August 2023, Permiteti sa raportez!

This entry is part 80 of 90 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Iulie 2023, Permiteti sa raportez!Septembrie 2023, Permiteti sa raportez! >>

1.348 de comentarii:

 1. „Dacian Draco” cu doua duzini de tweet-uri, postand toate programele mari de achizitii finalizate, incepute si viitoare/posibile ale Armatei Romane… la gramada, dar nah, lamaie cu sare:
  https://twitter.com/AndreiS49747209/status/1685638014884524032

  13
  • Oau…deja i-am batut pe polonezi la achizitii… :)))

   6
  • ceea ce e ciudat la acel cont e ca pare haurist pe alocuri.

   7
  • Uau, si daca vad 15% din ce se prezinta in arsenalul nostru, pai eu mor fericit.

   4
   • „Uau, si daca vad 15% din ce se prezinta in arsenalul nostru….”

    *În execuție:
    – camioane IVECO
    – Piranha 5
    – HIIMARS
    – Patriot

    *Contracte semnate, calendar de livrări clare:
    – drone H450/Watckeper
    – rachete antinavă NSM
    – drone Bayraktar
    – JLTV pentru FOS
    – cele 32 de F16

    *G2G cu SUA, aprobări primite de la congres, deci se va face:
    – 54 de tancuri Abrams
    – 21 AAV pentru marines

    *În dubii:
    – modernizarea celor 10 IAR 99, contract semnat dar doar Avioane Craiova știe de ce nu se apuca de ele (asta apropo de băieții cu „Sa facem în țară, cu firme românești, ce ne trebuie nouă străini”).

    – cele două elicoptere ASuw (?) – aici nu sunt sigur dacă doar a fost aprobată achiziția sau s-a semnat și contractul.

    Deci vorbim despre 11 programe majore în derulare/contracte semnate/contracte G2G ca și semnate și 2 care mie personal îmi subt in dubii…din 20.
    Acum, cât % a ajuns in arsenal nu știu, nu am calculat și nu am timp să stau să caut.

    7
    • La Avioane Craiova a fost schema 14, nu v-ati prins?.. sa asteptam sa iasa Mig-urile din functiune ca sa le luam radarele, de-asta cred eu ca a durat atat. Erau niste zvonuri ca le canibalizeaza pt Soim

     1
     • Ca sa pui radar pe soim trebe sa ii lungesti partea din fata. Trenul de aterizare anterior se escamoteaza inspre fata si nu are loc si radarul in zona aia.

      3
     • Soimul e mic, inghesuit. Nu ai loc de mare lucru de pus pe el. Nici nu a fost conceput pentru upgrade-uri, ce a facut Elbit e cred un maxim ce se poate scoate pe platforma, fara modificari radicale. Iar modificari radicale pentru 10 aparate…

      1
     • „Timpul trece, leafa merge

      Interesant este că, deși nu a livrat încă niciun avion, Fabrica de Avioane a încasat în avans două tranșe din contract, respectiv 51.775.400 de lei în 2020 și 46.398.600 lei în 2021. Așadar, vorbim despre mai bine de o treime din suma totală, bani care au asigurat societății trei ani de liniște financiară. În această perioadă, Avioane Craiova ar fi preluat mai mult de jumătate din cele 10 avioane IAR-99 Standard, astfel că nu poate invoca faptul că nu ar fi avut ce să modernizeze. În schimb, a încercat să arunce vina către furnizorul de sisteme de avionică, adică Elbit Systems, compania israeliană care a participat și la programele de upgrade ale IAR-99 Șoim ori MiG-21 LanceR. „Este vorba de nelivrarea la timp a anumitor echipamente de către firma Elbit. Firma Elbit la rândul ei are, să zicem așa, o scuză, pentru că aceste echipamente care trebuiau să fie livrate pentru primul avion și pentru prima stație de verificare la sol au avut nişte repere care inițial au fost puse în propunerea tehnică și după care au cerut cei de la Elbit ca să fie schimbate“, declara, în 2022, Victor Munteanu, directorul fabricii. El estima atunci că va exista o întârziere de cel puțin 6 luni până la modernizarea primei aeronave, despre care spunea că va zbura în prima parte a anului 2023.” SURSA: https://www.indiscret.ro/2023/06/14/avioane-craiova-n-a-modernizat-niciunul-dintre-cele-10-iar-99/

      3
    • Stiu Cronos, stiu.
     In poze vad insa vad lucruri pe care le visam (ca Jenna Jamson in zilele bune), de ani de zile.
     Vad in poza spre exemplu F35. Ma indoiesc ca vom avea sa ceva in vitorul aropiat. Abrams, artilerie ap si re, BH, submarine si corvete, iar unele din ele trebuiau sa le avem deja. Exemplu corvetelor mi se pare elocvent.Vorbeam strict de poza.
     Eforturile de pana acum, sunt tarzii, insa eu personal sunt mai bucuros decat un copil de Craciun.
     Bine ca le avem.
     In completare insa, as mentiona ca rfp-ul initial pt tancuri a fost de 276. De asta spun hai sa le vedem, si apoi socotim.

     • Io sunt mai optimist cu privire la F35, insa vad o cantitate mai mica, spre duzina clasica, antamata deceniul asta…

      De aia insist cu un parc solid de F-16, acu’ ca europenii vestici scapa de ele si avem si oportunitatea cu scoala asta… Inca o escadrila completa SH ne-ar costa mai putin decat norvegienele… cam cat alea doua H215 navalizate 🙂

      3
      • Sa dea Domnul. Am intra si noi in lumea in care a fost Bazu. Ne batem de la egal la egal cu cei mai buni, si omul face diferenta. Mutatis-mutandis, desigur.

       1
     • @lt. rez

      „Vad in poza spre exemplu F35. Ma indoiesc ca vom avea sa ceva in vitorul aropiat.”

      Dacă e să ne luăm după declarațiile publice ale producătorului și ale americanilor, orizontul de timp este 2032 pentru primele bucăți. Ceea ce e ok din mai multe motive:
      – lista de așteptare e destul de lungă, deci 2032 este un termen decent.
      – vom primi varianta ceva mai matură a avionului

      Însă se naște o a doua problema. Nu cred că ne-am permite mai mult de 24 maxim 32 de bucăți. Și implică două probleme:
      – un număr destul de mic (chiar și la o disponibilitate de 65-70% din întreaga flotă, tot e puțin).
      – nu merită financiar să faci poliție aeriană cu F-35.

      Pentru poliție aeriană ai nevoie de supersonic și încă unul decent înarmat (nu știi peste ce dai), dar parcă nici nu merită să ridici F-35 o dată la câteva zile, date fiind costurile pentru ora de zbor.

      Așa că bănuiesc (și sper) să se meargă pe un mix F-35-F16 și după 2035.
      De asta e bună afacerea cu Norvegia, care au cel mai mare stoc de piese de schimb și motoare noi de rezervă pentru F-16 după SUA. Și (din declarațiile publice) mare parte dintre acele piese de schimb și motoare sunt incluse in tranzacție. Cum și Portugalia a declarat recent că a vândut României „un număr de motoare de rezerva și piese de schimb pentru F-16”.
      Așa că s-ar putea să scăpăm de un prost obicei neaoș: canibalizarea. Care merge și aia, dar parcă mare lucru n-ai făcut dacă ai luat o piesă sau un motor de pe un avion gata folosit și îl pui pe altul. Parcă suna mai bine să ai un stoc decent de piese de schimb și motoare nefolosite din care să te aprovizionezi.

      Astea fiind spuse, pot doar bănui că cel puțin la o parte din cele 49 de F-16 (sau poate vor fi mai multe în viitorul apropiat) le va fi prelungită resursa la Aerostar pe viitor (beneficiind și se stocul de piese de schimb și motoare) astfel să poată fi folosite pentru poliție aeriană și după 2035.

      Și nu ar fi excesiv deloc, dacă ne gândim că atât grecii cât și turcii încă păstrează F-4 din anii ’60 pentru poliție aeriană (avioane care au fost modernizate și le-a fost prelungită resursa de mai multe ori). Grecii au chiar trei duzini de F-4 pe care încă le zboară în draci. Motivul: poliție aeriană la costuri mult mai mici decât cu alte avioane. Le vor retrage însă în viitorul apropiat dar pentru acest rol vor rămâne Mirage 2000 (contemporane cu F-16-le noastre).

      Cel puțin asta speculez eu.

      4
  • L am contracarat de multe ori. Cand l am intrebat de licitatia mapnds, liniste totala.

   2
  • Eu l-am contracarat cand a luiat-o pe aratura la programul nulcear al Romaniei. A mintit acolo de a rupt.

   4
 2. Ex-Hunter Biden partner Devon Archer testifies Joe Biden was on calls with foreign patrons ‘for the brand’

  https://nypost.com/2023/07/31/ex-hunter-biden-partner-devon-archer-arrives-for-house-deposition/

  6
 3. In curind vine 10 August baieti. Cafteala cea mare , unde totul sa pierdut in zare. Ultimul moment al spiritului civic Romanesc care a pornit frumos si a fost inecat in gaze lacrimogene si bastoane „far de numar „. Nimeni nu stie cine a dat ordine si cine a executat. Omerta la nivel inalt dovedeste impotenta statului securist-mafiot. Gasca PSD-ista ( acum fratita cu PNL) e tot acolo , Dancila @ CO bine mersi. Citeva mii de oameni au plecat dincolo , afara si de dreptate nu au avut parte. Lopata mare si grea se chema „inima lui Stalin”. A acoperit toata murdaria si dejectiile lor. Justitie ? Pe lumea aialalta….
  Jecuta rosie a lui Johanis sa pierdut in cocina populista a partidului unic. Ceasul nemtesc al bunicului nu a existat , a fost cumparat de la consignatia din colt , aia de pe Covaci colt cu Lipscani pe stinga ca alta directie nu este se pare.
  10 August 2018 a fost ziua in care ultima speranta a murit.

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24968241-10-august-2018-mitingul-diasporei-piata-victoriei-3-ani-dosar-nefinalizat.htm

  Este trist , foarte trist mai ales pentru generatia care a sperat, luptat , supravietuit in rasturnarea regimului ceausist , mineriade , crize financiare, inflatie, privatizari monstruase, propietati si terenuri luate cu „japca la legal”, 10 August…. si mai nou acum afaceri de sute de mii de EU cu saracii batrini , banucu la mafia, ca doar vine de la statul falimentar. Cadrele de nadejde se rotesc constant la putere tipic ceausist.Nici un nume nou. Tortionarii securisti scapa chiar daca au omorit un om.
  Apropo , sa mai auzit ceva la news despre ” padurile defrisate constant pe acolo prin nord unde se plimba ursu si caprioara? ” Nope , sa pus batista pe tambal , moneda la schimb pentru UDMR. Activistii aia de mediu , green TreeHugger’s care mai faceau ceva galagie , au ramas fara dinti citi pumni au luat in gura si amenintari cu moartea.
  Si acum pe bune , cine e „in charge” in tara asta????

  31
  • „Românii au ieșit în stradă în încercarea de a opri asaltul asupra justiției.”

   Ce face justiția pt cetățenii care a susținut-o, au crezut în justiție, vedem cu toții…

   Dreptatea umblă cu capul spart, la propriu…

   Toată povestea cu tensiunile prezente în piață a fost montată în prealabil, pt a justifica intervenția fără nici un motiv, a jandarmeriei….

   100.000 de oameni în piață versus câți jandarmi ?
   Se pare că aproximativ 1.000….
   1/100 raport…
   Dacă mulțimea era pusă pe scandal, jandarmeria își lua o bătaie de o ținea minte …cu toate gazele și bastoanele lor…dacă ar fi oamenii conștienți de ce pot face când se unesc pt un scop în nr mare, nu ar mai face puliticienii ăștia ce fac…

   Presa a manipulat din prima opinia publică vis a vis de miting…auzi, „mitingul diasporei”, al corporatistilor, al #rezistilor….?
   Al românilor, ziariști vânduți pe bani de la partid…culmea, tot banii românilor…

   https://www.mediafax.ro/social/cati-jandarmi-au-actionat-protestul-piata-victoriei-10-august-coordonatorul-jandarmilor-vorbeste-efective-suplimentare-e-bine-procuror-militar-miting-avem-ascunde-17430979

   18
   • pai justitia din 2016-2018 a cam fost anihilata prin oferta de pensionare anticipata si pensii imense. asta e metoda patentata de securitate, venituri mari la stat, categorie de speciali si pensie cand esti inca tanar, sa te poti bucura de bani. unii au plecat pentru beneficii, altii dupa presiuni …

    dupa 2018 cand a inceput sa functioneze sistemul asta au inceput sa apara si fraudele bancare cu fosti „politisti”, „militari”, „judecatori” falsi dar care primeau credite usor pe baza pensiilor 🙂 dupa se descoperea ca inscrisurile respective erau false dar sugestiv e ca bancile remarcasera potentialul noii clientele care lua mai usor credit ca un angajat amarat

    cei care nu voiau la pensie au fost exclusi e.g. Danilet care nu e chiar lumina dar macar sustinea niste punct de vedere corecte; ce-a ramas azi e d-na

    7
   • am uitat sa zic despre 10 august.

    ia vedeti pe pagina d-lui. Pacuraru, tare admirat aici, cum baga fitile aiurea, insinuand ca e o lovitura de stat cumva finantata de rusi prin Raifaissen
    https://www.facebook.com/photo/?fbid=6444692035592532&set=a.113677942027338

    sincer mi se pare jenant ca un profesionist ca dumnealui sa faca astfel de afirmatii publice dar asta e, dumnealui alege daca se discrediteaza sau nu. am discutat zilele alea cu amici din structuri, uniii fosti, altii plecati pe la structuri pe afara, unii chiar prezenti in piata si concluzia lor e departe de ce afirma d-l. colonel

    ca sa nu existe dubii, sunt dintre cei care cred ca firmele austriece trebuie boicotate si unde se poate trimise la plimbare, n-are rost sa tinem aici un OMW sau un Raiffaisen/Erste daca politica statului austriac e cum e

    11
    • „Admirat” e un cuvant cam mare.
     E pe val pentru ca l-am bagat noi in seama in ultima vreme, impreuna cu cateva televiziuni.
     „Admirat” poate pentru ca pune multe informatii in articolele sale, concluziile insa… fiecare cu damblaua sa.

     9
  • Rares Bogdan ce zice? Fmm lui, stateam noaptea pana la 2 sa il aud cum ii aducea pe toți in fata justiției, a doua zi la 6 plecam la serviciu. Si chiar il credeam, dupa care m am convins, in tara asta nu trebuie sa ai încredere in nimeni.

   19
 4. https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/cat-ar-rezista-romania-daca-ar-fi-atacata-2288246.html

  Cum am scris de n. ori aici.
  Fregatele ex engleze sunt doar de paradă.
  UNICA arma la bord, tunul de 76 mm.
  Și cât chin a fost să se ascundă că nu au rachete AA, antinava, torpile ( posibil achiziționate ulterior) și nu exista sonarul remorcat pasiv/ activ prin care sa detectezi submarinul rus fara sa emiți cunoscutul ” ping” care te transforma instantaneu în țintă.
  Deci cat rezistam la un atac rus ?
  Maxim o zi.
  Nu e din răutate dar asta e dotarea. In toate sectoarele și la toate armele.
  Se știe din cauza cui dar batista pe țambal.

  19
  • Maxim o zi, la fel cum Ucraina trebuia cucerita în trei. Hai sa terminam cu scenarii dinastea tâmpite. E vai de capul ei și Rusia, nu invadează nimic într-un timp scurt.

   12
   • Ucraina a avut oameni care sa o apere. Romanii erau la coada la pasapoarte. Pentru ce mama’ dragu pasapoarte?

    7
    • Si ucrainienii au rupt granitele stai tu linistit…

     25
    • Si ucrainienii ar fi facut coada la pasapoarte dar nu le-au data voie sa iasa,incepusera granicierii lor sa traga dupa ei.In cazul unui razboi doar 2-4% din populatie ajunge sa lupte pe front si oameni se gasesc,nu stiu de unde tot scoateti prostiile astea.

     3
   • da…nu e cea mai fioroasa armata se pare…dar care e? si totusi asa cum sunt….uite ca nu reuseste nimeni sa ii scoata din UA
    se indreapta rafuiala spre 0-0 ? sau marcheaza oaspetii in min 96 ??
    situatia ne arata cum cantitatea face fata calitatii…din nou….sa speram ca nu o si surclaseaza….

    brgds, gents

    2
    • Ma da-o dracu, nimeni ma, nici D-zeu nu ii scoate din Ucraina.
     Din Kiev, Kherson, Kharkiv, Kupiansk si Iziyum cine i-a scos?

     Mai ramane sa o bagi pe aia cu „Rusia se bate cu tot NATO si castiga” :))

     6
 5. https://liveuamap.com/en/2023/1-august-mayor-of-moscow-confirmed-the-drone-hit-the-same

  Se pare ca ucrainienii au reusit sa loveasca cu inca o drona aceeasi cladire din Moscova.

  3
 6. Asa aflam mai si noi cine are peste 10.000 lei / luna ! https://newsweek.ro/actualitate/sindicalistii-din-penitenciare-contesta-eliminarea-voucherelor-pentru-bugetarii-cu-peste-10000-lei „Sindicaliştii din penitenciare sunt nemulțumiți de posibila eliminare a voucherelor de vacanță pentru bugetarii cu venituri lunare de peste 10.000 de lei brut, discutată de coaliția PSD – PNL. Spun că măsura este „discriminatorie şi neconstituţională”. Plus haine, hrana….

  10
 7. Aflam vesti noi despre navigatia in Marea Neagra, securitatea se asigura cu avionul, noi neavand nave capabile
  https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/o-nava-israeliana-a-fost-prima-care-a-incalcat-2288299.html

  4
  • Articol de 2 lei, tradus probabil cu Goagal si fara a da link catre sursa (ucraineana pare-se).
   La o simpla verificare pe marinetraffic putem vedea ca toate 3 navele sunt ancorate in rada Sulina, alaturi de multe altele, asteptand un pilot sa le duca pe Sulina pana la Reni/Izmail.
   Sahin2: https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/shipid:339373/zoom:12
   Yilmaz Kaptan: https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/shipid:335646/zoom:14
   AMS1: https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/shipid:421040/zoom:14
   Deci ce blocada au „spart” baietii astia? Dintre toti, doar israelianul mai pastreaza destinatia Izmail, Yilmaz merge la Galati iar cealalta asteapta „ordine”.
   Articol ucrainean de propaganda si cam atat, preluat pe nemestecate de Adevarul, un ziar care vad ca tinde catre noi „orizonturi” ale deprofesionalizarii meseriei de jurnalist.
   Da, dupa multa vreme avem din nou Global Hawk (indicativ Forte 11, care btw isi tot inchide si deschide transponderul) care ramane pe mijlocul MN si un P-8A Poseidon care da cerculete intre Constanta si Mangalia.
   Cum sa asiguri securitatea unei mari cu avionul? Daca o nava ruseasca se pune in calea unei nave comerciale ce face P-8-ul, da cu Harpoon in ea? Arunca manifeste?
   P.S. Ca fapt divers, NS Mircea a fost escortata de PM274 la intrarea in MN din Bosfor pana acasa…

   16
  • Pai pe alocuri ii inteleg pe ai nostri, pe de-o parte avem o reputatie nasoala din WW2, cand am fost all-in si am pierdut. Nici nu suntem vecini cu Finlanda sau Norvegia, ci cu Bulgaria, Ungaria, Turcia. Atata timp cat nu ne impotrivim si permitem supravegheri si aprovizionari de la noi, trecem mai pe sub radar.

   Se duc astia care-s mai smecheri, sau in relatii ok cu rusii cat de cat:

   https://www.aktual24.ro/sase-nave-civile-din-israel-grecia-si-turcia-au-sfidat-blocada-rusa-de-la-marea-neagra-in-drumul-lor-spre-porturile-ucrainene/

   1
   • Care puii mei blocada tot vorbesc astia aici frate …Toti tipa pe la tv si ziare ca au spart blocada …Baaa . navele alea sunt si au venit pe langa malul bulgaresc si romanesc . si s-au oprit la intrarea in canalul Sulina sa mearga pe canal pana la Reni , Ismail , Galati sau mai stiu eu unde . Nu si-au continuat drumul catre Odesa . Nu au intrat in apele teritoriale ale Ucrainei.. O sa loveasca rusii nave civile in apele teritoriale sau ZEE ale Turciei , Bulgariei sau Romaniei ??? Trei tari NATO ? ?? Ma indoiesc ..Daca isi vor continua drumul spre Odesa da , nu se stie.. Asa ca mai usor cu blocada pe scari..

    12
    • „O sa loveasca rusii nave civile…” nu asa se face blocada. Daca se apuca sa traga in nave civile (sub pavilion al oricarei tari mai putin Ucraina) in apele internationale (nu mai vorbesc de apele teritoriale ca acolo nici in cele ucrainiene nu au voie sa traga) e cel mai scurt drum sa ramana fara flota comerciala .

