A fost si un blogger, Zoso, in vizita organizata de Otokar.
Nu prea are treaba el cu subiectul (nici macar n-a retinut bine numarul de masini din contract), dar din ce a scris astea mi s-au parut interesante:
1. „Motorul este un Cummins de 6,5 litri, cu o transmisie automată Allison. Autonomia este de 800km în condiții optime.”
2. „Discutam cu unul dintre jurnaliștii prezenți despre puștile de asalt și zicea că au fost la un briefing unde au fost informați că Armata ar vrea CZ BREN, nu HK416.”
O fi vreo nouă afacere Skoda similară celei din interbelic.
Eu personal aș lua direct o licență, IWI Arad și asta mi se par cele mai OK https://en.m.wikipedia.org/wiki/Haenel_MK_556….as lua Haenel și pt faptul ca e un armurier consacrat (ei au produs MP-40) dar sunt sigur ca sunt și stransi cu ușa , pare-se ca programul nemtilor de înlocuire a HKG36 nu merge atât de bine iar asta ar fi un atu pt noi.
Ar fi foate buna solutia cu BREN 3, mai ales ca la aceasta versiune au fost realizate imbunatatiri, ca urmarea a utilizarii destul de intensive in Ukr a BREN 2.
Pe de alta parte, nici Grot-ul polonez nu e de refuzat.
Depinde de cat de dispusi ar fi producatorii cehi sau polonezi, sa transfere productia in Romania.
Initial estimates indicate the need to produce 500,000 MSBS GROTs for the Polish Armed Forces, not counting export needs. Licensed production of this rifle (and the 9×19 MPS pistol) in an allied country would be extremely important for Poland in the context of the upcoming conflict. The needs are enormous, and the production potential of FB Radom is limited for obvious reasons.
Acuma Haenel e parte a conglomeratului Merkel ( nici o legătură cu fostul cancelar, e o firmă de arme de vânătoare înființată în 1898 -Merkel Jagd) care de prin 2007 au fost cumpărați de ceva arabi din emirate. Ăia cu Caracal-ul (pistol). Ăștia au schimbat cu totul politica, dacă merkel kr1 este\a fost o bijuterie de armă de vânătoare, după au apărut cu helix care e un c@cat. Probabil că și la haenel au continuat tradiția …
Ca să explic dacă karabiner 1 este o bijuterie, cu metal ca sticla, bine echilibrată, ușoară dar nu cu recul, când o armezi ai impresia de mașinărie unsă și măsurată la micron etc. Adică ce-am zice noi, lucru nemțesc.
Helix bate și troncăne :), adică când armezi se revoltă, face zgomote de plastic liber înăuntru, e prost echilibrată, i se armează siguranța dacă sufli asupra butonului și agață când vrei să o dezarmezi. Și totul la același preț!
Mk556 nu am ținut în mână dar m-am jucat cu Haenel Jaeger 10 și nu m-a impresionat, atuul ăsteia din urmă e prețul, mă tem că și la MK556 tot ăsta a fost atuul. Dar poate greșesc.
@sergiuR- nu mai au treaba cu haenel care au produsMP40si STG44, sunt niste investitori abudabirezi(caracal) care produc un AR 15 care e si dovedit mai slabutz decit HK. Un fel de niste chinezi cumpara licenta la un model de televizor end of life de la panasonic si il produc sub brandul de blaupunkt. maid in Gellmany
Eu zic să nu ducem în derâdere CZ BREN, este apreciată de toată lumea, mai ales după experiența din Ucraina. Până și rusii care au intrat în posesia ei au avut doar cuvinte de laudă.
Un lucru mi-e clar , dacă CZ Bren era arma galaxiei o vedeai licență/fabricata local în USA așa o vezi doar la cehi , slovaci si unguri.
Eu personal prefer o licență pe platforma AR mai degrabă de la un armurier consacrat pt fos si militari profesioniști și ceva dezvoltat local gen CN20 unde ind de stat să colaboreze cu furnizori locali pt rezerviști , e nevoie ca arma să fie fabricată local nu asamblată așa cum propun majoritatea iar yesmenii noștri aprobă.
Culmea e că CZ e în parte Colt, încurcate sunt căile domnului. Dar SergiuR are dreptate, platforma AR actuală e cea mai ok pentru o licență. Nu că pe ai noștri i-a interesat vreodată, au tot bătut pasul pe loc ba cu arma Cugir ba cu Beretta. Parcă văd că luăm o turcoaică, că băieții știu cu bacșiș, peșcheș etc.
Draftul primului buget al apararii al administratiei Trump. Post Pearl Harbour vibes, clar de la sfirsitul WW2 nu a mai vazut US asa ceva https://armedservices.house.gov/news/documentsingle.aspx?DocumentID=5062
Pe scurt : reindustrializarea e articol de buget
+ 25 B pt constructia de lucruri noi ( noi santiere navale, noi linii de productie pt rachete, fabriici pt tehnologii adictive, scolarizarea fortei de munca)
+ 10 B pt ,,smash single-source chokepoints”, orice de la rachete anti-nava de lunga distanta la linii automate pt munitie
+ 6 B pt modernizarea santierelor navale existente ,,additive-wire shops, cold-spray repair, new dry-docks, ai-driven process upgrades, even a maritime “collaborative campus.”
+1,5 B in subventii / autorizare pt pina la 200 B ( nu e greseala ) in garantii pt baza industriala , inclusiv rafinarea de lantanide
+ 4,5 B pt. baza industriala necesara UAS
Peste tot ,,forward-deployed print cells in indopacom, wire feedstock lines, cold-spray refurb’,’ inteligenta artificiala , sisteme de arme ieftine si multe, create in productie de serie oriunde
De la sfarsitul lui 2022 se dau contracte pt cresterea productiei pe legislatie de mobilizare pt razboi,dar na asta e facuta de trump,si deci e extraordinar,3/4 din contractele zilnice,publicate de dod in unele zile nici nu cuprind armament
Daca citesti doar art nu si sursa ramai cum esti ,primele 3-4 punte din sursa e fix ce am subliniat eu ,ca 3/ 4din contractele Dod nu au legatura cu inarmarea,ci cu logistica
Pai Iuropa a hotarit sa investeasca 800 B ca sa nu mai aiba nevoie de US. Sigur, va mai lua procesoare, memorii non-volatile, opto-electronica, comunicatii s.a. ca nu poate sa le produca singura
Din toate ciucele pe care le enumeriezi aici, Europa le produce. De ce are nevoie Eurropa sunt sisteme ISR, ELINT si SIGINT…probabil și transport strategic.Unde SUA cam are monopol și sunt proprietarii ecosistemului.
Anexele pt suplimentarea US Navy::
Two Flight III Arleigh Burke guided missile destroyers for $5.4 billion.
One Block VI Virginia-class nuclear attack submarine for $4.6 billion.
One San Antonio-class amphibious warship for $2.1 billion.
One America-class big-deck amphib for $3.7 billion.
Three John Lewis-class fleet oilers for $2.73 billion.
Eight Block I Landing Ships Medium for $1.8 billion.
https://www.israeldefense.co.il/en/node/64978 „The Greek website Epikaira reports that the Greek Navy intends to purchase at least 10 „Blue Whale” autonomous underwater vehicles (AUVs) manufactured by Israel Aerospace Industries (IAI). The goal is to enhance the Greek Navy’s capabilities, particularly in intelligence gathering and counter-submarine operations.” Hm…
22 bucăți în varianta monoloc și 4 in varianta cu dubla comanda.
De adus aminte că indienii mai au 36 Rafale normale și prin contractul asta flota indiana va înlocui Mig 29 navalizate cu Rafale.
Putin cred că turbează. 😄
Pe dracu 300 milioane / avion.
Contractul include și alte chestii.
Basca pregătire piloți in Franța și India. Costă.
Plus muniția aferentă . Costă.
Plus un lot de piese de schimb .
Plus ( bănuiesc ) asistenta tehnica . Adică garanția la fata locului. Francezii care o vor face ai salariu, casă poate familie cu ei. Costă și asta.
PS.
Cică și noi vom cumpăra 32 F 35 la 6,5 miliarde dolari. Nu e credibil ca vor costa 203 milioane/ exemplar.
Cate fabrici de F35 se deschid in Romania prin contract? Cati Trumpi au pus vre-odata India si aliantele ei in cap dupa 100 de zile mandat?
Indienii pentru vre-o 60 de avioane cumparate primesc fabrica de fuselaje, centre de mentenanta de la motoare la senzori plus stoc de piese. Romania va depinde nu doar de legaturile de date ale avioanelor de SUA, dar si de piesele si de mentenanta lor.
Un avion naval are oricum alte caracteristici si costuri decat unul de hangar cu aer conditionat. Un F35 B costa cu 25% mai mult decat un A.
Daca pui cap-la-cap, preturile sunt foarte apropiate per aparat capabil de zbor. Diferentele nu din asta vin, ci din tipul de misiuni pe care le pot face unele si altele, de pretul de operare, da capacitatile locale de productie si mentenanta si din dependenta politico-militara fata de producatorii avioanelor.
Avantajele F35:
– stealth-ul se perimieaza pe masura ce radarele, senzorii de infrarosu de pe mai toate modelele de Suhoi aflate in productie si tehnologiile de detectie de la mare altitudine evolueaza
– radarul cu nitrura de galiu se mai poate produce doar de pe stocul Lockheed de materie prima, ca e foarte improbabil sa li se ridice in viitorul apropiat embargoul impus de China pe materiale critice;
– cate s-or mai produce in mod sigur cu materialele de pe stoc or sa le dea la export inclusiv Romaniei, pentru ca americanii sunt oameni de cuvant, ce spun si ce semneaza nu e ca la rusi: Ucraina, Danemarca, Japonia si Canada pot sa confirme.
Rafale are:
– amprenta logistica inferioara cel putin prin rata de disponibilitate mult mai buna; asta inseamna si necesar mai mic de ingineri, ceea ce in Romania e un bottle-neck evident
– viteza superioara inseamna numar mai mic de baze aeriene necesare… din nou, loveste Romania acolo unde a fost sabotata mai bine de coruptia politica
– capacitate superioara de incarcare cu armament, inclusiv cu rachete de croaziera; dupa ce au refuzat sa vina cu Oskosch-uri la licitatia castigata de Hotokar, SUA abia asteapta sa vinda rachete stealth cu bataie la 300 de km in Europa de Est… nu ca ar fi in vre-un fel nevoie de asa ceva, UA doar defileaza cu ele
– disponibilitate sa faca fabrici si sa formeze oamenii pentru ele inclusiv pentru industria de aparare
– Franta e cea mai veche democratie moderna… Romania e (inca) o tara francofona.
„– amprenta logistica inferioara cel putin prin rata de disponibilitate mult mai buna; asta inseamna si necesar mai mic de ingineri, ceea ce in Romania e un bottle-neck evident”
Sursa ?
„– viteza superioara inseamna numar mai mic de baze aeriene necesare… din nou, loveste Romania acolo unde a fost sabotata mai bine de coruptia politica”
Ia mai cauta viteza de croaziera a lui rafale cu arme pe el.
” capacitate superioara de incarcare cu armament, inclusiv cu rachete de croaziera”
Comentariul e tehnic si concluzia pe care am incercat sa o argumentez, pragmatica: F35-urile au ramas in comparatie cu Rafale doar visul unei tichii de margaritar dupa ultima trumpiada. Au sistemele de razboi electronic cele mai bune din lume, dar nu se vor mai produce mult timp. Costurile si logistica sunt pe palierul urmator.
Sursa : am intrebat un AI american… sa nu zici ca ala frantuzesc e partinitor 😛
In linii mari, e nevoie de mai putini specialisti, cu calificari mai putin exotice doar pentru mentenanta unui singur avion (un set de trei a fost intrebarea mea, ca pt o misiune de diplomatie, nu una de lupta efectiva). Asta inseamna ca pt acelasi numar de aparate operationale e nevoie de un numar mult mai mare de oameni la sol, spre dublu.
„While specific personnel numbers for overseas deployments can fluctuate based on mission specifics, duration, and the operating environment, we can provide a comparative overview based on the general support philosophies of each aircraft.
### Rafale
The Dassault Rafale is known for its relatively lower maintenance demands and higher dispatch reliability compared to some of its contemporaries. This is partly attributed to its design and the integrated logistics support system developed alongside the aircraft.
* **Lower Maintenance Footprint:** The Rafale is designed to require less specialized and heavy ground support equipment. Many maintenance tasks can be performed on the flight line.
* **Modular Design:** The modularity of the Rafale’s airframe and engine (M88) facilitates quicker component replacement, reducing downtime and the need for extensive on-site repair facilities. For example, the M88 engine can be changed and the aircraft made ready for flight again within an hour.
