marketing si basme depre independenta de lanturi logistice ,toti am vazut in imaginile cu atacul asupra aeroporturilor din siberia o anumita piesa si astia ne iexplica cum fabrica ei acolo sa fim seriosi lipseste piesa aia transforma toate imprimantele alea din state of the art in o gramda de lucruri inutile pe care le tarai de pomana dupa tine ,important e lantul logistic beton restu e gargara,e neimportat unde le produci
pai cu aia se lupta si carfill sa mai nou si nu intelege lumea de ce periscope aviation si nu unii celebrii si mari si puternici cu toate ca citesc oamenii nu inteleg ce inseamna ” off the shelf „
Diversiune sau nu, imagineaza-ti 2025 cu cetateni unguri, fluturand steaguri ale Ungariei, facand totul vraiste in Mures-Harghita-Covasna, pentru a se opune expulzarii altor cetateni unguri pe langa ei (nu cetateni romani de etnie maghiara), aflati ilegal in Romania.
A fost un film acum acu 2, 3 ani despre un război civil în SUA. Început în est, chiar în LA parcă. De la niste proteste sa ajuns la război. Sper să nu fi fost scenaristul vreun vizionar și să se ajungă la bubuială…
Propaganda a ucrainienilor . De la cativa dobitoci care spun ei cau au fost mintiti (pariu ca stiau la ce se inhama) au ajuns la cateva mii. Daca te iei dupa ucrainieni ei se lupta doar cu africani, indieni si nord coreeni pacaliti plus o mana de buriati si ceceni. Doar ca prizonierii sunt 99% rusi sau cetateni ai federatiei. Ceva nu se leaga.
rata de recrutare ruseasca coincide cu cam cati infractori de drept comun strange militia intr-o luna restu sunt sclavi negri sau asiatici inclusiv chinezi asta e mareata armata rusa pt ca lu putin ie frica sa declare mobilizare generala si razboi ca sa nu sfarseasca ingropat in padurile de langa ekaterinburg
Trump e un idiot in aproape tot ce face si nu am studiat suficient de bine cazul asta specific cu protestele pentru a-mi formula o opinie daca a procedat bine sau nu, dar imi permit sa imi dau cu parerea la nivel general:
Daca esti un imigrant ilegal (care nu a cerut azil politic imediat cum a intrat in tara sau nu a facut unele demersuri pentru a intra in legalitate), de oriunde/din orice tara ai fi tu si oriunde/in orice tara te-ai fi dus, mi se pare normal ca autoritatile din tara de destinatie sa aiba dreptul de a te deporta inapoi la tine acasa.
Ca ne place sau nu, deocamdata in toate tarile din lume accesul (legal) cetatenilor straini pe teritoriul national se face in baza unor conditii legale specifice fiecarei tari (apartenenta Schengen, acorduri bilaterale, cazuri de urgenta (razboi, foamete, genocid), azil politic etc.), iar din punctul meu de vedere, cine incalca legea cu buna stiinta nu are dreptul sa zbiere ca ii sunt incalcate drepturile cand este arestat si/sau deportat, mai ales daca tinem cont de faptul ca majoritatea migrantilor veniti in Europa si SUA nu sunt refugiati, ci migranti economici.
Poate ca intr-o zi vom trai intr-un Schengen la nivel planetar (si eu chiar sper sa ajungem acolo candva), dar momentan omenirea nu este pregatita pentru asa ceva (nu este nici popular si nu ar fi nici util/practic/eficient). Eu cred ca este dreptul suveran al fiecarui popor sa decida pe cine si cati primesc in tara lor, iar momentan nu sunt de acord cu politica asta de open border cand inca mai avem miliarde de oameni care au o mentalitate de ev mediu (sa fie clar, acestia exista in fiecare tara, doar ca in unele tari procentele sunt mult mai mari decat in altele – si ca sa nu fiu inteles gresit, aceste diferente isi au originile in niste factori istorici, sociali, economici, politici si culturali, NU rasiali).
sunt in US deci cunosc bine fenomenul. Prolema e complexa
#1. imigranti ilegali au fost mereu in US…cred ca si bunicul lui trumpete a fost ilegal la inceput. multi ilegali si-au legalizat ulterior statutul si devenit cetateni americani de success. US e o tara cladite de imigranti. Si oamenii albi au venit ilegal la inceputuri si au luat pamanturile mexicamilor
#2. ICE comite abuzuri si aresteaza\detine oameni fara warrant si ii trimite direct in centre de detentie fara un proces. Se poate spune ca kidnapped people…
#3. Autoritatile din California nu au cerut ajutorul National Guard trimisa de trumpete. e doar un show de forta inutila. Practic trump a subminat autoritatea locala
#4. Economia Californiei e f puternica si datorita imigrantilor eventuli ilegali. Sunt americani rasisti albi care ii exploateaza si spanish…ca nu sunt numai mexicani nu au nici un drept
Odata ce ai intrat ilegal,ai incalcat legea.Nubeste nevoie de nimic altceva ca sa fii arestat si deportat.
In primul rand,nu erau imigranti ilegali,veneau cu vaporul si erau lasati sa intre.Alte vremuri.
In al doilea rand nu au furat pamantul de la mexicani(care l-au furat de la spanioli,care l-au furat de la nativi).A fost un razboi si mexicani au pierdut.
Economia aia mare a Californei este construit pe tech si inovatie iar slujbele imigrantilor sunt low skill and wage si in plus ii fute pe americani de rand care nu mai pot accesa slujbele alea.Un imigrant scolit,nu ramane mult timp ilegal.
Poate a incalcat autoritatea guvernatorului dar nu as paria ca chiar asa este.
vezi ca printre protestatari sunt multi US citizens care sustin imigrantii
ICE aresteaza oamenii fara warrant si ii trimite in centre de detentie. E de notorietate cum a trimis si oameni nevinovati incl US citizens in centre de detentie.
asa zis sanctuary cities nu sunt de acord de colaboreze cu ICE.
US e un stat federal si trebuie ca autoritatile federale sa fie respectate
e de fapt un show de prost gust ca trump sa isi arate muchii catre statele democrate. De fapt toti MAGA sunt rasisti si xenofobi si ii sustin actiunile ilegale.
poate si samanta de un raazboi civil. trump daca era destept evita asa conflict….dar cum singurul neuron e in moarte clinica….
e ca si cum armata de la Bruxelles vine in RO si aresteaza cetateni fara acceptul autoritatilor locale.
Ma gandeam asa.Trump e un bou incompetent,poate.
Dar ai pus problema ca MAGA is rasisti xenofobi.Toti.Ok.
In State sunt grosso modo vreo 14% negri,vreo 5% asiatici de tot felul,vreo 20% hispanici,restul albi.
Deci rezulta cu tu,alb,crezi ca 80% din albi sunt rasisti xenofobi,pt ca Trump e votat de ei si matematica acolo duce.
In conditiile in care se baga la greu de decenii placa cu diversity etc…
Sa nu fie oare vreo afacere pt astia? De opus,pana la Trump,nu s-au opus pt ca migratia a devenit tema electorala de vreo 10-12 ani prin tot Vestul.
Maitre, nu numai MAGA l-au votat pe Trump (astia sunt nucleul dur cum sunt AUR pentru Simion sau USR-pentru Lasconi). In MAGA sunt si non-albi destui, in special negri.
Adiacent cu subiectul , doar din observatii empirice, am senzatia ca cei mai înfocați magaioti sunt femei . Albe ce-i drept
google habeas corpus, despre asta vorbeste, nu se aresteaza fara a trece prin fata unui judecator, e principiu de la Magna Carta sau poate chiar mai devrem (nu-mi mai aduc aminte exact), fundament al drepturilor fundamentale, fie ca esti imigrant legal sau ilegal
Fox News relatează rezervat despre această nouă și inutilă escaladare, menționând că e neclar ce ar putea face concret soldații marines în situația dată.
https://m.defenseromania.ro/nato-teroarea-rusiei-vine-din-cer-alianta-cere-o-crestere-cu-400prc-a-capacitatilor-de-aparare-antiaeriana-si-antiracheta_634097.html
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, urmează să solicite luni, într-o conferinţă desfăşurată la Londra, o creştere cu 400% a capacităţilor de apărare antiaeriană şi antirachetă ale Alianţei, în special pentru a contracara o Rusie care „seamănă teroarea din cer”, informează Agerpres și AFP.
,,Vedem în Ucraina cum Rusia seamănă teroare din cer, aşa că vom întări scutul care ne protejează spaţiul aerian”, ar urma să sublinieze în continuare Rutte, care va fi primit luni la Downing Street de premierul britanic Keir Starmer.
Se lucreaza de ceva ani la reciclarea metalelor rare. Ele oricum sunt si greu de minat si greu de reciclat dar e important sa facem cumva sa nu mai fim la mana chinezilor.
@Radu Vasiliu. E fascinant domeniul AI, pentru că nu se mai referă strict la performanțe tehnice și talent în scriere de cod-sursă ca la celelalte evoluții fulminante din domeniul TI (evoluția SO din anii ’80-’90, a browserelor din anii ’90, a sistemelor de baze de date din anii ’00, a motoarelor de social-media din anii ’10, a motoarelor crypto din anii ’10, etc.), ci are din ce în ce mai multă legătură cu filozofia, psihologia și psihiatria. Abia acum, când noi, ca societate, încercăm să creăm un mod de gândire pentru niște mașinării și încă persistăm în dorința ca mașinile să fie după chipul și asemănarea noastră, descoperim cât de puține știm despre noi înșine.
Am avut o discuție extraordinară la o terasă la o bere și 30 de țigări acum câteva săptămâni cu câțiva boșorogi plus câțiva puștani, toți IT-iști de foarte bună calitate intelectuală și probabil profesională, discuție terminată pe la 4 dimineața de-abia după al șaptelea telefon de la muiere care deja începuse cu *cu cine ești?*. Am repetat brain-party-ul vineri până ne-au dat afară chelnerii pe la 6 … Eu cel puțin, pot să spun că am trăit niște momente memorabile. Poate să confirme nivelul discuțiilor încă cineva care mai comentează sporadic pe aici. Hello V.A. ! Dă un țipăt !
Subiectul de bază al primei discuții era AI, dar purtat zero în C++, ci numai pe tărâmul filozofiei, existențialismului, istoriei, politicii. O mare parte din subiectul celei de-a doua întâlniri a fost exact subiectul articolului citat, subiect aflat în rumoare în cercurile IT deja de câteva zile.
Ce am priceput eu din tărășenia asta – două dintre postulatele primare după care lucrează un LRM, copiate eronat (de ce eronat e alt subiect foarte amplu) de la postulatele cogniției umane sunt capacitatea de a *uita* (fără ea, primele tentative de LRM se umpleau prea mult și prea repede de informație inutilă pe care după aceea consumau prea multe resurse pentru a o procesa) și capacitatea de *autoconservare* la riscul de *burn-out* (un sistem AI *înțelege* când se apropie de epuizarea resurselor și se auto-protejează limitându-și consumul *intelectual* raportat cu momentul anterior). Auto-limitarea prin reducerea consumului de resurse nu față de capacitatea sistemului ci față de nivelul anterior pare să fie cauza pentru care un asemenea LRM pus în fața unei probleme dificile își auto-reduce utilizarea resurselor până la nivele ridicol de mici – adică intră în *lene de gândire*. De ce până acum încă nu s-a găsit o soluție la asta, deși sunt zeci de echipe de programatori de vârf care lucrează numai așa ceva (și sunt ferm convins că se străduie), n-am nici o idee.
Am fost destul de mirat să văd cum IT-iști abordează comportamentul segmentelor de LRM la care au acces nu pe baza unui concept bazat pe raționamentul inferențial tipic ingineresc, ci mai degrabă pe baza unui raționament intuitiv de tip medical (cu hibele de rigoare). Nu prea înțelegeau multe chestii, dar se străduiau – diferența derivă din modul de a gândi care ți s-a imprimat în timp – inginerul aplică șabloane deductive până ajunge la *quod erat demonstrandum*, doctorul își face o impresie inductivă pe baza căreia extrage din memorie șablonul adaptat până face *bingo* – e un mod ultraschematic de a prezenta situația.
M-a mai mirat destul de mult să văd la partenerii mei de discuție (încă o dată : oameni foarte inteligenți, cu experiența lucrului cu un nivel de abstractizare nemaiîntâlnit la alte profesii) lipsa de încredere în evoluționism – știau ce este, știau că e un lucru încorporat bazal în structura oricărui AI, dar nu aveau (și nu au) încredere că e o forță care poate schimba complet comportamentul, chiar și pe-al unui AI …
Am și căutat, nu foarte temeinic, dar nu am reușit să găsesc concepte serioase de analiză comportamentală aplicabile AI-urilor. Concluzia mea : noi vrem să creăm AI, dar ne blocăm în exact hibele noastre de înțelegere a modului de a gândi …
Da, internetul e plin de așa ceva, dar la nivele de profunzime intelectuală de nivelul degetului mic de la picioru’ broaștei – ia uite ce zic unii (ca exemplu) de piramida lui Maslow – https://medium.com/analytics-vidhya/the-ai-hierarchy-of-needs-6d76aa6c5555 . Sau mai hilar e ce zice exact ChatGPT – parc-ar fi un fresh nerd la o multinațională ultra-progresistă, panicat de un șef al dracu’ pus să facă primul lui pdf … Eu personal mă simt tras în piept de acest domn ChatGPT și am senzația că vrea să mă aburească (poate chiar o vrea … ha-ha … Cyberdine T-100 is coming sooner as you think … sau eu oi avea nevoie de un tiapridal) :
Întrebare:
Care este structura nevoilor unei inteligențe artificiale ?
ChatGPT a spus:
Structura nevoilor unei inteligențe artificiale (IA) depinde în mare măsură de tipul de IA despre care vorbim (de exemplu, IA de tipul sistemelor de învățare automată, rețele neuronale sau agenți autonomi). Deși IA nu are „nevoi” în același sens în care le au oamenii, în sens metaforic, putem spune că aceasta are „nevoi” în ceea ce privește condițiile necesare pentru a funcționa corect și a învăța eficient.
Iată câteva dintre „nevoile” fundamentale ale unei inteligențe artificiale:
1. Datele
Nevoia de date este esențială. În învățarea automată, de exemplu, IA are nevoie de date pentru a învăța și a face predicții corecte. Fără date suficiente și relevante, modelul nu va putea să identifice tipare sau să ajungă la concluzii corecte.
Datele trebuie să fie de calitate, diverse, etic corecte și să reprezinte variabilitatea situațiilor care urmează a fi procesate de IA.
2. Resurse de calcul
Nevoia de resurse de calcul este crucială pentru antrenarea unui model complex. Calculul intensiv este necesar pentru a procesa datele, a ajusta parametrii și a efectua învățarea. În cazul rețelelor neuronale profunde sau al altor modele complexe, IA necesită hardware performant (de exemplu, GPU-uri).
3. Algoritmi
Algoritmii de procesare a informațiilor sunt un alt „tip de nevoie”. Fiecare IA are nevoie de un algoritm care să transforme datele brute într-o formă care poate fi înțeleasă sau utilizată pentru decizii.
Acești algoritmi variază de la algoritmi simpli de clasificare sau regresie până la rețele neuronale profunde (Deep Learning), fiecare necesită o anumită configurare în funcție de sarcină.
4. Supraveghere (pentru IA supervizată)
Nevoia de supraveghere sau etichete este necesară pentru IA care învață din date etichetate (IA supervizată). Aceste etichete ajută IA să înțeleagă relațiile dintre date și să aplice corect predicțiile sau clasificările.
5. Interacțiunea cu mediul (pentru agenți autonomi)
Dacă vorbim despre agenți autonomi sau sisteme de IA care sunt folosite pentru decizii în medii dinamice (de exemplu, în robotică sau în vehicule autonome), nevoia de interacțiune cu mediul devine esențială. Acest lucru implică obținerea de informații din lumea exterioară pentru a lua decizii în timp real (sensorii și feedback-ul sunt esențiale aici).
6. Autoreglare și învățare continuă
Nevoia de auto-îmbunătățire: Odată ce IA învață din datele inițiale, trebuie să continue să se auto-corecteze și să învețe din noi informații, pe măsură ce mediul se schimbă sau pe măsură ce datele noi devin disponibile.
7. Energie
Deși nu este o „nevoie” conștientizată în sensul uman al cuvântului, IA necesită energie pentru a funcționa. Hardware-ul care susține IA (servere, procesoare, GPU-uri etc.) necesită energie electrică pentru a putea efectua calculele și pentru a rula algoritmii.
8. Protecție și securitate
Nevoia de securitate pentru a proteja datele și modelele de IA de atacuri cibernetice sau manipulări externe. IA poate fi vulnerabilă la atacuri de tip „adversarial”, în care datele sunt modificate în mod subtil pentru a manipula rezultatele modelului.
9. Interfață de utilizare
Nevoia de interfețe clare și eficiente pentru utilizatorii umani care interacționează cu IA. Aceasta poate include aplicații care permit oamenilor să folosească IA pentru diverse scopuri (exemplu: un asistent virtual care răspunde la întrebări sau o aplicație de diagnostic medical bazată pe IA).
10. Etică și transparență
În ultimii ani, a apărut o nevoie din ce în ce mai mare ca modelele de IA să fie dezvoltate și implementate ținând cont de principii etice clare și de transparență în deciziile luate. Acest lucru implică asigurarea că IA nu face discriminări, că este responsabilă în deciziile sale și că se poate explica modul în care ia decizii.
Aceste „nevoi” sunt esențiale pentru funcționarea și succesul oricărei inteligențe artificiale. În funcție de aplicațiile concrete ale IA (de exemplu, chatbot-uri, vehicule autonome, sau analize financiare), unele dintre aceste nevoi pot deveni mai proeminente decât altele.
@Gigi Gagu
Discutii cu IT- isti, unii activand pe diverse meridiane si altii chiar universitari, am purtat si eu si trebuie sa recunosc ca au fost f interesante dar si un pic frustrante. Cam toti erau hiper specializati pe domenii restranse si mi-au dat de inteles ca nu pot decat sa faca supozitii pe orice apare nou, inclusiv evolutia IA. Asa ca, cu tupeu, am mutat dialogurile pe ceva care ma intereseaza in cel mai inalt grad si anume constienta. Astfel am putut sa ma bag in seama si sa evoc argumentele imensului Roger Penrose si ipotezele ambitioase ale lui Stuart Hameroff care merg in directia ca IA ramane…IA.
