Februarie 2024, Permiteti sa raportez!

This entry is part 86 of 87 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Ianuarie 2024, Permiteti sa raportez!Martie 2024, Permiteti sa raportez! >>

1.596 de comentarii:

 1. Top White House Official Tells O’Keefe What “They Can’t Say Publicly” About Biden and Kamala Harris

  https://rumble.com/v4ajuaf-top-white-house-official-tells-okeefe-what-they-cant-say-publicly-about-bid.html

 2. https://evz.ro/va-fi-ori-nu-va-fi-razboi.html

  SUA „operează” 

  Așa că Statele Unite au fost nevoite să ”operaționalizeze” arma supremă: dolarul. În ultimele zile ale anului trecut, Sistemul Federal de Rezerve al SUA, FED, a notificat băncile chineze că, dacă derulează operațiuni în dolari cu Rusia, riscă sancțiuni colaterale. Asta a declanșat un efect de domino la nivel mondial.

  Pentru exporturile chineze, Rusia este abia al 15-lea partener comercial și, în plus, relația bilaterală este dezechilibrată: China importă mai mult din Rusia decât exportă spre piața rusească, ceea ce creează un deficit comercial din ce în ce mai greu de suportat.

  Sancțiunile colaterale ar fi bomboana pe colivă, pe fondul dificultăților financiare cu care se confruntă Beijingul (vezi lichidarea judiciară a Everglade Group). Deci băncile chineze au început să notifice partenerii ruși că nu vor mai derula operațiuni în dolari SUA pe această relație: chinezii nu au de gând să-și strice relația cu Occidentul, dând găina din brațe pe vrabia rusească de pe gard…

  Perspective dinspre Răsărit

  Această repoziționare a triunghiului Israel – SUA – Iran a avut imediat consecințe globale. În prezent, traficul navelor port-container, care transportă marfă chineză către Europa și Africa de Nord, e grav afectat: – 67%. Și uite așa, în 26 – 27 ianuarie, imediat după prima lansare a rachetei ” Simorgh”, pe fondul evoluției atitudinii Statelor Unite, au avut loc la Bangkok discuții ”sincere” și ”substanțiale” între ministrul chinez de Externe, Wang Yi, și consilierul în probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

  Discuțiile au durat 12 ore! Cu chinezii a fost discutat și convenit „un acord provizoriu care reunește cererile israeliene și ale Hamas și care permite eliberarea celorlalți ostatici și întreruperea ostilităților timp de până la două luni”. În schimb, SUA au solicitat Chinei să folosească influența sa asupra Iranului pentru a ridica blocada HOUTHI. Iar China chiar are influență: Iranul e membru al Shanghai Cooperation Organization, China a investit zeci de miliarde în Iran, e principalul cumpărător de petrol iranian și sprijină accederea Iranului în BRICS.

  17
 3. Despre cum un razboi poate fi model de dezvoltare:
  Russia’s economy will expand much more rapidly this year than previously expected, according to the IMF,……Gross domestic product is forecast to rise 2.6 per cent this year, more than double the pace the IMF predicted as recently ….. The Russian upgrade, by 1.5 percentage points, is the largest for any economy featured in an update to the fund’s World Economic Outlook, released on Tuesday
  https://www.ft.com/content/21a5be9c-afaa-495f-b7af-cf937093144d?segmentid=dcee0941-6e02-a9de-5643-b340f3ef2e3a

  3
  • perfect, poate o data cu ‘dezoltarea’ economiei, rusnacii nu vor mai ameninta Europa si SUA cu atacuri nucleare daca occidentalii nu opresc sanctiunile..

   11
 4. Licitatie anulata pentru Sistem de război electronic în comunicații H/V/UHF-LINX

  https://e-licitatie.ro/pub/notices/ca-notices/view-c/100438171

  Motivul anularii: Toate ofertele, cererile de participare sau proiectele au fost retrase sau au fost considerate inadmisibile, Procedura de atribuire a fost anulata in temeiul art. 181 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 114/2011

  Era o licitatie din 2022: https://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100154284

  2
 5. „Succesurile” guvernarii : Cresterea economica la fel ca a Ucrainei !!!!
  „ Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Ştefan-Radu OpreMinistrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Ştefan-Radu Oprea a declarat că economia românească are o creştere economică substanţială pentru Europa, fiind previzionată la 3,4%. https://www.realitatea.net/stiri/actual/ministrul-economiei-anunta-o-crestere-economica-substantiala-pentru-romania-raportata-la-europa_65b7ea54b181b57dd53463c2 /29 ianuarie 2024

  „…WIIW prognozează, de asemenea, o scădere a creșterii economice pentru Ucraina. Se așteaptă ca Ucraina, care se confruntă deja cu acțiunile agresive ale Rusiei, să se confrunte cu o nouă reducere a creșterii sale economice, care va scădea cu 1,2 puncte procentuale, ajungând la doar 3% pentru acest an. ”
  https://www.defenseromania.ro/rusii-pierd-cel-putin-trei-tancuri-pe-zi-pe-linia-frontului-din-ucraina-dar-industria-rusa-de-aparare-inca-mai-poate-reface-stocurile-de-blindate-ale-armatei_626675.html /31.01.2024

  1
  • „o scădere a creșterii economice pentru Ucraina””
   acolo sunt doar perfuzii, ce crestere economica?

   14
  • Prognozele sunt doar prognoze, cifrele reale apar prin aprilie-mai.
   Ultimele cifre sunt pe 2022 si arata o scadere cu aproape 30% pt Ucraina comparativ cu 2021.
   Noi vom avea o crestere si pe 2023, problema incepe abia anul acesta, politica economica va incepe abia acum sa dea „roade”..
   Si cel putn din punctul meu de vedere problema asta cu deficitul bugetar era rezolvabila f simplu prin marirea nivelului de colectare al taxelor.
   Nici macar nu era nevoie sa umble la cheltuielile bugetare, daca tot e subiect tabu. Dar avem cel mai mic nivel de colectare a taxelor din UE. Calculate la nivelul vechi. E mai mult decat suficient sa poti scapa de deficitul bugetar.

   6
 6. https://romania.europalibera.org/a/interviu-one-2-one-generalul-gheorghita-vlad/32799927.html

  Interviu Europa Libera cu noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad.

  11
  • Multumim din suflet covrigarului de Buzau ca a luai banii de corvete si ia bagat in fondu ala special…

   7
  • De mult n-am vazut un militar sa fie asa de direct-articulat in critica vs. mediul politic. Nu c-o face f. virulent, dar macar ‘zice ceva.

   Eu personal as fi preferat ca asemenea interviuri sa fie mai dese, mai multe si mai apasate. Asa afla oamenii de probleme, nevoi samd -> deci se pune si politicul in miscare.

   Si armata poate constitui, daca vor si au coloana, prin asemenea personaje de notorietate cum e Seful SM, un ‘pillar’/stalp activ al societatii care echilibreaza abuzurile (sau nerealizarile) politicului (pe principiul echilibrului puterilor in stat) – desigur doar pe domeniu militar, apararea tarii, samd.

   19
  • „Şeful Apărării României, generalul Gheorghiţă Vlad, cheamă civilii la pregătire: bărbații și femeile de până în 35 de ani să învețe să tragă cu arma. Pe de altă parte, se plânge de achiziţii şi de faptul că România nu are încă o linie de fabricaţie pentru lovituri de artilerie de 155 mm. Dă vina pe Parlament pentru dronele rusești din Deltă – nu avem legislație – și avertizează că Putin nu se va opri la Ucraina și va ataca Moldova.”

   12
  • TUNURILE PE CIOLACU ! LA COVRIGI CU EL !

   https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26869537-seful-armatei-cere-urgenta-lege-pentru-pregatirea-populatiei-rusia-nu-opri-ucraina-daca-castiga-nu-vreau-dau-mesaj-alarmist-dar-este-realitate-care-traim.htm

   „„Ciolacu: România nu are niciun risc să fie angajată în vreun război”
   Premierul Marcel Ciolacu a reacționat, joi, întrebat despre aceste declarații ale șefului Armatei, spunând că „România nu are niciun risc să fie angajată în vreun război”:

   „România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere ca astăzi. Faptul că facem parte din NATO e un lucru foarte important și vedeți ce desfășurare de forțe și de militari din toată Europa și mai ales din SUA sunt pe teritoriul României, și poliție aeriană…
   Deci haideți să stăm liniștiți că România nu va intra în niciun război. Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roșie cu anumite lucruri cu care ne jucăm și cu care nu ne jucăm”.”

 7. Stiti ceva de mutarea asta? Mi se pare o veste f. buna.

  „Rheinmetall cumpără o participație majoritară la producătorul de vehicule militare Automecanica Medias”

  https://economedia.ro/compania-germana-rheinmetall-cumpara-o-participatie-majoritara-la-producatorul-de-vehicule-militare-automecanica.html

  11
  • Rheinmetall takes up 72.5% majority holding in Automecanica Mediaș of Romania

   Annual sales potential of up to €300 million

   Truck build-ons and trailers will augment Rheinmetall’s product portfolio

   To be known as “Rheinmetall Automecanica”, the new company will form part of the Group’s global production network

   1
  • https://www.listafirme.ro/automecanica-medias-srl-21449178/

   Automecaninca Medias in sine. Cifra de afaceri 2022: 378 207 548 RON. Crestere masiva fata de 2021.

   115 angajati in acelasi an.

   Nu o duc rau baietii.

   3
   • De-acord, sunt una din ‘povestile de succes’ din domeniu productie industriala privata a Romaniei.

    S-au privatizat, au reusit cu succes sa se supravietuisca la perioada tulbure ’89 – 2000, s-au adaptat, initial au scos produse cu valoare adaugata scazuta, au invatat, s-au diversificat si au ajuns la performanta de-a scoate pe piata si-un bus electric.

    Desigur, buna parte e ansamblare de componente, dar nu-i nimic – asa fac multi producatori vehicule.

    7
 8. https://youtu.be/RbqTVFj5g2o?si=8nYK2Ww43Kvk_GDk

  Nu stiu daca stiti de tipul asta care a reconstruit o varianta chinezeasca de T55 dar….uitati-va cat de greu e sa faci un turret basket absolut indispensabil pt un TR85 sau T55

  1
 9. Rheinmetall in Romania: https://www.zf.ro/companii/rheinmetall-gigantul-german-din-industria-de-armament-preia-72-din-22246097

  Sa fie legat de recentul contract pentru modernizarea tunurilor AA?

  1
  • Automecanica Medias n-au specializarea de artilerie AA sau similare, ei sunt pe tot ce caroserie, remorci, creare de produse ce presupune ansamblarea de componente preponderent auto.

   Insa fiind companie privata s-au adaptat bine pietei si-au facut multe in ultimii ani. Sunt o poveste de succes, au evoluat de la produse relativ simple la chestii mult mai sofisticate (vezi proiectul lor nou de bus pe baterii)

   Is tare curios ca sa vad ce planuri au Rheinmetall cu ei; la un moment dat se pare au incercat chiar sa ‘preia’ contractul lui Iveco pt. camioane militare: https://defapt.ro/rheinmetall-versus-iveco-pe-banii-armatei/

   2
   • Tizule, ai dreptate, nici eu nu m-am exprimat pana la capat. Ma gandeam ca poate e o legatura in sensul de offset, dar am scapt din vedere ca Automecanica e privata, deci clar m-am inselat.

    2
    • nu are treaba cu offset,are treaba cu respectarea conditiilor unor contracte,ai facilitate de productie in Romania a ta, respecti partea din contract care priveste productia in Romania investind in propria facilitate de productie,practic inafara de GDELS orice alt competitor la contracte si-o cam ia la gioale lejer indiferent cate memorandumuri a semnat cu romarm sau romtehnica

     2
 10. Scanarea 3D la nivel maco si industrial este de mult.
  Softuri ce procesare cacalau.
  Printare 3d cu pulberi la dimensiuni mari deasemenea.

  Se poate scana si face personalizat pe fiecare turela (cu abatere cu tot daca au), totul pe printere 3d industriale in timp record.
  Daca tipul cu 3 suduri face, ai nostrii ce dracu asteapta sa faca ceva…
  Pardon (fost genist de… inca rezervist, acum itțst pe bune) nu ramane de sticle la popota….
  O armata sub Burkina Faso… etc…
  NU SE VREA .. Si gata!

  7
 11. Romaero a intrat in insolventa cu datorie de 760 mil RON. E enorm pt o companie de orice fel si mai enorm e cum s-a permis sa ajunga aici. Rusine maxima CEO-ului, boardului companiei/Romarm si al statului in general.

  https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/romaero-a-intrat-in-insolventa-cu-datorii-de-peste-760-milioane-lei-21477600

  Asta inseamna management de stat si relatii intre companii de stat. Arierate, datorii si pasuiri ilogice intr-o economie de piata. Si mai vedem cativa pe-aci care propaga marea productie de armament de companii de stat.

  Privatizati frate tot portofoliul Romarm – de maine. Tineti companiile cu un regim special la care sa apelezi daca se schimba obiectul de activitate, volumele de productie sau in caz de razboi. Le dai doar contracte si tii ochiul pe ele pt magarii, ca-n US.

  ROMARM e o RUSINE.

  19
  • Știi unde-l doare pe marele manager al Romarm de insolvență? La un metru depărtare de partea sa dorsală. Înțelegeți ca până nu se înăsprește legislația iar devalizarea firmelor de stat să fie pedepsibila cu muuulti ani de pușcărie , NU SE VA INTAMPA NIMIC! Până ce toți nenorocitii ăștia nu vor înfunda pușcăria datorită comportamentului lor de vătafi, nu avem nici o șansă să ne redresam industria și țara. Iar legislația depinde de cocina parlamentară unde fauna grohaitoare își face de cap. Deci șasele să se redreseze ceva, tind foarte abrupt către zero.

   13
   • Statul este un administrator prost, mai ales acela unde un mincinos este consiliat de un hoț. Dacă nu erau bani europeni, și inflația am fi în recesiune. Trebuie privatizat tot ce este în proprietatea statului. Mai bine un faliment decât o reformă de decenii care nu depășește stadiul de PDF, strângeri de mână și cu datorii plătite cu bani publici.
    Nu sunt monarhist dar cred că este unica „instituție” care mai poate garanta aducerea la guvernare a unor profesioniști.

    3
 12. O navă din clasa Tarantul proiect 12411 ‘Ivanovets’ a fost spulberată aseară de câteva drone navale.
  https://twitter.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1753008979339247691?t=L51ph7meaPF8yU0Nojxrnw&s=19

  24
 13. https://stirileprotv.ro/stiri/international/adevaratele-motive-ale-lui-viktor-orban-de-a-se-opune-aderarii-ucrainei-la-ue-dezvaluite-palma-data-statelor-unite.html

  „Potrivit lui Orban, continuă articolul, această aderare implică „un risc geopolitic”, întrucât prin intrarea Ucrainei în UE s-ar crea în Europa un „centru de forţă” dominat din punct de vedere politic, economic şi militar de SUA. O asemenea axă ar fi formată din Polonia, ţările baltice, Ucraina şi parţial România, adică ţările care se tem cel mai mult de un atac rusesc ori care au relaţii foarte strânse cu SUA.”

  7
 14. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/seful-armatei-spune-ca-romanii-trebuie-pregatiti-pentru-razboi-populatia-romaniei-trebuie-sa-se-ingrijoreze-2671359

  It seams that we are f…., I mean we are scared to! 🙂

  Lasand gluma la oparte, intre covrigarul de Marcel, care ne abureste ca totul este bine si nu avem de ce sa ne temem inafara de faptul ca pierde el alegerile in defavoarea lui Simion, sau mai grav Geoana, si Sefu Statului Maor al armiei romane care are toate informatiile de pe front, plus ca stie cu adevarat capabilitatile armatei noastre, inclin sa il cred pe cel din urma. Nu de alta, dar el nu participa la alegeri anul asta si nu trebuie sa justifice ‘furtul’ din inzestrarea MAPN pentru a acoperii deficitul bugetar cauzat printre altele si de risipa(borduri, panselute, cumetrii orasenesti cu mici si lautari, pe bani publici) sau furaciuni de la buget prin contracte cu paraandarat girate de stat cu baietii destepti.

