte grave. Adaug acum, consecinte deosebit de grave.
      Tu insa ai spus, citez: „Bruiaj clar de peste lac, cu telecomanda”
      Ce te determina sa vorbesti cu atata siguranta? 🙂 Ai prieteni prin IRGC? 🙂 Pe la US Navy? 🙂

      3
  • In Iran, https://youtu.be/XYtWZWb1Hi8 . „Vaporasul” complet distrus.

   1
 55. capatu satului

  e pandemie si grijuri multe pe omu de rand,
  dar atunci cand oamenii bisericii se exprima prosteste pe feisbuk, sa arate si ei ca are ceva pe umeri, si contrazic fara nici un argument politica de urgenta medicala a tarii este grav,
  https://www.mediafax.ro/social/mesajul-unui-preot-ortodox-pentru-raed-arafat-nu-aveti-autoritatea-sa-va-pronuntati-pentru-deschiderea-sau-inchiderea-bisericilor-19123391

  refuz sa cred ca sefu preotului slab de inger, ala de la arhiepiscopia Maramuresului, ala care facea reclama pesede acum vreo 6 ani va reactiona fata de derapaju nepermis al preotului,
  cine se aseamana se aduna,

  pt omu de rand, preotu stie el ce stie,
  n-are cum sa stie mai bine Arafat,

  refuz sa cred ca postarea preotului are legatura cu taria ridicata a bauturii preparatate in zona,

  1
 56. oare nu ar fi fost bine sa participe si Romania la programul acesta!?corveta europeana
  https://www.infodefensa.com/es/2020/05/11/noticia-espana-entra-programa-corbeta-europea.html

  1
  • Pana acum Romania putea (si trebuia) sa participe la multe programe… La unele din ele nici nu ar fi trebuit sa dea multi bani…

   Nu-i intereseaza pe reta**datii nostri asa ceva…

   1
 57. Alin-Theodor

  Aww, e dragut cum incearca votcarii sa resusciteze ceva ce este mort si ingropat.

  https://www.defenseromania.ro/amiral-kuzne-ov-va-fi-echipat-cu-sisteme-pantsir-m-ru-ii-au-anun-at-cand-va-deveni-opera-ional-portavionul_603132.html

  Asta da, „putere mondiala”. Sa te chinui cu un portavion ce te a facut de tot rahatul prin lumea asta (la cat fumega si era tractat).

  5
 58. https://www.defensenews.com/air/2020/05/11/first-japanese-ospreys-arrive-on-home-soil/
  cu china,rusia si coreea de nord la o aruncătură de băț nu le înțeleg revolta.

 59. Hmm

  https://newsweek.ro/investigatii/exclusiv-dna-departamentul-pentru-armamente-a-tergiversat-semnarea-contractului-pentru-corvete

  Departamentul pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naționale a tergiversat nejustificat atribuirea contractului de 1,2 miliarde euro către francezii de la Naval Group, companie care a câștigat licitația pentru construirea a patru corvete pentru Forțele Navale Române.

  În tergiversarea atribuirii contractului, un aport important l-a avut și Andrei Ignat, fostul șef al Departamentului Armamente, care a făcut o plângere la Parchetul Militar după ce ar fi fost „identificate vicii de procedură, care pot conduce la vulnerabilizarea actului decizional“. În plus, Newsweek România, B1 TV, România Military și Cuget Liber au fost acuzate de Andrei Ignat, fostul șef al Departamentului Armamente, că au publicat informații „secret de serviciu”.

  Sa-si aduca aminte unii cum a fost in perioada 1930-1940 pe timpul lui Carol 2,coruptie,delasare,minciuna pe partea de dotare a Romaniei cu armament modern.
  Doar atat: 1930-1940 si consecintele de dupa din vara lui 1940…

  4
 60. Afghan attack: Babies killed as gunmen storm Kabul maternity ward
  https://www.bbc.com/news/world-asia-52631071

  1
 61. https://www.thefirstnews.com/article/president-signs-new-national-security-strategy-12643
  ce e interesant la noua strategie poloneza e asta
  He especially mentioned the presence of NATO forces in Poland and cooperation within the Three Seas initiative as new security mainstays which were non-existent at the introduction of the previous security strategy.
  https://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/209996/f_35-design-flaws-mounting%2C-new-document-shows.html
  lasand la o parte critica,cam asa ar trebui sa arate un proiect care se doreste de top,cu problemele scoase in fata,trimise la producatori si analizate si pus presiune pe ei sa le rezolve,mai ales cele de categoria 1.Spre deosebire de altii unde totul iese perfect si totul e super mega bun pana cand te loveste realitatea de genul
  https://www.bbc.com/news/world-europe-52629781

 62. https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-23993479-ministerul-apararii-cumpara-sistem-informatic-monitorizare-media-pentru-reactiona-stirile-false-despre-armata.htm

  MApN a lansat o licitație deschisă pentru achiziția unui sistem informatic necesar monitorizarii și procesării informațiilor media pentru a reacționa la știrile false referitoare la Armată…

  • Aoleu, vor sa baneze Romilitary că posteaza fake news și combate marota ” Armata e pregătită să-și îndeplinească datoria față de patrie prin mijloacele existente în dotare, doar salarii mai mari și alocație de hrana mărită dorim că s-au scumpit mititeii și copanele de pui de când cu Covid”.
   Așa ceva, neicusorule e direct de Narnia sau Harry Potter.
   P.S Va zic eu că ăștia au ca prim plan de apărare a patriei, întoarcerea fundului și a armelor – precedent existând.

