August 2022, Permiteti sa raportez!

This entry is part 68 of 91 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Iulie 2022, Permiteti sa raportez!Septembrie 2022, Permiteti sa raportez! >>

1.347 de comentarii:

 1. La mulți ani tanchistilor!!! Și poate niște tancuri mai noi! ?

  8
 2. https://www.facebook.com/mapn.ro/posts/pfbid02fbo8GDh486nqbZS6vhk5UnuJJsJfdN32kf6e4eThjQSEicvwJ8YdQ8h7EgqSgVZJl
  „Mina marină din raionul maritim Eforie a fost distrusă
  Scafandrii de luptă EOD (Explosive Ordnance Disposal) au executat, în seara zilei de duminică, 31 iulie, o misiune de intervenție pentru neutralizarea și distrugerea unei mine marine, care se afla în derivă, la o distanță de aproximativ 2 mile marine (3,6 km), în largul țărmului românesc, travers de Eforie…”

  4
 3. Ucraina: reflectii despre trecut si un fost posibil viitor
  Privind pe marea tabla de sah ce se desfasoara in ultimul timp in fata ochilor nostrii, imi pun niste intrebari si caut raspunsuri la “Ce ar fi fost daca…?”
  In tot amalgamul asta de intimplari si evenimente, am 2 regrete sau doua lucruri care ma enerveaza doar gindindu-ma la ele. 1. “Prostul” de Navalny care sa bagat cu capul inainte si sa intors in Rusia si ucrainenii care din 2014 nu au sapat transee si nu au fortificat Istmul Crimeei, asa incit rusii sa nu poata trece pe acolo.

  Ce ar fi fost daca Alexei Navalny nu s-ar fi intors in Rusia, ca o gaina proasta, doar ca sa fie bagat in puscarie? A fost hartuit, a fost urmarit, a fost retinut de atitea ori, a fost calcat de politie si procurori de atitea ori, colaboratorii urmariti si arestati, tirit prin procese hilare, …etc si in final otravit, din care scapa ca prin minune, se reface cu bine in Berlin si e apt de lupta din nou.
  Trebuia sa ii fie clar ca tarul Putin nu permite nici o opozitie politica fata de augusta lui stapinire asupra Rusiei. Doar atiti oponenti politici au fost impuscati pe strada sau in scara blocului, altii au sarit pe geam, altii au baut ceaiuri…era clar ca nu te poti picura contra vintului.
  Trebuia asteptat un moment mai favorabil.
  Navalny trebuia sa ramina in Berlin/Germania/Occident si sa astepte niste oportunitati/vremuri mai favorabile. Acolo putea sa adune in jurul sau opozitia si colaboratorii expulzati/persecutati/urmariti in Rusia. Finantare/intelegere gaseau in Occident si puteau continua lupta de opozitie impotriva tarului Putin, de pe strazile Vestului, ca sa deschida mintea rusilor de rind si sa ajunga cu mesajele prin intermediul tehnologiei (Telegram, Vkontakte, Youtube..etc) la oamenii aia spalati pe creier de masina de propaganda a Kremlinului. Dusmanii Rusiei nu sint din exterior, nu sint americanii, nu este NATO…dusmanii Rusiei si a poporului rus sint tarul Putin, Peskov, scirba de Lavrov, Patruseev, gunoiul de Medvedev, Rogozin, Kiril, Shoigu …etc. Astia au luat tara pe nume propriu, au dat dreptul de furt la scara mare silovikilor si oligarhilor cu conditia sa nu se amestece in politica.
  Asta trebuia sa arate Navalny, traind in Occident, rusilor de acasa…asa incit oamenii sa priveasca si ce zice Navalny, (sa aiba o alternativa, un alt lider spre care sa priveasca), nu doar sa mestece toata ziua ineptiile “intelepte” ale lui Putin, Soloviev, Peskov…etc. Intradevar, Navalny chiar asta a facut cind era in Russia atit el cit si minuscula lui Fundatie Anticoruptie. Dar lupta nu mai putea fi continuata din interiorul Rusiei si mai ales dupa promulgarea legii care ii declara agenti straini…sa cam ales praful de Fundatia si colaboratorii lui Navalny. Ei, acum cind ai nevoie de ei sa fie vocali, sa reprezinte o alternativa de informare si o alternativa politica i-ai de unde nu-s. Navalny e ascuns in gulagul sovietic, colaboratorii risipiti si opozitia strazii zdrobita si ramasa fara Lider.

  Acest lucru ma enerveaza cel mai tare…de ce sa dus ca o oaie proasta in gura lupului doar ca sa fie bagat la inchisoare? Nu mai continui ca sint multe intrebari pe tema asta.

  Ok, la momentul intoarcerii lui Navalny in Rusia nu se stia ce va urma, nu se intrezarea invazia Ucrainei si inceputul cutremului geo-politic care incearca sa rastoarne ordinea mondiala bazata pe reguli si dominata de americani/Occident. Dar totusi Navaly & co trebuia sa i-a in calcul faptul ca Putin devine din ce in ce mai autoritar, mai dictatorial, schimba iar constitutia ca sa ramina la putere pina in 2035 ca vorba lui, si-a legat viata si destinul lui de soarta Rusiei (i-a cerut cineva, la nascut ma-sa cu stea in frunte, ca el este singurul nemuritor al Rusiei???), reprima violent protestele si lichideaza fara scrupule orice opozant. Semnele alunecarii spre dictatura a lui Putin erau evidente si obstacolele societatii civile sau constitutionale/legale, inexistente. Apoi a urmat dislocarea trupelor ruse in primavara-vara anului trecut pe granita Ucrainei, cresterea tensiunii si alarmarea Occidentului, urmat de summit-ul de la Geneva, de care aflam acum ca subiectul discutiilor a fost Ucraina. Occidentul nu vrea sa o lase din brate, Putin vrea s-o smulga cu forta inapoi, in bratele Rusiei. La nivel inalt deja se prevedea ca urmeaza Confruntarea si un seism geo-politic.
  De ce era nevoie de o confruntare deschisa? Ucraina este acum un vector geo-politic, rol jucat de Polonia in timpul trecut. Daca Rusia pierdea Ucraina in bratele Occidentului, atunci acest vector era indreptat spre est, aproape de jugulara Moscovei. O situatie inacceptabila pentru orice tzar si general rus de la Kremlin. Problema Rusiei sint miile de kilometri de granita deschisa in vest, lipsita de bariere naturale si greu de aparat de armata, cuplat cu experientele trecutului era de asteptat ca va duce la un atac militar al Rusiei asupra Ucrainei.
  O Ucraina in bratele Rusiei era un vector indreptata cu virful spre Vest, punind presiune pe flancul estic al NATO si pe Europa Centrala, tari care nu-si mai doresc vecinatatea amara a sovieticilor.
  Confruntarea cu NATO/Vestul/America a fost deschisa de Rusia in 24 februarie, stim bine cu totii, printr-o operatiune militara speciala, adica un atac armat, o agresiune militara ca la carte asupra unui stat independent.

  Consider ca la momentul declansarii razboiului de catre Rusia, si la trezirea la realitate a Germaniei/ Frantei/Macron/Scholtz/UE/Bruxelles, Ucraina/Occidentul/SUA, aveau nevoie de Navalny si organizatia sa, sa fie liberi si adapostiti in Vest, ca sa-i transforme intr-un vector de presiune impotriva regimului fascist a lui Putin, la fel cum Germania din primul razboi mondial la folosit/ajutat pe Lenin si echipa de bolsevici sa traverseze Europa, ajungind la St. Petersburg si declansind Revolutia. Glontul tras de Germania, cu bolsevicii lui Lenin a fost un cistig politico-militar enorm al Germaniei, rezultat in dezmembrarea armatei tariste, izbucnirea razboiului civil in Rusia, in spetza distrugerea adversarului din interior, incheierea pacii de la Brest cu Rusia lui Lenin (pace favorabila Germaniei) si eliberarea fortelor germane de pe frontul de est, necesare pe frontul de vest.

  Asta era rolul care trebuia sa-l joace Navalny, pe marea tabla de sah a reconfigurarii ordinii mondiale de dupa incheierea Razboiului Rece si declansata prin atacul miselesc a lui Putin asupra Ucrainei. Dar noh…i-al pe Navalny acum din gulagul sovietic, unde sa dus ca chioru.
  Parerea mea.

  Caut sa imi imaginez cum un Navalny & co ar fi aterizat de la Berlin la Kiev, inainte sau dupa 24 februarie, proclamind si chemind poporul rus la lupta pentru rasturnarea tzarului nebun Putin, transmitind pe canalele lor de comunicare in interiorul Rusiei apelul la proteste populare impotriva nebunului de la Kremlin, la dezertari din armata, la refuzul de a lupta, la predarea armelor cind intrau pe teritoriul Ucrainei…etc

  Navalny & co puteau fi o arma puternica in mina Ucrainei/Occidentului prin pozitionarea lui in Ucraina la inceputul razboiului. Ma gindesc la sutele, miile de soldati si ofiteri rusi care au primit ordinul de atac in noaptea de 24 februarie, la groaza care i-a cuprins, realizind ca sint intr-un razboi real, un razboi prostesc ordonat de Putin. Si totusi au fost unitati si ofiteri care au refuzat sa participe la atac, de care nu mai stim nimic de soarta lor, soldati care au fost adusi pentru exercitii si care singura dorinta o aveau sa se intoarca acasa. Vii, nu “corecti”.
  Ei, soldatii aia si ofiterii rusi, daca aveau alternativa, daca aflau ca Navalny/Ucraina le ofera sansa la viata, gindesc ca poate erau mii de soldati care se predau si refuzau razboiul. Avantajul lor enorm era ca vorbesc aceasi limba si barierele de comunicare erau inexistente.

  In lipsa acestei alternative, ucraineinii nu au avut nicio o solutie, decit sa-i omoare pe soldatii rusi pentru ca erau invadatori si soldatii rusi nu au avut alta alternativa decit sa urmeze ordinele si distruga totul in calea lor. Rezultatul sint vreo 40000 de rusi morti si zeci de mii raniti, zeci de mii de ucrainieni morti, orase distruse, o tara devastata de razboi, milioane de refugiati.

  Arma Navalny putea fi foarte eficienta in a perturba efortul de razboi si planurile lui Putin. Armata criminalilor si violatorilor lui Putin putea fi dezorganizata prin dezertari, rebeliuni a soldatilor si efortul de razboi rusesc putea fi afectat semnificativ, subminat chiar pe terenul lor. Ginditi-va la protestul in direct, la televiziune a jurnalistei Marina Ovsyannikova, la soldatii care refuza sa mearga pe front, la cei care isi semneaza demisiile din armata, la cei din interiorul Rusiei care arunca cu sticle incendiare in comisariatele militare…toti acestia au nevoie de o alternativa, de un alt Lider, opus lui Vladimir Putin, ca sa se inroleze in spatele lui.

  Navalny & co putea forma o armata de rusi liberi, armata Rusiei Libere, (care exista si acum, dar e minuscula, in lipsa unui lider cu mare vizibilitate) in Ucraina, alcatuita din dezertori sau rusi anti-Putin, armata pe care as fi trimis-o impotriva Crimeei, sa o cucereasca si sa proclame o republica acolo. Ocupati Crimeea si e a voastra. Armament pentru dotare aveau din belsug, abandonat chiar de camarazii lor, blindate, tancuri si artilerie si aparare anti-aeriana. Aceasta armata a Rusiei Libere, chiar daca avea numai citeva mii de soldati, dar avind un lider vizibil, crea o mare problema lui Putin insusi, pentru ca aceasta rezmerita putea fi contagioasa si se putea raspindi cu repeziciune si pe paminturile Rusiei, (cum a fost si in Siria, la inceputul revoltei in 2011, cind soldati si ofiteri au trecut de partea rebelilor, pentru ca s-au saturat de domnia Conducatorului Iubit), ca nici acolo nu-l iubesc toti pe Maretul Conducator.
  La inceput poate nu veneau multi in tabara lui Navalny, dar cu timpul si datorita grozaviilor razboiului nebunesc a lui Putin, numarul rebelilor (rusilor liberi sau albi, cum vreti sa le zicem) s-ar fi inmultit exponential.

  Orice oportunitate de a crea probleme majore inamicului este demna de luat in considerare.

  9
  • Grecu – muuult de citit! Navalnai ramanand in Occident devenea un no name. In Rusia, un dizident de care Putin trebuie sa aiba grija sa nu raceasca… ca….nu s-a racit la timp. Apoi, nu stiu cum, dar de aici nu se vede prea mult ce e in Rusia, crezi ca trebuia sa calculeze ca Putin devine din ce in ce mai autoritar? Cred ca de acolo se vedea lucrul asta f bine de f multi ani in urma altfel la ce faci opozitie?
   Cred ca esti confuz rau ….in mintea ta il ai doar pe opozantul ala amarat care, daca nu i-ar fi pus otrava-n chiloti , nici nu stiam de el.

   16
  • E plictisitor textu. Nu-l citește nimeni

   6
  • E pe fb. Dacă nu poți spune un adevăr în 3 propoziții, nimeni nu citește. E foarte diluat.

   10
  • Nu știu de ce, dar nu pot să cred că Navalnîi e eroul/dizidentul care e prezentat. Părerea mea e că Navalnîi e un fel de Iliescu, crescut ca rezervă și înlocuitor al lui Putin.

   13
  • Navalty, a pierdut suportul UE, afirmand ca Crimea este teritoriul Rusiei…

   8
  • @Tzupy. Iar antivaxxisme ? Am tot obosit să tot țip că sursa antivaxxismelor este Rusia și idioții lor utili din comunitatea ultraconservatoare din SUA. Am mai zis de Bossche ăla că e un tiriplici băgat în șmenuri de nimic și doar cu imagine sforăitoare pe internet.
   Situația de facto : COVID există.
   Infectarea cu SARS-CoV-2.
   Actualele tulpini virale în circulație sunt extrem de contagioase practic exclusiv pe cale aeriană, cel puțin acum, pe caniculă, deoarece virusul pe suprafețe supraviețuiește extrem de puțin timp la căldură și mai ales la soare. Inclusiv în aer exterior în timpul zilei, se consideră că virusul supraviețuiește maxim 2 minute. Cu alte cuvinte, pericol de infectare, de opt ori mai mare ca la tulpina originală, este doar de la respirația celorlalte persoane în spații închise, risc care poate fi mult redus de aproape orice fel de mască dar purtată corect.
   Imunitatea la tulpinile BA4, BA5 de SARS-CoV-2.
   Imunitatea naturală (cea dobândită în urma unei infecții) e foarte proastă – variabilă între indivizi, cu o durată scurtă cam de 6 luni și nu protejează mult nici împotriva formelor grave. Imunitatea artificială post-vaccinală e foarte proastă, cvasiinexistentă pentru vaccinurile *clasice*, ceva mai bună pentru vaccinurile ARN. S-a constatat că o protecție bună o oferă doar vaccinurile Pfizer și Moderna care generează un titru ridicat de anticorpi (vaccinare recentă sau persoană cu imunitate înalt reactivă). Imunitatea nu este împotriva infectării – mulți oameni trecuți prin boală și vaccinați cu trei doze tot au făcut infecție cu o variantă Omicron – ci împotriva formelor mai grave de boală. Recomand pentru cei cu potență financiară ca un lucru de mare utilitate să cheltuie 100 – 150 lei pe o dozare de anticorpi anti-SARS-CoV-2 totali sau neutralizanți.
   Infecția cu SARS-CoV-2.
   Se manifestă cel mai frecvent cu un singur episod febril, fatigabilitate accentuată, tuse și răgușeală. Se tratează în majoritatea cazurilor cu nimic – paracetamol în episodul febril și dureri musculare marcate, eventual înlocuit de dexametazonă în cazuri mai grave de febră sau laringită sau mialgii.
   Ce este important – supravegherea situației – un pacient care știe că este infectat trebuie să se analizeze cât mai obiectiv și să meargă la spital în momentul apariției unor simptome mai intense, mai ales când apar dureri la nivelul bazelor toracelui alături de tuse. Distanța dintre o apariția simptomelor grave și intervenția medicală (perfuzii, oxigenare, etc.) nu ar trebui să depășească 12h.
   Care e nivelul statistic de afectare – 95 % din infectați cu tulpinile BA4, BA5 nu au forme medii sau grave, 5 % da, din care maxim 10 % forme severe cu spitalizare cu risc de deces. Din păcate, foarte mulți din cei cu forme medii dezvoltă sindroame post-COVID, din care cele mai grave sunt fibrozele pulmonare (transformarea ireversibilă a plămânului prin zone cicatriciale care generează o insuficiență respiratorie, mai mare sau mai mică, pentru tot restul vieții) și afectările autoimune mai ales neurologice (de foarte multe forme, încă insuficient definite în lumea medicală), dar și tulburări cardiace sau digestive. Cea mai ușoară formă a sindroamelor post-Covid este oboseala cronică, fără soluții terapeutice rezonabile, cu rezultate certe.
   Insist asupra acestor sindroame post-COVID – multe nici nu sunt diagnosticate ca atare – absolut toate generează o scădere dramatică a performanțelor profesionale ale individului (capacitate de muncă, de interacțiune socială, etc.).
   Concluzie : protecția optimă este masca în spații închise. Și evitarea propagandei negaționiste.
   Adică botu-n botniță și nu-n rahatu’ idioților utili lui Putin.