* **On-board Systems:** The Rafale incorporates an on-board oxygen generation system (OBOGS) and a closed-loop nitrogen cooling circuit for optronics, reducing the need for external oxygen and nitrogen supply chains during deployments.
* **Weapon Loading:** A single advanced, battery-powered, remotely operated weapon loader (Sefiam 1602e) can handle all external stores, weapons, pods, and pylons, potentially reducing the number of personnel and equipment required for armament operations.
* **No Depot-Level Inspections:** Unlike some older generation aircraft, the Rafale’s airframe and engine do not require time-consuming and costly periodic depot-level inspections, which can impact deployment timelines and support needs.
**For a deployment of 3 Rafale aircraft for 2 months abroad, the support personnel would likely include:**
* **Pilots:** 3-6 (depending on sortie rates and crew duty cycles)
* **Maintenance Technicians:** This would be the largest group, including specialists for airframe, engines, avionics, armament, and potentially non-destructive testing. The exact number would depend on the anticipated flight hours and potential for in-theater maintenance. Estimates suggest a smaller team compared to the F-35 due to the Rafale’s design for easier maintenance.
* **Armament Specialists:** To handle the loading, unloading, and maintenance of weapons systems.
* **Logistics Personnel:** To manage spare parts, supplies, and transportation.
* **Mission Planning and Intelligence Staff:** To support mission execution.
* **Communication and Electronic Warfare Specialists:** To maintain and operate related systems.
While a precise number is not readily available in the provided search results, the emphasis on the Rafale’s lower operating costs and maintenance requirements suggests a potentially smaller support footprint compared to the F-35A for a similar deployment.
### F-35A
The F-35A, being a fifth-generation fighter with advanced stealth capabilities, sensor fusion, and complex integrated systems, typically requires a more extensive support structure.
* **Stealth Technology:** Maintaining the F-35’s low observable characteristics requires specialized maintenance and handling procedures, potentially increasing the number of technicians and the complexity of deployed facilities.
* **Advanced Avionics and Software:** The sophisticated avionics, sensors, and software of the F-35 necessitate highly trained specialists for maintenance and system management.
* **Autonomic Logistics Information System (ALIS) / Operational Data Integrated Network (ODIN):** While designed to streamline logistics and maintenance, these systems themselves require trained personnel for operation and support. Historically, ALIS had reliability and transparency issues, potentially leading to a larger support staff to manage and troubleshoot the system, although it has been replaced by ODIN.
* **Dependency on External Support:** Some reports suggest that F-35 operations can be more dependent on the U.S. maintenance frameworks and supply chains, which could influence the personnel required for an overseas deployment.
**For a deployment of 3 F-35A aircraft for 2 months abroad, the support personnel would likely include:**
* **Pilots:** 3-6 (similar to the Rafale, depending on operational tempo)
* **Maintenance Technicians:** A larger team is generally expected compared to the Rafale, encompassing specialists for low observability maintenance, advanced avionics, software systems, airframe, engines, and armament.
* **ALIS/ODIN Specialists:** Personnel trained to operate and maintain the aircraft’s logistics and information system.
* **Cybersecurity Personnel:** To protect the F-35’s advanced systems and data links.
* **Armament Specialists:** For handling and maintaining the F-35’s internal and external weapons.
* **Logistics Personnel:** To manage the potentially more complex supply chain for F-35 components.
* **Mission Planning and Intelligence Staff:** Similar requirements to the Rafale.
* **Communication and Electronic Warfare Specialists:** For the advanced electronic warfare capabilities of the F-35.
### Comparison
Based on the inherent design philosophies and available information, it is reasonable to infer that **the Rafale would likely require fewer support personnel for a similar overseas deployment compared to the F-35A.** The Rafale’s emphasis on maintainability, modularity, and self-sufficiency in terms of on-board systems contributes to a potentially smaller logistics and maintenance footprint. The F-35A’s advanced and stealth-focused design, along with its complex support systems, generally necessitates a more extensive team of specialists.
**It’s important to note that the actual numbers can vary significantly based on the specific mission requirements, the level of in-theater maintenance capability desired, and the support infrastructure available at the deployment location.** However, the underlying principles of each aircraft’s support needs suggest a leaner support structure for the Rafale in comparison to the F-35A.” (interogare de azi, Gemini.ai)
Legat de partea cu democratia, mesajul era ascuns dupa nodul din papura.
Comentariu tehnic my ass ai spus numai prostii si balarii.
Iar acum ai postat citez ” WOULD LIKELY INCLUDE ”
Na iti scot eu din plapuma de balarii.
„While a precise number IS NOT READILY AVAILABLE in the provided search results, the emphasis on the Rafale’s lower operating costs and maintenance requirements SUGGEST A POTENTIALLY smaller support footprint compared to the F-35A for a similar deployment.”
Deci daca si cu parca s-au plimbat in barca….
p.s.
AI-urile astea de tip chatgpt,gemini,deepseek sunt extrem de proaste cand le iei la bani maruti pe un subiect. Sunt capabile doar sa iti spuna ce vrei sa auzi dar nu au nici un fel de intelegere a subiectului.
Esti ok? India va face motoare pt Rafale? Senzori? Procesoare? India va face chestiile destepte pt Rafale? A, va face bucati de fuselaj. Pai asta fac pt F-35 vreo zece tari. Si crede-ma, consider achizitia de F-35 de catre Romania o imbecilitate
Ce pregatire visezi ? Indienii deja opereaza aparatul si au proprii instructori si tehnicieni.
Deja exista o buna parte din infrasctructura pentru avioanele astea. Pretul ala chiar nu se mai justifica prin iteme aferente.
Cum ti-a scris si Razvan f35 118 bucata si inca 80 chestii extra (in conditiile in care noi nu operam aparatul si asta chiar ii trebuie niste facilitati speciale)
Rafale sa coste aproape 300 de milioane bucata e o mega teapa. Singura explicatie e ca india se pregateste de razboi cu pakistan si se grabeste cu achizitiile si astia au luat si pielea de pe ei.
Cresc tensiunile intre india si pakistan pe zi ce trece.
India, Pakistan exchange small arms fire, China urges restraint
India said on Monday it had responded to ‘unprovoked’ small arms firing from Pakistan along the de facto border for the fourth consecutive night, as it deepens its search for militants in the region following last week’s deadly attack on tourists in Kashmir.
After the April 22 attack that killed 26 people, India has identified two of the three suspected militants as Pakistani, although Islamabad has denied any role and called for a neutral probe.
India a semnat luni un acord cu Franţa pentru achiziţionarea a 26 de avioane de luptă Rafale, produse de grupul Dassault Aviation, destinate Marinei sale militare, a anunţat Ministerul indian al Apărării, relatează agenția de știri AFP.
O serie de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj (CHEAP – uri) vor fi construite în tot lanțul Carpatic, susține ministrul energiei Sebastian Burduja. În acest sens, a fost semnat un acord între Laboratorul Național pentru Energie Regenerabilă (NREL) din SUA, entitate coordonată de Departamentul pentru Energie, și compania românească de stat Hidroelectrica.
– Pană masivă de curent în Peninsula Iberică. UPDATE. Companiile energetice au început să restabilească alimentarea cu electricitate în nordul și sudul Spaniei. Oficialii estimează că ar putea dura până la zece ore, pentru reluarea furnizării în toată țara. Cauza nu a fost, încă, stabilită. https://www.biziday.ro/317686-2/?biziday_revision=1
Probleme majore în peninsula Iberică.
Ce să fie, ce să fie?
Părerea mea, hâc…
@canaris & shatky. * … Isi testeaza baietii de la Est skill-urile? … *. Adevăru’ e că după ce-am văzut skill-uri de skill-uri în alegerile de la noi, e greu să nu vezi skill-uri peste tot …
Ca și cauză posibilă mai degrabă aș pune absența sistemelor PHES (acumulare de hidroenergie) în Spania – deci absența acestor sisteme nu e doar piedică în instalarea de capacități energetice regenerabile cu mare volatilitate, ci și capacitate redusă de a face față fluctuațiilor de energie tot mai ample – mai demult citeam de vârfurile de consum din timpul Super-Bowl care au dat peste cap rețeaua în niște state americane.
Problema spaniolilor e că nu prea au locații pentru acumulări hidroenergetice cu pompaj. Doar la noi Tarnița-Lăpuștești nu e înaltă trădare, e doar indolență de citat prin articole de subsol … https://www.politico.eu/article/huge-blackouts-cripple-power-supply-in-spain-and-portugal/
Top official says there’s currently no indication of a cyberattack, as grid operator works to restore power.
Spain and Portugal lost power Monday in a massive electricity blackout that affected public transport systems, traffic lights, hospitals, manufacturing and nuclear power plants.
Outages were reported from Madrid to Lisbon, with large parts of the Iberian Peninsula without power as of early Monday afternoon.
The blackout was caused by a “very strong oscillation in the electrical network” that led Spain’s power system to “disconnect from the European system, and the collapse of the Iberian electricity network at 12:38,” said Eduardo Prieto, director of Spanish transmission system operator Red Eléctrica.
Prieto refused to speculate as to what had caused the power surge and declined to say if a cyberattack could have contributed to the blackout. While the flow of electricity has been reestablished in some parts of Spain, he added that it would take between six and 10 hours to have service fully restored throughout the rest of the country.
„At the moment there is nothing that allows us to say that there is any kind of sabotage or cyberattack,” said European Commission Executive Vice President Teresa Ribera, a former top minister in the Spanish government.
„And obviously we are working with the utmost caution and we will have to continue investigating to determine what are the specific causes that have generated this incident, which is one of the most serious that have been recorded in Europe for a long time,” Ribera added.
Spain and Portugal have a highly integrated energy grid that operates as an energy island and is linked to the rest of Europe through a small number of cross-border interconnections with France.
Probabil variații bruște apărute instant în câteva zone vecine interconectate care au căzut. Apoi efectul de domino. Nici în 1977 când noi am fost în blackout nu au fost cyberteroristi, nici nu erau în proiect încă la mama lor😊
Nu mai porni și tu corul, ca ajungem imediat la vaxxati și noile cărți de identitate cu cipuri care îți fura sufletul…
În cazul unei explozii, are toate șansele să se desfacă ca o banană, dar văd că nu deranjează pe nimeni această problemă”, a spus o sursă din cadrul MApN pentru DeFapt.ro.
mda, sportul national critica are cei mai mulți adepți care vând fițuici. Fix ca in cazul acționarului oligarh rus, care dealtfel e un actionar minoritar la o firma care si ea e acționar minoritar la un partener al turcilor care vor asambla vehiculul. De la asta s-a ajuns ca rusii fac blindatele….dar nimeni nu mai verifica, toti halesc pe nemestecate orice kkat.
Asa si cu greutatea, pai dobitocul e ala care a impus limita de greutate folosita acum 20 de ani, azi nimeni serios nu mai fabrica asa ceva pentru ca greutatea are impicare directa in nivelul de protecție.
Faptul ca turcii vor sa scurteze consola spate este soluția cea mai buna și corecta, pentru ca nu vor afecta ampatamentul care implica modificări mari la transmisie si diagrame de viraj si nici nu va altera blidajul pentru locurile dintre punți. Are ceva impact in distribuția de mase ce poate influenta capacitatea de tracțiunea 4×4, dar se rezolva.
Mereu ma gândesc ce-i poate multumi pe romani, nația cu cei mai mulți oameni destepti din auzite si specialiști în vaicareala.
@XV are dreptate, militarii vor mereu lucruri premium, ca e viata lor in joc, dar dacă ești o tara care trăiești din credite pentru ca banii se duc pe petreceri și chefuri, e ok sa-ti iei și calitate medie, atâta timp cât tu oricum azi ești în plua goala și te dai cu rable de minim 40 de ani în care ești garantat mort sau schilodit si daca trage cineva si cu un 7,62 lung. TABC79 pe care îl înlocuiește e o conserva de tabla inghesuita in care ai mai multe șanse sa scapi daca stai pe ea ca in remorca unui tractor.
Faptul ca se va castiga experienta prin implicarea industriala este un mare +. Mai mult, nu vede nimeni cu ce viteza au percutant turcii si ce capacitate industriala au si cat de repede pot customiza?
Vad și teorii gen „dictatura, bat demonstranti” …are cineva idee că politia americana este una dintre cele mai brutale din lume și acolo daca faci pe nebunul îți poți lua în glonț in picior nu o bata pe spate.
The US State Department has approved a possible Foreign Military Sale to Romania of 1 PATRIOT Fire Unit, including 1 AN/MPQ-65 Radar Set, 1 AN/MSQ-132 ECS, 2 M903 Launchers, and one EPP, plus other associated equipment and services for an estimated cost of $280 million.