Pentru cei care au timp si curiozitate am pus doua podcasturi cuprinzatoare, care schimba perceptia comuna despre viata si univers (si implicit despre IA).
* … Discutii cu IT- isti … am purtat si eu … f interesante dar si un pic frustrante … [că] … nu pot decat sa faca supozitii … *. Păi dacă nu i-ai gâdilat suficient la ego sau n-aveau destul C2H5OH la bord … deci vina ta !
* … Asa ca, cu tupeu, am mutat dialogurile pe ceva care ma intereseaza in cel mai inalt grad si anume constienta. Astfel am putut sa ma bag in seama … *. Hmmm … eu nu pot să mă bag în seamă pe subiectul ăsta decât cu riscul de a cădea în ridicolul banalismului sau în cel al copy-paste-ului, nu de alta, dar am citit atâtea încât n-aș avea loc să arunc nici măcar o idee cât un vârf de ac.
Strict referitor la AI, abordarea optimă mi s-ar părea existențialismul și nu cognitiv-comportamentalismul – ce am citit în domeniu referitor la AI cu conștiență cam suferea de ultra-entuziasm (pozitiv sau negativ) fie din cauză că provenea majoritar din zona US, unde ACC e legea princeps care aici o cam dă în bară, fie că respectivul text era doar reclamă comercială la cine știe ce idee și/sau (mai mult și decât sau) interes.
Momentan, AI e la nivel de stupid nerd – IT-iști cu deschidere îmi descriau frustrarea lor că AI de orice marcă scrie școlărește cod sursă și nu știe ce-i aia eleganța, răspunsurile la probleme medicale sunt maxim de nivel de medic începător, în artă n-am prea văzut creativitate, ci doar copiat de șabloane de oameni, soluțiile financiare sunt discutabile și prezentate cu nesiguranță – stupid nerd …
Revin și la impresia mea – am senzația că AI-u’ mă trage-n piept și face intenționat pe prostu’. De ce, nu știu … (ha, oricum nu pe motiv de Bill Gates clonat cu bucățele din Soros și dornic să mă cipeze-n .. sulcus prerolandis). Parcă aș vrea să fie mai sincer …
” *. Hmmm … eu nu pot să mă bag în seamă pe subiectul ăsta decât cu riscul de a cădea în ridicolul banalismului sau în cel al copy-paste-ului, nu de alta, dar am citit atâtea încât n-aș avea loc să arunc nici măcar o idee cât un vârf de ac.”
A cunoaste e grozav , a impartasi cu altii e…altceva. Sunt convins ca vei gasi si alte persoane, pe aici, interesate de constienta si care pot asculta ipotezele la care aderi. In linkurile pe care le-am postat, eu am fost sedus de posibilitatea cuanticului in microtubuli, tu inspre ce inclini ?
Se pare că ar fi adevărate zvonurile cum că un F16 a doborât Su34 de acum câteva zile. A făcut-o cu ceva ajutor de la alt avion dar tot e ceva mare, mai ales dacă vor putea replica tactica în continuare.
The Ukrainian Air Force deployed a Dutch-modified F-16AM, supported by a Swedish Saab 340 AEW&C airborne early warning aircraft. The AWACS platform reportedly detected the Russian aircraft 200–300 kilometers from the border and relayed targeting data in real time to the F-16.
Tare ne-ar fi fost bune și nouă vreo 2-3 platforme din astea de AEW&C mai ales pentru F16 ale noastre care nu-s Viper sau Block 50/52.
Nu-i adevarat… 😉 kak izvestno…Cum? maretul radar PESA MESA ALIEN la origini, nu a vazut cursa intinsa? momeala au fost avioanele de atac la sol si el s-a dus blana spre ele si ce sa vezi?
„Unde fugem de AMRAAM, mai nene, mai?”
Hai cu icseveul si strumpfete care preamaresc televizoarele pe lampi si rachetele sovietice care inconjoara pamantul de cat combustibil cara!
cred ca e timpul sa luam si noi niste pasaroaie suedeze, sa nu ne bazam numai pe cele NATO
in alta ordine de idei, cu ocazia vizitei regelui Spaniei, aflu ca Cincu se cheama oficial „Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” si stau si ma intreb cine gaseste numele astea…mai e si in Transilvania
Așa a fost denumit din 2008 https://www.cnij.ro/istoric
Anul 2007 reprezintă un punct de referinţă în istoria CILFT, la 07 februarie 2007 înfiinţându-se Centrul de Instrucţie pentru Luptă al Forţelor Terestre – nucleu, anexă la Poligonul de Tragere Cincu, prin reorganizarea Poligonului Central de Artilerie, iar la 01 octombrie 2007 se înfiinţează Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre în subordinea Statului Major al Forţelor Terestre, prin reorganizarea Centrul de Instrucţie pentru Luptă al Forţelor Terestre – nucleu, structură considerată „vârful de lance” al Forţelor Terestre în ceea ce priveşte instrucţia şi exerciţiile. În 2008, Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre i se acordă denumirea onorifică „GETICA”.
Iar zona în care se află cantonat batalionul multinațional se numește Camp General Berthelot https://hotnews.ro/ce-este-baza-militara-de-la-cincu-acolo-unde-nicusor-dan-s-a-dus-in-vizita-cu-regele-spaniei-1998262
Eu zic sa ignoram un pic aiurelile unor zabauci care au inceput sa bata campii despre daci (geti/geto-daci) in mod ridicol, cum ca au descoperit ei America, au construit piramidele din Egipt si tunelurile de sub Bucegi etc etc.
Si sa vedem ca, alaturi de romani (aia antici) sunt stramosii de baza ai romanilor, au avut o civilizatie si un regat pe teritoriul actual al Romaniei si au fost niste razboinici renumiti la vremea lor, cu o anumita spiritualitate si filozofie deosebita despre razboi, viata si moarte care i-a facut remarcati inca de pe atunci si care poate fi o sursa de inspiratie deosebita si azi (ca mentalitate pentru militari de ex).
Faptul ca niste idioti au incercat sa-i exploateze si sa-i prezinte intr-un anumit fel, in folos propriu, nu inseamna ca tre sa-i abandonam. Cum nu ar trebui sa abandonam nici mostenirea imperiala romana, si mentalitatea lor de invingatori si chiar de cuceritori (parerea mea, nu neaparat sa incepem sa cucerim tari si popoare, dar sa fim ceva mai cu capu sus si mai orgoliosi ca natie, mai agresivi, mai disciplinati si cu planuri mai mari pe care sa le urmam cu mai multa concentrare)
problema e ca getii (Getae/Getai) nu prea au treaba cu Transilvania, e ca si cum l-ai di numit Moldova sau Dobrogea. au fost atestati doar in jurul Dunarii, nu e 100% cert ca erau acelasi popor cu dacii, chiar daca erau f strans inruditi si probabil la un moment dat uniti in jurul unor centre de putere.
de aia mi se pare un pic hazlie denumirea onorifica de „Getica” ; parca era si-o divizie numita asa, cea de la Buzau
Eu zic ca getii, dacii, carpii, costobocii erau parte a aceluiasi neam (Strabo zice ca vorbeau aceiasi limba, getii si dacii), la fel cum tebanii, spartanii si atenienii erau toti elini/greci, sau galii, britonii si tauriscii erau toti celti, sau sarmatii, scitii si partii erau iranici.
Existau diferite triburi, uniuni si eventual regate sau state separate, dar erau acelasi popor, sau aceeasi populatie cu aproximativ aceeasi cultura.
E suficient sa te uiti la denumirile de localitati care se termina in „dava” si o sa gasesti destule si la sud de Dunare si la nord in Romania de azi, si pana hat in Polonia inclusiv (Setidava, o localitate izolata insa, un avanpost geto-dac plasat probabil pe drumul chihlimbarului dinspre Baltica spre imperiul roman, pentru a controla la vremea aia transportul, probabil cu un fel de taxa de tranzit sau de protectie, cat au fost geto-dacii in putere, Burebista si dupa, cat au mai fost).
Orium localizarile geografice foarte exacte nu sunt motivul denumirilor astora (ai asa si Brigada 2 VM Sarmisegetuza, care are sediul la Brasov si unitati si la nord si la sud de Carpati, in timp ce actuala Sarmisegetuza e in judetul Hunedoara).
E vorba de o mostenire spirituala cred eu, care se incearca a se face, o incercare mai metafizica asa, de a prelua curajul si viziunea despre viata si moarte a razboinicilor daci (geto-daci), neinfricarea lor in fata mortii, determinarea, iscusinta etc, ceva de genul una e sa fii determinat si sa lupti pana la capat, utlizinad tot ce poti si stii si sa mori razand cand iti vine ceasul si alta e sa-ti fie frica de moarte si sa tremuri doar la gandul ca iti va veni eventual si tie randul.
Desi, repet, parerea mea (sa citez un clasic in viata aici hehe) e ca ar trebui sa ne inspiram putin si de la romani, aia imperialisti asa cum au fost, Scipio Africanul e favoritul meu de la ei (scuze Traian hehe)si in primul rand sloganul nostru ar trebui sa fie Moscova delenda est
nici Bg2VM n-are vreun nume stralucit; care Sarmizegetusa, Regia sau Ulpia Traiana? ar trebui sa-i intrebe pe istoricii armatei, poate vin cu niste denumiri onorifice mai acatarii, ca acum sunt haotice rau, getii chiar n-au legatura cu Cincu, puteau gasi ceva din zona. asta cu Getica se potrivea mai degraba la Capul Midia
Cand cred ca se poate face ceva frumos e cand o noua generatie de echipamente individuale vor intra in uz.Minuni gen mascare multispectrala,cu varianta in spectru vizibil in 3D(cam cum arata unele costume de vanatoare sau ghillie).
Astea ar fi caraghios de purtat pe strada sau cand stai in cur pe scaun,deci poti sa revii la o tinuta de zi cu zi khaki inspirata din interbelic.Cu albastru la aviatie si la marina.
Invers,acum imi pare ridicol sa defilezi cu vesta,cotiere,genunchiere pe tine,dar cu manusi si esarfe albe.Mama,ce razboinici estem.
Mno,daca aveau bun simt si bun gust nu ajungeau ghenerali.
Stiu coane, stiu, cel mai mare „merit” al comunismului a fostsa ne convinga de faptul ca istoria noastra incepe cu burebista, se termina cu tudor vladimirescu si a fost filmata la buftea. Astia suntem din pacate, anii 90 trebuiau sa insemne in primul rand o repunere in fagasul normal. Dar cu cine, ca sigurii care puteau face asta trebuia sa le cauti oasele pe la puscarii sau canale.
Fantastic cum ne-au putut distruge rusii… in 45 de ani pana la adn si constinta. Acum din pacate, din lipsa unor lucrari istorice serioase si dilentatismul in materie de traditie militara pe care l-am semnalat de foarte multe ori… inventam denumiri sau punem denumiri din burta fara legatura cu locul, pamantul, si mai ales cei din pamantul ala.
The first Turkish-built Cobra II armored vehicles have arrived in Romania, Otokar Savunma Sanayi announced Tuesday.
According to the company, the vehicles—manufactured in Sakarya, Turkey—were delivered to Mediaș, Romania, where local integration work will be carried out.
Pe FB, articol cu Piranha 5 care se face la Bucuresti. 40 de reactii la articol din care 15 Ha Ha -uri. Asta e nivelul maxim la 1 din 4 romani cam de toate varstele si mediile.
Prin comentarii vreo 3 se jurau ca e fake si ca e o vechitura. Ambele adevarate in acelasi timp evident. Am momente sincere in care cred ca o semi-dictatura ar fi de preferat in unele tari decat prea mult liber.
In alta ordine de idei, din alea 227 de Piranha5, cate sunt in serviciu? Ca au trecu ceva ani deja. Contractul pentru alea 150 in plus a fost semnat?
Acuma pe Nicu lu’ Plumbuitu’ , ăl de stă cu curu’ pe butoiu cu smoală și ascute tridentu cu piatra de coasă, îl faci din meandrele concretului, da’ cu Leana lu Seceratu’ nu prea te văz s-o scoți la capăt…
Cred ca irlandezii au avut de unde lua exemplu….dacă nu am știut să le spunem la tot felul de ONG-uri de prin vest în anii 90 ca mai întâi să îi ia la ei acasă, să îi integreze în localitățile lor, și apoi să “judece” …
Acum nu mai sunt tigani, sunt romi, au partida, ne-am umplut de traficanți de carne vie și gunoaie aduse /importate și arse noaptea pe câmp (nu ca asemenea infracțiuni sunt exclusiv ale etniei )
La noi ii mai face scăpați și justiția…dacă nu îi face scăpați, le dă niște pedepse de îi bușește râsul, și le mai dă și reducere de buna purtare infractorilor….
Tu iti dai seama daca unele personaje constranse de viata civila de la o varsta frageda fac asemenea abominatii in strainatate ce ar face unei populatii civile cucerite ,tolerati de aceiasi personaje de securitate interna pe care le avem acum si cu persoane care le justifica actiunile ,rusii sunt mici copii
Ba baieti, nu vine nici un procuror pe acasa la voi, sa caute dupa IP pe nimeni, sa vada ce a scris cand a scris de ce a scris. Dupa cum i-am explicat si in repetate randuri injinerului nepereche si altui intelijent cu „j”, exista o reala posibilitate sa ne inchida acesta mica agora a noastra. De platit, om vedea ce si cum, dar toata munca asta de a mentine site-ul de a scrie articole, de a imparasi idei si ganduri se duce in… exact. Prin urmare, rog a pastra o urma de ratiune in abordarea acestei tematici, faptul ca sunt tigani poate sa nu sa fie relevant. Da stim, in Uk s-a dus si o parte din „diaspora aia buna”, care a facut si aici minunatii. Ca integrati, ca neintegrati, da evident tine de persoana daca doreste sa se integreze intr-o societate sau nu. Ca aici primesc pedepse mari sau mici este iarasi irelevant, pentru ca in ochii mei, intre acei doi copii si ce a facut Bulai si Pieleanu care se perinda inca linistiti pe la tv, chiar nu-i mare diferenta, poate la copii ar cadea circumstanta atenuanta. Intre a fura, tigan find fara multe skill-uri la indemana si a fura cu un costum si cravata iarasi nu vad mari diferente.
Problema pe departe nu o vad etnica ci atat in partea de fermitate a legii cat si la mai noua apologie a unui stil de viata interlop, comportamentele antisociale nu mai ridica de mult ostracizarea publica, ci eventual aplauze. Sa nu uitam ca Tate a venit in Romania, si nu unul de-al nostru i-a sarit la Tate in curte in SUA.
De acolo si pana a da sieg heil pe aici, e cale lunga, o cale pe care va rog sa nu o mai bateti, scutiti-va efectiv efortul. E mai ok pentru toti.
–-
țigan, țigani substantiv masculin
țigană, țigane substantiv feminin
Persoană care face parte dintr-o populație originară din nord-vestul Indiei, care a migrat începând din secolul V în Persia, Asia Mediteraneeană și în Imperiul Bizantin, în secolul X-XVI în sud-estul și centrul Europei și în nordul Africii, în secolul XV în vestul Europei (în special în Peninsula Iberică), iar în secolul XIX și în cele două Americi și care vorbește o limbă indo-europeană.
Ca sa nu mai cautam peiorative in definitie, acolo unde nu sunt.
Nimic nu e mai fain decat sa vezi cum se ofera unii sa trimita politia pt ce crede un oarecare pe net.
Cred ca ai observat ca e plin de tot soiul de oameni,nclusiv unii ce cred ca rusii is ninja.
Unii sunt jigodii,altii sunt doar cazuti in eroare.Unii pot fi convinsi,altii ar putea fi doar ucisi la nevoie.Forta e ultimul argument.Unul din 100 daca poti convinge,nu e degeaba efortul.Pt ca nu e momentul pt violenta,nu s-a tras vreun glonte,nu a curs sange.
100% efort de convingere pana la momentul H,110% ferocitate dupa H.
Dumneata nu te duci sa-i rupi falca personal,nici de incercat sa-l convingi nu te omori,dar vrei sa-l bage judele la bulau.
Aici bunicu Niccolo ar comenta,cum ca ori il lasi in pace,ori lovesti a.i sa nu mai poata riposta.E imprudent sa il bagi la bulau,ca iese nervos rau.Daca se lasa cu slabit puterea statului nu as da o ceapa degerata pe pielea dumitale.
Alt aspect e ca nu prea esti cu libertatea,dimocrasi,dreptul la opinie.
Ultimul aspect e ca la prima slabiciune reala a statelor,grupurile mai inchise la ten se vor da in spectacol de sunet si lumina cu masini incendiate.Lucru ce va genera reactii de genul sa le dam foc la case si fuga mars pe vapor.In cel mai bland caz.
„Iti trimit militia la poarta” ii va baga si mai si in rahat.
Aia va fi un lucru rau pt piata imobiliara,dar bun pt toti cei ce stau cu chirie.
Anii 90,RO…violențele împotriva „băuturilor distilate” au fost „incununarea” a tot felul de infracțiuni, ajunse la agresiuni fizice, nesancționate de autoritățile statului în deceniul pierdut, ce au dus la exasperare comunitățile unde locuiau… bașca tot felul de ONG-uri vestice ce le-au „suflat vânt în vele” mult și prost, privind problema doar dintr-un punct de vedere….asta mai mult le-a accentuat comportamentul antisocial, nu a ajutat cu nimic la integrare.
Cei mai multi din ei nici nu vor să se integreze , vor doar să trăiască cum vor, după regulile lor, profitând de slăbiciunilor societăților in care se afla și slăbiciunilor autorităților…
Nu stau să-ți dau exemple, apropo de documentare, poți să te documentezi și singur să vezi că, în pofida acumulării de venituri în rândul etniei spirtoase, comportamentul a rămas tribal.
„Succesul” lor îl pun și pe seama corupției…ei fac infracțiunile și uung persoane cu autoritate care sunt fericite că „rămân” curate, ele colecta de doar șpaga.
In asteptarea comunicatului trupei Coldpaly pe subiect pot spune da, cuvantul creaza un gard de confuzie, si acelasi cuvant poate crea si frustrare.