   21
   • https://www.npr.org/sections/health-shots/2021/12/05/1059828993/data-vaccine-misinformation-trump-counties-covid-death-rate

    https://abcnews.go.com/Health/red-blue-america-glaring-divide-covid-19-death/story?id=83649085

    Diferentele clare de mortalitate intre cele 2 tabere, de la introducerea vaccinurilor. Plus incapatanarea unora de a nu purta masca, a se distanta etc atunci cand e cate un val. Are America niste hibe care presupun ca sunt de la independenta lor si neincrederea in guvern. The good, the bad and the ugly al fiecarui sistem, cum s-ar zice.

    4
    • @Bing Bing. Corect punctat. Și mai ales s-ar putea face o paralelă cu situația noastră, dar la noi nimeni nu mai are capacitatea tehnică de a face o asemenea analiză statistică (analiză care ar da rezultate similare zic eu) mulțumită învârtelilor lui Rafila & PSD – de când e ministru a reușit restaurația completă a dominației PSD asupra sistemului prin schimbările de oameni, care oameni, în afara faptului că majoritar sunt integral și iremediabil intoxicați de propaganda cu *virusul creat de oculta big pharma*, ascultă orbește de directiva de partid cu *ce-i dom’le abureala aia cu virusu’ … bagă din burtă niște cifre că merge …*
     *The Good, the Bad and the Ugly* … epic film … Bunul era Clint Eastwood, răul mercenarul și urâtul mexicanul. Problema era că fiecare din ei era în același timp și rău și bun și urât … Dar în scena finală a duelului în trei bunul câștigă doar pentru că e mai rapid decât răul și mai șmecher decât urâtul … cam departe de lumea reală …

     3
 4. Tucker Carlson despre Comediant
  https://youtu.be/AGjISv005Ls

  3
 5. 30 iulie 2022
  Forţele Aeriene ale SUA, consemnare temporară la sol a flotei de aeronave F-35 din cauza unor probleme tehnice
  Motivul reţinerii la sol a aeronavelor este o problemă legată de cartuşele explozive din componenţa sistemelor de ejectare, folosite pentru propulsarea din aeronavă. Potrivit unui purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene, inspecţia aeronavelor va dura 90 de zile.
  http * s://monitorulapararii * .ro/fortele-aeriene-ale- * sua-consemnare-temporara * -la-sol-a-flotei-de-aeronave * -f-35-din-cauza-unor * -probleme-tehnice- * 1-44854

  1
 6. ionica fonosch

  * Ucraina , Kosovo , Taiwan …ne cam pregatim de al treilea razboi mondial.
  [Sarbii ii cam ajuta pe rusi …cum se stie au mult armament chinezesc …]
  ** Himars rusesc 1 🙂
  https://en.topwar.ru/199651-rossijskij-otvet-himars-sistemy-kama-i-uragan-1m.html
  *** Himars rusesc 2 🙂
  http://www.military-today.com/artillery/uragan_1m.htm
  [ himars ucrainean a lovit un pod si un tren …fara drone sistemul nu are prea mare valoare ca nu stie ce sa loveasca ]

  2
 7. ionica fonosch

  Merita citit si foarte bine ilustrat , mai rar 🙂 Campania/prizonierat in Rusia 🙂
  https://promotia-libertatea.webnode.ro/news/eroul-din-familia-mea/

  7
  • ionica fonosch

   * Ziua Marinei 2019 de referinta , cel putin pentru mine , acum se pare ca vor trebui sa dragheze inainte 🙂 dupa 2 ani de pandemie 🙂
   Oficial nu apare nici un program 🙂
   Sa auzim de bine

 8. Quality or Quantity? The Tank Conundrum
  https://ukdefencejournal.org.uk/quality-or-quantity-the-tank-conundrum/

  The Great Game of China and the United States of America in Asia
  https://www.israeldefense.co.il/en/node/55315

  US Army to publish new NGSW timetable, issued ‘stop work order’ after competition protest
  https://www.janes.com/defence-news/weapons-headlines/latest/us-army-to-publish-new-ngsw-timetable-issued-stop-work-order-after-competition-protest

  Russia pulls some Wagner forces from Africa for Ukraine: Townsend
  https://breakingdefense.com/2022/07/russia-pulls-some-wagner-forces-from-africa-for-ukraine-townsend/

  With Ukraine on the mind, France and Germany buying, upgrading artillery
  https://breakingdefense.com/2022/07/with-ukraine-on-the-mind-france-and-germany-buying-upgrading-artillery/

 9. Very interesting information. It is surprising that it is officially administered.
  Well, the Polish (!) Intelligence overheard the conversations of Russian soldiers:

  https://zbiam.pl/agencja-wywiadu-ujawnia-kolejna-przechwycona-rozmowe-rosyjskich-zolnierzy/

  What was registered – no matter.
  But the KTO statement is very intriguing.
  And even more so that this information is officially published.

  2
 10. Lithuanians have reported problems with integrating an Israeli remotely controlled turret with the German chassis.
  The latter works fine, but the tower doesn’t do much.

  https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/kas-is-tikruju-vyksta-su-boxer-pirkome-vilkus-o-gavome-kate-maise-ir-galime-tai-dar-karta-pakartoti.d?id=90844035

  2
  • Curios cum pe lumea asta doar Gazprom este ocolit de proteste ecologiste.

   22
   • le fel cum erau in occidentul anilor 70-80 demonstratiile impotriva focoaselor nucleare sau armatelor stationate acolo.
    acum se stie clar cine erau filantropii acelor organizatii si chiar concerte rock.
    Stalin in anii 30 infesta la fel Europa cu paradisul sovietic prin acei „idioti utili” din presa, termen inventat chiar de el.
    Deci de ce te suprinzi?

    5
 11. Soon we will know the result of the Norwegian tank competition. Unofficially, it is said loudly that Norwegians really like the Korean automatic cannon loader and the Korean hydropneumatic suspension.
  In my humble opinion, the winner will be the Korean K2 MBT.
  What is your opinion?

  2
  • Probably Leo 2 based on NATO tightening it’s cooperation in the face of the Ukraine war.

   As a sidenote.
   Your hatred for germany is a double edge sword. It will also harm NATO and Poland not just Germany. They are shifting their policy to get rid of russia and their gas. Yes they were idiots but it is what it is.
   You are choosing South Korea as your friends but I would be far more carefull about them then the idiot germans.
   They have deep ties with Russia and China and no stake in europe. Germany at least is in the same basket with us even if they want it or not.

   South Korea’s initial response to Russia’s invasion was
   measured relative to those of the United States and other close U.S. allies. The Moon Jae-in government supported international sanctions against Russia, but in contrast to Japan and Australia, it did not impose independent sanctions of its own. Members of the ruling Democratic Party of Korea even
   blamed Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy for provoking Russia.

   https://www.brookings.edu/blog/order-from-chaos/2022/05/09/how-will-south-koreas-new-president-approach-russias-ukraine-invasion/

   As Asia’s fourth-largest economy, South Korea exported goods worth over $136 billion to China in 2019, comprising a quarter of its total exports. Moreover, since China is North Korea’s only ally and indispensable patron, Seoul must also give careful consideration to the complex Beijing-Pyongyang relationship as South Korea tends to its own ties with China.
   https://carnegieendowment.org/2020/10/21/south-korea-is-caught-between-china-and-united-states-pub-83019

   4
   • I don’t hate Germans.
    I despise them.
    It was their policy of „gesheft” with Putin that led to the war.
    Somehow, no one in Europe took into account the opinion of Poland, Lithuania, Latvia, Estonia or Ukraine criticizing the construction of first NS1, and then NS2.
    Our opinion was disregarded, our fears were ignored.
    And we, our countries, were right.
    It is Germany that breaks NATO’s unity:
    1.by not allowing Poland to join the MGCS program,
    2.by delaying the delivery of spare parts necessary to upgrade our L2A4 to the L2PL standard,
    3. or finally blocking the supply of components necessary for the production of SPH KRAB.
    4. Blocking the flights of Allied planes with supplies for Ukraine.
    We dealt with it:
    # 1 and # 2 – we bought M1 / K2,
    # 3 – We bought a K9 SPH.
    Germany, with its international policy, is not an equal partner for us.
    For they are Putler’s partner.
    Ribbentrop-Molotov ver. 2.0

    26
    • That wasn’t germans that was a few politicians and cronies like Merkel. When ukraine was invaded the germans were some of the biggest cround to protest their own goverment for lack of action.

     1. „1.by not allowing Poland to join the MGCS program,”

     Pretty sure that something to do with some of Poland own problems with the EU. Poland government was and is erroding the rule of law.
     https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/es/IP_19_1957

     2. pretty sure that was not to sabotage you they were just incompetent. their own army was suffering the same problems.

     3. see 1.

     4. they were idiots, they still believed they could do a deal with the russians.

     „For they are Putler’s partner.”
     It’s no longer the case.

     ” is not an equal partner for us.”
     no offence but you are not an equal partner with usa either and that seems to be ok.

     4
     • @robi:

      „Pretty sure that something to do with some of Poland own problems with the EU. Poland government was and is erroding the rule of law.
      https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/es/IP_19_1957

      Can you kindly explain my country’s problems with the rule of law?

      We have one of the lowest corruption rates in the EU (interesting, right? …), we shape our legal system in accordance with our constitution, which is the highest and most important legal act for us.
      Our use of EU funds is the best and most effective in the entire EU (interesting, right? …).
      We blocked the possibility of VAT fraudsters in an exemplary way for the entire EU.
      We have a democratically elected government and president, our prime minister has no legal problems related to plagiarism (interesting, right? …).
      So explain to me what you mean when you write about the alleged rule of law issues?
      Just don’t repeat slogans, please 🙂

      And in general – what is supposed to have to do with „Poland’s problems with the rule of law” with the choice of the MBT?

      We make the choices we want. And if someone doesn’t like it – vaia con Dios !

      🙂

      11
      • „Can you kindly explain my country’s problems with the rule of law?”

       Read the article. It’s states very clearly the problems.

       „We have one of the lowest corruption rates in the EU (interesting, right? …),.”

       Not true.
       https://notesfrompoland.com/2021/01/29/poland-falls-to-lowest-ever-ranking-in-global-corruption-perception-index/

       „we shape our legal system in accordance with our constitution, which is the highest and most important legal act for us”

       No you don’t because when you joined EU and rebuilded your country with PHARE funds and other EU money you agreed to follow EU principles.
       How quickly your forget how you builded up Poland from the poverty in the ’90. It was with german money, the same germans you despise.

       Your little questions that point out Romania problems mean nothing in this discution. Yeah we are corrupt and have alot of problems but that doesn’t mean jack shit. The discution was about you despising the germans with very little grounds.
       You are Poland of today because Germany sold cars made with russian gas and gave you money to rebuild your country. Stop beeing a hypocrite and look at the bigger picture.
       What Germany did with Russia for gas was shitty but it was necesary shitty.

       „Just don’t repeat slogans, please ?”

       READ THE ARTICLE. Here let me spare you a click.

       Today, the European Commission has launched an infringement procedure by sending a Letter of Formal Notice to Poland regarding the new disciplinary regime for judges. The Polish government has 2 months to reply.

       The new disciplinary regime undermines the judicial independence of Polish judges by not offering necessary guarantees to protect them from political control, as required by the Court of Justice of the European Union.

       Firstly, the Commission is of the opinion that Poland failed to fulfil its obligations under Article 19(1) of the Treaty on European Union read in connection with Article 47 of the Charter of Fundamental Rights of the European Union, which enshrine a right to an effective remedy before an independent and impartial court.

       Polish law allows to subject ordinary court judges to disciplinary investigations, procedures and ultimately sanctions, on account of the content of their judicial decisions. Also, the new disciplinary regime does not guarantee the independence and impartiality of the Disciplinary Chamber of the Supreme Court which reviews decisions taken in disciplinary proceedings against judges. This Disciplinary Chamber is composed solely of new judges selected by the National Council for the Judiciary whose judges-members are now appointed by the Polish parliament (Sejm).

       Furthermore, the new disciplinary regime does not ensure that a court “established by law” will decide in first instance on disciplinary proceedings against ordinary court judges, as it empowers the President of the Disciplinary Chamber to determine, on an ad-hoc basis and with an almost unfettered discretion, the disciplinary court of first instance to hear a given case. Moreover, the new disciplinary regime for judges restricts procedural rights of defendants in disciplinary proceedings. The new regime no longer guarantees that cases are dealt with within a reasonable time, allowing the Minister of Justice and the President of the Republic to keep charges permanently pending over judges through disciplinary officers appointed by them. Also, the new regime affects judges’ right of the defence.

       Finally, the Commission considers that Poland failed to fulfil its obligations under Article 267 of the Treaty on the Functioning of the European Union (TFEU), which enshrines the right of courts to request preliminary rulings from the European Court of Justice. As developments in Poland show, the new disciplinary regime allows for judges to be subject to disciplinary proceedings for the content of their judicial decisions. This includes decisions to refer questions to the Court of Justice. As judges are not shielded from being exposed to disciplinary sanctions for exercising this right enshrined in Article 267 TFEU, the new regime creates a chilling effect for making use of this mechanism. The functioning of the preliminary reference mechanism – which is the backbone of the Union’s legal order – requires national courts to be free to refer to the European Court of Justice any question for a preliminary ruling that they consider necessary, at whatever stage of the proceedings.

       8
      • This is not a question of corruption. It is a question regarding the rule of law. I don’t have to remind you what those problems are…packing the constitutional court while giving it a veneer that somehow you are purging a bunch of entrenched communists, etc. As long as that poison dwarf (aka Kaczyński) who sees conspiracies in every corner and seems to suffer from an oppression syndrome continues to be the puppet master this is going nowhere fast. Remember that media bill that affected TVN (the owners happen to be Discovery, Inc.) that Duda decided to veto after the old man (Biden) set him straight? So, what’s the deal? TVN evidently has been criticizing these clowns, and rightly so, and exposing their dirty laundry who all the sudden decided to get rid them. Unfortunately for them TVN si owned by an American concern and that being the case Uncle Sam slapped them down rather hard and publicly. This partnership with Uncle Sam has its limits and evidently everybody concerned knows who the senior partner is in this endeavor.

       8
      • @ Krzysztof

       Common, we all know how awesome Poland is !
       No offence but your above it’s a bit ridiculous.

       As you describe things the new Eden where honey and milk flows on the streets is Poland.

       Ok, I agree your country is doing better then others in this part of the Europe, but still remember that in 1936-38, the situation was the same, your peoples were on „high horses” and still in a matter of weeks your country was cut in two and served as breakfast by the Germans and „russians”.

       Self confidence is ok but you are trying to wear a hat bigger then you can carry.
       Best regards,
       Marius

       3
    • „It was their policy of „gesheft” with Putin that led to the war.”

     Also this is simply not true. Germany did not elect Putin and hold him in office, russians did.

     • OK, OK, pax vobiscum.

      As a gesture of goodwill, Poland may offer Germany a joint purchase and development of K9PL.
      And in order to improve the problems with armored weapons in the Bundeswehr – Poland may offer Germany a co-participation in the development of K3DE, based on the K3PL.
      I think that in such a case the accusations of Poland breaking NATO unity will prove unfounded?

      🙂

      5
      • I have no love for germany either but I am a pragmatist. International relations were, are and will always be dog world! And you stick with your pack.