︀︀
︀︀This is to replace the Fire Unit that was donated to Ukraine.
︀︀
︀︀The prime contractors would be Raytheon and Lockheed Martin.
︀︀
︀︀”The description and dollar value are for the highest estimated quantity and dollar value based on initial requirements. Actual dollar value will be lower depending on final requirements, budget authority, and signed sales agreement(s), if and when concluded.”
Ca de obicei, au acceptat ce am cerut noi, si noi chiar asa am cerut, 2 lansatoare.
„The Government of Romania has requested to buy one (1) AN/MPQ-65 Configuration 3+ Increment 3 radar set; one (1) AN/MSQ-132 Engagement Control Station; two (2) M903 launching stations; and one (1) Electrical Power Plant (EPP) III”
Zici ca nu ne-au ajuns banii de 4 si au zis baietii ca merge cu 2.
Cine puii mei mai are sistem Patriot cu 2 lansatoare ?
Este o înlocuire pentru ce le-am dat ucrainenilor, nu o baterie complet nouă și separată de cele 4 pe care le aveam până acum. Probabil că le-am dat doar strictul necesar pentru o baterie, adică două lansatoare, de unde își mai adaugă ei din celelalte baterii și componente donate anterior.
Pai au plătit „ai noștri” cu banii primiți moka de la alții.
Nu au pus ( cred) un dulău. Pardon . Dolar.
Deci tot ce a debitat imitația aia de miniștru ( cu nimic mai breaz decât înaintașii lui din coaliția asta catastrofala) e minciună.
Se laudă că vine ” scula” și cu radarul ăla nou care ” vede” la 360 grade.
Falsa și lauda asta.
”The new M903 Launching System has a modular design capable of holding a total of 4 PAC-3 launching canisters (16 missiles), 12 PAC-3 MSE canisters (in 3 rows of 4), or 4 PAC-2 GEM canisters.
It can mix different missiles, such as 6 PAC-3 MSE canisters (in 3 rows of 2) and either two PAC-3 canisters (8 missiles) or two PAC-2 canisters on the same launcher, down to combinations of a single PAC-2 canister, a single PAC-3 canister (4 missiles), 4 PAC-3 MSE canisters (in 2 rows of 2) or 2 PAC-3 MSE canisters in a single row.
In December 2023 it was stated that production of Patriot interceptors was 550 a year and would be increased to 650 a year in 2024.”
„România va achiziționa un sistem de ultimă generație, mai performant decât cel donat”, a precizat ministrul Angel Tîlvăr” hehehe
Cum se face că are doar 2 lansatoare ? Parcă ale noastre aveau 4 (de la 6-8 cât ar trebui să aibă în mod normal) ? Poate doar 2 le-am dat și noi și am păstrat restul pentru noi, sau nu fuseseră livrate toate.
Se vorbea in perioada cand am donat, ca Olanda, se pare avea de dat niste lansatoare si cerea ca ceilalti sa vina cu restul sa completeze sistemul , dar nu gasise amatori ! Posibil sa le fi dat in completare la sistemul donat de noi.
Dacă știrea e corectă, deși mai mult ca sigur vor nega, pentru yankei e rușinos să nu mai poți apăra un portavion și să recurgi la manevre evazive!😈
According to CNN, today’s incident in the Red Sea involving the loss overboard of both a F/A-18E “Super Hornet” and tow tractor from the main hanger bay of the USS Harry S. Truman (CVN-75), occurred while the Truman was carrying out “evasive maneuvers” to avoid incoming fire from the Iranian-backed Houthis in Yemen. https://x.com/sentdefender/status/1916957260640661690
Da, RM, articolul confirmă știrea inițială, iar eu mă întreb: unde erau distrugîtoarele și crucișătoarele din escortă și ce făceau de a ajuns portavionul să facă manevre evazive pentru a scăpa de niște drone/rachete houthi?
Daca cu turbatii astia, s a ajuns la un asfel de moment , pentru evitarea pericolului sa faci „drifturi” nici nu vreau sa ma gandesc ce v a face China cu portavioanele americane…In cazul unui razboi toate vor ajunge pe fundul oceanelor, iar avioanele decolate,care nu vor avea unde ateriza vor cadea in ocean ca in 44′. Bombardierele cu raza lunga, suburile si rachetele tomohawk sunt baza….
Cred ca mai repede este o procedura standard ca în cazul în care se identifica amenințări la adresa portavionului/ grupului naval, sa se execute manevre evazive. Nu riști nimic, și credca procedura nu face distincție între China și „descultii” de houtii.
Probabil dacă nu făcea manevrele astea, căpitanul „sarea” peste bord, nu avionul ala.
Hi,Hi. da nu e de ras e de plans cu panaramele astea de Hothi ! La cat i a bombardat americanii, tot au rachete,drone si le pot dirija, cu ce ?, de unde ? si de unde oameni la descultii aia ? Eu cred ca toti specialistii lor sunt militari iranieni.
Aici e posibil să se sparga buboiul rau de tot, cu tiganiada atomica.. Riscul de escaladare e ridicat și de calmare a capatanilor infierbantate și de o parte și de alta, tinde catre zero.
Bunica-meu s-a intors pe jos de acolo. Nu am auzit sa fi spus ca a fost ranit, dar nici nu a vorbit vreodata foarte mult despre ce a facut in razboi, atat ca fusese la Geniu.
I-au ramas o manta groasa (o mai punea pe viteii proaspat fatati, sa ii incalzeasca) si o centura (o punea pe copii, ulterior pe nepotii lui, cu maiestrie, cand faceam vreuna!)
Iata dece „suveranistii”(?) lui Simion nu voiau sa donam un Patriot catre Ucraina, atacata de rusi ! 1. Ii ajutam sa se apere 2. NOI primeam o arma mai perfectionata !
Hmm, daca Joianul comunica mai cu abitir, chiar riscam sa avem un presedinte decent. In sfarsit un deal avantajos pentru noi.
Imi caut ceva cuvinte… ca la situatii de genul, chiar nu stiu ce sa mai scriu/zic…
Frățică, ăstora de la o vreme nu le mai iese nimic(doar ochii din cap ca la melc😂😂). Dar nimic!Vai mama lor. Cheltuiesc UN TRILION $ anual și au arme reșapate la nesfârșit de juma de secol sau mai mult.
https://www.libertatea.ro/stiri/razboi-intre-guvern-si-comisia-europeana-privind-inchiderea-termocentralelor-pe-carbune-nu-inteleg-cum-functioneza-sistemul-energetic-5287544
Eh, iată cum birocrația UE crește voturile ,,suveraniștilor și anti-UE”!
„Transelectrica a transmis încă de anul trecut zeci de pagini de documente, dar oficialii care se ocupă de PNRR pur și simplu nu înțeleg cum funcționează sistemul energetic. Cei de la DG Energy (Directoratul General pentru Energie – n.r.) înteleg, dar finanțiștii care se ocupă de PNRR, nu. Sunt pur și simplu niște birocraț
Spania își produce cea mai mare cantitate de energie asigurată din surse regenerabile, acestea adunând 66% din totalul capacității instalate și 56% din producție în 2024. Dar acestea sunt intermitente: fermele eoliene funcționează doar când bate vântul, iar centralele fotovoltaice nu produc după ce apune soarele. Transelectrica, operatorul român sistemului energetic național, a avertizat anul trecut că energia regenerabilă deja aduce instabilitate în sistem, risc de pene și prețuri mai mari.
România își instalează deja mai multe capacități regenerabile decât și-a asumat, iar față de 1990 România și-a redus cu 77% emisiile, cel mai mult din Uniunea Europeană și mai mult decât orice altă țară europeană”
c) Autovehicul tactic blindat de tip uşor cu turelă telecomandată – 2 bucăţi;
Ciudat Pentru doar 2 bucati (??) s-a initiat litigiul ELMET (ELBIT) cu ProOptica ?
Sau au redus astia nr-ul pana la derizoriu ca sa faca litigiul neinteresant …
Singura presupunere este că sunt luate doar pentru a vedea cum se comportă și ulterior vor mai comanda un lot separat. Eu, unul nu cred că astea vor fi toate. Nu știu dacă apare pe undeva eatimativul necesar pentru astfel de vehicule.
The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of Poland of AIM-120D Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles and related elements of logistics and program support for an estimated cost of $1.33 billion. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.
The Government of Poland has requested to buy four hundred (400) AIM-120D3 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM); sixteen (16) AIM-120D3 AMRAAM guidance sections, including either Selective Availability Anti-Spoofing Modules or M-Code; and one (1) AIM-120 AMRAAM Instrumented Test Vehicle.
Jurnalistul de investigatie Victor Ilie a identificat implicarea unei infrastructuri de mii de influentatori pe care o companie numita AdNow LLP o construia din 2016. Desi inregistrata in Marea Britanie, AdNow era o unitate a Ad.Ru, o companie fondata de o fosta personalitate a televiziunii de stat ruse, care a condus campaniile publicitare pentru alegerile prezidentiale ale lui Dmitri Medvedev in 2008 si ale lui Vladimir Putin in 2012.
La multi ani Infanteriei Romane, arma al carui stat de rezerva il populez si eu de anul trecut. Tot 30 aprilie este si ziua logisticii militare, ori Cel de Sus s-a gandit si la căpșorul meu, sa nu fie aglomerat cu tinerea de minte a doua zile de arma…
Doamne feri! si La multi ani dragi camarzi infanteristi si logisticieni, oriunde va aflati.
Nu stiu daca a mai pus cineva asta aici. Iulian Fota, nuanteaza la un moment dat pozitia noii administratii americane fata de Romania. https://www.youtube.com/watch?v=zSf_ph-I7vQ
The Marines are slated to receive the first batches of four dozen mobile fires and missile platforms key to the Corps’ plans to fight dispersed across multiple islands alongside the Navy.
Ceva exerciții prin Bihor? Alaltăieri si azi un Sikorski Black Hawk de la MK tot aterizează la Aeroportul Oradea. E inarmat cu rachete Hydra, l-am văzut în treacăt.
„Iubesc #infanteriștii pentru că ei sunt oropsiții soartei – mereu! Ei sunt copiii noroiului, ploii, înghețului și ai vântului. Nu se bucură de nici un confort, ba chiar au învățat să trăiască fără nevoi.
Și, într-un final, ei sunt cei fără de care războaiele nu pot fi câștigate.”
La mulți ani camarazilor infanteriști alături de care am servit, prin soare, ploaie, noroi și zăpadă, de-a lungul anilor! 🫡🇷🇴
Părerea mea, hâc…
El a precizat că s-a format un grup de lucru care va fi condus de Cancelaria prim-ministrului şi susţinut de reprezentanţii ministerelor Apărării şi Economiei, care va pregăti aplicaţia României pentru accesarea creditului pus la dispoziţie de către Comisia Europeană pentru ţările Uniunii Europene în vederea dotării suplimentare pe apărare.
„Este un credit avantajos, care va avea o durată de rambursare de peste 40 de ani şi o perioadă de graţie de 10 ani de zile, şi în felul acesta România îşi poate îmbunătăţi capabilităţile militare în anii următori fără să fim în situaţia în care să punem o presiune mare pe bugetul naţional”, a spus Bolojan, potrivit Agerpres.
ce programe prevad fabricare in Romania si pot coopta industrie UE la noi ?
Departamentul de stat USA a aprobat o posibilă vânzare către Polonia a 400 rachete AIM 120 D3 ( AMRAAM ) plus scule întreținere , piese schimb , etc. Valoarea maxima a vânzării 1,33 miliarde dolari.
E varianta cea mai moderna a rachetei
aer- aer cu raza medie de acțiune.
(Remarc ca rezerve , 16 corpuri de ghidaj . Bănuiesc capul de căutare cu electronica aferentă )
„Déjà en pleins tests du drone de surveillance Aarok, l’ETI française Turgis Gaillard va présenter au salon du Bourget, en juin, un lance-roquettes multiples de type Himars 100 % made in France. Objectif : remplacer les vieux lance-roquettes français LRU dès la fin 2027.”
Where the Foudre particularly aims to match international standards is in its firepower. It can carry a configurable munition pod capable of launching six 227 mm M31 rockets—the same as those used by the current French LRUs and compatible with the HIMARS system. It can also fire one ATACMS missile with a range of 150 km, or two PrSM (Precision Strike Missile) units with a range of up to 500 km, aligning it with the most recent upgrades to the American platform. Furthermore, with minor adaptations, the Foudre is expected to be able to deploy land-attack cruise missiles such as the MBDA-developed Land Cruise Missile (LCM), with a stated range of 1,000 km. https://armyrecognition.com/news/army-news/2025/frances-upcoming-foudre-mlrs-rocket-launcher-aims-to-rival-us-himars-on-european-market
Păi fac doar lansatorul, dar păstrează și folosesc trei rachete americane și doar una franceză?