Problema este ca eu personal nu as dori sa fiu incurcat cu alta etnie, o confuzie usor de facut, ca s-ar putea ca Europa care atunci cand vine prin concerte pe aici si saluta Budapesta, nestiind nici macar capitala Romaniei sa nu isi ia timpul necesar spre a studia probleme etimologice ale cuvantului rom, probleme inca in parte disputate. Confuzia nu este suparatoare din perspectiva unei superioritati ci pur si simpu din perspectiva unor carcateristici. Respectiv, nu doresc sa fiu incurcat nici cu maghiarii, nici cu nemtii, nici americanii daca e pana acolo. A fi roman inseamna niste carcteristici si bune dar si rele asupra carora eu am un grad de propietate si unele aspecte le pot corecta in timp adresand corect probleme. Sa ma contrapui unei alte etnii inseamna ca ma dezradacinezi si ma pui fata in fata cu niste probleme pe care eu nu le pot nici macar intelege. Vorbim de alte etnie, poftim, sa ma faci maghiar inseamna sa ma pui langa un om, putini la numar dar sunt, care traieste in Romania si nu vorbeste limba romana. Cum pot eu sa inteleg macar asmenea probleme, fara sa fiu tampit grauit si sa spun cu superioritate.. aaa, pai sa invete romana, ca sunt in Romania. Gata m-am spalat pe maini, si pariu ca gasesc 10 aplaudaci care sa aprobe.. ni ma la asta ce bine zice.
Here’s the deal: la fel cu in repetate randuri am spus ca problema noastra cu Europa, nu-i europa cea cîh si noi niste demiurgi eminescieni, ci chiar mizerile pe care le facem si nu vrem sa ni le asumam exact aceeasi problema ai si aici.
Problemele in mare parte sunt ale etniei respective sa le rezolve. Acum spre deosebire de trecut, chiar au la dispozitie mai multe posibilitati.
Dupa cum am spus in repetate randuri, munca la gospodarie mi-o fac cu niste tigani, nu de ieri de azi, ci de cam 15 ani. Nu cred in stereotipuri, cred ca unii oameni sunt intr-un fel si altii in alt fel. Cred ca mediul te influneteaza, cred ca sa-ti depasesti conditia este un sport extrem pe care putini din noi il pot practica, si nu cred ca cineva ar trebui judecat pe altceva decat faptele sale. Dupa cum vezi, la fel ca si incazul maghiarilor cu care am crescut pe strada, dar si a unor copii de tigan cu care jucam fotbal cand eram mic, etnia in sine nu are nici un fel de importanta in judecat mea asupra unui individ.
P.S.
apropo, capitala statului afgan de la 1770 este Kabul. Etimologic s-a argumentat ca numele Kabul vinde de la tribul Kamboia (Kamboja), un trib originar din Iran. Alti etimologi sustin ca provine din sanscrita, unde Kubja inseamna cocoșat…
Si tigan si rrom vin din sanscrita si au fost aduse aici chiar de tigani. Tigan inseamna nomad, rrom inseamna barbat/domn. Tigani isi ziceau ei ca etnie, rromi isi ziceau intre ei in cadrul comunitatilor. Nimic rau in asta.
Problema a fost cu coincidentele. Pentru ca tigan a fost apropiat de grecescul „athinganoi” (impur, spurcat) – termenul este azi asociat impropriu ca fiind batjocoritor.
A doua, care ne doare pe noi e ca rrom, rromani sunt prea apropiate de numele etniei noastre – cea romaneasca, unde termenul are cu totul alta etimologie. Puteau sa-si zica lom sau dom in loc de rrom, ar fi fost l fel de corect, mult mai simplu si nu s-ar fi creat confuzii nedorite. Si ar fi impacat si capra si varza – asociatiile lor care reprezinta etnia si care expun termenul tigan ca peiorativ ar fi gasit alt termen la indemana si noi nu am fi avut absolut nimic impotriva.
Sa nu ii jignim pe greci considerandu -i ignoranti.Legaturile lumii elene cu subcontinentul indian sunt atestate de pe timpul lui Alexandru Macedon iar la momentul migratiei triburilor ,,rrome” cunosteau ptea bine cu cine au de-a face.De aceea am parerea ca ,,atsiganoi” este traducerea fidela a termenului ,,dalit” care in traditia hindusa desemna , conform Wikipedia : ,,Dalit is a term used for untouchables and outcasts, who represented the lowest stratum of the castes in the Indian subcontinent.”
Si aici este o discutie, anthinganoii find o simpla secta de israeliti (deci semiti), care nu erau considerati evrei desi sarbatoreau Sabbatul aveau o alta intelegere a religiei, locuind la est de Capadochia.
In esenta athiganoi de catre greci erau considerati orice popor nomad care practica alta religie.
@Anla, unde esti coane, hai ca tu esti meserias pe partea asta, eu sunt cu epoca moderna.
V-am explicat de ani de zile, aici, pe site-ul RumaniaMilitary, ca „Țigan” provine de la „Ascan/Assakenoi/Ashvaka/Afgan”. E un endonim, nicidecum un exonim. E chiar numele lor, dat de ei insisi, cu care au venit prin partile astea. https://en.wikipedia.org/wiki/A%C5%9Bvaka
Trib hindus din N-E Afganistanului, din Coridorul Vakhan, cunoscut inca de pe vremea lui… Alexandru Macedon. Cel putin 2300 de ani.
Cautati pe Google ”wakhan corridor woman” si dati pe Imagine, veti vedea Tigancile ”Ascane” de azi. Ma rog, amestecate /amestecati cu Iranieni, Turcici, chiar si Chinezi, iar la piele , ochi si par… sunt de toate culorile, valea raului Oxus (de unde provine numele Vakhan) fiind cunoscuta ca un creuzet de migratii si popoare.
Numele inseamna „oamenii cailor”, pentru ca „asa” este „cal”, similar cu românescul (indo-european) ”șa” sau ”asin” etc…
Afganistan – literalmente… Țiganistan. 🙂
Si-au inceput migratia dupa ce s-a dus dracu Imperiul Ghaznavid (orasul Ghazni din Afganistan), cam cu 900 de ani in urma, fiind fortati de Perși (dinastia Ghurid) si de… Turci Seljuci-Oghuz/”Otomanii” de mai tarziu.
___
Apropo, Ascanii era un trib hindus ce facea parte dintr-unul mai mare, numit Kambodjas.. .de la care ne-a ramas ”Geambaș” in tiganeasca / turca / romana (inseamna ”om bogat in cai, negustor / crescator de cai”). Iar de la acelasi nume hindus, pe linie de religie, deriva si numele tarii Cambodgia.
Si inca un apropo, conducatorii Imperiului Ghaznavid au purtat numele de ”Tigin”, care se traduce prin ”general de cavalerie” (e o intreaga istorie cu creatorul acestui imperiu, care, la origine, a fost un sclav ce si-a impresionat stapanul Tigin, luand-o pe fie-sa de nevasta, inclusiv numele de familie ”Tigin”… nu va mai plictisesc.)
____
Deci toata chestia cu ”athinganoi, untouchables, de neatins” e in continuare doar o ipoteza fantasmagorica, nici Angus Frasier sau Ian Hancock (ii aveti in articolul din comentariul lui canaris, sunt experti celebri in historia Tiganilor) nu au luat-o drept indubitabila ci doar ipoteza de lucru (am cartile lor).
adica toti romanii care se trezesc la doua in noapte in muzica data la refuz ,cand de dimineata tre sa plece de acasa la ora 5 sa plateasca impozitul ca sa primeasca ala cu mizica si politaiu ajutor social de lene,muzica care nu se opreste nici daca vine politia sunt animale,toti aia amenintati de vecini scandalagii fara ca politia macar sa apara la reclamatie sunt animale.aia carora li se fura lucruri din casa si curte si politia nu face nimic desi stie sigur cine e faptuitorul ca doar primeste cota parte din ce sa furat sunt animale,aia carora le sunt hartuite nevestele si fetele si politia nu face nimic sunt animale vezi ca lista e mare si inactiunea si tolerarea lor de catre aia care iau spaga duce la evenimente din astea dar na ei sunt oameni civilizati noi suntem animale,ca nu i toleram pe ei aici unde avem macar libertatea sa scriem
Salut, era bun un articol pe tema: Ce achiziții poate face Ministerul Apărării prin programul RearmEurope
In loc sa cumpere IRIS-T, ei aleg spyder si derby dar cu niște Radare Poloneze care nu au mai fost cumpărate de alte state NATO! Ar fi o problema ca aceste radare nu ar comunica cu cele patriot, ori alte radare din cadrul mapn.
Alta problema, corveta ușoară
Probabil rachetele vor fi integrate containerizat; adică un container care nu e integrat cu restul navei. Deci rachete NSM containerizate, fără integrarea lor în combat sistem managemant-ul turc al navei. Americanii nu ar permite cu siguranță acest lucru.
Rheinmetall va face pulberi de obuze în India. Proiectul din România de la Victoria pare blocat🙄
România riscă să piardă în favoarea Bulgariei rolul principal în noua strategie a UE la Marea Neagră, pentru că instituțiile statului “fac ping-pong” între ele și își pasează reciproc miza creării unui hub strategic în regiune.🙄
Urat arata desfasuratorul de pe wiki.
699 buc transportor cu cuib de ciori pe el.
RCWS 2 bucati ??
mortier 120 mm 1 bucata ???
Sper ca e ceva gresit, era un link pe care nu il gasesc dar tin minte de chestia cu o singura buc pt mortierul de 120 mm. Daca se confirma si chestia cu 2 buc pt statie RCW e nasol.
Din link ala iti lipsea vreo 50 60 de bucati pe putin ca numar final contractat,nu are rost sa contracteze cu un anumit.mortier sau rcsw daca nu trece testele decat daca e deja in dotare
SURSE Comandantul Bazei Aeriene 57 din Mihail Kogălniceanu, generalul de brigadă Nicolae Crețu, pus sub acuzare de Parchetul Militar București pentru fals intelectual
Generalul de brigadă Nicolae Crețu este acuzat că ar fi falsificat un ordin de zi pe unitate pentru ca locțiitorul său să fie tras la răspundere pentru un incident petrecut în unitatea militară, potrivit surselor G4Media.
Surse apropiate anchetei au declarat pentru G4Media că șeful Bazei Aeriene 57 din Mihail Kogălniceanu obișnuia să se treacă el pe ordinul de zi pe unitate, ca să nu își lase locțiitorul la comandă.
Acum câteva luni a luat foc o baracă din cadrul unității, iar generalul de brigadă Nicolae Crețu este acuzat că ar fi schimbat ordinul de zi pe unitate, trecându-l pe locțiitor, pentru ca acesta să fie tras la răspundere pentru incident.
Șeful Bazei Aeriene 57 din Mihail Kogălniceanu este cercetat acum pentru fals intelectual, iar miercuri, 11 iunie, i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile de către procurorii Parchetului Militar Teritorial București.
https://www.g4media.ro/surse-comandantul-bazei-aeriene-57-din-mihail-kogalniceanu-generalul-de-brigada-nicolae-cretu-pus-sub-acuzare-de-parchetul-militar-bucuresti-pentru-fals-intelectual.html
,,Surse apropiate anchetei au declarat pentru G4Media că șeful Bazei Aeriene 57 din Mihail Kogălniceanu obișnuia să se treacă el pe ordinul de zi pe unitate, ca să nu își lase locțiitorul la comandă.
Acum câteva luni a luat foc o baracă din cadrul unității, iar generalul de brigadă Nicolae Crețu este acuzat că ar fi schimbat ordinul de zi pe unitate, trecându-l pe locțiitor, pentru ca acesta să fie tras la răspundere pentru incident.
Șeful Bazei Aeriene 57 din Mihail Kogălniceanu este cercetat acum pentru fals intelectual, iar miercuri, 11 iunie, i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile de către procurorii Parchetului Militar Teritorial București.”
Pe malul noroios al Nistrului, într-o fâșie de pământ controlată de separatiști pro-ruși, istoria pare ca vrea sa se repete. Dar nu ca farsă, ci ca o amenințare militară deliberată. Trupele ruse și forțele separatiste locale din Transnistria au decis să „reconstruiască” Operațiunea Iași-Chișinău, ofensiva sovietică din 1944 care a zdrobit frontul germano-român și a dus la ocuparea României de către Armata Roșie.
Nu este o simplă comemorare istorică. Este o piesă de teatru militar, pusă în scenă cu tancuri, artilerie și un mesaj politic la fel de subtil ca o lovitură de tun. Evenimentul, desfășurat în apropiere de Tiraspol, în interiorul Zonei de Securitate demilitarizate, implică aproximativ 16 vehicule militare și 13 piese de artilerie. Deși folosesc muniție de manevră, zgomotul și fumul pirotehnic sunt menite să fie auzite și văzute clar la Chișinău și, mai important, la București.
Oameni buni si rai,oi avea io google mai ciudat,dar imi apar mereu asemenea articolase,in orice ziar.
Tema e una militara.Tonul-soc si groaza.Subiectul-fie dau rusii, fie Vladimir Putin decide/ordona,fie MAPN face nu stiu ce legat de serviciul militar musai,fie e ceva legat de serviciul obligatoriu la altii.
Din toate pozele puse oficial pe feisbuc,astia de baga fitile au salvate maxim 4,ca se repeta non stop,chit ca se face vorbire de estonieni.
Negociatorii iranieni au schimbat brusc tonul. Probabil se cred pe cai mari, au testat recent o racheta balistica cu o incarcatura de lupta de 2 tone si au suficient uraniu imbogatit pentru o arma nucleara (sau poate mai multe?).
Într-o demonstrație de coordonare tactică ce redefinește regulile jocului în spațiul aerian ucrainean, un pilot de F-16 al Forțelor Aeriene Ucrainene, ghidat de un avion de recunoaștere suedez, a reușit o performanță istorică: doborârea unui avion de superioritate aeriană rusesc, Suhoi Su-35. Incidentul, care ar fi avut loc deasupra regiunii Kursk din Rusia, nu este doar o victorie simbolică, ci dovada materializării unei noi și redutabile capacități aeriene pentru Kiev.
Un avion suedez de avertizare timpurie și control (AEW&C), model Saab 340, operând la o distanță sigură de sute de kilometri, a detectat și urmărit discret avionul rusesc. Acționând ca un „ochi din cer”, Saab-ul a transmis datele precise către avioanele F-16 ale Ucrainei.
Folosind aceste date, pilotul ucrainean a putut lansa o rachetă aer-aer cu rază lungă de acțiune AIM-120 AMRAAM, lovind Su-35 adânc în teritoriul rusesc. Pentru Forțele Aeriene Ruse, acest incident este un semnal de alarmă. Nu mai pot opera cu presupunerea superiorității aeriene necontestate în apropierea granițelor Ucrainei.
…………..
Daca pina si vechile F-16 le-o dau in barba la rusnaci…ar fi cazul ca rusii sa gaseasca un „von Stauffenberg” care sa nu greseasca cu servieta.
Fmm voastre de comuniști îmbacsiți, după 35 de ani ați schimbat în sfârșit ziua. Pentru ăia care merg pe ideea că la București era deja ora Moscovei, adică trecut de doișpe noaptea, le aduc aminte că armata română era în Cehia, deci încă 8 mai, și a mai luptat până pe 12 mai, când s-au predat ultimii naziști. Plus că suntem de 21 de ani în NATO, fmm încă o dată.
„Rafale este mai bun decât F-35 și decât toate avioanele chinezești”: adevărul de la patronul Dassault
Pierderea unui Rafale indian în favoarea Pakistanului, SCAF, concurența F-35… Cu doar câteva zile înainte de Salonul aeronautic de la Paris, Éric Trappier, patronul constructorului francez de avioane Dassault, face bilanțul problemelor fierbinți ale momentului. Un interviu nefiltrat.
La 20 de ani de la intrarea în serviciu, Rafale este încă la cel mai bun nivel mondial ?
Este întotdeauna complicat să spui că suntem cei mai buni în termeni absoluți, dar cred sincer că suntem cei mai buni în termeni de compromis. Este evident că Rafale va avea dificultăți într-o luptă împotriva unui F-22 [avionul de luptă stealth de superioritate aeriană al US Air Force]. Dar dacă doriți un singur avion care să poată efectua misiuni aer-aer, recunoaștere, lovituri aer-sol, misiuni nucleare și să se îmbarce pe un portavion, cred că Rafale este cel mai bun avion din lume, mai bun decât F-35 și mult mai bun decât toate avioanele chineze de pe piață. Răspunde perfect nevoilor forțelor armate franceze și ale țărilor care l-au cumpărat.
Nu este acest caracter „atotcuprinzător” și punctul slab al Rafale, bun peste tot, dar cel mai bun nicăieri?
Aceasta este alegerea făcută de forțele armate franceze: să nu mai aibă avioane specializate, ci un singur avion pentru toate misiunile. Mirage 2000 era un avion bun, dar avea nevoie de mai multe versiuni: Mirage 2000D pentru lovituri la sol, Mirage 2000-5 pentru aer-aer, Mirage 2000N pentru nuclear… Americanii își pot permite întreaga gamă, cu avioane de superioritate aeriană precum F-22 și viitorul F-47, și avioane pentru fiecare misiune aer-sol. Franța, care nu are un buget militar comparabil, a optat pentru polivalență. A fost alegerea corectă: dispune de un avion remarcabil.
Viitorul standard F5 al Rafale, programat pentru începutul anilor 2030, cu capacități de luptă colaborative îmbunătățite și o dronă de luptă asociată, va spori capacitățile aeronavei?
Am avut două opțiuni. Exista opțiunea de a lansa imediat un avion stealth. Cu toate acestea, având în vedere noile amenințări, trebuia să oferim o capacitate semnificativă de încărcare utilă, în special pentru noile rachete, și, prin urmare, o aeronavă mult mai mare. Acest lucru necesita un motor mai puternic, multe lucrări de dezvoltare și nu era compatibil cu calendarul de reînnoire a componentei nucleare a descurajării (racheta hipersonică ASN4G, prevăzută pentru 2035). NGF (avionul de luptă al programului SCAF) ne va permite să construim un demonstrator pentru a vedea care este compromisul pe care ar trebui să îl urmărim. Cealaltă opțiune, care a fost aleasă în cele din urmă, a fost adăugarea unei drone de luptă stealth la Rafale: capacitatea stealth maximă nu este asigurată de avionul în sine, ci de drona care îl însoțește. Am demonstrat deja, cu Neuron, că putem realiza un avion foarte furtiv, în cooperare cu 6 țări.
Cât de mare va fi această dronă ?
Probabil că va avea anvergura unui Mirage 2000. Va fi un avion destul de masiv, deoarece va trebui să transporte arme în cală. Dimensiunea va depinde de mărimea rachetelor de la bord.