  Mai pe romaneste, dupa atata amar de vreme, daca si romanii ies la inaintare si spun ca viitorul e trist si trebuie sa ne pregatim cu totii pentru izmene maro, inseamna ca e timpul sa ne pregatim de ce e mai rau!

  21
  • Are cineva impresia că, dacă rușii ocupă Ucraina (inevitabil iau și R. Moldova), politicienii nu vor vira imediat la stânga?? În secunda unu o fac! În momentul când ai războiul la ușă tu nu cheltui decât 3/4 din buget, nu ai niciun plan de măsuri privind înzestrarea corectă, stocuri de armament si muniții, pregătirea popopulației și altele, ne pun pe gânduri intențiile viitoare ale clasei politice. Și generalii au parte lor de vină, iau lăsat pe politicieni să le pună piciorul pe gât. Episodul acesta, contra lu’ ciolacu la adresa șefului SMAp îmi amintește de contra lui dragnea la adresa lui ciucă, episodul achiziționării PATRIOT. ,, militarii să-și vadă de ale lor, de înzestrare ne ocupăm noi”. Sau ponta ,, îmi cereau avioane noi, le-am luat 12 sh că nu au nevoie de mai multe”. Sunt 100% convins că vor trăda! Iar câteodată am impresia că unchiul Sam ține trupele pe aici să se asigure că nu o vom lua spre răsărit. Sigur au citit și ei ceva istorie!

   24
   • Nu stiu daca e vorba doar de o mana de politicieni.
    Tot urmarind stirile si declaratiile din ultimii 2 ani, am ajuns sa cred ca suntem infiltrati pe toate palierele.
    Ai cel putin 4 centre de putere cu interese si atributii in ceea ce tine de aparare nationala. Ai presedintele si CSAT, finantele si prin el Romarm, MApN si independent de ele, ai armata si conducerea ei. Plus serviciile si MAI.
    Daca macar unul din centrele astea era curat, am fi asistat la ceva lupte la baioneta intre ele, macar la nivel declarativ, daca nu la batai cu pumni si picioare. Asta daca o parte ar fi vrut cu adevarat sa faca ceva si nu ar fi fost lasati.
    Am vazut integral si interviul cu seful statului major, e plin de idei bune si pareri neobisnuite fata ce auzim de obicei, dar e de adus aminte ca omul abia are 2 luni de cand e pe post, nu au avut inca timp sa-l dea pe brazda si sa-l comunizeze si pe el. E de asteptat peste un an sa tina si el linia partidului.

    13
    • Am zis eu doar ,,o mână de politicienii?! Sunt convins că majoritatea, doar câțiva se vor opune dar din ,,exil”, gen Europa Liberă. Gen. Gheorghiță a dat un semnal, am văzut reacția politicului, în scârbă cu tentă de ,,ce vrea și ăsta, știm noi mai bine, fni veghează pentru tine”. Credeți că militarii nu știu cum stau?! Știu foarte bine dar nu prea au ce face. Iar dacă o televiziunile vor insista asupra subiectului, e de urmărit cum politicienii vor duce în derizoriu afirmațiile generalului precum și o denigrare grosolană a acestuia.

     4
     • Poate m-ai inteles gresit.
      Am vrut sa spun ca daca vrei sa gasesti vinovatii, nu trebuie sa te opresti doar la politicieni.
      E deja game-over daca se va ajunge la un pericol concret.

      4
      • Te-am înțeles foarte bine. Și cei care tac, și cei care accepta pentru diverse avantaje mărunte și lista continuă au partea lor de vină! Iar noi cu ștampila, vorba lui psycho

       1
    • Ce treaba au Finantele cu Romarm? Romarm e la Economie.

   • Si Carol al II-ilea a vrut sa ‘sara’ in barca germano-italiana cand a vazut ca s-a asezat pe WC fara sa isi dea nadragii jos, dar a inteles repede ca nici aia nu ii dau hartie igienica si nici nadragi de schimb, asa ca si-a vazut de treaba(curvele) lui, ca acolo se pricepea mai bine. Am abandonat alianta anglo-franceza, paralizata fiind, dar tot ce a obtinut in al 12-lea ceas, a fost ca am pierdut Cadrilaterul, Nordul Bucovinei, Basarabia toata, dar si Nord Vestul Transilvaniei. Ne-am pastrat independenta si cam atat! Chiar crezi ca schimbarea taberei iti asigura linistea si intergitatea teritoriala de fiecare data? Nu, exista riscul sa ramai independent, sub obladuire rusa, dar sub granitele de la 1866 sau chiar mai rau de atat!!! Vezi in istoria Poloniei cel mai concret exemplu. Tocmai din aceasta cauza aia mai si invata din greseli.

    11
  • unu’ dă,celălalt primește,prostul plătește de fapt…nu mai am timp să cred pe nici unul.
   de la “avem cele mai mari garantii de securitate “ din istorie la războiul e la ușă si suntem în pericol iminent ,de la avem cu ce sa ne facem treaba si rezultate exeptionale spre absolut pe linie militară la armata populară …dileală la nivel înalt.
   concluzia e aceiasi ca si acum doi ani ca sa sa nu merg mai departe,suntem singuri in calea lupilor iar singurul sprijin este in aliati.
   oligarhia politco-securist-militara din tara e doar despre ei si acolitii lor si asa a fost dintodeauna,restul suntem șeptel cu stampilă si mai si ne dam mari democrați si ne umflam pieptul că mergem la vot…se râde ăștia prin birouri de noi de se strică.

   10
   • Aproape total de acord cu tine, mai puțin cu încrederea în aliați. Ei te vor sprijini doar dacă vor avea ce sa sprijine, dar dacă politicienii noștri vor alege să-și securizeze averile prin înțelegeri (trădare-colaborare) ce se va întâmpla? Am văzut ceva asemănător în Ucraina, unde aliații au sprijinit masiv abia după ce au avut confirmarea că aceștia vor lupta și nu vor ceda precum în Crimeea!

    7
    • Deci, prima grijă in caz de atac ar fi ca acești limacși cunoscuți ca politicieni ar fi să fie adunați imediat și plasați la beci, și aruncată cheia….

     10
    • nu trebuie sa fim de acord pe subiect,nici la nivel inalt nu sunt de alt fel…ba cade,ba nu cade,ba sanctiunile isi fac efect,ba nu isi fac efect,ba poate inflama zona, ba abia se chinuie cu ucraina.
     ma amuz cum neni care au vegetat de zeci de ani la adapost si pe banii tarii au ajuns la concluzia T0 ,pai si noi vroiam un T0 la revolutie si am luat muie la pachet cu lustratia.
     sa fie un T0 dar tot cu ei la butoane si cu carnea de tun livrata de prostime,nu mai merge vere mangla asta.amiralii,chestorii,amaresalii si tot regnul lor de speciali sa-si scoate la incorporare rubedeniile si sagetile din ministere si administratie iar partidul de vot uselist sa le asigure confortul necesar ca pentru ei si beneficiile lor se bat.
     romanica lor nu trebuie salvata,trebuie detonata …romania pe persoana fizica si familie a romanilor simpli nu are treaba cu grotescul mai sus amintit si va rezista timpului si dusmanilor INTERNI si externi.
     orice parinte care isi trimite copilul sa moara pentru ciuca,ciolacu,joianis si restul este un criminal si trebuie ”ghilotinizat” cu o lama stirba si boanta.

     8
     • Oare România trebuie apărată pentru japițele care o conduc sau pentru oamenii ei de pe stradă? Istoria ne va judeca, vi sau morți

      6
      • Romania != politrucii de la putere

       inceteaza cu kkutile astea, cu mesajul asta a fost bombardata Ucraina 8 ani, ca sunt condusi de corupti, de ce sa lupte pentru oligarhi. Ca mor fara vaccin Covid etc…

       9
       • Niciodată nu am pus semn de egalitate între România și clasa politică!! Ca sa clarificam! Doar am accentuat faptul ca, în opinia mea, clasa politică românească este dominata de interese personale și de partid. Gen Gheorghiță s-a plâns ca stau legi esențiale prin parlament și nu le baga nimeni în seamă!

        3
      • romania noastra este de ceva ani o traire pe persoana fizica si de grup restrans,acolo inntre noi ne spovedim si ne revoltam ,acolo ne suparam si tot acolo ne calmam ca a doua zi o vom lua de la capat in ROMANICA LOR DE SPECIALI TROGLODITI…..dar nu asta e calea normala ,nu asta trebuie sa fie drumul spre civilizatie in acesti ani dar cu siguranta este calea spre dezastru social-moral-economic….asa explodeaza mamaliga la romani.

       1
  • Fiecare isi exprima un punct de vedere si fiecare are dreptate…oarecum…
   E f bine ca militarul acesta pare cu capul pe umeri si incearca sa si faca treaba: adica sa pregateasca armata si tara de un eventual conflict.
   Cat despre „rusii ataca NATO” au dreptate cei 2 pesedisti. Nu va fi razboi la noi…daca ramanem sub umbrela NATO.

   Lucrurile se complica doar daca rusii ajung la Odessa si nu le vine moldovenilor mintea cea de pe urma: adica reunire & UE & NATO. Doar atunci exista un risc sa intram in razboi cu rusii (asta daca mai avem vreo urma de patriotism si mandrie) dar in rep. Moldova si fara implicare directa NATO…

   8
   • Cine să-i accepte in Nato (după problemele cu balticii) și ce avantaje ar avea MD în cazul asta ? Fara armata intra rușii in ei ca-n vacanta, iar până se mobilizează forta de reacție deja au toate obiectivele din tara minate și elita legata in Siberia.
    Daca Romania reacționează promt pe modelul „apărare pe Nistru” se poate câștiga ceva timp, dar de cat timp e nevoie de fapt, sa fie ținuți rușii departe de Chișinău până se de lansează WWIII?

    E riscant rău pt MD să aibă armata mai slabă decât poliția din Kosovo… in condițiile in care Romania din cate se vb pe aici, fara sprijin extern nu se poate proteja pe sine la granița (apărarea in Dobrogea spre ex.).

    Eu vad ca soluție o integrare a recrutării, organizării și pregătirii militare Ro-Md, dar cu comanda superioara separată evident, că suntem tari distincte. În același timp, programe comune de înzestrare in măsura în care NATO o permite – poate nu cu armamentul individual de care zice gen. Gheorghiță, că la cate AK- urî sunt in depozite nici nu e rău că într-o parte sa rămână așa, ci cu echipamente de logistica, geniu, 4×4, Shorad, artilerie si IFV-uri. Romania ar putea colecta separat un impozit pentru coeziune, bani care sa fie acceptați de MD cu titlul de împrumut preferențial pe termen lung și să fie administrați in comun pentru întărirea apărării. Eventual in MD s-ar putea introduce pregătirea militara in scoli, ca în UA – ar fi chiar cool sa știe orice puștoaică sa demonteze și să asambleze la loc un automat, iar asta chiar le-ar da moldovenilor un mic ascendent in raport cu romanii, sa mai compenseze din prejudecatile reciproce.

    4
    • Nu trebuie sa-i accepte nimeni nici in UE nici in NATO daca ne reunim. Pe model RDG.
     MD dispare ca stat, frontiera UE & NATO se muta spre est.
     Si e suficient sa recunoasca US noile frontiere, ce zic restul conteaza mai putin.

     6
  • Astia de la putere vor sa fac ARX 160 la Cugir, ca e mai performanta si e o arma testa in teatre de operati pe piata de cativa ani…. Au scos Plopeniul din schema ca acolo nu se faceau pistoale ,arme de asalt, doar munitii si exploziv… ceva de genu. Anul asta aflam ce cumparam,

   1
   • Din cate am citit la Cugir sunt 2 fabrici, nu am inteles de ce sunt diferite si care e logica.
    Corect ar fi ca Guvernul sa aibe o abordare pe 2 nivele:
    -Primul o arma permormanta (ARX) dar scumpa produsa in serie mica pentru profesionisti
    -Al doilea o arma mai ieftina (AK) dar produsa in masa pentru rezervisti/recruti/voluntari.

    4
 15. Și australienii…
  https://fb.watch/pXzPWQq0mO/
  Părerea mea, hâc…

  2
 16. Se pare ca declaratiile gen Vlad Gheorghita au inceput sa faca valuri, pe la televiziuni si prin media…Bineinteles ca a iesit si domnul Ciulacu sa ne spuna sa nu trecem nu stiu ce dracu de linii rosii etc, etc…a aparut covtigaru de Buzau , eternul atarnator de rame in carligul penalului Dragnea sa linisteasca poporul roman , sa stam linistiti ca NATO e aici si o sa ne aprere curu in caz de ceva . Acelasi atarnator de rame lua anul trecut un miliard si vreo trei sute de mii de euro de la Armata sa-i bage in nu stiu ce fond pentru a indestula gasca lui de stanesti , badalai si altii intru totu sugatori de partid ..Si am aflat anul trecut ca nu mai avem bani sa comandam alea 4 corvete…S-au dus in buzunarele stanestilor , badalailor si catre clica de partid
  Felicitari domnului general ca a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume !!! Ciuca , you are a pussy !!

  21
  • De ce, tie tii se pare ca Ciuca chiar a facut ce trebuie pentru armia romana cat timp a fost premier?

   Dat fiind originea lui si lipsurile armatei pe care prea bine le stia, in cei 2 ani cat a fost Prim Ministru trebuia sa semneze contracte pentru urmatorii 15, sa se asigure ca nu vine Marcel covrigarul si deturneza banii catre interesele de partid, pe model patentat de sinistrul de Ponta!!!

   8
 17. https://twitter.com/CostinAndriess/status/1753096976009253297?t=x-GJlvBMaaEFt8F_ywZGDQ&s=19
  Citez:
  „„Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. ”
  În primul rând, trebuie să avem o societate rezilientă și pentru asta trebuie să lucrăm pentru o industrie corespunzătoare să ducă un efort de război.
  Trebuie să discutăm de o politică de combatere a dezinformării. Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației”

  Nu-l cunosc, nu stiu cine este, dar gral. Ghiorghita mi-a castigat respectul.
  Este singurul militar care dupa aproape 80 de ani are curajul sa spuna pe sleau realitatea. Asa trebuia sa faca si Ciuca sau alte momai, sa-si riste cariera dar sa puna realitatea in fata omului de rand care plateste taxele, fara sa-i pese o secunda ca deranjaza vreun politruc.
  In timp ce politrucii nostrii ne spun ca totul e ok, nemtii dezbat intoarcerea la stagiu militar. Acum o saptamana Macrob a spus ca infustria franceza trebuie sa treaca la pregatirea productiei militare.

  22
  • @ADR
   Acum vom vedea cât de tare e spatele politic al domnului general Vlad! 😉
   Părerea mea, hâc…

   18
   • @sharky, facem pariu ca nu va pati nimic si ca o sa-i faca pe plac?
    uite o ipoteza.
    – Armata e miezul nationalismului roman, noi de sarbatoarea nationala defilam cu arme nu care alegorice.
    -Armata are cea mai mare popularitate, asta se vede bine la 1 dec. La popi se duc enoriasii dar la parada e full de oameni tineri, cam aia nehotarati cu cine sa voteze.
    – curentul HAUR in patura mai „modesta” e mare, astia nu
    asculta o boaba din Ciuca si Ciolacu, dar in fata comandantului militar, galeristu si betoniera sunt niste amarasteni.
    Raspuns, daca-i fac ceva, nationalistii rusofoni ajung la guvernare, daca-i fac pe plac ii pot prelua mesajul si pot deturna curentul nationalist.
    In Germania pacifista, Pistorius va ajunge cancelar, exact politicianul care a pledat cel mai mult pentru readucerea tarii la nivelul de putere militara.