Panzerbrigade 45:
https://youtu.be/lTIDDiabGdU?si=XTVGt3SkRpxDYoxL
https://zoso.ro/otokar-sakaria/
A fost si un blogger, Zoso, in vizita organizata de Otokar.
Nu prea are treaba el cu subiectul (nici macar n-a retinut bine numarul de masini din contract), dar din ce a scris astea mi s-au parut interesante:
1. „Motorul este un Cummins de 6,5 litri, cu o transmisie automată Allison. Autonomia este de 800km în condiții optime.”
2. „Discutam cu unul dintre jurnaliștii prezenți despre puștile de asalt și zicea că au fost la un briefing unde au fost informați că Armata ar vrea CZ BREN, nu HK416.”
Au ansamblat in Romania.https://www.defenseromania.ro/asamblat-in-romania-pusca-de-asalt-cz-bren-2-prezenta-si-in-ucraina-inca-din-primele-zile-ale-razboiului-realizata-in-romania-de-cehii-de-la-colt-cz_631261.html. Posibil sa primeasca o incredintare directa…
O fi vreo nouă afacere Skoda similară celei din interbelic.
Eu personal aș lua direct o licență, IWI Arad și asta mi se par cele mai OK https://en.m.wikipedia.org/wiki/Haenel_MK_556….as lua Haenel și pt faptul ca e un armurier consacrat (ei au produs MP-40) dar sunt sigur ca sunt și stransi cu ușa , pare-se ca programul nemtilor de înlocuire a HKG36 nu merge atât de bine iar asta ar fi un atu pt noi.
Ar fi foate buna solutia cu BREN 3, mai ales ca la aceasta versiune au fost realizate imbunatatiri, ca urmarea a utilizarii destul de intensive in Ukr a BREN 2.
Pe de alta parte, nici Grot-ul polonez nu e de refuzat.
Depinde de cat de dispusi ar fi producatorii cehi sau polonezi, sa transfere productia in Romania.
Initial estimates indicate the need to produce 500,000 MSBS GROTs for the Polish Armed Forces, not counting export needs. Licensed production of this rifle (and the 9×19 MPS pistol) in an allied country would be extremely important for Poland in the context of the upcoming conflict. The needs are enormous, and the production potential of FB Radom is limited for obvious reasons.
https://polska-zbrojna.pl/home/articleshow/39260?t=Milion-Grotow-dla-sil-zbrojnych
https://wiadomosci.wp.pl/milion-karabinow-dla-polskiej-armii-duda-zapowiada-6877415624063808a
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Gigantyczne-zamowienie-dla-polskiego-wojska-Na-karabinki-i-pistolety-wydamy-miliard-zlotych-8864093.html
Prefer lucru german, Haenel au produs MP40 și STG44.
Acuma Haenel e parte a conglomeratului Merkel ( nici o legătură cu fostul cancelar, e o firmă de arme de vânătoare înființată în 1898 -Merkel Jagd) care de prin 2007 au fost cumpărați de ceva arabi din emirate. Ăia cu Caracal-ul (pistol). Ăștia au schimbat cu totul politica, dacă merkel kr1 este\a fost o bijuterie de armă de vânătoare, după au apărut cu helix care e un c@cat. Probabil că și la haenel au continuat tradiția …
Nu te contrazic dar nu cred ca MK556 e nasoală, nu ar fi câștigat competiția pt înlocuirea lui G36 daca era de cacao.
Licitatia pentru inlocuirea G36 a fost „cu cantec” si a fost anulata intr-un final. La specificatii pe hartie similare intre produsele Haenel si H&K, pretul propus de Haenel era suspect de mic, fata de cel propus de H&K. Poate pentru ca: https://www.juve-patent.com/cases/heckler-koch-successful-against-c-g-haenel-over-assault-rifle-patent/
Ca să explic dacă karabiner 1 este o bijuterie, cu metal ca sticla, bine echilibrată, ușoară dar nu cu recul, când o armezi ai impresia de mașinărie unsă și măsurată la micron etc. Adică ce-am zice noi, lucru nemțesc.
Helix bate și troncăne :), adică când armezi se revoltă, face zgomote de plastic liber înăuntru, e prost echilibrată, i se armează siguranța dacă sufli asupra butonului și agață când vrei să o dezarmezi. Și totul la același preț!
Mk556 nu am ținut în mână dar m-am jucat cu Haenel Jaeger 10 și nu m-a impresionat, atuul ăsteia din urmă e prețul, mă tem că și la MK556 tot ăsta a fost atuul. Dar poate greșesc.
@sergiuR- nu mai au treaba cu haenel care au produsMP40si STG44, sunt niste investitori abudabirezi(caracal) care produc un AR 15 care e si dovedit mai slabutz decit HK. Un fel de niste chinezi cumpara licenta la un model de televizor end of life de la panasonic si il produc sub brandul de blaupunkt. maid in Gellmany
asa o fi , dar e putin credibil, ideea ca ca prefer platforma AR si nu CZ…
În fotografiile postate de Zoso spre și Otokar Arma 8×8. Turcii au investit serios în realizarea unei game de vehicule militare.
Eu zic să nu ducem în derâdere CZ BREN, este apreciată de toată lumea, mai ales după experiența din Ucraina. Până și rusii care au intrat în posesia ei au avut doar cuvinte de laudă.
Un lucru mi-e clar , dacă CZ Bren era arma galaxiei o vedeai licență/fabricata local în USA așa o vezi doar la cehi , slovaci si unguri.
Eu personal prefer o licență pe platforma AR mai degrabă de la un armurier consacrat pt fos si militari profesioniști și ceva dezvoltat local gen CN20 unde ind de stat să colaboreze cu furnizori locali pt rezerviști , e nevoie ca arma să fie fabricată local nu asamblată așa cum propun majoritatea iar yesmenii noștri aprobă.
Culmea e că CZ e în parte Colt, încurcate sunt căile domnului. Dar SergiuR are dreptate, platforma AR actuală e cea mai ok pentru o licență. Nu că pe ai noștri i-a interesat vreodată, au tot bătut pasul pe loc ba cu arma Cugir ba cu Beretta. Parcă văd că luăm o turcoaică, că băieții știu cu bacșiș, peșcheș etc.
Am luat Colt M5 care e platforma AR, de ce ar vrea să ia și alt model…nu știu.
SIPRI: Unprecedented rise in global military expenditure as European and Middle East spending surges
https://www.edrmagazine.eu/sipri-unprecedented-rise-in-global-military-expenditure-as-european-and-middle-east-spending-surges
Draftul primului buget al apararii al administratiei Trump. Post Pearl Harbour vibes, clar de la sfirsitul WW2 nu a mai vazut US asa ceva
https://armedservices.house.gov/news/documentsingle.aspx?DocumentID=5062
Pe scurt : reindustrializarea e articol de buget
+ 25 B pt constructia de lucruri noi ( noi santiere navale, noi linii de productie pt rachete, fabriici pt tehnologii adictive, scolarizarea fortei de munca)
+ 10 B pt ,,smash single-source chokepoints”, orice de la rachete anti-nava de lunga distanta la linii automate pt munitie
+ 6 B pt modernizarea santierelor navale existente ,,additive-wire shops, cold-spray repair, new dry-docks, ai-driven process upgrades, even a maritime “collaborative campus.”
+1,5 B in subventii / autorizare pt pina la 200 B ( nu e greseala ) in garantii pt baza industriala , inclusiv rafinarea de lantanide
+ 4,5 B pt. baza industriala necesara UAS
Peste tot ,,forward-deployed print cells in indopacom, wire feedstock lines, cold-spray refurb’,’ inteligenta artificiala , sisteme de arme ieftine si multe, create in productie de serie oriunde
Modernizarea submarinelor Ohio-class pt rachete aditionale – e clar, tratatul SMART e mort si ingropat
START Bubi. Încurci borcanele. Modernizarea înseamnă echipare cu rachete din familia Convențional Prompt Strike ale submarinelor SSGN din clasa Ohio.
De la sfarsitul lui 2022 se dau contracte pt cresterea productiei pe legislatie de mobilizare pt razboi,dar na asta e facuta de trump,si deci e extraordinar,3/4 din contractele zilnice,publicate de dod in unele zile nici nu cuprind armament
Ooof.. nu ai cittit si nu poti intelege.. Aici nu e vorba de obuze de 155 plimbate manual intre posturi, sau Stingere care nu pot fi mai fi facute, sau blindate fara rost in Pacific, e vorba de motoare de rachete hypersonice de 122, care vin cu un ordin de marime mai ieftine si facute in serie fata de motoarele pe care le primeste acum USN cu tehnologie de pe vremea lui Ion Iliescu., e vorba despre asta https://gmipost.com/u-s-navy-secretary-urges-stronger-shipbuilding-ties-with-japan-and-south-korea/, si asta https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/huntington-ingalls-hd-hyundai-heavy-industries-sign-mou-shipbuilding-2025-04-07/ Spune cum vezi asta atfel decit ,,moare o lume, se naste alta” https://www.airandspaceforces.com/ferrari-version-f-35-concept/
Daca citesti doar art nu si sursa ramai cum esti ,primele 3-4 punte din sursa e fix ce am subliniat eu ,ca 3/ 4din contractele Dod nu au legatura cu inarmarea,ci cu logistica
pai nu era mai „wise” ca ei sa investeasca cele 25B pt constructia de lucruri noi si apoi sa vanda acele „lucruri” la europeni?
acum ca lumea a vazut noua fata a US-ul, o sa se gandeasca de 2 ori inainte sa cumpere „lucruri noi” produse de americani.
Pai Iuropa a hotarit sa investeasca 800 B ca sa nu mai aiba nevoie de US. Sigur, va mai lua procesoare, memorii non-volatile, opto-electronica, comunicatii s.a. ca nu poate sa le produca singura
Din toate ciucele pe care le enumeriezi aici, Europa le produce. De ce are nevoie Eurropa sunt sisteme ISR, ELINT si SIGINT…probabil și transport strategic.Unde SUA cam are monopol și sunt proprietarii ecosistemului.
Nu cred ca NATO poate functiona fara SACEUR, LANDCOM, AIRCOM si cum ii chema pe aia din Napoli. Si astia sunt toti americani.
Anexele pt suplimentarea US Navy::
Two Flight III Arleigh Burke guided missile destroyers for $5.4 billion.
One Block VI Virginia-class nuclear attack submarine for $4.6 billion.
One San Antonio-class amphibious warship for $2.1 billion.
One America-class big-deck amphib for $3.7 billion.
Three John Lewis-class fleet oilers for $2.73 billion.
Eight Block I Landing Ships Medium for $1.8 billion.
https://alba24.ro/romina-mirza-absolventa-a-colegiului-militar-mihai-viteazul-din-alba-iulia-este-prima-femeie-pilot-de-f-16-fighting-falcon-1078796.html
Nu înțeleg nimic din articol. Adică termină liceul în 2019. Și în același an deja zboară pe MiG-21. Și în 2024 este calificată pe F-16, anul ăsta este locotenent-comandor. Moooamă, ce carieră fulminantă! Apeviștii care mai sunteți pe site, vă rupe gagica, până ajunge la 32 de ani ajunge Field-mareșal.
Este greșeală de scriere, în 2019 avea 28 de ani deci a absolvit liceul în 2009.
https://www.stiridecluj.ro/social/cluj-prima-femeie-pilot-de-f-16-fighting-falcon-din-romania-la-baza-71-aeriana-din-campia-turzii-meseria-de-pilot-militar-e-cea-mai-frumoasa-foto
https://twitter.com/warintel4u/status/1916741366538973451?t=qtMNk2_s0j8kldOvX1DBGw&s=19. Romania a crescut cheltuielile cu armata in 2024 mai mult decat Rusia.
https://m.defenseromania.ro/cheltuielile-militare-mondiale-ajung-la-un-nivel-record-in-2024-germania-campioana-inarmarilor-urca-pe-locul-patru-dupa-sua-china-si-rusia_633485.html
O fi bine, o fi rău?🤔
https://www.stiripesurse.ro/romania-rol-cheie-in-apararea-europeana-damen-galati-va-construi-fregatele-viitorului-pentru-olanda-si-belgia_3663196.html – trist
https://m.defenseromania.ro/primul-blindat-4×4-cobra-ii-made-in-romania-in-timp-record-90prc-e-totul-gata-iar-productia-de-serie-incepe-anul-acesta-cu-apogeul-de-1-5-blidate-pe-zi_633483.html
Nici in acest articol (din fabrica turceasca !) NU este lamurita problema disparitieie celor 3 tone(20%) din produsul original.