   4
  • @priam pariu ca o sa urmeze si o lege cu cenzura sub pretextul singurantei nationale ?

   2
  • Pai primul site banat va fi al lor.

   2
 63. Orice faptă bună să nu rămână nepedepsită.
  Crește posibilitatea de a vă învârti de niște dosare cu șină, pentru că statul de nedrept trebuie apărat de cetățeni buimaci care postează aiurea și neconform cu caietul de sarcini.
  ”Ministerul Apărării cumpără un sistem informatic de monitorizare media pentru a reacționa la știrile false despre Armată ”
  https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-23993479-ministerul-apararii-cumpara-sistem-informatic-monitorizare-media-pentru-reactiona-stirile-false-despre-armata.htm

  Se va incheia contract pentru furnizare echipamente IT pentru realizare sistem informatic necesar monitorizarii si procesarii informatiilor media pentru a reactiona la stirile false referitoare la MApN: sistemul este compus din: -lot 1: format dintr-un Servere AI si un server tip 1 estimat la 866.436,97 lei fara tva -lot 2: un Echipament de monitorizare TV 24 posturi estimat la 242.521,01 lei fara tva -lot 3: un Laptop tip 5 estimat la 10.924,37 lei fara tva. Detaliile se regasesc in caietul de sarcini atasat anuntului de participare publicat pe http://www.e-licitatie.ro

  Asta se traduce așa: când te bate soarele din față, vezi că ai o umbră în spate.
  Propun înfințarea unei trupe de tromboniști care să știe a cânta în strună.

  1
  • tara arde ,mapn-ul isi cauta dusmani inchipuiti printre romani.
   frectie pe multi bani publici.

   2
  • Ca prim dusman al directiei resurse umane pe care am bestelit-o cu spor in 10 articole si o voi mai besteli cu acelasi spor in continuare intreb: si cine va lucra acolo? Ce experti in comunicatie si media au angajat si cand? Ce priceputi in domeniul IT au fost angajati recent? Scolarizam cu miile la Sibiu acum, dar pe aia ne putem baza peste 3 ani si ceva sau 2 la sof. Si oamenii aia vin cu 0 experienta in munca si uniforma nou nouta apretata. Frumoasa era, imi aduca minte cu drag si acum, dar nimic nu te pregateste pentru malaxorul ala imens unde regulile se interpreteaza ca la manele: dupa ureche, si cu un „boss” obligatoriu.

   2
   • păi nu duc lipsă de cadre de nădejde insitutiile de fortă,famiglia e numeroasă si plină de recomandări la plic si de sânge.

    1
 64. Varianta piranha 5 …. Care mi ar placea și mie
  https://youtu.be/SDvvFLM5YJg

 65. ionica fonosch

  * Istoria fabricii de tunuri de la Resita , [ultima postare din link]
  http://www.cartula.ro/forum/topic/3143-artilerie-romaneasca/page__st__240

  1
  • păi nu le-au făcut și monument guriștilor lui Ceașcă și le trag salve la inmormântări?!
   ministerul ăsta trăiește în alte realități.

   2
   • Sti ce-i infiorator? Ca astea erau cifrele pe care le-am analizat la inceputul anului, cand covidutul era o chestie in China si Streinu Cercel ne zicea ca sa nu ne strasam prea tare. De atunci nu au modificat nimic, nu au scolarizat de urgenta nimic si mai grav nu au mobilizat nimic din rezerva, ca rezerva exista pe foaie doar. Si voluntari au facut infanterie-soldati cat incape.
    Ma incalzesc de un articol iara, dupa starea de urgenta.
    Nu s-a schimbat nimic de cand am plecat… nimic mai dar nimic.

    4
 66. cea mai interesanta parte e cu IFV Puma, ca element de noutate. nu arata rau ce fac ungurii, ramane insa o armata mica, practic o brigada mecanizata, una de infanterie si una de fos

  https://global-def.com/2020/05/13/programul-de-inzestrare-al-armatei-ungare-zrinyi-2026/?fbclid=IwAR2FGI–Y9nAJKi_A7008DR3Ya0ZVcy6Kl_NWqjdlS5ziQXzRNcXevVYIpw

 67. Ziceam eu cà standardul Block 4 al lui F-35 (cel care ar îndeplini în sfârsit capacitatea operationalà cum a fost làudatà) va fi sàvârsità prin 2023-2024 „dacà nu apar alte întârzieri”.