    10
    • Nu prea doar ca de obicei un pesedist o sa primeasca un sut un fund,probabil tilvar ca ciolacu schimba macazu repede si troli o sa se laude cum psd nea dotat cu cele mai tari scule

     1
    • @ADR
     Tare sunt curios despre cum va evolua situația asta!
     Nu cred că-ți mai aduci aminte, dar a mai fost un caz asemănător, în 2009, dar nu s-a ridicat la magnitudinea asta.
     Atunci, generalul Constantin Croitoru, șef al SMFA, a ieșit, tot așa, public, și a declarat că Aviația este prea săracă să-și permită avioane sh, și a cerut F-16 noi.
     Bine, atunci presidente era „El Comandante”, și l-a ars imediat cu Ciorogârla(printr-o lucrătură cu Clanul Sportivilor) după care l-a destituit din funcție, pe el și pe șeful DCISM, iar alți câțiva militari au făcut pușcărie ani de zile, nevinovați.
     Acum, generalul Vlad, practic i-a luat la palme și le-a tras și un șut în dos onor puliticienilor români, arătând cu degetul către ei.
     Vid legislativ, lipsa industrie și economie de război, lipsă efective și rezerve, toate duc într-un singur loc.
     Casa poporului/Palatul Parlamentului!
     Și revenim la ce spunea Zuckerman de curând, cu privirile către răsărit!
     Părerea mea, hâc…

     13
     • Relax, acum e cu totul alta poveste fata de acum 15 ani.
      Daca-i fac ceva, pot zice adio alegerilor. Cam 80% din electoratul anti HAUR/SOS e format din corporatisti si oameni din clasa medie care sunt patrioti. Grupa asta nu se joaca cu siguranta familiei, caminului, investitiilor etc.
      Ii fac instant sustinatori hauriferi, ar fi picatura care va umple paharul si asa prea plin de nesimtirile pensiilor speciale la toti militienii (functionari civili cu program 8-16), grefieri sau soferi de la Casa Poporului.
      Concret, azi sunt la birou, toti colegii vorbeau de asta si opinia cvasi generala e ca militarul spune adevarul iar jigodiile de politruci vor sa mai traga de timp sa sifoneze fondurile.

      9
     • Psd isi doreste sa iasa din ue sa poata sa fure pe rupte de aia vor dace alianta fie pe fata fie blat pe la spate cu aur.

      Daca iese lumea in strada au deja experienta de la 10 august unde au vazut ca populatie a dat inapoi. O sa iasa foate tare jandarmii la batut din prima.

      5
      • Nu-s asa sigur .Jandarmii din tara își trăgeau palme vazand ce fac aia în Bucale, iar după au tras ponoasele.Plus ca Dragnea era mare combinagiu,puletii ăștia nici măcar atâta.Pensia e dulce și vine devreme când ești cdt de Bg ,fie la JRo.

       Nu cred(ma rog,sper) ca se complica.Plus ca e mereu cu risc de răcoare la complicatenii de astea.Nu știi cine câștiga.

       12
      • @Robi
       Ai rămâne uimit câtamai gaura e la Jandarmerie!
       S-au dus vremurile alea cu 10 august!
       Părerea mea, hâc…

       2
     • hai ca e tare asta,watergate style.

      1
     • Ma bucur ca dl ge’al Vlad si dat seama ca mandatul sau de 4 ani este cam inamovibil. Desigur ca poate sa-i ceara demisia si Sf. Petru, insa el poate spune, bre’ ma doare’n MSDOS de solicitarea ta.
      Dupa cum vedeti, nu exista procedura de demitere a sefului SMAP – (1) Ministerul Apărării Naţionale este condus şi reprezentat de ministrul apărării naţionale.
      (2) În exercitarea conducerii, ministrul apărării naţionale este ajutat de secretarii de stat, de şeful Statului Major al Apărării şi de secretarul general.
      Acesta este un fragment din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale. Cumpăraţi documentul în formă actualizată sau alegeţi un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
      (3) Ministrul apărării naţionale poate delega prin ordin competenţa îndeplinirii unor atribuţii aflate în responsabilitatea sa.
      (4) Secretarii de stat sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului apărării naţionale.
      (5) Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei.
      (6) Prevederile alin. (5) referitoare la durata mandatului nu se aplică în caz de mobilizare sau de război, precum şi pe timpul stării de asediu sau de urgenţă.
      (7) Secretarul general al Ministerului Apărării Naţionale este înalt funcţionar public, numit potrivit legii.
      (8) În Ministerul Apărării Naţionale se constituie Colegiul Ministerului Apărării Naţionale şi Comitetul pentru Suport Managerial, cu rol consultativ, precum şi Consiliul de Planificare a Apărării, Consiliul de Supraveghere a Cerinţelor, Consiliul de Achiziţii, Consiliul de Standardizare şi Interoperabilitate şi Consiliul Tehnico-Economic, ale căror hotărâri/decizii/avize sunt obligatorii. Organizarea şi funcţionarea acestora se stabilesc prin ordine ale ministrului apărării naţionale.
      Insa, desi apreciez ceea ce a spus generalul Vlad, pe parte de RU este sfatuit foarte prost, voi veni cu un articol sa detailez si mi-as dori sa termine o data cu porcaria aia „militar voluntar in termen”!

      1
    • Nu sunt de acord că asistența la defilare exprima naționalismul. Lumea vine și că e moca și pt că lipsesc alternativele pt timp liber. Toată lumea e conștientă că armata a împușcat oameni în ’89 și că are suma problemelor societății românești. De aia e așa mic apetitul pt cariera militară.

     Naționalismul e o chestie mai profunda, tine de cultura, domeniu care n-are legătură cu armata decât dacă toate reperele de cultura nationala dispar.

     Parăzile militare sunt atracții turistice, prea putini sunt cei care chiar vin ca rezoneaza cu cine-stie-ce valori promoveaza asa ceva in vremuri de pace. Iar in vremuri de război ar veni să-și liniștească angoasa.

     6
    • Astazi domnul Vlad este audiat in Parlament,daca il zboara pentru faptul ca a spus adevarul ,facem pariu ca nu se intampla nimic ? Deci te rog..lasa-ma cu miezul nationalismului roman,nu avem aceasta sintagma ca si popor..e ceva asa…sa fie.

     1
 18. Revin dupa aproximativ 2 saptamani si ii cer userului @MirceaS sa prezinte dovada sau dovezile cu acei 65 de prizonieri de razboi ucrainieni care aparent se afla in acel IL-76 doborat in Ianuarie.

  Userul @MirceaS afirma cu mare incredere ca in acel avion s-ar fi aflat acei 65 de POWs, ca doar asta au afirmat rusii.

  Ei bine, a trecut mai mult de o saptamana si rusii (si nici armata lor troli de pe Internet) nu au mai spus nimic despre chestiunea asta.

  Desi au strans ce a mai ramas din epava avionului nu au aratat nici un corp care ar fi fost ucrainian.

  Nu au mai aratat nici o poza si nici nu au lasat vreo comisie internationala sa investigheze incidentul.

  Asadar, ca sa evitam pe viitor sa-l numim pe userul @MirceaS un simpatizant rusnac sau mai rau, un agent (trol) rusnac ce activeaza pe Internetul romanesc, il somez sa prezinte aici dovezile irefutabile cu cei 65 de POWs din IL-76

  –––––––––––––––––––––-

  Revenind la realitate, userul @MirceaS a disparut din peisaj, pana data viitoare cand va mai aparea o situatie neclara si va mai incerca sa ii mai spele pe cioloveci.

  Rugaminte pentru moderatori:

  Va rog sa verificati (daca aveti posibilitatea) de pe ce IP posteaza userul @MirceaS pe aici.

  Am mari indoieli ca ar fi un IP de la un ISP din Franta.

  Multumesc

  PS

  pentru userul @MirceaS

  Asa-i ca pe corveta aia scufundata de Ucraina aseara se aflau niste prizonieri de razboi ucrainieni ? asa am auzit pe Twitter de pe canalul unui trol rusnac.
  ___________
  *editat de Razvan Mihaeanu – dumneata esti p’aci din septembrie 2023…. „you must be new”. Ia-o usurel.

  21
  • • userul @MirceaS mai și lucrează mult și nu mai are timp să se plimbe pe net.
   • administratorii RM nu au nevoie să verifice IP-ul meu fiindcă știu identitatea mea completă, inclusiv adressa mea si contul meu bancar când la o vreme de restriște am ajutat (modest) acest site.
   • eu nu am „afirmat” istoria prizonierilor pasageri, ci am reluat informația unor canale rusești, identificate ca atare. Eu sunt pentru principiul dreptului latin „să se asculte și cealaltă parte”, în orice privință. Și apoi tragi concluzie.
   • nu ești în măsură să mă somezi cu nimic. În privința așa zisului transport de prizonieri, după evoluția informațiilor sau mai ales lipsei de informație, concluzia ar fi că este o minciună rusească.

   Mai slăbește-mă cu atacurile ad hominem, tu și alți mușcători de cur !

   33
   • Să înțelegem din comentariul dumneavoastră că „ați cotizat” și asta vă dă dreptul să mai scăpat-o câte ceva pe aici….

    *editat de Razvan Mihaeanu – poate vrei sa stai matale pe la cutia cu maimute? Acelasi avertisment pentru toti, aveti grija ce insinuati.

    16
    • Nu-mi dă nici un drept deosebit.
     Am scris în sensul explicației de ce mi se cunoaște și contul bancar, nu numai domiciliul la câteva sute de metri de turnul Eiffel.

     Dacă sunt “tolerat” e numai faptului că administratorii și mai ales George sunt destul de deschiși la cap să admită și opiniile celor care nu sunt cu turma.

     16
    • Ași adăuga că insinuarea asta este o insultă și la adresa mea și la adresa administraților site-ului.

     8
    • RM sa insinueze ce, si mie imi plac legendele agentilor de influenta sunt hilare,e de laudat insa ca poate au incercat dar nu au reusit sa impuna linia redactionala,deocamdata nu sunteti ca la altii din media romaneasca unde desi am comentat respectandu-le intotdeauna terms and service de 10 ani incoace ,de la un timp am in ultimele 3 saptamani 10 comentarii neaparute,probabil politica redactionala sa schimbat a revenit la origini acolo

     2
    • @seba, tocmai de asta au plecat mai multi de aici gen GSG, Claudilo,, Ai dreptate in ceea ce zici

     3
   • Când cealaltă parte varsa numai minciuni parca nu mai vreau sa o ascult.

    3
 19. Rheinmetall preia Automecanica Medias, am senzatia ca se pregateste achizitia de Iris-T si aceasta cooperare ar fi parte din offset plus poate avem noroc sa se modernizeze acolo si Gepardurile, sa vedem ar fi o veste excelenta.

  4
  • Scuze am uitat ca IrisT apartine de Diehl.

   1
  • Nu e offset,sunt 2 contracte majore mlis si tunuri autopropulsate care necesita automecanica si investitii locale majore si de ce sa nu investeasca in ceva ce detin deja,pt ca conditiile sunt sa se produca local, nu neaparat in fabricile romarm

   2
  • Nu iese fum fara foc si nu esti departe, daca se alege solutia IRIS-T SLM pe SHORAD astea vin pe camioane Rheinmetall MAN de aici si fraza cheie de mai jos din comunicatul companiei:

   Privind în perspectivă, șasiurile sistemelor antiaeriene aparținând armatei române urmează să fie întreținute și modernizate și aici.

   Ori asta ori astia chiar sunt chititi sa sufle contractul IVECO.

   2
   • Rheinmetall se poarta foarte ‘rapace’ in business – uneori un pic cam ‘in extremis’. De-aceea parerea mea e ca vor sa ia tot & sa si recupereze ce pot din pierderea contractului la Iveco.

    Noi sa fim destepti si sa-i strunim: sa le dam contracte, dar sa le cerem si investitii. Rheinmetall in RO e o veste f. buna pt ca in niste ani urmeaza si extindere de capabilitati de productie.

    Ce-ar fi sa dam Romarm-ul la Rheinmetall & GDLS juma-juma, pe 1 dolar/1 EUR? 🙂

    6
    • Din combinatia RM – UM Medias pentru licitatia de camioane pierduta in fata IVECO, facea parte si Roman Brasov. Poate cine stie, pe viitor are o sansa cat de mica sa fie si ei preluati de catre nemti. By the way, au lansat licitatie pentru autocisterne la MAPN. Exact pe placul brasovenilor, fara stres si graba, contract de +100 bulioane de euro pe multi ani. Ei au cisterne in portofoliu, insa oare cineva de la Roman a catadiscsit sa fie cu ochiul geana pe licitatiile astea?

     2
     • Rheinmetall daca-ar fi destepti, ar cumpara si pe Roman Brasov sa faca treaba-treaba :). Si apoi sa avem in dotarea armatei Iveco-uri + MAN-uri militare, n-ar fi rau deloc :).

      Vise umede.

      3
      • Cu cine amice? Cu cei 100 de babaci cati poate mai sunt in Roman Brasov? Te amagesti singur. Nu mai e niciun „incentive” sa faci acolo o fabrica de camioane. Plus ca piata e deja foarte competitiva in domeniu.Luati-va odata gandul de la camioane, fabrica aia a murit.

   • IRIS-T poti sa il pui pe ce camion vrei, desi poate asa l-au ofertat. Dar nu cred ca ala e motivul principal.

    4
   • Cred ca m-am entuziasmat degeaba, astia de la Rh s-or fi referit probabil la afeturile tunurilor de 35 …

  • @Fazakas Eduard,

   sa te auda Domnu’!……io cred mai degraba cred ca vb de Leo2 pt Ucraina (reparatii si ceva poate ceva piese de schimb) si da , e posibil si de ceva modernizari la Gheparzi.

   Din pacate noi nu reusim sa atragem niciun investitor german care sa faca o investitie serioasa in domeniu apararii, poate si pt ca nu prea stim ce vrem.

   Mie personal mi-ar placea sa facem cu Rheinmetall munitia de 155 (dar cred ca merge la koreeni daca luam K9), asamblare finala si fabricatia de ceva componente pt IRIS-T si mi-ar mai placea HK G36 sau 416 fabricat pe bune loco nu investitii gen ,,vulcanizare” gen AEROSTAR sau ,,atelier de tinichigerie” gen UMB, dar na, spaga-i mai importanta decat reindustrializarea si exportul.

 20. https://theins.ru/en/politics/268805

  Inca o petarda aruncata printre cartite.
  De data asta un consilier al unui parlamentar german de extrema dreapta prins cu nadragii in vine si cu FSB-ul in spate.

  3
 21. https://x.com/carlbildt/status/1752821972436754895?s=20

  Putin himself is now celebrating the capture of 19 houses on the outskirts of Avdvika . I think I remember that the strategic objectives of the war he launched were originally somewhat more ambitious.
  – It would have been cheaper for Russia to just have bought those houses two years ago

  …un dement nebun, bun de legat si o audienta de sclaveti gata a se prosterne la pamint sa treaca tzarul cu calul pe spinarile lor.

  https://x.com/JayinKyiv/status/1752231632944111915?s=20

  Likely due to growing public outcry from Russian military families with missing loved ones, mountains of dead Russian soldiers are being retreived from Eastern Ukrainian battlefields. The amount of dead is absolutely staggering.

  – pretul platit pentru cele 19 case: munti de saci de plastic

  Bagati nebunu la zdup!!!

  10
 22. Un cocteil de pasiune, curaj si munca, cu o felie artistica.
  A se consuma fara moderatie pe o diagonala cat mai generoasa si cu infinita precautie daca mergeti la zapada !

  https://www.youtube.com/watch?v=fbqHK8i-HdA

  6
 23. https://republica.ro/sfarsitul-liberal

  Politica la noi. Se pare ca intradevar vom avea mari probleme cu un PSD ezitant si fara nuanta plin de idioti functionali si AUR salvatorul natiunii borfasilor politici. PNL nu mai exista decit ca mafie politica.
  Opozitie zero.

  8
 24. https://www.msn.com/en-us/news/world/russia-condemns-ecuador-over-decision-to-hand-russian-military-hardware-to-us-for-ukraine-ria/ar-BB1hEoWb?ocid=entnewsntp&pc=U531&cvid=b3c8c7f6445b41de858188a2cc36494b&ei=15

  Adunam scrap de peste tot. Ucrainienii primesc ceva B-21 Grad , Igla , Strela , ZPU-1 si ZPU-2 , ceva antiaeriana plus munitia aferenta. Razboiul va continua si orice contributie conteaza.