Vezi https://www.defenseromania.ro/problema-celor-3-5-tone-cum-s-ar-putea-ajunge-la-o-solutie-de-compromis-pentru-blindatele-cobra-ii-singurele-aflate-in-licitatia-romaniei_629517.html Si unde intra 2+8 militari ??
https://www.israeldefense.co.il/en/node/64978 „The Greek website Epikaira reports that the Greek Navy intends to purchase at least 10 „Blue Whale” autonomous underwater vehicles (AUVs) manufactured by Israel Aerospace Industries (IAI). The goal is to enhance the Greek Navy’s capabilities, particularly in intelligence gathering and counter-submarine operations.” Hm…
Semnat contractul de 7,5 miliarde euro între Franța și India pentru 26 avioane Rafale in varianta navala.
https://www.reuters.com/world/india/india-signs-74-billion-deal-with-france-buy-26-rafale-fighter-jets-2025-04-28/#:~:text=India-,India%20signs%20%247.4%20billion%20deal%20to,Rafale%20fighter%20jets%2C%20official%20says&text=April%2028%20(Reuters)%20%2D%20India,Indian%20defence%20ministry%20told%20Reuters.
22 bucăți în varianta monoloc și 4 in varianta cu dubla comanda.
De adus aminte că indienii mai au 36 Rafale normale și prin contractul asta flota indiana va înlocui Mig 29 navalizate cu Rafale.
Putin cred că turbează. 😄
aproape 300 de milioane de avion
Pe dracu 300 milioane / avion.
Contractul include și alte chestii.
Basca pregătire piloți in Franța și India. Costă.
Plus muniția aferentă . Costă.
Plus un lot de piese de schimb .
Plus ( bănuiesc ) asistenta tehnica . Adică garanția la fata locului. Francezii care o vor face ai salariu, casă poate familie cu ei. Costă și asta.
PS.
Cică și noi vom cumpăra 32 F 35 la 6,5 miliarde dolari. Nu e credibil ca vor costa 203 milioane/ exemplar.
F-35 A = 118 milioane dolari, conform FY (Fiscal Year) 2025, pagina 20
https://comptroller.defense.gov/Portals/45/Documents/defbudget/FY2025/FY2025_Weapons.pdf
Cate fabrici de F35 se deschid in Romania prin contract? Cati Trumpi au pus vre-odata India si aliantele ei in cap dupa 100 de zile mandat?
Indienii pentru vre-o 60 de avioane cumparate primesc fabrica de fuselaje, centre de mentenanta de la motoare la senzori plus stoc de piese. Romania va depinde nu doar de legaturile de date ale avioanelor de SUA, dar si de piesele si de mentenanta lor.
Un avion naval are oricum alte caracteristici si costuri decat unul de hangar cu aer conditionat. Un F35 B costa cu 25% mai mult decat un A.
https://www.popularmechanics.com/military/aviation/a42912833/f-35-availability-problems/
La francezi n-am auzit niciodata sa aiba asemenea probleme de disponibilitate cum au F35-urile inca la atatia ani de la primul model. Rata de disponibilitate la jumatate inseamna practic pret dublu per aparat functional.
https://www.armyrecognition.com/news/aerospace-news/2025/focus-is-the-french-rafale-fighter-jet-a-real-alternative-to-the-us-made-f-35-portugal-planned-to-purchase
La Rafalurile navale disponibilitate e 94%.
Daca pui cap-la-cap, preturile sunt foarte apropiate per aparat capabil de zbor. Diferentele nu din asta vin, ci din tipul de misiuni pe care le pot face unele si altele, de pretul de operare, da capacitatile locale de productie si mentenanta si din dependenta politico-militara fata de producatorii avioanelor.
Avantajele F35:
– stealth-ul se perimieaza pe masura ce radarele, senzorii de infrarosu de pe mai toate modelele de Suhoi aflate in productie si tehnologiile de detectie de la mare altitudine evolueaza
– radarul cu nitrura de galiu se mai poate produce doar de pe stocul Lockheed de materie prima, ca e foarte improbabil sa li se ridice in viitorul apropiat embargoul impus de China pe materiale critice;
– cate s-or mai produce in mod sigur cu materialele de pe stoc or sa le dea la export inclusiv Romaniei, pentru ca americanii sunt oameni de cuvant, ce spun si ce semneaza nu e ca la rusi: Ucraina, Danemarca, Japonia si Canada pot sa confirme.
Rafale are:
– amprenta logistica inferioara cel putin prin rata de disponibilitate mult mai buna; asta inseamna si necesar mai mic de ingineri, ceea ce in Romania e un bottle-neck evident
– viteza superioara inseamna numar mai mic de baze aeriene necesare… din nou, loveste Romania acolo unde a fost sabotata mai bine de coruptia politica
– capacitate superioara de incarcare cu armament, inclusiv cu rachete de croaziera; dupa ce au refuzat sa vina cu Oskosch-uri la licitatia castigata de Hotokar, SUA abia asteapta sa vinda rachete stealth cu bataie la 300 de km in Europa de Est… nu ca ar fi in vre-un fel nevoie de asa ceva, UA doar defileaza cu ele
– disponibilitate sa faca fabrici si sa formeze oamenii pentru ele inclusiv pentru industria de aparare
– Franta e cea mai veche democratie moderna… Romania e (inca) o tara francofona.
„– amprenta logistica inferioara cel putin prin rata de disponibilitate mult mai buna; asta inseamna si necesar mai mic de ingineri, ceea ce in Romania e un bottle-neck evident”
Sursa ?
„– viteza superioara inseamna numar mai mic de baze aeriene necesare… din nou, loveste Romania acolo unde a fost sabotata mai bine de coruptia politica”
Ia mai cauta viteza de croaziera a lui rafale cu arme pe el.
” capacitate superioara de incarcare cu armament, inclusiv cu rachete de croaziera”
https://www.twz.com/air/f-35-shown-carrying-stealthy-long-range-anti-ship-missiles-for-first-time
https://nationalinterest.org/blog/buzz/lockheed-is-preparing-the-f-35-to-carry-new-cheap-cruise-missiles
„– disponibilitate sa faca fabrici si sa formeze oamenii pentru ele inclusiv pentru industria de aparare”
Rafale a refuzat sa faca parteneriat cu hal.
„– Franta e cea mai veche democratie moderna”
mai citeste
https://www.weforum.org/stories/2019/08/countries-are-the-worlds-oldest-democracies/
Comentariul e tehnic si concluzia pe care am incercat sa o argumentez, pragmatica: F35-urile au ramas in comparatie cu Rafale doar visul unei tichii de margaritar dupa ultima trumpiada. Au sistemele de razboi electronic cele mai bune din lume, dar nu se vor mai produce mult timp. Costurile si logistica sunt pe palierul urmator.
Sursa : am intrebat un AI american… sa nu zici ca ala frantuzesc e partinitor 😛
In linii mari, e nevoie de mai putini specialisti, cu calificari mai putin exotice doar pentru mentenanta unui singur avion (un set de trei a fost intrebarea mea, ca pt o misiune de diplomatie, nu una de lupta efectiva). Asta inseamna ca pt acelasi numar de aparate operationale e nevoie de un numar mult mai mare de oameni la sol, spre dublu.
„While specific personnel numbers for overseas deployments can fluctuate based on mission specifics, duration, and the operating environment, we can provide a comparative overview based on the general support philosophies of each aircraft.
### Rafale
The Dassault Rafale is known for its relatively lower maintenance demands and higher dispatch reliability compared to some of its contemporaries. This is partly attributed to its design and the integrated logistics support system developed alongside the aircraft.
* **Lower Maintenance Footprint:** The Rafale is designed to require less specialized and heavy ground support equipment. Many maintenance tasks can be performed on the flight line.
* **Modular Design:** The modularity of the Rafale’s airframe and engine (M88) facilitates quicker component replacement, reducing downtime and the need for extensive on-site repair facilities. For example, the M88 engine can be changed and the aircraft made ready for flight again within an hour.
* **On-board Systems:** The Rafale incorporates an on-board oxygen generation system (OBOGS) and a closed-loop nitrogen cooling circuit for optronics, reducing the need for external oxygen and nitrogen supply chains during deployments.
* **Weapon Loading:** A single advanced, battery-powered, remotely operated weapon loader (Sefiam 1602e) can handle all external stores, weapons, pods, and pylons, potentially reducing the number of personnel and equipment required for armament operations.
* **No Depot-Level Inspections:** Unlike some older generation aircraft, the Rafale’s airframe and engine do not require time-consuming and costly periodic depot-level inspections, which can impact deployment timelines and support needs.
**For a deployment of 3 Rafale aircraft for 2 months abroad, the support personnel would likely include:**
* **Pilots:** 3-6 (depending on sortie rates and crew duty cycles)
* **Maintenance Technicians:** This would be the largest group, including specialists for airframe, engines, avionics, armament, and potentially non-destructive testing. The exact number would depend on the anticipated flight hours and potential for in-theater maintenance. Estimates suggest a smaller team compared to the F-35 due to the Rafale’s design for easier maintenance.
* **Armament Specialists:** To handle the loading, unloading, and maintenance of weapons systems.
* **Logistics Personnel:** To manage spare parts, supplies, and transportation.
* **Mission Planning and Intelligence Staff:** To support mission execution.
* **Communication and Electronic Warfare Specialists:** To maintain and operate related systems.
While a precise number is not readily available in the provided search results, the emphasis on the Rafale’s lower operating costs and maintenance requirements suggests a potentially smaller support footprint compared to the F-35A for a similar deployment.
### F-35A
The F-35A, being a fifth-generation fighter with advanced stealth capabilities, sensor fusion, and complex integrated systems, typically requires a more extensive support structure.
* **Stealth Technology:** Maintaining the F-35’s low observable characteristics requires specialized maintenance and handling procedures, potentially increasing the number of technicians and the complexity of deployed facilities.
* **Advanced Avionics and Software:** The sophisticated avionics, sensors, and software of the F-35 necessitate highly trained specialists for maintenance and system management.
* **Autonomic Logistics Information System (ALIS) / Operational Data Integrated Network (ODIN):** While designed to streamline logistics and maintenance, these systems themselves require trained personnel for operation and support. Historically, ALIS had reliability and transparency issues, potentially leading to a larger support staff to manage and troubleshoot the system, although it has been replaced by ODIN.
* **Dependency on External Support:** Some reports suggest that F-35 operations can be more dependent on the U.S. maintenance frameworks and supply chains, which could influence the personnel required for an overseas deployment.
**For a deployment of 3 F-35A aircraft for 2 months abroad, the support personnel would likely include:**
* **Pilots:** 3-6 (similar to the Rafale, depending on operational tempo)
* **Maintenance Technicians:** A larger team is generally expected compared to the Rafale, encompassing specialists for low observability maintenance, advanced avionics, software systems, airframe, engines, and armament.
* **ALIS/ODIN Specialists:** Personnel trained to operate and maintain the aircraft’s logistics and information system.
* **Cybersecurity Personnel:** To protect the F-35’s advanced systems and data links.
* **Armament Specialists:** For handling and maintaining the F-35’s internal and external weapons.
* **Logistics Personnel:** To manage the potentially more complex supply chain for F-35 components.
* **Mission Planning and Intelligence Staff:** Similar requirements to the Rafale.
* **Communication and Electronic Warfare Specialists:** For the advanced electronic warfare capabilities of the F-35.
### Comparison
Based on the inherent design philosophies and available information, it is reasonable to infer that **the Rafale would likely require fewer support personnel for a similar overseas deployment compared to the F-35A.** The Rafale’s emphasis on maintainability, modularity, and self-sufficiency in terms of on-board systems contributes to a potentially smaller logistics and maintenance footprint. The F-35A’s advanced and stealth-focused design, along with its complex support systems, generally necessitates a more extensive team of specialists.
**It’s important to note that the actual numbers can vary significantly based on the specific mission requirements, the level of in-theater maintenance capability desired, and the support infrastructure available at the deployment location.** However, the underlying principles of each aircraft’s support needs suggest a leaner support structure for the Rafale in comparison to the F-35A.” (interogare de azi, Gemini.ai)
Legat de partea cu democratia, mesajul era ascuns dupa nodul din papura.
Comentariu tehnic my ass ai spus numai prostii si balarii.
Iar acum ai postat citez ” WOULD LIKELY INCLUDE ”
Na iti scot eu din plapuma de balarii.
„While a precise number IS NOT READILY AVAILABLE in the provided search results, the emphasis on the Rafale’s lower operating costs and maintenance requirements SUGGEST A POTENTIALLY smaller support footprint compared to the F-35A for a similar deployment.”