  Acuma chiar Government Accountability Office (GAO) a déclarat pe 12 mai cà programul va fi prelungit si cà noul termen este 2026.
  Tot ce se va fabrica pânà atunci (dacà nu vor fi alte amânàri) va trebui adus la zi.

  http://psk.blog.24heures.ch/archive/2020/05/13/le-standard-block-4-du-f-35-retarde%C2%A0-869209.html

  • noi avem timp, nu ne grabim 🙂

   2
  • Si comunicatul GAO. Ador pasajul citat. LM ar vrea sà suprime biroul de evaluatii al DoD si ia în schimb mai multi ani de „dezvoltare” în gât.
   „What GAO Recommends
   Congress should consider extending DOD’s reporting requirement for Block 4 modernization beyond 2023. GAO is also making five recommendations to DOD. While DOD did not concur with two of these recommendations—including to evaluate production risks and update its Block 4 cost estimate with a program-level plan, it identified actions that, if implemented, will meet the intent of these recommendations. DOD concurred with GAO’s three other recommendations.”
   https://www.gao.gov/assets/710/706816.pdf

   • „LM ar vrea sà suprime biroul de evaluatii al DoD”

    In ce realitate paralela se intimpla asta? Planeta Talaforme?

 68. https://www.europafm.ro/desteptarea-rusii-veniti-sa-ii-ajute-pe-italieni-in-pandemie-decontaminau-doar-pe-langa-o-baza-nato/
  Ar fi de ras daca nu ar fi de plans. Sunt curios cat ii mai trebuie Coanei Europa sa pricepa ca rusii pot fi doar rusi. Asa sunt ei de 1000 de ani si nu se vor schimba.
  Sa ne mai uitam si spre Sputnik as spune, sa vedem asa pe cine ridica in slavi, si sa-i mentionam in treacat: V. Dorneanu, R. Weber, L. Dragnea, C.P.Tariceanu, V.V. Dancila, L. Plesoianu, D. Puric, S.”Nevinovatul” Ghita…

  4
  • Nu-mi pot imagina ca rusii ar fi mers prin Italia unde au vrut muschii lor, cred ca e evident ca locurile au fost alese de italieni. Apoi ce secrete sa afle..sa se uite peste gard in baze..sa asculte cu echipamente ascunse in rezervoare de dezinfectanti..

   1
 69. https://dailynewshungary.com/nato-allies-romania-made-the-saddest-day-of-the-hungarians-a-national-holiday/

  Când am auzit acum ceva timp de chestia asta mi s-a părut o prostie pentru că le-ar da apă la moară unora și uite că vine și ziua aia…

  Nu trebuie să minimalizăm complet ziua asta dar nici mare tam-tam nu trebuie pentru că nu ne ajută… parcă cei de la PSD au inițiat treaba asta…

  Nu ne trebuie auto-goluri din astea în perioada asta…

  5
  • Te feliclit pentru comentariu. Nu doar ca-s de acord 100% cu el, dar cred ca-i cea mai echilibrata atitudine.
   Initiatori, Corlatean care l-a scapat votul din parlament de cercetare si eventual raspundere in dosarul DNA Diaspora, si Serban „Anal-istul’ Nicolae.
   Aici trebuie noi sa avem mare antentie, la cei care pleznesc coarda asta nationala si ce sta in spatele lor. Tot Serbanila care zicea asta:
   Senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat luni, în cadrul dezbaterilor din comisia juridică a unei iniţiative legislative privind declararea zilei de 26 Octombrie – Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă, că partizanii anticomunişti din munţi au slăbit capacitatea de apărare a României, iar acţiunea lor a fost îndreptată împotriva intereselor ţării. El a mai spus că încercarea de schimbare a stăpânului sovietic cu stăpânul american nu era cu nimic mai bună şi a susţinut că Stalin şi Churchill au fost în egală măsură doi criminali.
   https://www.news.ro/politic-intern/serban-nicolae-partizanii-anticomunisti-din-munti-au-slabit-capacitatea-de-aparare-a-romaniei-stalin-si-churchill-in-egala-masura-doi-criminali-1922403730002017101417357697
   Ochii la minge fratilor…

   7
   • Te contrazic, lt@! Nu ma intereseaza cine a introdus proiectul de lege, dar ziua semnarii Tratatului de la Trianon trebuie sarbatorita si de noi, ca si de sarbi, cehi, slovaci, croati si sloveni. Tratatul de la Trianon a făcut parte din seria tratatelor încheiate la finalul Primului Război Mondial, celelalte fiind tratatele de pace încheiate de Puterile Aliate cu Germania (la Versailles, în 28 iunie 1919), Austria (la Saint Germain en Laye, în 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, în 27 noiembrie 1919) și cu Turcia (la Sèvres, semnat la 4 iunie 1920 și repudiat apoi, fiind înlocuit cu tratatul de la Lausanne). Este o zi istorica, asa cum sunt si cele mentionate mai sus, pt ca au incheiat un capitol al istoriei mondiale.
    Apropo, nu am auzit niciodata pe austrieci ca plang dupa Imperiul Austro-Ungar ci doar pe unguri. Asa ca din partea mea, n-au decat sa pise ochii!