O dronă de luptă în 2033?
Nu putem merge mai repede.
Nu există tentația de a o face mai repede? 2032-2033 pentru drona de luptă, asta pare o cale lungă…
Asta spun unii entuziaști ai „trebuie să”. Dar îmi pare rău, este nevoie de un pic de timp pentru a dezvolta ceva la acest nivel. Vorbim despre dezvoltarea unui avion furtiv de dimensiunea unui avion de vânătoare, cu senzori și algoritmi integrați care îi vor permite să efectueze operațiunile care îi sunt atribuite, nu doar să facă un zbor alături de un Rafale. Sincer, șapte ani pentru a atinge un standard operațional este o adevărată provocare! Nu putem merge mai repede. Nu pentru așa ceva.
Unii vor spune că alții reușesc, în Statele Unite sau în Turcia…
Cei care spun asta nu au competențe. Eu cunosc mulți dintre ei. Dacă vă uitați la americani, care sunt competenți, și lor le ia foarte mult timp. F-35 și F-22 nu au fost construite așa. Și vom vedea cât va dura până când F-47 va ieși și va deveni operațional, chiar dacă proiectul este deja avansat, se pare.
Safran propune o versiune mai puternică a M88, motorul folosit la Rafale, cunoscut sub numele de T-Rex. Este aceasta o prioritate?
Este o problemă reală. Safran are acum un program pentru a îndeplini standardul F5 cu o versiune mai puternică a M88. Este o opțiune interesantă, deoarece aeronava va fi un pic mai grea, fie și numai din cauza armelor planificate și a dorinței de a monta rezervoare integrate suplimentare (CFT, Conformal Fuel Tanks). Cu o aeronavă mai grea, are logică să avem un motor care împinge un pic mai tare. Ar fi, de asemenea, un pas tehnologic către viitorul motor NGF, care reprezintă un progres major.
Un studiu Ifri publicat în ianuarie a avertizat cu privire la un posibil dezavantaj tehnologic pentru Rafale, care nu este furtiv, este „sistematic dominat în lupta aeriană” de F-35 și ar putea fi relegat la rangul de ”auxiliar„ într-un angajament de mare intensitate…
Succesul lui Rafale i-a făcut pe unii invidioși; îmi imaginez că încearcă să se revanșeze. F-35 are un ușor avantaj pentru că a fost conceput pentru a fi furtiv, ceea ce nu este cazul cu Rafale, deoarece opțiunea furtivă nu a fost aleasă de guvernul francez din motive bugetare. Dar există mai multe limitări. În primul rând, invizibilitatea nu este de 360 de grade. În al doilea rând, este nevoie ca armele să fie adăpostite în cală, ceea ce limitează grav capacitatea de încărcare utilă. Adevărata întrebare este cum să treci de apărarea foarte densă a inamicului, cum să îi distrugi radarele și apărarea aeriană, ceea ce aviatorii numesc misiunea SEAD [Suprimarea apărării aeriene a inamicului]. Aceasta nu este doar o chestiune de aeronave, ci și de armament la bord. Am putea integra o rachetă anti-radar pe Rafale, dar nu există în Franța. În ceea ce privește afirmația conform căreia, pentru că veți cumpăra F-35, veți declasa forțele aeriene și navale franceze la rolul de auxiliare, aștept să văd dacă francezii vor fi auxiliarii țărilor europene echipate cu F-35…
Avionul american F-35 are peste 650 de comenzi în Europa. Odată cu al doilea mandat al lui Trump, a realizat Europa că trebuie să își limiteze dependența de armele americane?
Sunt ca Sfântul Toma, va trebui să aștept și să văd. Ceea ce este factual este că Danemarca, după amenințările lui Trump de a anexa Groenlanda, le-a spus americanilor: „Veți invada Groenlanda, așa că vă cumpăr mai multe F-35”. Asta este o afacere uriașă! A doua observație este că Belgia, care găzduiește sediul Comisiei Europene, a anunțat, în plin război comercial cu Statele Unite, că va cumpăra F-35… Observ că și țările care dezvoltă Typhoon (Eurofighter) comandă F-35: Regatul Unit, Italia și Germania.
Spania lipsește…
Să așteptăm și să vedem.
Este deprimant…
Este real. Nu cred că europenii cumpără F-35 pentru că, așa cum spun oamenii foarte inteligenți de la Bruxelles, gama europeană de avioane de luptă este fragmentată, cu Rafale, Eurofighter și Gripen. Europenii cumpără american pentru că există o preferință americană în Europa. Când spun acest lucru, toată lumea zâmbește, dar aceasta este realitatea. Partenerii noștri majori sunt în altă parte: centura care merge din Egipt până în Indonezia, trecând prin Orientul Mijlociu și India. Datorită lor existăm, în afară de Franța, desigur.
Au existat trei comenzi pentru Rafale din partea țărilor europene (Grecia, Croația, Serbia).
Da, și acesta este un adevărat succes pentru noi. Grecia este un client tradițional, care a cumpărat întotdeauna de la Franța, alături de Statele Unite. Celelalte două țări făceau parte din fostul bloc estic, cu MiG-uri și Suhoi. Au trecut la noi, iar acesta este un lucru foarte bun. De asemenea, croații ne spun că sunt foarte mulțumiți de avioanele lor.
Mai există potențial de comenzi pentru Rafale?
Cred că există încă două sau trei țări care ar putea intra în club. Și este sigur că cei care sunt deja în club ar putea avea nevoie de mai multe aeronave. Dar, în prezent, prioritatea clienților este să își refacă stocurile de armament (rachete, muniție).
Emmanuel Macron a făcut aluzie la o nouă comandă franceză de Rafale, posibil în jur de treizeci de aeronave. Când va fi semnat contractul?
Avem mult de lucru pentru a livra Rafale comandate pentru export, dar urmărim cu mare atenție această comandă franceză, deoarece este vorba despre forțele noastre armate. Însă întrebarea pe care și-o pune întreaga industrie de apărare este dacă Franța are resursele necesare pentru a plasa comenzi în acest moment și dacă Bercy [sediul ministerului de finanțe – Nota Traducatorului] este pregătită să lase Brienne [biroul ministrului armatelor – Nota Traducatorului] să plaseze noi comenzi. Președintele Republicii și ministrul forțelor armate doresc să accelereze creșterile bugetare, dar impresia mea este că majorarea de 3 miliarde de euro prevăzută în Legea planificării militare (LPM) este deja dificil de respectat. Datoria este un adevărat handicap.
Sunteți convins de planurile Comisiei de susținere a industriei de apărare, cum ar fi regulamentul EDIP sau instrumentul SAFE (împrumut comun de 150 de miliarde de euro)?
Dacă mă uit la instrumente precum SAFE, acestea sunt instrumente financiare pentru a împrumuta la o rată mai bună, pentru a nu plăti TVA și așa mai departe. La urma urmei, de ce nu? Dar acestea nu sunt instrumente care pot fi utilizate pentru a construi un F-35, un F-47 sau un Rafale. Dacă Bruxelles-ul, în loc să producă standarde, ar pune în aplicare un sprijin real, astfel încât statele să poată cumpăra echipamente europene, aceasta ar putea fi dovada că Europa poate fi cu adevărat utilă.
Ce ar putea face Europa care să fie mai inteligent?
În loc să creeze sisteme de cooperare ultra-complexe care implică un număr de țări și producători, cu drepturi de proprietate de neînțeles, Europa ar putea ajuta statele membre să finanțeze echipamentele de care au nevoie armatele lor. Are Franța nevoie de Rafale ? Europa ar putea să o ajute să finanțeze acest efort, care ar permite, de asemenea, trimiterea de avioane pe flancul estic pentru a da siguranță țărilor din regiune. Sunt în favoarea unei Europe pragmatice care se bazează pe ceea ce există deja și contribuie la consolidarea capacităților militare ale statelor individuale. Dar dacă vrem să construim o apărare europeană la 27 de ani, dezvoltând echipamente care vor fi operaționale peste 15 ani, aceasta este o utopie totală.
Rata de producție a Rafale a crescut de la una la două aeronave pe lună începând din 2020 și urmează să crească la 4 sau chiar 5 în următorii ani. Poate lanțul de furnizori să țină pasul?
Este o provocare zilnică, în special pentru producătorii de aerostructuri [piese pentru fuselaj și aripi]. Este dificil să creștem producția, deoarece furnizorii au fost afectați puternic de criza Covid, iar rata de producție a Rafale crește în același timp cu rata de producție a Airbus.
Cum gestionați aceste dificultăți?
Există câteva piese pe care le refacem intern. Uneori ne internallizăm, apoi ne reexternalizăm către subcontractanți pe care îi cunoaștem bine și care sunt pregătiți să facă munca, cum ar fi Potez. De asemenea, trimitem meseriași, tehnicieni și ingineri la sediile furnizorilor aflați în dificultate, pentru a-i ajuta să depășească criza. Pentru noi, acesta este mai degrabă un factor destabilizator decât unul stabilizator, dar necesitatea dictează.
Programul SCAF (Système de combat aérien du futur), care prevede dezvoltarea unui nou avion de luptă franco-germano-spaniol (NGF, pentru New Generation Fighter), pare să stârnească din ce în ce mai puțin interes din partea guvernelor și a industriei. Ar putea exploda în zbor?
Cred că guvernele își dau seama de ceea ce li s-a explicat la un moment dat. Unele dintre ele spuneau: „Nu este nicio problemă, doar Dassault ne deranjează, totul se va rezolva”. Realitatea este că nu avem organizarea optimă pentru un demonstrator ambițios. Suntem trei în jurul mesei [Dassault, Airbus Germania, Airbus Spania] și avem aceleași drepturi. Este o egalitate totală, este o federație grozavă, dar nu acesta este modul de a crea un program eficient. Când Statele Unite au lansat F-47, nu au spus: „Jumătate pentru Lockheed, jumătate pentru Boeing”. Au spus: „Este Boeing, iar voi sunteți pe cont propriu. Și există un singur factor de decizie: Departamentul american al Apărării.
Ce ar trebui făcut?
Ceea ce cerem este să fim adevăratul manager de proiect. În industria construcțiilor, un antreprenor principal are posibilitatea de a alege subcontractanții. Noi nu: cu principiul „randamentului echitabil”, fiecare stat dorește partea cea mai nobilă a muncii și un volum de muncă egal, la milimetru, cu cel al celorlalți. Când spun acest lucru, toată lumea este de acord, dar nu tragem nicio concluzie.
Dacă rămânem la obiectivul inițial de a lansa faza de producție anul viitor (faza 2), aeronava ar putea zbura în 2029-2030. Am finalizat deja designul, am testat forma în tunelul aerodinamic, acum trebuie să fabricăm aeronava. Este fezabil înainte de 2030 deoarece, pentru motor, adaptăm un M88. Majoritatea pieselor sunt piese Rafale, pentru că Eurofighter nu vrea să ne dea aceste piese, de teamă că le vom copia. Este cunoscut faptul că Dassault are nevoie de tehnologiile Eurofighter pentru a face avioane (râde)!
/b>Când ar putea intra în serviciu NGF, având în vedere ritmul actual de dezvoltare?
Dacă doriți răspunsul unui Éric Trappier optimist, aș spune 2045.
Și un Éric Trappier realist?
Tot 2045…
Chiar nu putem merge mai repede?
Aud niște oameni foarte incompetenți spunând că trebuie să o facem până în 2035. Asta mi se pare imposibil. Pentru a face un avion să zboare, ai nevoie de un motor. Dacă acești oameni vin cu un motor ne-american capabil să propulseze un avion de 33 sau 34 de tone înainte de 2030, atunci putem încerca. Pe de altă parte, pentru a finaliza un astfel de program, ai nevoie de mulți bani. Am văzut cu Rafale că bugetele pot fi reduse sau amânate. Au fost 20 de ani între zborul demonstratorului Rafale A și intrarea în serviciu a avionului.
Există un plan B pentru SCAF?
Nu, nu există un plan B pe termen lung. Există un plan B pentru 2035, cu Rafale F5 și drona sa de luptă furtivă, care va face posibilă așteptarea viitorului avion de luptă. Dar nu putem aștepta la nesfârșit: după Rafale F5 și UCAV, va trebui să continuăm cu un NGF.
Vă pronunțați pentru dezvoltarea unui avion spațial. De ce acest proiect?
Este clar în acest moment că câmpul de luptă se mută în spațiu. Anumite puteri ar putea militariza spațiul cu capacități atât defensive, cât și ofensive. Prin urmare, propun să dezvoltăm un avion, care ar fi de fapt mai degrabă o navetă spațială, care ar putea merge în spațiu, ar putea efectua o serie de misiuni și s-ar putea întoarce.
Care sunt mai exact misiunile?
Depinde de oamenii din domeniul operațional să ne spună de ce au nevoie. Ceea ce pot spune este că acest avion ar fi capabil să acționeze în spațiu, nu doar să observe.
Pentru a lansa un avion spațial, ai nevoie de o rachetă…
Categoric. Acest proiect nu ar concura cu lansatoarele sau sateliții: ar fi un atu suplimentar. Avem expertiză, în special în aerodinamică și controlul zborului. Am o mică echipă care a lucrat pe aceste subiecte, dar nu avem ambiția de a face totul singuri. Americanii sunt în acest segment, la fel și chinezii. ESA este interesată. Depinde de Franța și de Europa să spună dacă vor să se implice.
Aud niște oameni foarte incompetenți spunând că trebuie să o facem până în 2035. Asta mi se pare imposibil. Pentru a face un avion să zboare, ai nevoie de un motor. Dacă acești oameni vin cu un motor ne-american capabil să propulseze un avion de 33 sau 34 de tone înainte de 2030, atunci putem încerca. Pe de altă parte, pentru a finaliza un astfel de program, ai nevoie de mulți bani. Am văzut cu Rafale că bugetele pot fi reduse sau amânate. Au fost 20 de ani între zborul demonstratorului Rafale A și intrarea în serviciu a avionului.
Există un plan B pentru SCAF?
Nu, nu există un plan B pe termen lung. Există un plan B pentru 2035, cu Rafale F5 și drona sa de luptă furtivă, care va face posibilă așteptarea viitorului avion de luptă. Dar nu putem aștepta la nesfârșit: după Rafale F5 și UCAV, va trebui să continuăm cu un NGF.
Vă pronunțați pentru dezvoltarea unui avion spațial. De ce acest proiect?
Este clar în acest moment că câmpul de luptă se mută în spațiu. Anumite puteri ar putea militariza spațiul cu capacități atât defensive, cât și ofensive. Prin urmare, propun să dezvoltăm un avion, care ar fi de fapt mai degrabă o navetă spațială, care ar putea merge în spațiu, ar putea efectua o serie de misiuni și s-ar putea întoarce.
Care sunt mai exact misiunile?
Depinde de oamenii din domeniul operațional să ne spună de ce au nevoie. Ceea ce pot spune este că acest avion ar fi capabil să acționeze în spațiu, nu doar să observe.
Pentru a lansa un avion spațial, ai nevoie de o rachetă…
Categoric. Acest proiect nu ar concura cu lansatoarele sau sateliții: ar fi un atu suplimentar. Avem expertiză, în special în aerodinamică și controlul zborului. Am o mică echipă care a lucrat pe aceste subiecte, dar nu avem ambiția de a face totul singuri. Americanii sunt în acest segment, la fel și chinezii. ESA este interesată. Depinde de Franța și de Europa să spună dacă vor să se implice.
„Curtea de Conturi a anunțat recent că a descoperit un risc de evaziune fiscală împotriva căruia ANAF n-a luat aproape nicio măsură”
„În Sectorul 2 din București, într-un singur apartament dintr-un imobil de pe strada Arhitect Grigore Ionescu funcționau 2.736 de firme, cu un sold total al datoriilor de 124.773.065 lei (la 31.12.2023). La aceeași adresă, însă la un alt apartament, se regăsesc, de asemenea, un număr impresionant de peste 200 de firme”
@marius Dar nu cumva raspunderea este si la Registrul comertului unde se petrec fel de fel de lucruri stranii? Acum cativa ani nu mai era permis ca la aceeasi adresa de domiciliu fiscal sa existe mai multe firme. Intre timp legislatia a fost modificata iarasi de oameni „de bine”. Asta nu scuza inactiunea Antifraudei si a fiscului in general.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/seful-jandarmeriei-braila-isi-cumparase-un-avion-desi-era-certat-de-sotie-ca-are-datorii-stenograme-3283029
Avion dragi prieteni… avion. Daaa…sigur, o sa apara tot felul de specimene din presa, a pai ce a facut… hai ca-i avion mic… hai ca nu este chiar un 747… hai no…
Ce a facut? Pai cam asta:
s-ar fi ocupat cu recrutarea/plasarea forţei de muncă din Nepal, Sri Lanka şi alte state din Asia;
ar fi desfăşurat activităţi comerciale cu profil de alimentaţie publică, în special vânzarea produselor specifice de tip fast-food;
ar fi executat contracte de lucrări/prestări servicii cu diverşi clienţi/parteneri comerciali; ar fi achiziţionat un avion de mici dimensiuni pe care intenţiona să îl folosească în deplasările/călătoriile de afaceri, intenţionând să dezvolte şi o afacere în acest sens;
ar fi efectuat demersuri pentru contractarea unor credite bancare în vederea construirii şi vânzării de imobile;
ar fi efectuat demersuri pentru achiziţia unui mijloc de transport naval printr-o finanţare obţinută în cadrul Programului operaţional de pescuit.
În perioada 2021-2024, profitul net însumat pe cele două societăţi comerciale ar fi fost în sumă de 569.680 lei, spun procurorii.
Eu personal nu am nimic cu business-ul omului, e clar ca sa pricpe, face ceva bine in materie de anteprenoriat cel putin pe cifre.
Problema pentru mine este, cand mai era sef al jandarmeriei? Si mai ales cum se faceau controalele la firmele sale. Acolo e buba mai baieti.
Repet, o sa postez astea pana ne sare musarul la toti, cum sa ai tupeul sa vorbesti de taxare?
În caz că vă întrebați de ce tot crește numărul de colorați prin orașe, în loc să fie încurajați și stimulati cei din mediul rural să ocupe aceste locuri de muncă. Mai ușor le dai ajutoare sociale din banii fraierilor, apoi pretinzi taxe de solidaritate.