Deci daca si cu parca s-au plimbat in barca….
p.s.
AI-urile astea de tip chatgpt,gemini,deepseek sunt extrem de proaste cand le iei la bani maruti pe un subiect. Sunt capabile doar sa iti spuna ce vrei sa auzi dar nu au nici un fel de intelegere a subiectului.
„La Rafalurile navale disponibilitate e 94%. ”
:)))))))))))))) E si greu avand in vedere ca toate sunt 41 si opereaza pe acealasi port-avion.
Sa ne spui care ar fi fost daca erau 1200 imprastiate pe tot globul cum era cu rata asta.
Nu mai spun ca e mai mult un instrument de masurat
Daca ai tupeu, intreaba-l cite luni la doi ani navigheaza Charles de Gaulles.
Esti ok? India va face motoare pt Rafale? Senzori? Procesoare? India va face chestiile destepte pt Rafale? A, va face bucati de fuselaj. Pai asta fac pt F-35 vreo zece tari. Si crede-ma, consider achizitia de F-35 de catre Romania o imbecilitate
@stefan60
Ce pregatire visezi ? Indienii deja opereaza aparatul si au proprii instructori si tehnicieni.
Deja exista o buna parte din infrasctructura pentru avioanele astea. Pretul ala chiar nu se mai justifica prin iteme aferente.
Cum ti-a scris si Razvan f35 118 bucata si inca 80 chestii extra (in conditiile in care noi nu operam aparatul si asta chiar ii trebuie niste facilitati speciale)
Rafale sa coste aproape 300 de milioane bucata e o mega teapa. Singura explicatie e ca india se pregateste de razboi cu pakistan si se grabeste cu achizitiile si astia au luat si pielea de pe ei.
Cresc tensiunile intre india si pakistan pe zi ce trece.
India, Pakistan exchange small arms fire, China urges restraint
India said on Monday it had responded to ‘unprovoked’ small arms firing from Pakistan along the de facto border for the fourth consecutive night, as it deepens its search for militants in the region following last week’s deadly attack on tourists in Kashmir.
After the April 22 attack that killed 26 people, India has identified two of the three suspected militants as Pakistani, although Islamabad has denied any role and called for a neutral probe.
https://www.reuters.com/world/asia-pacific/india-pakistan-exchange-small-arms-fire-across-kashmir-border-fourth-night-2025-04-28/
Conspirationistul din mine vede ceva bat bagat prin gard de altii sa ii forteze pe indieni sa-si aleaga tabara.
India a semnat luni un acord cu Franţa pentru achiziţionarea a 26 de avioane de luptă Rafale, produse de grupul Dassault Aviation, destinate Marinei sale militare, a anunţat Ministerul indian al Apărării, relatează agenția de știri AFP.
https://www.g4media.ro/india-a-semnat-un-acord-cu-franta-pentru-achizitionarea-a-26-de-avioane-de-lupta-rafale.html
https://hotnews.ro/acord-romania-sua-pentru-dezvoltarea-unui-lant-de-baterii-verzi-in-muntii-carpati-primul-pas-studiu-de-fezabilitate-1957943
O serie de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj (CHEAP – uri) vor fi construite în tot lanțul Carpatic, susține ministrul energiei Sebastian Burduja. În acest sens, a fost semnat un acord între Laboratorul Național pentru Energie Regenerabilă (NREL) din SUA, entitate coordonată de Departamentul pentru Energie, și compania românească de stat Hidroelectrica.
https://hotnews.ro/pana-de-curent-masiva-in-spania-si-portugalia-autoritatile-investigheaza-un-posibil-atac-cibernetic-de-amploare-1957832
Razboi hibrid oare? Isi testeaza baietii de la Est skill-urile?
– Pană masivă de curent în Peninsula Iberică. UPDATE. Companiile energetice au început să restabilească alimentarea cu electricitate în nordul și sudul Spaniei. Oficialii estimează că ar putea dura până la zece ore, pentru reluarea furnizării în toată țara. Cauza nu a fost, încă, stabilită.
https://www.biziday.ro/317686-2/?biziday_revision=1
Probleme majore în peninsula Iberică.
Ce să fie, ce să fie?
Părerea mea, hâc…
O fi chestia aia împotriva cărora nu se mai apără americanii, că Putin nu-și atacă pionii de vază. Cyb, ceva, Ciberiada sau ceva de genul.
@canaris & shatky. * … Isi testeaza baietii de la Est skill-urile? … *. Adevăru’ e că după ce-am văzut skill-uri de skill-uri în alegerile de la noi, e greu să nu vezi skill-uri peste tot …
Ca și cauză posibilă mai degrabă aș pune absența sistemelor PHES (acumulare de hidroenergie) în Spania – deci absența acestor sisteme nu e doar piedică în instalarea de capacități energetice regenerabile cu mare volatilitate, ci și capacitate redusă de a face față fluctuațiilor de energie tot mai ample – mai demult citeam de vârfurile de consum din timpul Super-Bowl care au dat peste cap rețeaua în niște state americane.
Problema spaniolilor e că nu prea au locații pentru acumulări hidroenergetice cu pompaj. Doar la noi Tarnița-Lăpuștești nu e înaltă trădare, e doar indolență de citat prin articole de subsol …
https://www.politico.eu/article/huge-blackouts-cripple-power-supply-in-spain-and-portugal/
Top official says there’s currently no indication of a cyberattack, as grid operator works to restore power.
Spain and Portugal lost power Monday in a massive electricity blackout that affected public transport systems, traffic lights, hospitals, manufacturing and nuclear power plants.
Outages were reported from Madrid to Lisbon, with large parts of the Iberian Peninsula without power as of early Monday afternoon.
The blackout was caused by a “very strong oscillation in the electrical network” that led Spain’s power system to “disconnect from the European system, and the collapse of the Iberian electricity network at 12:38,” said Eduardo Prieto, director of Spanish transmission system operator Red Eléctrica.
Prieto refused to speculate as to what had caused the power surge and declined to say if a cyberattack could have contributed to the blackout. While the flow of electricity has been reestablished in some parts of Spain, he added that it would take between six and 10 hours to have service fully restored throughout the rest of the country.
„At the moment there is nothing that allows us to say that there is any kind of sabotage or cyberattack,” said European Commission Executive Vice President Teresa Ribera, a former top minister in the Spanish government.
„And obviously we are working with the utmost caution and we will have to continue investigating to determine what are the specific causes that have generated this incident, which is one of the most serious that have been recorded in Europe for a long time,” Ribera added.
Spain and Portugal have a highly integrated energy grid that operates as an energy island and is linked to the rest of Europe through a small number of cross-border interconnections with France.
Un atac informatic caruia sa i se gaseasca niste autori clari? Impotriva a doua (trei) tari NATO? Nu e cam sinucigas?
UPDATE Ora 17.26: Un „fenomen atmosferic rar” se află la originea penei de curent, afirmă operatorul portughez.
REN, operatorul de rețea din Portugalia. Susține că pana de curent care a afectat Portugalia a fost cauzată de o defecțiune în rețeaua electrică spaniolă, legată de un „fenomen atmosferic rar”, potrivit Sky News.
REN spune că, din cauza variațiilor extreme de temperatură din Spania, au existat „oscilații anormale” în liniile de foarte înaltă tensiune.
https://www.g4media.ro/breaking-live-pana-masiva-de-curent-in-spania-si-portugalia-reuniune-de-criza-a-guvernului-de-la-madrid-presedintele-consiliului-european-nu-exista-indicii-privind-vreun-atac-cibernetic.html
https://www.g4media.ro/agentia-europeana-pentru-securitate-cibernetica-monitorizeaza-indeaproape-pana-de-curent-masiva-din-spania-nu-s-a-confirmat-inca-daca-este-vorba-despre-un-atac-cibernetic.html
Probabil variații bruște apărute instant în câteva zone vecine interconectate care au căzut. Apoi efectul de domino. Nici în 1977 când noi am fost în blackout nu au fost cyberteroristi, nici nu erau în proiect încă la mama lor😊
Nu mai porni și tu corul, ca ajungem imediat la vaxxati și noile cărți de identitate cu cipuri care îți fura sufletul…
Am auzit ca nu-l fura daca e mic, rau si negru.De suflet zic.
Vorba aceea a lui Shakespeare: „He who shall not pay for cybersec… thou will be f**cked”. Sau Bronte a spus-o… nu mai stiu.
https://www.youtube.com/watch?v=XVf_mDe8O40
bundeswehr
pt cei interesanti un neamt iexplica de ce ai nevoie ca sa nu faci fuchs submarin
Meine Leute!
https://defapt.ro/investigatii/otokar-confirma-dezvaluirile-defaptro-blindate-ciuntite
În cazul unei explozii, are toate șansele să se desfacă ca o banană, dar văd că nu deranjează pe nimeni această problemă”, a spus o sursă din cadrul MApN pentru DeFapt.ro.
https://defence-blog.com/estonia-opens-first-military-drone-training-hub/
In fapt confirma ca blindajul nu a fost afectat…mananca kkt astia..
Asta cu estonia e o stire mare. De ceva timp ma tot gandesc la treaba asta ca e mai important sa ai operatori de drone decat mii de drone in depozit.
Din ce am citit pe internet partea grea la drone nu e operarea lor ci mentenanta, armarea munitiei si alte chestii d’astea practice de dorel.
Construirea resursei umane mi se pare mult mai importanta decat achizitionarea de drone in numere foarte mari.
mda, sportul national critica are cei mai mulți adepți care vând fițuici. Fix ca in cazul acționarului oligarh rus, care dealtfel e un actionar minoritar la o firma care si ea e acționar minoritar la un partener al turcilor care vor asambla vehiculul. De la asta s-a ajuns ca rusii fac blindatele….dar nimeni nu mai verifica, toti halesc pe nemestecate orice kkat.
Asa si cu greutatea, pai dobitocul e ala care a impus limita de greutate folosita acum 20 de ani, azi nimeni serios nu mai fabrica asa ceva pentru ca greutatea are impicare directa in nivelul de protecție.
Faptul ca turcii vor sa scurteze consola spate este soluția cea mai buna și corecta, pentru ca nu vor afecta ampatamentul care implica modificări mari la transmisie si diagrame de viraj si nici nu va altera blidajul pentru locurile dintre punți. Are ceva impact in distribuția de mase ce poate influenta capacitatea de tracțiunea 4×4, dar se rezolva.
Mereu ma gândesc ce-i poate multumi pe romani, nația cu cei mai mulți oameni destepti din auzite si specialiști în vaicareala.
@XV are dreptate, militarii vor mereu lucruri premium, ca e viata lor in joc, dar dacă ești o tara care trăiești din credite pentru ca banii se duc pe petreceri și chefuri, e ok sa-ti iei și calitate medie, atâta timp cât tu oricum azi ești în plua goala și te dai cu rable de minim 40 de ani în care ești garantat mort sau schilodit si daca trage cineva si cu un 7,62 lung. TABC79 pe care îl înlocuiește e o conserva de tabla inghesuita in care ai mai multe șanse sa scapi daca stai pe ea ca in remorca unui tractor.
Faptul ca se va castiga experienta prin implicarea industriala este un mare +. Mai mult, nu vede nimeni cu ce viteza au percutant turcii si ce capacitate industriala au si cat de repede pot customiza?
Vad și teorii gen „dictatura, bat demonstranti” …are cineva idee că politia americana este una dintre cele mai brutale din lume și acolo daca faci pe nebunul îți poți lua în glonț in picior nu o bata pe spate.
https://www.ecuradio.eu/2025/04/european-council-assist-armed-forces/
https://www.forcesnews.com/services/gurkhas/new-400-strong-kings-gurkha-artillery-regiment-announced
https://x.com/ColbyBadhwar/status/1916944904170967225
The US State Department has approved a possible Foreign Military Sale to Romania of 1 PATRIOT Fire Unit, including 1 AN/MPQ-65 Radar Set, 1 AN/MSQ-132 ECS, 2 M903 Launchers, and one EPP, plus other associated equipment and services for an estimated cost of $280 million.
︀︀
︀︀This is to replace the Fire Unit that was donated to Ukraine.
︀︀
︀︀The prime contractors would be Raytheon and Lockheed Martin.
︀︀
︀︀”The description and dollar value are for the highest estimated quantity and dollar value based on initial requirements. Actual dollar value will be lower depending on final requirements, budget authority, and signed sales agreement(s), if and when concluded.”
Deci fara LTAMDS.
Cam intra la apa sistemele astea.
De la 8 lansatoare pe sistem, la noi se ajunsese cu 4. Asta vad ca are 2.
https://www.dsca.mil/Congressional-Notification-Archive/Article/4167631/romania-patriot-air-defense-system
Ca de obicei, au acceptat ce am cerut noi, si noi chiar asa am cerut, 2 lansatoare.