    8
   • ,,a susţinut că Stalin şi Churchill au fost în egală măsură doi criminali.”
    Daca analizezi doar ce s-a intamplat la Yalta, fara a lua in considerare activitatea anterioara a britanicului, da, are dreptate, iar Churchill si-a dat seama mai tarziu ca a gresit, abandonand jumatate de continent sub labele ursului sovietic
    https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/cum-a-ajuns-europa-de-est-sub-talpa-lui-stalin

    3
    • Desigur Mihai, cunosc istoricul, insa eu sarbatoresc 1 Decembrie si vointa nationala. Nu un a4 in care au trecut niste puteri ce au considerat ele. Adica nu pricep ce anume ar trebui sa ma bucure acolo.
     Am o scarba profunda fata de Churchill insa nu l-as pune acolo. La fel, ia te rog cu totul ce a spus.

     • Eu il apreciez pe buldogul britanic pt tot cea ce a facut in timpul razboiului, dar ce a facut la Yalta este altceva, o tradare a democratiei sale.
      Daca nu erau acele hartii A4 semnate de acele puteri probabil ca nu mai sarbatoream 1 Decembrie 1918, situatia era foarte volatila, iar elementul hotarator cred ca a fost aparitia Republicii Sovietice a lui Bela Kun.
      Istoria are tot timpul o pagina alba pt unii si o pagina neagra pt altii, dar asta nu inseamna ca eu nu am voie sa-mi sarbatoresc ce zile am chef pt ca se supara vecinul

      4
      • Mihai, istoric vorbind eu nu cred ca la Yalta cineva putea pune o conditie rusnacilor. Cred ca cea mai mare teama a lor era ca ii apucau si re-eliberatul Parisului.
       Am o parere execrabila despre el pentru ca nici macar nu a incercat ceva. De asemnea a jucat oportunist toata cariera sa, si ca maret lider s-a realizat cu ajutorul american. Fara americani era in plop omul.Nu este un criminal in schimb si nu poate fi pus langa Stalin. singurele persoane care pot sta langa Stalin cat de cat este Hitler, Pol Pot si eventual Idi Dada Amin dar la distanta mare.
       Dar din declaratia lu’ Nicolae, nu aici ii punctul forte. Mi se pare ca prima afirmatie este inacceptabila. Dupa acea fraza putea spune orice. Iar evaluarea istorica a unor personalitati facuta de Serban „Anal” Nicolae ma lasa rece. Este ca si cum as vedea o mamuta incercand sa porneasca un telefon mobil. Mai bine ramanea la fanteziile sale cu dna Cosette Chichirau.

       • Corect, @lt.

        La Yalta, când s-au stabilit treburile s-a tinut cont de răul cel mai mic. Decât o intreagą Europă „eliberată” de către URSS, au preferat doar jumatate, cu tot ce a implicat aceasta mutare.
        Practic nu ne putea ajuta nimeni cu nimic, si au ales fiecare să vada de bunastarea propriului popor, nu ii poate nimeni „condamna” pentru asta..

      • Inca ceva, eu cred ca serbam 1 decembrie, orice ar fi fost si nu ar fi prima data cand in a4-uri puterile au trecut una si noi am facut alta, spre inteligenta noastra, unirea principatelor find un astfel de moment, 1859.
       Eu am o problema cu intreaga conferinta de la paris si modul cum s-a desfasurat si incheiat. O problema istorica si acesta situatie a generat al 2-lea RM. Lipsa de viziune in constructie post 1RM, nexistenta unor sisteme diplomatice si structurale, si abordarea strict orientata pe daune nu puteau duce la altceva. S-au desteptat la al 2-lea RM, cand planuri de reconstructie si constructie diplomatica a scutit continentul asta cat-de-cat de razboi la scara mare.

      • @mihaistoian & lt(rez)
       Domnilor, daca imi permiteti, fara a fi un cunoscator al politicilor si vietii lui Churchill si, lasand putin la o parte chestiunea cu 1 decembrie, cateva observatii:
       1) datoria oricarui sef de stat/ministru, whatever este de a fi pragmatic, de a tine cont de realitati si de a servi strict interesul tarii sale;
       2) indiferent de cauzele care au condus la asta (idiotenia unor lideri politici occidentali), Anglia a cam dus razboiul in Europa de vest de una singura, cu costuri enorme. Da, i-au ajutat americanii, dar s-au ajutat si singuri. Sa nu-i judecam pentru deciziile luate ca nici noi nu ne-am evidentiat cu vreo chestie deosebita intru apararea aliatilor nostri;
       3) momentul Yalta este o consecinta a celor de mai sus. Chiar daca Churchill se impotrivea impartirii propuse de Stalin, de facto nu prea putea face mare lucru pentru a stopa aceasta impartire;
       4) totusi, Churcill a cerut armatei britanice sa elaboreze planuri pentru o eventuala recucerire a Europei (in special Polonia) de la rusi: https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Unthinkable
       5) din pacate, si pentru Operation Unthinkable, noi eram pur si simplu prea departe, geografia nu iarta iar la sfarsitul WW2, UK era praf si pulbere, oamenii erau satui de razboi iar sovieticii erau deja foarte puternici.