  8
  • Astept sa ne propuna si noua sa donam Kub-urile, OSA, si alte acareturi in schimbul unei reduceri pentru NASAMS…daca ne gandim sa cumparam NASAMS…umbla vorba ca si KM-SAM ar fi in vizor.

 25. iar plimba unii tancuri prin Timisoara. Azi

  https://youtu.be/9o5J-uDwlcA

  5
 26. https://www.youtube.com/watch?v=fpIpHKaNCZM

  CE NE ENERVEAZĂ #3 – Despre eroi și gagici

  Video despre măreața bătălie de la Nassiriya unde a participat eroul național, înalt preafericitul Măciucă.

  @sharky thoughts?

  5
  • @Mow_dog
   Thoughts about what???
   Mi-am spus părerea despre subiect, când a fost ceva articol pe tema asta.
   Nu mai stau să reiau aceleași bălării…
   Părerea mea, hâc…

   1
  • ,,Bătălie” nu se prea poate numi, că nu o putem compara cu bătălia de la Podul Înalt. E un termen folosit de jurnalistul Dobrițoiu, probabil pentru atrage atenția un pic mai mult. Sigur au fost o serie de acțiuni militare precum ambuscade, eliberarea și ocuparea unor puncte obligatorii de trecere, interzicerea manevrei insurgenților din armata Mahdi etc. Cine e foarte curios, dă o masă si-i povestesc. La persoana 1! Iar Ciucă a fost acolo de la început până la sfârșit. Nu în TOC și a venit apoi cu QRF-ul!

   3
 27. Ciudată chestia asta… Nu-mi prea îmi vine să cred că au refuzat ucrainenii 41 de Hornet? https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/transferul-a-41-de-avioane-hornet-din-australia-2336761.html

  1
 28. Lucrurile sunt atat de grave cazuri de coruptie , clasa politica si cei care sunt angajati la stat sunt corupti, nu stiu ce sperante mai poti avea cand si in siguranta nationala , in institutile care ar trebui sa fie garantul libertati,aparari tari la varf inalt vorbim despre acte de coruptie , furt de banii din bugetul destinat sigurantei nationale. Asa usor pot fi vandute secrete de stat si nu avem justitie functionala care sa pedepseasca cu adevarat acei tradatori. Nu poti avea incredere in nici o institutie a statului , nu atat timp cat coruptia e ce-a care e.Trist , si ce e mai dureros auzi pe premierul tari ca suntem in NATO suntem siguranta si ordine , factoor de stabilitate.restul e cancan , noi ar trebui sa comentam de tara , vad ca nimeni nu simte acest curent al coruptiei endemice ce ameninta tara . Nimeni nu e atent ca partide care merg si pupa picioarele rusilor intra in parlament si au forta , nu ibteleg cum tu ca roman cica patriot sa mergi al usa celor care ne-au desfintat ROMANIA MARE , cum pot sa aiba aia voturi ?. Istoria noastra se repeta luat individual soldatul ro e in anul 1989 cu dotare standard de azi. Tresezeste Doamne um Mihai Viteazu in clasa politica si pune-ne tu Doamne pe un fagas de normalitate.

  2
 29. ,,U.S. Central Command has announced that B-1B “Lancer” Heavy Bombers launched from the United States and other Aircraft from the U.S. Air Force have conducted Strikes tonight against upwards of 85 Targets utilized by the Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) and Iranian-Backed Groups in Eastern Syria and Iraq, with at least 125 Precision Munition said to have been used against Sites related to Command and Control Operation Centers, Intelligence Centers, Rockets, and Missiles, and Unmanned-Aerial Vehicle Storages, and Logistics and Munition Supply Facilities.”
  https://x.com/sentdefender/status/1753534832515105199?s=20

  5
 30. I believe that wisdom will prevail: https://twitter.com/RealDacianDraco/status/1753055464227553345 „Huge news for the Romanian Navy, after years of unnecessary delay: the manufacturer for future defense needs will be DAMEN Romania. The Dutch company has multiple shipyards and its largest research, innovation, design center here.” I want to believe again… Regards.

  7
  • This guy should not be taken as a reliable source of info, but indeed some government representatives vrecently isited Damen, we’ll see what comes out of it.

   I’m also curios what will happen with this, also with possible/future submarines & SHORAD, if RO will go with Iris-T; that’ll give us a clear trend that RO has really chilled relation with FR for military purchases will buy anything but French.

   8
 31. Vasile Băcăuanul

  Acum ca se va face instructie, cred ca ar trebui sa vedem si beizadelele politicienilor, judecatorilor si afaceristilor statului in cazarmi, altfel de ce sa…? Pe de alta parte cand se preconizeaza ca rusia va ceda? Vad ca rusii nu cedeaza, nu se predau , nu cad in genunchi, iar restul lumii se inarmeaza in draci. Care previziuni au fost gresite, despre rusi sau despre europeni? Eu sunt tot mai convins ca asistam la o regie cu autori marii fabricanti de armament. Daca ucrainenii primeau cu adevarat si la timp arme si munitii, rusii erau deja afara din tara lor. Deci nu se vrea victorie, ci doar continuare soft, ca sa se vanda arme.

  2
 32. Un interviu extrem de interesant, de acum un an, cu Anatol Salaru despre George Simion. Si nu numai. Merita citit.
  https://spotmedia.ro/stiri/politica/anatol-salaru-am-fost-prieten-cu-george-simion-dar-din-2018-am-inceput-sa-ma-indoiesc-de-el

  4
  • Aceleasi informații se învârt de câțiva ani.Daca problema lui Simion e reala,ucrainenii pot da dovezile lor americanilor,care le dau romanilor,care îl declara pe asta incompatibil etc… Sau pur si simplu fac o ancheta și pun dovezile pe masa.Sa le vadă publicul.Doar sa spui X e agent rus nu merge.Dupa cum atunci când au picat nababi în România au venit cu fapte probate, chit ca ce a ieșit la iveala era câte un fleac.

   Simplul fapt ca „s-a intalnit” nu e nici o proba.Si eu m-am „intalnit”cu agenți rusi.Eu langa un stand la o expoziție,ei 3 treceau pe lângă același stand.(sceptici băieți,nu credeau ca israelienii pot face sa funcționeze link-urile între senzori și tragatori în mediu urban).

   Io nu zic ca Simi e sau nu e agent rus,zic sa nu ne ducem după prima fenta.Simi nu e vreun amic al UA,asa încât e interesul lor sa-l compromită. KGB e și la Moscova, dar și la Kiev.Nu în sensul ca securiștii sunt amici între ei,ci ca metode de lucru.Care TTP-uri nu se compromit dacă prezinți dovezi publice.Nu vb de spionul Floricel,vb de liderul unui partid politic,care are șanse sa câștige zeci de procente la alegeri.

   Chestiunea e una de respectare a dreptului acestor oameni de a fi informați corect.Stiu ca nu se mai poarta,dar detalii de genul contau cândva în democrații.

   Clarificarea acestei situații ar fi fost de datoria securiștilor noștri.Asa cum e,ma tem ca unii vor continua cu placa „Simi agent rus”,iar asta va câștiga noi adepți,pentru ca fără probe e doar victima calomniata de sistem.

   14
 33. Pentru o țară fără flotă, au muncit ceva ucrainienii…
  https://mas.to/@swift11/111863019375732523
  12 nave lovite, majoritatea scufundate…

  4
  • …..si nu te intrebi daca are sens sa ai tot felul de fregate/corvete/ sau alte ambarcatiuni pe marea neagra??? stai sa le faci cativa ani , antrenezi o gramada de oameni,le intretii…si mai apoi vin 10 drone si o trimite la culcare! de banii cheltuiti cu un singur vapor din asta….cam cate drone faci???? si nu implica echipaj!!! neste drone, basca ceva rachete AN, un helecopter sau doua, boite in culorile marii…..si gata! ai aparare solida! daca ai prin camara 200 de RBS…si cam tot atatea drone…mare trafic nu ai pe MN.

   brgds,Gents

   4
 34. Bag mai multe link-uri cu aceiasi stire fiecare articol pentru credibilitate.

  Ukraine informs U.S. about decision to fire top general
  White House officials did not support or object to the planned ouster of Gen. Valery Zaluzhny, saying it’s President Volodymyr Zelensky’s sovereign choice, people familiar with the matter said

  https://www.washingtonpost.com/national-security/2024/02/02/zaluzhny-zelensky-white-house/

  Zelensky’s shake-up of military command, meant as a refresh, risks backlash

  https://www.washingtonpost.com/world/2024/02/01/zelensky-zaluzhny-ukraine-military-shakeup/

  Zelensky set to announce dismissal of Ukraine’s top commander within days as rift grows over war, source says
  https://edition.cnn.com/2024/01/31/europe/zaluzhny-oust-ukraine-army-zelensky-intl/index.html

  Ukraine’s top general refuses request from Zelenskiy to step down

  https://www.theguardian.com/world/2024/jan/30/volodymyr-zelenskiy-asked-top-general-to-step-down-but-he-refused

  Comentariu propriu este ca tare prosti si orgoliosi sunt ucrainienii astia care se joaca de-a popularitatea si politica in jumatatea unui razboi. Asta nu era momentul pentru rufe in public.

  Ii invit pe avocatii ucrainei sa ne explice, ce spune propaganda ucraineana, care e mai „erou” dintre astia doi.

  7
 35. https://defapt.ro/cum-au-ajutat-ponta-si-sova-rosia-montana-gold-corporation-sa-dea-in-judecata-statul-roman-explicatiile-lui-predoiu-in-2013-ponta-si-sova-actioneaza-ca-niste-avocati-ai-rmgc
  febr 02.2024
  „Am cerut premierului să nu mai pronunţe cuvântul despăgubiri. La câteva ore, compania Roşia Montană Gold Corporation a vorbit despre despăgubiri. E mai grav că ministrul Şova recidivează şi mai aruncă un colac de salvare companiei, vorbind de faptul că nu ştiu ce s-ar întâmpla dacă nu va fi adoptat proiectul”, a spus Cătălin Predoiu în septembrie 2013, la Digi 24.
  Predoiu se referea, probabil, la o declarație din septembrie 2013 a lui Ponta: „Ei au îndeplinit toate condiţiile cerute de lege. … Ministrul Dan Șova declara, în 12 septembrie, că, în cazul în care proiectul Roșia Montană nu va fi adoptat, Gold Corporation poate emite pretenții la despăgubiri de 2 miliarde de dolari …” (in 2013)

  4
 36. Convoi militar prin Timișoara la 6:30 (4/5 M109 și 2/3 Bradley)

 37. Phiuu,utile informații.Ai cumva numerele și simbolurile de pe vehicule,direcția unde mergeau,cam ce elemente de escorta se învârteau?Păreau vigilenți ori plictisiți?
  Vehiculele erau curate luna,sau mai găseai ceva praf ori noroi pe ele?

  9
  • Size,Activity,Location,Unit/Uniform,Time,Equipment-SALUTE,pre americana.

   Dacă tot raportați un contact,măcar sa știe publicul cum se face treabă ca lumea.Exersati,ca are patria nevoie de cercetasi.

   16
 38. https://mailchi.mp/zeihan/romania-after-america

  Peter Zeihan despre Romania…ma cam indoiesc insa de teza lui

  2
 39. * Drone ucrainiene ,inventar
  https://en.topwar.ru/235636-ukrainskie-istochniki-predstavili-nomenklaturu-bespilotnikov-vsu-cposobnyh-nanosit-udary-vglub-rossijskoj-territorii.html
  Since 2023, the Armed Forces of Ukraine (AFU) have been secretly receiving drones from the Swiss company Destinus every month. The founder of this startup turned out to be a native of Russia,
  who renounced his citizenship, Mikhail Kokorich, reports the French business magazine Challenges.
  PS1 de asta nu zice nimeni nimic 🙂 de ce oare ? oridin de la partid sau pe unitate :-((((
  https://adevarul.ro/economie/cat-ne-va-scumpi-viata-taxa-pe-carbon-recomandata-2336645.html
  PS2 vaccinare/retinopatie [toate maedicamentele au contraindicatii …]
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9786009/

  1
 40. Băgați-le repede pe youtube când le prindeți, data, ora, direcția de deplasare:
  https://www.bgnesnews.com/bulgaria/bulgarian-apcs-for-ukraine-finally-headed-to-the-battlefield

  5
  • Ponta a fost acolo pe felie.
   Totul a fost ok pana la integrarea in UE. Daca faceau miscarile atunci, poate ar fi avut o sansa de reusita. Ce au vrut sa faca acolo, adica sa niveleze 4 varfuri de munte si sa transforme zona intr-un peisaj selenar nu a mai fost posibil dupa 2007.
   Mizeria semnata de Ponta era ilegala din start, este si acum, motivul e f simplu, incalca legislatia europeana de mediu si pe cele legate la protectia siturilor arheologice. Ce a semnat Ponta a fost o promisiune de a modifica legislatia, adica sa ne puna in coliziune directa cu europenii. E un motiv pt care exploatarile cu cianuri de o asemenea marime nu se practica in Europa. Si culmea, inasprirea legislatiei europene in domeniu are legatura tot cu Romania, a intervenit dupa 2000 si dezastrul ecologic de la Baia Mare, provocat de o scugere de cianura, si tot de la o exploatare miniera.
   Sunt si eu complet subiectiv, dar mie chiar mi-a placut miscarea cu includerea zonei si a galeriilor romane in patrimoniul UNESCO, le-a cam inchis pliscul spagarilor din PSD, si nota de plata cand va veni, daca o sa vina, sa o plateasca Ponta si ciumatii lui.

   19
   • PSD e un partid cu vocație: un vehicul pt manelistii din seria lui Ponta asa cum e pt orice organizație subterană care parazitează statul. Dar inainte să fie omul PSD-ului, Ponta e dintre securiștii care fac jocurile Rusiei. Asta înseamnă că reprezintă o structură conservatoare întreaga, infiltrată pe oriunde are nevoie sa cada in picioare daca Romania, prin absurd evident, s-ar revolta vre-odata.
    Așa cum am primit democrația după 89, seamana al naibii de mult cu sezonul al doilea al pactului Churchill – Stalin. Io sunt de părere că de data asta, înainte de războiul din UA, era vre-o 50-50 raportul de influență externa… din păcate războiul nu ne-a adus decât „stabilitate”.

    * E greu pt omul de rand sa mai distingă in ziua de azi între aia buni și aia rai… apartenenta politica nu mai e relevanta și nu oricine are deprinderea sa sape după fapte, în condițiile în care oricum presa e de la curve pt curve.
    ** Un început ar putea fi, că orice asociere cu d-al de Ponta, miniștrii lui – in special rectorul Agronomiei și restul șlehtei cu doctorate pe la academia securității, ca si toti care si-au facut doctoratele după 2012 in orice domeniu și au lucrat la stat după aia, sunt pusi exclusiv pe prăduiala. Pentru asta trebuie citite CV-urile înainte de împroșcarea fitzuicilor de votare cu stampile. Tot rai sunt și aia asociați BOR, nu doar pt ca sfanta mafie are epoleți rusești și susține orice corupt din Moldova pana in Oltenia, ci și pt că BOR promovează în orice situație politicile conservatoare, că doar încremenirea societății in prostie ii poate asigura supravietuirea.
    *** Legat de povestea cu rasul vârfurilor de munte, am citit de curând un roman drăguț care atinge subiectul: Freedom de Jonathan Franzen. A apărut în multe limbi, nu știu dacă și în romana, dar m-am distrat citindu-l, că indica niste direcții de evoluție socială în Romania, că tot avem apucatura sa înghițim nemestecat orice vine din SUA.

    5
    • Daca vine din SUA, inghititi nemestecat. Daca vine din Rusia, via Ponta, via BOR, via altii, mestecati un pic, da’ tot inghititi.