„The Government of Romania has requested to buy one (1) AN/MPQ-65 Configuration 3+ Increment 3 radar set; one (1) AN/MSQ-132 Engagement Control Station; two (2) M903 launching stations; and one (1) Electrical Power Plant (EPP) III”
Zici ca nu ne-au ajuns banii de 4 si au zis baietii ca merge cu 2.
Cine puii mei mai are sistem Patriot cu 2 lansatoare ?
Este o înlocuire pentru ce le-am dat ucrainenilor, nu o baterie complet nouă și separată de cele 4 pe care le aveam până acum. Probabil că le-am dat doar strictul necesar pentru o baterie, adică două lansatoare, de unde își mai adaugă ei din celelalte baterii și componente donate anterior.
Pai au plătit „ai noștri” cu banii primiți moka de la alții.
Nu au pus ( cred) un dulău. Pardon . Dolar.
Deci tot ce a debitat imitația aia de miniștru ( cu nimic mai breaz decât înaintașii lui din coaliția asta catastrofala) e minciună.
Se laudă că vine ” scula” și cu radarul ăla nou care ” vede” la 360 grade.
Falsa și lauda asta.
Dar noi de ce am ales cu 4 lansatoare și nu cu 6-8?
Că așa am avut buget
”The new M903 Launching System has a modular design capable of holding a total of 4 PAC-3 launching canisters (16 missiles), 12 PAC-3 MSE canisters (in 3 rows of 4), or 4 PAC-2 GEM canisters.
It can mix different missiles, such as 6 PAC-3 MSE canisters (in 3 rows of 2) and either two PAC-3 canisters (8 missiles) or two PAC-2 canisters on the same launcher, down to combinations of a single PAC-2 canister, a single PAC-3 canister (4 missiles), 4 PAC-3 MSE canisters (in 2 rows of 2) or 2 PAC-3 MSE canisters in a single row.
In December 2023 it was stated that production of Patriot interceptors was 550 a year and would be increased to 650 a year in 2024.”
S-au dus 2 mituri, nu costa 1 miliard, cea mai noua versiune nu are ltamds, aia e ceva special pe care il achizitionezi separat.
„România va achiziționa un sistem de ultimă generație, mai performant decât cel donat”, a precizat ministrul Angel Tîlvăr” hehehe
Cum se face că are doar 2 lansatoare ? Parcă ale noastre aveau 4 (de la 6-8 cât ar trebui să aibă în mod normal) ? Poate doar 2 le-am dat și noi și am păstrat restul pentru noi, sau nu fuseseră livrate toate.
Se vorbea in perioada cand am donat, ca Olanda, se pare avea de dat niste lansatoare si cerea ca ceilalti sa vina cu restul sa completeze sistemul , dar nu gasise amatori ! Posibil sa le fi dat in completare la sistemul donat de noi.
Dacă știrea e corectă, deși mai mult ca sigur vor nega, pentru yankei e rușinos să nu mai poți apăra un portavion și să recurgi la manevre evazive!😈
According to CNN, today’s incident in the Red Sea involving the loss overboard of both a F/A-18E “Super Hornet” and tow tractor from the main hanger bay of the USS Harry S. Truman (CVN-75), occurred while the Truman was carrying out “evasive maneuvers” to avoid incoming fire from the Iranian-backed Houthis in Yemen.
https://x.com/sentdefender/status/1916957260640661690
https://www.twz.com/news-features/f-a-18e-super-hornet-slides-off-deck-while-uss-harry-truman-was-evading-houthi-attack
Da, RM, articolul confirmă știrea inițială, iar eu mă întreb: unde erau distrugîtoarele și crucișătoarele din escortă și ce făceau de a ajuns portavionul să facă manevre evazive pentru a scăpa de niște drone/rachete houthi?
Or fi fost drone navale, ca houthi au si asa ceva sau drone mici la rasul valurilor,care au fost detectate tarziu…..
Daca cu turbatii astia, s a ajuns la un asfel de moment , pentru evitarea pericolului sa faci „drifturi” nici nu vreau sa ma gandesc ce v a face China cu portavioanele americane…In cazul unui razboi toate vor ajunge pe fundul oceanelor, iar avioanele decolate,care nu vor avea unde ateriza vor cadea in ocean ca in 44′. Bombardierele cu raza lunga, suburile si rachetele tomohawk sunt baza….
Cred ca mai repede este o procedura standard ca în cazul în care se identifica amenințări la adresa portavionului/ grupului naval, sa se execute manevre evazive. Nu riști nimic, și credca procedura nu face distincție între China și „descultii” de houtii.
Probabil dacă nu făcea manevrele astea, căpitanul „sarea” peste bord, nu avionul ala.
Fast and Furious – Houthi Drift
Hi,Hi. da nu e de ras e de plans cu panaramele astea de Hothi ! La cat i a bombardat americanii, tot au rachete,drone si le pot dirija, cu ce ?, de unde ? si de unde oameni la descultii aia ? Eu cred ca toti specialistii lor sunt militari iranieni.
Pakistan defence minister says military incursion by India is imminent
https://www.reuters.com/world/pakistan-defence-minister-says-military-incursion-by-india-is-imminent-2025-04-28/
Aici e posibil să se sparga buboiul rau de tot, cu tiganiada atomica.. Riscul de escaladare e ridicat și de calmare a capatanilor infierbantate și de o parte și de alta, tinde catre zero.
https://saudigazette.com.sa/article/651328/SAUDI-ARABIA/Localization-in-Saudi-military-industries-rises-to-1935
Oare știm și noi care ar fi procentajul nostru? 10-15% ?
La cati bani au cred ca pt ei industria de armament este un hobby. De atacat nu-i ataca nimeni. Au si alianta SUA !
29 Aprilie – Ziua Veteranilor de Război
Onorăm memoria celor care au luptat pentru România!
https://x.com/MApNRomania/status/1917093645729009976
Respect!
Am acasa poza cu veterani raniti in muntii tatra zona zvolen,cu scris pe spate pt destinatar strabunicamea, raniti in spital la Campu Lung Moldovenesc
Bunica-meu s-a intors pe jos de acolo. Nu am auzit sa fi spus ca a fost ranit, dar nici nu a vorbit vreodata foarte mult despre ce a facut in razboi, atat ca fusese la Geniu.
I-au ramas o manta groasa (o mai punea pe viteii proaspat fatati, sa ii incalzeasca) si o centura (o punea pe copii, ulterior pe nepotii lui, cu maiestrie, cand faceam vreuna!)
Onoare lor si recunostinta !
Iata dece „suveranistii”(?) lui Simion nu voiau sa donam un Patriot catre Ucraina, atacata de rusi ! 1. Ii ajutam sa se apere 2. NOI primeam o arma mai perfectionata !
https://www.defenseromania.ro/vine-patriot-in-cea-mai-moderna-versiune-in-locul-celui-donat-ucrainei-sua-au-aprobat-vanzarea-catre-romaniam-dar-plata-o-vor-face-trei-aliati_633502.html
„Mai știm că sistemul va veni în cea mai modernă versiune, mai performantă decât cea donată. Speculăm că noul sistem va integra atât interceptori de ultimă generație PAC-3 MSE, cât și radarul LTAMDS, care are capabilității de operare pe un sector complet, însemnând că ”vede la 360 de grade”.
Hmm, daca Joianul comunica mai cu abitir, chiar riscam sa avem un presedinte decent. In sfarsit un deal avantajos pentru noi.
Imi caut ceva cuvinte… ca la situatii de genul, chiar nu stiu ce sa mai scriu/zic…
– https://www.defenseromania.ro/esecul-m10-booker-cum-a-ajuns-sua-sa-construiasca-un-tanc-de-care-nu-are-nevoie-m10-trebuia-sa-fie-parasutabil-dar-acum-armata-il-refuza_633505.html
De la alții, cu pretenții. Bine, și cu antecedente…
Părerea mea, hâc…
https://www.congress.gov/crs-product/IF11859
,,Divizia 101 Aeropurtată a ajuns la concluzia că noile blindate M10 Booker, concepute pentru infanterie și care ar fi trebuit să înlocuiască tancurile Sheridan scoase din serviciu, sunt prea grele pentru infrastructura de la Fort Campbell. Un proiect care ar fi trebuit sistat, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Presa din State arată cu degetul către eșecul M10 Booker și îl numește un caz elocvent de birocrație a Pentagonului.”
https://m.defenseromania.ro/esecul-m10-booker-cum-a-ajuns-sua-sa-construiasca-un-tanc-de-care-nu-are-nevoie-m10-trebuia-sa-fie-parasutabil-dar-acum-armata-il-refuza_633505.html
Reeditarea episodului Bradley?! Oricum, fără alte comentarii!!!
Frățică, ăstora de la o vreme nu le mai iese nimic(doar ochii din cap ca la melc😂😂). Dar nimic!Vai mama lor. Cheltuiesc UN TRILION $ anual și au arme reșapate la nesfârșit de juma de secol sau mai mult.
patrihotii si suveranistii evident nu inteleg nimic, nici n-ar deschide o astfel de stire
https://romania.europalibera.org/a/ue-ia-in-calcul-decuplarea-moldovei-de-ucraina-in-procesul-de-aderare/33399814.html
Asta trebuia făcut de mai demult. Nici nu știam că sunt la pachet. România ar trebui să împingă această decuplare.
https://www.youtube.com/watch?v=qgZ9OJiQ88o
Alegeri unde se termină NATO. Ce așteaptă de la viitorul președinte românii ce trăiesc lângă război
Ei au nevoie de mai multă apărare dar votează cu suveraniștii.
https://www.libertatea.ro/stiri/razboi-intre-guvern-si-comisia-europeana-privind-inchiderea-termocentralelor-pe-carbune-nu-inteleg-cum-functioneza-sistemul-energetic-5287544
Eh, iată cum birocrația UE crește voturile ,,suveraniștilor și anti-UE”!
„Transelectrica a transmis încă de anul trecut zeci de pagini de documente, dar oficialii care se ocupă de PNRR pur și simplu nu înțeleg cum funcționează sistemul energetic. Cei de la DG Energy (Directoratul General pentru Energie – n.r.) înteleg, dar finanțiștii care se ocupă de PNRR, nu. Sunt pur și simplu niște birocraț
Spania își produce cea mai mare cantitate de energie asigurată din surse regenerabile, acestea adunând 66% din totalul capacității instalate și 56% din producție în 2024. Dar acestea sunt intermitente: fermele eoliene funcționează doar când bate vântul, iar centralele fotovoltaice nu produc după ce apune soarele. Transelectrica, operatorul român sistemului energetic național, a avertizat anul trecut că energia regenerabilă deja aduce instabilitate în sistem, risc de pene și prețuri mai mari.
România își instalează deja mai multe capacități regenerabile decât și-a asumat, iar față de 1990 România și-a redus cu 77% emisiile, cel mai mult din Uniunea Europeană și mai mult decât orice altă țară europeană”
https://united24media.com/latest-news/hungarys-parliament-votes-to-exit-international-criminal-court-over-impartiality-concerns-7976
https://thedefensepost.com/2025/04/28/romania-boost-army-tensions/
https://defence-blog.com/next-gen-k9a3-howitzer-breaks-cover/
https://www.g4media.ro/breaking-premierul-ciolacu-anunta-sprijin-oficial-pentru-spacex-dupa-testele-pozitive-din-romania-ancom-va-cere-revizuirea-standardelor-internationale-in-materie-de-sateliti-in-bene.html
https://www.stiripesurse.ro/mapn-reactie-dupa-ce-o-femeie-a-murit-intr-o-explozie-in-laboratorul-artileristic-al-armatei_3664716.html
Mai multe detalii , cate buc din fiecare si pentru ce arme…https://monitorulapararii.ro/turcii-de-la-otokar-dau-semnal-spre-romania-investitii-mari-sunt-asteptate-la-automecanica-medias-unde-se-vor-produce-781-de-vehicule-cobra-ii-pentru-1-58180
c) Autovehicul tactic blindat de tip uşor cu turelă telecomandată – 2 bucăţi;
Ciudat Pentru doar 2 bucati (??) s-a initiat litigiul ELMET (ELBIT) cu ProOptica ?
Sau au redus astia nr-ul pana la derizoriu ca sa faca litigiul neinteresant …
Da, nu mai spun de un aruncator de 120mm tractat, cine dracu a mai vazut asa ceva ?