       Churchill in egala masura criminal ca Stalin? Asta mi se pare pur si simplu o tampenie. Dar avand in vedere cine este autorul acestei afirmatii, cred ca orice alte comentarii sunt de prisos.

       3
       • Stimati colegi de polemica, nicolae si lt, sunt de acord cu voi ca celalalt nicolae este oricum un cretin si nu stie ce vorbeste.
        Mai sus tocmai am afirmat ca eu il apreciez pe buldogul englez pt ceea ce a facut in timpul razboiului, daca nu era el UK era sigur neutralizata de Hitler pana sa vina vreun ajutor american.
        Eu il condamn strict pt episodul Yalta pt ca el a scris acel biletel nu altcineva si apoi stalin l-a aprobat.
        Referitor la tratatele de pace post WW1, in opinia mea, ele au fost subminate in special de francezi care au avut resentimente foarte puternice la adresa germanilor, dezaprobate chiar si de englezi si americani, iar asta s-a vazut peste douazeci de ani. Parca ar fi din romanele lui Dumas

        • Multumesc stimate Nicoale, 100% de acrod. Il condamn din perspeciva unui roman doar. Cum azis si Putin: „Eu nu sunt prietenul nimanui, nu sunt amicul nimanui, sunt presedintele Rusiei si aleg doar interesul Rusiei mai presus de orice” Si uite cam avut o oprtunitate sa citez si din asta: https://www.elefant.ro/vladimir-putin-un-tar-in-cautarea-unui-nou-imperiu_36d0ce93-f5c7-4852-bc78-8973c2184845?tracking=searchterm:vladimir+putin
         Am vazut la un momenda intr-o librarie o carte despre op. unthinkable, tot o caut de ceva timp. Din pacate eram in fuga, si nu am autor… cautarea continua deci.
         @Mihai, multumesc si tie stimate coleg de cordiale si lungi polemici, uite ca iarasi sunt de acord cu tine, aici ai rezumat perfect toate obiectile mele cu privire la Confernta de Pace de la Paris: „Referitor la tratatele de pace post WW1, in opinia mea, ele au fost subminate in special de francezi care au avut resentimente foarte puternice la adresa germanilor, dezaprobate chiar si de englezi si americani, iar asta s-a vazut peste douazeci de ani. Parca ar fi din romanele lui Dumas” Aduag si eu, cred ca la Paris s-au razbunat si pe razboiul franco-prusac din 1870.

         1
         • Domnilor, noi, romanii, ne-am obisnuit sa-i tot condamnam pe altii pentru greselile noastre. Daca vrem sa condamnam cu adevarat un moment (cel putin in opinia mea), asta ar fi momentul in care Carol II s-a dus la Londra in cautare de garantii de securitate impotriva Germaniei si n-a primit niciuna. Doar ca atunci nu cred ca putem vorbi de Churchill…
          Churchill a facut o propunere care sa fie acceptata de rusi si care tinea cont de realitatile din teren. Naiba stie ce-o fi fost in capul lui dar eu, ca roman, nu pot sa-l condamn pentru asta. Ca vroia Churchill, ca nu vroia, nu aveam alta soarta pentru ca… geografie.

          • Nu geografia ci posesia. Posesia este 90% din joc. Eram în mâinile sovieticilor asta era realitatea pe teren, la fel cum grecii erau în mâinile britanicilor.

           1
          • Doar zic. Rusii au pornit ofensiva cu sprijin american, au avut si ei pierderi uriase si nu stateau chiar grozav. Daca tarile din Centru, Sud si Est aveau acordul granzilor si sprijinul material redirectionat de la URSS catre ei, muscalii erau terminati. A da, americanii aveau bomba gata, rusii nu. Asta e, au fost pacaliti de Stalin si serviciile rusesti. Nu este ultima oara cand occidentalii se lasa pacaliti, Deng si sprijinul vestic si mai nou Xi si Putin. Apropo, sa nu il uitam pe Mao, este la lupta cu Stalin pentru cel mai mare criminal.

          • Subliniez ce ai spus, exact despre asta este vorba. Si pe mult hulitul Carol al II-lea o istorie moderna trebuie sa-l reanalizeze. Sa nu uitam ca pe langa lipsa garantiilor tot sistemul traditional de aliati ai Romaniei a cazut inca de la inceputul razboiului.La fel puterile care au garantat Marea Unire erau sub senilele germane. Ce puteai sa faci din pespectiva aceea, infarct ca Giugurtu sau sa trimiti sute de mii de soldati la moarte? Aliante cu cei care ti-au Diktat o bucata din Transilvania la Ungaria hortista sau sa iti iei Transilvania integral inapoi batand palma cu cei care ti-au dat ultimatumuri si vedeau deja Republica Sovietica Socialista Romana? Stiu, este crunt.

          • @RTI, Merci, am uitat complet de Mao din fericire, sau pacate.
           Ai perfecta dreptate.