       5
 12. salut parca Romania devine tot mai anormala si mai inapoiata tara , si mai corupta si oligarhica tara , zero in orice domeniu si te revolti degeaba ca smecheri conduc.Nu fac nimic pentru propii cetateni si ne indatoram zilnic doar sa pastram smecherii de la partide in functi si le dam salarii de 30,40 mi euro lunar si nimeni nu face nimic. Cresc preturile , cresc utilitatile ,azi maine ajungem sclavi pentru stat sa aiba aparatul bugetar banii pentru ei.Rusine lor si sistemului de justitie ce lasa violatori, criminali , liberi si condamna pentru nimic o mama cu 5 copii. Nimic nu merge bine in Romania noastra , nimic si nu le pasa

  10
 13. Romania a fost data de Amnesty International cu cel mai bun index de coruptie dintre toti vecinii (inclusiv ungaria care e cu putin mai rau decat noi)

  https://www.transparency.org/en/cpi/2021

  app pt maghiarii care spun ca au gasit transilvania goala.. tocmai „Gesta Hungarorum” (faptele ungurilor), un text scris in 1150 despre tentativele maghiarilor de cucerire a ardealului… in care un text scris de maghiari insisi vorbesc despre un Gelu (care isi mai zicea si Gelul Dacul).. care s-a razboit cu maghiarii in anii 900…

  Un articol foarte bun despre mentiunile vlahilor in secolul 5,6,7,9,11 in transilvania de catre cronicari ai vermii din imperiul bizantin, imperiul roman de est, greci, etc

  Explica si mitul „decalecarii” romanilor in transilvania, moldova, valahia din 1200.. se pare ca aceia erau doar o parte din romani care au fost impinsi de slavi si au revenit.. insa sunt doua grupuri diferite, fata de grupurile care au ramas pe locul lor in Md,Tv, Vlh

  Pur si simplu documentele astea spulbera teoria ardealului

  https://qr.ae/pvuyyF

  Ceva foarte interesant despre mentalitatea maghiarilor… si iredentismul lor de stat care e foarte vechi..spoiler: in 1920 au luat cate o lopatica de pamant din ardeal, slovacia, croatia si le-au ingropat sub un mausoleu din centrul budapestei „monumentul unitatii nationale”

  https://www.youtube.com/watch?v=GJUMn_eaiDo

  si ca sa punem cireasa de pe tort maghiarilor, fostul premier din 2014 al MD, a spus la Antena 3 ca avea o intelegere cu basescu si ponta, ca daca MD va fi amenintata de rusia ( care ar ajunge la odesa)… spune ca avea un plan ptreintregirea tarii si spune ca acest plan trebuie facut valabil si azi

  https://www.youtube.com/watch?v=6o5JOWiDLV8

  si asa ca cireasa.. suprafata romaniei cu moldova ar fi fix 3x din dimensiunea ungariei (93 km2 vs 278km2)

  https://yourimageshare.com/ib/lBYo9LWjR8

  10
  • ref la ardeal.. acele documente demonteaza teoria „ardealului gol” al maghiarilor si teoria „descalecarii” ale rusior

   mai ales principatul lui Menumorut, din transilvania datat prin secolul 6 daca nu ma insel… despre care nu se vorbeste (l-au scos din manual dupa 89 pt ca voiau sa renunte la dacopatia lui ceausescu… insa parerea mea e ca tocmail mentionarea lui Menumorut care cu certitudine a existat si regatul lui compus din vlahi de catre bizantini poate baga in apoplexie orice troll maghiar care se bazeaza pe 0 documente… pe cand despre vlahi se vb in 6 surse majore internationale si 1 chiar de catre maghiari insusi de prin secolele 5-6 (vlahi e o denumire generala a germanilor pt orice vorbitor de latina.. deci stiau din sec 5 ca se vb aici deja o limba latina)

   9
   • Altfel zs, istoriografia maghiara se bazeaza pe ignorarea de documente.. pe cand cea romana se bazeaza pe cele 6-7 documente bizantine, romane, germane, chiar si maghiare de valoare inestimabila pt patrimoniul cultural al europei.. cu asta am inchis povestea iredentistilor maghiari..si i-am pus la loc de calareti jefuitori

    10
 14. https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25710815-alte-4-sisteme-americane-himars-ajuns-ucraina.htm
  Alte 4 sisteme americane HIMARS au ajuns în Ucraina / A sosit și al treilea sistem MLRS MARS II din Germania

  2
 15. Meanwhile in the real world.
  KAI President: FA-50 opens the way for Poland to fighters of the 5th and 6th generation.

  https://defence24.pl/przemysl/prezes-kai-fa-50-otwiera-polsce-droge-do-mysliwcow-5-i-6-generacji-wywiad

  6
 16. Another news from reality: a new missile destroyer launched in the Republic of Korea. As a curiosity, the contract for its construction was concluded in October 2019.
  Such a period of implementation arouses my respect.

  https://zbiam.pl/nowy-niszczyciel-rakietowy-zwodowany-w-republice-korei/

  4
  • What for? It will take these jokers 5 years until de ship is fully commissioned. Bath Iron Works will do the same thing in about 4 years.

   4
 17. Cârpă perfidă cu limbă de lemn, dar totuși minstrul apărării. Are obligația să-și cântărească cuvintele.
  Declarații : ” … Românii vor înţelege în foarte scurt timp că militarii au nevoie de respectul demnităţii lor … Vor înţelege că sacrificiul pe care îl faceţi dumneavoastră şi toţi cei care îmbracă haina militară este unul în care vă puneţi în contractul social viaţa … „.
  Dacă l-a luat gura pe dinainte și doar a scos niște cuvinte sforăitoare, atunci la pușcărie cu el pentru generarea de anxietate publică. Dacă știe ceva ce statul nu vrea să divulge în mod public, atunci la pușcărie cu el pentru deconspirarea secretului de stat.
  Ar cam trebui și prostia să se mai plătească pe lumea asta (asta în speranța că e vorba de prostie). Știu că Ciucă n-are măciucă și că Iohannis se mișcă mai ceva ca melcu’, dar ar trebui să arate un minim de testosteron și să-l dea afară pe maimuțoiu’ ăsta strict pentru asemenea afirmații. Prin 2012 pe Adrian Cioroianu l-au zburat de pe scaunul de ministru de externe pentru niște ciripei ieșiți pe gură de o mie de ori mai mici. În 2021 Drulă a distrus un guvern pentru declarații mai soft dcât ăstea.
  Dacă Ciucă și Iohannis nu mișcă un deget, atunci ei sunt cei responsabili pentru imbecilismele lui Dâncu.
  Pentru voi ce înseamnă ” … Românii vor înţelege în foarte scurt timp … ” ?

  14
 18. Statele Unite au anuntat ca sunt disponibile sa negocieze un nou tratat ”START” cu Federatia Rusa. Dorinta americanilor este ca Federatia Rusa sa negocieze ”de buna credinta”.

  2
 19. La multi ani tanchistilor români.

  2
 20. ANALIZA
  Recenzarea s-a încheiat.
  Se profilează o populație rezidentă înregistrată de 18,2 milioane locuitori.
  Minciuni fara numar…

  • Nu cred ca e nr final, e si o masa nerecenzata care va trebui luata in considerare, nu stiu metodologia. Sunt oameni care nu au deschis la recenzori de frica, sau cei care isca amenzi… daca le vin si se pune proprire pe cont inseamna ca.. exista!

   Oricum Romania are un argument in plus acum pt unirea cu fratii de peste prut: demografia. S-ar adauga 2.5 mil (fara Transnistria) si am fi din nou 21 mil aprox

   5
  • Da mai, totul e fals, totul e minciuna.
   Fa dovada ca e minciuna.

   3
   • E o estimare, nu e rezultatul oficial… poate cine a scris comentariul s-a intalnit in lift cu un functionar care i-a zia asta.. sau s-a gasit pe surse in presa dar asta nu inseamna ca in spate mai sunt lucruri de facut si de analizat statistica si coroborat cu alte date.. procent de oameni care au deschis interfonul si nu au mai raspuns cand au batut la usa.. sunt multe, statistica e complicata si datele din teren se completeaza cu alte date… nu poti garanta ca nu a ramas cineva care pur si simplu din timiditate sau propria intimitate nu a deschis usa, sau altele

    2
    • Dupa ce am citit articolul am sunat pe cineva de la statistica judetului.Habar nu avea de nicio estimare, nici macar pe judet.Si omul e statistician…Mai ales ca am citit in articol ca judetul ar avea crestere de populatie rezidenta cand , de fapt, e exact invers.Dar stam bine ca procent de recenzati.Deci totul trebuie luat sub rezerva de inventar, deocamdata.Din ce auzisem , centralizarea va dura cam oina la finele anului viitor.Sunt niste oameni angajati pe durata determinata pina atunci!

     1
  • Stiu persoane care nu mai locuiesc in Romania de foarte mult timp, insa isi fac buletin pe adresa parintilor, vin in tara cand trebuie sa reinoiasca pasaportul sau buletinul si atat (adica odata la 10 ani). Unii mai au cate un apartament pe care il inchiriaza, dar in care au si adresa din buletin declarata, desi locuiesc, muncesc si platesc taxe de ani buni in alte tari europene.

   Am impresia ca voit nu se face o reforma coerenta a conceptului de resedinta, a modului de a declara resedinta, a actelor minim necesare etc.

   18.2 milioane suna, pentru mine, foarte-foarte umflat

   10
   • Confirm afirmatia , multi suntem plecati demult dar avem case in Romania , pe care le-am construit cu gand sa ne intoarcem intr-o zi , desi acum vazand cum merg lucrurile, nu stiu zau…. .
    Vorbesc de cei de varsta mea , dar sunt si cei veniti in Spania de mici copii cu parintii si inca au cetatenia romana .
    Cunosc cazuri in care parintii s-au intors , la pensie , tinerii nu vor sa mai auda de Romania , .

    Fiind impatronat aici in oras in Aragon , am dreptul sa particip la alegerile locale si la cele europene , cu buletinul si certificatul de impatronare .
    La alegerile parlamentare , avand cetatenia romana pot vota doar la cele romanesti , la consulat .
    Aha, am votat si la referendumul de suspendare a turnatorului Petrov .

    Posibil sa existe fenomene de teleportare , sa fi votat si acasa in Romania la alegerile locale in orasul monoindustrial mort

    Actele le putem reinnoi si aici la consulate , personal mi le-am reinnoit acasa in Romania , am colegi care insa au facut-o aici la consulat si s-au plans de coada sau probleme de documentatie .

    18,2 milioane imi suna si mie umflat. spuneau ca au murit 800 000 in timpul COVID .
    In 1990 eram 22 de milioane , 4-5 au plecat ( 1 in Spania , 1 in Italia , 1 in Marea Britanie )

    4
 21. Dacă mai existau, cumva, dubii despre personaj…

  https://www.hotnews.ro/stiri-international-25711502-donald-trump-spune-zelenski-trebuit-renunte-crimeea-nato-pentru-face-intelegere-rusia.htm

  Dacă Ucraina nu reușește să tranșeze decisiv și favorabil conflictul în următorii doi ani, lucrurile se pot răsturna urât de tot în cazul în care americanii decid să bea înălbitor la vot.

  6
  • Ucraina nu are varianta asta cu cedari de teritorii ,vezi cazul lui Carol2 ,diferenta este ca el a cedat teritorii in schimbu la niste garantii.

   Operatinea lu Putler costa ,dupa unii, 500 de milioane,700 de milioane sau 900 dupa altii ,ceea ce inseamna 11% ,14% respectiv19%din PIBu Rusiei da f.posibil sa_i arda mai tare pt.ca economia rusiei se micsoreaza din cauza sanctiunilor.Atata cheltuiau in timpu savietic 10-20% ,CIA estima 12-14% pt 1982 .Rusia nu poate suporta razboiu vesnic.In 2024 sant alegeri in Rusia si daca Ucraina rezista…

 22. Decizia albanezilor din Kosovo care a provocat starea de tensiune din nordul provinciei țării a fost amânatà cu o lunà dupà interventia ambasadorului american.
  https://www.france24.com/fr/europe/20220801-kosovo-vives-tensions-à-la-frontière-avec-la-serbie

  1
 23. Did Romanians inhabit Transylvania before Hungarians arrived there?
  Yes they did.
  They also inhabited what is now Hungary, together with the Slavic nations known today as the Slovaks and the Serbs.
  How do we know that?

  From the written sources:

  * in the 5th century Priscus, the ambassador of the Eastern Roman Empire, met with Attila in what is now Oltenia (South-Western Romania). He reports finding Latin-speaking barbarians among Attilas subjects;
  * in the 6th century Procopius of Cesarea, the secretary of the Byzantine general Belisarius, reports that a certain Slav had managed to learn to speak flawless Latin somewhere in Southern Romania, to the point he managed to fool the Byzantine ambassadors negotiating a treaty with the Slavs that he is the former Byzantine general Chilbudios captured by those Slavs. His ruse was exposed only when general Narses, who knew Chilbudios in person met with the Slav impostor. So according to Priscus’ testimonial, in the 6th century Latin was still spoken in Southern Romania at the same level as in the Byzantine empire, which made it possible for a Slav to master it just by talking to the locals;
  * in the 7th century Emperor Maurice, who had campaigned several times against the Slavs in Southern Romania warned his commanders not to trust the “Romans” they meet there, because those “Romans” support the Slavs against the Byzantine army;
  * in the 11th century, the Byzantine chronicler Kekaumenos reported that the Balkan Vlachs had come to the Balkans from an area which is now the province of the Romanian Banat. he explicitly stated that the Vlachs are the former Dacians of King Decebalus, who had been defeated and killed by the Roman emperor Trajan;
  * a Norse saga (Eymundar þáttr hrings) about the deeds of some Viking mercenaries during the civil war between Sviatopulk I of Kiev and Yaroslav the Wise of Kiev (early 11th century) states that Sviatopulk had recruited Romanian mercenaries from an area near Halych (Western Ukraine). The mention is important because it shows the area inhabited by the Romanians was much larger back then, extending Northwards and Eastwards further than the borders of Roman Dacia;
  * the Byzantine chronicle of Niketas Choniates states that in the 12th century the future emperor Andronikos Comnen was captured by the Romanians (whom he calls Vlachs) near Halych. This account confirms the facts stated in the Norse saga that indeed the Romanians had spread beyond the borders of Roman Dacia after 275AD when the Romans had abandoned the province to the alliance of Free Dacians and Goths;
  * in the 12th century the Byzantine princess and chronicler Ana Comnena writes several times about the “Dacians” who came from across the Danube (from Southern Romania) and invaded the Byzantine Empire alongside the Pechenegs;
  * in the 12th century, the oldest surviving Hungarian chronicle (Gesta Hungarorum” by Anonymus), talking about how Pannonia and Transylvania were invaded by the Hungarian horde in the 9th century, states that the Hungarians had to defeat the Romanian dukes from Pannonia and Transylvania. It also says explicitly that some of those dukes sought refuge South of the Danube, just like the Byzantine chronicler Kekaumenos reported at the time those battles between Romanians and Hungarians had happened.
  * in the 13th century, right when the Hungarain trolls claim the Romanians had migrated from the Balkans into Transylvania, the second oldest Hungarian chronicle was written. It is hard to explain how in the midst of that alleged massive Romanian migration the second Hungarian author still wrote that his ancestors had to conquer Pannonia and Transylvania in the 9th century. I mean, was he blind not to see all those Romanian crowds driving their sheep flocks into Transylvania under his very nose?!? What the hell was he smoking?!? I want that stuff myself!

  Actually, based on the information gathered from all those sources, when the Hungarian horde came raping and plundering its way into Central Europe the Romanians inhabited a much larger territory than today.

  Hungarians claim “gesta Hungarorum” is not a reliable source.
  Actually, there is historical proof that suggests Anonymus got it right more than the others. For example, the path the Hungarians entered Transylvania and is exactly as described in Anonymus, and the other sources are wrong.
  We have the place of the first battle between Hungarians and the locals when entering Transilvania, exactly where Anonymous says it would be. After they won, the Hungarians buried their dead on the neighboring hill, together with the head and feet of their horse. We know it’s the earliest Hungarian graves in Transylvania because it’s a primitive ritual which they gave up later.

  So as you see, the contemporary written sources cover pretty well the 5th-12th century interval. Academics know that since at least the 18th century when all those ancient manuscripts were translated and published as printed books.

  The general public on the other hand may or may not know about those sources (I mean, how many of the readers of Quora genuinely care about the 5th-12th century Romanian history?!?). This lack of knowledge is exploited by the Hungarian trolls (and by Russian trolls occasionally) who claim “no contemporary sources exist about the Romanians before the 13th century”.

  Speaking about trolls who claim no sources exist about Romanians, the motivation of the Hungarian and Russian trolls are different.

  The Hungarian trolls are attempting to convince the world about the “injustice of the Trianon treaty” which allegedly gave “an ancient Hungarian land” (Transylvania) to the Romanians. According to those trolls, Romanians migrated into Transylvania from the Balkans after the province was devastated by the Mongolians in 1241. They outbred the Hungarians during the next 650 years, so in 1918, the much more numerous Romanian immigrants stole Transylvania from them.

  Leaving aside the big fat lie about the absence of ancient sources which as you have seen above, confirm repeatedly the Romanians were the native population of Transylvania and the only migrants there were the Hungarians, the Trianon Treaty didn’t give Transylvania to Romania. The Trianon Treaty (1920) merely acknowledged two recent facts:
  * that in 1918 the Romanian population of Transylvania (~60% of the population of the province), the German Saxon population of Transylvania (~10% of the population) and the Gypsy population (~3%) all voted for uniting with Romania. The will of 73% of the population decided to whom Transylvania should belong;
  * that in 1919 the Romanian army defeated both a Soviet invasion in her eastern provinces and then an invasion of the Hungarian Soviet Republic in Transylvania. Afer which the Romanians went on and crushed completely Soviet Hungary, occupying Budapest and two thirds of that country in less than 10 days after the attack. As a result of this complete defeat Hungary could not enforce any claims over Transylvania anymore.

  The Russian trolls on the other hand claim the Romanians are a Slavic people who got brainwashed into believing they are of Roman origin sometimes in the mid 19th century.

  Why on earth would the Russians need a “Slavic Romania?”
  Because then the Slavic Romania would “close the Pan-Slavic bridge” to the Mediterranean. Right now the non-Slavic Romania cuts Russia’s land connection to the Slavic countries int he Balkans. If “Slavic Romania” would somehow be persuaded to join the Russian-led Eurasian Union, then Russia would accomplish her 300 years long dream of gaining access to the Mediterranean and through there to Africa and the Middle East.

  So the Russian trolls’ narrative is that Romania was inhabited mostly by Slavs until a small Romanian-speaking elite arrived from the Balkans, took over the Slavs, brainwashed them and changed their language into a Latin-based one.
  Since the Russian story is even more laughable than the Hungarian one, we can bump into it less often here on Quora. Nevertheless it still can be found here, alongside its Hungarian version, if one is patient enough (one variant of the Russian trolls version is just the people from Republic of Moldova are Romanized Slavs, but many trolls are bold enough to extend it to all the Romanians).

  So when you see anonymous questions about the origin of the Romanians here on Quora you can safely label them as Hungarian trolling or Russian trolling.