Singura presupunere este că sunt luate doar pentru a vedea cum se comportă și ulterior vor mai comanda un lot separat. Eu, unul nu cred că astea vor fi toate. Nu știu dacă apare pe undeva eatimativul necesar pentru astfel de vehicule.
https://www.defenseromania.ro/rusia-se-pregateste-sa-elibereze-teritorii-nato-armata-rusa-extinde-baze-militare-la-frontiera-scandinava-si-stocheaza-aproape-toata-productia-de-tancuri-t-90m_633513.html
Fake news!!
https://theaviationist.com/2025/04/28/jsm-for-norways-f-35s-ready/
https://www.dsca.mil/Congressional-Notification-Archive/Article/4168673/poland-aim-120d-advanced-medium-range-air-to-air-missiles
The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of Poland of AIM-120D Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles and related elements of logistics and program support for an estimated cost of $1.33 billion. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.
The Government of Poland has requested to buy four hundred (400) AIM-120D3 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM); sixteen (16) AIM-120D3 AMRAAM guidance sections, including either Selective Availability Anti-Spoofing Modules or M-Code; and one (1) AIM-120 AMRAAM Instrumented Test Vehicle.
Rusia devine, astfel, o boala:
https://united24media.com/latest-news/russia-returned-ukrainian-journalist-viktoria-roshchynas-body-without-internal-organs-7968
Nici nu vreau sa ma gandesc prin ce a trecut saraca femeie.
Și cred ca sunt mult mai mulți 😞
Pur si simplu animale…
Jurnalistul de investigatie Victor Ilie a identificat implicarea unei infrastructuri de mii de influentatori pe care o companie numita AdNow LLP o construia din 2016. Desi inregistrata in Marea Britanie, AdNow era o unitate a Ad.Ru, o companie fondata de o fosta personalitate a televiziunii de stat ruse, care a condus campaniile publicitare pentru alegerile prezidentiale ale lui Dmitri Medvedev in 2008 si ale lui Vladimir Putin in 2012.
https://www.aktual24.ro/romania-ar-trebui-sa-primeasca-scuze-din-partea-lui-jd-vance-anunta-prestigioasa-agentie-de-presa-bloomberg-curtea-constitutionala-a-romaniei-a-avut-motive-sa-anuleze-alegerile-din-noiembrie/
La multi ani Infanteriei Romane, arma al carui stat de rezerva il populez si eu de anul trecut. Tot 30 aprilie este si ziua logisticii militare, ori Cel de Sus s-a gandit si la căpșorul meu, sa nu fie aglomerat cu tinerea de minte a doua zile de arma…
Doamne feri! si La multi ani dragi camarzi infanteristi si logisticieni, oriunde va aflati.
Nu stiu daca a mai pus cineva asta aici. Iulian Fota, nuanteaza la un moment dat pozitia noii administratii americane fata de Romania.
https://www.youtube.com/watch?v=zSf_ph-I7vQ
Russian Drone Protection
https://www.armadainternational.com/2025/04/russian-drone-protection-electronic-warfare-2/
Ukraine needs large quantities of electronic warfare systems and capabilities from her allies
https://www.armadainternational.com/2025/04/interview-colonel-ivan-pavlenko-electronic-warfare/
High Power Microwave Weapon For Taking On Drone Swarms
https://www.twz.com/land/marines-get-their-first-high-power-microwave-weapon-for-taking-on-drone-swarms
https://defapt.ro/investigatii/otokar-confirma-dezvaluirile-defaptro-blindate-ciuntite?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery
Anduril announces lighter, smaller Pulsar jammer
https://www.defensenews.com/pentagon/2025/04/29/anduril-announces-lighter-smaller-pulsar-jammer/
Marines want to add counter-drone weapon to amphibious vehicle
https://www.defensenews.com/unmanned/2025/04/29/marines-want-to-add-counter-drone-weapon-to-amphibious-vehicle/
Estonia to launch explosives factory in regional rush for ammunition
https://www.defensenews.com/global/europe/2025/04/28/estonia-to-launch-explosives-factory-in-regional-rush-for-ammunition/
The Marines are slated to receive the first batches of four dozen mobile fires and missile platforms key to the Corps’ plans to fight dispersed across multiple islands alongside the Navy.
Between now and March 2026, the Corps will receive batches of its new Navy-Marine Expeditionary Ship Interdiction System, or NMESIS, which includes a Naval Strike Missile mounted on a Joint Light Tactical Vehicle platform with semi-autonomous and autonomous capabilities to launch remotely.
https://www.defensenews.com/land/2025/04/29/this-unit-will-be-the-next-to-field-the-corps-ship-killing-missile/
Rheinmetall opens maintenance facilities to support ADF
https://www.janes.com/osint-insights/defence-news/land/rheinmetall-opens-maintenance-facilities-to-support-adf
India steps up defence and security engagement with its island neighbours
https://www.iiss.org/online-analysis/online-analysis/2025/04/india-steps-up-defence-and-security-engagement-with-its-island-neighbours/
Breaking News | South Korea officially enters the race for sixth-generation fighter jets to reshape the future of air supremacy.
https://armyrecognition.com/news/aerospace-news/2025/breaking-news-south-korea-officially-enters-the-race-for-sixth-generation-fighter-jets-to-reshape-the-future-of-air-supremacy
Poland Set to Field Advanced AIM-120D3 Air-to-Air Missiles Approved by US Foreign Military Sale.
https://www.armyrecognition.com/news/army-news/2025/poland-set-to-field-advanced-aim-120d3-air-to-air-missiles-approved-by-us-foreign-military-sale
Patria Arctic Event 2025
https://www.edrmagazine.eu/patria-arctic-event-2025
Rebalancing European Joint Fires to Deter Russia
https://www.rusi.org/explore-our-research/publications/occasional-papers/rebalancing-european-joint-fires-deter-russia
https://techrider.ro/actualitate/breaking-ancom-despre-testele-desfasurate-de-spacex-in-romania-o-premiera-pentru-intreaga-lume-au-demonstrat-ca-sistemele-moderne-de-comunicatii-prin-satelit-pot-coexista-cu-infrastructura/
Trist dacă se confirmă: https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/scandal-de-coruptie-in-armata-militari-si-personal-civil-din-sibiu-suspectati-ca-ar-fi-furat-combustibil-si-bunuri-timp-de-un-an
The buyers describe themselves as environmentalists from NATO countries who want to protect the land.
https://www.foxnews.com/world/norway-raises-security-concerns-manhattan-sized-arctic-land-sale-rising-tensions
https://hotnews.ro/un-sistem-inspirat-de-jocurile-video-ofera-trupelor-ucrainene-puncte-pentru-fiecare-militar-rus-ucis-si-tanc-distrus-ce-pot-face-cu-punctele-adunate-1960099
https://alba24.ro/brigada-operatiuni-speciale-alba-iulia-a-ajutat-la-capturarea-unor-militari-care-furau-benzina-dintr-o-unitate-militara-din-sibiu-1079294.html
https://timponline.ro/zboruri-la-joasa-altitudine-cu-avioane-de-lupta-in-spatiul-nostru-aerian/
https://defence-blog.com/kongsberg-demonstrates-counter-drone-capabilities-on-acv/
https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/video-botosani-survolat-ore-in-sir-de-o-aeronava-militara-a-efectuat-mai-multe-manevre-neobisnuite-apoi-s-a-indreptat-spre-bucuresti–1749458.html
https://www.monitoruldevrancea.ro/2025/04/28/foto-militarii-vranceni-au-finalizat-cu-succes-misiunea-din-bosnia-si-hertegovina-si-s-au-intors-acasa/
Ceva exerciții prin Bihor? Alaltăieri si azi un Sikorski Black Hawk de la MK tot aterizează la Aeroportul Oradea. E inarmat cu rachete Hydra, l-am văzut în treacăt.
dacian spring
British Special Air Service Compromised: How a Decade-Long Security Oversight Put Elite Operatives at Risk
https://sofrep.com/news/british-special-air-service-compromised-how-a-decade-long-security-oversight-put-elite-operatives-at-risk/
https://www.youtube.com/watch?v=r8LLx3JGUiQ
special krafte nu are standard dublu
https://www.g4media.ro/breaking-preotul-ciprian-mega-a-fost-dat-afara-din-biserica-ortodoxa-romana-el-e-acuzat-ca-e-calul-troian-al-rusiei-in-bor-si-a-fost-retinut-de-procurori-pentru-ca-si-ar-fi-incendiat-masina.html
https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ilie-bolojan-a-numit-o-consilier-prezidential-pe-ana-birchall-domeniul-de-care-se-va-ocupa-3220807
https://www.google.com/amp/s/www.aviation24.be/manufacturers/airbus/helicopters/greece-orders-8-airbus-h215-helicopters-to-strengthen-wildfire-response/amp/
„Iubesc #infanteriștii pentru că ei sunt oropsiții soartei – mereu! Ei sunt copiii noroiului, ploii, înghețului și ai vântului. Nu se bucură de nici un confort, ba chiar au învățat să trăiască fără nevoi.
Și, într-un final, ei sunt cei fără de care războaiele nu pot fi câștigate.”
La mulți ani camarazilor infanteriști alături de care am servit, prin soare, ploaie, noroi și zăpadă, de-a lungul anilor! 🫡🇷🇴
Părerea mea, hâc…
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/csat-se-reuneste-azi-participarea-tarii-la-planul-de-raspuns-european-si-proiectul-de-lege-a-apararii-nationale-pe-agenda.html
El a precizat că s-a format un grup de lucru care va fi condus de Cancelaria prim-ministrului şi susţinut de reprezentanţii ministerelor Apărării şi Economiei, care va pregăti aplicaţia României pentru accesarea creditului pus la dispoziţie de către Comisia Europeană pentru ţările Uniunii Europene în vederea dotării suplimentare pe apărare.
„Este un credit avantajos, care va avea o durată de rambursare de peste 40 de ani şi o perioadă de graţie de 10 ani de zile, şi în felul acesta România îşi poate îmbunătăţi capabilităţile militare în anii următori fără să fim în situaţia în care să punem o presiune mare pe bugetul naţional”, a spus Bolojan, potrivit Agerpres.
ce programe prevad fabricare in Romania si pot coopta industrie UE la noi ?
https://aresdifesa.it/quattrocento-missili-aim-120d3-per-la-polonia/.
Departamentul de stat USA a aprobat o posibilă vânzare către Polonia a 400 rachete AIM 120 D3 ( AMRAAM ) plus scule întreținere , piese schimb , etc. Valoarea maxima a vânzării 1,33 miliarde dolari.
E varianta cea mai moderna a rachetei
aer- aer cu raza medie de acțiune.
(Remarc ca rezerve , 16 corpuri de ghidaj . Bănuiesc capul de căutare cu electronica aferentă )
Admiral Sir Tony Radakin, Chief of the Defence Staff, has outlined the often mentioned plan to overhaul the British Army’s combat capability, telling MPs that the Army must “double its lethality by 2027 and triple it by 2030”.
https://ukdefencejournal.org.uk/how-the-british-army-aims-to-double-lethality/
Valerii Churkin: The Ministry of Defence is increasing the number of fiber-optic-controlled drone models
https://mod.gov.ua/en/news/valerii-churkin-the-ministry-of-defence-is-increasing-the-number-of-fiber-optic-controlled-drone-models
https://www.g4media.ro/noul-avion-f-16-al-bulgariei-a-fost-retinut-la-sol-din-cauza-unei-defectiuni-de-sistem-iar-liderii-politici-se-acuza-in-privinta-responsabilitatii-aeronava-a-fost-primita-la-mijlocul-lunii-aprilie.html
https://x.com/VincentLamigeon/status/1917564316288536701
https://www.challenges.fr/entreprise/defense/un-engin-100-francais-concurrent-du-himars-foudre-le-lance-roquettes-que-personne-nattendait_603520
„Déjà en pleins tests du drone de surveillance Aarok, l’ETI française Turgis Gaillard va présenter au salon du Bourget, en juin, un lance-roquettes multiples de type Himars 100 % made in France. Objectif : remplacer les vieux lance-roquettes français LRU dès la fin 2027.”
Where the Foudre particularly aims to match international standards is in its firepower. It can carry a configurable munition pod capable of launching six 227 mm M31 rockets—the same as those used by the current French LRUs and compatible with the HIMARS system. It can also fire one ATACMS missile with a range of 150 km, or two PrSM (Precision Strike Missile) units with a range of up to 500 km, aligning it with the most recent upgrades to the American platform. Furthermore, with minor adaptations, the Foudre is expected to be able to deploy land-attack cruise missiles such as the MBDA-developed Land Cruise Missile (LCM), with a stated range of 1,000 km.
https://armyrecognition.com/news/army-news/2025/frances-upcoming-foudre-mlrs-rocket-launcher-aims-to-rival-us-himars-on-european-market
Păi fac doar lansatorul, dar păstrează și folosesc trei rachete americane și doar una franceză?