     1
   • avem reputatie proasta de la al doilea razboi balcanic. daca visezi Ecaterina Teodoroiu incearca Turtucaia

    3
    • Cel unde am fost liberi sa ocupam tot si ne-a mancat boala? Mda…

     Ma refeream in ochii rusilor, ca dupa nemti eram urmatorii mai fascisti. Acum cand toti sunt anti-Rusia in frunte cu Polonia si balticii, noi ne permitem sa nu facem valuri. Vedem si ce se mai intampla cu navele, dar imi inchipui ca nu veneau aici daca nu era vreo sansa.

     2
 8. urmariti cu atentie derularea evenimentelor tragice ce se succed implacabil intodeauna cand ciumele roș-galbene sunt la guvernare!doamne-doamne nu ne bate cu paru dar nu vrem sa ne trezim odata.

  10
 9. Israeli NAVY sub. „Dragon” (Dolphin2+) was delivered to the synchrolift. Superstructure an unusually long… https://www.camspotting.de/hafenhaus/film/2023/2023_08_01_hafenhaus.mp4

  4
 10. https://www.youtube.com/watch?v=IObbNuEbPz8

  Ca tot suntem aproape de aniversarea de 30 de ani. E incredibil cat de creduli erau romanii. Si pe alocuri inca mai sunt.

  3
 11. Băieți, da nu mai spune nimeni nimic despre AA rusească? Evident eșalonată, cum altfel.

  2
 12. In nigger, scuze Niger se umfla arpacașul in locuitori. Ce nunpit trece cu vederea bannerele cu inscripitia franta=stat nazist si faptul ca steagurile ruzzie fluturate de pucisiti sunt mult mai noi si curate decat steagurile staului niger.

  9
  • Nu stiu cum se face ca in majoritatea cazurilor fostele colonii franceze au pusee de razmerite antiguvernamentale. Cele engleze au si ele probleme dar mai mult sunt conflicte etnice vechi de sute de ani.

   1
  • nici eu nu inteleg odata ce e articol pe Romil cu subiectul asta cum mai putem posta articolele publicitare pt tehnica coreeana de pe defense romania

   3
  • Eu as paria ca nu mai facem achizitii majore cu foamea de bani care se prefigureaza in Romania.

   De aia si licitatie, mai 3-4 ani, anulam, vedem, analizam.

   Mai grav ii ce urmeaza pentru imm uri si pfa…

   4
   • Eu as spune sa nu ne bucurăm prea repede ci sa asteptam ….
    Daca informația este reală, am inteles ca licitația de manpad uri a fost anulată?
    Hai sa vedem încredințarea contractului pt furnizare de artilerie de 155, trecerea la producție, si finalitatea lui.

    apropo producem la noi ceva ? Pentru sincer chiar nu am citit prea mult despre acesta licitatie , imi este prea multa lehamite de tot ce sa intamplat in alte licitații

    3
 13. suina manajer în halat alb de la urziceni avea tricolorul la gât,probabil are si o colectie de ii acasă in care posteaza pentru tanti gorghiu…grohaie functionarii asasini de patriotism prin toti porii șoricului.
  tricolorul peste ie este uniforma incompetentei si mizeriei umane ,chipurile iesite cu fluierul in gura in piata victoriei dupa leffuri si facilitati.
  dar tot ce conteaza e ca prostimea sa puna botul si sa ventileze mai departe povestea mausoleurilor utopice numite spitale regionale,inca o schema ponzi a gulerelor albe din invatamant si medicina…adevarul e ca altfel crapi de nosocomiale si malpraxis intr-un salon nou ,chiar iti pare rau ca dai ortul doar o data.
  doamne ce prosti suntem si cui plangem de mila…

  16
  • Da coane, de cat am spus pe site ca aia de flendura steagul obsesiv si pisa ochii la imn, aia sunt extrem de periculosi. Purtatori de ie, rup usa la biserica…
   Acceptam aceste definitii ale patriotismului si nu cerem nici o proba a caracterului patriotic al unui individ. Uite patriot mi se pare ala la 7 cu cafeaua in bot, care plateste totul la leu, nu fura, nu fenteaza. Patriot mi se pare ala de ar lua salariu x3 in Europa si sta in tara aici, de asemnea plateste de-i sar capacele.
   Dar nu, definim „patriotul” pe ala cu steagu pe spate, si abureli nationalisto-patritarde. Doar in tara asta Vadim a fost un patriot si Ursu „nedizident”, rezistenta comunista din munti a slabit capacitatea de aprare a Romaniei (dixit in comisii Serban Nicolae) sau un comentariu pe care l-am blocat personal la articolul cu”Leul” Romanescu, comandantul narozilor din „circului zburator”: „Leul” executat ca nu a acceptat ocupatia sovietica a Romaniei si s-a intors informativ spre aliatii traditionali care au si girat Marea Unire: tradator.
   Am vazut deznodamantul situatiei cu femeia de a nascut pe asfalt: 4000 ron amenda, nici cat papucii lui Ciolacu si Simonis.
   Astia suntem bro’… manele-manele, cum ne-a zis Spike.

   6
   • „…aia de flendura steagul obsesiv si pisa ochii la imn, aia sunt extrem de periculosi.” – cei care pun stegulete pe masini de 1 decembrie si parcheaza pe linia de tramvai ?

    1
 14. Pare-se ca si bulgarii ne-au luat-o inainte, pe alocuri.

  Intelegere US-BG-KR pt productia de proiectile de 155 mm

  https://twitter.com/front_ukrainian/status/1686303866885722112

  1
 15. Muuu, kurwa!…zise zimbrul.

  6
 16. Ca sa vedeti de ce nu vreau sa se faca nimic cu pensionarii astia comu(n)isti din asa-zisa industrie de aparare din Romania.Ori privat ori nimic! Uite dom’le ce ifose fac ca nu le cumpara MApN jegurile de asa zis transportoare, vesnice reeditari sovietice. Bleah! https://www.youtube.com/watch?v=WRqblLCEawM

  6
 17. Când îl ai la inceputul cuvântului se foloseste î . Cand este în interiorul cuvântului se foloseste â. Adica : zgandare, până, sânge. Grea e gramatica asta!!!

  5
 18. In 1991 doi alpinisti gaseau un corp pe un ghetar in Alpi la o altitudine de 3000 m. Convins ca au gasit ramasitele unui alpinist decedat recent au anuntat autoritatile.
  Era inceputul uneia dintre cele mai importante descoperiri facute in Europa, atat de importanta incat a provocat o disputa diplomatica intre Austria si Italia, transata in favoarea Italiei in momentul in care o localizare exacta a aratat o distanta de 90 m pana la granita.
  Corpul in sine prezenta urme de violenta, o rana defensiva in palma si o gaura vizibila in spate in dreptul unui omoplat.
  Hainele si obiectele personale , precum si starea de conservare a corpului au facut posibila o intreaga baterie de teste. De la teste ADN, tomografii.pana la descoperirea un numar de 61 de tatuaje aplicate cu scop medicinal in zone cu „risc”. Obiectele, varful de sageata din cremene ramas in interiorul corpului si un test carbon 14 au aratat ca ” alpinistul ” a fost ucis in urma cu 5200 de ani .
  https://www.youtube.com/watch?v=ZtEt-S7wKmg

  9
 19. https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/campanie-pmk-wagner-in-polonia-mercenarii-s-au-2288573.html

  Grupul „Wagner” în Polonia? Mercenarii s-au lăudat cu planuri de a ataca țara NATO……hmmmm. Astia se joaca cu focul!

  2
  • De fapt polonezii au lasat de inteles ca wagneritii vor sa se deghizeze in migranti ca sa ajunga in Europa de vest. Sa atace aia din Wagner Polonia e o gluma sau poate au uitat ce s-a intamplat in Siria ….

   3
  • Bla bla bla. Parca vad ca la anul pe timpul asta in armata vor fi sub 60k. Sau poate vor aduce ciuciunghezi si sa ii angajeze in armata. Ospatari sunt, livratori, faiantari, soferi de bolt, etc. Asta este urmatoarea borna de atins.

   2
 20. – Polonia și-a pus armata în alertă, după ce două elicoptere din Belarus au intrat în spațiul aerian polonez, în timpul unui exercițiu militar.
  https://www.biziday.ro/257323-2/?source=biziday
  Ia să vedem, plângăcioasele de serviciu, nici o reacție, nimic???
  Părerea mea, hâc…

  6
  • Ii ocupa Belarus pe polonezi imediat dupa ce ii ameninta cu nuclearele si Wagner 🙂

  • Sincer mi s-a parut ca Polonia a fost plangacioasa de serviciu la faza asta.

  • cam stravezii polonezii. Asta ca erau ridicati in slavi pe aici.
   Dar sa nu ne ambalam, e clar ca rusii tatoneaza limita de reactie NATO. E doar o chestiune de timp pana cand „din gresala” va cadea un moped iranian in Delta noastra.
   Daca am fi smecheri am tace si am muta pe langa Tulcea si Galati cativa Gheparzi sau Orelikoane, iar la urmatoarea editie, pe muteste si fara show „ucrainienii” vor dobora tintele.
   Or sa urle rusii dar cum vor putea demonstra de unde au plecat proiectilele? E bine sa le aratam limita, nu sa o afle ei.

   15
   • Nu cad decât pe ține. Nu văd nici un motiv pentru care ivan să dea după cormorani.
    Să tragem noi?
    Păi ucrainienii tot mai nimeresc câte una. La noi le-ar nimeri doar după terminarea războiului.
    Mr Dorel are altă treabă, abia așteaptă să iasă la pensie. Doar că de aceea s-a angajat la armată.

    6
   • @ADR
    „am muta pe langa Tulcea si Galati cativa Gheparzi sau Orelikoane,”
    Așteptam să văd dacă vine careva din corul bocitoarelor cu soluția asta, când plângeau pe aici că le cad dronele în cap.
    Într-adevăr, altă soluție nu există, singura problemă ar fi violarea spațiului aerian al Ucrainei, dar nu cred că i-ar deranja prea tare.
    Și, bineînțeles, alocarea sectoarelor de tragere în așa fel încât să nu cadă proiectilele pe vreo localitate. Asta ar fi limitarea pe care o văd.
    Părerea mea, hâc…

    11
    • „În afară de întărirea supravegherii în zona maritimă, unde este deja acel avion care a monitorizat trecerea navelor comerciale către nord, trebuie instalate mijloace de supraveghere la sol, pentru monitorizarea zonei de deltă și a zonei internaționale de navigare și poate chiar dislocarea unor echipamente antiaeriene în zonă, pentru a avea posibilitatea de a răspunde în condițiile în care o dronă se va apropia de teritoriul României.
     Bănuiesc faptul că toate aceste lucruri sunt în atenția Ministerului Apărării Naționale și sunt luate în vedere pentru a avea un răspuns adecvat.
     Probabil că, dacă o dronă rusească ar amenința teritoriul țării, România va solicita convocarea NATO la nivel la nivel de miniștri de apărare pentru a monitoriza situația și de a se impune măsuri de atenționare a Federației Ruse pentru încetarea lovirii obiectivelor din apropierea granițelor, ba chiar solicitarea către NATO de a impune o zonă de interdicție și de a doborî tot ce zboară de exemplu la 10-20 de kilometri de România, pe teritoriu ucrainean“, a concluzionat Constantin Ciorobea pe site-ul DcNews

     3
    • @sharky, rusii fac o mare golanie. Civilii nostrii indica clar ca dronele vin dinspre MN urmand cursul Dunarii. Ceea ce inseamna ca nici ucraineinii nu pot da in ele ca risca sa traga la noi sau in vasele de pe apa. Au mai facut asta cand trimeteau Kalibr prin Moldova.
     https://www.stiripesurse.ro/ce-se-intampla-acum-in-satul-din-romania-situat-langa-portul-atacat-de-rusia-azi-noapte-fumul-persista-de-multe-ore_3015698.html
     Pur si simplu calm si horat trebuie sa avem curaj sa le punem talpa, de avut avem sigur cu ce.

     11
    • @sharky Pai de ce ar cadea proiectilele AA intr-o localitate?Din cate stiu eu explodeaza in aer daca nu lovesc nimic.

     2
  • Ai nostri nu au nici un fel de viziune pe termen lung. Nu mai vorbesc pe termen mediu.

   Dupa ce au aruncat bani pe care nu-i aveau la gunoi in pensii si salarii, acuma sclavagesc tot mediul privat, in loc sa faca o reforma administrativa si a administratiei.

   7
 21. Suportul intern in US pentru ajutorul militar acordat Ukr incepe sa scada, spune un sondaj
  https://www.army-technology.com/news/filings-signal-interest-us-defence-declines-support-ukraine-aid-wanes/

  3
 22. https://evz.ro/saptamana-unui-presedinte.html

  Dar duminică la ora patru dimineața, antiaeriana i-a dat deșteptarea: drone ucrainene au lovit sediul companiei comerciale moscovite ”Fancy Bear”. Asta l-a cătrănit de-a dreptul pe domnul Putin, fiindcă ”Fancy Bear” e o companie-paravan a spionajului militar rus, GRU, care prin acest intermediar oferă servicii informatice armatelor de troli care bombardează Internetul cu fake news.

  Supărat, președintele a sosit la birou mai devreme, imediat după încetarea alarmei. Acolo îl aștepta mapa de dimineață: Ministerul Apărării raporta că în timpul nopții ucrainenii atacaseră, cu 12 rachete, linia ferată care, din Crimeea, aprovizionează frontul din Herson și Zaporojie. Podul feroviar de la Ciongar este din nou distrus, și asta chiar acum când, în Zaporojie, trupele rusești se străduiesc să respingă contraatacul ucrainean! Rusia are acolo, pe ”Linia Surovikin”, 100.000 de militari, care au nevoie de 11.000 de tone de provizii în fiecare zi! Cum îi va aproviziona, cum vor rezista fără muniție și hrană? Deci, ucrainenii lansaseră 12 rachete Storm Shadow – și asta după ce miercuri, același minister îi raportase că a distrus printr-un atac masiv baza aeriană ucraineană de la Starokonstantiniv, iar Ucraina nu mai are capacitatea de a lansa rachete Storm Shadow!

  Luni în zori, antiaeriana i-a dat din nou deșteptarea domnului Putin: dronele ucrainene au distrus ceea ce mai rămăsese din serverele ”Fancy Bear”. Iar sosind la birou, dânsul a găsit în mapă un raport al vice-amiralului Viktor Sokolov: trei cargouri (israelian, turc și grecesc) au pornit dinspre Bosfor și se îndreaptă spre brațul ucrainean al Dunării, sub protecția dronelor și a aviației navale NATO. Vice-amiralul întreabă: scufundă cargourile sau minează Gurile Dunării?

  9
 23. Iran to build an assembly plant for the Shahed 136 suicide drone on Belarusian soil…

  https://en.wikipedia.org/wiki/HESA_Shahed_136
  So, Belarus might be soon added to the list of operators …

 24. https://www.rid.it/shownews/5929/firmato-il-contratto-per-gli-ariete-c-2-di-serie

  Semnat ieri în Italia contractul pentru modernizarea a 90 tancuri Ariete.
  ( + alte 35 opțional )
  Valoarea contractului e de 848,8 milioane euro.
  Deoarece tancul nu mai vine produs din 2002, se va demonta tot și se va reconstui tot cu extrem de multe modificări.
  Printre ele :
  – nou motor diesel de 1.500 cai putere. Cu noua cutie de transmisie și viteze.
  – suspensii noi .
  – senile noi mai moderne și mai largi.
  -nou sistem de ochire , vedere zi/ noapte, nou sistem de tragere.
  – se înlocuiește sistemul hidraulic care mișcă turela și stabiliza țeavă cu unu total electric. ( asigura o rotație mai rapida/ precisă a turelei dar și o stabilizare mult mai precisă a țevii . Se înlătură riscurile legate de incendierea uleiului)
  – Se adaugă o mitralieră de 12,7 mm( presupun că îl locul celei montate pe turelă care era în 7,62)
  – un nou sistem de comunicații radio și interfon.
  – alte modificări/ înlocuiri la rezervoare, încălzire, condiționator aer, sistem NBC și antiincendiu.

  Primele tancuri modernizate livrate in 2025. Ultimele in 2029.

  8
 25. 9 Arlegh Burke noi sigure ,desigur poate fi doar inceputul :

  Contracts For Aug. 1, 2023

  NAVY

  Bath Iron Works, Bath, Maine, is awarded a fixed-price incentive (firm target) multiyear contract for construction of three DDG 51 class ships – one each in fiscal 2023, 2024, and 2026. This contract includes options for engineering change proposals, design budgeting requirements, and post-delivery availabilities on the awarded firm multiyear ships. This contract also includes options for construction of additional DDG 51 class ships,

  Huntington Ingalls Inc., Ingalls Shipbuilding, Pascagoula, Mississippi, is awarded a fixed-price incentive (firm-target) multiyear contract for construction of six DDG 51 class ships – one in fiscal 2023, one in fiscal 2024, two in fiscal 2025, one in fiscal 2026, and one in fiscal 2027. This contract includes options for engineering change proposals, design budgeting requirements, and post-delivery availabilities on the awarded firm multiyear ships. This contract includes options for construction of additional DDG 51 class ships,

  5
 26. https://www.g4media.ro/rachetele-interceptoare-skyceptor-ar-putea-fi-produse-in-romania-electromecanica-ploiesti-a-semnat-cu-raytheon-missilesdefense-o-scrisoare-de-intentie.html

  „Semnarea scrisorii de intenţiei vine în continuarea memorandumului de înţelegere semnat în 2022, prin care Raytheon Missiles&Defence şi Electromecanica S.A. au început discuţiile pentru fabricarea rachetelor interceptoare SkyCeptor în România şi este un pas procedural pentru începerea colaborării şi stabilirii cadrului de cooperare”, precizează sursa citată.

  9
  • Asta ar fi o treaba buna! Cele 7 baterii Patriot ar avea muniție din plin.

   2
  • Daca si cu parca. Nu cred pana nu vad prima racheta iesit pe poarta fabricii. Aia momentan fabrica rachete antigrindina. Alta fabrica comunista ca Av.Craiova care se kk pe ea sa modernizeze 10 avioane…din 2014.

   6
 27. https://www.jpost.com/breaking-news/article-753458 US approves €316 million sale of Israel’s David’s Sling missiles to Finland

  1
 28. Rachetele de interceptare pentru sistemele Patriot vor fi fabricate la Ploiești – Document semnat cu americanii de la Raytheon

  https://www.stiripesurse.ro/rachetele-de-interceptare-pentru-sistemele-patriot-vor-fi-fabricate-la-ploiesti-document-semnat-cu-americanii-de-la-raytheon_3015918.html

  10
 29. Ucrainenii au dezvoltat o mini racheta de croaziera cu motor pulse jet. Un fel de MALD al saracului.

  Ukraine’s homegrown cruise missile Trembita ready to challenge Russian defenses
  https://www.armyrecognition.com/ukraine_-_russia_conflict_war_2022/ukraine_s_homegrown_cruise_missile_trembita_ready_to_challenge_russian_defenses.html

  • „Trembita is a Ukrainian surface-to-surface cruise missile named after the long wooden alpine horn played by Ukrainian shepherds”
   sunt curios daca au si verbul a trambita… cica din slava veche „tronbica”

 30. „Niger military coup rises geopolitical concerns for future Africa energy supply to Europe via Trans Saharan Gas Pipeline/TGSP project also known as NIGAL will pump up to 30bn m³/yr of gas from Nigeria to Algeria 4,128kms (via Niger) all over to Europe.”

  Dupa cum se vede, prabusirea Europei continua sa fie obiectivul major imediat…

  3
 31. De fiecare data cand vad un cont iredentist maghiar imi doresc sa fi luat minim 200 de ATACMS https://twitter.com/HungaryBased

  9
 32. Licitatii noi prin Romtehnica:

  http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100168956

  Sistem Mini UAS clasa I – aripă fixă – 22 complete (cpl.)

  Valoare 101.200.000 RON

  Criterii 40% pretul si 60% tehnic (raza actiune 15%, autonomie 30%, nivelul de interpretabilitate spectru vizibil la plafon 1000 m 20%, nivelul de interpretabilitate infrarosu plafon 1000 m 20%, garantie 15%)

  T0+12 luni – 6 sisteme
  T0+24 luni – 10 sisteme
  T0+36 luni – 6 sisteme

  http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100168964

  Sistem Mini UAS clasa I – multicopter – 11 complete (cpl.).

  Valoare: 7.590.000 RON

  – aceleasi criterii de departajare

  5
 33. Am si eu o intrebare pentru cei care se pricep.

  De ce nu pune Ucraina rachete/torpile usoare pe dronele navale care le trimite in mod kamikaze? Probabil au date legate de locatie pentru navele respective din moment ce dronele ajung in apropierea lor. Sau asta va fi pasul urmator?