  *fiecare roman care vede asta trebuie sa il copieze si sa il dea mai departe cand vede unguri in comentarii, doar asa putem combate dezinformarea*

  19
 24. Asta e pe de parte cel mai interesant articol:
  https://amp.dw.com/en/yale-study-shows-sanctions-are-crippling-russias-economy/a-62623738

  Studiu facut la Yale University despre efectul sanctiunilor…

  Cica stadiul finantelor si al economiei ruse e mai grav decat initial se crede…

  9
 25. ionica fonosch

  * Rusii , despre artileria AA in RO 🙂
  https://en.topwar.ru/199737-zenitnye-pulemetnye-i-artillerijskie-ustanovki-ispolzuemye-vooruzhennymi-silami-rumynii.html
  [Proaspat, nu exista comentarii….]
  ** Cand eram eu mai tanar erau cele „3 brigazi” de specialisti :-)))
  [ cei 15000 de specialisti ai lui Constantinescu , scoliti de comunisti si „specialistii” din valea jiului de cealalta parte a baricadei …au preluat modelul 🙂 ]
  https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25710992-analist-britanic-explica-armele-rusesti-functioneaza-bine-doar-hartie.htm

  3
 26. Spar19(Avionul lui Pelosi) e lângă Indonezia si este urmărit de 300k +.

  6
 27. Mai pe seară dacă vreți să vă uitați la ceva; da, se poate și la noi, dacă băiatul ăsta candidează îl votez cu două mâini.

  https://youtu.be/bbkQc8KZU8w

  • Multi sunt buni, dar cand ajung acolo au doua optiuni:se dau cu „ăia” sau se retrag.
   Digitalizarea in romania inseamana sa dai afara cam 50% din angajatii de la stat.

   6
  • In Romania si calculatorul ia spaga, dupa digitalizare.

   Astia cu digitalizarea de la guvern pusesera un anunt de angajare acum cateva luni. Bibliografia era in intregime cu pagini de pe Wikipedia si cireasa de pe tort a bibliografiei era site-ul php.net.

   4
 28. Ce legatura are cati are alte state fata de România? Daca un stat are 10 miloane, neaparat trebuie sa avem si noi?
  Nu crezi ca trebuie sa iei procent la nr de locuitori?

  6
 29. Herr Von Renn Weg

  Voi stiati de asa ceva? Mini-submarine construite la Ghiroda – judet Timis: https://www.youtube.com/watch?v=FL_HgpzyqVs
  Mie imi pare a gluma, dar na…

  • ….culmea impotentei,sa fi furnizor de toate pentru toti si de fapt de nimic.
   traisca societatea romaneasca multilateral dezvoltata.

   7
  • De ce nu l-o fi intrebat reporterul:’ mai gagauta si daca ai visat 20 de ani, ce dracului ai facut in sensul asta de cand esti ministrul p..ii mele?’ Asta trebuie luat la flegme daca-l vedeti pe strada

   2
 30. Spania nu mai transfera tancurile lepord catre Ucraina.
  https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25713171-spania-nu-mai-trimite-tancuri-leopard-ucrainei-dupa-descoperit-stare-complet-nesatisfacatoare.htm
  Apropo, voi ati auzit de tanc antiaerian? (in articol scrie ca exista) 🙂

 31. Se pare ca madame Pelosi a mersi pana la urma in Taiwan (tocmai ce a aterizat avionul in Taipei). Oare China se va limita la plimbat avioane, portavione si tancuri pe plaja sau va riposta (si daca da, cum)?

 32. Se poate pune asa ceva la acest site?
  http://www.geovisite.com/en/geocounter.php

  2
 33. https://www.hotnews.ro/stiri-international-25713229-nancy-pelosi-ajuns-taiwan.htm
  Până la urmă USA a făcut ceea ce au spus. Să vedem reacția chineză.

 34. https://m.adevarul.ro/locale/zalau/un-convoi-tancuri-ucraina-blocat-cateva-ore-intr-o-intersectie-salaj-1_62e8f52b5163ec42713ae3f5/index.html
  Presa ahtiata dupa senzational.
  Rutier vs feroviar.
  Modul defectuos de camuflare al transportului.
  Rezultatul.

  1
  • Dobitoci pana peste ochi. Faceti tam-tam cat mai mult sa stie mujicii clar pe unde intra tehnica donata in Ucraina. Poate scapa o rachetuta pe langa vama ca sa fie intr-adevar un subiect de presa! Ce oameni tampiti! Astia trebuie goniti pur si simplu de pe langa vami.

   7
 35. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, este in Taiwan!

  América n-a cedat in fata santajului mizerabil ,comunist.

  2
 36. CTP
  ” Dacă eram, și mă nimeream la Băile Tușnad, i-aș fi zis așa lui V. Orban: „Aveți dreptate, excelență, ungurii nu sunt rasă mixtă, sunt rasă pură. Neamestecată. Neamestecată cu europeni, căci spița lui Attila e pur neeuropeană, venită în Europa din stepele Asiei, nu sunt de pe aici. Cum suntem noi, românii. Care trebuie să avem grijă să nu ne mixăm cu ungurii neeuropeni, că n-o să mai fim națiune”. Și poate punea ochii pe mine vreun partid și mă făcea erou salvator al daco-geților. ”
  https://republica.ro/eu-nu-sunt-bun-roman-dar-ungurii-sunt-rasa-pura?fbclid=IwAR24GXEl1qJtEhiqUnrvWEVK2-mFFpz0F-9qbnONSadhQFaUCwisi94Egv4

  7
  • Ce rost avea sa spună asta?

  • La adunatura aia de la Tusnad, primesc invitatii si politicieni de-ai nostrii. In afara de prostanul de Betmen-Kelemen, nu merge nimeni.
   Intreb io, de ce? Mergeti mai fratilor si zi-le acolo, filmat si in gura mare, alo, ba, ungure, te crezi in 1930? Esti prost?
   Ficusul a avut dreptate, trebuie sa dea prostanul de Kelemen niste explicatii.

   10
   • Wow ,
    ” brava patriot , triasca nenea Nita ”
    Caragiale forever .

    Si cum vanai pe aici nationalisti si comunisti- adica asa le spuneai celor care ziceau oarece rau de Ungaria sau lingaii ei .
    Cum se schimba oamenii dom`le
    Si domnia-ta, si Calin, si …

    In rest multa sanatate , iti doresc sa scapi de COVID la fel de mult pe cat imi doresc sa scap de tine . Asta ca dovada de sinceritatate 🙂
    Totusi am o nelamurire : cum erai mai vaccinat ca vitelu` de la colectiv sau puiu` de gostat , cum dreaq`ai luat COVID ?

    De statuia lui Avram Iancu de la Turda , nimic- nimic ?
    Si restul statuilor ?

    Apa care continua sa se exporte in Ungaria si ministrul trantit pentru ca a incercat sa puna ordine in domeniu ?
    Apa exportata in Ungaria si apa rationalizata la Abrud, , simbolic ?

    6
    • Nicusor,
     Cauta matale ce am scris eu. Stiu ca ai inteles. Uita-te daca vreodata din apelativul „bou” l-am scos pe Orban.Sau ca blocheaza orice dezvoltare de relatii de normalitate in Europa de est? Te-am rugat doar sa nu pui stele galbene in piept cetatenilor romani de etnie maghiara, pentru unii exaltati. Cred ca am spus de ‘nspemii de ori ca extremismul este o porcarie, de ambele parti. Am spus, de multe ori ca extermismul intr-o parte(indiferent care e) trebuie tarat cu legea in mana. Nu cu alt extremism in sens opus.
     Nu stiu care-i problema la Turda, ca ii spart totul pe acolo, stiu doar ca primar este un fost pesedist. Atat.
     Vanez in continuare nationalisti si comunisti.
     Hai ca ti-am raspuns din politete in virtutea dialogului pozitiv pe care l-am facut amandoi in ultimele luni. Stiu ca sti unde-i buba.
     PS.
     Merci, sanatate sa avem toti si matale inclusiv. Grija mare prin aeropoarte, tocmai a luat un prieten un Covid dupa ce s-a dus in concediu in… Spania.

     8
    • Ah si inca ceva,
     Nu stiu cine ti-a spus ca vaccinul = imunitate. Nope, egal doar o forma usoara care iti trece cu paracetamol. Asadar grija mare, tot sincer iti spun, mai les daca nu esti vaccinat.
     Pentru nelamuri, intreaba-l pe Gagu.

     7
 37. În cursa după arme pentru Ucraina, Bulgaria și România îți pasează muniție cu deficiențe https://bivol.bg/en/sofia-secretly-selling-old-weapons-meant-for-ukraine-via-romania-and-poland.html

  1
 38. Pentru a nu fi off-topic pe subiectul ,,Costul anual al unei brigazi britanice”, referitor la remarca domnului @lt(rez), cu stima, ,,armatele tarilor cu apa calda permanenta se orienteaza spre rezervisti ” il intreb daca Germania mai intra la aceasta categorie? A se citi ca un pmaflet!
  https://www.hotnews.ro/stiri-international-25713426-apa-rece-coridoarele-intunecate-putea-deveni-realitate-pentru-germania.htm

 39. Problemă de rezolvat : care estimați că este clasamentul de importanță al următoarelor știri :
  1. Numărul cazurilor de COVID înregistrate pe teritoriul României a ajuns la 2.912.705. La ora 13:00, Grupul de Comunicare Strategică va anunța noile cazuri de îmbolnăviri, numărul actualizat de decese și situația pe județe. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică au fost înregistrate 11.696 de cazuri noi, depistate în 35.846 de teste. În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 4.032, cu 126 mai puține față de ziua anterioară. La ATI sunt internate 277 de persoane, cu 14 mai multe față de ziua anterioară. Din cei 277 de pacienți internați la ATI, 241 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 584 sunt minori, 578 fiind internați în secții și 6 la ATI. 38 de decese au fost raportate la ultima informare, cel mai ridicat bilanț din noul val de COVID.
  2. Situația de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ”este complet scăpată de sub control”, a declarat Rafael Grossi, șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, făcând apel la Rusia și Ucraina să le permită experiților să ajungă în zonă pentru a evita un accident nuclear, scrie The Associated Press.
  3. “Prințesica Turbo” și iubitul ei, neînțelesul “Termopane”, continuă cu un nou episod de sex, drugs and …. cafteală, unde decât în CANCAN.RO, original site-ul nr. 1 din ROMÂNIA. Zilele trecute cuplul de pomină a marcat săptămâna cum se cuvine, cu un nou scandal în toată regula. Noblesse oblige, vorba aia.

  De ce pun problema asta ? Pentru că ați înțelege majoritatea dintre voi faptul că alocarea de resurse de către societatea românească nu se face economic / tehnic ci politic, adică în ordinea priorităților aparente ale societății. Nu vreau să intru cu asta în *corul de bocitoare*(TM) pentru că dacă am analiza cu atenție, americanii, francezii, nemții sunt chiar mult mai iresponsabili decât noi (dacă e posibil așa ceva, ar continua corul). Diferența între noi și ei e tocmai asta – la ei alocarea resurselor se face mult mai puțin politic / electoral și mult mai mult tehnic / economic pentru că politicienii își permit acest lucru, ei bucurându-se de prezumția de bună-credință (sau mai bine zis de ceva mai multă bună-credință) din partea plebei. Evident că soluția nu e la noi, la plebei, de a acorda și mai multă încredere patricienilor, ci la ei, de a deveni mai credibili. De ce nu devin mai credibili ? Pentru că nu-i pasă – pentru ei nu e o prioritate atât de mare apropierea de plebei. Dar care ar fi ? Evident că acumularea imediată de resurse individuale la adăpostul unei protecții de sistem a castei. Și aceasta este marea problemă …
  Hmm … cuvântul imediat mă duce cu gândul la exprimarea * … Românii vor înţelege în foarte scurt timp … * a lui Dâncu.
  Anyway … sper ca doar delay-urile și information overflow-ul să fie singurele cauze pentru absența de răspunsuri la semnalizarea mea privind imbecilismele scoase pe gură de acel individ sau lucrurile scoase pe gură de acel imbecil – limba română are destule dublu-sensuri. Sau poate sunt eu genul care *simț enorm și văd monstruos* …

  3
  • Avand in vedere ca-CAN-CAN, antena stars si alte mizerii sunt in topul preferintelor mediatice ale romanilor, as spune asa:
   1. Covid nu exista domnu’
   2. Zaporocum?
   2.2. Pelosi si scandal China – SUA, adica fix ce ne lipsea – subiect nedemn de atentie mediatica.
   3. Pai sari direct la subiectele importante si nu tot felul de bazaconii. Nastase, Ilie, Shakira risca puscaria, Regii manelelor… etc.

   8
   • @lt(rez). Dacă tot m-ai băgat în seamă – cum explici declarația lui Dâncu despre solde și pensii militare ” … Românii vor înţelege în foarte scurt timp că militarii au nevoie de respectul demnităţii lor … Vor înţelege că sacrificiul pe care îl faceţi dumneavoastră şi toţi cei care îmbracă haina militară este unul în care vă puneţi în contractul social viaţa … „ ??????
    Ce cratima mă-sii mai înseamnă și *în foarte scurt timp* ? Este Dâncu un imbecil care scoate ciripelu’ pe gură în loc să tacă sau e un nemernic care scoate o imbecilitate din puțu’ gândirii ?
    P.S. Mă mai lamentam de relevanța unei știri cu subiect militar față de o alta inclusiv pentru cei de pe acest site dar … poate că mai bine lăsăm curca beată-n coteț.
    P.P.S. Mai doream să spun că pe plan intern ne ia gaia cu covrigu’ iar pe plan extern – IAEA nu sunt deloc isterici și și prea puțin manipulabili în scop de propagare a anxietăților – când ăia sunt îngrijorați nu-i a bună (adu-ți aminte cum îi dădeau cu tifla prin 2004 lu’ Bush cu gogoșile despre nucile lu’ Saddam sau când au spus că sunt *moderately concerned* și au emis *a debatable pursuit* referitor la capacitatea Japoniei de a limita la Fukushima emisiile de radionuclizi – acum Grossi ăla a zis *utterly concerned* – când un occidental folosește un termen mai aproape de jargon precum *utterly* într-un text oficial exprimă un superlativ)

    2
    • Conu Gagu’ nu stiu ce a vrut sa zica Dancu. Pregatesc un articol despre tura de anul asta de rezervisti, iar dupa cum a mers treaba nu stiu ce criza ne paste ca iara au incadrat 30% posturi. Ceea ce ii wow, de la 10-15%. Dar tot rezultate dupa care la orice companie serioasa te dau afara. Asadar, daca ne paste ceva despre care ar spune ministrul „las’ ca vede societatea”, atunci m-as astepta ca recrutarea sa mearga pe principiul vrei si poti, te-am luat.
     Cerd ca este o simpla gargara si nimic mai mult. Dar bine punctat oricum, o formulare idioata de-a dreptul de care ne putem lipsi in aceste momente cu razboi la grantia noastra.
     Grossi estimez eu ca are dreptate, „militarizarea” unor centrale nucleare ridica niste probleme tactice mari, dar si niste riscuri imense. Bine ca la mintea lor nu fac si poligon de trageri in incinta. Ca, de ce nu?

     4
 40. In opinia mea intra la „apa calda permanenta”, iar „opririle” sunt cuzate de o situatie internationala grea, nemaivazuta din 45. Noi nu avem apa curenta in unele sate din Romania si buda in casa din cu totul alte motive independente de situatia din Ucraina.
  Dar da, acest articol pe tema conexa mentionata ne da acesta impresie – regiment de rezervisti teritorial:
  https://www.bundeswehr.de/de/ueber-die-bundeswehr/die-reserve-der-bundeswehr/reservist-werden-in-der-bundeswehr-/reserve-der-streitkraeftebasis-/heimatschutzregiment-1

  4
 41. https://monitorulapararii.ro/guvernul-adopta-un-nou-statut-al-cadrelor-militare-cadrele-militare-care-au-implinit-varsta-standard-de-pensionare-beneficiaza-de-o-bonificatie-de-1-44891?fbclid=IwAR1TsyfZqsyhXS_8eizKjJ1vDjKMc3KRhnmnPt1AGbriI9IITV0BkR8L3YQ

  „De asemenea, în noul Statul al cadrelor militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti nu au fost primiţi, aşa cum au cerut reprezentanţii acestora de a fi un singur statut pentru toate categoriile de militari.”

  2
  • Asa bossi legislativi care ne conduceti.
   Din egoul unuia cu grade mari pe umeri, care nu pricepe ca armata ii compusa din oameni, de la soldat la ge’al, s-au gandit ca aceeasi materie sa fie reglementata in ‘nspemii de legi. Statute peste statute, legi diferite, unii sunt cadre, altii ba, unii au mai multe drepturi altii ba.
   Si apoi, vaaaiii… profesia de militar nu-i „atractiva”. Baaaa….frate.

   5
  • Tot ce inseamna E1 la E9 sa le dea o prima serioasa la semnatura pe 5 ani si sa le mai creasca salariile in plus sa angajeze o companie privata de marketing sa le faca o campanie de recrutare serioasa.

   Fidelizarea nu e suficienta trebuie sa atraga si sange proaspat.