           1
          • @Alex De acord, asta am zis si eu, ca procentele reflectau realitatea din teren, dar adaug ca, cu cat te aflai dpdv geografic mai aproape de ei, cu atat era mai mare procentul posesiei. Admit ca exprimarea n-a fost poate cea mai nimerita…

           @RTI Discutabil in ce masura mai aveau tarile din centru, sud si est resursele si vointa necesare sa faca asta dupa cativa ani de razboi, cu tot sprijinul occidentului. Oricum, ce-a fost, a fost.

           @lt(rez) Si eu sunt de parere ca istoria acelei perioade ar trebui reanalizata. Nu e chiar atat de departe in timp, cu putin noroc se mai gasesc chiar si martori oculari ai epocii… nu mai zic de arhive, inclusiv presa etc

          • Carol al II-lea a discutat cu Neville Chamberlain, cel care a fost prim-ministru inaintea lui Churchill

       • Churchill a fost un papitoi cu trabuc a carui germanofobie a fost exploatata de URSS si SUA pentru a-si imparti Europa in sfere de influenta. Si pentru a pune capat imperiilor europene. Lumea europeana veche a murit si multumita acestui idiot. Hai sa-l nu-l mai glorificam atat.

        1
        • Da’ cine-l glorifica? Baietii chiar il cam injurau. Eu doar am evidentiat starea de lucruri pe care omul ala a trebuit s-o administreze.
         Imperiile europene erau deja pe duca, WW2 doar a pus bomboana pe coliva.
         Iar papitoiul ala a fost exact ce-a avut nevoie UK atunci, ca si madama de fier de mai tarziu.
         Ce-mi plac mie opiniile astea categorice…

         2
         • @nicolae
          Multi il glorifica drept mare om de stat.
          Daca ai citi discutiile lui Churchill cu ambasadorul sovietic la Londra cred ca opinia mea categorica nu te-ar mai supara atat. Am mai scris pe aici, ideea de cedare a Europei de Est catre URSS era formata in cazul lui Churchill mult inainte de 1945. Tipul ii dorea pe sovietici drept aliati si nu ii pasa de estul continentului. Doar Germania sa piara, asta era obsesia lui. Sigur, cand s-a trezit cu sovieticii direct la Berlin a schimbat placa… dar era prea tarziu. Daca n-ar fi fost americanii s-ar fi vazut cat de falimentara fusese politica lui externa de fapt.

  • Cred ca a cam trecut perioada aia in care acceptam sa fim sodomizati pe toate partile doar de dragul de a avea liniste in Transilvania … desi e o initiativa mai mult de imagine a celor din PSD care vor sa-si recupereze o parte de electorat (pe ei ii doare fix in cur si de romani si de unguri si de ce probleme sau neajunsuri au), e bine din cand in cand sa mai scoatem capul din cur si sa le aratam vecinilor de la vest ca nu suntem chiar pielea p.lii pe aici. Prea acceptam usor tupeul si mojiciile lui Szijjártó ala si ale lui Orban, a se vedea inclusiv episodul cu ajutorul pentru Moldova cand s-au grabit sa ajunga cu 2 zile inaintea noastra cu chestii simbolice doar ca sa puncteze la imagine, imaginea cu Ungaria mare a lui Orban, mizeriile facute romanilor blocati la granita cu Austria, mastile trimise in Romania doar pentru cetatenii de nationalitate maghiara, si cate si mai cate …

   Asa ca mai lasa-ma cu autogolurile si autoflagelarea asta, trebuie sa scapam odata de mentalitatea de victime care inghit totul!

   6
   • Bre, serios? Cine plm a dat masti la cei de „nationalitate” maghiara? Cum au facut asta, te-ai dus tu la sediul udmr roman find sa ceri o masca si ti-au cerut certificatul de ungur? Citeste ca au scris pe site colegii chiar aici ce anume s-a intamplat cu mastile alea si cui le-au dat.
    Au blocat la granita cetateni romani? Cum? Eu am fost un „blocat” la granita, nu mai mult decat am stat in Romania daca prindeam o delegatie inainte de sarbatori. Au blocat pe oricine la granita, romani, austrieci, klingonieini daca erau, nu doar pe romani si trebuia sa dovedesti ca nu ai fost in italia, atat. Dupa ce am trecut noi, si am stat ore bune la granita a intervenit guvernul Romaniei si au facut culoar, si banda speciala la granita pt Ro, fara sa mai opreasca pana la intarea in tara.
    Toate prostiile astea le-am discutat si rasdiscutat pe site, citeste ce au scris chiar oameni implicat ii unele situatii chiar pe site. Aici. Orban ii bou, am stabilit si ca Szijjarto un bombalau. Un fel de Dragnea si Corlatean. Alta intrebare.
    Dar cand romanii le-au dat (m)UE la romani punadu-i sa stea la coada in picioare sa voteze cu kilometrii, n-am vazut atata ofuscare. Dar cand romanii le-au dat tot UE si multa UE tot la romani de 10 august… si cate si mai cate. Ne desteptam cand ne facem curat la noi in curte intai.
    Aici mi-ai spicuit chestii de la justitiarul si dan tanasa. I-am bestelit si eu destul pe unii unguri, dar nu mai postati fakeuri.
    Inca unu care nu are apa calda ca ungurii fac si dreg.