  Vad ca Magura V5 poate duce o incarcatura exploziva de 320 kg
  https://navyrecognition.com/index.php/naval-news/naval-news-archive/2023/july/13391-idef-2023-ukraine-firm-ste-unveils-maritime-drone-usv-magura-v5.html

  O racheta NSM are 400 kg si or fi si altele mai usoare. O torpila usoara Mark 54 are 274 kg.

  Decat sa se apropie in mod kamikaze cate 3 drone odata, nu ar fi sanse mai bune daca ar lansa 3 torpile usoare sau rachete anti-nava de pe 3 drone de la cativa kilometri distanta?

  Care e limitarea pe care nu o vad ca amator? Posibilitatea de bruiaj/pierdere a dronelor cu tot cu rachete? Sau sansa ca racheta sa ia vreo nava civila in colimator? Nu a ajuns tehnologia acolo inca?

  3
 34. @mihais
  Maitre, uite cum se poate pierde o companie in cateva minute;
  https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_3749816
  https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_3751276
  Ce parerea iti faci, urmarind asta?
  Parerea mea, hac…

  7
  • @sharky @mihais
   Nu inteleg de ce au ramas intepeniti acolo, nici macar nu au debarcat. O singura persoana sare din primul bmp pe la 1.04 pare sa fie de panica nu ceva organizat. Ca sa arunc o opinie bazata pe nimic….probabil asteptau ordin. Daca e asa atunci inseamna ca au aceleasi probleme ca rusii care asteapta ca momaile ordine de un mascarici care a impins hartii 90% din cariera.

   In cazul astora se pare ca a lovi centre de comanda are impact mult mai mare decat la americani.

   Acum a venit randul ucrainienilor sa repete greselile rusilor. Personal nu ii vad pe nici unii capabili sa se adapteze rapid, probabil vor mai pica in aceste ambuscade pana la iarna cand pun pauza toti si apoi vom vedea adaptari, daca mai tine razboiul pana atunci.

   Zice ceva interesant la inceputul acestui video (de mai jos) despre rating-ul ucrainei si capabilitatea lor de a imprumuta bani de pe piete externe. Asta e primul semnal ca incepe sa scada dorinta vestica de a continua conflictul.
   Ukraine military situation: July 30 – Aug 2, 2023 (Everything is on Pause)
   https://www.youtube.com/watch?v=dUOfCIInMbc

   Russian Offensive Campaign Assessment, August 2, 2023
   https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-august-2-2023

   @sharky sunt curios si ce parere ai tu ? Ce puteau sa faca atat in avans cat si in timpul faptului ? Cum crezi ca vor decurge urmatoarele luni din conflict ?

   3
   • Robi, ma bucur ca urmaresti si tu canalul Ukraine military situation 🙂
    l-am mai recomandat pe aici, in ciuda englezei „bolovanoase” a naratorului 🙂

    3
   • @robi
    În primul rând, la apropierea de tranșee trebuia să desfășoare coloana în linie, apoi debarcarea personalului și acoperirea cu foc a trupelor debarcate.
    Dacă au văzut că se împute nasulia pentru mașini, ecran de fum și evacuat zona, pentru trupeții debarcați și ajunși în tranșee nu mai puteau face mare lucru. Reveneau după ce anunțau trupeții că au curățat zona. Sau pentru evacuat ce rămânea din ei.
    Dar ei au ajuns, și au rămas pe loc, în mașini.
    Păcat de băieții ăia, au murit degeaba, pentru că un neica nimeni s-a blocat și nu a fost în stare să dea un ordin. Aici se vede ce înseamnă și lipsa inițiativei subordonaților, care nu e încurajată nici la ei.
    Părerea mea, hâc…

    12
    • @sharky ma gandesc si la varianta ca sufera de death before dismount, ceea ce se intampla la recruiti fara botezul focului. Ma intorc la melodia clasica armatele de conscripti sunt de cacao…

     Sunt curios ce unitate or fi. Ceva de elita sau veterani nu cred sa fie ca sunt in bmp1.

     p.s. aviz celor care vor sa puna si sa lupte cu arme AT de pe p5. Aia e doar o optiune defensiva pentru contact si atat. Tot infanteria cu racheta in carca e baza.

     7
     • @robi
      Și la mine, când am văzut filmulețele, prima impresie tot asta a fost. Zici că i-au luat de pe stradă, i-au suit în BMP-uri si i-au trimis la luptă. Prea s-au blocat acolo. Ori au fost trimiși fără cercetare, ori nu cunoșteau terenul, și s-au blocat când au dat de tranșee…
      Părerea mea, hâc…

      6
    • Nu stiu daca pe asta l-ati vazut,
     https://twitter.com/_Surovikin_/status/1685187461293481984
     si in acest caz pare sa fi ramas in vehicule.

     1
     • @kata foarte interesant. nu il stiam.

     • L-am văzut și pe ăsta, o să-l folosească rușii pentru propagandă la greu.
      Un tanc rusesc distruge o coloană mixtă ucraineană, par 2 tancuri + 6 MRAP-uri, sau ceva asemănător.
      Și aici avem un caz de incompetență maximă din partea ucrainenilor, se duc tot înainte, ca mieii la tăiere. De remarcat distanța mică de angajare, 2-300 de metri.
      Ce e îngrijorător, e faptul că rușii par să fi început să stăpânească cooperarea între forțe și mijloace pe câmpul de luptă, iar ucrainenii par să fi pierdut avantajul ăsta.
      Părerea mea, hâc…

      9
   • Orice război se termină intr-o zi. Cel mai lung a durat 116 ani. In epoca aceea războiul putea fi trecut in “codul CAEN” era o activitate economică, prin război îți plăteai datoriile, angajații…
    Una dintre cele mai comune situații de inițiere de armistițiu sau condiții de pace a fost momentul când una dintre părți nu a mai avut cu ce sa plătească lefegii.
    In primele seri de război toți analiștii ne convingeau ca pe ruși ii costă 1mlrd pe zi investiția și că in MAX o lună nu va avea cu ce plăti.
    Totdeauna Finanțatorii de război, din antichitate și pana azi își pun problema beneficiului. Ori in condițiile in care 19-20% din UA e ocupată și fără perspective pe termen scurt și mediu, nu cred ca e o perspectivă optimistă.
    Ca sa nu luam in discuție “socoteala de acasă” ca regimul țarului se va prăbuși, Rusia cu ale ei zeci de subiecți statali va intra in colaps, război civil, secesiune… Asta da, era o miză foarte ispititoare, dar nu cred ca vreo finanță occidentală mai ia in serios asta, nici măcar pe termen mediu.
    E prea posibil ca decizia de încetare sa fi fost luată deja. Dar e destul de greu de implementat, când ai avut atâtea entuziasme defilare prin media.

    3
  • Parere de nespecialist , daca imi permiteti. De ce insista in aceiasi zona? Ca se vad epave anterioare deci nu e prima data cand o iau peste nas acolo .

   3
   • Punctual ,compania e acolo pt ca acolo au crezut ca e un culoar prin câmpul minat.La 2-3 nivele peste cei din clip,pt ca acolo,de bine de rău au avut ceva avans.In alte părți fie nu au avansat,fie trebuie sa înceapă sa desfacă pe bucăți apararea rusa.Adica sa ajungă în aceasi situație ca aici,în urma cu 2 luni.

    Aici ei spera ca apărarea rusa se va rupe din lipsa de moral,care lipsa de moral sa fie cauzata de pierderi.

    E o posibilitate ca rusii sa fie pe ducă cu rezervele în zona și sa nu aibă întăriri pt ca șeful lor e boul de Gerasimov.Iar cu filme de astea eroice sa spună ca sunt bazați,mulți și cu moralul la cer.Unele filme eroice sunt de acum,altele apar acum,dar au fost filmate în iunie.
    Deci sa fie maskirovka,pt a opri atacurile ucrainene.

    4
   • @Cristi
    Pot sa fie multi factori. Geografie, informatii cum ca acolo e punctul cel mai slab, vreun obiectiv cheie in zona (autostrada, cale ferata), prostie, neputinta, lipsa de informatii etc.

    5
  • Chief,vazusem un clip mult mai scurt al aceluiasi incident.Asta de l-ai postat tu e mult mai wow.

   1.Pornind de la coada,trebuie sa fie lucrarea unei unitati din VDV.
   2.Zic in explicatii ca e PTRK,care e abrevierea rusa pt ATGM,adica RATD,da’ mie imi par RPG 7 (cele mai multe)trase aproape de nivelul solului,de fac atata praf.Si poate nu vad eu bine,dar nu trag din transeele vizibile,ci din afara lor.
   3.Se coordoneaza cu artileria la secunda,deci daca ce vad eu la 2 e bine,trebe sa fie niste adaposturi de nu le distingem noi ,mascate cu arta in care au stat cu multa rabdare niste vanatori de tancuri. Posibil si cu ceva tuneluri de comunicatii.

   Ce speculez io e ca rusii au facut o retragere falsa cu surle si trambite,dupa care au asteptat cativa meseriasi fara sa miste ,ca sa nu fie filmati din drona si sa se piarda surpriza.Vb ta,prea stau ucrainenii relaxati in coloana,langa transee.

   4.Daca nu vad eu bine si chiar au tras cu RATD ,cam aceasi schema trebuie sa fi fost,doar ca cu mai putin sapat pt rusi.

   Pe ucraineni,daca teoria cu retragerea falsa(ori o varianta gen vad 5 betivi in transee,dar dau peste 50 de vikingi la sosire) se vadeste corecta,e probabil sa le arda creierii sefimii,care or sa sufle si-n iaurt de ate ori fug niste rusnaci.

   Am mai vazut clipul cu CV 90 distrus cu Rpg din 30m si parca mai vazusem ceva pe telegram cu niste BMP,tot asa,luate de aproape.Ceea ce la scara frontului pot fi chestii izolate sau poate fi o preferinta ce se raspandeste,pt lupta apropiata.

   In rest,cum ai zis,nu aveau ce cauta cu carutele intre transee.In linie,la 300m in spate,daca nu era spatiu ,din cauza de mine,macar stateau pe coloane de plt pana faceau iepurii de camp meseria.

   Si unii si altii par sa confunde graba cu pripeala.Dintr-un motiv oarecare cdt de btn a ordonat cdt de companie sa atace pe masini ,ceea ce poti justifica daca e vreo urgenta.In cazul lor poate urgenta era sa bage pifanii in transeele ruse pana pornea artileria,dar si asa imi da cu virgula.

   De aia cred ca rusii au avut unul care a fost tare viclean la faza asta,de i-a convins pe ucraineni sa actioneze asa.Au fost facuti sa vada ceva care i-a convins sa riste.

   Sau sunt pur si simplu natarai.

   11
   • @Mihais

    Ucrainienii par sa fi ramas fara avantajul informational si intra in tot felul de belele iar prinsi in ele par lipsiti de initiativa.
    A pus @Kata mai sus un clip unde se repeta treaba. Ceva e putred in danemarca….

    Tu cum vezi boierule ca o sa mearga treaba lunile astea pana in iarna ? Care ar putea sa fie o iesire din situatia asta actuala ? Sa deschida un alt front ?

    3
    • „Ucrainienii par sa fi ramas fara avantajul informational”

     Ma indoiesc. E pur si simplu lipsa de pregatire, de competenta si cunostinte, manevrele lor fiind previzibile. Cum am mai spus, sa nu uitam ca atat ofiterii rusi cat si cei ucrainieni sunt pregatiti de aceeasi scoala sovietica. Prin urmare e usor pentru rusi sa-si dea seama cum va decurge o ofensiva spre linia de contact, imo.

     Proportiile dezastrului se vad in al 2-lea videoclip, spre sfarsitul filmarii, care se pare ca se intinde pe kilometri intregi.

     • Zamolxe,am auzit și io des asta cu scoala sovietica.Ca asa iese,are treaba cu altele,gen indolenta,nepregatire pt acest gen de acțiuni.

      Scoala sovietica înseamnă să aduci 200 tunuri pe km de front,sa trimiți pionieri sa demineze și sa ai grupuri de asalt la 200m de tranșeele inamice,totul în timp ce aia cred ca de fapt ești la 100km .Iar la ora H sa dispară artileria adversa ,în timp ce primele 2-3 linii inamice sunt fie îngropate fie nu mai știu de ei.

      Dacă Rokosovsky sau Vatutin aveau problema de acum,ar fi cerut lui Stalin ca cercetarea științifică sa inventeze costume de mascare și mijloace anti-drona.Stalin ar fi oferit marea cu sarea ca premiu pt cea mai bună solutie și un glonț în cap pt cei care nu se straduiau destul.Dupa care industria lucra 24/7 sa producă sistemele alea.

      5
      • „Scoala sovietica înseamnă să aduci 200 tunuri pe km de front,”

       Corect. Mie mi se pare mai degraba o recunoastere prin lupta, planificata prost.

       2
      • @Mihais
       Hai sa te intreb de scoala sovietica ceva, referitor la razboiul asta. Ca esti persoana care stie cel mai bine.

       Ce fac acum ucrainienii de trimit in mai multe directii companii de ifv/apc/mrap insotite de 1,2 tancuri. Este cumva asta inspirat sau in acord cu doctrina de deep battle sau cum i-o zice in romana ? Diferenta fiind ca la sovietici era facuta cu divizii si armate si astia au scalat-o la armata lor si folosesc companii, regimente, batalioane ?

       Ca pare sa fie fix acea manevra cu mai multe penetrari in paralel menite sa forteze capabilitatea advesarului de a se apara in multiple locatii si de a forta adversarul fie sa isi imparta rezervele fie sa le foloseasca doar intr-o locatie si ei sa sparga in alta parte.

       Daca e asa atunci nu am asistat deloc la cercetare prin contact ci la cea mai batraneasca miscare sovietica, facuta cu 3 surcele in loc de forte majore, adaptata la marimea si capabilitatile armatei lor.

       Ca au facut fix opusul a ce faceau nemtii cu concentrare de forte sau cam ce fac astia din nato. Pare sa fie ceva inspirat din asta sovietica cu multiple axe de atac dar redusa de la armata, divizie la companie, regiment.

       Ca nu prea are sens sa toace peste 20% din ce le-au dat astia din vest in cateva zile pentru cercetare prin lupta again and again and again. N-re sens sa cercetezi pana ramai fara armata.

       Postez si sursa pentru „avocatii ucrainei”, am scapat de aia rusi ca sa ne procopsim cu ai ucranienilor.
       Early in the counteroffensive, Ukraine lost as much as 20 percent of its weapons and armor. The rate dropped as the campaign slowed and commanders shifted tactics.
       https://www.nytimes.com/2023/07/15/us/politics/ukraine-leopards-bradleys-counteroffensive.html

       4
       • Pai da, multi l-au injurat pe Alex cand a spus ca niste distrusi se bat cu alti distrusi. Daca si niste amatori ca mine observa cum repeta aceleasi greseli care le-au facut rusii la inceputul razboiului.
        P.S. ala , tanchistul stahanovist, a facut el faptic o laie. Doar i-a speriat pe fraieri care s-au panicat si au dat in minele de pe langa drum.

        2
       • Robi,pe scurt ,nu știu ce au gândit ucrainenii și nici măcar nu știm ce s-a întâmplat de fapt,pt ca vedem frânturi din realitate.

        Ce vedem noi e o aiureala.Daca vrem sa numim tot ce e bun „american” și ce e rău ” sovietic”,ar fi o convenție cu iz politic/ ideologic,dar nu ar însemna că niște sovietici ar fi intenționat sa lupte asa.Intentionat nu înseamnă că ar fi reușit,sau ca în anii 40 pana în 80 nu exista leac pt ei.

        Faza cu scalarea e prima chestie ce nu îmi pare ca tine apărea mai mica unitate care ar fi desfășurat acțiuni de sine stătătoare ar fi fost un btn,iar de astea au suficiente.

        Dacă erau sa respecte vechea doctrina,sau cel puțin sa fie o sursa serioasa de inspirație,ar fi trebuit sa vedem o progresie a 3 elemente care sa acționeze pe o fâșie relativ îngustă, cu 3 elemente.O patrula cam cât un plt,ce ar fi determinat unde anume e sau nu e adversarul.Apoi o avangarda care sa fixeze zisul adversar și restul de 2 cp plus întăriri care sa fie efortul principal,indiferent de soarta celorlalte 2 elemente precedente.

        Fasia de atac a unui btn ar fi fost calculata undeva între 1.5-2.5 km,logica fiind ca un btn va ataca cel mult o companie adversa.Obiectivul imediat ar fi fost pozițiile zisei cp inamice,obiectivul ulterior ar fi fost adâncime btn advers,care în viziunea lor era iar ceva măsurabil,primul undeva la 2-3 km,al doilea undeva la 6km.Daca se putea mai mult,nu refuzau,dar asta ținea de circumstanțe, dar calculul raportului de forte inițial era pt atât.

        Amu,terenul e dominat de perdelele forestiere de protecție,care rezulta în patrulater cu latura cam de 1.5-2 km

        Fasia de atac a unui btn ar fi o patratica, și trebuie sa avanseze pana la următorul șir de vegetație pt obiectivul imediat și încă 2-3 pt obiectivul ulterior .

        Ce am zis cu cele 3 elemente ar fi fost valabile pt o lupta de întâlnire,unde s-ar fi mișcat în coloana pt viteza dar ar fi fost distanta între elemente pt protecție.Pt un atac pregatit(cum ar fi trebuit sa fie acestea) partea de protecție ar fi fost artileria, care ar fi acoperit cu fum kmp și ar fi băgat câteva zeci de obuze pe orice poziție cu potențial de pericol,iar pt depășirea obstacolelor ar fi fost grupuri speciale de genisti si/sau tancuri echipate cu plug pt curatat culoare prin câmpul minat.

        Ce vedem în clipuri,repet,nu e decat o frantura,dar e un fel de feluri.In ala cu tanchistul cp ucraineana nu are protecție, pt ca nu pare sa fi existat o patrula de cercetare.Amu,în era dronelor la kil te poți lipsi de a trimite un pluton doar pt a trage inamicul în el,dar dacă din varii motive astea nu funcționează,e un semnal serios ca trebuie sa te întorci la modul de lucru al lui tataia.Ori în dispozitiv de lupta,în linie ,ori ești în dispozitiv de marș și atunci ai unii în față. Sa moara 3,nu 13.Sau 13 ,nu 40.

        Ambele sunt cazuri în care apărătorii rusi au făcut ceva mai mult decât sa stea în poziție și sa tragă la bătaia maxima.

        Pe nicăieri,pana acum nu am văzut o utilizare masiva a artileriei coordonata strict cu forțele de manevra,de partea ucraineana.Amu,C2 de acum e mult mai bun decât în era sovietica,dar volum de foc ,niet.Repet,nu vedem nu înseamnă că nu există.

        Rezultate în schimb nu exista.

        Amu,orice fel de concentrare e pistol cu apa dacă nu te poți mișcă rapid în condițiile de acum,nu ce era în 1980.Fundamental și atunci și acum creezi obstacole pt a opri un atac,ai ochi pe obstacol (cât de multi) si transmițători(cât de multi) către artilerie.

        În același timp,ai totuși o juma de an sa te benoclezi la zisele obstacole .Minele nu sunt ca iarba,peste tot,sunt puse din 4m în 4m pe câteva rânduri,la câteva sute de m de pozițiile muscale.Care-s niște șanțuri, nu linia Maginot.

        Sovietici sau americani,de la cdt de btn pana la Zalujny au cam făcut ceva pe ea ofensiva.

        Ce nu au făcut cu siguranță sunt repetiții.Era o vb cum ca rusii repeta lupta,nemții se antrenează pt ea.Diferenta fiind ca pifanul comunist învață câteva drill-uri,capitalistul înțelege fenomenul și se adaptează. Dar și capitalistul intr-o situație data repeta pana iese.Care e ruta?Cine cum merge?Cine ne acoperă AA.Unde sta?Ne pot observa?De unde?Dacă X face pana,cine ii ia locul?Dacă ne bruiază,cum comunicam?Dacă moare sefu’ ,știu toți ce de făcut.Baza de foc chiar vede sa ne acopere? Și multi alți s.a.m.d.

        Ăștia au făcut o laie.Si sa fiu drept,îmi pare și vina NATO.adica generalii americani sau nemți ar trebui sa inteleaga și sa fi presat pe pregătirea liderilor.

        6
        • Multumesc pentru raspuns

         • Bro,nu știu cât se înțelege,dar mai e un detaliu.

          La sovietici exista ideea ca accepți pierderi.Asta vine din tradiția proasta imperiala,cand e rus mult.Exact asa spuneau unii.

          Dobitocii psihopati dintre sovietici și rusi au abuzat de asta și au omorât degeaba mulțime de oameni.
          Dar în modul funcțional, agresivitatea și viteza duc la pierderi mari pt cei direct implicați, însă dacă funcționează pierderile totale sunt mult mai mici decât lupta de uzura.