   1
 42. Iar se aprinde conflictul in Nagorno-Karabah, deja sunt mai multe atacuri cu TB2
  https://twitter.com/Kyruer/status/1554861266560229377?s=20&t=ZXuU0E7addgDv278OEkTgw

 43. LaCuscaPsd&Pnl

  Cica iar a început războiul în Nargono Karabakh între Armenia ai azerbaidjan. Pe acest cont Twitter se vede cum soldații kebabi utilizează drone tb2. Măcel la armeni… https://twitter.com/clashreport/status/1554797399037689856

  1
 44. https://youtu.be/Y_BkxWuVliY
  Pe linga ce spun britanicii, trebuie sa remarcati si cate BH se afla in zona.

 45. https://adevarul.ro/locale/targu-jiu/recensamant-masluit-nu-reduca-personalul-primarii-salariile-angajatilor-1_62ea8e835163ec42714582d1/index.html
  daca mai dura mult recensamantul le ieseau astora numerele prognozate de ceausescu si pcr pentru anii astia.

  6
  • Eu sunt curios dacă s-au gândit să umfle cifrele și cu etnici unguri în județele fără comunități maghiare în care UDMR a obținut voturi suspecte în 2020.

   2
 46. https://e-nergia.ro/reactorul-mic-modular-nuscale-a-trecut-si-ultimul-test-in-fata-reglementatorului-american-virgil-popescu/

  tot s-a discutat pe aici si de tehnologia nuscale , vesti bune , a fost finalizat si ultimul test iar tehnologia a fost autorizata si aprobata de catre organismul de reglementare din America ……. de acuma cale lina catre implementarea in Romania , acuma sa vedem si CAND se va intampla acest lucru …

  4
 47. Ceainizaria a înconjurat Taiwanul; o să fie o noapte alba în Hq-ul american! Toată lumea cu oichii (oblici) pe ei, iar ei cu deștu’ pe trăgaci…

  1
 48. ionica fonosch

  *Sa vanda unul la Rusi care sa il aduca la teste live in Marea Neagra 🙂
  https://www.thedrive.com/the-war-zone/our-most-detailed-look-yet-at-chinas-type-055-super-destroyer
  [SPR-2M „Mercury-BM” ar fi trebuit sa bruieze HIMARS ….se pare ca nu …]
  ** Armenia probleme cu Bayraktar TB2 din nou
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-08-03/two-killed-in-new-clashes-between-azerbaijanis-and-armenians
  [cred ca baraje de baloane ar complica viata dronelor „The Israeli-based aerostat company RT LTA Systems Ltd. will present its SkyStar family of aerostats, which includes the SkyStar 100,
  SkyStar 180 and SkyStar 330, at ExpoDefensa exhibition”]
  *** Taiwan 🙂 Deci cum bine zicea tov N C trebuie productie nationala 🙂 Iranienii au fost primii care s-au prims de faza pe pielea lor in anii 80 !
  https://www.digi24.ro/stiri/externe/de-ce-ii-e-frica-chinei-de-pelosi-mizele-crizei-din-stramtoarea-taiwan-microcipurile-sunt-folosite-si-pentru-f35-si-rachete-javelin-2035021

  2
 49. Rusia alaturi de China

  China a fost violata, sustine un chinezoi pe nume Wang Yi in urma vizitei Dnei Pelosi in Taiwan. Multa zarva, blazonul de mare putere trebuie aparat
  Rusia behaie si ea alaturi de fratii chinezi.
  Dupa care, isi da in petec.
  Ieri, prin vocea unui gunoi pe nume Sluţki, Rusia avertizeaza Chişinăul că Găgăuzia are dreptul la autodeterminare.
  De cand are Rusia dreptul de ingerinta in treburile interne ale Republicii Moldova?
  Si uite asa, Rusia si China, la brat, vin sa ne dea lectii in timp ce fac trotuarul pe centura democratiei.

  11
 50. Typhoon jets currently deployed in Romania recently participated in ‘Dissimilar Air Combat Training’ with the Greek air force.
  https://ukdefencejournal.org.uk/british-jets-go-up-against-greek-fighters/

  1
 51. Pe asta il mănâncă pielea
  https://postimg.cc/fJSkzKQb
  Nu am vazut avion civil pe traseul asta din 24 februarie încoace.

  1
 52. 4 august 1919 a rămas în istorie drept momentul cuceririi Budapestei de către Armata Română. Momentul opincilor românești și al amânării cu aproape 30 de ani al instaurării comunismului in Europa Centrala. Glorie eroilor!

  21
 53. Ca in ultimele 2 saptamani au fots si niste referimnte l;a cultura …

  https://www.cotidianul.ro/vestul-trebuie-sa-se-maturizeze/

  Înainte exista credința că fiecare individ este dator altor persoane, viilor și morților, este dator naturii și zeilor”,
  Mda ….
  Azi nu vream sa stim ca „libertatea” si „drepturile” sunt corolarul unor obligatii

  Rezultatul ?
  Suntem învățați că regii europeni au fost niște criminali care se îmbrăcau în haine scumpe, că Renașterea anunța triumful falsei conștiințe, că Magna Carta nu a însemnat nimic, că Maica Tereza avea probleme de identitate sexuală, că Beethoven a scris o muzică imperialistă, că Roosevelt a încurajat atacul de la Pearl Harbour, că Freud a susținut abuzarea copiilor și că toate ideile vechi sunt proaste”.

  ”Rezultatul acestui proces al auto-colonizării Vestului sunt războaiele culturale din acest moment. Nimeni nu știe încotro va duce deconstrucția promovată acum de elite, însă rezultatul este furia. În societatea noastră – a consumerismului patologic, a ochilor obosiți de telefoane și monitoare, confuză, în derivă și fără Dumnezeu – am uitat cum să ne comportăm ca niște adulți și am uitat și cum arată adulții. Rezultatul este că ne certăm și ne batem în noroi pentru niște jucării.

  5
  • Bizoane, Bizoane … nu te liniștești …
   Nu suntem învățați de vreo autoritate chestiile pe care le expui, sunt sfertodocți de internet care scot chestii iconoclaste ca să se dea șmecheri sau intelectuali de bodegă cu ștaif. De acord cu tine că alți sfertodocți pun botu la asemenea bazaconii și chiar reulesc să le introducă în mainstream-ul educațional sau politic. Da, sunt excese de cancel culture sau de corectitudine polirică pe care tu și alții (inclusiv eu) le dezavuăm. Dar aici se oprește identitatea de opinii dintre noi – eu nu le consider regula ci excepția, tu le consideri expresia decadenței sistemice a societății capitaliste.
   Renașterea tocmai că dorea triumful adevăratei conștiințe, Magna Carta Libertatum nu a fost dezavuată de nimeni, Freud a explicat patologia pedofiliei. Opusul, adică ce ai spus tu sunt fake-news-uri scoase de corifeii dughinismului ca explicație a decadenței vestului. Muzica e o chestie subiectivă, ideile vechi proaste sau bune cam la fel, tot un subiectivism. Maica Tereza avea mult mai grave probleme decât sexualitatea dar uite că a reușit să fie in om mult mai bun decât alții. Roodevelt nu a încurajat, ci doar nu a crezut că Hideki Tojo poate face o asemenea idioțenie. A propos, am citit că Roosevelt nu a avut cunoștință de scrisoarea tâmpită a lui Cordell Hull și și-a asumat-o ulterior doar ca să nu facă de râs establishment-ul. Deci FDR știa c-a făcut-o de laie cu scrisorica-ultimatum, dar oricum, scrisoarea a ajuns la japonezi după ce flota era de mult plecată din porturi cu ordinele de luptă în plic. Dacă ar fi avut cunoștință de iminența atacului și n-ar fi vrut să se afle, ultimul lucru arătat de Hull ar fi fost că știe să mârâie, iar dacă ar fi vrut, ar fi țipat public *vin japii pe noi*.

   3
   • scuze ptr intarziere …

    fake-news-uri scoase de corifeii dughinismului ca explicație a decadenței vestului.

    da .. ai auzit de unu Oswald Spengler? Care a scris … Declinul Occidentului.
    Spengler a murit in 1936. Dughin s-a nascut in 62 …

    • si de cand a scris-o (anii 20) e tot in declin Occidentul, intr-un declin asa de mare ca a reconstruit lumea dupa doua razboaie mondiale, a castigat razboiul rece si a adus prosperitate si dezvoltare cum n-a mai existat…

     2
 54. https://youtu.be/lZeTc3SMZpM
  pt.mine un clasic,il aveam in colectia lazer.

 55. Emisiune cu Greta pe bbc earth acum…

  2
 56. ionica fonosch

  * Tehnica militara produsa in Taiwan 🙂
  https://www.ncsist.org.tw/eng/csistdup/products/product.aspx?product_id=278&catalog=41
  ** Sa nu uitam B-52 poate mina arii vaste 🙂
  https://sofrep.com/fightersweep/b-52-bomber-can-now-lay-an-entire-ocean-minefield-from-40-miles-away-but-thats-just-the-beginning/
  [CCTV Military’s Weibo account posted footage of what looks like a DF-15 short-range ballistic missile.]

  2
 57. https://www.profit.ro/perspective/romania-urca-pe-locul-2-mondial-in-clasamentul-ratei-mortalitatii-recensamantul-populatiei-din-romania-s-a-incheiat-iar-primele-rezultate-vin-de-la-cel-mai-renumit-serviciu-de-spionaj-din-lume-20803540?source=biziday
  Băbăeți, lăsați tancurile, tunurile, submarinele și alte bulendre d-astea, pericolul major e în interior. Chiar nu o să mai aibă cine să le opereze, chiar dacă se îndură onor pulticienii să-și rupă de la gura copchiilor câteva miliarde de verzișori.
  Părerea mea, hâc…

  4
  • „Avem nevoie de cercetări solide în acest domeniu, să cunoaștem cauzele științifice pentru a putea veni cu soluții pe termen lung”, spune Gabriela Firea.

   Să îi spună cineva lui tanti sa caute cauzele la ședințele de guvern și in plenul parlamentului…..

   Parcă văd că ies animalele cu o lege de interzicere a avortului combinată cu o primă de naștere sau trusou de bebe…..

   Cauzele sunt lipsa de încredere in evoluția economică și socială a statului român generată de :

   – facilități fiscale și drepturi salariale/pensii acordate pe caste
   – justiție pentru „căței” ,”dulăii” și interlopii sunt bine merci
   – investițiile in infrastructura de orice fel, dacă există ,de la idee la implementare au durata de timp de la un deceniu in sus(rutiera, feroviară, policinici,spitale, creșe, grădinițe samd)
   – dezinteres total in atragerea si dezvoltarea investițiilor private/ generarea de locuri de munca
   – legislație schimbată după cum bate vântul

   De aici rezulta că
   – lumea nu mai face copii, sau ii face in alte țări, sau pleaca din țară și ii iau si pe cei care i-au facut aici
   – performanțe slabe in învățământ (copii dezorientați, cadre didactice blazate, in cel mai bun caz) vorbesc de marea masă de elevi
   – cei care mai performeaza pleacă sau vor pleca după ce „dau cu capul de sistem”

   Hai că i-am făcut un favor lu’ gabitza, iaca „cercetarea solida in domeniu”, la botu’ calului….sau iepei….

   Zic și io……

   11
  • Dar de ce sa mai stea ?
   Ca sa pateasca ca si omul acesta ?
   https://www.dcnews.ro/destin-umilitor-pentru-romanul-care-a-dat-20-de-milioane-de-euro-pentru-o-inventie-salvatoare-pentru-romania-instalatia-pusa-la-pamant-dezvaluie-octavian-popa-l-au-terminat_881960.html
   Adica a investit 20 de milioane de euro din banii lui intr-o instalatie de piroliza a gunoaielor , rezolva doua probleme acute dintr-o data , si si-au batut joc de el .
   Cand pe aici cineva lauda jocul de-a anticoruptia , omului acesta i s-a cerut spaga 75 % din ceea ce realizase
   .
   Dupa care vine cate unul sa-si bata joc de el : ca prostia romanesca e de vina .

   5
  • @Sharky
   Încă un articol tradus cu Google. Prostoii ăștia de la Hotnews ar trebui să rămână la chiloții pițipoancelor.

   3
   • @gabi S.
    Lasă traducerea, ideea de bază e interesantă.
    Practic, tanti aia spune ce prespuneam @mihais și cu mine aici, la începutul „operațiunii speciale”.
    Părerea mea, hâc…

    4
  • Cercetatoarea de la RAND Corporation descrie fix urmarile misiunilor US Army din Coreea , Laos , Cambodgia , Vietnam , Panama , Irak , Libia , Afghanistan sau a misiunilor URSS in Iran , Vietnam , Afghanistan , Angola , Siria …
   Deranjul veteranilor e prea mare ?
   Oare pe cine deranjeaza ?

   2
  • asta s-a intamplat si cu armata romana dupa al doilea razboi mondial. armata facuta de comunisti era vai mama ei, cu generali pusi de rusi care nu stiau nici sa scrie.

   3
 58. Un brevet acordat lui Tupolev (intrare de aer) relanseazà speculatiile cu privire la caracteristicile PAK-DA
  https://www.thedrive.com/the-war-zone/does-this-patent-give-us-a-glimpse-of-russias-new-bomber-design

  3
 59. Amnesty International a gasit ca hoholi isi folosesc civili ca scuturi umane
  https://www.theguardian.com/world/2022/aug/04/ukraine-civilians-army-bases-amnesty-russia-war

  2
  • @bogdan
   Amnesty își umflă conturile cu ruble de zeci de ani. La fel ca GreenPeace. Cum se face că raportul este numai despre ce fac (așa afirmă raportul ) ukrainenii?

   5
  • Wow Ce descoperire.rusul intra cu tancul in orasul tau si tu trebuie sa te aperi oecamp. Aia de la amnesty demonstreaza ca sunt tâmpiți, tu?

   3
 60. ionica fonosch

  adrian nastase [intentionat cu litere mici] plagiaza viata si opera marelui carmaci Basescu :-)))) marele arhitect naval -)))) taticul inzestrarii :-))))
  https://www.antena3.ro/actualitate/adrian-nastase-propune-concedierea-a-25-din-bugetari-648084.html
  PS II recomand sa se uite pe SEAP si sa vada cati asa zis privati/CUMETRII fac numai afaceri cu statul :-))))
  PS1 USR e bagat in tot felul de asociatii unde se lucra part time , Iorga s-a luat de economatul legionar ….
  PS2 PFA si part time sunt tot inventii „basiste” ma intreb cum facea Ponta „debasificarea” cand ei au ajuns sa il copieze pe Basescu :-)))))
  mie sa nu il depaseasca :-)))

  2
  • Sounds good, dosen’t work.
   Teoretic suna bine, da nastase 7 case(nu 6 ca unu’ smecher de la Sighi) arunca piatra in lac ca 10 destepti, ca noi de aici, sa nu o putem scoate. Teoretic supletea si vigoarea aparatului bugetar este visul nostru erotico-eminescian asezonat cu Jenna Jameson in zilele ei bune.
   Doar ca niciodata cand apare posibilitatea „datului afara” de la stat, nu se intervine acolo unde doare, venituri obscene de la stat, tone de bugetari prin birouri. Se intervine cu femitate si manie proletara unde? Pai cam fix acolo unde cineva a prins pe bune un post( rara avis, dar se mai intampla a glitch in the matrix ) adica, un politai care chiar sta pe strada, un pon’per care stare pe bune in foc si eventual un medic, tare in gura cu administratia politico-spitaliceasca. Nu vorbesc mai departe de anii 2010, cand local cel putin s-a intervenit ferm asupra unei cunostinte, tata a doua fete, angajat pe bune al garzii financiare. Imi aduc aminte si acum, omul plangea de furie si neputinta. El era problema si nu amanta directorului angajata la anaf avand facultatea de sport facuta la Cluj. No dracie. In numele Tatalui, al Fiului si Calea Berlinului a fost solutia, orice sut in cur este un pas inainte imi zice si acum omul cand ne mai auzim.
   Desigur o experienta personala, sau a unei cunostinte nu inseamna automat generarea unei reguli si insemna eventual un „aveti in vedere va rog si acest aspect”.
   Mai departe, nu ma bag unde nu stiu, dar la armata se intampla sa mai stiu una-alta. Nici nu-i mare nevoie de dat oameni afara, ci sa modifici putin structura la MAI cu precadere, grade mai mici, functii mai mici. Adica mai usor cu comisarii sefi pe functii de subofiteri/agenti si pcc, mai usori cu generali de brigada/chestori la inspectorate cu efective de batalion si mai important o analiza reala a functilor de ofiter din minister.
   La MApN si acolo s-ar putea umbla prin structuri centrale, structuri care au ajuns refugiul gradelor mari. Ca la nivel de unitati operative, fonctia a ajuns cat de cat sa se pupe cu gradul, din cauza lu’ NATO astia mai, care nu ne lasa ei in pace sa facem cum stim noi, batalioane conduse de colonei plini care cu greu scot doua companii incadrate la inaintare.
   Cat ar insemna asta din punct de vedere bugetar? Nu stiu, imi este firca sa calculez si asa guestimativ ca vor da niste cifre la care estimez eu ca ma apuca mania proletara si ura fata de aristocratie mai ceva ca in Rusia Imperiala.
   Hai norock si Doamne Ajuta, ca daca o tin asa trebuie sa plec din tara anul vitor. Estimez ca din impozitul meu de latifundiar de 800 de lei pe propietate imobiliara, ca daca l-a mancat in fund pe bunicu si strabunicu sa lupte si sa primeasca pentru decoratii pamanturi, voi ajunge undeva la 3000-3500… gata baieti. C’est fini. Pardon c’est foutu si c’est fini…

   5
  • Banc:
   S-a descoperit ca, la Tarom, din 2000 de angajati, 1200 erau rude. Fiind un fapt inacceptabil, s-au dispus concedieri.
   Au fost concediati 800.