    6
    • Citeste cu atentie ce am scris si nu mai “zbiera”. Eu mi-am spus o parere referitor la Ungaria si politicienii lor nu la cetatenii romani de nationalitate maghiara. Putem sa nu fim de acord dar in limite civilizate fara sa incercam sa-i punem pe ceilalti la punct daca nu ne comvin ideile lor. Oricum comentariul nu iti era adresat tie ci lui Patriot. Daca tu nu reusesti sa intelegi anumite subtilitati ale politicii externe maghiare te rog nu te mai baga sa comentez, stai jos si vezi-ti de treaba ta. Agresivitatea si tupeul lor sunt incredibile, au impresia ca Transilvania este in co-gestiune cu ei. Si aici e si vina noastra, tocmai comportamente de genul celor incurajate de tine ne-au adus aici, sa nu cumva sa deranjam (a se citi raspunde la gesturi obraznice) pe vecinii nostrii ca ne e frica de ce ne vor face in Transilvania. Nu am obiceiul sa postezi fake-uri, nu citesc Newsweek si nici nu stiu cine “plm” e Dan Tanasa asta ca sa te plagiez putin. Apa calda am vazut destula la viata mea si sunt pe aici pe site de cand tu nu aparusei inca, doar ca nu prea am mai comentat in ultima vreme, am vazut si cand ai aparut in peisaj, ti-am citit si comentarille dar nu mi-am permis sa iti raspund cu “plm”, “unul care nu are apa calda”, “fake-uri” la multe din ineptiile pe care le-ai debitat. Hai sa pastram o distanta decenta in comentarii! Merci in avans!

     3
     • Mai, asta cu „plm” ii copyright dupa un alt forumist, la el cu copyrightul. Nu deduce ca am zbierat, pentru nu am facut-o.
      Daca nu ai spicuit de la astia, da-mi voie atunci sa reiau temele. La granite au oprit pe toata lumea, nu-i echitabil sa spui ca au oprit romani si ceea ce au donat au donat nu unui UAT din Transilvania ci statului roman.De acolo s-au impartit cum s-au impartit. Daca iti amintesti chiar discutam, ca informatile din presa au fost atat de proaste incat nu puteai sa iti dai seama ce anume s-a intamplat. Cum alt forumist a punctat foarte bine daca eram noi o putere regionala, donam noi lor.
      Nu este nicio cogestiune acolo, Transilvania e pe stema Romaniei si acolo ramane ori cat ciucalaul ala de Orban s-ar da cu curul de pamant. Eu nu cred ca te-ai dus undeva si ti-a cerut un act de la unguri sau ceva. Cred ca te-ai dus si te-au ingropat in hartii romanesti, dosare plic si cu sina, asa cum se face contribuabilului roman de catre statul asta al nostru.Dar prostiile lor, unele, nu ne permit sa bagam in oala toti maghiarii din Romania si nici sa dam cu prastia peste granita. Sunt eforturi comune si o relatie bilaterala cu scapari pe alocuri dar functionala. Avem batalioane comune si exercitii militare comun de zeci de ani deja. Scapari sunt pe ambele parti, ca sa fiu clar. Nu suntem victime, nu-i sanatos sa gandim ca avem postura asta. Avem relatii mult mai bune cu UE decat ei si din pacate nu capitalizam nimic.
      Ma bucur ca tu intelegi aceste subtitilitati, nu-s ironic aici, vad si eu ca fac imagine insa dupa cum bine a zis si Marius Z, astia au un complex de inferioritate. Nu au decat sa se faca influenceri de instangram daca vor cu atata imagine.
      Eu mi-am pierdut efectiv ani din viata in Clujul lui Funar, fara investitii fara nimic, si erau oameni care gandeau ca neajusurile romanilor sunt cauzate de Budapesta. Totul depinde de noi, de munca noastra, sa nu gasim dusmani acolo unde nu-s.
      Merci si eu de feedback, incerc sa fiu mai putin aparent-agresiv.

      2
      • Apropo, debitator de ineptii cum sunt, cel putin doua din informatiile prezentate de tine sunt trunchiate, poftim, ca sa nu spun incorecte.
       Tin la adevar, mai ales ca am prins si eu un episod, live sa zic asa, cel cu granita.
       Nu-i nicio frica de ce ne vor face, le zicem pekinezi pentru un motiv intemeiat. Dar da diplomatic daca suntem mocani, raspundem unui alt mocan cu aceeasi moneda.
       Si chiar mi-as dori, ca noi toti sa sarim ca arsi cand romanul, de regula de la putere, da chiar si cu bata in alti romani, vezi 10 august. Asa ceva, daca suntem o natiune, este inaceptabil.