          Problema etica cred ca e evidenta.Mission first,people always,drepturi,valoarea individului unic și irepetabil ,lipsa curajului liderilor,toate pot duce la efortul de a reduce pierderile pe termen scurt.Dar asta lungește războiul,deci cresc pierderile totale.

          Ucrainenii au respins și verbal și prin fapte ideea de a scurta războiul prin riscuri și pierderi asumate.Asta ar fi ,zic io,diderenta fundamentala între ce vor ei sa facă și ce ar fi vrut sa facă sovietici în forma „buna”.
          Evident,nu doar sovieticii aveau treaba cu pierderile asumate,dar în cazul ăstora vb dacă au sau nu mostenire de la Krasnaya Armiia.Ca de la prusaci ,Napoleon sau Robert E. Lee nu au de unde.

          3
     • Ai noștri ar putea să le dea lecții
      Mă faci să râd zău – competența militară românească e binecunoscută ?

    • L-am văzut și pe marele tanchist.Nu e vb de vreun avantaj pierdut,pur și simplu apărarea e în sine mai puternica,exact din motivele văzute în filme. Ii vezi ca vin,tragi în ei.E aceasi poveste ca la rusi.Amu,nu cred ca ucrainenii vor egala scorul rușilor la atacuri idioate.Astia s-au chinuit mult sa-si omoare oastea.Dar hibele sunt identice și ras-discutate.Nu e apărare antidrona,nu fac infiltrari ,nu se lupta în grupuri mici,dar coordonate,nu au artilerie concentrata ,contrabaterie.

     Nu vad motive sa zic de ei altceva fata de anul trecut când rusii făceau același lucru.Decat ca sarcina lor e mai nasoala,pt ca ucrainenii nu aveau atâtea mine în apărare.

     Un laitmotiv de 100 de ani e sa omori observatorii artileriei.In cazul dat,sa infiltreze echipe de speciali care sa asigure câțiva km în jurul direcției plănuite de avans.Eventual cu ceva sisteme EW portabile,pt bruiat orice în minutele critice.
     Asta pe lângă infiltrari, pe care au început și unii și alții sa le facă,cu ceva succes,dar nu pe scara atât de mare cât sa aibă efect operational.

     Sincer ma așteptam la americani sa-i frece pe cdt ucraineni.In 4 luni de exerciții tactice fără trupe ar fi început sa viseze cum se face treabă asta.

     Tare îmi e ca a ieșit o varză din pregătirea mult lăudată.

     Dacă rusii nu cad moral sau dacă fac vreo gafa nesimțită specifica,gen sa nu aprovizioneze /întărească sectoarele deja lovite de ucraineni,nu se întâmplă nimic.Eventual mai mor degeaba oameni.
     Se trece la capitolul următor.

     6
     • @Mihais

      Problema cu infiltrarile e ca ai nevoie de unii sa tina aparatorii ocupati ca sa iti iasa si chiar si atunci parca mai valoroase ar fi niste echipe care sa iti caute centre de comanda si depozite sa transmita inapoi locatiile sa le lovesti decat sa ii arunci pe speciali la transee.

      „Sincer ma așteptam la americani sa-i frece pe cdt ucraineni.”

      Nu stiu nici macar comandantii de brigada sau divizie cata putere au. Statul major, din cate stiu eu, decide directii de atac, unde se duc xyz. Si nu cred ca au facut americanii ceva cu generali de 3,4 stele.

      Cred ca va fi nevoie de o solutie politica pana la urma. Intrebarea este daca poate conducerea ucraineana sa o vanda populatiei dupa cat au batut toba ca iau tot inapoi….
      Era bine daca luau macar crimeea sa scapam de bastionul ala rus in MN

      1
     • Nu a fost timp de o pregatire ca la carte, iar ofiterii cu grad mai mare nu prea cred sa fi fost la pregatiri din astea.
      Degeaba ai reformat esalonul de jos daca aia de sus tot pe still sovietic planifica si comanda.

      2
      • Asta se cam vede.E mult de studiat și mult de lucrat pana se fac echipe de stat major care sa fie bine sudate.

       Pe fraierii ăștia, cel mai eficient mod de a arde etape era sa-i pună non-stop pe JCATS,apoi ,când gatau racanii pregătirea sa lucreze împreună 2 săptămâni la Hohenfels.

       După care,înapoi în patria muma,aveau timp sa facă COA,DP ,eșalonul facă jocuri de război pt fiecare COA,sa vadă fiecare DP și ce mai zice arta asta ca trebe făcut.

       Și asa apar surprize,pt ca ce discutam noi acum sunt cazuri în care rusii au realizat surpriza,dar dacă erau numai astea 2 cazuri,acum se scaldau în mare.

       Nici una din părți nu e capabila sa planifice sau sa execute ce se credea ca poate grupul de forte sovietic din Germania.

       3
       • aici mai zic trei chestii pe care partial le-am mirosit si noi la ucraineni:
        https://www.youtube.com/watch?v=3X-VBYhNQBg

        1. Lant de comanda de tip sovietic
        2. Desincronizare intre mijloacele combinate: avansul tancurilor a fost intarziat cu cateva ore, in schimb artileria a tras conform planificarii initiale
        3. Cei formati de fortele NATO si cu echipament occidental sunt majoritar recruti proaspeti, fara experienta de front. Unitati ucrainene cu experienta si cu echipament sovietic se descurca in general mai bine.
        4. Au avut pierderi mari in unitatile cu experienta, inclusiv langa Bahmut, cand s-au incapatanat sa nu se retraga… pierderile sunt inlocuite acum cu recruti carora le va lua probabil mai bine de un an sa ajunga la nivelul ccelor dinaintea lor.

        1
        • Da a auzit careva cum vorbesc astia la radio ? Si UA si rusii ? Fratica zici ca sunt batuti in cap.
         Trebuie sa vorbesti clar, concis si la subiect. bottom line up front (bluf).

   • @mihais
    Maître, s-o luăm punctual:
    1. Și eu suspectez că e o unitate mai de elită, cu experiență, mobiki ăia nu aveau curajul ăla, să stai așa până vin blindatele peste tine.
    2. De acord cu RPG, și adăposturile din afara tranșeelor, chiar m-am mirat prima dată, tranșeele păreau părăsite, dar tot apăreau dârele de praf de la lovituri, din alte părți.
    3. Faptul ăsta devine îngrijorător, rușii încep să stăpânească coordonarea, cel puțin în apărare, iar ucrainenii par să nu aibă un răspuns decent, până acum. Sunt prea multe filmulețe în care se duc ca legumele , tot înainte. Ori e presiune din partea politicului, care se transmite de sus în jos, pentru obținerea de rezultate vizibile, indiferent de costuri, ori și ucrainenii sunt la fel de legume ca rușii, și până la urmă câștigă cel care e mai puțin prost decât celălalt.
    4. Legat de lupta apropiată, pare o adaptare la condițiile luptei, când inamicul tot vine peste tine, nu ai încotro, trebuie să înveți să-l contracarezi.
    Aici revin la ce spuneam mai demult referitor la low level management și legea evoluției. Se pare că rușii s-au adaptat și au început să învețe, chestiile astea sunt conduse la nivel mic, cel mult batalion.
    @ robi
    Nu știu ce să zic de evoluția războiului, bro, sunt o mulțime de variabile. Se pare că politicul insistă pe rezultate în sud, să taie legătura terestră între Donbass și Crimeea, iar rușii au dus ce aveau mai bun acolo. Ofensiva de pe frontul de est o văd ca pe o diversiune a rușilor.
    Bănuiesc că o să tragă tare până-n toamnă, și care are rezerve mai mari, umane, tehnice și materiale, o să câștige. Până atunci o să fie carnagiu.
    Părerea mea, hâc…

    12
    • Pai parasutisti, parca asa era emblema.

     2
    • @ sharky, ca si civil cu mega sumara pregatire militara:
     1. ambele tabere propaga doar clipurile care ii avantajaza. Unii tweet (x) ceilalti VK. Deci sa nu wgeneralizam.
     2. dupa mine tactica ucrainiana e gresita, cu o armata numeric, egala dar inferioara ca si putere de foc incearca sa treaca peste pozitiile fortificate ale inamicului. Nu trebuie sa fii geniu sa intelegi ca nu vor reusi.
     3. dupa mine, (ca civil) ucrainienii au un singur avantaj, precizia artileriei si Himars. Aici e cheia lor, trebuie sa stea la cutie si sa toace orice este in raza de 80 km, plecand de la tintele importante pana la bucataria de campanie din spate. Va fi maraton nu sprint, dar este singura solutie.
     4. razboiul de pozitie este razboi de resurse, cu orice risc trebuie sa dea jos toate podurile ce duc catre Melitopol.
     Daca combini 3 cu 4, dupa 2-3 luni vei putea gasi o bresa in apare pe directia Melitopol. Poate ca va fi la.primavara, dar asteptarea e de aur.
     Atacul frontal de acum seamna mai degraba cu asediul Constantinopol.

     5
     • @ADR
      Vezi commentul lui @mihais de mai sus, de la 23:19.
      Mă salvează pe mine să mai scriu o grămadă.
      Părerea mea, hâc…

      2
     • ADR,acum niște luni vb un g’ral ucrainean ca în sectorul lui au ras tot ce mișcă în spatele rușilor,ei controlează tot.Acum niște zile spunea ca rusii au de de toate,îs bine aprovizionati și pregătiți.Tarnavski parca îl cheamă pe domn.
      Prima data ma plictisit,a doua oara ma gândeam ca opinia publica a uitat de ce zicea în iarna.
      Never-ever ,pana când apare USS Enterprise cu cpt Picard în orbita și vad de acolo bacteriile din Groapa Marianelor nu se va face ce spui cu artilerie.Pt ca exista adaptare.

      Pt cei de acum, ar însemna să distrugă zilnic pt câteva săptămâni la rand câte 1000 de camioane de 10t,care merg pe vreo 200 pana la 2000(cifre oarecum din burta,cu ceva calcul,dar aproximativ) de drumuri de orice fel,de la drumuri nationale la drum de camp,toate întinse pe un front de sute de km.

      Dacă vreodată va reuși cineva sa aibă atât ISR,non stop,atunci se vor găsi lesne contramasuri.

      Vb de rusi,e posibil sa fie atât de idioți și rigizi încât sa nu trimită provizii unde,cât și când trebuie,precum și înlocuiri zi rezerve unde e mai greu, dar în mod normal,dacă o educatoare la gradinita ar fi în locul lui Gerasimov, nu ar trebui sa fie bai mare.Fiind Gerasimov…

      Himars au început de o vreme sa-l bruieze,sa-l doboare,s-au mai dispersat,deci nu mai chiar asa de eficient cum era.

      5
     • @ADR problema este ca pana si eu care sunt un neica nimeni si n-am facut o zi de scoala de ofiter stiam ca ucraina o sa atace pe directiile melitopol si mariupol am si scris aici pe site ca asta banuiesc ca vor sa faca.

      Daca eu am vazut asta atunci si rusii au vazut-o si au avut timp berechet sa fortifice si sa aduca acolo tot ce era nevoie. inclusiv logistica.

      Contraofensivele celelalte din toamna au mers ca au lovit unde nu se asteptau rusii.
      Cred ca aveau mai multe sanse daca incercau ceva in est, poate chiar intre lyman si kupiansk sa aduca niste pontoane sa vina dintr-o directie nevazuta si sa sa loveasca cu concentrare de forte p’acolo. Nu ii ajuta sa isi recastige cine stie ce teren dar mai agita apele in societatea si elita rusa, mai generau niste caderi de moral rusesc. Asa au lovit unde era mai greu si nici macar nu au facut-o cu vreun berbec ci cu niste companii aruncate efectiv la moarte.
      Asa e cand iti e frica sa dai ordinul sa folosesti mai multe forte intr-o ofensiva, arunci firicele ca poate poate. daca nu merge eh au murit doar firicele dar uite ca se aduna si alea….

      4
    • @sharky

     „Ori e presiune din partea politicului, care se transmite de sus în jos, pentru obținerea de rezultate vizibile, indiferent de costuri”

     S-a strigat bingo 🙂

     PS: tot aia pe care îi pomenești si-au omorât ultimele brigăzi profesioniste într-o defensivă inutilă la Bahmut (caută declarația cui e „Nu cedăm Bahmut „), un orășel inutil, când puteau să se retragă pe linia fortificată Kramatorsk (care z rezistat din 2014) și să-i toace cu pierderi minime pe Wagner.
     Caută articolul din NYT în care se descria de ucraineni că din primul batalion care a intrat în Hersonul eliberat au mai supraviețuit 3 (trei) inși după două luni in tocătorul de la Bahmut.
     Și acum pleacă la ofensivă cu cetățeni mobilizați în locul militarilor profesioniști (tocați la Bahmut). Evident, rezultatele sunt care sunt..

     9
 35. Bună ziua, dragi domni și rusofili
  Clipul postat de sharky este balsam pentru orice suflet de roman, vorba bătrânilor „nu te da balan când știi că ești cioban”.
  Partea buna, 200 de blănuri sau Lada vor ajunge la născătoarele cu halena nasoală de la băutură ieftina.
  Pupici admiratorilor vodcarilor, felicitări pentru articole!

  4
  • Este „normal” ! Mafia bugetarilor supra numeroasa, pierde niste bani din care se face un spital pt copii ! Mai bine isi „trage” impozitul, din care ia sporuri pt hemoroizi(de atata stat) decat sa se faca spitalul .

   5
 36. Se pare ca in sfarsit Naval Group a fost „evacuata” din programul corvetelor. Solutiile ramase acum sunt negocierea cu locul 2 – Damen, dar aici apare problema legii de achizitie a corvetelor care impune suma oferita intital si este evident ca acea suma nu mai este de actualitate.
  A doua varianta este anularea licitatiei si incredintarea directa, printr-o noua lege.
  Din pacate cei care ne tot avertizau ca Naval nu are o oferta serioasa au avut mare dreptate.

  13
  • Eu raman la parerea mea cu 6 bucati de 3000+ tone pana in maxim 4000, GtoG, 4 – mai degraba 5 – construite la noi.
   MMPC aia preconizata din PESCO oricum implica Naval si Fincantieri in 50-50 joint-venture Naviris.
   Singura problema e timpul. Insa pana in 2026-2030 am putea construi NPRuri (corvete Sigma „Fast Combatant” de 600-1000 de tone din portofoliul Damen).

   6
   • „Singura problema e timpul. Insa pana in 2026-2030 am putea construi NPRuri (corvete Sigma „Fast Combatant” de 600-1000 de tone din portofoliul Damen).”

    Ar dura prea mult, zic eu.
    Trebuie ruptă pisica in două și cumpărată o pereche de Independence class G2G cu SUA (mai ales pentru heliportul ăla generos cât un teren de fotbal, și vom avea și elicoptere navalizate și drone navalizate, deci am avea nevoie) pentru luptă suprafață – suprafață, modernizate NPR-urile noastre cu montarea de NSM și ceva capacități AA și modernizate nițel cuplul regal pentru treaba pentru care au fost proiectate de britanici: vânătoarea de submarine sovietice.
    Nu cred că ne mai permitem să așteptăm 6-8 ani după nave.
    Iar francezilor dat de făcut cele două Scorpene și toată lumea e fericită.
    NG a încercat un „șmecherez” de fapt: au licitat sub Damen să câștige licitația apoi au încercat să crească prețul sub diferite motivații: prețul materialelor a crescut, SN Constanta are nevoie de investiții pentru retehnologizare, etc, iar o astfel de ofertă nu poate fi considerată serioasă.
    Pentru a băga în sperieți navele ruse sunt mai mult decât suficiente 2 Independence cu câte 8 NSM și 3 NPR cu câte 4 NSM. O flotilă gata oricând să lanseze 28 de NSM+bateria de NSM de pe litoral e suficient cât să aperi coasta și ZEE.
    Părerea mea, care evident poate fi greșită sau nu 🙂

    PS: o să spuneți de AA și ASW:
    – umbrela AA ar putea fi asigurată de o baterie Patriot de pe țărm.
    – ASW ar putea fi făcut de cuplul regal in colaborare cu Puma Naval iar în viitor de cele două Scorpene (cea mai bună armă împotriva unui submarin e un submarin mai bun 🙂 )

    2
  • Daca se anuleaza licitatia, parca era pe masa si un G-to-G cu Franta… vezi si scrisoarea de intentie de acum un an.
   Ar fi bine daca s-ar reusi cu Damen, in cadrul licitatiei actuale. Dar sa nu mai dureze negocierea inca 6 luni – 1 an.

   6
   • Fie ce-o fi, G2G să fie și repede. Noi avem nevoie de flotă de … alatăieri.
    Independence, Freedom, La Fayette…ce-o fi, doar să fie ceva cu care te poți prezenta prin ZEE cu ceva arsenal la bord 🙂

    4
  • asa va fi si la submarine. vor incerca sa ia si pielea de pe noi pentru alea 2 scorpene.
   daca semneaza ai nostri vor creste apoi costurile enorm pe tot felul de probleme logistice si infrastructura de suport.

   asa fac francezii peste tot, semneaza pe un pret apoi umfla costurile ca sa debarce cat mai mult din costurile programului pe clientii de export si sa isi tina industria lor in picioare. cu gandirea asta au sabotat orice program european in care au fost membri.

   11
  • anulare + solutie stop-gap rapida.
   Atat la naval dar si la fluvial, ca deja rusii se plimba cum au chef prin ZEE sau trec cu dronele pe la noi (localnicii nostrii spun ca o drona a trecut peste satul lor).
   Corvetele alea erau motul de la basca.

   6
  • Nu am inteles nicoadata ce au vrut de fapt astia de la NG….de fapt cam asa fac , negociaza apoi ridica pretul. Asa le-au tras teapa si australienilor cu submarinele . Din cate am inteles din interviul si limbajul de lemn uscat al ministrului apararii s-ar discuta deja cu Damen ( probabil alt pret , configuratie , armament pe corvete ) . Problema este ca Damen a castiagat si o licitatie pentru 4 fregate , 2 pentru Olanda si 2 pentru Belgia iar constructia s-ar face in Romania deci loc pentru inca 4 corvete ….cam stramtorat . Daca NG a fost scos din programul corvetelor este o veste buna . Macar acum stii ce sa faci. De fapt si de drept vina este a noastra ca nu am mers pe varianta Ciolos si acum aveam corvetele sau macar o parte gata si faptul ca am tot astepta ca NG sa semneze contractul . La un an de la semnarea contractului si neinceprea lucrarilor trebuia atribuit contractul urmatorului de pe lista ..Asa am lalait-o pana a inceput razboiul si ne-a prins fara nimic la MN…

   4
   • „Nu am inteles nicoadata ce au vrut de fapt astia de la NG”

    Nici eu, dar să-ți caut linkul din campania de presă (probabil sponsorizată subtil de NG) cu „vrem licitație pentru corvete, nu să le dăm olandezilor care nu ne vor în Schengen”? 🙂
    Și vorbim despre ziare „bune” (quality) cărora li s-a părut o idee buna licitația….

    2
    • „„Nu am inteles nicoadata ce au vrut de fapt astia de la NG”

     Really?

     Pai hai sa-ti explic. NG a vrut doar sa i-o traga Damenului. Asa ca a vorbit cu Bosâ sa le faca rost de pretul lor. Bosâ a dat niste telefoane, unii au deschis niste plicuri si așa NG a aflat pretul lui Damen.

     Au licitat cu un leu peste, si a iesit ceea ce deja am vazut.

     3
   • E foarte simplu, NG a vrut ca acest contract sa nu ajunga la concurență.. Cel putin la acel moment.
    Asa ca intri in competitie si tragi de timp. Nu te intereseaza să faci ceva, iar banii nu ajung la concurență..
    Ce nu inteleg este de ce nu se pot face la Mangalia, unde Damen si statul roman au o afacere exact cu facilitati de construit nave.

    3
  • deci Regina Maria daca nu a plecat deja va pleca de la Damen Mangalia inarmata

   2
  • @Georget GMT
   Cea mai rapida solutie in acest context este modernizarea si inarmarea corespunzatoare a celor 2 T22R si grabirea modernizarii si inarmarii celor 3 NPR-uri. Astea sunt suficiente ca solutie stop gap ca sa contam la MN.
   Cu astea puse la punct avem timp sa ne gandim si sa hotaram ce fel de marina militara vrem sa construim in viitor la MN.
   Deci, anularea licitatiei pentru corvete, incredintare directa modernizare & inarmare fregate T22R si NPR-uri. Reamintesc ca fregatele tocmai primesc noi comunicatii si sonar remorcat cu adancime variabila.

   3
 37. In privinta obuzierelor, ofertele ar putea fi de la coreeni cu K9, germani cu PzH 2000 si americani cu Palladin nu stim ce varianta, dar putem presupune ca A7 -39 de calibre.

  3
  • Preferabil paladin daca nu necesita modificari majore pt update la a8 de 58 de calibre, sau pzh 2000 daca vine la pachet cu viitoare munitii diehl si posibil colaborari extinse si la alte tipuri de munitii cu ei, ca doar aia deja ne-au dat licente

   1
  • Prefer K9 din ratiuni de cost, oportunitati de colaborare si integrare in industria de la noi (preferabil privata nu de stat) (turcii si indienii au reusit productia loco). PzH e scump si complicat, Paladin e naspa, ERCA nu e inca in dotarea US Army.