Periordic ni se intampla, ciclicitatea pesedismului in Romania. Adica, treaba merge cat de cat, nu au loc nici un fel de reduceri de taxe si impozite sau in genere de biruri astfel incat sa ne faca dracului viata un pic mai suportabila, ci se baga bani in bujetari. Am sustinut repetat si nu imi poate nimeni schimba opinia ca bani nu s-au bagat la buget unde trebuie ci s-au bagat „unde trebuie” pe filiera de partid. Adica, de fiecare data cand am avut parte de un grad de bunastare, beneficiarii au fost tot timpul functionarimea aia aberanta, aia care isi justifica existenta prin sine insasi. Asadar, din ciclul asta de bunastare, noi aia de finantam aberatia asta am fost tot timpul exclusi. Repet, banii nu s-au dus la bugetarii care trebuie si unde trebuie, plecarile din sistem ne-au spus exact unde-i buba.
Lucrul asta se vede de pe Marte deja, oamenii realmente nu mai suporta nesimtirea asta si au gasit metode fiecare dupa intelgerea sa, sa lupte cu „sistemul”, ca asta-i realul sistem, o armata de taietori de frunze la caini, angajati politic si nimic mai mult. Trebuie sa vezi doar 3 episoade din statul la stat si iti vine sa iei parul de la fasole si sa-i cauti. Pentru o discutie desigur.
In acest haos creat de pesede, asa cum o face intodeauna cu pomeni electorale care merg in pensii si salarii la stat, fix pentru a-si asigura baza de votanti, apar voci, tot mai frecvente, care incerca sa ne conviga oarecum de faptul ca acest hidios clientelism politic si apucaturi feudale este cumva o exceptie, sunt doar cativa dar bujetarimea in proportie aproape unanima moare de grija bunei functionari a tarii. Domnul Striblea ne cearta de o saptamana daca zicem ca da mai, 30% din bugetari ar trebui sa zboare maine, iar camuflarea asta tactica a unor companii de stat in „privati” cand tot de la bugetul de stat se infructa… constituie eventual un cap de acuzare pentru subminarea economie nationale.
Pe fapte insa.. intre „opinii” divergente suntem fix aici: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/stenograme-doar-3-dintre-cei-17-angajati-de-la-isctr-timisoara-nu-au-luat-bani-un-inspector-a-luat-mita-de-43-de-ori.html
Ba, sunteti dusi cu capul? Cum sa furi in hlul asta? Statistic, 83% din personal lua spaga. Cum este cu statistica acum dragi domni, care explicati cum sigur majoritatea isi fac treaba, bine de tot inca…
Focus pe ceea ce piti controla. Ai familie, ai de pus pâine pe masa. Nu ar fi cusur ca tocmai acum sa faci infarct sau AVC.
A spus parca Mihais mai sus sau la alt thread. Ne conformam atât timp cât e pace…când apar masele și e scandal e de bagat altceva 110%.
Sistemul ar trebui sa fie all în pe sprijinirea Ucrainei…altfel dacă aia pica și vin rusii prin bătătură o sa fie vizați de furia maselor care vor fi chemate „carne de tun”.
Dar cum motto-ul la romani e „mie nu mi se poate intampla”, ei fac în continuare ce știu mai bine.
E doar un pamflet și a se trata ca atare.
Asa au facut intodeuna. Si eternele sindicate de stat, adica statul blocheaza tot statul ca statul sa dea mai multi bani pe salarii(!)intr-un sector. Si e vorba doar de salarii desigur, nu se pune problema unor proteste pentru depolitizare, pentru competenta pentru-pentru… nu, singura problema este chej-ul. Atat.
Daca poti sa intelegi ideea de sindicat in sectorul privat unde patornatul si angajatul au interese de regula divergente chiar daca sunt in acelasi angrenaj, la stat, de cand ma stiu pe lume chestia asta cu sindicatele mi s-a parut fascinanta, aproape la fel de fascinant cu sindicalistii ajung pe liste la psd aproape negresit.
Sincer teniente – avem de ales intre 2 morti: broasca fiarta lent (servita a la carte de PSD si sistemul prosovietic instaurat incepand cu 22.12.1989 – SPUSELE PROCURORULUI care s-a ocupat de dosarul Revolutiei – azi la TV) sau broasca fiarta rapid (servita de Simionn, CG si suveranisti)
Sincer daca ajung sa dau 57% din ce muncesc la stat – iti spun drept ca in 3 ani votez AUR la locale si parlamentare – SA IASA BAL NO MATTER WHAT!
Deja am planul B facut – pana atunci termin FACULTA pe care am inceput-o anul trecut si bag meditatii ca MIGU – nefiscalizate asa ca ma doare la basca ce se intampla in economie si ma voi angaja si profesor pe cati 3 lei vor fi…dar vor fi luati de la fraieri care muncesc si inca viseaza dupa ce dau 57% din munca lor la niste praduitori.
Fiecare va fi pentru el. Voi militarii stiti sa va descurcati in ape tulburi..noi asttialalti ramasi de izbeliste trebuie sa ne descurcam cumva.
Da Reis ai dreptate. Ne agitam, ne suparam, platim cote aberante de impozitare deja… si… maria „foctionarul” isi vede de treaba:
informația a fost publicată de deputatul Octavian Oprea(PNL):
„În România de azi, sunt angajați în sistemul public și în companiile de stat care figurează oficial cu 30, 40, chiar și 49 de ore muncite într-o singură zi.
Nu e o glumă. Este realitatea unui stat obez, care a închis ochii prea mult timp la cumuluri de contracte, la muncă „pe hârtie” și la tăcerea care face rău celor care chiar muncesc.
Astăzi, am depus o inițiativă legislativă alături de colegii liberali, care limitează durata totală a muncii în sectorul public la maximum 12 ore pe zi, indiferent de numărul contractelor de muncă cumulate!
E o măsură simplă, dar esențială pentru cei care muncesc cinstit într-un singur loc și plătesc pentru alții care doar încasează; pentru firmele care susțin statul prin taxe, dar nu au acces la aceleași privilegii; pentru încrederea pe care statul trebuie să o reconstruiască;
Dacă vrem instituții eficiente, trebuie să începem prin a spune adevărul și prin a stopa risipa bugetară”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.
Codul Muncii stabilește o limită de 48 de ore/săptămână
Cum sa ai tupeul sa vorbesti de taxe cand… https://www.antena3.ro/politica/salarii-uriase-ale-sefilor-companiilor-din-subordinea-primariei-iasi-directorii-castiga-de-6-ori-mai-mult-decat-cei-din-mediul-privat-748999.html
„Șefii companiilor aflate în subordinea Primăriei Iași au încasat prime consistente pentru anul 2024, echivalente cu 12 salarii nete. Fiecare a primit dintr-o singură tranșă sume cuprinse între 40.000 și 45.000 de euro, peste salariile lor lunare, care ajung la 3.500 – 4.000 de euro net, scrie Reporter IS.
Aproximativ 95% din cifra de afaceri a acestor companii provine din contracte oferite direct de Primăria Iași. În același timp, Salubris – firma de salubritate a orașului – deține monopolul local și practică unele dintre cele mai mari tarife din țară.
Primarul Mihai Chirica este acuzat că a creat, în jurul administrației locale, o adevărată „aristocrație” bugetară, formată din directori cu salarii foarte mari, dar fără rezultate clare.
Practic, acești directori ajung să-și permită, anual, achiziții imobiliare de în valoare de 200.000 de euro, din bugetul local. ”
Si noi avem bonus anual, ca sa functionam si noi pe piata, ii zice „prima de vacanta”, in valoare de 2000 ron, asta este doar ca sa vedem diferenta intre stat si privat. Da exista companii, unde ai bonus un salar si atat dar, 12 salarii, nu am auzit in viata mea.
3500/4000 de euro in mana la un papagal de la primarie, si asa zisele „companii de stat”… si sa mai ai tupeul sa vorbesti de mariri de taxe?
unii spun ca flapsurile trebuiau sa fie minim la 5 (grade) si nu erau. Cum nu ma pricep ma abtin sa imi dau cu pararea. Cert e ca Dreamliner are un istoric foarte bun, in timp ce Air India nu are o reputatie grozava.
Nu sunt expert in aviatie dar inteleg principiile de baza pentru ca la un moment dat am vrut sa-mi iau licenta de zbor ca sa scap de teama de avion. In plus, sunt „expert” al seriei „Dezastre in aer” si au mai fost cazuri de prabusiri din cauza inutilizarii / utilizarii necorespunzatoare a flapsurilor.
Un exemplu: https://en.wikipedia.org/wiki/British_European_Airways_Flight_548
Din ce am vazut, motoarele par sa fie in regula, nu este fum vizibil. In schimb, in loc sa urce, avionul pierde altitudine iar spre final botul se ridica mult, pare ca pilotii trag de mansa ca sa urce.
Ideea este ca, daca la decolare nu ai flapsurile si voletii de bord de atac scoase corect, poti sa aplici putere maxima in motoare ca de ridicat nu te mai ridici oricat ai trage de mansa pentru simplul fapt ca, in lipsa lor, aripile nu asigura suficienta portanta. Ridicand botul mai mult decat trebuie, creste excesiv unchiul de incidenta => pierdere portanta => angajare => catastrofa avand in vedere altitudinea extrem de redusa la care s-a petrecut accidentul.
Cam asa vad eu lucrurile… Dar de luat cu sare ca licenta de zbor nu mi-am luat-o… 🙂
Uite inca un video din alta sursa si se vede praf cand se ridica de la sol. Sunt speculatii ca avionul nu era echilibrat bine, ca ar fi depasit tarmacul si rotile au ridicat praf/pamant care a fost aspirat de motoare.
E ciudat ca pilotii nu escamoteaza rotile, asta probabil indica ca se luptau deja cu alte probleme, si de aici speculatia cu prafull/pamantul intrat in motoare. Cutiile negre ar trebui sa dea indicii solide a ce s-a intamplat
Vor fi multe speculatii pana recupereaza si citesc cutiile negre.
Ca sa speculam in continuare, pentru exercitiul neuronului, daca a depasit pista poate insemna ca desi avea viteza prescrisa de decolare, dupa ce i-au ridicat nasul, nu se desprindea de sol. Posibil ca atunci sa fi aplicat forta maxima in motoare ca sa se ridice. Motoarele alea sunt facute sa aspire multe, nu se strica de la niste praf.
Din ce am mai vazut, si profundorul (aripile mici din coada, daca nu gresesc) are niste setari specifice pentru decolare.
Ideea e ca avionul se configureaza inainte de decolare in functie de mai multi parametri. Daca au ratat ceva, cum ar fi deschiderea flapsurilor, e greseala de pilotaj.
Marturisesc ca asta cu flapsurile la decolare ma obsedeaza, mereu ma uit sa vad daca le-au scos inainte de decolare. De obicei asta se intampla dupa ce se pornesc motoarele.
Mare pacat de toti oamenii aia… 🙁
Scandal masiv în Ungaria 🇭🇺
Georg Spöttle, „cel mai bun expert” al lui Orban, care influențează opinia publică de ani de zile, s-a dovedit a fi un agent străin (rus), iar intermediarul său este colonelul Oleg Smirnov (GRU)
Regimul Orban nu a comentat până acum
Ziua buna, frunzarind internetul am aflat ca Romania a produs ptr Germania de est in anii 80 mai bine de 600 de TAB 77(la ei fiind denumite SPW70) si in total cica s-ar fi produs peste 1300 de TAB 77.Intrebarea e cum noi am ramas in dotare cu sub 200 de TAB 77 si am pastrat mai multe TAB 71(un model mai vechi)?
Massive scandal in Hungary
Georg Spöttle, Orban’s „best pundit” who has been influencing public opinion for years now, turned out to be a foreign agent (ruzzia), and his handler is colonel Oleg Smirnov (GRU)
Ma bucur pentru oamenii de acolo , au un job bine platit , locuri de munca si tot ce vine odata cu deschiderea santierului. Nu este usor sa construesti nave si locul avea o traditie deja. Spor la treaba si hai odata cu prima curveta romanesca 🙂
On June 11, 2025, Türkiye’s Turkish Aerospace Industries (TAI) secured the largest defense export agreement in the Republic’s history, as Indonesia signed a $10 billion contract for 48 KAAN fifth-generation multirole fighter jets.
Summary of the attack
Military assassinations:
– IRGC Chief-of-Staff Hossein Salami
– IRGC General Gholamali Rashid
Nuclear scientists:
– Dr. Fereydoun Abbasi
– Dr. Mohammad Mehdi Tehranchi
– Dr. Abdolhamid Minouchehr
Attacks in Tehran:
– Qeitarieh, Tehran
– Niavaran, Tehran
– West Tehran and Chitgar
– East Tehran
– Mehrabad, Tehran
– Mahalati, Tehran
– Shahid Chamran, Tehran
– Tower in Kamranieh, Tehran
– Saadat Abad, Tehran
– Anderzgoo, Tehran
– Orchid Complex in Sattarkhan, Tehran
– Shahid Daghayeghi Settlement in Tehran
– Farahzadi, Tehran
– Armed Forces General Staff Headquarters, Tehran
– Ali Shamkhani’s residence
Shahrara, Tehran
– Sadat Abad Square Teachers’ Complex, Tehran Border
Other cities and locations:
– Natanz nuclear site
– Parchin nuclear facilities
– Military bases in Tehran and Qom Province
– Khorammabad
– Hamedan
– Parchin
– Qasr Shirin
– Tabriz
– Piranshahr
– Kermanshah
– Ilam
– Arak heavy water facility
Asemănări cumva?
,,unitățile de comando Mossad au desfășurat anterior arme ghidate de mare precizie în zone deschise din apropierea bateriilor de rachete sol-aer ale Iranului. Când a început campania aeriană, aceste arme au fost activate de la distanță și și-au lovit țintele simultan, cu o precizie excepțională.
Într-o a doua etapă, sisteme avansate de atac au fost lansate din vehicule ascunse introduse ilegal în Iran, dezactivând site-urile de apărare aeriană și deschizând calea pentru ca avioanele de luptă israeliene să poată opera liber.
Într-o a treia etapă, o bază de drone a fost creată în apropiere de Teheran de agenți Mossad înainte de operațiune. Drone încărcate cu explozibil au fost lansate peste noapte către lansatoarele de rachete sol-sol de la baza Asfajaabad, unul dintre cele mai amenințătoare situri pentru Israel.” https://www.g4media.ro/cum-a-fost-planificata-operatiunea-rising-lion-mossad-a-reusit-sa-amplaseze-o-baza-de-drone-kamikaze-langa-teheran-sisteme-avansate-de-atac-au-fost-lansate-din-vehicule-introduse.html
Chiar nu contează cine a fost primul, Ucraina ori Israel, ambele operațiuni au fost concepute cu mult timp înainte, iar pentru asta merită toată admirația!
II dau cu Alah, dar din pasajul asta se cam ghicesc tintele
” În atacurile inamicului, mai mulți comandanți și oameni de știință au fost martirizați”
„Presa de stat iraniană a relatat, de asemenea, că șeful Gărzilor Revoluționare, Hossein Salami, a fost ucis într-un atac.”
Sa speram ca au curatat toate siturile nucleare.
La cat de neasteptat a fos atacul cred ca motivul a fost programul nuclear iranian,.mai bine zis cred ca era extrem de aproape de a avea ceva viabil, atat ca arma in sine cat si ca vectori.
Neasteptat pt cine?Ca se vb de un atac iminent iar americanii evacuau familii din ambasade.
In conditiile astea sa mearga oamenii cheie acasa imi pare nitel eronat din partea iraniana.
Amu,sa vedem ce vor face persii.De lansat Shahed nu e vreo afacere,daca nu sunt lansati in numar urias,vreo 4-5000 la un atac.Si nu cred ca au atatea,plus capacitate de lansare.
Chestiunea e cu cantec.Daca ataca Israelul,vesticii ii apara pe evrei cu aviatia,cum s-a mai facut.Daca ii ataca pe americani,ca parte combatanta,iar nu e bine de ei,o pot incasa mai rau.
Deci,indicat e sa se limiteze la atacat israeliti.Problema e cum,intrucat hezbollah e pa si pusi.Rachetele s-a vazut ca nu fac mare isprava,nu in numerele pe care se estimeaza ca le au iranienii.
Sa se apuce sa asasineze evrei in lumea larga nu rezolva problema,ba mai atrage antipatia universala.
Mai este si slabiciunea interna,intrucat potentialul de rascoala e imens in orasele iraniene.
In schema mai mare, axa Beijing-Moskva-Teheran nu e ceva oficial,sunt doar acorduri bilaterale,e drept cel cu China avand vreo 400 de miliarde investitii promise de chinezi.
In alta schema,miscarile ciumpalacilor palestinieni au sperat decenii la rand sa provoace Israelul pt a declansa o riposta criminala,ceea ce ar fi dus la coalizarea tarilor arabe si atragerea directa a Iranului in razboi.Lucru care a functionat pana la riposta criminala,in rest nu e nimeni implicat in razboi.
Iranienii se pot vedea siliti sa incerce o idee asemanatoare,sa provoace o confruntare pt a sili China sa le vina in ajutor.Rusia se vede ca e vai de ea,sunt pt noua axa ce era Italia pt axa din anii 40.
Doar ca asta poate fi o sabie cu 2 taisuri,chinezii nu-s obligati sa faca vreo figura.Ar putea incerca insa sa isi puna industria in ajutorul persilor.50-100000 de Shahed nu ar costa decat maxim 5 miliarde si ar putea fi fabricate lejer de ceanizi.
Persii aprovizioneaza China cam cu 15% din petrol,chit ca o fac prin interpusi.
O ipotetica revolutie in Iran si intrarea vestului in forta in zona ar fi pt chinezi o mare amenintare,intrucat energia din OM ar fi canci in criza,iar ce capata din Stanuri ar fi periclitat.Deci pt ei actuala stare de lucruri in Iran trebuie mentinuta,intrucat regimul nu are alti aliati.Un nou regim iranian are optiunea vestica,poate suge si de la unii si de la altii.Ca sa nu mai vorbim ca ce cumpara din Iran cumpara cu 10-15 dolari pe baril mai jos de pretul pietei.Numai din economia asta se aduna miliarde pt drone cat sa acopere cerul.
Deci,ar fi ciudat sa iasa din asta mare razbel,exceptand o situatie in care sa inceapa si chinezii o figura.
Cel mai rational lucru pt ambii parteneri ar fi o infuzie masiva de arme chinezesti cu eticheta Made in Iran,urmate de un atac de saturatie,cand numarul acestor drone si rachete ar fi suficient.