       • Ok, avem pareri total diferite desi vrem sa spunem acelasi lucru partial … 🙂
        Informatiile prezentate de mine si catalogate de tine ca trunchiate sunt ce a reiesit din comunicatele UDMR / Kelem Hunor, din reactia MAE roman prin anumite comunicate (jos palaria Bogdan Aurescu pentru fermitate) si cateva comentarii facute de Iulian Chifu (un tip pe care il citesc oricand cu placere / alegerea mea, altora poate nu le place). Ce s-a intamplat in realitate poate e alta poveste, dar pechinezii au reusit sa puncteze la capitolul imagine in detrimentul nostru. Prea ne-am obisnuit sa inghitim toul doar de dragul linistii in Transilvania, si da ne-o facem cu mana noastra prin delasare si ignorare totala a conationalilor nostrii. Mi-ai spus ca ti-ai petrecut viata mult in Cluj, mergi te rog mai des in Harghita si Covasna si anumite zone din Mures ca sa te convingi ce inseamna ca unii oameni, altfel foarte ok pana la un punct si cu care poti bea o Csiki Sor linistit , sa isi ia lumina doar de la Budapesta via UDMR.

        Revenind la Trianon, nu vad nimic rau sa sarbatorim asta, a reparat o nedreptate crunta, daca refuz sa ma bucur de asta doar pentru a fi politically correct imi pare rau dar asta se cheama mentalitate de sluga / victima zi cum vrei. Parerea mea inca o data: suntem la momentul la care ne permitem sa fim mai fermi si sa nu mai toleram mojicii din partea vecinilor! Dar asta e doar parerea mea, fiecare alege ce vrea!

        1
        • Nu, eu nu le am cu politically corect.
         Nu vad sincer ce anume ar trebui sa serbez, pentru ca la tratativele de pace sti si tu ca fara regina Maria, eram la masa din antecamera.Conferinta de pace dupa parerea mea a fost locul unde marile puteri ne-au privit cu albul ochiului. Si nu mi s-a parut corect. Eforturile monumentale a Reginei si incapatanarea regelui ne-au plasat intr-un loc corect. De asta am eu reticenta pentru ca meritam mai mult, ca natiune si asta-i un cuvant important. Sarbatoresc 1 decembrie, am si inghetat de un 1 decembrie la Cluj acum multi ani. Dec and sunt civil merg de fiecare data la alba iulia cu bucurie ca am prietenia colo si se lasa o fasole si ciolan cu specialitate de geniu, de toata frumusetea. La fel merg acolo ca strabunicul meu a fost acolo in 1918. Da, categoric si toata inima. Da pentru 9 si 10 Mai, da pentru 24 ianuarie, pentru lucrurile pe care noi, prin munca si sange de multe ori am le-am facut impreuna. Aici as zice nu, ca nu inteleg ce anume sa serbez. Ungaria se va ofusca ca tot felul de extremisti care au la ei functii mari in stat dau acest ton, ungurul de rand isi vede de covid si de criza economica.
         Ma bucur ca avem un punct comun. De acolo si cu diferente de opinii s-au construit lucruri exceptionale.

         • Oh si inca una. La Ciski, aveam cunostinte, un secui cu apucaturi de bisnitar si facea pe dracu in 4 si o lada era la dispozitie pe sf. de spatamana orice ar fi fost. Recomand Csiki Mezes, ii ceva intre berea pils si ale-ul englezesc.
          Orice la mine dar sa fie produs in Romania. Ca il produce romanii, aromanii, tatarii, turcii din dobrogea sau sasii de la sibiu, imi este egal.
          #posesordeduster #fanursus #produsinromania

   • Sunt total de acord că nu trebuie să lăsăm pe nimeni să ne scuipe dar pe Ungaria trebuie s-o punem la respect devenind noi înșine mai buni, mai dezvoltați, mai educați, etc. Nu trebuie să îi strângem de gât pt ca ungurul de rând are, totuși, alte priorități, ca și noi, de altfel.

    Geo-politic nu avem ce să ne mai recuperăm de la ei (poate doar niște chestii materiale/financiare cum erau proprietățile alea ale unor români care au fost confiscate prin Ungaria acum foarte mulți ani; parcă a fost aici un articol…).

    Trebuie să ripostăm la micul lor război hibrid dar nu prin a ne coborî la mintea lor… fight smart, not hard.

    Dacă suntem nesimțiți sau agresivi atunci ei și rușii abia așteaptă și pe urmă ajung să se victimizeze prin occident și tot noi picăm de fraieri.

    6
    • Iti abordarea dar da-mi voie sa nu fiu de acord, daca tot incasam de la Ungaria si tinem capul jos ajungem sa ne placa intr-un final. Nu am nimic cu conationalii nostrii, doar ca nefacand nimic pt ei (autostrazi, investitii, profesori de limba romana, presa corecta in limba maghiara) si lasand pechinezii vecini cu noi sa-si faca mendrele pe aici cu tupeu si neobrazare riscam sa mentinem o enclava in mijlocul tarii in care oamenii isi iau lumina doar de la Budapesta!

     3