   2
 38. „Singura problema e timpul. Insa pana in 2026-2030 am putea construi NPRuri (corvete Sigma „Fast Combatant” de 600-1000 de tone din portofoliul Damen).” Ar fi o solutie Dar din fundatura economica si morala in care ne-au impins PSDPN, nu se poate iesi decat cu mari sacrificii si specialii nu sunt dispusi iar daca omori firmele nu mai ai chiar nimic la un buget.. swaiter !
  Cat timp este razboi si rusii il vor prelungi decat sa-l piarda, prin Bosfor nu intra nici un ajutor ! Deci trebuie ceva repede si Damen e aici si poate incepe ceva mic la inceput.(600-1000 t), pt ca nu sunt bani ! Dar amenintare este :

  https://evz.ro/bulgaria-rusia-marea-neagra-sofia.html > Bulgaria are o mare problemă în ultima perioadă și se plânge că nu poate să caute gaz în Marea Neagră, din cauza Rusiei, aflate în război cu Ucraina.

  • Cine ti-a spus tie ca prin Bosfor nu intra nimic ca ajutor? Daca americanii ne-ar dona un distrugator ar intra imediat in Marea Neagra abordand pavilion romanesc… Problema este ca nu o fac si ca nu avem cine sa-l opereze. Insa din februarie 2022 si pana acum ar fi fost timp sa avem un echipaj pregatit pentru asa ceva (in caz de nevoie).

   1
 39. Elbit systems:- howitzers to Denmark, very fast…
  https://www.youtube.com/watch?v=e6DKxrYS1W4&t=54s

  4
 40. https://www.facebook.com/bacauspotters/videos/834680908313677/
  geriatrica puma si mai tanarul urmas vesnica speranta.

  2
 41. https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-26440439-omv-petrom-anunta-semnarea-unui-contract-1-6-miliarde-euro-cadrul-proiectului-neptun-deep.htm

  Saipem e italiana. ( Cel mai important actionist, statul )
  E prima firma europeană specializat in extragerea și transportul gaz metan.
  Ca fapt divers :
  Norh Stream 1 și 2 au fost pozate in mare de ei. ( cu tuburile de gaz made in Turcia )
  Are in dotare și o mega nava de perforare marina.
  Saipem 10.000. ( made in Corea) .
  Găurește fundul marii pină la 3.000 metri adâncime.

  PS.
  Să vedem dacă rușii ne lasă să extragem suta de miliarde de metri cubi din MN.

  4
 42. Cica au zburat niste drone peste teritoriul Romaniei.

  https://twitter.com/NOELreports/status/1687106201241485312

  „Drones used by Russia to attack Izmail yesterday breached the territory of Romania, Tudor Cernega, the mayor of Ceatalchioi said. Locals confirmed that several drones passed in a straight line over their houses. The Romanian Ministry of Defense denies and said no evidence was found at the scene to confirm this information.”

  3
  • Apare un Nea Caisă să-și asigure cele 15 minute de glorie și gata, toată lumea e în extaz. Mai mult, un proaspăt „mare„ expert sugera ieri că trebuie invocat articolul 5 deoarece geamurile câtorva case au zdrăngănit în urma exploziilor, el considerând asta drept agresiune fizică a teritoriului NATO.

   4
 43. As the largest-ever version of the joint military exercise known as Talisman Sabre nears its end this week, the Army has seen its own set of firsts that have converged in two specific units the service sees as leading its future approach to warfighting.
  https://www.defensenews.com/news/your-army/2023/08/03/these-new-units-take-center-stage-in-massive-pacific-exercise/

 44. stiu ca speram toti la corvete dar se pare ca Damen va renunta la Mangalia

  https://www.europafm.ro/surse-damen-ar-putea-anunta-o-posibila-plecare-din-romania/

  1
  • Sunt cei cu excavatoarele sunt similare unui transportor blindat amfinbiu.
   Dar, daca chiar sunt capabili sa vina cu un prototip functional, poate ceva bazat pe platforma Saur 2 dar nu amfibiu si obligatoriu cu ceva kituri de blindaj suplimentar, poate ar fi o alternativa mai ieftina la folosirea putinelor Piranha 5 si Piranha 3 pe care le avem ca variante pt ceva gen ambulanta sau chiar ca platforma mobila pt operatorii de drone.
   Dar ma indoiesc ca este altceva decat o tentativa de muls bugetul. Cam seamana a teapa.

   3
 45. Interviu cu Tom Laliberty de la Raytheon, are vreo 20 de minute dar este si textul inclus daca preferati cititul vs video.

  https://www.euronews.ro/articole/interviu-tom-laliberty-oficial-al-patriot-romania-va-fabrica-rachete-de-ultima-generatie

  Despre Patriot:

  Guvernul român a solicitat trei baterii suplimentare din Statele Unite. Ne așteptăm ca autoritățile americane să le ofere guvernului român în următoarele luni. Din ce am auzit probabil acest lucru se va întâmpla în jurul lunii octombrie. Apoi vor trece aproximativ trei ani până când acestea vor fi livrate direct guvernului român.

  Despre SkyCeptor:

  În urmă cu aproximativ 18 luni, Raytheon și Electromecanica au semnat o scrisoare de intenție pentru a se concentra asupra potențialului de a aduce SkyCeptor aici. Încă dialogăm cu Electromecanica și misterul economiei. Ce pot să vă spun este că merge extrem de bine. Lucrăm la planuri detaliate pentru construirea unei fabrici la Electromecanica. Instruim forța de muncă, facem transfer de utilaje și echipamente de testare. Lucrăm și prin diverse canale guvernamentale pentru a pune în aplicare licența astfel încât să putem asambla racheta SkyCeptor aici în România, iar apoi să o putem oferi celor 19 țări care folosesc azi sistemul Patriot.

  12
  • Iar noi ar trebui sa punem o comanda consistenta pentru rachetele astea construite/asamblate la noi in tara.

   1
  • Scrisoare de intentie au semnat si cu cei de la mbda acum niste ani de zile ptr shorad uri. Au produs ceva?? UM moreni a infiintat chiar o societate mixta cu teutonii ptr producerea Agilis(!!!!), ai vazut vreunul???

   4
 46. „Pentru moment, armata ucraineană a lăsat deoparte metodele de luptă americane și a revenit la tacticile pe care le cunoaște cel mai bine.

  Primele săptămâni ale mult așteptatei contraofensive ucrainene nu au fost blânde cu trupele ucrainene antrenate și înarmate de Statele Unite și aliații lor.

  Echipate cu arme americane avansate și anunțate ca fiind avangarda unui asalt major, trupele s-au împotmolit în câmpurile dense de mine rusești, sub focul constant al artileriei și al elicopterelor de luptă. Unele unități s-au pierdut. O unitate a amânat un atac de noapte până în zori, pierzând avantajul. Altă unitate s-a descurcat atât de prost încât comandanții au retras-o cu totul de pe câmpul de luptă.

  Acum, brigăzile ucrainene antrenate în Occident încearcă să întoarcă soarta situației, spun oficialii americani și analiștii independenți. Comandanții militari ucraineni au schimbat tactica, concentrându-se pe uzura forțelor rusești cu artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune, în loc să se scufunde în câmpuri minate sub foc. O creștere a trupelor este în curs de desfășurare în sudul țării, cu un al doilea val de forțe antrenate în Occident care lansează în principal atacuri la scară mică pentru a străpunge liniile rusești.

  Dar rezultatele inițiale au fost mixte. Cu toate că trupele ucrainene au recucerit câteva sate, acestea nu au reușit încă să obțină câștiguri radicale precum cele care au caracterizat succesele lor din toamna trecută în orașele de importanță strategică Kherson și Kharkiv. Antrenamentul complicat în manevrele occidentale nu le-a oferit ucrainenilor prea mult confort în fața barajului după baraj din partea artileriei rusești.

  Membri ai Brigăzii 24 mecanizate în Donețk luna trecută. O schimbare de tactică a ridicat întrebări cu privire la calitatea antrenamentului pe care ucrainenii l-au primit din partea Occidentului.

  Decizia Ucrainei de a schimba tactica este un semnal clar că speranțele NATO că marile progrese făcute de formațiunile ucrainene înarmate cu arme noi, o nouă pregătire și o injecție de muniție de artilerie nu s-au materializat, cel puțin pentru moment.

  Acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la calitatea instruirii pe care ucrainenii au primit-o din partea Occidentului și dacă armele în valoare de zeci de miliarde de dolari, inclusiv aproape 44 de miliarde de dolari din partea administrației Biden, au reușit să transforme armata ucraineană într-o forță de luptă care să îndeplinească standardele NATO.

  Acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la calitatea instruirii pe care ucrainenii au primit-o din partea Occidentului și dacă armele în valoare de zeci de miliarde de dolari, inclusiv aproape 44 de miliarde de dolari din partea administrației Biden, au reușit să transforme armata ucraineană într-o forță de luptă care să îndeplinească standardele NATO.

  „Contraofensiva în sine nu a eșuat; ea va dura câteva luni, până în toamnă”, a declarat Michael Kofman, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace, care a vizitat recent liniile de front. „Se poate spune că problema a constat în presupunerea că, cu câteva luni de antrenament, unitățile ucrainene ar putea fi convertite să lupte mai mult în același mod ca și forțele americane, conducând asaltul împotriva unei apărări rusești bine pregătite, în loc să îi ajute pe ucraineni să lupte mai mult în cel mai bun mod pe care îl știu”.

  Președintele rus Vladimir V. Putin a semnalat din ce în ce mai mult că strategia sa este de a aștepta Ucraina și aliații săi și de a câștiga războiul prin uzura acestora. Oficialii americani se tem că revenirea Ucrainei la vechile tactici ar putea duce la o epuizare a prețioaselor rezerve de muniție, ceea ce ar putea face jocul lui Putin și ar putea dezavantaja Ucraina într-un război de uzură.

  Oficialii administrației Biden au sperat că cele nouă brigăzi antrenate în Occident – aproximativ 36.000 de soldați – vor arăta că modul american de a lupta este superior abordării rusești. În timp ce rușii au o structură de comandă rigid centralizată, americanii i-au învățat pe ucraineni să împuternicească soldații înrolați de rang superior să ia decizii rapide pe câmpul de luptă și să desfășoare tactici comune – atacuri sincronizate ale forțelor de infanterie, blindate și artilerie.

  Economia rusă pe timp de război: Un boom al cheltuielilor condus de stat a susținut economia rusă și a contribuit la menținerea sprijinului popular pentru război. Cu toate acestea, unii au avertizat că aceste cheltuieli au amenințat stabilitatea financiară a țării.

  Oficialii occidentali au apărat această abordare ca fiind mai eficientă decât strategia costisitoare de epuizare a forțelor rusești prin uzură, care amenință să epuizeze stocurile de muniție ale Ucrainei.

  O mare parte din instruire a implicat învățarea trupelor ucrainene cum să treacă la ofensivă, mai degrabă decât să rămână în defensivă. De ani de zile, trupele ucrainene au lucrat la tactici defensive în timp ce separatiștii susținuți de Rusia lansau atacuri în estul Ucrainei. Când Moscova a început invazia la scară largă anul trecut, trupele ucrainene și-au pus în joc operațiunile defensive, refuzând Rusiei victoria rapidă pe care o anticipase.

  Efortul de a-și recuceri propriul teritoriu „îi obligă să lupte în moduri diferite”, a declarat luna trecută Colin H. Kahl, care a demisionat recent din funcția de înalt responsabil politic al Pentagonului.

  Atacuri în Ucraina: Moscova a atacat Kievul cu cel puțin 10 drone, menținând presiunea asupra centrelor aflate departe de liniile de front. De asemenea, trupele rusești țintesc porturile ucrainene, în timp ce țara caută noi rute pentru a-și livra cerealele, după încheierea unui acord care asigura o trecere sigură prin Marea Neagră.

  Atacuri în Rusia: Recentele atacuri cu drone și rachete ale Ucrainei asupra unor ținte rusești arată că scopul este de a îngreuna logistica militară a Kremlinului și de a le reaminti rușilor obișnuiți costul războiului.

  Contraofensiva Ucrainei: Primele săptămâni ale campaniei mult așteptate nu au fost blânde cu trupele ucrainene antrenate de Occident. Pentru a întoarce soarta situației, comandanții militari au schimbat strategia, concentrându-se pe tacticile pe care le cunoșteau cel mai bine.

  Dar brigăzile instruite în Occident au primit doar patru până la șase săptămâni de pregătire comună, iar unitățile au făcut mai multe greșeli la începutul contraofensivei de la începutul lunii iunie, ceea ce le-a dat înapoi, potrivit oficialilor și analiștilor americani care au vizitat recent liniile de front și au vorbit cu trupele și comandanții ucraineni.

  Unele unități nu au urmat trasee clare și au dat peste mine. Atunci când o unitate a întârziat un atac de noapte, un bombardament de artilerie pentru a-i acoperi înaintarea a continuat așa cum era planificat, avertizându-i pe ruși.

  În primele două săptămâni ale contraofensivei, până la 20% din armamentul trimis de Ucraina pe câmpul de luptă a fost avariat sau distrus, potrivit oficialilor americani și europeni. Bilanțul a inclus unele dintre formidabilele mașini de luptă occidentale – tancuri și transportoare blindate de trupe – pe care ucrainenii se bazau pentru a-i respinge pe ruși.

  Actualizare privind câmpul de luptă: Ucraina susține că a recuperat teren la sud de Bakhmut pe fondul unor lupte grele.

  Experții militari au declarat că folosirea pentru prima dată a tacticilor nou învățate va fi întotdeauna dificilă, mai ales că răspunsul rusesc a fost de a se ghemui în defensivă și de a trage baraje masive de artilerie.

  „Li s-a dat o provocare descurajantă”, a declarat Rob Lee, un specialist militar rus la Institutul de Cercetare a Politicii Externe din Philadelphia și fost ofițer al Marinei americane, care a vizitat, de asemenea, liniile de front. „Au avut puțin timp la dispoziție pentru a se antrena pe noile echipamente și pentru a dezvolta coeziunea unității, iar apoi au fost aruncați într-una dintre cele mai dificile situații de luptă. Au fost puși într-o poziție incredibil de dificilă”.

  Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a recunoscut la sfârșitul lunii iulie că contraofensiva țării sale împotriva trupelor rusești înrădăcinate a progresat mai lent decât se aștepta.

  „Aveam planuri să o începem în primăvară, dar nu am făcut-o pentru că, sincer, nu aveam suficiente muniții și arme și nu aveam suficiente brigăzi antrenate corespunzător – adică antrenate corespunzător în aceste arme”, a declarat Zelensky prin legătură video la Forumul de securitate Aspen, o conferință anuală de securitate națională.

  El a adăugat că, „deoarece am început puțin mai târziu”, Rusia a avut „timp să ne mineze tot terenul și să construiască mai multe linii de apărare”.

  Ucraina ar putea foarte bine să revină la modul american de a face război dacă va străpunge apărarea rusă înrădăcinată, au declarat unii experți militari. Dar atacul este mai greu decât apărarea, așa cum a demonstrat Rusia anul trecut, când a renunțat la planurile sale inițiale de a avansa spre Kiev.

  Dar analiștii se întreabă dacă acest al doilea val, bazat pe atacuri ale unor unități mai mici, va genera suficientă putere de luptă și impuls pentru a permite trupelor ucrainene să străpungă apărarea rusă.

  Gian Luca Capovin și Alexander Stronell, analiști la firma britanică de informații de securitate Janes, au declarat că strategia de atac cu unități mici „este extrem de probabil să aibă ca rezultat pierderi masive de vieți omenești, pierderi de echipamente și câștiguri teritoriale minime” pentru Ucraina.

  Cu toate acestea, oficialii americani au declarat că sporirea forțelor ucrainene de săptămâna trecută a avut loc într-un moment în care ucrainenii își croiau drum prin unele dintre apărările Rusiei și începeau să epuizeze trupele și artileria rusești.

  Un oficial occidental, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta detalii operaționale și evaluări ale serviciilor de informații, a declarat că rușii au fost copleșiți și că au încă probleme cu logistica, aprovizionarea, personalul și armele.

  Generalul Breedlove a fost de acord și a declarat că încă se așteaptă ca contraofensiva ucraineană să pună Rusia în dezavantaj.

  „Ucrainenii se află acum într-un loc în care înțeleg cum vor să își folosească forțele”, a spus el. „Și începem să vedem cum rușii se retrag”.

  „Nu cred că renunță la tacticile comune”, a declarat într-un interviu Philip M. Breedlove, un general în retragere cu patru stele din forțele aeriene, care a fost comandantul suprem aliat al NATO pentru Europa. „Dacă ar trebui să treacă prin prima, a doua sau a treia linie de apărare, cred că veți vedea definiția armelor combinate.””

  Vorbind la forumul Aspen, Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al președintelui Biden, a declarat: „Ucraina are o putere de luptă substanțială pe care încă nu a angajat-o în luptă și încearcă să își aleagă momentul pentru a angaja această putere de luptă în luptă atunci când va avea un impact maxim pe câmpul de luptă”.

  Acel moment părea să sosească săptămâna trecută, când Ucraina și-a intensificat considerabil contraofensiva cu două împingeri spre sud, care se pare că au vizat orașe din regiunea Zaporizhia: Melitopol, în apropierea Mării Azov, și Berdiansk, la est, pe coasta Azov. În ambele cazuri, ucrainenii au avansat doar câțiva kilometri și mai au de parcurs încă zeci de kilometri.

  Dar analiștii se întreabă dacă acest al doilea val, bazat pe atacuri ale unor unități mai mici, va genera suficientă putere de luptă și impuls pentru a permite trupelor ucrainene să străpungă apărarea rusă.

  Gian Luca Capovin și Alexander Stronell, analiști la firma britanică de informații de securitate Janes, au declarat că strategia de atac cu unități mici „este extrem de probabil să aibă ca rezultat pierderi masive de vieți omenești, pierderi de echipamente și câștiguri teritoriale minime” pentru Ucraina.

  Cu toate acestea, oficialii americani au declarat că sporirea forțelor ucrainene de săptămâna trecută a avut loc într-un moment în care ucrainenii își croiau drum prin unele dintre apărările Rusiei și începeau să epuizeze trupele și artileria rusești.

  Un oficial occidental, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta detalii operaționale și evaluări ale serviciilor de informații, a declarat că rușii au fost copleșiți și că au încă probleme cu logistica, aprovizionarea, personalul și armele.

  Generalul Breedlove a fost de acord și a declarat că încă se așteaptă ca contraofensiva ucraineană să pună Rusia în dezavantaj.

  „Ucrainenii se află acum într-un loc în care înțeleg cum vor să își folosească forțele”, a spus el. „Și începem să vedem cum rușii se retrag”.”

  Tradus cu DeepL Translate din https://www.nytimes.com/2023/08/02/us/politics/ukraine-troops-counteroffensive-training.html?smtyp=cur&smid=tw-nytimes

  3
  • Fără superioritate aeriană, blindate și artilerie nu poți lupta ca americanii. Americanii să deblocheze rachetele alea de 500km, să impună lângă frontiera NATO un cordon de cer liber, să dea avioanele alea și o să-i vedem luptând și în al american. Deocamdată criticile aparțin idioților. Cum spunea un g-ral american: „cea mai proastă zi în Irak sau Afganistan ar fi cea mai grozavă în Ucraina „

   5
   • Erată: stil american nu al american

   • „să impună lângă frontiera NATO un cordon de cer liber”

    Doar 2 intrebari.
    -In baza a ce ?
    -Ce ar avea sua sau nato de castigat daca ar face miscarea asta ?

    „și o să-i vedem luptând și în al american.”

    O sa ii vezi luptand asa doar daca le dau si militari americani.

    3
    • Păi robi, dacă vecinul dă drumul la muzica pe la miezul nopții cam chemi poliția, nu? Dacă vecinul bagă picamerul lângă casa ta și îți crapă pereții îl dai În judecată și ceri daune. Înțelegi ce spun?
     Mai e o chestie: apele României pentru exploatare mai știe cineva de ele….sunt gata, duse că vezi doamne rușii fac exerciții? ?
     Nu mai zic de tupeul cu care Rusia amenință tot ce mișcă în Marea Neagră. La televizor vad o lipsă tot mai clară în a pune întrebări care nu convin.

     4
     • „Păi robi, dacă vecinul dă drumul la muzica pe la miezul nopții cam chemi poliția, nu? Dacă vecinul bagă picamerul lângă casa ta și îți crapă pereții îl dai În judecată și ceri daune. Înțelegi ce spun?”

      Tocmai ca nu inteleg. Fara analogii care nu se aplica. Zi-mi concret in baza a ce face sua sau nato un cordon aerian deasupra ucrainei ?