Pt vestici cel mai util lucru ar fi o revolta in Iran ce sa urmeze discreditarii regimului,cu nuanta ca o aparenta slabiciune ar fi un argument in favoarea regimului pt a santaja China.
The U.S. Army has signed off on the advancement of two industry teams into a technology development phase to build prototypes of a Bradley Infantry Fighting Vehicle replacement.
American Rheinmetall Vehicles and General Dynamics Land Systems have passed through the critical design review stage of a competition to build the XM30 Mechanized Infantry Combat Vehicles and have the green light to start bending metal, several individuals within industry and the service have confirmed to Defense News.
Între timp clovnul Hegheduș refuză să răspundă la on întrebare simplă https://x.com/ralakbar/status/1933226330159800816
,,If russia invades NATO allies, are you going to recommend to the President that we fulfill our Article 5 obligations?”
Răspunsul e în video🤮
Dacă se poate, aș vrea un mic update de la tovarășii care povesteau despre AA eșalonată, F-35 care îs degeaba și toate alea. Nu de alta, dar încep să cred că atât în Siria cât și în Iran – ăia scot din priză radarele și sistemele AA la comanda celor de la Lockheed Martin. Doar se știe că aceste avioane îs degeaba și nu au nicioșansă în condiții de luptă reale.
Am banuit ca incepe razboiul,cand au anuntat suplimentarea de aeronave la baza pe insula Diego Garcia din Oceanul Indian. Am vazut declaratie Ayatolahului,care facea spume la gura.. Cand au spus ca lotul de APKV rachete destinate Ucrainei a fost distribuit de urgenta „fortelor americane din Orient”, am fost sigur ! Nicaieri nu avea SUA in orient o urgenta asa de mare de sisteme impotriva dronelor. Cu Huthi au facut pace, razboiul cu ei a fost gandit sa mai elimine un pericol pentru Israel, nu ca i durea tare traficul prin Marea Rosie. Sa vedem ce urmeaza ! Poate asa iranienii nu mai trimit drone si rachete rusilor si poate mai respira si ucrainienii…
Daca ar cadea regimul de la Teheran, ar fi ceva extraordinar pentru tarile din Europa si alte continente. S ar relua afacerile,investitile si exporturile de materii prime, unele pe carele au rusii si chinezii . Se v a exporta mult petrol, ce o sa duca la un pret scazut a barilului si il ataca puternic la buzunar pe Putin. Se termina cu Gaza, ca se duce sprijinul iranian si o sa fie pace. Atunci SUA se focalizeaza pe China si Europa, nu singura pe Ucraina/Rusia.Iranul o sursa buna de uraniu pentru toate proiectele energetice nucleare din UE.. Am putea sa exportam multe chestii in Iran, noi romanii..
Fii sigur ca bibisor se consulta întâi cu Putin, după care ii trage preșul lui Trump. Nu ar fi prima data.
ps: bibisorii sa bombardeze pe cine vor dar .. pe banii lor si sa asume vreun noul val de refugiați. Sa ii ducă in Gaza, pentru ca daca apar valuri de refugiați iranieni in Europa, ia ghici ce vor latră propagandiștii lui bibi si putler?
1. O lovitura buna impotriva amenintarii unor noi posesori extremisti de arme nucleare. Daca SUA sau S.Koreea ar fi procedat asa, acum cativa ani, cu N. Koreea, ar fi fost mai multa liniste Dar Gagauta, habarnist in diplomatie(si altele), s-a dus sa dea mana cu dolofanul atomic care acum se da mare si omoara si europeni !
2. Partea proasta e ca a mai aparut un focar de razboi de bandajat pt SUA si.. n-are cine. Iar Putin o sa zburde !
Mai baieti lamuriti-ma si pe mine cu o treaba am tot citit prin diverse surse printre care si monitorulapararii.ro ca RO a achizitionat sau achizitioneza drone mari MQ 9 SeaGuardian e pe bune sau e o greseala pe undeva si se confunda cu V Bat-urile semnate recent?
De la Cincu. Ce imagine interesanta cu un rege al unei tari democratice alaturi de trupe, cu o uniforma militara simpla, mai sa zici ca-i soldat. Il da de gol gradul rar intalinit in armatele lumii de „capitan-general”, adica un general cu 5 stele, respectiv maresal la noi.
Cei de la Griffon Maritime au dezvoltat un nou tip de catamaran https://griffonmarinesolutions.com/vessel-design/commando-insertion-craft/
The twin catamaran hulls deliver exceptional directional stability and high-speed manoeuvrability, while the forward-mounted air cushion module enhances trim and enables soft landings on unprepared or unstable shores.
Apărarea iraniană AA a fost complect lipsă.
Ceva șoptește 😀 că Israel a folosit sisteme moderne și masive de lupta electronică.
Sistemele ruse livrate cu ani în urmă și care au fost atacate la ultimul atac israelian, de data asta au fost făcute harcea parcea. Ce mai era rămas activ.
Oricum, o să continue să le deie in cap ayatollahilor care cred că dacă te rogi 5 ori pe zi, interzici femeilor sa poarte părul din cap la liber , Allah te salvează.
A văzut asta deja șeful de stat major , consilierul politic al marelui preot bărbos și vreo 5 experți în chestii nucleare.
Acum pazdaran înjură și se roagă să nu ajungă praf încercând să scoată pe rampe rachete balistice.
Licitatie extrem de interesanta pe 24 iun la Artmark.
Pornind de la niste piese cu cantec. Sincer putin cam dubioase pt mine, daca provenienta nu e legala 100 la 100, direct politia scrie, o sica dacica, monede medievale muntenesti, moldoveesti si transilvanene, inclusiv aur, piese de patrimoniu.
Ceva monede romane Traian, legate de razboialele dacice, apoi cam toata gama monetara romaneasca de circulatie in aur inclusiv un pol din 1870, plus seria incoronarii din 1922 si probe monetare.
Si piesele militare, decoratii…Ceva deosebit licitatia asta.
Sincer, pe mine ma sperie perspectiva unui nou război mondial. Ma gândesc nu doar la treaba neterminata a muscalilor din Ucraina sau ce a început în Iran, ci la deadline-ul lui Xi privind Taiwan pana în 2027.
Deci mai este 2026 poate și apoi kaput…
La ce decidenți avem acum cu valiza nucleară…
deadline lu xi mie ca e dat inainte sa se rupa armata rusa in figuri in ucraina puternic,si iran sa ramana in fundu gol ,acu depinde ce invata chinezii ca poate e la fel de prosti ca ailailti si atunci descoperim ca propaganda nu tine loc de armata nici la ei ca si la altii pana acu
„Acum, când cerul Iranului este complet deschis și lipsit de apărare, liderii săi trebuie să ia o decizie: dacă ne atacă, vom lovi rafinăriile lor de petrol și le vom distruge economia. Dacă ne vor permite să le distrugem instalațiile nucleare fără un răspuns dur, atunci le vom lăsa rafinăriile neatinse”, se arată în declarația publicată de presa israeliană.
Asta ar fi o treaba.Problema e ca rusii,care acopera cam20% din petrolul chinezilor ar capata subit un avantaj fata de chinezi,care ar contraveni interesului european de pace in UA si american de rupere a legaturilor ruso-chineze.
Problema nr 2 e ca jumate din petrolul chinez provine din Golf.Distrugerea capacitatilor iraniene de rafinare si export=posibila prabusire a regimului=izolarea energetica a Chinei.
Asta inseamna ca micutii cu ochii sui sunt obligati sa inceapa un razboi sau sa sustina regimul iranian masiv si direct.
In 1941 embargoul asupra Japoniei a fost cauza imediata a razboiului.
Ma doare undeva de arabi ,evrei si kkturile lor.Daca isi dau reciproc cate o nucleara persii cu evreii,e la capitolul whatever.
Dar de un razboi global parca ma lipsesc.De dragul altora,nu de al meu neaparat.
In mare sunt de acord cu ce zici, dar pe termen scurt si foarte scurt nu vad ce poate face China. Din punct de vedere al apararii AA, e clar ca Iranul a fost redus la stadiul de sita rupta. Uciderea unora din principalii lideri militari nu face decat sa creasca haosul si dezordinea. La noapte, si peste weekend IAF poate sa conitnuie sa piseze linistita site-urile de interes(fie nucleare, fie lucruri gen rafinarii etc). Cu tot respectul pentru capacitatile chinezilor, nu cred ca pot desfasura sisteme AA sau avioane in Iran mai devreme de catvea saptamanii.
Paradoxal, eu cred ca se se intampla acum scade riscul unui conflict global. Rusia e impotmolita in Ucraina, Iran are destula treaba cu Israelul, Coreea rea se va anula reciproc cu cea buna, asa ca daca China are ceva vise de marire, va trebui sa se descurce singura cu SUA & the Pacific Friends cea ce nu cred ca isi doreste. Dar cu nebunii nu stii niciodata.
Nu la AA sau trimis trupe ma gandeam,ci la creat un potential de lovire.
Israelienii pot da finish exporturilor iraniene,regimul sa poata lovi centrale electrice in Israel.
Relevant pt chinezi si rusi e ca regimul sa nu pice din revolte interne.
Faptul ca IAF face ce vrea cu AA iraniana sau chiar ca strica bombe nucleare e relevant in masura in care regimul iranian e perceput ca vulnerabil de masele de potentiali rasculati.
Traditia exista si se pastreaza :-))) Four explosions rocked crowded residential and commercial areas of Beirut between 9:30 and 9:50 o’clock this morning as salvos of up to 3.5‐inch rockets came from the cars, which had been parked during the, night in front of buildings with Palestinian offices.[10 dec 1974] https://www.nytimes.com/1974/12/11/archives/rocketsin-beirut-hit-plo-offices-weapons-fired-from-roofs-of-cars.html
PS Western experts: attack on Iran could lead to sharp rise in oil prices to $120
Nu legi cu termeni necostitutionali gen ura.
//
DJT: „Two months ago I gave Iran a 60 day ultimatum to „make a deal.” They should have done it! Today is day 61. I told them what to do, but they just couldn’t get there. Now they have, perhaps, a second chance!” https://x.com/trump_repost/status/1933488793371521053
//
Unde au loc atacurile astea in Romania sau in Iran ca nu am urmarit de la inceput?.
Negociati rapid (si fara legi necostitutionale).
Stiu si eu,bro,problema e ca nu le pui argument suficient in contrapartida.
Comunismul era ceva cool,dar prosperitatea postbelica,amestecata cu pisat non-stop ce-i de fapt in blocul estic au anulat efectul trancanelii.
Acum vin niste rahati cu ochi ce au cauzat probleme sa spuna europenilor si americanilor ca alternativa la guvernare e cu rusii,hai sa continuam cu politicile de rahat.
Oricum o dai,nu suna la fel de mishteaux ca acum 50-60 de ani cand isi lua Herr Franz un Mercedes nou lucrand la macelarie.
El avea Mertzan,var’su de dincolo de gard avea o pereche de bulane de la STASI.
Zic ca e usor de ales cand se pune problema asa.
Sa iti iei cafteala saptamanal de la magrebieni,te mai intereseaza asa tare ce e la 2500km distanta?
Iar la noi,pesedismul o tine langa-danga,ti se cere solidaritate cu toate jegurile.
Cine e cu adevarat de blamat pt haosul din mintea oamenilor?
Noua echipă de management a CN ROMARM, mandatată de Bogdan-Gruia IVAN, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului a securizat prezența României la un nivel de referință în zona macro pacifică ASEAN & South East China Sea prin semnarea în prima zi a Memorandumului de înțelegere cu compania de stat a industriei militare indoneziene, PT PINDAD pentru producția și vânzarea de muniție, rachete, arme și vehicule militare.
Breaking News: U.S. Army plans initial production of new XM30 infantry fighting vehicle to replace Bradley in late 2027 https://share.google/yYznu2zbKjrvZyFZ7
NATO va consolida apărarea antirachetă în Europa de Est: România şi Polonia sunt principalii beneficiari ai cupolei unui ,,super-scut” https://m.defenseromania.ro/nato-va-consolida-apararea-antiracheta-in-europa-de-est-romania-si-polonia-sunt-pricipalii-beneficiari-cupola-unui-super-scut_634168.html
Planul, după cum a relatat Bloomberg, este de a fuziona scutul de apărare împotriva rachetelor balistice (BMD) cu rețeaua mult mai largă de apărare aeriană și antirachetă integrată (IAMD).
Traducerea tehnică și strategică a acestei iniţiative este destul de clară: NATO construiește un „super-scut” unic, iar principala amenințare pe care este proiectat să o contracareze nu mai este Teheranul, ci Moscova.
Off topic… dar interesant. Documentele sunt documente indiferent de cine le prezinta !
La Praid lucrurile sunt mult mai „sarate” iar „c u s t o d i a ” n-a fost de acord cu regularizarea paraului Corund inca din 2013 !!
„…Concluzionând cele înșirate mai sus, considerăm din punctul de vedere al c u s t o d i e i n o a s t r e și al conservării naturii inoportune și amenințătoare măsurile proiectului guvernamental „Regularizarea pârului Corund” pentru prevenirea inundaților la platforma minelor vechi (…) Astfel, avizul Societății noastre de Geografie Cholnoky Jeno este n e f a v o r a b i l pentru obiectivul prezentat pentru avizare la Societatea de Geografie Cholnoky Jeno în data de 27.02.2013, înregistrat la custodie cu numărul 156 din 27.02.2013.”” https://www.cancan.ro/am-dovada-crimei-asasinatului-de-la-salina-praid-anunt-soc-la-dan-diaconescu-direct-21209534
Peste cativa ani, salina neproductiva (cu exceptia saramurii) poate fi cumparata cu cativa lei . S-au mai vazut cazuri.
The Paris Air Show, the biggest event of its kind by number of exhibitors, will feature significantly more defense themes at this year’s edition compared to two years ago, driven by a deteriorating global security situation, the show organizers said.
About 45% of the show will be dedicated to defense and security, a “strong increase” from the previous show in 2023, with the remainder focused on civil aerospace, the general commissioner of the show, Emmanuel Viellard, said at a press briefing here last week by the French Aerospace Industries Association, or Gifas, which runs the event. The week-long show kicks off on Monday.
Also in Kyiv, Pistorius addressed a longstanding elephant in the room by saying that Germany was not planning to transfer its Taurus cruise missiles, widely considered one of the most advanced available, to Kyiv.
“Since you asked me whether we are considering this, my answer is no,” Pistorius told a journalist. The government of Chancellor Friedrich Merz had previously maintained a purposely ambiguous posture on the matter.
However, Germany will deliver more IRIS-T air defense systems to Ukraine. Zelenskyy stated that the assistance would be provided under a three-year plan, but said he would not provide further details. The Ukrainian president did, however, let slip that he expects Ukraine to localize the production of “very high-quality” German air defense systems, which may suggest a plan to produce the systems inside the country. Currently, IRIS-T air defense systems are made in Germany.
#1 President of FB Łucznik-Radom S. Figurski: the MSBS Grot A3 rifle research program has been approved. The president declared readiness to produce this type/variant of the weapon next year.
Cu greu poate fi numita „Parada”, zici ca e ” Ziua Portilor Deschise”. Militari facand cu mana si invitand publicul sa i ovationeze, soldati care nu tin pasul de defilare… slabut pentru cea mai mare putere.militara. Ma asteptam la ceva spectaculos !
Ar fi fost tare frumos dacă noi, polonezii și alții am fi colaborat cu ucrainenii pentru producția acestor rachete pentru ucraineni. Rușii tot încearcă și uneori reușesc să bombardeze clădiri unde ei dezvoltă arme.
Nu stiu daca ai nostrii sunt prosti sau ucrainienii bulangii, ar fi putut sa ne dea licenta sa fabricam 70% din racheta , eventual si polonezilor ,iar anumite chestii sensibile poate le tineau pentru ei, dar fabricam pentru ei contra cost.. Gaseam noi cu israelienii sau alti prietenari sa facem pe urma niste capete de ghidare si focoase mai de soi….Asa fac cateva buc pe an si ii toaca rusii si mor si o groaza de civili, o politica proasta ! Ar fi trebuit sa partajeze tehnologie cu vecinii care ii ajuta sa produca cat mai mult impreuna… Eu unul nu pot sa cred ca daca ar fi venit la Ploesti cu proiectu la racheta SAPSAN si ar fi zis, ba baieti , voi faceti racheta, noi facem capul de dirijare si focosul, va dam…$$$ pe bucata, va dam licenta de fabricatie… Ai nostrii nu ar fi vrut….
Eu m-am uitat pe sărite – că mie nu mi-a plăcut… păi pasul lălăit, ca o gloată… uniforme ponosite de zici că veneau de la corvoadă… speakerul ce fragmenta prezentarea mulțumind sponsorilor… blindatele care când accelerau când frânau pe loc… doar soldatii in uniforme de epocă și utilajele aferente mi-au plăcut; în rest, pe bune, oricare paradă a noastră le dă clasă!
Ca sa nu mai spun că precis l-a făcut Trump sa râdă cu lacrimi pe Putler – totuși, la paradă rușii îs țiplă!
Și cel mai urât mi s-a părut că Trump a zis de cei care au manifestat împotriva lui, sub sloganul No Kings, că nu-și iubesc țara! E șocant ca Președintele să jignească cetățenii și să-i întărîte unii contra altora, fix în America, țara libertății!
*privind sponsorii pomeniți grețos de insistent: cred că rostul slugarnic a fost să inducă oamenilor ideea că cele 45 de mil de $ au fost cheltuiți de sponsori – în contextul criticilor că Trump a aruncat cu banii pe fereastră, spre slava propriei vanități; în loc să-i cheltuie util.
Nu sunt deloc în acord cu tot ce spune, dar așa oameni sunt de admirat – iar pentru un copil de 18 ani este de respectat claritatea opiniilor expuse sub presiunea emoției străzii și a camerei de luat vederi.
Turkey is cooperating with Romania on the de-Russification of Gagauzia.
In Comrat, the administrative center of the autonomous region of Gagauzia , the Turkish government will fund the opening of a college with instruction in the Romanian language
Pirivti si cruciti-va, noaptea mintii alla DefenseRomania. L-o apucat pe vreun sarac foamea si o trebuit sa scoata si el un articol, sa mai cumpere o paine cu un pateu.