   14
  • Ionica, teoria din PS2 – PFA si part time ca inventii basiste – e o prostie. Si PFA si part time exista in toata Iuropa.

   1
   • ionica fonosch

    * In 2012 , mai multi cunoscuti, din domenii diferite, s-au trezit , ca trebuie sa faca PFA , toti avand tangenta cu multinationale .Altii s-au trezit , din contract pe 8 ore cu contract de 4 ore . Nu am cautat statisticii dar am inteles de la cunoscuti ca se crease o portita legislativa sa se eludeze plata pentru pensie …Practic un PFA avea „vechime” ca unul care lucra 8 ore cu taxe mai mici… A venit Dragnea care a inceput jupuiala ca avea nevoie de bani….[in presa trendul era „drepturi de autor” …un fel de PFA ] M-am grabit si nu am relefiat exact nuanta 🙂

    1
    • NU! Multinatinalili nu obliga pe nimeni sa isi faca PFA. PFA daca vrei neaprat iti da o mai mare liberate de a lucra, si poti avea doar 4 ore la compania x si in 4 freelancer. Aia nu inseamna sub nici o forma ca pot fenta plata impozitelor. Freelancer, daca esti bun poti lua un proiect unde bagi 4 ore pe zi si e luna incasezi 10000-12000 de euro. Compania te vinde la un client cu un rate fix pe ora si cat incaseaza pe tine sunt banii companiei, de acolo iti iei un salar dar suma se poate apropia pe cea de sus, insa tu incasezi un 3000 de euro si se cheama ca esti aitist bine platit. Diferenta, o baga comania in buzunar. Dar sa lucrezi pe pfa este si un risc, poti avea luni cu sume exorbitante si luni un din varii motive nu ai proiect.
     Sunt anumite joburi la unele companii ca si contractor. Aia inseamna ca nu au nevoie de norma intreaga de cineva. Dar aia nu inseamna ca oamenii aia ca fac payroll de regula sau asemenea sunt evazionisti. Pe langa asta orice pfa(cu activitate economica) este verificat periodic de anaf.
     Cunoscutii din 2012 cand un film ne zicea ca vine apocalipsa, nu pricepeau pe ce lume sunt si se uitau/uita prea mult la antena3 si romania tv. Economia, si realitatea sunt altele.

     4
     • Asa .
      Si atunci de ce am vazut in Cluj angajati part-time care incepeau la 8 – 9 dimineata si se intorceau acasa la 7- 8 seara ?

      Nu mai vorbim de constructii , part-time, minimul pe economie etc .
      #zidari in trening

      1
      • Nu stiu nicusor ce ai vazut. Sincer. Nu stiu ce sector, ce business si in definitiv daca omul ala este fericit primind chej in plic, cine sunt eu sau tu sa-i spunem sa nu mai fie fericit. Dar la companii serioase, nu merge plicu, merge contractul de munca, sau daca tu esti smecher, vi direct cu pfa si le zici, eu sunt bun, bun de tot, dar pentru o suma serioasa va pot oferi 4 ore pe zi din timpul meu, restul timpului, sunt de regula aici:
       https://www.turing.com/jobs?s=ads_developers-google-sem&n=1&campaignid=16731265184&adid=135237525259&placement=programmers%20jobs&creativeid=590473056932&device=c&s=ads_developers-google-sem&n=1&campaignid=16731265184&adid=135237525259&placement=programmers%20jobs&creativeid=590473056932&device=c&gclid=CjwKCAjw6MKXBhA5EiwANWLODKJhb22hPJ4RBIWi2m7ZPOGMjBsLTIhvhCyAOFiiRR2bHdWVQ-lqIxoCrnQQAvD_BwE
       Sau:
       https://site.remotasks.com/
       M-am sfadit ani de zile cu un neam de-al meu, injiner, care lucrat in Algeria sa-si plateasca aici o suma mai substantiala drept cotizatie. El platea la minim pe economie.
       Nota de plata tot lui ii vine, la 65 de ani fara o zi.
       Pe de alta parte, un vecin, harnic, muncitor, a iesit la pensie acum doua luni. Saptamana trecuta l-am inmormantat. Infarct. Deci, nu stii niciodata

       5
       • ” si in definitiv daca omul ala este fericit primind chej in plic ”
        De-atata fericire 4-5 milioane au plecat de e criza de oameni calificati in toate domeniile .
        SI nu numai de oameni calificati, ci si de oameni inteligenti .

        Anul acesta am fost acasa , am prieteni care isi fac AMR-ul pana la pensionare ca in armata de-atata fericire si buna atmosfera .
        Si cunosc si oameni care vad acum binefacerile sistemului part-time / minim pe economie , si vorbesc singuri cand vad calculul pensiei .

        SI daca tot ne refulam , stiu de trei care au lucrat ( unul part-time 10 ore pe zi , altul minimul pe economie ) cate 4 ani si jumatate in o firmuta ” investitie strategica ” – 2 sunt italiene – si se trezesc ca desi li s-a retinut suma pentru asigurari sociale nu s-a varsat la trezorerie .
        Dar au dreptul sa mearga in Italia spre exemplu , sa-l caute pe patron , sa-l dea in judecata acolo pentru ce a facut in Romania 🙂

        Si am avut si eu un coleg de liceu care a lucrat ca inginer in Algeria pentru ca vazuse ca metalurgia romaneasca era condusa spre desfiintare , nu pentru pensie , eram mai tineri atunci .
        Altul in Canada .

        ” un vecin, harnic, muncitor, a iesit la pensie acum doua luni. Saptamana trecuta l-am inmormantat. Infarct. ”
        Cum drac` de traiesc mult si bine baietii cu ochi albastri, plozii lor , laudatorii lor ?
        Nu se consuma ?
        Ca intre altele am plecat in Spania pentru ca erau zile cand ajungeam negru de suparare acasa

        Dar si cercetatoarea de la CNSAS care gasise documente cu Carmaciul turnator a murit pe neasteptate .
        Cum zici , nu stii niciodata

        2
       • Nicusor, acum sincer nu stiu ce sa iti zic ca eu ma refeream strict la situatile unde se respecta legea sau situatii unde mis-masuri sunt acceptate de ambele parti.
        Pe situatile mentionate de tine, pai eu ce sa zic, nu m-am dus si eu cu o falca in cer si una in pamant pe la toti instelatii care vrut-au sa ma asculte…? Si rezultatul? M-am demis.
        Cei care au plecat din tara, aici iarasi nu am ce sa zic. E ca o taietura de la care asteptam sa murim din cauza hemoragiei. Pe exemple daca vrei, in generatia mea am avut 7 medici. Au dat la medicina, intrat, terminat si practicat. Unul mai este in tara, restul peste mari si tari. Dar sa nu vorbim de cei instruiti mult, medici, ingineri sa spunem pe nume – profesionisti. Mai gasesti un electrician? Un instalator. Un tamplar de bun simt care sa nu imi ia 10.000 ron pe o bucatarie de 4 pe 5 din rumegus presat ca doar nu i-am zis ca vreau biedermeier. Rumegus din ala nesuferit de nusta nici diblu in el, ca nu imi permit mai mult.
        Si da stiu si eu cazuri de strainezi care au facut mizerii. Mari mizerii, dar serios acum, de ce suntem sat fara caini? Nu platesti si tu si eu de ne sar capacele securitate dom’le? Institutii peste institutii de intra cu bocancii in viata noastra, te duci la ghiseu zici ca esti automat recidivist cu 20j de ani la activ de bulau. Secuiritate, financiara, economica, de toate. Zeci de mii de institutii bugetofage care teoretic cu asta se ocupa, ca noi sa fim „securizati” si sa nu ne trezim furati in halul asta.
        Da, omul harnic de care iti ziceam era invatator. Si pe langa scoala lucra pamantul de tractorul John Deer era pistol cu apa.Pe fonduri europene, pe banii lui, cum a putut, dar munca pe rupte. Pentru familie, pentru fata lui care este profesoara. Acum ii in pamant, fara sa fi luat o singura pensie. Vecini, oameni cu are am crescut, cunoscut, la fel ca si tine si omenii de care imi zici.
        Cu securistii nu stiu, ca is bine hraniti, neobositi iesind la 4-j de primaveri la pensie. Nu ai timp sa te stresezi, nu ai timp sa te agasezi si nu ai stresul zilei de maine daca nu te manaca in fund sa iesi la raport pentru tot felul de nereguli. Asa sunt invatati. Temeinic.

        6
 61. Vecinul nostru…Nazi Gru, la CPAC…
  S-o creada el, Trump, ca mai castiga ceva alegeri… 😀
  https://www.youtube.com/watch?v=-fHN7dw1a6k

  3
 62. Are cineva o explicatie pentru ce se intampla cu fortele aeriene ruse si apararea lor AA??
  Deja vad tone de video-uri cu SU25 si MiG29 ucrainiene care zboara linistite is ataca pozitiile muscalilor sau patruleaza.

  Cum este posibil ca o tara care are suprematie aerieana grav fata de Ucraina si apararea AA incomparabila mai moderna si mai numaeroasa, sa nu fie in stare sa rezolve dupa 6 luni aceasta problema?
  Cum zboara avioanele ucrainiene libere pe cer? Si elicopterele? De unde decoleaza? Ce dracu de „a doua armata din lume” mai e si asta?

  1
 63. dupa 30 de ani de holocaust social si economic clasa conducatoare si partidul unic incep sa realizeze ca vor ramane fara prostani si prostalai aka contribuabili care sa le plateasca veniturile si armata de votanti abonata la bani publici ….

  4
 64. Posibil sa mai le cada o nava la rusnaci, Project 22160 (patrol boat)

  https://twitter.com/RoksolanaKrim/status/1555499598243848193?cxt=HHwWgoCzmZWpn5YrAAAA

  Comentariul e tradus cu google:

  „Chronology – Sevastopol 04.08.22 at 15:00 White smoke, loud noises, midshipmen assume (-) about „binders” Then black smoke – something went wrong Poor guy drags on a tugboat in the bay of Sevastopol The sides are burnt, the rocket launcher is on board a patrol ship of project 22160 type „Vasily Bykov” Black Sea Fleet of the Russian Federation”

  2
 65. dupa amnesty inc. greta,green peace si david vor atrage public atentia de crimele impotriva mediului pe care ucraina le face in acest puseu bolnav de a se apara impotriva binefacatorilor din est.

  4
 66. as dori sa aflu mai mute info privind benzina sintetica si procesele aferente… inteleg ca Germania facuse aceste eforturi de dezvoltare in ww2. de asemenea as dori niste info in privinta combustibilului de aviatie obtinut agricol. m ar bucura cateva ganduri pe tema din partea lui Neamtu Tiganu. multumesc. Ducat

 67. Asta seara pe Cheia am văzut un convoi militar cu 3 trailere pe care erau ceea ce părea a fost Centauro. Sunt italienii la exerciții la Cincu?

  1
 68. Americanii sunt in teste cu un motor revolutionar care ar putea echipa in viitor de la rachete si avioane militare la nave cu propulsie nonucleara . Motorul cu propulsie prin detonare rotativa RDE [rotation detonation engine ]

  https://www.youtube.com/watch?v=Xswb8dEyBVw

  5
  • Sunt ciainizii si mujicii cu spionii gramada pe el. Tot ce apare la americani, trebuie furat, copiat si facut imediat. Astea sunt politicile de stat ale celor doua tari. Se mai gasesc ceva tradatori si pe la americani, deci se rezolva. Altfel n-au cum sa egaleze macar diferenta tehnologica. Furtul e cea mai buna metoda pentru nevertebratele alea.

   4
 69. ionica fonosch

  In ww2 americanii 🙂
  https://www.nationalww2museum.org/war/articles/american-indian-code-talkers
  In 2022 rusii 🙂
  https://en.topwar.ru/199959-faktor-mnogonacionalnoj-rossii-ukrainskie-voennye-i-zapadnye-razvedki-stalkivajutsja-s-trudnostjami-deshifrovki-radioobmena-na-nacionalnyh-jazykah-rf-v-zone-svo.html
  PS [ca sa nu dau n+1 linkuri] Who hit then? „Tor-M2KM” of the Armed Forces of Armenia. And if the Armenian side introduced Buk-M2E into Karabakh, then I’m afraid Azerbaijan would not get off with one downed plane.
  However, the presence in the air defense of the Russian army of a large number of frankly outdated Buk-M1 systems, which in modern conditions, as shown by the Ukrainian side,
  cannot effectively protect their troops, they cannot protect themselves should be considered a minus in the situation.[teoretic cica „Buk-M2 / M3” da jos Himars …Romania nu are echivalent ..]

  1
  • Cică rusii si-au luat-o de la HIMARS de au scheunat chiar ei pe la televiziuni. End of story.

   6
  • @ionica fonosch
   Am văzut un film despre amerindieni vorbitori de coduri. Nu mi-a plăcut ce făceau americanii cu ei, dar am zis că e un caz izolat. Din link-ul tău am realizat că asta era chiar real. Adică, fiecare vorbitor avea atașat un soldat cu sarcina să îl ucidă în cazul în care era posibilitatea să fie capturat de japonezi. Multe măgării au mai făcut și verii, dar, mici copii pe lângă ruși.

   1
 70. Niciun articol azi?

  • Faza e alta.Cat de varza sa fie armata ucraineana?Daca nu pot sa-i rupa pe muscali,care muscali au recrutat puscariasi in Wagner de disperati ce sunt.

   Alternativ,ce stiu ei despre butonul nuclear rusesc si nu stim noi?Sandilaii ar fi in stare sa dea una tactica,la cat sunt de imbecili in ultima vreme.

   La nivelul de epuizare al armiei ruse,ar fi trebuit sa cada numai daca te uiti urat la ei,ceea ce totusi nu se intampla.

   10
   • „Cat de varza sa fie armata ucraineana?”

    O pasarica zicea ca au timp doar sa le arate odata si ii trimit pe front ca au urgente mari din cauza pierderilor.
    Problema e ca nu au timp sa faca de x de ori cu ei ceva pana sa le intre in reflex.
    Aia care erau mai profesionisti s-au imputinat din varii motive si conscriptii sunt 0 barat. Mai ales la nivel de subofiteri cam bate vantul….
    Practic stiu doar sa traga din pozitii fixe astia fresh trimisi acolo.
    Ca sa ii ridic o minge la fileu lui @lt(rez) asta inseamna armata de conscripti si lipsa unei rezerve reale.

    10
   • @mihais și @robi
    Nu știu ce să zic, maitre, ambele armate e clar că-s epuizate.
    Lăsând la o parte faptul că rușii au pierdut inițiativa, și doar reacționează la mutările ucrainenilor(ceea ce nu e puțin lucru), ucrainenii par să îi țină la respect pe ruși doar cu ajutorul artileriei occidentale(Himars&stuff).
    Faza e că ucrainenii tot amenință cu o mare ofensivă, care ar trebui să aibă loc luna asta, și pe lângă proaspeții (ne)instruiți pe care îi aruncă în luptă ca să acopere golurile, mai au oameni(mulți) trimiși la instruire prin vest( UK, Estonia, Polonia, etc.). Ăia nu vor veni instruiți pe fast forward.
    Tot umblă vorbe că ar avea o rezervă mecanizată/blindată de valoarea câtorva brigăzi pe undeva prin sud.
    E foarte posibil să le facă o surpriză neplăcută rușilor în Herson.
    Rămâne de văzut și de studiat.
    Părerea mea, hâc…

    6
    • problema poate sa fie si in esaloanele superioare, acolo e nevoie de miscare si sincronizare cand incepe bal din asta cu forte combinate in ofensiva.
     Ofiterii se obtin si mai greu, iar nu demult ziceau ca nu doar la rusi au murit multi ofiteri, ci si la ucraineni.

     Cei trimisi la instructie in strainatate ar trebui sa ajute la firul ierbii, unde e nevoie de initiativa si reflexe formate, dar conteaza si structura de comanda mai sus.

     4
     • @m.z. nu stiu ce sa zic unii din ofiterii lor au trecut prin fort leavenworth. cat de mult au astia de zis in fata garzii vechi nu cunosc…

      la yavoriv sunt si instructori de prin alte tari care trag de ei dar repet, nu prea au timp….

      @mihais „La nivelul de epuizare al armiei ruse,ar fi trebuit sa cada numai daca te uiti urat la ei,ceea ce totusi nu se intampla.”