      Tocmai ca SUA si NATO vor sa apere ruled based international order.

      Apoi care e castigul in a face asta pentru sua ? Tot ce trebuie sa faca sua e sa continue razboiul asta asa cum e acum sa ii toace pe rusi. Nu au nevoie nici de o ucraina care sa castige prea repede, ca nu vor haos in rusia, nici de una care sa piarda. Asa cum e acum se inarmeaza europenii, merge industria lor militara si rusia care putea sa fie o forta langa china e ingropata.
      De ce ar strica americanii razboiul asta care le-a picat efectiv in poala prin a il escalada aiurea ?

      Ucraina primeste cu taraita tocmai ca nu se doreste mai mult. Cu cat dureaza mai mult cu atat rusia e mai ingropata. Interesul SUA e fix ce vezi ca se intampla acum.

      8
      • Înțeleg și punctul tău de vedere dar nu înțeleg de ce Rusiei i se permit prea multe. Practic văd cum publicului rusofon i se dă apă la moară prin slăbiciunea pe care alianța o arată. Pentru că fermitatea pe care o arătau în declarațiile de la începutul conflictului nu e dublată de măsuri. Singura țară care s-au arătat fermă în declarații și acțiuni a fost Marea Britanie. Dar NATO e o alianță și nu e condusă de ei…din păcate

       5
 47. Iti raspund aici la comentariul de mai sus, ca mi-e ca altfel o sa ratezi raspunsul… 🙂

  „AlexandruP
  3 august 2023 la 8:40
  Am si eu o intrebare pentru cei care se pricep.
  De ce nu pune Ucraina rachete/torpile usoare pe dronele navale care le trimite in mod kamikaze? Probabil au date legate de locatie pentru navele respective din moment ce dronele ajung in apropierea lor. Sau asta va fi pasul urmator?
  Vad ca Magura V5 poate duce o incarcatura exploziva de 320 kg
  https://navyrecognition.com/index.php/naval-news/naval-news-archive/2023/july/13391-idef-2023-ukraine-firm-ste-unveils-maritime-drone-usv-magura-v5.html
  O racheta NSM are 400 kg si or fi si altele mai usoare. O torpila usoara Mark 54 are 274 kg.
  Decat sa se apropie in mod kamikaze cate 3 drone odata, nu ar fi sanse mai bune daca ar lansa 3 torpile usoare sau rachete anti-nava de pe 3 drone de la cativa kilometri distanta?
  Care e limitarea pe care nu o vad ca amator? Posibilitatea de bruiaj/pierdere a dronelor cu tot cu rachete? Sau sansa ca racheta sa ia vreo nava civila in colimator? Nu a ajuns tehnologia acolo inca?”

  Dintru inceput, nu sunt vreun mare expert dar, in principiu, raspunsul este urmatorul: ucrainenii nu au nivelul tehnologic necesar pentru a face ceea ce sugerezi tu. Ambarcatiunile alea radioghidate sunt o improvizatie: barci simple de aprox. 5 – 6 m din GRP, motor din „comert”, comunicatii Starlink, camere cu termoviziune, incarcatura exploziva si focosul unei bombe de aviatie.

  Ca sa faci ce spui tu iti trebuie un intreg lant de comanda si control si ceea ce americanii fac acum cu CEC – Cooperative Engagement Capability (info aici: https://secwww.jhuapl.edu/techdigest/Content/techdigest/pdf/V16-N04/16-04-APLteam.pdf )

  Pentru a putea lansa o racheta in conditii optime ai nevoie de o platforma stabila, ceva ce o barca de 40 ft nu prea poate sa-ti ofere. Pentru torpile cerintele acestea sunt mai reduse dar acolo ai o alta problema: torpilele usoare sunt concepute pentru lupta impotriva submarinelor, nu a navelor de suprafata, prin urmare nu prea merg folosite impotriva navelor de suprafata. Ucrainenii ar trebui sa aiba totusi torpile de provenienta sovietica SAET-60 (sau similar) care, ar putea fi folosite poate in acest rol, insa ar complica foarte mult un concept simplu, acela de USV kamikaze.
  USV-urilor ucrainene folosite in atacurile impotriva navelor de suprafata au avut (se presupune) probleme cu focosul (de la o bomba de aviatie, sa nu uitam) care nu a detonat la impact.
  Am scris si eu pe subiect: https://www.rumaniamilitary.ro/buletin-naval-ambarcatiune-kamikaze-ucraineana
  Iti las aici niste link-uri, daca vrei sa aprofundezi:
  https://news.usni.org/2022/10/11/suspected-ukrainian-explosive-sea-drone-made-from-jet-ski-parts
  http://www.hisutton.com/Ukraine-Maritime-Drones-Evolution.html
  http://www.hisutton.com/New-Ukraine-Underwater-Maritime-Drone.html
  http://www.hisutton.com/New-Ukraine-Maritime-Drone.html

  10
 48. https://defapt.ro/austeritate-psd-ciolacu-si-simonis-cu-pantofi-italienesti-identici-de-1-500-usd-la-ziua-patriarhului-daniel/
  In sfarsit am inteles socialismul. No eu sunt cap mai sec asa si recunosc ca la mine a fost baiul.
  Da, inteleg ca privatul trebuie impozitat. si clar trebuie impozite mai mari ca statul sa functioneze. Asta e baieti, trebuie sa intelegem, trebuie sa facem un scrificiu pentru el statul.
  Ca uite coi-incidenta. Si eu mi-am luat papuci. M-am bucurat ca am gasi o oferta pe net la bocanci under armour, redusi la 360 de la aproximativ 550. Under armor valsetz. No daca imi permit pantofi „de firma”, e clar, imi permit si impozite mai mari.
  Asta e baieti, trebuie sa intelegm. Uite, bugetarul de o viata, belitor de… pan la 30 de ani nu are bocanci under armour, eu am. Deci trebuie sa platesc.
  No hai pa, ca tre sa fug pan’ la primarie cu o treaba, ca azi au zi scurta, sper sa-i mai prind.

  12
  • nu coane ,doar madam udrea trebuia pozata cu pantofi si genti de firma ca sugea sangele poporului pe langa altceva.
   ponta,dragnea,ciolacu si restul au voie ca ei este socialisti care tine cu poporul.

   4
  • Băbăieți, eu nu am cuvinte efectiv. Se putea sa am o treaba la primarie si sa nu ma leg macar cu un avc mic? Nope. Nu se poate.
   M-am gandit eu de dimineata, la 8 daca merg la primarie, pan’ la 8.30 nimic ca-cafea. La 8.30 am avut o sedinta importanta cu un client, si pe la 9 si ceva m-am apucat de scris pe RuMil, sa vad ce mai zice lumea. La 10-ish, ies afara, 9000 de grade Celsius de parca sunten in Oppenheimer.Infanteristul din mine ii trasa o bota in cap logisticianului si zise, eh, lasa motorizarea, mars, pe caldura! Executarea! O iau pe jos ca infanteristul avea dreptate, loc de parcare cu masina, poti sa uiti. Toti sun saraci de la primarie, sa plangem de mila zic eu, dar cumva parcarea e plina, cu predilectie jipuri-cazane din Jermania la mana a 100-a.
   Ma duc, stau la coada si cand ajung la ghiseu…. imi zice o femeie prezentarnd trasaturile unui animal amfibiu subsaharian ca sa revin luni, ca azi „the one”-ul, ala de se ocupa de problemele respective, nu mai are program, ma uit la ceas, buimac, e 11.22 si ajungeam mai repede daca nu eram infanterist. Macar tanchist, sa parchez in primarie. Ii zic la doamna, ca ce-i cu programul asta de femei gravide, mai ales ca „the one” e barbat. S-a ofuscat amfibiana si mi-a zis, mai politicos da, ca tot eu sunt bou, ca nu ma uit cand e programul si pe langa copii la harti mai imi trebuie si dosar cu sina. I assure you fine Sirs, I shit you not.
   Asadar, dragi prieteni, munciti, ca pentru asta muncim, fiti atenti aici program:


   La privat, cu un asemne aprogram iei bataie, ori d ela colegi, ori de la sef. Azi, noi, la firma, de comun acord avem zi scurta, adica la 5 mergem toti pe tersa sa bem ce ne cade bine. La 8 cand am venit 3 colegi erau deja acolo de pe la 7 si ceva si cand i-am intrebat ca de ce l-au trezit pe astia de la Divizia 4 Infanterie, mi-au raspuns, pai „bossultane”, tot eu tre’ sa le fac candva, si asa rezolv azi, ma stiu scapat, si ma duc sa ma imbat la Untod linistit.
   De asta, uite fix de asta, eu nu sunt de acord sa mai platesc nici un leu in plus, nimic.
   Bani vrei nea Marcele, o m’ie iti dau, si plec din tara inainte sa ma falimentati voi cu impozite la aia care de mila stau in Romania, cand in Europa lua bani de 3 ori. Eu ce cacat mai recrutez daca se angajaza astia direct la firme din Europa?
   Uite, fix din cauza unui program de genul, nesimtirii asteia de la stat, si lipsei de sanctiune cand orice om normal la cap celui care a propus un asemnea program i-ar trozni una cu el in cap.
   #mortiimamiivoastre
   #maiimiluatiunleucandvoifimort

   19
   • De la dosarul cu șină o să ți se tragă… ?

    3
   • „La privat, cu un asemne aprogram iei bataie, ori d ela colegi, ori de la sef.”

    Mai tii minte cum a luat-o Berlusconi pe Fecioara Maria in gura?

    Poate asa ar trebui sa o ia si ai nostri, poate se trezesc.

    2
   • Da lt, tu esti de vina. Chiar esti. In primul rand ca vrei sa faci ceva si in al doilea rand ca te prezinti la primarie pentru altceva in afara de ajutor social.
    Imi pare rau dar nu ai invatat nici acum tabla impartirii.

    7
   • Tu ai greșit, în loc să fii acolo la prima oră, ai stat să te pui la curent cu noutățile de pe aici. Vinerea ai tupeul să te duci la prinărie!

    6
   • Deh, mai, domnu ofiter… daca n-ai invatat ca noi, soldatii, cum e sa ajungi primul la popota…

    De aia aveti nevoie, voi, Tenentii, de un plutonier adjutant, ca sa va invete mersul treburilor:
    Te scoli la 4 diminoaptea, impreuna cu babusca, plecati impreuna la 5-5:30…ajungeti in oras pe la 8-ZeroZero.
    Te trimit aia la dracu, pe la vreo 3-4 institutii, se face 15:30. Pierdut babusca.
    Buletin Informativ al Politiei, a doua zi: tu, mort in canalul colector, cu plasa cu acte si medicamente de la Catena in jurul gatului; femeia gasita in parc, in localitatea invecinata, umbland teleleu cu doar un pantof in mana.
    K.I.A. and M.I.A. sustin Romania.

    PS – Misiunea de stampilare avea nevoie doar de un click pe maus.
    Caz real. Howgh!

    *editat – la naiba, mi se inmuiara mie picioarele in timp ce scrisei jigodenia asta. Sa ma angajeze aia de la NoTtheBee…”what a time to be alive!”

    4
   • Am fost si eu in situatia asta.
    As fi primul care sa dau in bugetari ), dar de data asta cred ca e normal, sunt in primarii niste departamente care nu au decat program redus cu publicul pt primirea sau eliberarea unor acte. Nu inseamna ca in rest freaca menta ci doar ca nu au program cu publicul. De obicei la cadastru si la inspectorate in general.
    Bine, e posibil ca in sarcinile de serviciu ale acelui domn sa fie si satisfacerea nevoilor personal;e ale acelui amfibian subsaharian si poate baiatul avea nevoie de ceva timp ca sa-si revina din soc )

    2
 49. Damen a notificat rezilierea asocierii cu statul roman pentru Santierul din Mangalia…

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26441457-asocierea-dintre-statul-roman-damen-santierul-mangalia-anulata-decizia-vine-dupa-3-ani-blocaje-nicio-implicare-sau-finantare-din-partea-statului.htm

  e incredibil cum ai in curte o companie decenta, care aduce constant de lucru in Romania la Galati si-ti bati joc in ultimul hal…

  nu mi-e simpatica Olanda pentru chestiunea Schengen dar acum le dai si apa la moara si in plus iti ostilizezi aiurea si o companie care a adus de lucru aici.

  e absolut halucinant ce face statul roman cateodata

  7
  • Eu zic, si cred asta, nu am probe, nu stiu securisti, nu am linkuri sa va dau, dar eu zic ca daca dadeam contractul de corvete la Damen, si plutea una la Constanta deja si aveam verde de la Olanda pe orice subiect.
   Dar noi, in loc sa-i luam de guler pe guvernanti, bai rahatilor cu ochi, de ce nu dotati marina cu nave noi si rezolvam doua iepuri cu un foc, noi ne-am apucat sa-i injuram pe olandezi, ca narcostat, ca coruptie, ca nu stiu ce…
   Pe zi ce trece constat doar ca meritam ceea ce ni se intampla.

   14
   • tolomacu de la pmp tot trimite austria in judecata,asa intelege el politica externa si opozitia in romania….mai sta usl-ul vreo trei mandate la putere cu d’alde astia.

    7
  • E mai rau decat se crede.
   Damen a cumparat pachetul majoritar de la coreeni 51 %
   Statul roman a „cerut ” si a obtinut de la Damen 2% din actiuni, devenind astfel actionar majoritatar in schimbul promisiunii fata de Damen de a nu-si baga coada in controlul managerial si operational al companiei. Cu alte cuvinte statul era actionar majoritar dar nu putea sa-si bage mizeriile politice acolo.
   Legea asta a dat cu bartosul, aducand in controlul politic toate societatile unde statul e majoritar, inclusiv SN Mangalia in directa incalcare a intelegerii cu olandezii, care de fapt au transferat cei 2% cumparati de la coreeni, gratuit statului roman. Teapa pe fata. Pierdut controlul pachetul majoritar si acum si managementul.
   https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/271760
   Si Damen nu e singurul caz in care se aplica bolovanul asta.

   11
   • Bine ca sunt majoritari la Galati ca altfel plecau si de acolo.
    Sa le fie invatare de minte la cei care lucreaza cu statul roman sa nu mai puna botul la toate prostiile.
    Daca nu cedau cei 2% erau majoritari si la Mangalia si legea asta nu se aplica..e exclusiv pt cele unde statul e majoritar. Au fost creduli olandezii, ar fi trebuit sa stie cu ce panarame negociaza. Si-au cam luat pilonul de stabilitate

    2
  • https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-26441930-damen-anulat-asocierea-statul-roman-urmeaza.htm
   Lăsați momentan bocitoarele! Hai sa vedem ce se va întâmpla, nu ce s-ar putea întâmpla.

   2
   • Nu e deloc greu sa-ti dai seama ce se va intampla.
    Corvetele sunt terminate. Licitatia o sa fie anulata cat de curand
    Din cele 4 fregate care trebuiau construite in Romania , in cel mai fericit caz o sa ramana doar 2, e imposibil sa le faca pe toate la Galati si sa se incadreze in termnul de livrare. Celelalte 2 or sa fie mutate in alta parte, daca nu or sa mute intreg contractul.
    Poti crede varianta sf, o sa cumere NG la Mangalia si o sa ne faca si corvetele )
    Si dupa teapa data, mai mult ca sigur o sa ne alegem si cu opozitia Olandei la Schengen. In cazul in care statul roman nu o sa transfere cei 2 % luati pe degeaba inapoi la Damen. Ceea ce ma indoiesc.

    2
   • @Kata
    După cum spuneam, puțini știu să citească până la capăt, și mai puțin înțeleg ce citesc, dar toți știu să înjure. Și să găsească vinovatul.
    Părerea mea, hâc…

    4
  • Daca nu se materializeaza in ceva concret si imediat pentru noi, atunci e foarte trist.

 50. O navă rusească ( Olenegorsky Gornyk) nu se simte prea bine după un atac cu dronă.
  https://twitter.com/NOELreports/status/1687351537679376385?t=0DfA6oSG5kL4B-r1jWLWgw&s=19

  5
    • Olenegorskiy Gornyak, este o nava de desant Proiect 775 – Ropucha. Spre deosebire de Proiect 775M, Gornyak nu are tunuri usoare, AK-630 ci doar 2x2x57mm in doua turele, dispuse prova, respectiv pupa.
     Din filmare se vede ca turela prova este cu tunul in ax, dar nava are proiectoarele aprinse si, dupa cum luceste USV-ul ucrainean – noua Magura V5 as zice eu, au reperat-o dar nu prea au cu ce sa traga in ea…
     Ropucha sunt lente, nici nu se pune problema sa depaseasca prin manevra o Magura V5. Oricum, cred ca nava ruseasca era la ancora, fara protectie, pentru ca probabil ca rusii nu s-au gandit ca ucrainenii vor fi capabili sa atace Novorosiisk, aflat la peste 600 km de tarmul Ucrainei…
     Dupa cat de canarisita in babord e, as zice ca s-a pricopsit cu o gaura de apa serioasa, undeva la babord, intre turela prova si comanda. De notat reactia marinarilor rusi pe partea de combatere a avariilor, au reusit sa o salveze si, probabil, o vor aduce in port la reparatii. Filmarea cu nava canarisita in babord corespunde cu filmarea USV-ului care a lovit tot in babord. Deci, probabil ca ucrainenilor chiar le-a iesit.
     Greseala e a rusilor, ar fi trebuit sa aiba nave usoare de protectia fortei care sa intercepteze USV-urile ucrainene. Nu e ca si cum n-ar dispune de asa ceva (vezi clasa Rubin, Sobol, Mangust etc samd)
     Gornyak: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Olenegorskiy_Gornyak_in_St_Petersburg_%2803%29.jpg
     Magura V5: http://www.hisutton.com/Ukraine-Maritime-Drones-Evolution.html
     @AlexandruP – conceptul USV-ului kamikaze simplu, fara briz-brizuri gen rachete/torpile ambarcate pare sa functioneze f. bine atunci cand o face, o nava importanta pentru logistica a fost scoasa din functiune o buna bucata de vreme… 🙂

     6
      • De apararea AA precara a navelor rusesti am vorbit si eu pe site, inclusiv de faptul ca Moscova nu era intr-o stare tehnica corespunzatoare misiunii alocate: apararea unei zone impotriva amenintarilor AA. In rest, as spune ca rusii s-au adaptat la Sevastopol iar succesele USV-urilor kamikaze ucrainene s-au redus simtitor dupa implementarea masurilor de aparare. Si pe mare, navele rusesti au reusit sa respinga aceste atacuri, iar cand au fost lovite, focosul nu a detonat incarcatura exploziva.

       3
        • Dap, cam asa cred si eu, cum zice domnu’ autor al articolului.
         In WW2, in MN, nici germanii, nici sovieticii n-au prea stiut ce sa faca cu marina, desi erau acolo niste oportunitati foarte bune. Germanii au fost praf de-a dreptul, sovieticii de bine de rau au mai miscat ceva.
         Dar, zic eu, faptul ca sunt puteri continentale s-a vazut cu prisosinta. Si se vede si acum in razboiul dintre Rusia si Ucraina.
         In opinia mea, sunt semne de adaptare din partea marinei ruse. Bineinteles, dupa ce si-o iau in barba, dar se pare ca asa le place lor sa invete. Sper ca si pe la noi se trag invatamintele de rigoare.
         Vom vedea ce va mai fi. Ultimele USV-uri kamikaze ucrainene par sa functioneze mult mai bine decat generatia precedenta.