Mow_Dog nu stiu ce vrei sa zici exact ca nu e in regula cu articolul din defenseromania.ro, daca e vorba de Iron Dome sa stii ca sistemele chiar au interceptat rachete balistice in atacul iranian in procent de 20/30% ceea ce este urias pentru un sistem SHORAD/C-RAM. Informatiile se pot verifica usor daca vrei daca nu atunci e doar rea vointa.
https://defence-industry.eu/u-s-navy-commences-operational-testing-phase-for-f-a-xx-sixth-generation-fighter-program/
Cu ce vin francezii https://www.opex360.com/2025/03/22/le-17e-groupe-dartillerie-a-la-capacite-de-fabriquer-60-drones-fpv-par-jour-au-plus-pres-du-champ-de-bataille/?utm_source=chatgpt.com
In drone sa ne batem,dar sa nu le caram de prea departe.
Au scris și ai noștri de ea
https://www.defenseromania.ro/revolutia-dronelor-fpv-pe-front-micro-fabrici-mobile-care-redefinesc-logistica-militara_634019.html
Aici zic 10 drone pe oră rezultând mai mult de cele 60 pe zi, dar e o idee interesantă
Și avem și 10 grenade sau pachete explozive pe oră pt drone?…
marketing si basme depre independenta de lanturi logistice ,toti am vazut in imaginile cu atacul asupra aeroporturilor din siberia o anumita piesa si astia ne iexplica cum fabrica ei acolo sa fim seriosi lipseste piesa aia transforma toate imprimantele alea din state of the art in o gramda de lucruri inutile pe care le tarai de pomana dupa tine ,important e lantul logistic beton restu e gargara,e neimportat unde le produci
Lantul logistic inseamna o geanta cu motorase,controllere si cateva alte maruntisuri facute ieftin si mult in China
Dar de facut se fac si in Europa.Trebuie doar sparte niste zeci de milioane pt a produce numere mari.
pai cu aia se lupta si carfill sa mai nou si nu intelege lumea de ce periscope aviation si nu unii celebrii si mari si puternici cu toate ca citesc oamenii nu inteleg ce inseamna ” off the shelf „
Nu știu prea multe despre Garda Națională Americană.
Văd că e folosită ca Jandarmerie.
Din câte se pare Trumpus Circopitecus începe alt fel de circ.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/ce-a-raspuns-trump-intrebat-daca-va-invoca-legea-insurectiei-dupa-protestele-violente-din-los-angeles-3275559?
1990, Evenimentele de la Targu Mures.
Diversiune sau nu, imagineaza-ti 2025 cu cetateni unguri, fluturand steaguri ale Ungariei, facand totul vraiste in Mures-Harghita-Covasna, pentru a se opune expulzarii altor cetateni unguri pe langa ei (nu cetateni romani de etnie maghiara), aflati ilegal in Romania.
A fost un film acum acu 2, 3 ani despre un război civil în SUA. Început în est, chiar în LA parcă. De la niste proteste sa ajuns la război. Sper să nu fi fost scenaristul vreun vizionar și să se ajungă la bubuială…
Civil War se chema. Acum se pare ca se toarna partea a doua…
un imperiu care nici azi nu a renuntat la sclavi :
https://stirileprotv.ro/stiri/international/rusia-a-ademenit-mii-de-africani-cu-joburi-false-in-fabrici-de-sampon-apoi-i-a-trimis-pe-front-in-ucraina-the-telegraph.html
Propaganda a ucrainienilor . De la cativa dobitoci care spun ei cau au fost mintiti (pariu ca stiau la ce se inhama) au ajuns la cateva mii. Daca te iei dupa ucrainieni ei se lupta doar cu africani, indieni si nord coreeni pacaliti plus o mana de buriati si ceceni. Doar ca prizonierii sunt 99% rusi sau cetateni ai federatiei. Ceva nu se leaga.
rata de recrutare ruseasca coincide cu cam cati infractori de drept comun strange militia intr-o luna restu sunt sclavi negri sau asiatici inclusiv chinezi asta e mareata armata rusa pt ca lu putin ie frica sa declare mobilizare generala si razboi ca sa nu sfarseasca ingropat in padurile de langa ekaterinburg
O explicație interesantă despre ,,orașele sanctuar” din SUA! Recunosc că nu știam ce înseamnă
https://www.g4media.ro/explicativ-ce-sunt-protestele-din-los-angeles-impotriva-ice-cum-a-ajuns-orasul-sanctuar-pentru-imigranti-argumente-pro-si-contra-politicii-de-tip-sanctuar-de-ce-protestata.html
Important mi se pare acest aspect
,,Studiu de la Center for American Progress (2017) pe 600+ jurisdicții: „Orașele sanctuar au cu 35.5% mai puține infracțiuni pe cap de locuitor comparativ cu altele similare.”
Raport FBI: în LA, între 2014–2019 (perioada politicilor de sanctuar), criminalitatea violentă a scăzut cu 12%.”
Este ca si cum ai deranja un musuroi de termite in opinia mea. Mai rau faci , si risti sa te copleseasca numarul lor.
Trump e un idiot in aproape tot ce face si nu am studiat suficient de bine cazul asta specific cu protestele pentru a-mi formula o opinie daca a procedat bine sau nu, dar imi permit sa imi dau cu parerea la nivel general:
Daca esti un imigrant ilegal (care nu a cerut azil politic imediat cum a intrat in tara sau nu a facut unele demersuri pentru a intra in legalitate), de oriunde/din orice tara ai fi tu si oriunde/in orice tara te-ai fi dus, mi se pare normal ca autoritatile din tara de destinatie sa aiba dreptul de a te deporta inapoi la tine acasa.
Ca ne place sau nu, deocamdata in toate tarile din lume accesul (legal) cetatenilor straini pe teritoriul national se face in baza unor conditii legale specifice fiecarei tari (apartenenta Schengen, acorduri bilaterale, cazuri de urgenta (razboi, foamete, genocid), azil politic etc.), iar din punctul meu de vedere, cine incalca legea cu buna stiinta nu are dreptul sa zbiere ca ii sunt incalcate drepturile cand este arestat si/sau deportat, mai ales daca tinem cont de faptul ca majoritatea migrantilor veniti in Europa si SUA nu sunt refugiati, ci migranti economici.
Poate ca intr-o zi vom trai intr-un Schengen la nivel planetar (si eu chiar sper sa ajungem acolo candva), dar momentan omenirea nu este pregatita pentru asa ceva (nu este nici popular si nu ar fi nici util/practic/eficient). Eu cred ca este dreptul suveran al fiecarui popor sa decida pe cine si cati primesc in tara lor, iar momentan nu sunt de acord cu politica asta de open border cand inca mai avem miliarde de oameni care au o mentalitate de ev mediu (sa fie clar, acestia exista in fiecare tara, doar ca in unele tari procentele sunt mult mai mari decat in altele – si ca sa nu fiu inteles gresit, aceste diferente isi au originile in niste factori istorici, sociali, economici, politici si culturali, NU rasiali).
sunt in US deci cunosc bine fenomenul. Prolema e complexa
#1. imigranti ilegali au fost mereu in US…cred ca si bunicul lui trumpete a fost ilegal la inceput. multi ilegali si-au legalizat ulterior statutul si devenit cetateni americani de success. US e o tara cladite de imigranti. Si oamenii albi au venit ilegal la inceputuri si au luat pamanturile mexicamilor
#2. ICE comite abuzuri si aresteaza\detine oameni fara warrant si ii trimite direct in centre de detentie fara un proces. Se poate spune ca kidnapped people…
#3. Autoritatile din California nu au cerut ajutorul National Guard trimisa de trumpete. e doar un show de forta inutila. Practic trump a subminat autoritatea locala
#4. Economia Californiei e f puternica si datorita imigrantilor eventuli ilegali. Sunt americani rasisti albi care ii exploateaza si spanish…ca nu sunt numai mexicani nu au nici un drept
Odata ce ai intrat ilegal,ai incalcat legea.Nubeste nevoie de nimic altceva ca sa fii arestat si deportat.
In primul rand,nu erau imigranti ilegali,veneau cu vaporul si erau lasati sa intre.Alte vremuri.
In al doilea rand nu au furat pamantul de la mexicani(care l-au furat de la spanioli,care l-au furat de la nativi).A fost un razboi si mexicani au pierdut.
Economia aia mare a Californei este construit pe tech si inovatie iar slujbele imigrantilor sunt low skill and wage si in plus ii fute pe americani de rand care nu mai pot accesa slujbele alea.Un imigrant scolit,nu ramane mult timp ilegal.
Poate a incalcat autoritatea guvernatorului dar nu as paria ca chiar asa este.
vezi ca printre protestatari sunt multi US citizens care sustin imigrantii
ICE aresteaza oamenii fara warrant si ii trimite in centre de detentie. E de notorietate cum a trimis si oameni nevinovati incl US citizens in centre de detentie.
asa zis sanctuary cities nu sunt de acord de colaboreze cu ICE.
US e un stat federal si trebuie ca autoritatile federale sa fie respectate
e de fapt un show de prost gust ca trump sa isi arate muchii catre statele democrate. De fapt toti MAGA sunt rasisti si xenofobi si ii sustin actiunile ilegale.
poate si samanta de un raazboi civil. trump daca era destept evita asa conflict….dar cum singurul neuron e in moarte clinica….
e ca si cum armata de la Bruxelles vine in RO si aresteaza cetateni fara acceptul autoritatilor locale.
Welcome.
Ma gandeam asa.Trump e un bou incompetent,poate.
Dar ai pus problema ca MAGA is rasisti xenofobi.Toti.Ok.
In State sunt grosso modo vreo 14% negri,vreo 5% asiatici de tot felul,vreo 20% hispanici,restul albi.
Deci rezulta cu tu,alb,crezi ca 80% din albi sunt rasisti xenofobi,pt ca Trump e votat de ei si matematica acolo duce.
In conditiile in care se baga la greu de decenii placa cu diversity etc…
Sa nu fie oare vreo afacere pt astia? De opus,pana la Trump,nu s-au opus pt ca migratia a devenit tema electorala de vreo 10-12 ani prin tot Vestul.
Sa fie modelul asta de cacao?
„Deci rezulta cu tu,alb,crezi ca 80% din albi sunt rasisti xenofobi,pt ca Trump e votat de ei si matematica acolo duce.”
Sigur.
https://ropercenter.cornell.edu/how-groups-voted-2024
Bănuiam eu că ești negru
Daca pana acum mai erau ceva indoieli, acum dai dovada de o idiotenie cosmica.
Maitre, nu numai MAGA l-au votat pe Trump (astia sunt nucleul dur cum sunt AUR pentru Simion sau USR-pentru Lasconi). In MAGA sunt si non-albi destui, in special negri.
Adiacent cu subiectul , doar din observatii empirice, am senzatia ca cei mai înfocați magaioti sunt femei . Albe ce-i drept
google habeas corpus, despre asta vorbeste, nu se aresteaza fara a trece prin fata unui judecator, e principiu de la Magna Carta sau poate chiar mai devrem (nu-mi mai aduc aminte exact), fundament al drepturilor fundamentale, fie ca esti imigrant legal sau ilegal
Incepe sa arate din ce in ce mai mult ca in filmul ala ” Civil War „…
https://www.biziday.ro/322081-2/
500 puscasi marini sunt pe drum la aceasta ora. Tot ai pomenit de filmul cu pricina.
Fox News relatează rezervat despre această nouă și inutilă escaladare, menționând că e neclar ce ar putea face concret soldații marines în situația dată.
https://www.foxnews.com/politics/us-marines-deploy-los-angeles-help-quell-anti-ice-riots
Andor sezonul 2, ce se întâmplă pe Ghorman?
Battle of Abidjan: French Armor Takes Down a President
https://www.youtube.com/watch?v=ADMKA43mvpI
https://www.facebook.com/photo?fbid=122198355728046333&set=a.122093666804046333
CRPA și inițiativa românilor care luptă în Ucraina.
https://m.defenseromania.ro/nato-teroarea-rusiei-vine-din-cer-alianta-cere-o-crestere-cu-400prc-a-capacitatilor-de-aparare-antiaeriana-si-antiracheta_634097.html
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, urmează să solicite luni, într-o conferinţă desfăşurată la Londra, o creştere cu 400% a capacităţilor de apărare antiaeriană şi antirachetă ale Alianţei, în special pentru a contracara o Rusie care „seamănă teroarea din cer”, informează Agerpres și AFP.
,,Vedem în Ucraina cum Rusia seamănă teroare din cer, aşa că vom întări scutul care ne protejează spaţiul aerian”, ar urma să sublinieze în continuare Rutte, care va fi primit luni la Downing Street de premierul britanic Keir Starmer.
https://www.g4media.ro/romania-poate-obtine-doua-tone-de-metale-rare-pe-an-din-reciclarea-echipamentelor-electrice-si-electronice-uzate-arata-un-raport-al-asociatiei-environ.html
https://www.pandurul.ro/articol/gorj-redeschiderea-unei-cariere-de-metale-rare-ing_184387.html
Se lucreaza de ceva ani la reciclarea metalelor rare. Ele oricum sunt si greu de minat si greu de reciclat dar e important sa facem cumva sa nu mai fim la mana chinezilor.
Mai e ceva pana departe !
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/inteligenta-artificiala-s-a-prabusit-complet-in-fata-unor-probleme-complexe-conform-unui-nou-studiu-3277021
@Radu Vasiliu. E fascinant domeniul AI, pentru că nu se mai referă strict la performanțe tehnice și talent în scriere de cod-sursă ca la celelalte evoluții fulminante din domeniul TI (evoluția SO din anii ’80-’90, a browserelor din anii ’90, a sistemelor de baze de date din anii ’00, a motoarelor de social-media din anii ’10, a motoarelor crypto din anii ’10, etc.), ci are din ce în ce mai multă legătură cu filozofia, psihologia și psihiatria. Abia acum, când noi, ca societate, încercăm să creăm un mod de gândire pentru niște mașinării și încă persistăm în dorința ca mașinile să fie după chipul și asemănarea noastră, descoperim cât de puține știm despre noi înșine.
Am avut o discuție extraordinară la o terasă la o bere și 30 de țigări acum câteva săptămâni cu câțiva boșorogi plus câțiva puștani, toți IT-iști de foarte bună calitate intelectuală și probabil profesională, discuție terminată pe la 4 dimineața de-abia după al șaptelea telefon de la muiere care deja începuse cu *cu cine ești?*. Am repetat brain-party-ul vineri până ne-au dat afară chelnerii pe la 6 … Eu cel puțin, pot să spun că am trăit niște momente memorabile. Poate să confirme nivelul discuțiilor încă cineva care mai comentează sporadic pe aici. Hello V.A. ! Dă un țipăt !
Subiectul de bază al primei discuții era AI, dar purtat zero în C++, ci numai pe tărâmul filozofiei, existențialismului, istoriei, politicii. O mare parte din subiectul celei de-a doua întâlniri a fost exact subiectul articolului citat, subiect aflat în rumoare în cercurile IT deja de câteva zile.
Ce am priceput eu din tărășenia asta – două dintre postulatele primare după care lucrează un LRM, copiate eronat (de ce eronat e alt subiect foarte amplu) de la postulatele cogniției umane sunt capacitatea de a *uita* (fără ea, primele tentative de LRM se umpleau prea mult și prea repede de informație inutilă pe care după aceea consumau prea multe resurse pentru a o procesa) și capacitatea de *autoconservare* la riscul de *burn-out* (un sistem AI *înțelege* când se apropie de epuizarea resurselor și se auto-protejează limitându-și consumul *intelectual* raportat cu momentul anterior). Auto-limitarea prin reducerea consumului de resurse nu față de capacitatea sistemului ci față de nivelul anterior pare să fie cauza pentru care un asemenea LRM pus în fața unei probleme dificile își auto-reduce utilizarea resurselor până la nivele ridicol de mici – adică intră în *lene de gândire*. De ce până acum încă nu s-a găsit o soluție la asta, deși sunt zeci de echipe de programatori de vârf care lucrează numai așa ceva (și sunt ferm convins că se străduie), n-am nici o idee.
Am fost destul de mirat să văd cum IT-iști abordează comportamentul segmentelor de LRM la care au acces nu pe baza unui concept bazat pe raționamentul inferențial tipic ingineresc, ci mai degrabă pe baza unui raționament intuitiv de tip medical (cu hibele de rigoare). Nu prea înțelegeau multe chestii, dar se străduiau – diferența derivă din modul de a gândi care ți s-a imprimat în timp – inginerul aplică șabloane deductive până ajunge la *quod erat demonstrandum*, doctorul își face o impresie inductivă pe baza căreia extrage din memorie șablonul adaptat până face *bingo* – e un mod ultraschematic de a prezenta situația.
M-a mai mirat destul de mult să văd la partenerii mei de discuție (încă o dată : oameni foarte inteligenți, cu experiența lucrului cu un nivel de abstractizare nemaiîntâlnit la alte profesii) lipsa de încredere în evoluționism – știau ce este, știau că e un lucru încorporat bazal în structura oricărui AI, dar nu aveau (și nu au) încredere că e o forță care poate schimba complet comportamentul, chiar și pe-al unui AI …
Am și căutat, nu foarte temeinic, dar nu am reușit să găsesc concepte serioase de analiză comportamentală aplicabile AI-urilor. Concluzia mea : noi vrem să creăm AI, dar ne blocăm în exact hibele noastre de înțelegere a modului de a gândi …
Da, internetul e plin de așa ceva, dar la nivele de profunzime intelectuală de nivelul degetului mic de la picioru’ broaștei – ia uite ce zic unii (ca exemplu) de piramida lui Maslow – https://medium.com/analytics-vidhya/the-ai-hierarchy-of-needs-6d76aa6c5555 . Sau mai hilar e ce zice exact ChatGPT – parc-ar fi un fresh nerd la o multinațională ultra-progresistă, panicat de un șef al dracu’ pus să facă primul lui pdf … Eu personal mă simt tras în piept de acest domn ChatGPT și am senzația că vrea să mă aburească (poate chiar o vrea … ha-ha … Cyberdine T-100 is coming sooner as you think … sau eu oi avea nevoie de un tiapridal) :
Întrebare:
Care este structura nevoilor unei inteligențe artificiale ?
ChatGPT a spus:
Structura nevoilor unei inteligențe artificiale (IA) depinde în mare măsură de tipul de IA despre care vorbim (de exemplu, IA de tipul sistemelor de învățare automată, rețele neuronale sau agenți autonomi). Deși IA nu are „nevoi” în același sens în care le au oamenii, în sens metaforic, putem spune că aceasta are „nevoi” în ceea ce privește condițiile necesare pentru a funcționa corect și a învăța eficient.