      According to Ukrainian officials, the Kremlin’s aggressive recruitment of contract soldiers and reservists has helped bring in 40,000 to 50,000 troops to replenish those killed or incapacitated since Russia’s invasion began.
      https://www.rferl.org/a/russia-ukraine-war-north-caucasus-recruitment/31915842.html

      Asta de mai jos e propaganda rusa si as lua cu un gram de sare numerele alea dar si daca au venit un sfert din numerele alea tot sunt ceva

      Over 40,000 Syrians have registered to travel to Ukraine and fight for Russia, according to the Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), a Syrian non-governmental group. The group said Monday that no fighters had left Syria so far.
      https://www.syriahr.com/en/243241/

      Russia has deployed up to 20,000 mercenaries from Syria, Libya and elsewhere in its new offensive in Ukraine’s Donbas region, sent into battle with no heavy equipment or armoured vehicles, according to a European official.
      https://www.theguardian.com/world/2022/apr/19/russia-deployed-20000-mercenaries-ukraine-donbas-region

      3
 71. CDC Recommends Masturbation 6 Feet Apart, Sex With Clothes On, Virtual Sex To Reduce Risk Of Monkeypox
  https://www.thegatewaypundit.com/2022/08/cdc-recommends-masturbation-6-feet-apart-sex-clothes-virtual-sex-reduce-risk-monkeypox/

  1
 72. Mai sunt 6 .minute pana se termina ziua de 6 august
  https://www.youtube.com/watch?v=zwIsS5WXkOY

  1
 73. Legat de centrala nucleara ucraina bombardata.
  – E ocupată de ruși.
  – E suficient să apeși niste butoane și întrerupi curentul care iese pe linile de înaltă tensiune. ( evident oprești și reactoarele sau in alternativa , furnizezi curentul către partea rusă a sistemului energetic.)

  Întrebare:
  De ce se susține că rușii bombardează stația de înaltă tensiune ocupată tot de ei ? Cum am scris, e suficient da apesi butoane și curentul nu mai circula către Ucraina.

  E ceva putred in toate „informațiile” astea .

  PS.
  Se zice că Zekensky a crescut vârstă de mobilizare a bărbaților.
  Pina la 70 de ani.
  Și asta ( daca e adevărată) ar confirma că are pierderi colosale in rindul armatei.
  Vom vedea dar nu cred că situația e asa roza pentru ucraini cum vine descrisă .
  PS 2.
  Cam trasa de par informația că 100.000 militari coreani din nord vor ajuta trupele ruse în Ucraina.
  Nu mai are Rusia trupe ?
  Asta ar deschide drumul și justificarea oricărei intervenții militare străine.
  100.000 militari NATO în Ucraina ar fi un răspuns pe măsură.
  Dar ar fi și începutul de facto a ultimului război mondial.
  Părerea mea.

  1
  • Nu știu cu vârsta de mobilizare sau cu pierderile ce e, însă cunosc un băiat din Ivano-Frankivsk, 22 de ani rezervist, a stat îmbrăcat în uniformă vreo două săptămâni la începutul războiului, după care a fost demobilizat… Iese în weekend cu prietenii în oraș, e totul ok, în afară de alarmele aeriene, spune că deocamdată nu știe dacă îi vor trimite pe front, nu e chiar așa mare nevoie, cel puțin deocamdată, declară el.

   3
  • de „false-flag „ai auzit? ” I a uitati nazistii de la kiev cum vor sa provoace holocaustul nuclear”, din ce imagini am vazut de acolo , a luat foc vegetatia din imprejurimi , plus ca rusii trag de acolo rachete la greu ( stiu ca urcainienii nu or sa traga acolo). Nu e exclus sa fi incercat si ucrainienii ceva lovituri „de precizie” care sa fi dat rateu.
   Se auzea oficial daca se crestea varsta , deocamdata se mentine starea de razboi (18-60ani cu ceva exceptii)
   Coreeeni daca ajung in europa o iau la fuga care pe udne prind – liberatateeeee

   5
 74. ionica fonosch

  * Esenta basismului 🙂
  https://evz.ro/exclusiv-dezvaluirea-lui-marius-tuca-cum-l-a-amenintat-basescu-ba-vrei-sa-ti-l-arestez-video.html
  PS1 e clar ca americanii prelucrasera temeinic toate informatiile primite …Ma indoiesc ca venise de capul lui , Turcu …In situatia lui Mircea Raceanu care avea si el o condamnare la moarte s-a actionat altfel …nu punea in pericol „cariera navala ” a piratului !
  Chiar daca il aresta pe Turcu in clipa cand suna ambasada americana il conducea piratul personal la aeroport :-)))
  [Raceanu a fost condamnat la moarte de Gica Popa , care ii va condamna si pe Ceausesti…istorie recenta ]
  https://www.romaniatv.net/fotografii-inedite-cu-presedintele-traian-basescu-pe-mare-la-bustul-gol_92171.html
  [aspecte de la ‘manevrele regale’ din 2014 :-))))]
  PS2 Rosii se folosesc de interlopi din mediu rural si caietul de datorii cum bine zicea Ion Iliescu „Capitalism de cumetrie ” , portocalii au ‘agenturi’ dupa modelul legionar :-))))
  Cautati „Bunica mea, agent secret in Serviciul de Informatii al Miscarii Legionare. IN MEMORIAM BUNI ” DE fapt toti cauta sa ajunga bugetari de lux cum se zicea inainte de 1989 „un trai mai bun si o viata mai fericita ” petr ei :-))))) evident :-))))
  Sa auzim de bine !

  5
 75. ionica fonosch

  Cele 2 conditii ca Rusia sa castige 🙂
  1) Unii „jmecheri” portocalii din ucraina pun bani deoparte ptr pensie 🙂 la astia ce le face Zelensky ?
  [buna si vanatoarea de spioni dar nu de mana a n+1….sa isi justifice unii scaunele , patriotism/sacrificii ptr catei… ]
  https://adevarul.ro/international/europa/majoritatea-ajutorului-militar-occidentului-ucraina-nu-ajunge-destinatiile-finale-1_62ef22ad5163ec42716117ed/index.html
  [de remarcat ca se fura mult , DAR occidentalii trimit destul atit de mult incat ajunge si la soldatul de rand ucrainean …]
  2) Multumim lui Dumnezeu ca nu a ajuns si pe la noi ! Mutari de populatie si sclavi asiatici 🙂
  https://www.thedrive.com/the-war-zone/ukraine-situation-report-army-of-north-korean-volunteers-reportedly-ready-to-help-russia
  3)”Lumina lumii” va primii niste concesii pina se rezolva problema in Ucraina 🙂
  https://adevarul.ro/international/in-lume/financial-times-relatat-despre-ingrijorarea-occidentului-privire-adancirea-relatiilor-rusia-turcia-1_62eeda005163ec42715f975e/index.html
  Sa auzim de bine !

  5
 76. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Michael_Langley

  In 6 august 2022, primul american de culoare obține 4 stele pe epoleți in cadrul United States Marine Corps.

  La 60 de ani. Și încă activ.

  Ciuca a obținut 4 stele la 52 de ani. In ziua ieșirii la pensie. ( și numirii ca ministru )

  „partenerul strategic american” e mai prost ? ?

  10
  • Citeam despre Amiralul Rickover…. un dilău printre altele. 63 de ani de serviciu activ pensionat la 82 de ani.
   La noi, te scoate calculatorul la 59, ca vrei sau nu.
   Mi-a ramas o idee in cap de la Rickover – „he had little tolerance for mediocrity, none for stupidity.”

   4
  • E o nava frumoasa dar ca si type 31 nu imi place ideea asta de a construi nave mai putin capabile pentru a inlocui nave mai capabile.

   Mai bine era sa cumpere mai multe fremm.

   3
 77. Podul Antonovsky iarasi plesnit (banuiesc ca de Himars)
  https://twitter.com/cryogenicbreez/status/1556374539990437888?t=m6B1pDk-Y7pShJzWou6igg&s=19
  Sa le spuna cineva ruslior ca, barajele cu galeti de metal nu sunt de folos

  https://twitter.com/ChuckPfarrer/status/1556030841381330952?t=LWzTyez1-x5mbMxJpxnBng&s=19

  2
 78. One of the greatest advantages of PrSM is that it can hit moving land and maritime targets using a multi-mode seeker. The U.S. Army’s Long Range Precision Fires Team (LRPF) replied.
  https://www.navalnews.com/naval-news/2022/08/precision-strike-missile-prsm-information-update/

  3
 79. Se pare ca Dincu va fi,,, ” remaniat”. Doamne ajuta!!! Sper sa nu ne pomenim iarăși cu Dușa!

  5
  • Dâncu ar trebui băgat la puțcărie, nu doar remaniat.
   Buba mare care a început să se vadă nu e el, ci Ciucă, și anume faptul că e executantul obedient al sistemului aristocratic bugetar. Ultima șpârlă e de-a dreptul sfidătoare – https://www.avocatnet.ro/articol_61864/Ce-modific%C4%83ri-se-preg%C4%83tesc-privind-drepturile-de-pensie-ale-cadrelor-militare.html – adică în criză financiară, când statul se împrumută mai prost decât Botswana, în criză de încredere (proximitatea cu Ucraina, Serbia, Moldova), în inflație internă și externă galopantă – să te apuci să mai consumi resurse pe avantaje imorale unui grup populațional care nu mai produce nimic – asta e incalificabil. Problema nu se pune numai pentru cei 90000 de pensionari MApN, se pune și pentru cei 400000 de pensionari MAI + SRI + SIE + STS + penitenciare + etc. și mai ales pentru cei din aceste instituții care n-au fost niciodată militari sau doar o zi înainte de pensionare, adică se ajunge la sume colosale.
   Această castă a început să aibă conștiința de castă și asta e foarte grav, pentru că se ajută unii pe alții și casta în sfidarea legii și a tuturor celorlalți.
   De curând, o proaspătă pensionară MAI cu funcție de secretară timp de 15 ani (restul echivalați din funcția de vânzătoare de butic), cu grad de maior în rezervă prin echivalarea în ultima zi de muncă a unei facultăți la Spiru Haret, cu ultima lună cu salariu cu 60 % mai mare față de obicei (și asta pentru că n-a dat suficientă șpagă) – îmi argumenta cu naturalețe că se consideră îndreptățită la pensia de 7800 lei net pe care o are, și că nici nu i se pare mult …
   Și de ce toate astea – ca să avem *guvernul meu* – PNL a înghițit pe nemestecate gălușca cu Câțu, Câțu, personaj incompatibil cu orice poziție de conducere din motive de narcisism, a distrus coeziunea internă a PNL, iar liberalii, când au văzut dezastrul, probabil și datorită remanenței unei încrederi în Mămăligă, au acceptat soluția făr-de măciucă, bașca au mai acceptat și să fie boii de jug ai PSD-ului.
   Nu abordez aici problema electorală – prefigurata domnie a lui Mihaela dragostea mea și cadoul de înmormântare a lui Iliescu de distrugere a tuturor partidelor istorice. Pun doar problema consolidării aristocrației bugetaro-securiste, lucru acceptabil în exterior pe considerente de război rece (adică îi acceptă pe Viktor Orban și Andrzey Duda și nu și pe Ciolacu ?), și acceptabil și în interior pe considerente de imbecilism endemic și populism deșănțat.

   13
  • Ar trebui remaniati toti. Si la unii ar trebui remaniata starea de libertate.

   9
 80. Caci ce spune mai mult dragoste de neam(prost) si tara( cu t mic) decat… ce baaa… eu nu platesc la stat, da-i drecu’
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/anaf-o-executa-silit-pe-sosoaca-in-loc-sa-achite-inventeaza-dusmani-si-lanseaza-scenarii-fanteziste-2040415
  Imaginea-etalon a nationalistului – pisa ochii la steag, gaseste 10 prosti sa o/il urmeze intr-un delir patriotard si cand ii de facut ceva pentru Tara(cu T mare), chiar si o obligatie minima cetateneasca, kanci neamule!
  Pe miss piggy-pauker nu intentionez sa o mediatizez, din scarba profunda si repugna am evitat acest subiect insa aici este un prilej exceptional sa vedem in esenta cine si mai ales ce sunt astfel de persoane.
  In rest, pentru noi… restul, bagati mare ca ne paste marirea de impozite la anu’, in dulclele stil mioritc bati calul care trage. Ca nu s-a gandit nimeni sa discutam de marirea ratei de colectare si alte asemnea Star Trek-uri.
  In rest stim-stim, trebuie bani pentru armata, armata peformanta care fugareste in continuare cetateni de la formare. Va povestesc eu in articol… iara….
  Parerea mea…

  12
 81. https://twitter.com/GuerraAcorazada/status/1555849994036559872
  T-72 lovit din lateral in Ucraina .
  APFSDS
  Mici bucatele din creierii ochitorului ramase necuratate pe placa de protectie
  ” cel mai bun tanc din dotarea armatei romane ”

  Acuma se intelege si rostul blindajului suplimentar lateral de pe TR-85M1

  3
  • Si eu car credeam ca Putin are poza cu Stalin in dormitor. Aparent nu, tot un dictator dar nitel mai bine imbracat.

   5
   • Bre,Vova nu știe ce vrea,de aia ai un halimais total la ei.Sa fie precum Tarul,sa fie ca Iosif (dar asta nu poate),sa fie cu Biserica,sau cu marele război patriotic?Sa mai dea un negru sub unghie pt facțiunea liberala,doar-doar nu se rascoala pe fata? De aia patriotismul rusesc real e oarecum ținut la cutie și mereu a fost sub Vova.Asta,oricât de ciudat ar părea,e unul care a încercat sa impace pe cât mai mulți,cu rezultatul final ca lucrul amestecat a ieșit un kkt.
    Nici liberalism,nici eficienta nici socialism,nici militarism autentic,nici vechea Rusie imperiala.
    Problema e ca mai sunt la ei unii care știu ce vor.Daca pica Vova,gașca care e cea mai deșteaptă la ei și mai organizata e biserica ,dar nu toată,ci aripa lui Kuraiev(bonus noi,omul a studiat la noi,nu doar bonus ei cu gașca gen Ilici Iliescu ce a studiat la ei) iar pe parte hard e genul de flacai care au mers in 2014 in Ucraina,dar au fost haituiti din 2015 încoace.Iar acum NU se găsesc pe front.Basca aia idealistii care au fost pe front,dar s-au întors după o luna nițel ofticati de tot dezastrul.

    2
    • Bre, ai dreptate. Si in vremea mustaciosului Giugasvili, era un partid in spate, asa cu multe organe amputate dar exista o structura de unde la moartea dictatorului se putea prelua puterea, ma rog cu ajutorul lui Jukov. Dar cert este ca exista.
     Dar cand moare Putinel va fi cel putin interesant. Tocmai ca amestecul/ghiveciul de mai sus ti-a adus o gramada de institutii congruente, deci unde-i pana la urma puterea? La FSB? La Biserica Ortodoxa de rit Fesebistic, la armata, la duma? Fiecare are un ciot dar nu cota parte din democratie ci un ciot de autoritarism.Singurul numitor comun find cu adevarat El, macio-menul. Cand se duce Vova, va fi cel putin interesant, si ca zici de Armata Alba, ne vom trezi cu tot felul de Baroni Wrangel prin Europa.

     2
  • Din ciclul jurnalisti retarzi,pardon de repetiție.Uniformele alea sunt o imitatie a unor uniforme ale armatei Albilor,din vremea primului război civil.https://www.deviantart.com/joeylock/art/Kornilov-Shock-Regiment-Circa-1919-558040600

   Iar Albii erau băieții buni,ținând cont ca adversarii lor erau cei Roșii.

   Ata ete,se știe istorie prea puțin,sa mai ai vreo idee de istoria inamicilor e deja nișă a unei nise.

   Mai rămâne sa pună poze cu husarii prusaci din 1870 și sa spună ca sunt gardienii rusi din puscariile de azi.

   Au handicapații destule bube, nu mai trebe inventat nimic.

   13
   • Da mai, mi-a scapat chestia asta desi uniformologic sunt diferente. Nu am luat ca idee uniforma Armatei Albe pentru ca pe astia a tunat si i-a adunat, unii in uniforme de front si altii in uniforme de ceremonie asigurand garda la tot felul de nobili imperiali.
    https://www.amazon.com/Russian-Civil-War-Armies-Men-at-Arms/dp/1855326566
    Daaaar, in contextul actual si nu cel de la 1917 chestia asta inseamna ceva in mod specific. Desi chiar cred ca rusii urasc istoric relatia cu Germania, cred ca exista undeva o admiratie bolnavicioasa pentru modul cum mustacila scurta a organizat Germania anilor 30 si modul cum si-a eliminat dusmanii.
    Oricum istoric imi este nececlar cum se raporteaza Vova la Armata Alba.
    Bonus:

    5
    • Nu cred că au ce admira la Hitler, ce a făcut Hitler ei au făcut înainte și la scară mult mai mare.

     2
     • Da, cred ca in fapt asta si admira – uciderea mecanizata si randametul in exterminarea umana la scara industriala. Ura care a putut sa o sadeasca in oameni.
      Rusii au ucis desigur mai mult, avand mult mai mult timp la dispozitie.

      2
 82. Angry Kitten electronic attack pod bares its claws during Air Force tests
  During a series of flight tests in April, the Air Force added new electronic attack techniques to the Angry Kitten Combat Pod on a daily basis.
  https://breakingdefense.com/2022/08/angry-kitten-electronic-attack-pod-bares-its-claws-during-air-force-tests/

  2
 83. What U.S Aid to Ukraine is ACTUALLY Doing
  https://www.youtube.com/watch?v=sLkgRJqij4k

  1
 84. Se pare ca vom scapa de dancu..sper ca cel care va venii in locul lui sa ni fie de la psd si sa accelereze programele de achizitii..

  1
 85. au si ‘muricanii petardele sosonare, doar ca la ei ii trag pe linie moarta pe motiv ca „safety hazard dinky dau” 😀 . https://news.usni.org/2022/07/27/navy-nearing-1500-covid-19-vaccine-separations

 86. Din sursele mele din marina e asteptat un sub dar deocamdata nu se stie din ce clasa dar este sigur ca unu va veni pentru ca sunt presiun sa avem si tipul asta de arma

  6
  • Ce inseamna „va veni”, ca luam intai unul SH? Sunt tot felul de speculatii pe aici, cate corvete, fregate, submarine SH sau noi, 3 la 10 mii etc.