     9
    • E de urmarit vineri pe 9. Decizia de arbitraj trebuie data pana sambata 10 feb.
     Bursa se pare ca merge spre canadieni, actiunile au fost in crestere constanta de cand a aparut stirea cu apropierea termenului. Posibil sa pierdem bani cat de 4 corvete.

     5
 41. Dafuq:
  During last-minute checks ahead of sailing for NATO exercise Steadfast Defender, it has been discovered that HMS Queen Elizabeth has a significant issue with her starboard propeller shaft. The ship will not sail on 4th February as planned and instead, HMS Prince of Wales will be readied to replace her.
  https://www.navylookout.com/mechanical-issue-prevents-hms-queen-elizabeth-from-sailing-on-nato-exercise/

  3
 42. * American M1A1SA Abrams tanks supplied to the Ukrainian Armed Forces appeared in the Avdeevka area
  It was previously reported that all American M1A1SA Abrams tanks delivered to Ukraine received ARAT
  (Abrams Reactive Armor Tiles) onboard dynamic protection of the first generation.
  Initially, M1A1SA Abrams tanks were transferred to Ukraine without dynamic protection kits,
  like the Bradly infantry fighting vehicle,
  but after heavy losses it was decided to equip all American equipment with additional protection.
  https://mil.in.ua/en/articles/reactive-armor-of-armored-vehicles-experience-in-use-in-the-russian-ukrainian-war/

  ** “Was in Rabotino”: Ukrainian resources doubt that Zelensky visited the front line in the Zaporozhye region

  *** U.S. Airstrikes Obliterated Munitions Storage Compound In Syria
  https://english.aawsat.com/arab-world/4832326-us-raids-hit-backbone-iran-aligned-factions-iraq-syria

  2
 43. https://www.youtube.com/watch?v=T2epTnVzrNE
  Doua Structuri ale Puterii din Romania care nu numai sfideaza prin megalomania si imensitatea lor dar reprezinta exact realitatea zilelor noastre. Culmea sunt pozitionate una linga alta. Cei multi si mici saraci sunt acolo jos aproape de noroi , balti si zapada topita versus etajul de sus unde nu se vade decit cerul albastru , bunastarea , legea lor si o realitate diferita.

  6
 44. Atac dur din PSD la șeful Statului Major al Apărării: ‘Afară din post cu iresponsabilul din fruntea Armatei!’ https://1868349841.rsc.cdn77.org/articol_3221355.html

  Încep să apară marii speciali pisid „specialiști” în dormitul liniștit al românilor… și furat în nesimțire…

  10
 45. După cum știți, rușii si-au pus la adăpost mare parte din flotă la Novorossiysk. Ghiciți cu ce oraș e înfrățit: cu Constanța!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Novorossiysk

  6
 46. Modernisation of land materiel within the Netherlands Armed Forces; a thread.

  https://twitter.com/toujoursentete/status/1754111463394877480

  1
 47. Hai sa-l ajutam pe nenea asta si sa-l raportam; eu i-am dat doua rapoarte, fake name si harassment of bullying; e vice rahat cu motz la PSD

  https://www.facebook.com/profile.php?id=100016135086078

  9
 48. https://www.youtube.com/watch?v=CpC_xxReJYE

  Un video fain despre artileria autopropulsată Slovacă și modul în care aceasta este organizată în unități.

  4
 49. Oare cat e partea lui Monta ?
  „Pentru că în 2015, după propria bulibășeală care a dus la procesul cu Roșia Montană Gold Corporation, spunea cu gura lui că statul va plăti despăgubiri: „Cu siguranță vor cere despăgubiri, nu știu cât. Ținând cont de faptul că există o majoritate parlamentară împotrivă, proiectul se va respinge. Probabil că o să plătim toți și c r e d că e c o r e c t să spunem acest lucru” (Victor Ponta în 2015)”
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ciolos-il-ameninta-cu-procurorii-pe-ciolacu-daca-nu-publica-integral-decizia-in-cazul-rosia-montana-ponta-manevreaza-din-umbra-2674559
  Va fi interesant sa vedem daca apararea a facut referire la sutele de tone de cianuri si conditiile UE.
  De fapt guvernul Ponta-Sova a promovat „afacerea” aur-cianuri, pana la suspendarea in parlament ! Ca sa te pronunti ca pierzi, cred ca trebuie sa ai un „interes” !

  10
  • @Marius
   Poți să iei Parlamentul și să-l arestezi?
   Părerea mea, hâc…

   13
   • Trasi in teapa, ca pe vremuri.

    6
   • Securitatea e cea care pute de competenta și de angajament democratic. Parlamentul e consecinta.

    Mie mi se rupe de mafioții cu chilotii albaștri, că nu ne-ntalnim nici la gara – mai mult rău decât mi-au făcut deja n-au ce-mi face 🤣 …așa că le transmit ce li se cuvine lor si famiilor lor, cu maxima abnegatie.

    3
    • @Coscogeamitea
     Ca de obicei, esti în parametri…
     Degeaba adună tălpașii informații, dacă cei la care ajung sunt eczeme d-alea d-alde Cristescu, iar șefii lor sunt alte nevertebrate numite în funcție de eczemele dealde Cristescu.
     Sigur n-ai fost pe SNSPA? Te cam încadrezi în tipare.
     Părerea mea, hâc…

     2
 50. https://www.digi24.ro/stiri/externe/georgia-anunta-ca-a-confiscat-un-transport-de-explozibili-provenit-din-ucraina-via-romania-cu-destinatia-rusia-2675987

  O stire ciudata care cred ca are legatura cu seviciile.
  Un transport clandestin de explozibili provenit din Ucraina, interceptat in Georgia dupa ce a trecut pe la noi , bulgari si turci. Destinatia era in Rusia. Voronej.
  Georgienii ori s-au dat cu rusii, ori n-au fost informati. 6 bombe improvizate, 14 kg.
  Sper ca asta a fost, ca in rest au trecut fara probleme prin o gramada de filtre.

  7
  • Vasie Băcăuanul

   Pai turcii n-au fost chiar cireașa de pe tort decât când nu era nici un golan serios pe stradă. Cum au apărut rusul și ostereihul, treabă s-au împuțit, iar turcii au dat înapoi. Noroc că au mai avut colonii de unde să mai sugă resurse.Apoi gata negustoria. Iar acum sultanul visează că și putin la un imperiu pe vreo trei continente. Treaba lui și a drept-credincioșilor lui, noi habemus NATO, UE, PS….., pn…PCR, aure, sosoace, avem di tati.

 51. https://www.euronews.ro/articole/exclusiv-interviu-angel-tilvar-ministrul-apararii-vocile-care-conteaza-ora-22-00

  Interviul integral cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, poate fi urmărit, de la ora 22.00, la ”Vocile care contează”. Jurnalistul Vitalie Cojocari a mai discutat cu ministrul Tîlvăr despre războiul din Ucraina, dotarea și întărirea Armatei Române și achiziția de sisteme noi de apărare.

  2
 52. Primu lucru pe care il fac cand ajung acasa…hai sa-l blocam pe kkt -ul asta

  7
 53. Echipajele de tancuri cu pregatire minima.

  New battlefield footage shows entire column of 11 Russian tanks obliterated by Ukrainian drones

  https://www.youtube.com/watch?v=ddkA4e4lA6Y

  „Marele” atac rusesc de care stie si forbes de acum 2 zile. Arta razboiului nu gluma….

  Russia’s Massive Attack In Kupyansk Is DOOMED to Fail!

  https://www.youtube.com/watch?v=R1qtLx-KD80

  Russia Has Massed 500 Tanks For An Attack On Kupyansk. Thousands Of Ukrainian Drones Await Them.
  https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2024/02/03/russia-has-massed-500-tanks-for-an-attack-on-kupyansk-thousands-of-ukrainian-drones-await-them/?sh=2c4d69075afd

  2
  • am pus mai sus, dati report la profil sa-l ia FB la intrebari

   7
   • După mine, ciuperca asta de deputat este un exemplu de manual, idiotl util ideal. Cel mai probabil, afirmațiile generalului aveau un potențial de dezvoltare destul de mic. Se puteau pierde foarte ușor în vâltoarea vieții politice românești, dar sa gasit ariciul asta să-l dea afară, iar acum generalul este pe un val de simpatie destul de mare!

    6
    • Amiba asta care ocupa un scaun de deputat este nimic mai mult decat un parvenit, un lingau tipic pentru ca l-a atacat pe general nu pentru ce a spus ci pentru ca a spus altceva decat Ciolacu, o. mizerie de om fara caracter pentru ca dupa ce l-a slujit pe Basescu a sarit direct in barca in care scuipa inainte adica exact la PSD, o nulitate dpdv profesional pentru ca nici cuțu nu crede ca studiile lui sunt pe bune si la final o intrebare. Ce cauta un ins cu studii de agronom in Comisia de Aparare a CD? Cred ca daca vrem sa scapam de pecinginile astea avem nevoie de o noua formatiune politica, cu oameni noi, cu ceva mai mult caracter, echilibrati dpdv al conceptiilor politice si atitudinilor, o formatiune in care sa nu fie acceptati traseistii care au facut deja ocolul esichierului politic. O formatiune care sa nu fie nici molusca corupta ca PSD/PNL, nici idiotii utili ai unor idei deviante de la Bruxelles ca USR si nici cozile de topor ale Moscovei ca AUR si SOS. O formatiune care sa fie in stare sa rupa sistemul de privilegii de tip feudal ce paraziteaza bugetul de stat, sa refaca sistemul legislativ pw baze noi care sa nu mai permita politicului si puterii juridice sa-l manipuleze conform interselor personale ale celor ce le compun etc etc. Poate este utopic ce spun dar dupa parerea mea asta ar fi o parte din ce trebuie facut ca sa nu devenim o tara de tip sud american.

     9
     • Sa ne fie clar. Nenorocitii astia care debiteaza asa ceva sunt doar portavocile lui Ciolacu si ale hard-core-ului PSD (& AUR).

      Ciolacu & altii nu-si permit dpdv politic sa execute acest atac, de-aceea o face prin interpusi si apoi le intareste pct de vedere, dar cu o declaratie mai soft. Secvential, in cascada, cu mesajele adecvate pt fiecare pas. Ca la manual.

      7
 54. Bulgarii pun la vama nemti, francezi samd sau se consulta cu ei cum sa faca mai bine. https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/vecini/bulgaria-vrea-sa-combata-coruptia-la-vama-cu-germani-21483422

  Cand oi vedea asta si in RO, o sa imi ‘fac cruce cu 2 maini’ .
  La vama se intampla enorm de multe magarii, in special netaxare corespunzatoare, bani pierduti la buget.

  10
 55. Noul culoar pentru comert functioneaza deja.

  https://t.me/beholdisraelchannel/27335

 56. Ce se mai vinde pe oleics…
  https://m.olx.ro/d/oferta/ratii-individuale-de-lupta-IDhWqI1.html
  Cei care plângeați de grija lor, acum puteți să le degustați! 😁
  Părerea mea, hâc…

  5
 57. Classic f… around and find out

  Fallout across the region after U.S. launches airstrikes in Iraq and Syria
  https://www.youtube.com/watch?v=L3oBcr9IwfY

  2
 58. https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/parlamentarii-il-zciteaza-pe-seful-armatei-gen-gheorghita-vlad-pentru-lamuriri-dupa-ce-a-cerut-serviciul-militar.html

  Tot in legatura cu declaratiile , multe lucruri minore pe acolo, dar totusi cireasa ca proiectul de lege la care facea referire in interviu nici macar nu a ajuns la Parlament. S-a pierdut pe drum intre MApN si Parlament, nici macar nu figureaza ca fiind depus.
  O sa incerc sa pun link-uri cu petardele aruncate de politicieni, pe masura ce ele vor aparea, poate o vor face si altii.
  In speranta ca George GMT sau altcineva va scrie un articol despre lichelele astea dupa ce se vor mai linisti lucrurile.
  Motivul pt care o fac e destul de simplu, daca armata spune ca nu e pregatita si accepti lucrul asta trebuie sa dai explicatii pt motivele pt care nu e pregatita, inclusiv sa justifici de ce ai cheltuit banii armatei pe pomeni electorale si alte minuni. E mai simplu sa ataci oamenii care trag semnalul de alarma.
  Dar e de scris un articol despre figurile care isi permit sa faca asta. Si despre cei care au curaj sa traga semnalul si despre jegurile care se simt obligati sa ii atace.

  8
  • Cel mai probabil cadrele militare care trag astfel de semnale de alarma or sa fie trase pe dreapta de clasa politica si in plus politicienii vor spune si ceea ce si opinia publica vrea sa auda in general ( nu este nici un pericol si daca este o sa ne apere NATO ( noi cumva ne uitam de pe margine in cel mai rau caz ) ). Acum rational vorbindm, daca te mai uiti la stiri ( din afara ) nu ai cum sa nu vezi ca lumea a cam luat-o razna, si ca pana si in birocratica Europa lumea incepe sa se agite…dar asta este alta discutie, poate dupa ce trec alegerile de la noi. Pana atunci subiecte de can-can si politica interna or sa fie aruncate in fata consumatorului uzual de informatie.

   1
  • Exista totusi si unii cu coloana vertebrala

   https://www.mediafax.ro/politic/rodeanu-o-armata-a-romaniei-puternica-nu-inseamna-neaparat-una-numeroasa-ci-una-moderna-22252973

   „României nu-i trebuie carne de tun. România, ca să aibă o armată modernă, în ea trebuie să investeşti, iar noi nu investim în momentul de faţă. În fiecare an, de ani de zile, am alocat câte 2% pentru bugetul de Apărare, dar niciodată nu s-a atins acest prag, niciodată n-am cheltuit aceşti bani. Mai grav este ce s-a întâmplat anul trecut. Am alocat 2,5% din PIB şi am cheltuit mai puţin decât în ceilalţi ani. De ce oare? Pentru că, în august, spuneam că nu avem bani pentru programul de corvete, peste un miliard de euro, iar cu o lună mai târziu plecau un miliard şi jumătate din bugetul MApN-ului către Fondul de rezervă al Guvernului. Mai mult de 10% din bugetul Ministerului Apărării a plecat în Fondul de rezervă al Guvernului fără niciun fel de rectificare bugetară, iar noi, ca parlamentari, am aflat în decembrie”

   14
  • Sa nu uitam asa de usor reportajele recorder si motivele plecarii din armata romana. Cacatii aia de comandanti, micii dumnezei din unitatiile militare, umilirea soldatilor si lipsa de perspective, specializare, promovari in armata, echipament de baza, cazarmi, ca iti aduci hartie de wc de acasa etc

   Nici aici nu poate sa intre cu barda generalul Vlad?

   13
 59. A report by the Defence Committee concludes that the UK Armed Forces have key capability and stockpile shortages and are losing personnel faster than they can recruit. Let’s take a look at the issues facing the British Army.

  https://ukdefencejournal.org.uk/troubling-capability-shortfalls-of-british-army-laid-bare/

 60. Pozitionarile politice pro sau contra dlui gral Vlad vor arata cine este „coloana a5a” in serviciul rusiei din politica romaneasca. Intrebarea care ramane insa este cum vor fi trase la raspundere si dezactivate aceste cozi de topor?
  https://m.defenseromania.ro/demiterea-generalului-vlad-capcana-in-razboiul-hibrid-cui-serveste-decapitarea-sefului-armatei-romaniei-in-baza-unor-declaratii-scoase-din-context_626761.html

  7
  • Nu cred ca va fi demis , iar cozile de topor si-au dat deja in petec. Aici ar trebui sa intervina presedintele care este seful CSAT si numeste seful SMG,dar bineinteles prezidentu e absent nemotivat. Oricum generalul Vlad a pus punctul pe I si a avut curajul sa vorbeasca pe sleau despre probleme clar si raspicat . Armata primeste bani iar apoi se iau inapoi, cei 2,5 % din pib sunt doar pe hartie iar aici vina este doar a politrucilor .
   Cea mai mare greseala pe care o poate face Romania este sa-l demita pe seful SMG . Cred ca asta ar afecta iremediabil credibilitatea noastra in NATO . Probabil o sa i se bage pumnul in gura .