         2
     • Cam cat o costa Ropucha class? Magura pare la 250.000 euro, daca o fi aceeeasi de pe https://u24.gov.ua/navaldrones
      Initial am crezut ca-s mai mici, coca asamblata din fibra de sticla, turnata :))

      2
     • lasa rapciuga, problema rusilor e ca ucrainienii au dovedit ca pot lovi vasele comerciale ce intra in porturile ruse. Asa ca de azi nu doar rusii ii vor lua in serios, dar si armatorii si asiguratorii navelor.
      Eu zic ca asta e doar inceputul, ucrainienii nu mai au nimic pe mare, deci rusii nu pot riposta, pe cand ucrainienii pot pune mari probleme fluxului comercial rusesc daca nu inceteaza cu blocada.
      Uite ce spune Podolyak
      https://twitter.com/Podolyak_M/status/1687402249595564033?t=S9KQmWcXnLWp5LgRkjdPSA&s=19

      3
      • Sper ca stii ca se circula serios intre Constanta si Novorosiisk… Asa ca asta ne va afecta si pe noi.
       Declaratia lui Podolyak o incadrez la propaganda de razboi si cam atat. Sau vise mari, chiloti mici, sau cam asa ceva, dupa cum spunea Alex. Rusii pot organiza convoaie si una e sa ataci un obiectiv fix si alta e sa ataci un grup de nave care se misca cu 15 Nd. Adica ai nevoie de info extrem de bune, in timp real. In plus, trebuie sa ai USV-urile kamikaze oarecum in zona, ca altfel vor rata intalnirea.
       Dupa cum ii spuneam si mai sus lui Robi, rusii se vor adapta, vor implementa la Novorosiisk aceleasi masuri ca la Sevastopol. Decat o parere… 🙂

       5
       • da si nu. De regula navele nu trag imediat la cheu pentru operatiunea portuara ci stau in rada la ancora pana se face loc, mai ales ca acum e aglomeratie mare cu cerealele. Dar nu Novorosiisk ar fi in pericol ci zona Kerch unde se acumuleaza nave in asteptarea traversarii.
        https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:38.0/centery:45.4/zoom:7
        La ce aglomeratie e pe colo nici macar nu trebuie sa te steresezi sa cauti tinte.
        Zici despre putinta mica, dar drona este ieftina de produs si se preteaza la fabricatie de serie. Daca incep sa produca 2-3 pe zi devine complicat pentru rusi, in oglinda cu ce patesc ucrainienii cu mopedele iraniene. Pana acum rusii s-au descurcat pentru ca nava militara era tinta si oricum a mai fost cel putin un caz in care drona a avut contact dar nu a declansat si bomba. Cand tinta va fi o nava la 2-3 km de nava militara mai lovesc din parti..
        Si ca veni vorba de convoaie, cate nave au rusii sa faca protectie la convoaie? Numai acum cred ca sunt in Azov si in MN pe curs spre Kerch peste 100 de nave. Numai pentru astea ai nevoie de minim 4 convoaie adica cel putin 16 nave de escorta, asta ca sa nu spun ca sunt cel putin 3 directii diferite Novorosiisk, Sevastopol si Kerch (deci mai multe convoaie). Si sa spunem ca le aduc pe toate in siguranta pana la Kerch, dar pe sub podul ala trec tot cate una (intercalate pe sens) timp in care celelalte sau ca ratele pe balta (fix ce este acum). Si cat timp navele fac escorta pe mare, cine mai apara portul si cine mai da cu Kalibr?
        Deci nu este nici pe departe de ignorat, daca pana acum ucrainienii nu au dat in nave a fost ca nu au vrut si nici nu au avut cu ce. De acum inainte e doar o chestie de vointa nu neaparat sa ameninte comertul cat sa tina ocupata flota rusilor.
        Adica va urma o escaladare a conflictului si pe mare, partea urata e ca asta va afecta tot traficul din MN, inclusiv pe noi.

        7
        • hai dupa nici 12 ore s-a adeverit ce am spus
         https://twitter.com/Tendar/status/1687687339462787072?t=1VnUWBGT08hWAvc9l7_log&s=19
         asta ne mai lipsea, un razboi in MN cand noi nu avem decat o mana de vase batrane ce pot asigura protectie mai mult cu prezenta.

         1
         • Hmmm… Drona avea raza farului de pe nava pusa pe ea, dar nimeni in zona de lovire si nici tiruri de arma…

          Ciudat…

          2
         • Intrebare pentru toti… daca esti la bordul navei-tinta, nu ai la dispozitie arma sa ripostezi… ce faci? Continui sa urmaresti drona cu farul, sau lasi totul balta si alergi ca nebunu’ in partea opusa si sari in apa sa-ti salvezi viata?

         • Din ce am vazut, petrolierul era o nava a marinei militare ruse care transporta combustibil pentru armata rusa. O tinta militara, nu una civila.
          Daca ucrainenii trec la tinte civile, fie ele si sub pavilion rusesc, atunci va fi nasol.

          1
        • Podoliak a spus, citez, „#Ukraine will ensure freedom and security in the Black Sea for world trade.” Deci o marina fara nave va asigura libertatea de navigatie in MN… Ok, mie asta mi se pare propaganda desantata.
         Ai sesizat foarte bine zona Kerch si, sunt 100% de acord, acolo este o paine buna de mancat pentru USV-urile ucrainene.
         In opinia mea, pentru a lupta impotriva acestor USV-uri kamikaze iti trebuie vedete foarte rapide inzestrate cu tunuri automate cu tragere rapida, preferabil calibru mic, ceva gen AK-630, coordonate din aer de UAV-uri/avioane care au autonomie cu orele, radar, bila optoelectronica, comunicatii si control.
         Editat: Uite ceea ce eu consider o nava potrivita pentru misiunea de mai sus: https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclone-class_patrol_ship
         In esenta, ceea ce vreau sa evidentiez este ca aceste USV-uri nu sunt un panaceu universal si nici nu pot asigura ceea ce zice Podoliak. Sunt utile si au rolul lor dar nu e ca si cum n-ar exista contramasuri impotriva lor.

         1
     • imaginea este captata de o camera in modul NV, daca puneau aia proiectorul pe camera toata imaginea era alba.
      Parerea mea e ca rusii habar nu au avut ca vine barca spre ei se vede destul de clar puntea navei si nu trage nimeni spre drona cu nimic. Nu aveau turele automate dar macar un AK tot gaseau pe undeva.

      5
      • Mi se par prea putini stropi de apa pe camera… A avut si proiectorul direct pe obiectiv, nu s-a albit imaginea… Nu parea in night vision…

       Daca citeam comentariul asta, nu-l mai puneam pe al meu… dar nici nu stiu daca vorbim de aceleasi imagini – dupa ce postez, ma trimite la inceput de pagina 😛 si pierd sirul…

       1
 51. nici nu au scremut bine ciumele platitudinile și banalitatile numite pompos reforme fiscale bugetare ca oligarhia bugetofag-sindicalistă amenința iar cu grevelele si urcă drobul de sare pe casă.
  tara tinuta prizoniera de o minoritate mai flammda si rapace decat hoardele barbare.

  10
  • Nu am avut ocazia si timpul sa vad ce contine bugetul pe anul trecut.
   Daca a fost un buget normal si cu un deficit mare dar totusi obisnuit, la venituri cel putin egale daca nu un pic mai mari anul acesta, as fi curios sa ved ce diferente sunt intre ele, unde se duc banii care nu intrau in bugetul de anul trecut pt ca exact diferentele astea, cheltuielile noi au provocat gaura pe care se chinuie acum s-o repare jupuind la propriu clasa de mijloc si intreprinderile mici si mijlocii. Iau de acolo dar unde se duc banii astia ? La venituri egale in cei doi ani, e vb de vreo 1.5 % din pib in cheltuieli noi. In jur de 5 mld. Cine sunt destinatarii ? Ceva imi spune ca nu sunt cheltuieli de aparare.

   • Au fost niste stiri prin iarna ca statul cheltuia lunar aproape 1 mld , plafonand si platind diferenta la cheltuielile de energie pt populatie, energie electrica si gaze..posibil ca o parte sa fie acolo. Dar e de scotocit prin buget pt ca nu se acopera intreaga suma, asta cu plafonarea a tinut doar cateva luni, cat timp o luasera razna preturile

  • „Minoritatea mai rapace decat hoardele barbare” se cifreaza la cca care 1.270.000 care pagubeste statul de cca 120 miliarde lei / 2022 ! In 2008 cheltuiala cu salariile era de 43 miliarede, Boc a redus in anii 2010 la 38-41 mld lei; In 2018 au ajuns la 86 miliarde lei ! In 2023, numai D-zeu stie dupa cate majorari au facut pt taie frunze ?! Analiza a fost la DIGI 24.

   2
 52. Al doilea CV90 capturat de rusi
  https://twitter.com/NOELreports/status/1687347024746729472?s=20
  asta a fost penetrat in turela in stanga tunului.
  Pacat ca sunt lasate asa pe mana rusilor, nu ca ar putea sa faca ei ”reverse engineering”, dar Ch ar putea.

  3
  • Stai linistit ca pot si rusii, pe care vad de cand cu razboiul ii credem in „epoca de piatra”…

   1
  • Mi se pare doar mie, sau e o actiune de eliminare a Suediei ca alternativa de inarmare pentru anumite state?

   Plus actiune concertata pentru impiedicarea intrarii in NATO…

   Toti stim ca Suedia e o tara extrem de capabila tehnologic in domeniul militar (cel putin, suficient cat sa faca diferenta). E de asteptat ca intrarea in NATO sa aduca Suediei contracte militare importante (plus, o intarire considerabila a NATO), chiar daca manevrele actualei administratii a stim noi cui a impins Brazilia (detinatoare a Gripen NG) in tabara cealalalta… Acea stim noi care tara, a fortat expunerea tehnologiei militare europene, pentru un rezultat final teribil, si care in acelasi timp, si-a disponibilizat tot ce a considerat „depasit” (aici daca argumentez, nu mai vede comentariul asta lumina zilei… si asa e compromis 😀 – as fi pus si un „post scriptum”, dar si ala e prea mult, un „post scriptum” care ar fi spus ca actiunile de contracarare a alternativelor in toate domeniile pentru o anumita regiune sunt deja vizibile pentru toata lumea, un „post scriptum” care ar fi incurajat o atitudine ca a lui Israel, care a reusit sa promoveze reforma judiciara, insa noi nu suntem Israel si mi-e teama ca nu avem nici sprijinul divin de care se bucura el).

   Sa speram ca Suedia nu se panicheaza, desi, arderea Torei ca tentativa compensatorie arata exact asta…

   Acea regiune e in corzi… pe toate fronturile…

   1
   • Vasie Băcăuanul

    Ai ghicit! Blindatele americane lovite au fost prezentate la grămadă, dar produsul șvezilor în detaliu. Ciudat, zic eu.

    1
  • Din cate imi dau seama e un fel de… Renault Arkana? Coupe cu 4 portiere…
   Pentru ca daca e – dupa cum sugereaza numele „C-Neo” in clasa C…oh, da!
   Asa mai vii d’acasa. X6-ul saracului! Ma rog, X4 in ultimii ani.
   Un fel de Dacia Logan Gen2…Stepway/”Intens” (lectii invatate pe drumurile din Rusia), mai inchegata.

   Tin minte cand aparusera zvonurile despre cum va arata Arkana si multi credeau c-o sa fie un Duster Coupe.

  • psd si-a gasit stapani noi. o sa deschida portile chinezilor peste tot

   6
   • Lenovo are capacitati de productie si in US sau Jpn, nu doar in Cn.
    Daca citesti cu atentie ”Se acordă LENOVO GLOBAL TECHNOLOGY HK LIMITED autorizarea privind utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G, în condițiile în care tehnologiile, echipamentele sau produsele software comercializate sub numele sau marca sa provin de la operatori economici avizați în temeiul Legii nr. 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G.”, vei intelege.
    Cel mai probabil va fi vorba de echipamente produse si certificate in US.

    10
 53. Ucrainenii lanseaza din drone dispozitive si jucarii care imita diverse zgomote, de la cele de arme la pasi si alte sunete pentru a-i induce in eroare pe rusi

  https://twitter.com/wartranslated/status/1687368433019621376

  5
 54. cum recunosti la Untold SRI BAT? dupa ghete :))
  mai folositi si voi adidasii ca prea is faine ghetele alea 😉

  4
 55. Astazi aniversăm 104 ani de la ocuparea/eliberarea Budapestei de Armata Română

  ? ? ?

  22
 56. US Air Force încearcă să accelereze tranziția de la vechiul E-3 AWACS la noul avion de ”battlefield management” E-7s, care e pe o structură Boeing 737-700, și are un radar-pălărie ”top-hat” MESA (Multirole Electronically Scanned Array) de la Northrop. Problema e că Northrop nu face decât două radare MESA pe an, și vrea să ajungă la 4. Boeing vrea de asemenea să ajungă să producă 4 avioane pe an, de la 2. Durează 2 ani să construiască un Boeing 737-300 și alți doi să-l aducă la standardul E-7. Flota de E-3 AWACS a US Air Force conține 31 de avioane, și se preconizează ca în curând jumătate din ele să fie scoase din serviciu. E-3 AWACS sunt pe o structură veche Boeing 707 ce datează din anii 70, au 50 de ani de serviciu.
  https://www.defensenews.com/air/2023/08/03/us-air-force-eyes-advance-procurement-to-more-quickly-make-e-7-planes/
  E-7 este folosit deja sub denumirea de E-7 Wedgetail, de australieni, britanici, dar și de turci și sud-coreeni.
  https://www.boeing.com/defense/e-7-airborne-early-warning-and-control/

  2
  • Deci Suedezii au avut dreptate – nu era nevoie sa ai o ciuperca de antena deasupra ta pentru a capta eficient „aliens”…

   Avem nevoie de propriul nostru „All eye” pentru informatii in timp real. Daca depindem de informatii de la altii, acestea pot fi oricand filtrate… Si e mai ieftin de operat.

   3
 57. https://www.defenseromania.ro/critici-privind-achizitia-romaniei-de-blindate-amfibii-din-sua-dar-poate-saur-2-romanesc-concura-cu-aav-al-sua-chiar-si-cu-o-vechime-de-40-de-ani_623926.html

  Hai ca asta e buna )
  „Industria românească de apărare critică decizia de a achiziționa AAV americane și cere revitalizarea programului românesc Saur 2.”
  Se leaga cu stirea cu aia cu excavatoarele amfibii )

  9
  • Este doar clickbait…mai bine de 80% din ce scriu aia acolo este doar asa ceva…sunt o gramada de articole care nu contin efectiv nimic si parca par generate de Ion aka AI-ul ala de la guvern 😀

   8
  • „Rămâne întrebarea dacă în ceea ce privește cele 21 de blindate AAV americane flotabile, cu o vechime de aproximativ 40 de ani, România nu ar fi putut alege Saur 2 pentru a susține industria.” Observa te rog cum incearca astia de la Defense Romania sa induca in eroare publicul zicand „cu o vechime de aproape 40 de ani”. Asta desi mai sus in articol spun ca astea au fost introduse (ca produs) in 1972. Analfabetii functional AUR-isti iar vor veni sa zica „fiare vechi”.E clar ca astia sunt partinitori. Am scris un comentariu mai sus undeva si despre ifosele pe care le faceau referitor la Piranha, un produs cu mult superior SAUR.Ei vor doar sa primeasca bani si sa livreze la Pastele Cailor exact ca Avioane Craiova care tot livreaza alea 10 IAR 99…din 2014….0 bucati livrate!

   2
  • Da nu i opreste nimeni frate sa puna mana sa construiasca …daca sunt bune si competitive poate cumpara si armata ceva….

 58. https://ziare.com/modificari-fiscale/modificari-fiscale-piedica-majora-romani-investesc-bursa-1818879
  nimeni si nimic nu scapa de urgia socialista ,aparatul bugetofag trebuie adapat cumva.

  3
 59. Umbra lui Ghiță peste instituțiile statului. Firme deținute de foștii săi angajați sau asociați gestionează date sensibile

  https://romania.europalibera.org/a/umbra-lui-sebastian-ghita-peste-institutiile-statului-firme-detinute-de-fosti-angajati/32512266.html

  2
  • E alta nava. Se pare ca ucrainenii nu prea vor sa stea blocați :))

   Îmi amintesc cum pe vremea războiului in Karabah, mereu mi se reproșa ca exagerez importantă și puterea dronelor.. Well, repet ce am zis și atunci – nu judecați ce se întâmpla in lume după ce avem noi acasă. Riscam sa ajungem sa zicem ca și importantă corvetelor e exagerata, dacă nu le facem noi – înseamnă ca nu trebuiesc nimănui

 60. – Război în Ucraina. Atac cu drone navale asupra unui petrolier rusesc din strâmtoarea Kerci (Crimeea). Rușii recunosc că nava a fost puternic avariată. Susțin că nu sunt victime, iar încărcătura nu s-a scurs în mare.
  https://www.biziday.ro/257647-2/?source=biziday
  Fix ce spunea @Nicolae, ieri! Bravo, @Nicolae, ai ghicit-o bine!
  Părerea mea, hâc…

  4
 61. Razboi Israel – Hezbollah?

  „In addition to Saudi Arabia, Kuwait and France asked their citizens to leave Lebanon as soon as possible.”

  1
 62. https://www.hotnews.ro/stiri-politic-26442726-efectele-devastatoare-ale-reformei-lui-ciolacu-parchetul-general-cere-ministrului-justitiei-intervina.htm

  „PICCJ arată că organizarea internă a instituţiilor din cadrul sistemului judiciar este reglementată prin legi şi ordonanţe de organizare şi funcţionare, cele mai importante dintre acestea fiind Legile nr. 303/2022 şi nr. 304/2022, a căror adoptare a constituit atât îndeplinirea unuia dintre jaloanele Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cât şi principalul argument pentru ridicarea MCV.”

  „În prezent, la nivelul Parchetelor sunt vacante 903 posturi de procuror, dintr-un total de 3.040 posturi, reprezentând 29,70%.

  „În situaţia adoptării măsurilor preconizate, vor fi Parchete care vor fi desfiinţate de facto sau vor funcţiona cu unul sau doi procurori, fiind imposibilă asigurarea activităţii acestora cu respectarea tuturor exigenţelor impuse de statul de drept. După cum bine se cunoaşte, există unităţi de Parchet unde toate posturile de procuror sunt vacante, precum Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin sau Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăţei. În perioada imediat următoare şi alte unităţi de Parchet vor fi în situaţia de a nu mai avea niciun procuror în schemă. În cazul acestor Parchete, aplicarea dispoziţiilor ordonanţei de urgenţă ar echivala cu desfiinţarea de facto a acestor unităţi, aspect care ar duce la încălcarea dispoziţiilor art.100 alin.1 din Legea nr. 304/2004 care prevede că pe lângă fiecare instanţă să funcţioneze o unitate de Parchet”, a menţionat Parchetul General.”

  1
 63. Volumul de date pe care îl obține DoD este uriaș. În 2017 volumul de date produs numai sistemele de supraveghere și recunoaștere ale US Air Force era de 22 TB pe zi.
  ”While DoD seems not to track that daily data generation, now retired Air Force Lt. Gen. Jack Shanahan quoted the 22 terabytes figure back in April 2017 at a Defense Innovation Board meeting, but the minutes of the Apr. 4, 2017 meeting indicate that he was referring to daily data generation by Air Force intelligence, surveillance, and reconnaissance systems, such as U-2 imagery and F-35 radar data, not to DoD systems as a whole.” https://www.defensedaily.com/defense-watch-dod-data-generation-angry-kitten-no-labels-desantis-on-dod-evs/uncategorized/

  Pentru a putea prelucra în timp real acest volum imens de date americanii au apelat și la Inteligența Artificială. Relativ recent DoD a înființat un birou denumit ”Chief Digital & Artificial Intelligence Office” cu acronimul CDAO, care să se ocupe de implementarea AI în structurile de apărare, având și un site dedicat: https://www.ai.mil/
  ”The Department of Defense’s Chief Digital and Artificial Intelligence Office (CDAO) is the senior official responsible for the acceleration of the DoD’s adoption of data, analytics, and AI to generate decision advantage across, from the boardroom to the battlefield. ”

  În iulie CDAO a împlinit un an de la înființare
  https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3464012/chief-digital-artificial-intelligence-office-celebrates-first-year/

  CDAO a preluat și programul Global Information Dominance Experiment, GIDE, ajuns la etapa a 6-a, în care se testează capacitatea AI de a selecta informațiile și de a le oferi în timp real factorilor de decizie.
  ”GIDE events are designed to test how artificial intelligence and other capabilities can enable better data integration across the U.S. military as the Pentagon pursues its Joint All-Domain Command and Control (JADC2) concept to better link its many sensors, shooters and networks.”
  https://defensescoop.com/2023/06/14/pentagons-chief-digital-and-ai-office-leading-another-global-information-dominance-jadc2-experiment/

  “We want to rapidly improve access to data across the Joint force from the strategic level to our tactical warfighters,” Craig Martell, CDAO said in January when announcing the experiments. “The intended outcome of these experiments is two-fold. First, we want to identify where we may have barriers in policy, security, connectivity, user-interface, or other areas that prohibit data sharing across the Joint force. Second, we want to show how data, analytics, and AI can improve Joint workflows in a variety of missions from global integrated deterrence through targeting and fires.”
  https://breakingdefense.com/2023/07/in-next-global-information-dominance-experiments-cdao-looking-to-speed-allied-info-sharing/

 64. Volumul de date pe care îl obține DoD este uriaș. În 2017 volumul de date produs numai sistemele de supraveghere și recunoaștere ale US Air Force, de avioanele spion U-2 și radarele F-35, era de 22 TB pe zi.
  ”While DoD seems not to track that daily data generation, now retired Air Force Lt. Gen. Jack Shanahan quoted the 22 terabytes figure back in April 2017 at a Defense Innovation Board meeting, but the minutes of the Apr. 4, 2017 meeting indicate that he was referring to daily data generation by Air Force intelligence, surveillance, and reconnaissance systems, such as U-2 imagery and F-35 radar data, not to DoD systems as a whole.”