   Conventia de la Montreux nu poate fi suspendata fara a da tuturor drepturi de trecere nu? Adica nu doar noua ne-ar putea veni SH-urile ci si ivanilor niste noi platforme Kalibr.

  • @Catalin
   Știu ca la antold se fumează chestii la greu. Dar tu chiar postezi ce visezi după un joint.. Las-o moale că încep unii să aibă speranțe și iar încep să se gândească că nu e rost să emigreze.

   1
   • @gabi S
    NU am fumat nimic, si nici la festival nu am fost muncesc prea mult sa-mi permit un concediu la festival prefer sa investesc in alt ceva timpul liber, eu doar am raportat ce am aflat de la un amic/prieten din marina, eu unu nu vrea sa dau sperante la nimei, eu doar am spus ce am aflat de la prietenu asta al meu…Sanatate

    1
    • Si degeaba vrea maria daca politicu pune piedici

    • My friend, pe marinari sa nu-i crezi niciodata…Nu degeaba este vorba din batrani cu povesti marinaresti – iar mai pana de curand am avut unul trombonitor de nota 10…A prins 2 mandate, fiind votat de cei care au pus botul la vrajeala securistoid-infecta.

     1
 87. Un articol f instructiv : https://cursdeguvernare.ro/premierul-poloniei-editorial-in-euractiv-unde-ar-fi-fost-ue-daca-am-fi-ascultat-tot-timpul-dorintele-germaniei.html

  „…….În sfârșit: dacă toată Europa ar trimite arme în Ucraina la aceeași scară și în același ritm ca Germania, războiul s-ar fi încheiat de mult. Și s-ar fi încheiat cu victoria absolută a Rusiei. Și Europa ar fi acum în ajunul unui alt război. Pentru că Rusia, atunci când e încurajată de slăbiciunea oponenților săi, va m e r g e î n t o t d e a u na m a i d e p a r t e…………….
  Rusia continuă să atace, să răspândească moartea și distrugerea, săvârșind crime de război odioase – dar de aproape jumătate de an moralul ucrainenilor nu a fost zdruncinat. În schimb, moralul armatei ruse – după cum sugerează datele de informații – devine din ce în ce mai slab.
  Prin urmare, trebuie să sprijinim Ucraina în lupta ei de a recuceri teritoriile care i-au fost luate. Numai atunci va fi posibil dialogul real și încheierea efectivă a acestui război – și nu doar o pauză temporară care precedă următoarea agresiune. Doar un astfel de sfârșit va însemna victoria noastră………”
  Bravo Polonia !

  14
  • cu toate astea principalii sabotatori cu rusia sunt prietenii lor din ungaria.

   3
   • Au declarat in limba diplomatic ca-i baga în…da mamii lor.Nu mai sunt asa prieteni .
    Treaba e simpla.Nu sunt alianțe permanente,sunt interese permanente.Ungurii au fost fraieri mizand pe victoria rapida a rusilor.Dar impreuna cu polonezii au fost deseori printre cei cu bun simt in UE.
    Iar nesimțire in UE înseamnă pe termen lung dauna mai mare decât vrajeala de acum cu rusii a ungurilor.
    Dacă acum 10-15 ani UE și băieții jmekeri din ea aveau bunul simt sa nu devina dependenti de toți retarzii,pe termen lung,adică azi,rusii ne pupau in fund.Ba nu ar fi fost nici un război, pt ca boii sperau la business as usual după un scurt război ce era iute uitat.
    Dacă la nivel UE erau politici de bun simt,adică le dadeau un șut în cur libidinosilor „progresisti” nu era nici o diviziune est-vest sau stanga-dreapta care sa poată fi exploatata lesne de propaganda inamica.

    8
    • Ai dreptate. Sunt curios sunt cum ar fi aratat lucrurile daca rusii ii terminau pe ucrainieni in cateva saptamani…tare imi e ca inchideau astia bazele americane de prin Europa cu Germania in frunte si faceau rocada.

     2
 88. ANKARA, Turkey — Turkey’s defense and aerospace sales have increased tenfold over the last two decades, with the sector’s export business growing by nearly 1,200%, according to data released May 3 by one of the country’s industry umbrella organizations.

  https://www.defensenews.com/top-100/2022/08/08/turkeys-defense-industry-eyes-export-expansion-as-government-navigates-geopolitical-stage/

 89. Întrebare : care e încadrarea juridică pentru un ticălos care duce o cutie plină cu grenade învelite-n staniol frumos colorat într-o grădiniță cu copii oligofreni și mai și spune * luați copii, luați cât mai repede că se termină … hai, că sunt frumos colorate ! *
  Ne ia dracu’ ăl mai negru din prostia și isteria noastră și crima la vedere a lui Rafila https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/alexandru-rafila-ii-indemn-pe-romanii-de-pana-la-40-de-ani-sa-ridice-cat-mai-repede-pastilele-de-iodura-de-potasiu-2040413
  Ce a făcut nemernicul ăla este o grobiană intoxicare a opiniei publice, făcută în deplină cunoștință de cauză, în scopul obținerii efectului de distrugere gravă a sănătății publice printr-o incidență catastrofic de mare a tulburărilor endocrine iatrogene post-ingestie inutilă și frecvent supradozată de iodură de potasiu.
  Acuzații grave ? Da, din păcate în termeni mult prea ponderați față de grozăvia lor. Pentru chestii mult mai reduse la nivel statistic niște doctori cum ar fi Joseph Mengele sau Horst Schumann au devenit celebri.
  Ce va zice peste ani Rafila în fața lui Dumnezeu ? *… Care a fost doamne crima ? Că le-am zis la plebei să-și facă rost cât mai repede pastilele cu iodură ? Păi atunci ne era frică la toți de Zaporojie egal Cernobâl 1986 și mie mi-era frică că pastilele nu pot fi distribuite în 3 zile dacă era să se-ntâmple dezastrul nuclear … Aaaa, de ce n-am creat un sistem capabil de distribuție rapidă de la depozitul localității până la cetățean ? Păi … ăăăă … sistemul medical e lent, sistemul de urgență nu funcționează că pompierii au treabă cu autorizarea Colectiv, cu calcule de pensie, sistemul prefecturilor e prea plin de nepoți incompetenți, sistemul primăriilor duce la șpăgi prea mari … Da, doamne, recunosc că nu m-am gândit că nația asta de troglodiți se poate mobiliza … Da doamne, iartă-mă, am uitat că tu nu ești instanță românească … Aaaa, de ce nu m-am gândit că troglodiții o să ia pastile din trei locuri, să fie, că tot sunt moka, și dup-aia o să le-nghită mai ceva ca pe mici la primul breaking news de la România TV despre mirobolanta creștere de radiații din balega vacii lu’ Gicu de la Văscăuții din Dos ? Păăăăi, ăăăă, cine-i vinovatu’ doamne ? Eu, că i-am aburit, sau ei că-s proști ? … *
  Discuții filozofice doar … societatea românească nici acum nu a început nici măcar o analiză a imbecilismului celor care au pus botu’ la propaganda idioților utili Moscovei în pandemie, mass-media trece ca a paișpea știre mortalitatea catastrofică din 2020 și 2021, concentrată fix în timpul și imediat după valurile pandemice … Un cunoscut la sfârșit de 2021 : * … a murit mama acu’ o lună … nu, n-a fost COVID, a avut doar o febră mare și-o tuse puternică și asta i-a făcut inima să cedeze … *.
  Informații :
  1. probabilitatea de împrăștiere în atmosferă a unei mari cantități de izotopi radioactivi în urma unei eventuale bombardări a reactoarelor de la Zaporoje e foarte mică – vorbim de pereți de beton de minim 3 m, de sisteme de avarie care blochează degajările necontrolate de energie ca urmare a fisiunii combustibililor nucleari
  2. probabilitatea de împrăștiere în atmosferă a unei mari cantități de izotopi radioactivi în urma unei eventuale bombardări a depozitelor de materiale radioactive de la Zaporojie e mică, pentru că ar lipsi cantitatea mare de vector de disipare a materialelor (la Cernobâl a fost căldura extremă ca urmare a continuării fisiunii după explozia acumuilărilor de hidrogen din reactor)
  3. probabilitatea de împrăștiere în atmosferă a unei mari cantități de izotopi radioactivi în urma unui sabotaj controlat de inducere a unor temperaturi critice în reactoare – da e mare, dar așa ceva e egal cu război nuclear, pentru că izotopii eliberați s-ar vedea din spațiu că reprezintă efectul de sabotaj – așa că teoria asta cade
  4. dispersia materialului radioactiv de la Zaporoje la București durează minim 4 zile și minim 7 zile pentru atingerea concentrațiilor maxime, ba chiar mult mai puțin vara, când vânturile sunt de la sud-vest la nord-est deci pe direcție opusă
  5. ingestia de iodură de potasiu cu scopul blocării unui ulterior aport de iod radioactiv este arhi-suficient să fie făcută cu 48 ore înainte de evenimentul masiv contaminant, deci dacă ingestia se face la 48 ore de la momentul T0 al unui eventual incident la Zaporoje
  6. Cancerul tiroidian, cel mai frecvent rezultat al contaminării radioactive cu Iod-135, este 100 % vindecabil în fazele I , II, III. O contaminare cu iod radioactiv nu înseamnă obligatoriu cancer .
  7. Contaminarea radioactivă prin dispersie aeriană de la o sursă de la 1000 km nu poate genera altceva decât tumori maligne, nu afectări radice, nimic altceva, pentru că doza ajunsă nu poate fi atât de mare pentru alte afectări
  Concluzie : NU INGERAȚI IODURĂ DE POTASIU DACĂ AUTORITĂȚILE NU STRIGĂ PE TOATE SURSELE CĂ ESTE NECESAR PENTRU DVS. ! NU INGERAȚI IODURĂ DE POTASIU DACĂ NU E INDICATĂ PENTRU VÂRSTA / COMORBIDITĂȚILE DVS. ! NU INGERAȚI IODURĂ DE POTASIU ÎN DOZĂ MAI MARE DCÂT RECOMANDATĂ !
  P.S. Pentru admini – puteți pune ideile sau bucăți din acest text într-un articol

  10
  • Subscriu.Merge pus cap de lista,cel puțin pana trece isteria,doftore.

   Bonus,dacă boii fac o figura,vantul duce prima data mizeriile in Crimeea și pe statiunile muscalesti,unde au toți jmekerii in frunte cu Vova palatele de vacanta.Mai apoi la noi.

   P.S Geaba vreau io nus ce rezerve,arme,draci laci,când gloata la noi nu mai are educație sanitara elementara din școală,sa dea singuri un prim ajutor.

   Poate-poate…

   4
   • Toată zavera asta nu are nici o legătură cu domeniul medical. Singurele lucruri medicale sunt posibilele riscuri uriașe ale auto-medicației incorecte cu iod și faptul că principalul vector de diseminare al glonțului (pastilele cu iodură de potasiu) este ministrul sănătății. Dealtfel, în felul lor (după mine eronat – în viață trebuie să ai curaj să spui lucrurilor pe nume), medicii de familie se opun distribuirii de iodură de potasiu invocând birocrația. Și fac asta pentru că nu vor să fie părtași la posibile tembelisme ale gloatei la o eventuală campanie isterică privind contaminări radioactive.
    Problema nu este deci medicală, este :
    1. o problemă socială – apetența înspăimântătoare a unui segment de 40 % din populație de a crede în intoxicări mass-media sau social-media – exact segmentul care acum un an a spus pas la vaccinare anti-COVID și acum se-ntreabă ca Gâgă de ce ar avea nevoie de mască la incidențe de 5/1000
    2. o problemă judiciară / penală – incapacitatea sistemului românesc de a defini și penaliza propaganda anti-națională (cam așa ar trebui să fie catalogată o propagandă care, acționând în mod concertat, afectează capacitatea populației de a raționa și o determină să ia măsuri individuale nocive)
    3. o problemă politică – toate aceste distrugeri vor fi decontate exclusiv prin restrângerea suportului electoral acordat dreptei și pozițiilor pro-vest – Rafila va dispare din peisaj sau va face pe mimoza, Dâncu va filozofa *dacă-l lingeam în fund pe Putin nu pățeam nimic*, Ciolacu va fi aplaudat când va ajunge să zică *UE și SUA sunt de vină*
    4. o problemă militară – cam ce entuziasm de luptă are o armată care vede că dușmanul trece pe lângă ea și provoacă distrugeri uriașe cu costuri infime
    P.S. Nu e o problemă de educație sanitară, elementară sau avansată – e o problemă socială de neîncredere totală în autoritatea de stat și în autoritatea profesională.
    P.P.S. M-am uitat acum pe harta prognozei vântului – cu anticiclonul din zona Crimeei și direcția generală SV-NE a deplasării maselor de aer, în cazul unei contaminări radioactive la Energodar, mult mai mult ar pătimi Siberia decât România sau Moldova
    P.P.P.S. Pentru că foloseam analogia cu COVID – mai nou e o boală care nu există, conform lui Rafila – pentru persoane infectate cu SARS-COV-2 asimptomatice există doar recomandarea de a purta mască în spații închise. Nu obligativitatea, nu abligativitatea de carantină, doar recomandarea. Tradus juridic – un infectat care răspândește virusul și în acest mod omoară alți oameni nu este pasibil de nici o sancțiune privind prevenirea și răspândirea bolilor. De ce ? Pentru că e o boală care nu există / nu mai există. Pe hârtie …

    5
  • La soție în farmacie au început să vină de ieri cu rețete după iodura de potasiu. Cam jumătate au înțeles de la medic cum si când să-și administreze tratamentul. Pun pariu ca nu vor citi pliantul dat. Soția sta și le explică la ce riscuri se expun dacă iau tratamentul aiurea. Nu e conviinsa că toți înțeleg. Zic ca doctorul și fac ca mine.

   3
 90. https://www.digi24.ro/stiri/externe/prima-nava-cu-cereale-din-ucraina-a-fost-refuzata-de-cumparatorul-din-liban-2041731
  Parcă erau cozi pe la brutărie în Beirut. Acu au fonfeuri, că au ajuns cerealele cinci luni. Eu mă gândesc altfel. Porcalanii de ruskii sunt pe felie cu iranienii în Siria, în Liban Hezbolahul finanțat de Iran e cu mare influență în societate. Deci, o rugăminte de la porcalani către fratele iranian să îi pună piedici lui Zelenski, chiar dacă „libanejii” pot să crape de foame.

  5
 91. https://www.stiripesurse.ro/rusii-se-instaleaza-in-coasta-nato-ambasadorul-rus-anunta-crearea-unei-baze-militare-in-serbia_2504530.html

  opa ! Rusia fix in coasta noastra ?
  pai Serbia parca vroia in UE , in nato nu prea cred
  dar pe unde aduc tehnica ? prin Bulgaria ca tot vor sa schimbe orientarea , cel putin asa anunta ambasada Ruseasca din Bulgaria.
  iar se intampla ceva lucruri geopolitice si strategice , parca nu miroase a bine

  2
 92. https://defence-ua.com/news/nova_tajemnitsja_vijni_proti_rf_nischiti_rashistiv_dopomagajut_neidentifikovani_visokoshvidkisni_droni_video-8493.html

  mai sunt si alte stiri pe acesta tema , nu stiu ce folosesc dar sunt ceva gen submuniții dar vin din lateral purtate de un vehicul foarte rapid , sa fie oare un update la dronele phoenix, despre care nimeni nu stie nimic ?

  4
 93. Ce este mai probabil, accident / sabotaj sau au tras cu ceva ucrainienii ? Daca au tras, cu ce anume ar putea avea sa loveasca la aceasta distanta ? Banuiesc ca varianta unui atac aerian cu drona / elicopter / avion este putin probabila…

  https://liveuamap.com/ro/2022/9-august-video-of-explosion-at-saky-airbase-in-russiancontrolled

  2
 94. ce moace au demonsntrat azi in capitala,pensiile speciale de maine in valoare de milioane de lei……putea face un ” laif” dani mocanu,avea figuranti de top.

  3
 95. asta a fost tare pe prima tv,”navele simbol ale marinei vor avea usile deschise”….curat simbol coane maciuca.
  traim in epoca simbolismului in romanica,totul e simbolic mai putin clasa conducatoare .

  3
 96. https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25725294-video-explozii-masive-crimeea-vorba-baza-militara-aeriana-ruseasca.htm
  Așa, așa. Hai Ukraina, dați în armata muscaleasca cu ce livrează văru’ ?? ??sau ce mai încropiti voi prin ogradă!

  2
 97. Din doua una
  – Ori exploziile au fost lovituri ucraine.
  – Ori ca în cazul navei Moskva , nu știm ce drac a produs exploziile. ??

  Măreața armata rusă se omoară singură ?
  Succes și cât mai multe explozii tovarăși. ?

  8
 98. https://www.google.com/amp/s/www.aerotime.aero/articles/31854-us-navy-f-a-18-hornet-recovered-mediterranean-sea%3fv=amp

  Italienii zic că au apărut și nave ruse.
  O grămadă de mâini mângâiau niste butoane de lansat „cadouri” rușilor.
  Patr