   11
   • nu va fi nimeni demis,
    nu va fi nimeni intimidat cu „pumnul in gura”
    legea voluntarului „platit” se va vota la foc automat
    vor primi bani de inzestrare fara taieri, se vof semna contracte mari.
    de ce?
    1. asa cum intuiam AUR au interceptat mesajul, deci USL trebuie sa joace pe aceeasi muzica.
    2. inzestrarea militara va fi tema sensibila in campanie, mai ales la prezidentiale. Deci iar, USL trebuie sa iasa in fata.
    Din cauza asta au fost foarte deranjati toti politrucii USL-isti, nu se asteptau ca inzestrarea militara si apararea sa fie teme cu mare impact in alegeri, se gandeau ca dau celebrele „spagi electorale” catre baroni si vine gloata.
    E uite ca militarul le-a tras o mare clapa si acum trebuie sa miste bine, altfel la prezidentiale pot fi surprize foarte mari.
    Faptul ca Ciolacu a taiat banii in 2023 e un mare minus pentru el personal, daca nu da ceva acum, il mananca in campanie auriferii sau Geoana.

    9
 61. Asta trebuie sa vina la o sedinta din comisia de aparare de la noi, sa invete de la sursa cum ” se face ” treaba in aceasta privinta.

  https://www.digi24.ro/stiri/externe/polonia-se-pregateste-de-razboi-cu-rusia-ministrul-apararii-ma-astept-la-orice-scenariu-si-le-iau-in-serios-pe-cele-mai-rele-2676309

  P.S.
  Poate ar trebui sa le chemam ambasadorul pentru explicatii legate de „propagare de panica pe flancul Estic” ( ironic vorbind )

  14
 62. https://www.hotnews.ro/stiri-defense-26880603-nava-portavion-drone-putea-construita-santierul-naval-galati-catre-damen-pentru-marina-portugheza.htm

  mi se pare interesanta ideea – poti pune orice in spatiul ala de containere, gen camere hiperbarica, ai loc pentru drone de toate felurile de suprafata, suptmarine, plus punte de zbor pentru drone si heli mic, plus nava noua, proiectele olandezilor „tin” marea bine, n-ar strica si una de asta, daca ii ia dronele de la inceput, sa nu fie inarmata doar cu mitraliere si bete de pescuit ca fregatele pensiei si pacii, ca nava de scafandri fara minisuptmersibil sau ca vanatoarele de mine fara cele doua tipuri de drone subacvatice cea de cercetare si cea care da in depresie si se sinucide cand da de mina

  2
 63. https://www.hotnews.ro/stiri-defense-26880603-nava-portavion-drone-putea-construita-santierul-naval-galati-catre-damen-pentru-marina-portugheza.htm

  ​O navă „portavion de drone” ar putea fi construită la șantierul naval Galați de către Damen pentru marina portugheză

  4
 64. O discutie cu Gosu unde se discuta scenariile cele mai recente, inclusiv blocarea definitiva a contributiei financiare a Americii in Ucraina si alegerile castigate de Trump precum si alte situatii care pareau putin probabille anul trecut.

  https://www.contributors.ro/america-si-ucraina-o-discutie-intre-alexandru-gussi-si-armand-gosu/

  O nava revolutionara se pare ca va fi fabricata la Damen Galati:
  https://www.hotnews.ro/stiri-defense-26880603-nava-portavion-drone-putea-construita-santierul-naval-galati-catre-damen-pentru-marina-portugheza.htm
  numai noi nu facem nimic la Damen in afara de barcute pentru Garcea

  Curioas modul ucrainenilor de a-i refuza pe australieni, daca chiar e adevarat si nu e vreo pocnitoare de presa

  https://www.adelinpetrisor.ro/presa-australiana-ucraina-a-refuzat-41-de-avioane-f-18/

  motive ar avea cu F-18 dar in situatia lor sa refuze in felul asta mi se pare ciudat. n-am urmarit scandalul, azi am vazut titlul, vad ca-s si articole mai vechi. Sigur ca antrenamentul dureaza dar e un avion excelent…inca.

  5
  • La avioane totusi nu ar merge cu voluntari, contractori etc? Ca daca esti doborat in propriul spatiu aerian si te-ai catapultat, ai sanse sa nu fii capturat si tratat neomeneste ca mercenar. Aduci tehnicieni si tot, doar pistele le pregatesti unde trebuie standarde ridicate. Poate nu mergea asta in primele zile, saptamani, dar dupa ce s-a vazut ca Rusia nu e dorita, n-are sprijin la ONU cum spera un 50-50… Nici la Storm Shadow / Atacms n-a carait mult.

   Ungurii ce or mai fi pazind cu Suedia dupa ce s-a caciulit Orban pt bani la UE… trebuia sa fie la pachet. Pe DefRo puncteaza ca ei au Gripen in leasing, fix de la suedezi.

   2
   • presupun ca merge si la avioane cu mercenari/voluntari etc. dar cred ca-s greu de gasit.

    1
    • Daca au gasit sa stea in transee sub bombardament de ce nu cativa piloti? Gasesti pe aia care vor o provocare, diversi pensionati sau instructori. Draken de ex? Dupa niste antrenament le dai cateva misiuni ca si alea in care au bulit Awacs sau cate un Suhoi. Sa vada ca e ok, de la distanta, ai suprimat cu forte speciale S300 inamic. Si asa strangi mai multi, prind curaj. Pacat ca nu ar fi prin spatiul sovietic oameni.

     Trump mai sugerase in primele zile A-50 cu voluntari ca in WW2 Fix ce zicea alt comment, ca poate fi mai „reckless” si haotic.

  • @steppewolf
   Sunt siderat citind ce spune Gosu. E chiar foarte bizar, vad ca bate campii!
   Semnand acel memorandum in 1994 americanii nu ofereau garantii de securitate Ucrainei, ci doar se angajau sa-i respecte EI independenta si integritatea teritoriala!
   Ceea ce au si facut!
   Deci cum sa-i acuzi ca nu si-au tinut promisiunea stimabile Gosu?! Rusii nu au respectat memorandumul! Americanii au facut chiar mai mult decat atat si chiar i-au ajutat la greu pe ucrainieni!
   Vad ca multi dezamagiti ai sortii deja s-au activat cu „vedeti, americanii (ne) abandoneaza”… nu ma asteptam sa fie si Gosu in randurile lor.

   7
   • nu-i chiar asa, frica de faptul ca armele nucleare are rusilor ar incapea pe mainile cine stie cui e reala; apoi o Rusie destramata ar da mana libera Chinei in cea mai mare parte a Eurasiei, deja stan-urile din Asia centrala vireaza spre chinezi; s-ar gasi un modus vivendi lucrativ intre acestia si arabi…sunt multe variabile aici.

    de abandonat Europa de est nu stiu daca o vor face americanii, ar fi dezastruos pentru ei, pentru credibilitatea lor. Afghanistanul nu e acelasi lucru, ei s-au dus acolo de nevoie, la fel si-n Siria

    Gosu a mai spus-o, incearca sa fie cat mai obiectiv, sa priveasca lucrurile lucid, ca un istoric, nu sa spuna ce ne place, poate si de aia e asa ignorat de o anumita categorie chiar daca este unul dintre putinii specialisti adevarati din Rusia.

    Adevarul este ca Gorbaciov a fost sustinut pana in panzele albe de occident, de toti, posibil Thatcher a avut niste rezerve dar era la finalul carierei si poate altceva era cu Reagan dar retinerea asta de a se extinde spre est s-a vazut la Clinton si probabil fara GWOT am mai fi batut pe la usa un timp si noi. Ucraina a fost adeseori data la o parte pana in 2014 si nimeni nu avea incredere ca ei vor intr-adevar sa se desprinda de rusi. Apoi adu-ti aminte, in 1994 mai multe state nucleare era un scenariu de cosmar si ar fi fost o problema si pentru noi, nu au fost niste vecini comozi…

    2
    • @steppewolf
     Ideea mea era alta.
     Sunt absolut sigur ca Gosu stie foarte bine ca Memorandumul din 1994 nu a insemnat garantii de securitate ale US catre Ucraina.
     Deci de ce declara Gosu acum ca „americanii nu și-au ținut promisiunea față de Ucraina asumată prin Memorandumul de la Budapesta” si ca „s-au retras” etc.?
     De ce arunca cu oua in ei? Bizar. Foarte bizar.
     Americanii au fost mereu ponderati, nu s-au aruncat cu capul inainte. Intre a da focul la maxim si a fierbe broasca la foc mic au ales mereu varianta a doua, doar cand li se forteaza mana intra „all-in”. Nu au atacat URSS, au preferat „Razboiul Rece”. Si i-au dovedit.
     Ce le-au facut americanii acum rusilor e de „n-spe” ori mai rau decat ce le-au facut in Afganistan… deci nu vad de ce Gosu e asa de dezamagit, defetist, pesimist si raspandac de idei proaste. Ca nu se baga americanii 100% pentru Ucraina? Bine, dar nici nu trebuie. Poate omul a luat-o pe sentimente prea rau…

     1
     • de ce e Gosu asa suparat? Trump si faptul ca le-au dat pana acum arme cu taraita…o avea si omu’ o perioada mai proasta dar adevarul e ca acum nu prea avem motive de optimism, mai ales daca castiga Trump.

      2
 65. http://e-licitatie.ro/pub/notices/ca-notices/view-c/100433122

  Acord-cadru pentru furnizarea produsului “Rachetă antitanc Spike LR2”

  Numar / Data
  02/370/2023 / 29 dec. 2023

  Ofertant castigator
  Eurospike GmbH / DE 241118947

  Valoare 358,020,000 RON

  Durata in luni:48

  https://eurospike.com/spike_lr.min.html

  17
  • Are cineva idee pt ce sunt ?
   E cam un an de cand n-am mai auzit nimic de Piranha, sa monteze pe urmatoarea serie si modulul Spike ?

   1
   • 70 mil euro, cam suficient pt 500 de rachete.
    Alte preturi pt ca a fost o achizitie din 2017 dar nu ar fi departe. Sper sa nu inlocuiasca discutiile pt Javelin. Parca acolo era vb de o suma asemanatoare.
    https://www.israeldefense.co.il/en/node/29073

    2
   • @Marius
    Pe bune??? Câte filmulețe cu lansări de pe mașini de luptă ai văzut din Ucraina? Eu, personal, în afară de o lansare a unui TOW, de pe un Bradley, nu am văzut niciunul. Toate lansările văzute erau făcute de echipe de la sol. Și în ultima filmare cu 2 Bradley vs. T-90M, niciun Bradley nu a lansat, doar l-au tocat cu tunurile.
    Chestiile astea chiar nu vă spun nimic?
    Părerea mea, hâc…

    8
    • Totusi era vb de Spike LR.
     Nu cred ca am vazut la ucrainieni nici echipe de 3 insi, unul cu lansatorul si trepiedul in carca si inca doi, fiecare cu cate o racheta de 15 kg in brate, aia numai echipa mobila nu mai e.
     Sunt luate mai mult ca sigur pt platformele deja existente ori pt ceva nou, gen JTLV , sau de ce nu, pt Piranha. Depinde daca si ce au mai luat in afara de rachete. La ce suma e, discutam oricum de max 20-30 de platforme.
     Oricum daca ce se intampla in Ucraina era pus in practica in achizitiile noastre, pe primele locuri erau cateva zeci de mii de drone micute, cateva mii de kamikaze si cateva mii bune de NLAW.
     N-am vazut nici asta.

     1
     • I-ai vazut tragand cu Stugna. Aia cum crezi ca ss pune pe pozitie?

      2
     • In primul an de razboi sunt multe filmulete cu lansari de pe trepied. Sisteme sovietice. Avantajul e ca dupa ce a pus trepiedul, servantul poate sta intr-o pozitie adapostita.

     • Io-te in poza de la articol echipa de trei soldati ucraineni cu Stugna.

     • Rachetele AT pe autobuz nu sunt o arma ofensiva ci o arma defensiva in caz de contact.

      Atat tunul si/sau rachetele AT ale autobuzului nu sunt arma sa principala ci grupa care o cara. Aia sunt arma principala. Autobuzul are rol de transport si suport, atat. Nu e tanc. Pifaneii sunt de fapt adevarata forta combativa dintr-o companie mecanizata.

      Iar de aici pleci la situatii si situatii, doctrine si doctrine in functie de ce poate si vrea muschiu fiecarei tari.

      7
     • Și miile de TOW, și Javelin, și NLAW, și Panzerfaust, și Milan, și… primite ca ajutoare de la aliați, alea cum se lansau? De pe BMP-uri și BTR-uri?
      Ne trezim și noi?
      De ce să expui ditamai măgăoaia, și să riști să o pierzi în secunda 2, din cauza dronelor și/sau artileriei, când poți lăsa echipa de servanți cu câteva rachete, camuflată la teren, și duci hardughia înapoi la adăpost.
      Părerea mea, hâc…

      6
 66. https://www.g4media.ro/claudiu-tarziu-aur-si-a-asumat-reintroducerea-serviciului-militar-prin-inrolare-voluntara-si-instituirea-unui-program-national-de-pregatire-militara-declaratiile-generalului-gheorghita-vlad-sunt-p.html

  Ciudata treaba cu vestita coloana a V-a in Romania. Cand te asteptai mai putin, apare asta de la AUR care afirma, contrar retarzilor din guvern, ca generalul Vlad are perfecta dreptate si argumenteaza chiar cu bun simt si pertinent. Ma asteptam la altceva din partea lui, sincer sa fiu!

  4
  • Fumigene din toate partile.

   7
   • Obiectiv,ei chiar au spus asta de dinainte de 2022.Dupa cum au mai spus si altele de bun simt.Deci unde-i fumigena in cazul dat?

    Treaba asta tre judecata punctual,cu discernamant.In noiembrie a existat o propunere de modificare a legii armelor cu o gramada de prevederi de bun simt,propusa de PSD si niste independenti.Cretini de la USR au facut un scandal monstru,dezinformand 100%.Asta nu inseamna ca PSD e in ansamblu bun,doar ca atunci aveau dreptate.
    Acum pesede se gandeste cum sa ciordeasca din nou banii armiei pt alegeri.De unde e vrajeala ca prostul ala de general alarmeaza gospodinele.

    Apropos,sa creeze o structura de rezerva cu pregatire pt o lupta asimetrica(cum sustine Tarziu) e groaza si teroarea statului birocratic romanesc.Imbecilii astia erau panicati acum vreo 10 ani de airsofteri.Vezi Doamne,faceau pregatire paramilitara.

    Daca-i f..i unuia precum putiflenderu ala de deputat 2 bucati,iti ofera si amanta si masina si contul din Caraibe,doar sa nu mai incaseze una.Asta e frica lor cea mare si de aia se kk pe ei cand vine vorba de populatie pregatita,organizata si inarmata.Vb de cateva mii,maxim 15-20000 de oameni care ocupa,au ocupat functii sau sunt conectati la banii publici(aka SISTEMUL).Daca au o populatie bleaga si dezarmata,nu e bai,se descurca institutiile statului cu prevenitul.Dar ia sa joace ruleta ruseasca de cate ori se duc la curve in Poiana Brasov.Sa nu mai poti lua tu macar un 10% din orice investitie,viata e aia,dom’le? Pt sistem e vital sa nu existe pericole fizice pt domniile lor.

    11
    • E fumigena direct la fileu. Uite stire din 2020.
     Cred ca esti de acord ca stagiul militar obligatoriu e altceva decat stagiul militar pe baza de voluntariat.
     Ce zicea AUR-istul, e ca ei sustineau de mult serviciul militar prin inrolare voluntara. Ceea ce nu e adevarat. Sunt si au fost adeptii arcanului. E o mica mare diferenta. Daca spunea ca vrea stagiu obligatoriu nu as fi avut nici o problema cu asta.
     Mi-e sila sa ma uit in programa electorala, dar cred ca si acolo figureaza ca obligatoriu.
     https://www.defenseromania.ro/armata-obligatorie-din-nou-subiect-de-dezbatere-partidul-parlamentar-aur-vrea-stagiu-militar-obligatoriu_606873.html

     5
     • https://partidulaur.ro/program/

      ”15. Apărarea națională și apartenența noastră la NATO

      AUR consideră necesară existența unei armate naționale care să poată asigura singură apărarea teritoriului național și eliminarea oricăror amenințări legate de securitatea națională. AUR va lua toate măsurile necesare pentru atingerea acestui obiectiv. Noi considerăm Armata drept stâlp al statului și al națiunii.