  Pentru a putea prelucra în timp real acest volum imens de date americanii au apelat și la Inteligența Artificială. Relativ recent DoD a înființat un birou denumit ”Chief Digital & Artificial Intelligence Office” cu acronimul CDAO, care să se ocupe de implentarea AI în structurile de apărare, având și un site dedicat: https://www.ai.mil/
  ”The Department of Defense’s Chief Digital and Artificial Intelligence Office (CDAO) is the senior official responsible for the acceleration of the DoD’s adoption of data, analytics, and AI to generate decision advantage across, from the boardroom to the battlefield. ”

  CDAO a preluat și programul Global Information Dominance Experiment, GIDE, ajuns la etapa a 6-a, în care se testează capacitatea AI de a selecta informațiile și de a le oferi în timp real factorilor de decizie.
  ”GIDE events are designed to test how artificial intelligence and other capabilities can enable better data integration across the U.S. military as the Pentagon pursues its Joint All-Domain Command and Control (JADC2) concept to better link its many sensors, shooters and networks.”
  https://defensescoop.com/2023/06/14/pentagons-chief-digital-and-ai-office-leading-another-global-information-dominance-jadc2-experiment/

  “We want to rapidly improve access to data across the Joint force from the strategic level to our tactical warfighters,” Craig Martell, CDAO said in January when announcing the experiments. “The intended outcome of these experiments is two-fold. First, we want to identify where we may have barriers in policy, security, connectivity, user-interface, or other areas that prohibit data sharing across the Joint force. Second, we want to show how data, analytics, and AI can improve Joint workflows in a variety of missions from global integrated deterrence through targeting and fires.”
  https://breakingdefense.com/2023/07/in-next-global-information-dominance-experiments-cdao-looking-to-speed-allied-info-sharing/

  Pentru nu știu care motiv postarea a intrat la moderare, pentru a doua oară. Presupun că unul din link-uri este vinovat, încerc să elimin din ele.

  4
  • Da, cred că postarea a intrat automat la moderare din cauză că unul din link-uri era către site-ul oficial ”defense.gov”. Am eliminat două link-uri, dintre care unul era către ”defense.gov”, și văd că n-au mai fost probleme.

 65. https://youtu.be/djEZBX-AvA0
  O analiză interesantă. Interesante și comentariile străinilor, mai ales cele ale vecinilor. 😉
  Rog băieții avizați, mai ales în economie, să urmărească filmuletul, și să emită o părere pertinentă. Pentru cei care știu doar să se plângă și să înjure, apelați la ghișeul următor!
  Părerea mea, hâc…

  9
  • Una dintre cele mai intelepte miscari a fost internetul de mare viteza la preturi avantajoase pentru toata lumea, oferind acces tineretului la „Biblioteca din Alexandria”, in conditiile in care cartile de specialitate erau scumpe si invatamantul mediu continua sa fie depasit, cu manuale care predau despre sisteme hardware si software uzate moral, cu termeni neunitari si confuzi si profesori complet surclasati tehnic de elevii lor. Majoritatea abilitatilor tehnice au fost perfectionate online, pe forumuri de discutii specializate. Accesul la internet a deschis larg orizonturile tuturor. Un salt urias in toate domeniile intr-un timp absurd de scurt.

   La un moment dat in SUA erau plangeri in… Senat cred? ca Romania are viteze mai mari de Internet la preturi mult mai mici comparat cu ce ofereau pe atunci firmele de profil din State. 😀

   O contributie majora, un plus care a contribuit la deciziile firmelor straine pentru instalarea de capete de pod…

   Desigur, e o parte mica dintr-un intreg mai mare, dar o decizie istorica „none the less”.

   Ce face PSD acum? Loveste in toata lumea, inclusiv in sectorul IT si da comunicatiile (un punct nevralgic) pe mana unei tari rivale. Adica, dupa ce s-au plans cu tam-tam pentru ca li s-a pus chipurile pe nedrept sintagma de „ciuma rosie”, cum ajung la putere, cum demonstreaza ca exact aia le este adevarata natura. Daca mergem prea adanc in directia in care ne impinge PSD-ul vom ajunge in acel punct de unde nu ne vom mai putea intoarce. Adica, istoric vorbind, cred ca suntem pe cale sa tragem din nou paiul scurt…

   4
   • Avand tangenta cu partea de retelistica si intrebat fiind de un amic strain despre miracolul vitezei internetului de la noi, am avut un singur cuvant in a defini fenomenul in sine: haiduceala. Asta in sensul in care, pe o piata si un domeniu nereglementat multa vreme, evolutia a fost dictata strict de cerere, fapt ce a dus la o concurenta sanatoasa in piata si un pret decent catre client. As putea spune ca asta a fost reversul monedei pentru devalizarea Romtelecomului. Sa ne uitam in aceeasi perioada, ce au insemnat costurile de conectivitate si acces la retea in tarile ce au traditie in mentinerea companiilor cu exclusivitate pe infrastructura de telecomunicatii: Franta/France Telecom, Anglia/BT, Germania/Deutsche Telekom etc. In aceste cazuri competitia din piata a fost minima, iar rezultatul s-a transpus in costurile ridicate al serviciilor furnizate utilizatorului final. In mod cert, dupa facilitatile financiare, infrastructura de date si costurile de instalare/acces au contribuit la dezvoltarea sectorului IT de la noi. Nu ca am avut asta ca intentie in inexistentul proiect de tara, dar este o vba: D-zeu la barza chioara’i face cuib. Cred ca ni se potriveste si la geneza acestei natii fraza asta.

    5
  • S-au schimbat mult lucrurile si la noi.
   Singurul lucru de care imi pare rau e ca nu avem si noi o clasa politica cel putin mai luminata, daca nu si mai putin corupta.
   Nici prea luminata nu speram, dar suficient cat sa-si dea sama seama ca nu e o idee buna sa-si bage prea mult coada in economie. Sa o lase sa merga, daca vad ca merge bine.

 66. https://www.oryxspioenkop.com/2023/08/carpathian-camaraderie-romanias.html

  Lista lui Oryx cu ce echipamente se stie ca a contribuit Romania pana acum.

  9
 67. The Dawn Of Deterrence: Listing Romania’s Recent Arms Acquisitions

  https://www.oryxspioenkop.com/2023/08/the-dawn-of-deterrence-listing-romanias.html

  – nimic nou, dar fiind Oryx vad mai multi programele in curs si cele anuntate

  5
 68. Italienii au reactivat o fabrică de praf de pușcă care a fost oprită în 2017.
  https://www.analisidifesa.it/2023/08/aid-e-gruppo-fiocchi-riavviano-la-produzione-di-polvere-da-sparo-nello-stabilimento-di-fontana-liri/

  Parteneriat public – privat.
  Privatul e firma Fiocchi. Cunoscuta pentru cartușele de vânătoare. Dar are și o divizie de muniție militară.
  Statul asigura comenzile, firma reporneste fabrica și asigură producția. ( care oricum exista și înainte dar pe partea militara a fost redusă din lipsa de comenzi.Cu războiul în Ucraina, cererile de muniție pentru arme individuale, a explodat )

  La noi ce se mai aude in afara de memorandumuri, scrisori de intenție ?

  2
 69. e destul de actualizat si site DPA la data asta,si exista link pe pagina Romil ,dar aia nu pun acolo zvonuri

 70. https://m.defenseromania.ro/cu-afacerea-beretta-arx-160-ingropata-industria-din-romania-a-prezentat-un-nou-prototip-al-unei-arme-de-asalt-de-5-56-mm_623939.html

  Cer scuze că postez link-uri către fițuica asta, se știe ceva despre acești „Dacia Military Industries”, sau să ne așteptăm la un alt grift pe modelul Vlah de la BlueSpace?

  1
 71. 3 angajați. ?
  Capital social 150.000 lei. ?
  Adică echivalentul a 30.000 euro.
  Fac ăștia puști cum fac eu rachete hipersonice.
  E clasica firma de apartament „sugativa” . Trăiește pe contracte cu statul.
  Adică vinde orice ( ca intermediar că nu produce nimic)
  As fi curios cine e proprietarul .
  Cumva ceva pensionat la 45 de ani ?

  18
 72. Daca tot e prietenie si vizite la coreeni, nu s-ar putea negocia, pe langa achizitiile de obuziere si tancuri, si o licenta/retehnologizare a Cugirului pentru a produce pusca K2C1?

  https://www.artstation.com/artwork/1xxA8Z

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=2879913052107063&set=a.805807109517678

  http://www.sntmotiv.com/eng/business/catalog/defense.pdf?v=211105

  Am rămas singura armată din NATO care foloseste calibru sovietic la arma principala de infanterie.

  2
  • Nu asa de frumos ca sursa de inspiratie, dar suficient de „alien”. Aripile laterale mi se par un pic prea inguste… Dar e fain, bravo lor!

 73. Romanian 122-mm MLRS APR-40, in service with 37th separate marine brigades of the Armed Forces of Ukraine, fires at Russian positions

  https://www.reddit.com/r/CombatFootage/comments/15iuajx/romanian_122mm_mlrs_apr40_in_service_with_37th/

  6
 74. Cu totii stim de efectele incalzirii globale.
  Mai putin cunoscut e efectul asupra pemafrostului din Alaska, Siberia si Canada si descoperirile absolut epocale facute ca rezultat direct al incalzirii.
  O parte sunt de speriat, ca virusi si bacterii considerate disparute, dar inca vii dupa ce au fost inghetati timp de aproape 50 000 de ani, revin la viata ca si cand nu s-ar fi intampat nimic.
  https://www.youtube.com/watch?v=0IPQq65Sp0w
  Altele sunt o mina de aur, ca ramasite aproape perfect conservate de mamuti, rinoceri lanosi, lei si ursi de pestera si extrem de multe arme si unelte vechi de mai bine de 10000 de ani descoperite intregi, inclusiv cu partile de lemn , fibre si in general partile care ca si regula nu au supravietuiesc nicaieri altundeva.
  https://www.youtube.com/watch?v=Y0PuqpCYkfg
  https://www.youtube.com/watch?v=WNq_pqUEcb8
  Extrem de aproape este si o alegere deosebit de dificila care trebuie facuta in urmatorii ani, este extrem de aproape momentul in care vom avea intregul genom al unui mamut si va deveni posibila intoarcerea acestui animal magnific, cu toate implicatiile morale ale acestui lucru.
  https://www.youtube.com/watch?v=zQ-eT4T4-Zg
  https://www.youtube.com/watch?v=xiHBJnG3mOo

  2
 75. https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/ucrainienii-au-spus-ca-vor-considera-polonia-un-2289581.html

  Pe cine nu lași sa moara, nu te lasa să trăiești!

  Și uite așa năravul Ivănesc se transfera și în condiții de razboi la frații mai mici. Se pare că tratamentul asupra minorităților naționale nu este o greșală, ci o premoniție de politică post război!!!

  12
  • Păi ce zice Podoliak?. Că după război vor fi competiții pentru piețe. De exemplu, în loc să luăm mere din Polonia, vom lua din Uckraina. În loc să importăm praf de pușcă din Serbia, vom lua din Ukraina. Și tot așa.

   • The kerfuffle broke out after Marcin Przydacz, the head of Polish President Andrzej Duda’s international policy office, was asked about the issue of extending the import ban of Ukrainian grain to Poland and four other eastern EU member states beyond the 15 September deadline.

    Przydacz said during an appearance on the TVP, Poland’s state media outlet, that “defending the interests of the Polish farmer” was of crucial importance for the country.

    “Ukraine has really received a lot of support from Poland. I think it would be worth them starting to appreciate the role that Poland has played for Ukraine in recent months and years,” he continued.
    Ire in Kyiv

    Following the statement, Poland’s ambassador in Kyiv was summoned by the Ukrainian Ministry of Foreign Affairs, and “during the meeting, it was emphasized that the statements about the alleged ingratitude of the Ukrainians for the assistance of the Republic of Poland do not reflect reality and as such are unacceptable,” the ministry said in a release.

    The summoning of the Polish ambassador by Kyiv, a diplomatic reprimand which equates to a telling-off, was widely condemned by analysts in Warsaw.

    Radosław Fogiel, the head of the foreign affairs committee of the Polish Sejm, also criticized Ukraine.

    “We will help Ukraine because it is in our interest, but at the same time we cannot allow a situation where Poland will be the one to bear an undue burden due to what is happening,” he said in a statement for Wirtualna Polska.

    2
    • Apucături de astea am văzut și tu și eu intr-o faza incipienta.Evident ca și unii și alții au dreptate ca acționează din interes și ca după război ne vom concura.

     Problema e ca ambele tabere nu vor sa înțeleagă ca ne putem face noi mini-NATO și mini-UE în est,ca să fim o forță ce nu ar avea emoții nici cu o posibila Rusie revansarda,nici cu tâmpeniile din Vest.
     Acum 400 de ani dacă polonezii le dădeau rutenilor același statut precum polonii și lituanienii,nu începea rascoala lui Hmelnitki, nici nu avea loc expansiunea Rusiei.

     Și unii și alții ar fi mai câștigați cu gura mica și cu ceva soluții sa-si vândă ucrainenii grâul fara sa ne strice noua piata.

     16
     • @Mihais
      Nu o sa poti face nimic cu ucrainienii pentru ca au aceeasi cultura si gandire de secol 19 ca rusii. Musca acum pana si mana care i-a tinut in viata si nici macar nu s-a terminat razboiul stai sa vezi dupa cum o sa se comporte…rusia 2 scrie pe ei.

      7
      • Rusia 2,dar o Rusie fara nucleare,care e numai de 2 ori mai numeroasa,nu de 9 ori,care nu vor mai avea stocurile sovietice si care vor ramane cu ce nu consuma din milostenia vestica.

       Daca americanii vor muta ce au la noi la ei,exista si altii,in primul rand Polonia pt a balansa Ucraina si restul ciumetilor din Europa pt a balansa partial mutarea americana.

       Riscul pt noi de caft militar as zice ca se muta de la est la sud.Ca nu o fi politically correct sa vb de bataie cu aliati majori din NATO aia e,dar ce armata facem pt frontul de est e numai buna pt vechii amici din Bizant.

       Pe persoana fizica as spune ca dupa ce pun Rusia in cur,americanii vor ramane mai mult cu simboluri in zona noastra.Calculul viitor trebuie facut avand in vedere ca nu vom avea factorul asta dominant,ci o balanta de putere intre multiple puteri locale si regionale.

       Noi oricum trebuie sa tragem cat putem de valul asta de pregatire,pt ca idiotii se vor apuca din nou sa cante despre pacea mondiala in cativa ani,dupa ce sa fasaie razboiul asta.

       11
       • La final e foarte probabil sa nu fie decat 1.2-1.5 la populatie si de 5-6 ori mai saraci…ceea ce nu e un lucru rau pt noi deloc…

        3
       • eu sincer am sperat ca or sa meaga pe alta directie ucrainienii dar pana acum cam tot ce vad e directia gresita.

        6
 76. https://m.zf.ro/companii/conducerea-damen-mangalia-rezilierea-contractului-dintre-actionari-22059482

  „În Europa sunt doar cinci şantiere capabile să facă ceea ce Mangalia poate să facă în industria offshore. Credem că Mangalia merită o şansă pentru viitor”

  Când te lauzi cu ceea ce ai putea să faci dar nu ai făcut până acum…

  3
  • Sunt paduchii ajunsi in boardul director al actionarilor. Dupa ce Damen a renuntat la management , paduchii astia au fost investiti cu puteri depline pentru a a asigura partea operationala, inclusiv gasirea de noi comenzi. Ca sa vezi cat sunt de pregatiti
   „Referindu-se la proiectele aflate în derulare, Liana Constantin a precizat că există deja pregătită pentru livrare o structură care în luna septembrie va alimenta 600.000 de case în New York, SUA.”
   O structura care va alimenta cate case ?? Dar ce construiesc acolo ? o death star ?

  • o tovarasa pt care legea in Romania este optionala si negociabila, si care nu intelege ca forta de munca de decizie,investitiile si contractele sunt in mana statului roman cel mai bun administrator economic, si acum au deschisa calea marilor succese pe care le tot propovaduiesc la alegeri de ani de zile dar nu vedem decat falimente si demolari

   1
 77. https://www.national.ro/news/ne-au-vandut-blindate-vechi-de-peste-10-ani-americanii-se-jura-ca-sunt-noi-noute-799859.html

  Articolul îmi pare de genul „vulpea care nu ajunge la struguri…” dar, în același timp „gura păcătosului adevăr grăiește”.

  2
  • Ziarul National, aia sunt retardati, jurnalism de doi bani. Au mai scos un articol despre Saur 2 in care i-au luat interviu la ceva relicva umblatoare din industria de aparare, cred ca de la Moreni, tipicul „vai dar de ce nu am ales produsul autohton, ne-au mintit americanii, etc”.

   10
  • Articol de retardati..gen nu ne vindem tara…nu sunt in stare sa faca un AK decent fara lemnu ala pe el si vor sa faca blindate…

   6
   • Hai sa nu spunem ca nu avem nevoie de ceva gen Saur 2. E totusi peste tab-uri , fie si numai pt faptul ca are trapa de desant in spate.
    Dar ar trebui facuta cu cap. Ar trebui lastati fara pototipul facut acum 13 ani, platiti sa construiasca unul nou de la 0. Bagati in el toti astia care tip ca de ce cumpara de la americani, inchise trapele si trimisi la inotat in Dunare. Daca au reusit sa faca cum trebuie sudura si nu e sita, atunci da, se merita bagati ceva bani in el. Sunt o gramada de tab-uri care trebuiesc inlocuite.
    Personal am mari dubii ca mai sunt in stare sa construiasca inca o bucata.

    8
  • Oare saur 2 de ce nu a fost vandut prin Niger, Bolivia, Sudan si alte tari de lumea a 3-a?

   • s-a incercat in Egipt si nu s-a reusit, delegatia romana care trebuia sa mearga la disuctii nu a mai mers.
    Saur1 trebuia in Irak si afacerea a cazut din cauza de comision, fiind luata de ucraineni.

    1
    • Mersi Marius de raspunsuri, stiam de Irak. Si totusi vad ca se insista cu saur 2 si tot nu inteleg de ce in armate/tari mai inapoiate nu avem vanzari.

     Unde sa fim sinceri cerintele sunt mai mici si saur 2 ar putea sa ofere un balon de oxigen pentru Moreni. Cu ceva comenzi poate si unele imbunatatiri, modernizari de utilaje.

     Mie imi pare rau ca nu sunt cat de cat sustinuti daca nu pentru Mapn pt alte state mai „in dezvoltare”

     1
 78. S-a terminat, sâmbătă seara, întâlnirea de la Jeddah (Arabia Saudită), dedicată conturării unor principii pentru un plan de pace în Ucraina. La întâlnire au participat reprezentanţi a 40 de ţări, cu excepţia Rusiei. Potrivit programului, au fost trei ore de discursuri ale participanţilor şi două ore de discuţii cu uşile închise înaintea unei cine oficiale. Nu va fi emisă o declarație finală, dar au apărut mai multe informații, multe pe surse, despre ce s-a întâmplat acolo.

  Potrivit lui Volodimir Zelenski, delegaţia ucraineană şi-a prezentat planul de pace în zece puncte, care prevede retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.
  Discuțiile nu au fost „deloc ușoare”, a spus un reprezentant al Kievului, citat de AFP.
  S-ar fi conturat un punct de vedere comun cu privire la punctele cheie ale unui acord de pace, în special asupra respectării „integrității și suveranității teritoriale” ale Ucrainei, a spus o sursă europeană.
  Totuși, spune o sursă franceză, nu s-au creat condițiile unei negocieri valide, „este un efort pe termen lung”.
  Un mesaj oficial avem de la una dintre țările care nu se numără printre susținătorii Ucrainei, Brazilia. Celso Amorim, consilier al preşedintelui Lula da Silva, care a participat la întâlnire, spune că Brazilia consideră că „orice negociere reală trebuie să includă toate părţile”, inclusiv Rusia. „Deşi Ucraina este victima cea mai importantă, dacă vrem cu adevărat pacea, trebuie să implicăm Moscova în acest proces într-o formă sau alta”.

  Reacția lui Medvedev – Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a reacționat la discuțiile de la Jeddah, de unde Rusia a fost exclusă. El a spus că Moscova nu are nevoie să poarte convorbiri de pace cu Ucraina până când această ţară nu le va cere în genunchi, transmite EFE. „Nu avem nevoie de niciun dialog. Inamicul trebuie să vină târându-se în genunchi, cerşind milă”, a spus Medvedev.

  El a mai spus însă că orice propunere de pace poate avea succes doar dacă îndeplineşte trei condiţii de bază.

  Prima: participarea ambelor părţi ale conflictului, lucru care nu se întâmplă, deoarece Rusia nu a fost invitată la respectiva întâlnire. A doua: să fie luat în considerare contextul istoric. Şi acesta este: Ucraina nu a existat ca ţară înainte de 1991. Este o aşchie din Imperiul Rus.

  A treia, să se ţină cont de realitatea actuală, care este că Ucraina se află într-o fază de semi-descompunere, iar o parte din teritoriile sale au revenit Rusiei. „Mediatorul care este dispus să recunoască aceste aspecte evidente are şanse de succes. Ceilalţi, niciuna”, a conchis el.

  3