      Alianța pentru Unirea Românilor consideră apartenența României la Alianţa Nord-Atlantică (NATO), ca alianță defensivă, o soluţie viabilă pentru apărarea independenței, suveranității şi integrităţii statului. Ca membru NATO, România este deopotrivă beneficiar și furnizor de securitate regională. Opțiunea euro-atlantică este pentru noi una strategică și irevocabilă, întrucât ea răspunde interesului național.

      Considerăm necesară revitalizarea și dinamizarea industriei românești de apărare și a întreprinderilor naționale din domeniul militar, inclusiv prin investiții în crearea de unități de producție pentru NATO. Toate contractele de achiziție de tehnică de luptă din străinătate trebuie să includă o clauză de offset, adică de producere a unor componente sau producția integrală, sub licență, în România.

      Suntem adepții instituirii unui Program național de pregătire militară, tehnici de supraviețuire și luptă asimetrică pentru voluntari, astfel încât, pe lângă armata de profesioniști, România să dispună și de o „armată de rezervă”, formată din cetățeni.”

      5
     • Sa zicem ca sunt inconsecventi,dar oficial e cu voluntari.Habar n-am de cand e programul asta,dar presupun ca precede iesirea in public a d-lui general.

      Apropos,stagiul obligatoriu poate fi oricand instituit,teoretic.

      6
      • Nu e nimic teoretic in posibilitatea reintroducerii stagiului militar obligatoriu…
       Io știam că e suspendat printr-o lege….
       tot printr-o lege îl pot reintroduce…

       4
       • Bingo.Dar e mai complicat practic. În primul rand nu ai infrastructura sa cazezi jdemii de oameni.Pe urma tre sa vii cu echipare.
        Iar la final,după ce se rezolva fleacuri de astea,recruții o șterg în Italia de cum au făcut 18 ani sau cum termina facultatea.

        Aia de rămân sunt fraierii satului,pe care tre sa ii înveți cum e cu armele și cu bătaia. Iar golanii strica tot colectivul.
        Și sa ne atace klingonienii,tot mai bine cu voluntari ,cel puțin pt aia care trag efectiv în vrăjmaș.

        Șoferi, operatori de buldozere și alți de ăștia nu tre sa-i treci prin caprarie. Ii obții dacă armata e școală de meserii,ii tine un contract și apoi ii tine ca rezervisti.Sau poți sa-i înrolezi la nevoie ,ii înveți în 3 zile gradele și apoi suna și mana.

        Cea mai problema e fix cu muncitori de ăștia calificați,de câștiga 2000 de euro pe puțin lucrând pe diverse utilaje. De aia la școala de subofițeri nu vine mai nimeni pe specialități de genul asta.

        5
        • Șoferi, operatori de buldozere și alți de ăștia nu tre sa-i treci prin caprarie. Ii obții dacă armata e școală de meserii,ii tine un contract și apoi ii tine ca rezervisti”

         S-a strigat „bingo”

         Fix asta trebuie să devină armata, și nu doar pt șoferi și buldoexcavatoristi… dacă vrea să atragă personal

         Și accederea în funcții în poliție, jandarmerie, obligatoriu un contract prin armată….nu i-o face mai deștepți, mai bine pregătiți armata, dar măcar să se aleagă și societatea cu ceva de pe urma polițiștilor care sunt precum lumina (când particulă, când undă )….ei se consideră funcționari civili când le convine, grade echivalate cu ale militarilor în alte cazuri…

         9
         • „Și accederea în funcții în poliție, jandarmerie, obligatoriu un contract prin armată…”

          Deja ai serviciile si MAI care sunt in pat cu politicul. Cat de la butoane vrei sa ai institutiile astea de forta ? Crede-ma ca nu sunt capabili sa guverneze democratic daca ajung vreodata la putere. Vezi cazul rusilor cu kgb-istii la putere.

          Daca vrei politicieni calumea iti trebuie intai o societate calumea care se obtine prin educatie. Asta pe termen lung, pe termen scurt doar cu ranga se poate.

          6
          • Mă refeream la încadrările din sursă externă la MAI , coroborat cu serviciul militar voluntar, asta in viitor…..
           Să fie o condiție de punctaj in aplicația depusă de cel ce dorește să fie agent fără să fie trecut prin școlile MAI, prin care dacă îndeplinește celelalte condiții de concurs să îi ofere celui ce aplică un avantaj.

           1
          • „obligatoriu un contract prin armată”

           E posibil că obligativitatea să ducă la un sistem de gen Rusia, cum zici tu mai sus…

          • „obligatoriu un contract prin armată”

           Ai dreptate că e posibil să ducă la ceva gen Rusia

    • Legea 384/ 2006 mai e valabila Mihais,ca mie imi da cu virgula la ce vor astia sa reintroduca,ca eu nu am fost la cursurile de smecherie din vorbe de la SNSPA ,ca ori nu cunosc astia legea ori nici ei nu stiu ce vor,ca daca vor soldatul sa fie voluntar doar 4 luni pot sa ii faca contract doar pe 4 luni modificand legea pt termenul asta ,dar eu nu cred ca asta e problema reala a armatei,cred mai degraba ca din cauza cumetriilor pt cei din afara nu ofera nici un viitor si au aflat fraierii

     2
  • „Noi am fost primii care am concurat cu program de reintroducere a serviciului militar” zice Tarziu tarziu.

   Apropo cand dl Vlad a fost facut „Vladut” de catre un pesedist, eu i-o intorceam cu „ma cheama Gheorghita, nu Vladut”, doar de-al naibii. Poate cu un „bai Radut” in fata? Dar probabil era prea de tot.

   https://www.libertatea.ro/stiri/deputatul-psd-radu-cristescu-cere-demiterea-de-urgenta-a-sefului-armatei-romane-s-a-umflat-peste-noapte-tarata-in-el-sufera-de-vedetism-4795694

   4
  • pai nici in AUR nu sunt toti retarzi.

   2
 67. Ups, după probleme avute cu MAX, acum Boeing are probleme privind calitatea pieselor și în programul T-7A Red Hawk după doar trei avioane livrate US Air Force și a amânat livrarea avioanelor 4 și 5.
  https://www.defensenews.com/air/2024/02/05/boeing-pushes-back-t-7-plans-due-to-faulty-parts/
  ,,Boeing is also now planning to start low-rate initial production on the T-7 in mid-2024, several months later than the company’s original plan.”

  2
 68. Romanii continua sa nu inteleaga mare lucru din sistemul politic in care traiesc…
  „Întrebaţi care sunt, pentru ei, cele mai importante alegeri care se vor organiza în 2024, 42.3% dintre respondenţi indică alegerile prezidenţiale, 20.4% alegerile locale, 18.1% alegerile parlamentare, iar 4.7% alegerile pentru Parlamentul European.”
  Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26880115-sondaj-inscop-care-este-cel-mai-important-scrutin-anul-acesta-potrivit-romanilor-aproape-jumatate-dintre-cred-alegerile-nu-trebui-comasate.htm
  Prostia chiar este o problema de securitate nationala…

  20
  • Bro,IQ-ul mediu e undeva pe la 100.Nu intram in detalii ca pt unele populatii e mai mare sau mica media asta,zicem 100 grosso-modo pt europeni.Nu e mult,ba chiar la 100 esti destul de prostut.Jumatate sunt mai prosti de atat.Cu cat de te duci pe curba lui nea Gauss spre dreapta,cu atat esti mai destept,dar si compania e tot mai putina.Aia super mega desteptii is raruti de tot.

   Concluzia e ca populatia e majoritar alcatuita din prostuti,prosti si prosti de bubuie.Asta e o lege matematica.Daca IQ mediu era 200,iar genialii cu 300 erau sub 1%,majoritari tot prostii erau,doar ca nivelul de prostie era o idee peste ce avem acum.

   Experienta zice ca dimocrasi e,cand tragi linia,cel mai bun si mai stabil sistem.Poti sa vrei altceva,dar ar merge bine 10 ani.Dupa aia moare ala desteptul si competentul si incep paduchii sa se certe pt putere.Ajungi mai rau decat cu mediocritatea democratica.

   Asa prosti cum sunt,de bine de rau fac sa inainteze lucrurile.

   11
   • Cred ca, in acest caz, nu avem doar o problema de IQ iar „prostia” trebuie vazuta intr-un sens mai larg care sa includa si lipsa de educatie/spirit critic.
    Au trecut 33 de ani de la instaurarea democratiei in Romania si, mai ales, de la adoptarea unei noi Constitutii. Procentele din articol nu fac decat sa denote o lipsa crasa de intelegere a sistemului politic in care functionam. Niste ore la liceu (dat fiind ca sunt sanse ca intr-a XII-a sa votezi) in care sa se explice sistemul politic din Romania/UE n-ar strica si ar modifica poate procentele de mai sus. Sau poate ca exista, dar nu prea se vede. Pot fi predate la dirigentie, nu e nevoie sa mai inventeze niste functii/posturi noi si cu asta.
    Iar procentul ala mare din dreptul presedintelui ne arata ca romanii inca viseaza la un tatuc care sa faca si sa dreaga si, mai ales, sa le dea. Ceea ce nu prea e cazul in sistemul nostru.
    Departe de mine gandul de a contesta avantajele incontestabile ale democratiei. Totusi, ceva incepe sa ma deranjeze la democratia de astazi. Si nu ma refer doar la noi aici… Ideea ar fi ca democratia necesita cetateni educati ca sa functioneze in parametri optimi. Este nedemocratic sa limitezi accesul la vot, prin urmare ai nevoie sa ridici nivelul votantilor. Pentru ca altfel, democratia devine puterea prostilor.
    Stiu, este probabil utopic ce-mi doresc eu, dar daca vrem sa evitam erodarea democratiei fara a limita accesul la vot, atunci trebuie sa facem ceva in directia cealalta.
    Ma rog, „decat” niste ganduri (amare)…

    9
    • Visul de tătuc o fi existând, dar ca și scuză:
     – e funcția ce cea mai mare expunere pt populație
     – e funcția cea mai democratic aleasă de populație
     – mulți cred că el e un fel de șef al guvernului, având în vedere că președintele dă cu pixul pe decretele de numire

     Oricum mie unul îmi cam dă cu virgulă președintele ales pe post de notar, și un politruc șmecher numit de partid prim ministru….
     Atunci să punem rege/regină și terminăm cu panarama….sau președintele să fie șeful guvernului, și își asumă prin campanie electorală proiecte/programe interne și externe pe persoană fizică și de mânuță cu partidul/partidele care îl susțin pt funcție (sănătate, educație,industrie, infrastructură, politica externă, apărare etc)
     Asta ca să fie cât mai clar pt gloată pe cine să huiduie în direct și în reluare pt diverse proiecte care stagnează de ani de zile… pensii speciale, pensionări la vârste zglobii, autostrăzi, spitale, corvete, camioane militare, tancuri șamd…. și nimeni nu e vinovat, întotdeauna alții : opoziția, Bruxelles, rușii, ukrainenii, marțienii, OZN -urile, mă rog, ai prins ideea…

     4
     • Sunt de acord ca e functia cu cea mai mare expunere si totodata si cea mai democratic aleasa. Din pacate, multi cred ca presedintele face si desface dar nici nu si-au batut capul sa vada daca e chiar asa si nici astialalti nu-si doresc sa-i „lumineze”.
      Problema vine de la Constitutie care e un soi de struto-camila, nici cal, nici magar…
      Eu recunosc ca sunt fanul ideei ca problema „presedintelui” putea fi rezolvata elegant cu un rege/regina…

      2
    • @nicolae distrugerea sistemului de invatamant are consecinte. Erau vremuri cand oricine venea ministru schimba complet totul cu cine stie ce sistem idiot copy paste de pe cine stie unde.
     Fabricile de diplome si absolventi de bac ce nu stiu nici macar tabla inmultirii…

     Numai vorbesc de cine sunt azi cadre didactice fata de aia de pe vremuri. Ii fac pe aia de pe vremuri sa arate ca savanti pe langa astia de azi. Asta e consecinta bataii de joc si a salariilor mici. Nimeni competent nu vrea sa mai faca meseria de cadru didactic in tara.

     3
     • Asa este, am spus-o si eu de nenumarate ori, ba chiar am si scris un articol pe tema asta. D-abia acum si-au dat seama si au inceput sa mareasca salariile profesorilor dar e nevoie de cel putin o generatie ca sa inceapa sa apara rezultatele pozitive, presupunand ca raman consecventi.

      1
    • Dacă vine din nou Băsescu (sau un „Preș. Jucător” similar), ne vom aduce aminte că Președintele e cel mai important.

     1
     • E… discutabil.
      1) pt că nu-l vedem, și-ar trebui să fie pe undeva.
      2) pt că s-au schimbat lucrurile de pe vremea lui Base. Unele chiar pe timpul lui, altele după.
      Presu’ nu e chiar simbolic, dar puterea lui e atât de indirectă încât simple campanii publice îl pot bloca.

      1
    • E cv mai complicat de atât….

     1) noi bricolăm de 150 de ani societate modernă direct peste una feudală. Iese dubios. Dar noi nu am trăit Renașterea, epoca barocă, absolutismul, iluminismul… Noi ne-am format statul și am vrut / eram obligați să sărim în barcă cu restul lumii, altfel eram mâncați. Sincer, e un mic miracol că am reușit să construim o identitate națională comună, că pe vremea micii Uniri, nu mulți se considerau români (moldoveni, munteni, etc).
     Ce înseamnă societatea aia feudală caruia i-i se văd formele sub pătură de stat modern? Păi, înseamnă Vodă, boieri, și clăcași. Doar că acum îi spunem președinte/ premier, baron sau baronas, și plătitor de taxe / cetățean. Când ai tăi te-au crescut cu asta ca normalitate, asta ai să tinzi să vrei tot restul vieții (de regulă inconștient).

     2) democrațiile alea mai vechi trosnesc, așa că stăm prost și la exemple. În princ, nu-mi place să mă iau de democrație ca sistem, dar…. Ține fff mult de condiția umană. Oamenii suntem animăluțe drăguțe, 90 la sută din ce facem decidem inconștient. E ff ușor să apeși butoanele oamenilor (vezi mass media) și să ii faci să fie nerezonabili. Astfel, poți face oamenii ori să brea ceva imposibil (vezi schimbarea a 954 km de țevi în 4 ani), ori să ceară ceva cui nu trebuie (ceri presedintelui să rezolve justiția?…), ori să fie atât de identităzati / polarizați încât să nu accepte absolut nici un compromis cu alte opinii (democrați vs republicani). Emotion led politics. Funcționează cât timp oamenii sunt emotivi, și oamenii sunt f emotivi cât timp nu merg la psihoterapie câțiva ani :)).
     Când democrația era cv nou și inedit (sec XIX), nu prea aveai oameni care să abuzeze de slabiciunile ei. Acum da, ai intregi industrii de oameni specializați în campanii și câștigat alegeri (indiferent de produsul livrat).

     4
 69. Coreenii cei mai buni au testat cu succes munitie pentru K9 cu raza de actiune 60 (!!!) km.

  https://m.koreatimes.co.kr/pages/article.amp.asp?newsIdx=368321

  Hai cu obuzierele, desi ma indoiesc ca vom face noi curand asemenea munitie

  10
 70. Un celebru propagandist sustinator de rusi (zooka_200 ) a avut o vorba dupa ce podul din crimeea a fost lovit „what airdefense doing?”
  S-300 si S-400 rusesti se uita cum le trece SCALP ul pe deasupra capului
  https://x.com/Archer83Able/status/1754897387015782410?s=20

  10
  • * Asta inseamna ca rusii nu au destule rachete aa si nu s-au lovit inca de problema ” Land Attack Capability Axed On AGM-158C LRASM Anti-Ship Missile ”
   https://en.topwar.ru/235642-zenitnye-raketnye-kompleksy-na-baze-upravljaemyh-raket-vozduh-vozduh-s-teplovoj-sistemoj-navedenija-iris-t-spyder-i-drugih.html
   ** The command of the Ukrainian Armed Forces announced a raid on Russian production platforms in the Black Sea, the date has not been announced
   https://interestingengineering.com/innovation/high-altitude-hot-air-balloons
   *** “Taking into account the lessons of the Ukrainian conflict”: the Indian army is purchasing hundreds of howitzers with its own drive [camioane si tunuri avem alea de la tov NC …]
   **** La teorie ca si pe la noi stau binee
   [In addition, the Hermes-K complexes will be able to effectively counteract Ukrainian surface drones of the Magura-5 type. In cooperation with the 3M47 Gibka and AK-630M1-2 Hermes, they are capable of minimizing the threat of Russian boats being hit by the enemy.]

   1
  • Cele mai bune sisteme SAM din lume. Asta se zicea inainte de Siria unde s-au facut de ras prima oara si toata lumea dadea vina pe sirieni.

   Poti sa zbori deasupra lor cu drone, rachete de croaziera fara probleme….

   6
   • Imaginează-ți să fii în programul F-35, să ai prioritate în comenzi, integrarea industriei locale în producerea avionului și ajutor american pentru integrarea armelor autohtone în avion, și să arunci toate chestiile astea pe geam ca să iei… chestia asta. Totul pentru că erai prea crispat la capitolul de „transfer de tehnologie” ca să iei Patriot (transfer de tehnologie pe care nici nu l-au primit).

    4
 71. Storm Shadow/SCALP-EG zboara peste bateria de S-300/S-400 in drumul lor spre Crimeea:
  https://twitter.com/NOELreports/status/1754905073233113114

  13
 72. https://twitter.com/NOELreports/status/1754884091382509840

  Daca e adevarat, rusii plateau anul trecut pentru dronele Shahed-136:
  – $193,000 bucata la o comanda de 6,000 bucati
  – $290,000 bucata daca era o comanda de 2,000 bucati.

  5
 73. „Am alocat 2,5% din PIB şi am cheltuit mai puţin decât în ceilalţi ani. De ce oare? Pentru că, în august, spuneam că nu avem bani pentru programul de corvete, peste un miliard de euro, iar cu o lună mai târziu plecau un miliard şi jumătate din bugetul MApN-ului către Fondul de rezervă al Guvernului. Mai mult de 10% din bugetul Ministerului Apărării a plecat în Fondul de rezervă al Guvernului fără niciun fel de rectificare bugetară, iar noi, ca parlamentari, am aflat în decembrie”, a
  mai precizat Bogdan Rodeanu, de această dată într-un comunicat emis ieri.”

  De aici :https://m.defenseromania.ro/demiterea-generalului-vlad-capcana-in-razboiul-hibrid-cui-serveste-decapitarea-sefului-armatei-romaniei-in-baza-unor-declaratii-scoase-din-context_626761.html

  Se confirma că personal am bănuit și susținut mereu.
  1- bugetul de stat al României e un sac plin de gauri. Prost gândit, clientelar asumat și se vede in deficitele bugetare care de ani de zile NU scad sub 80 miliarde lei ( chiar încasând anual mai mulți bani)
  2- Principalul partid rusofil românesc e PSD.
  – Aripa rusofilă a detronat pe Ceașcă ( aripa prin noi însăși)
  – Privatizările dubioase a industriei duale ( civil- militare) făcute sub conducerea reprezentanților PSD. Năstase în special.
  – licitația Corvete inițială , anulată de borfașul PSD Dragnea .
  – ” ne vom obișnui cu rușii la Dunăre” , declarația unui ministru a apărării din grajdul PSD.
  – ” nu ne trebuie submarine „. Declarația patriotului Ciolacu.

  Cum de suntem cea mai dezarmată armata din estul NATO ?
  Există o legătură dezarmare- politica ( la ordinul Kremlinului ?)
  Nu mai pomenesc Sosoanca, Marga.

  Întreb că realitatea e crunta

  12
 74. https://www.g4media.ro/stagiul-militar-voluntar-prevazut-pentru-femei-si-barbati-intre-18-si-35-de-ani-pe-o-perioada-de-patru-luni-cu-stimulente-financiare-proiectul-de-lege-va-fi-dezbatut-in-procedura-de-urgenta-prob.html

  Mi se pare ok periada. La final unii vor deveni militari profesionisti, ceilalti vor fi rezervisti dar macar vor avea un termen de comparatie.

  Primul efect al noului sef de stat major.
  Gunoiul nu trebuie bagat sub pres ci cautat solutii pt ce nu e ok…

  13
 75. pana acum pare o reasezare a taberelor intre speciali.an electoral si la noi si la gringos,se schimba garnituri si locurile la masa.

  3
 76. * exista sanse mici sa fie fake news
  https://en.topwar.ru/235792-v-odesse-voenkomy-skrutili-i-otpravili-v-tck-ehavshih-v-avtobuse-grazhdan-rumynii.html
  [ii ia pe cei de pe front si ii duce la politie de frontiera pe cei de la politia de frontiera ii duce pe front :-))))]
  ** Ce spun soldații ucraineni despre posibilitatea demiterii generalului Zalujnîi? Zelenski vrea „energie proaspătă” OK pey la SBU tot aceasi teorie ?[clar sunt si spioni ..dar si multe rafuieli interne ]
  https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/ucraina-a-destructurat-o-retea-de-spioni-rusi-din-2337731.html

  2
 77. * Un porumbel suspectat că este spion chinez a fost eliberat după opt luni de detenție în India
  [Contraspionii au doctorate in lupta cu fake news luate in RSR/stefan gheorghiu :-)))) ]
  https://www.hotnews.ro/stiri-international-26861434-europarlamentarul-tatjana-zdanoka-spionat-pentru-rusia-mai-bine-zece-ani-potrivit-unei-investigatii-the-insider.htm
  [cred ca verificarile fiscale ar fi un prim filtru ]

 78. Un interviu interesant cu Head of UK SC, interesant ce zice despre atragerea si retentia specialistilor cyber la min 25:40
  https://youtu.be/i5WRk6UE2Uk?si=2l8rHrsBYdDn34jM

  • Dorelul initial

   Mai zice o chestie foarte buna acolo. Ca spera ca dupa ce au facut niste chestii deosebite sa se intoarca. Adica cand ajung la 35-45 de ani sa se intoarca cu experienta in sistem. Pare foarte bine gandita strategia.

 79. https://www.g4media.ro/greenpeace-ataca-in-instanta-puz-ul-emis-pentru-proiectul-de-exploatare-a-gazelor-neptun-deep.html

  „Greenpeace cheamă în judecată autorităţile şi companiile OMV Petrom şi Romgaz pentru nereguli grave în procesul de aprobare a Planului Urbanistic Zonal dedicat proiectului de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep, au anunţat miercuri reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale, transmite Agerpres”

  Daca ma poate lamuri cineva de cine tine Greenpace Romania si cine ii finanteaza ?

  1
 80. No comment.

  Polonia vs. România
  🇵🇱 În 2023 Polonia a chemat la antrenamente, timp de trei luni, aproape 200.000 de rezerviști. În 2024 are in program sa cheme peste 200.000. Inclusiv ii reevaluează pe ăia declarati inapți ( merg la curățat cartofi).
  🇹🇩România se gandește ca ar putea si ar fi cazul sa facă acelasi lucru. E o propunere.
  🇵🇱 Tot în 2023 a inceput un program de pregatire militară, pentru forțele paramilitare, al barbaților din industriile controlare de stat: minerii, siderurgiștii, silvicii.
  🇷🇴Românica: nici poveste.
  🇵🇱 Liniile de asamblare pentru munitiile de cal. 155 mm sunt funcționale si lucrează la capacitate maximă. Min. Ap. din Polonia a lansat o comandă de 300k de obuze de 155 care sa fie gata in 2025, iar până in 2027 a dat o comandă pentru 1 milion de proiectile de diverse calibe. Polonezii de la Nitro-Chem lucrează la pulberărie in trei schimburi.
  🇹🇩Românica, nu a reușit nici macar sa asambleze linia de productie pentru 155mm, mai grav de atât, suntem în continuare dependenti de pulberea din Serbia.
  🇵🇱In acest moment, la Gdansk, polonezii sudează la propriile fregate. Anul trecut au recepționat o supernava de cercetare marina.
  🇹🇩Românica a anulat contractul cu GrupNaval, iar acum nu are nicio solutie. Cel mai optimist scenariu spune ca vom avea fregate noi dupa 2030.
  🇵🇱Complexul industrial Huta Stalowa Wola produce la capacitate maximă obuziere autopropulsate Krab, a implementat linia pentru asamblarea de obuziere sud coreene si mai produce și mașini de lupta ale infanteriei si alte scule grele. Se lucrează in trei schimburi.
  🇹🇩Armata română, practic, nu are artilerie. Doar tunuri tractate sovietice. Nu sunt planuri serioase pentru a produce sau cumpăra. In România se produc de anual cam 18 Piranha 5, urmând ca in 2040 armata română sa aiba 377 de scule, unele deja vechi de 25 de ani.
  🇵🇱Polonezii au inceput in 2022 productia a 5 tipuri diferite de drone. In 2024 vor intra in productie sistemele HAASTA ( drone anti drone) si trebuie sa le soseasca dronele SkyGuardian din USA.
  🇹🇩Românica a anulat o licitatie de drone, iar zilele trecute, cu mare pompa, ar fi trimis in Turcia militari sa isi faca mâna pe dronele Bayraktar. In conditiile in care Ucraina le foloseste limitat pentru ca au devenit vulnerabile.
  🇵🇱Fabrica de arme ușoare Lucznik va produce din 2024 100.000 de arme usoare in fiecare an.
  🇷🇴Armata româna va primi bocanci noi anul viitor. 😍
  Ar mai fi vreo opt puncte, dar ma lungesc.
  Concluzia este foarte simplă:
  Treaba cu extinderea agresiunii ruse nu este „dacă” ci „când”.
  Polonezii au moralul sus si muschii incordati.
  Românii sunt varză la moral, pregătire și dotare pentru ca nea Klaus&Co au lasat armata in asa hal încât nici un pârț serios nu poate trage.
  🖕Ciuca si ciolacu ne asigură ca acum suntem mai apărați ca niciodată de o Americă sătulă, întinsă la maxim, obosită și confuză si de o Europă Occidentală care nu dă doi bani pe est europeni.
  Polonezii stiu ca tre sa se apere singuri până soseste ajutorul. Si românii stiu asta, dar noua ne-a plăcut ‘916 si ‘941

  34
  • Polonia cumva de mai multi ani pare ca a apreciat corect atmosfera de incertitudine din prezent ( Alegerile din SUA cu posibilele implicatii, razboiul declansat in Est ) si a facut tot ce s-a putut din lucrurile care depindeau de ei / polonezi ( chiar acum sunt lucrari la o linie defensiva in eventualitatea ca Ucraina pierde razboiul si se trezesc cu rusii la granita ). Sunt curios la noi daca macar pe hartie se iau in considerare anumite linii defensive posibile ( si realiste dpdv succes )

   7
 81. https://warontherocks.com/2024/02/history-has-no-lessons-for-you-a-warning-for-policymakers/

  History Has No lessons For You: A Warning For Policymakers

  Simt că tot timpul ne uităm în trecut în căutarea de răspunsuri pentru problemele diferite cu care ne confruntăm astăzi.

  1
 82. https://www.economica.net/tancurile-abrams-vor-fi-livrate-in-romania-incepand-cu-anul-2026-surse-mapn_723644.html

  „Tancurile de luptă Abrams care vor intra în înzestrarea Forţelor Terestre Române vor fi livrate, începând cu anul 2026, în cea mai modernă versiune a acestui model, care se află şi în dotarea armatei SUA, au declarat, miercuri, surse oficiale din Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

  Pentru siguranţa aprovizionării, MApN va implica industria naţională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat, arată aceleaşi surse”

  Deci nu mai devreme de 2026…

  6
  • A inceput acelasi circ ca si la f16 norvegiene,in lipsa contractului acordat catre Lima,astea sunt povesti pt votanti creduli care sa atenueze socul politic creat de comandantul operational al Armatei Romaniei

   7
  • Pai normal primul tanc trebuia să vina in acest an…asta au declarat deștepții de la MApN pe 1 decembrie 2023. Și acuma tot acești deștepți ne spun că livrările vor incepe in 2026…
   https://www.defenseromania.ro/romania-se-pregateste-sa-primeasca-primul-tanc-american-abrams-din-cele-54-cumparate-abrams-primul-tanc-cu-adevarat-modern-din-istoria-armatei_625791.html

   1
   • DC News nu se dezminte, astia nu au fost pana acum capabili sa contracteze in cadrul contractului multianual pt lotul 3 productie radare si lansatoare Patriot ca au facut alba neagra cu banii de inzestrare si au lasat contractele care trebuiau incheiate prin FMS fara bani de la buget, cand contractul cadru pt Patriot 7 bucati e facut de atatia ani si stiau termenele de contractare si plata, si viseaza ca vin tancuri in 2026

    3
   • @LACuscaPsd
    Unde scrie, în articolul ăla, că vine primul tanc în 2024?
    una e pregătirea pentru primire, alta e livrarea propriu-zisă a tancurilor.
    Părerea mea, hâc…

    5
  • Era de asteptat sa se intample asta. Dupa ce ca un Abrams M1A3 ne costa (~25 mil. eur/buc.) cat ne-ar fi costat 3 x K2 Black Panther (~8 mil. eur/buc.) sau cat 2 x Leopard 2A7 (~13 mil. eur/buc.) le mai vedem si la „sfantul asteapta”. Asa cum am mai spus-o nu cred ca a fost cea mai buna alegere, cel putin nu in acest moment cand razboiul este la usa noastra. Acum poate ne dam seama de ce Polonia mizeaza pe K2 Black Panther care este similar cu Leopard 2A7, dar la un pret mult mai mic.

   2
   • nu te-ar fi costat mai ieftin. Abrams e doar modernizat, alealalte sunt noi, te vor costa bine mai mult.

    4
   • Ca sa vezi tre sa dai bani, nu doar sa faci niste hartii si sa te vaiti ca vine greu ,cand tu nici macar banii nu iai dat

    3
    • Sunt fumigene fratilor.
     Si lipsa de creier a presei incapabila sa puna cele mai elementare intrebari. Adica ala iti spune ca primele tancuri vor veni in 2026. Intreaba-l frate, ce scrie in contract despre termenul de livrare. Intreaba-l, ai contract semnat sau vorbesti din burta ?
     Canci contract, canci termen de livrare.
     Ajunge lumea sa creada ca e treaba batuta in cuie.

     4
  • Bun articol. Ceva, ceva s-o mai schimba si prin Europa. In acest sens, cateva declaratii recente, Macron:
   “This is a decisive and testing moment for Europe. We must be ready to act to defend and support Ukraine whatever it takes and whatever America decides. Europe had been lucky to have America as a partner but we have to be lucid. Ukraine is part of the European continent and whatever America decides we have to take the right and bold decisions to support Ukraine and the Ukrainian people.”
   “The real cost to us of a Russian victory in the short and long run is too high for all of us.”
   Ma rog, de citit tot articolul, sa speram ca se trezeste si Europa: https://www.theguardian.com/world/2024/jan/30/eu-defend-ukraine-if-us-reduces-military-support-emmanuel-macron-says

   4
  • Ba baieti , e an electoral…Panicati poporu roman care se va inghesui la granite sa-si ia talpasita ca vine razboiu…Pe ei cine ii mai voteaza ??? Il lasati pe musiu Ciulacu fara serviciu si trebuie sa se intoarca la el la Buzau la facut covrigi si gogosi Totul este OK . Pace si prietenie .Pe prostu asta nu o sa-l convingi nici daca il calca rusii cu un T72

   8
   <