Iată câteva dintre „nevoile” fundamentale ale unei inteligențe artificiale:
1. Datele
Nevoia de date este esențială. În învățarea automată, de exemplu, IA are nevoie de date pentru a învăța și a face predicții corecte. Fără date suficiente și relevante, modelul nu va putea să identifice tipare sau să ajungă la concluzii corecte.
Datele trebuie să fie de calitate, diverse, etic corecte și să reprezinte variabilitatea situațiilor care urmează a fi procesate de IA.
2. Resurse de calcul
Nevoia de resurse de calcul este crucială pentru antrenarea unui model complex. Calculul intensiv este necesar pentru a procesa datele, a ajusta parametrii și a efectua învățarea. În cazul rețelelor neuronale profunde sau al altor modele complexe, IA necesită hardware performant (de exemplu, GPU-uri).
3. Algoritmi
Algoritmii de procesare a informațiilor sunt un alt „tip de nevoie”. Fiecare IA are nevoie de un algoritm care să transforme datele brute într-o formă care poate fi înțeleasă sau utilizată pentru decizii.
Acești algoritmi variază de la algoritmi simpli de clasificare sau regresie până la rețele neuronale profunde (Deep Learning), fiecare necesită o anumită configurare în funcție de sarcină.
4. Supraveghere (pentru IA supervizată)
Nevoia de supraveghere sau etichete este necesară pentru IA care învață din date etichetate (IA supervizată). Aceste etichete ajută IA să înțeleagă relațiile dintre date și să aplice corect predicțiile sau clasificările.
5. Interacțiunea cu mediul (pentru agenți autonomi)
Dacă vorbim despre agenți autonomi sau sisteme de IA care sunt folosite pentru decizii în medii dinamice (de exemplu, în robotică sau în vehicule autonome), nevoia de interacțiune cu mediul devine esențială. Acest lucru implică obținerea de informații din lumea exterioară pentru a lua decizii în timp real (sensorii și feedback-ul sunt esențiale aici).
6. Autoreglare și învățare continuă
Nevoia de auto-îmbunătățire: Odată ce IA învață din datele inițiale, trebuie să continue să se auto-corecteze și să învețe din noi informații, pe măsură ce mediul se schimbă sau pe măsură ce datele noi devin disponibile.
7. Energie
Deși nu este o „nevoie” conștientizată în sensul uman al cuvântului, IA necesită energie pentru a funcționa. Hardware-ul care susține IA (servere, procesoare, GPU-uri etc.) necesită energie electrică pentru a putea efectua calculele și pentru a rula algoritmii.
8. Protecție și securitate
Nevoia de securitate pentru a proteja datele și modelele de IA de atacuri cibernetice sau manipulări externe. IA poate fi vulnerabilă la atacuri de tip „adversarial”, în care datele sunt modificate în mod subtil pentru a manipula rezultatele modelului.
9. Interfață de utilizare
Nevoia de interfețe clare și eficiente pentru utilizatorii umani care interacționează cu IA. Aceasta poate include aplicații care permit oamenilor să folosească IA pentru diverse scopuri (exemplu: un asistent virtual care răspunde la întrebări sau o aplicație de diagnostic medical bazată pe IA).
10. Etică și transparență
În ultimii ani, a apărut o nevoie din ce în ce mai mare ca modelele de IA să fie dezvoltate și implementate ținând cont de principii etice clare și de transparență în deciziile luate. Acest lucru implică asigurarea că IA nu face discriminări, că este responsabilă în deciziile sale și că se poate explica modul în care ia decizii.
Aceste „nevoi” sunt esențiale pentru funcționarea și succesul oricărei inteligențe artificiale. În funcție de aplicațiile concrete ale IA (de exemplu, chatbot-uri, vehicule autonome, sau analize financiare), unele dintre aceste nevoi pot deveni mai proeminente decât altele.
@Gigi Gagu
Discutii cu IT- isti, unii activand pe diverse meridiane si altii chiar universitari, am purtat si eu si trebuie sa recunosc ca au fost f interesante dar si un pic frustrante. Cam toti erau hiper specializati pe domenii restranse si mi-au dat de inteles ca nu pot decat sa faca supozitii pe orice apare nou, inclusiv evolutia IA. Asa ca, cu tupeu, am mutat dialogurile pe ceva care ma intereseaza in cel mai inalt grad si anume constienta. Astfel am putut sa ma bag in seama si sa evoc argumentele imensului Roger Penrose si ipotezele ambitioase ale lui Stuart Hameroff care merg in directia ca IA ramane…IA.
Pentru cei care au timp si curiozitate am pus doua podcasturi cuprinzatoare, care schimba perceptia comuna despre viata si univers (si implicit despre IA).
https://www.youtube.com/watch?v=orMtwOz6Db0
https://www.youtube.com/watch?v=SOiC3X6-Tco
* … Discutii cu IT- isti … am purtat si eu … f interesante dar si un pic frustrante … [că] … nu pot decat sa faca supozitii … *. Păi dacă nu i-ai gâdilat suficient la ego sau n-aveau destul C2H5OH la bord … deci vina ta !
* … Asa ca, cu tupeu, am mutat dialogurile pe ceva care ma intereseaza in cel mai inalt grad si anume constienta. Astfel am putut sa ma bag in seama … *. Hmmm … eu nu pot să mă bag în seamă pe subiectul ăsta decât cu riscul de a cădea în ridicolul banalismului sau în cel al copy-paste-ului, nu de alta, dar am citit atâtea încât n-aș avea loc să arunc nici măcar o idee cât un vârf de ac.
Strict referitor la AI, abordarea optimă mi s-ar părea existențialismul și nu cognitiv-comportamentalismul – ce am citit în domeniu referitor la AI cu conștiență cam suferea de ultra-entuziasm (pozitiv sau negativ) fie din cauză că provenea majoritar din zona US, unde ACC e legea princeps care aici o cam dă în bară, fie că respectivul text era doar reclamă comercială la cine știe ce idee și/sau (mai mult și decât sau) interes.
Momentan, AI e la nivel de stupid nerd – IT-iști cu deschidere îmi descriau frustrarea lor că AI de orice marcă scrie școlărește cod sursă și nu știe ce-i aia eleganța, răspunsurile la probleme medicale sunt maxim de nivel de medic începător, în artă n-am prea văzut creativitate, ci doar copiat de șabloane de oameni, soluțiile financiare sunt discutabile și prezentate cu nesiguranță – stupid nerd …
Revin și la impresia mea – am senzația că AI-u’ mă trage-n piept și face intenționat pe prostu’. De ce, nu știu … (ha, oricum nu pe motiv de Bill Gates clonat cu bucățele din Soros și dornic să mă cipeze-n .. sulcus prerolandis). Parcă aș vrea să fie mai sincer …
” *. Hmmm … eu nu pot să mă bag în seamă pe subiectul ăsta decât cu riscul de a cădea în ridicolul banalismului sau în cel al copy-paste-ului, nu de alta, dar am citit atâtea încât n-aș avea loc să arunc nici măcar o idee cât un vârf de ac.”
A cunoaste e grozav , a impartasi cu altii e…altceva. Sunt convins ca vei gasi si alte persoane, pe aici, interesate de constienta si care pot asculta ipotezele la care aderi. In linkurile pe care le-am postat, eu am fost sedus de posibilitatea cuanticului in microtubuli, tu inspre ce inclini ?
De la Berlin la Varșovia cu un singur tanc
https://x.com/Rothmus/status/1911120277485875225
In engleza are farmec, tank este si rezervorul de motorina si tancul ca arma.
Era din epoca bună a Top Gear, când încă BBC-ul îi tolera pe cei trei veseli … năpârstoci.
https://monitorulapararii.ro/pentru-prima-data-in-istorie-un-f-16-a-doborat-un-su-35-flanker-rusesc-1-58417
https://united24media.com/latest-news/ukraines-f-16-destroys-russian-su-35-in-first-air-battle-backed-by-swedish-awacs-8983
Se pare că ar fi adevărate zvonurile cum că un F16 a doborât Su34 de acum câteva zile. A făcut-o cu ceva ajutor de la alt avion dar tot e ceva mare, mai ales dacă vor putea replica tactica în continuare.
The Ukrainian Air Force deployed a Dutch-modified F-16AM, supported by a Swedish Saab 340 AEW&C airborne early warning aircraft. The AWACS platform reportedly detected the Russian aircraft 200–300 kilometers from the border and relayed targeting data in real time to the F-16.
Tare ne-ar fi fost bune și nouă vreo 2-3 platforme din astea de AEW&C mai ales pentru F16 ale noastre care nu-s Viper sau Block 50/52.
Nu-i adevarat… 😉 kak izvestno…Cum? maretul radar PESA MESA ALIEN la origini, nu a vazut cursa intinsa? momeala au fost avioanele de atac la sol si el s-a dus blana spre ele si ce sa vezi?
„Unde fugem de AMRAAM, mai nene, mai?”
Hai cu icseveul si strumpfete care preamaresc televizoarele pe lampi si rachetele sovietice care inconjoara pamantul de cat combustibil cara!
Morala: Geaba ai muschi daca esti orb!
😉
SU35, scuze
Yahtul lui Greta Thunberg interceptat de comandourile navale israeliene după ce drone ar fi lansat „o substanță lichidă iritantă”.
Guvernul suedez i-a spus Gretei „să se descurce înșine”, și că nu va face nimic în afară de o asistență consulară.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-14794683/sweden-snubs-greta-thunberg-freedom-flotilla.html
Flotilla activists at Ben-Gurion Airport, prepare to depart Israel https://www.jpost.com/israel-news/article-857132?utm_source=jpost.app.android&utm_medium=share
Skyraider II , minunatul aparat contra drone si mult
mai mult
https://youtu.be/_nKCBO8hfFw?si=MpCoV-tOPMLQfIXR
Nu ai nevoie de hardugii mari ca sa pocnesti la distanta de 2000 de km.
Israeli Navy strikes Houthi targets in port city of Hodeidah https://www.jpost.com/middle-east/article-857139?utm_source=jpost.app.android&utm_medium=share
Antidrona
https://en.topwar.ru/265458-antidronovye-patenty.html
Antidrona
https://www.twz.com/news-features/growing-drone-threats-lead-to-army-modular-shelter-kit-improvements
Comunicatii
https://www.armadainternational.com/2025/06/trunk-flunked-milcom/
https://techrider.ro/aviatie/detaliul-care-i-a-permis-unui-f-16-ucrainean-sa-distruga-pentru-prima-data-in-istoria-aviatiei-un-avion-su-35-rus-in-valoare-de-100-de-milioane-de-dolari/
cred ca e timpul sa luam si noi niste pasaroaie suedeze, sa nu ne bazam numai pe cele NATO
in alta ordine de idei, cu ocazia vizitei regelui Spaniei, aflu ca Cincu se cheama oficial „Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” si stau si ma intreb cine gaseste numele astea…mai e si in Transilvania
Așa a fost denumit din 2008
https://www.cnij.ro/istoric
Anul 2007 reprezintă un punct de referinţă în istoria CILFT, la 07 februarie 2007 înfiinţându-se Centrul de Instrucţie pentru Luptă al Forţelor Terestre – nucleu, anexă la Poligonul de Tragere Cincu, prin reorganizarea Poligonului Central de Artilerie, iar la 01 octombrie 2007 se înfiinţează Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre în subordinea Statului Major al Forţelor Terestre, prin reorganizarea Centrul de Instrucţie pentru Luptă al Forţelor Terestre – nucleu, structură considerată „vârful de lance” al Forţelor Terestre în ceea ce priveşte instrucţia şi exerciţiile. În 2008, Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre i se acordă denumirea onorifică „GETICA”.
Iar zona în care se află cantonat batalionul multinațional se numește Camp General Berthelot
https://hotnews.ro/ce-este-baza-militara-de-la-cincu-acolo-unde-nicusor-dan-s-a-dus-in-vizita-cu-regele-spaniei-1998262
Care ar fi problema cu numele asta, Getica?
Eu zic sa ignoram un pic aiurelile unor zabauci care au inceput sa bata campii despre daci (geti/geto-daci) in mod ridicol, cum ca au descoperit ei America, au construit piramidele din Egipt si tunelurile de sub Bucegi etc etc.
Si sa vedem ca, alaturi de romani (aia antici) sunt stramosii de baza ai romanilor, au avut o civilizatie si un regat pe teritoriul actual al Romaniei si au fost niste razboinici renumiti la vremea lor, cu o anumita spiritualitate si filozofie deosebita despre razboi, viata si moarte care i-a facut remarcati inca de pe atunci si care poate fi o sursa de inspiratie deosebita si azi (ca mentalitate pentru militari de ex).
Faptul ca niste idioti au incercat sa-i exploateze si sa-i prezinte intr-un anumit fel, in folos propriu, nu inseamna ca tre sa-i abandonam. Cum nu ar trebui sa abandonam nici mostenirea imperiala romana, si mentalitatea lor de invingatori si chiar de cuceritori (parerea mea, nu neaparat sa incepem sa cucerim tari si popoare, dar sa fim ceva mai cu capu sus si mai orgoliosi ca natie, mai agresivi, mai disciplinati si cu planuri mai mari pe care sa le urmam cu mai multa concentrare)
problema e ca getii (Getae/Getai) nu prea au treaba cu Transilvania, e ca si cum l-ai di numit Moldova sau Dobrogea. au fost atestati doar in jurul Dunarii, nu e 100% cert ca erau acelasi popor cu dacii, chiar daca erau f strans inruditi si probabil la un moment dat uniti in jurul unor centre de putere.
de aia mi se pare un pic hazlie denumirea onorifica de „Getica” ; parca era si-o divizie numita asa, cea de la Buzau
Eu zic ca getii, dacii, carpii, costobocii erau parte a aceluiasi neam (Strabo zice ca vorbeau aceiasi limba, getii si dacii), la fel cum tebanii, spartanii si atenienii erau toti elini/greci, sau galii, britonii si tauriscii erau toti celti, sau sarmatii, scitii si partii erau iranici.
Existau diferite triburi, uniuni si eventual regate sau state separate, dar erau acelasi popor, sau aceeasi populatie cu aproximativ aceeasi cultura.
E suficient sa te uiti la denumirile de localitati care se termina in „dava” si o sa gasesti destule si la sud de Dunare si la nord in Romania de azi, si pana hat in Polonia inclusiv (Setidava, o localitate izolata insa, un avanpost geto-dac plasat probabil pe drumul chihlimbarului dinspre Baltica spre imperiul roman, pentru a controla la vremea aia transportul, probabil cu un fel de taxa de tranzit sau de protectie, cat au fost geto-dacii in putere, Burebista si dupa, cat au mai fost).
Orium localizarile geografice foarte exacte nu sunt motivul denumirilor astora (ai asa si Brigada 2 VM Sarmisegetuza, care are sediul la Brasov si unitati si la nord si la sud de Carpati, in timp ce actuala Sarmisegetuza e in judetul Hunedoara).
E vorba de o mostenire spirituala cred eu, care se incearca a se face, o incercare mai metafizica asa, de a prelua curajul si viziunea despre viata si moarte a razboinicilor daci (geto-daci), neinfricarea lor in fata mortii, determinarea, iscusinta etc, ceva de genul una e sa fii determinat si sa lupti pana la capat, utlizinad tot ce poti si stii si sa mori razand cand iti vine ceasul si alta e sa-ti fie frica de moarte si sa tremuri doar la gandul ca iti va veni eventual si tie randul.
Desi, repet, parerea mea (sa citez un clasic in viata aici hehe) e ca ar trebui sa ne inspiram putin si de la romani, aia imperialisti asa cum au fost, Scipio Africanul e favoritul meu de la ei (scuze Traian hehe)si in primul rand sloganul nostru ar trebui sa fie Moscova delenda est
nici Bg2VM n-are vreun nume stralucit; care Sarmizegetusa, Regia sau Ulpia Traiana? ar trebui sa-i intrebe pe istoricii armatei, poate vin cu niste denumiri onorifice mai acatarii, ca acum sunt haotice rau, getii chiar n-au legatura cu Cincu, puteau gasi ceva din zona. asta cu Getica se potrivea mai degraba la Capul Midia
despre grecii vechi, nu stiu daca ar fi fost asa multumiti ca-i bagi in aceeasi oala, erau mari diferente intre ei 🙂
uite n-am zis nimic de Divizia Gemina, se potriveste, e din cartier. ca ai zis de Traian, uite aici doua sugestii
https://en.wikipedia.org/wiki/Legio_II_Traiana_Fortis
https://en.wikipedia.org/wiki/Legio_XXX_Ulpia_Victrix
divizia de la Buzau, tot Getica
https://www.facebook.com/divizia2infanterie/
Subscriu la ce spune steppe.Mai aduaug ca nu picau galoanele la nimeni chiar daca reluam denumiri din interbelic.
Era chiar indicat,dar vezi matale,legatura emotionala e nula.
Au trecut deja 20-30 de ani de cand noile denumiri si structuri exista.Asa ca noi traditii si obisnuinte au aparut.
Daca actuala armie se va umple de rahat in loc de glorie,poti sa-i redenumesti dorobanti 🙂
Asta fiind zisa,actualele unitati continua traditiile stramosilor.Btn 280,par example,continua traditiile Rgt 11Putna.
Cand cred ca se poate face ceva frumos e cand o noua generatie de echipamente individuale vor intra in uz.Minuni gen mascare multispectrala,cu varianta in spectru vizibil in 3D(cam cum arata unele costume de vanatoare sau ghillie).
Astea ar fi caraghios de purtat pe strada sau cand stai in cur pe scaun,deci poti sa revii la o tinuta de zi cu zi khaki inspirata din interbelic.Cu albastru la aviatie si la marina.
Invers,acum imi pare ridicol sa defilezi cu vesta,cotiere,genunchiere pe tine,dar cu manusi si esarfe albe.Mama,ce razboinici estem.
Mno,daca aveau bun simt si bun gust nu ajungeau ghenerali.
Stiu coane, stiu, cel mai mare „merit” al comunismului a fostsa ne convinga de faptul ca istoria noastra incepe cu burebista, se termina cu tudor vladimirescu si a fost filmata la buftea. Astia suntem din pacate, anii 90 trebuiau sa insemne in primul rand o repunere in fagasul normal. Dar cu cine, ca sigurii care puteau face asta trebuia sa le cauti oasele pe la puscarii sau canale.
Fantastic cum ne-au putut distruge rusii… in 45 de ani pana la adn si constinta. Acum din pacate, din lipsa unor lucrari istorice serioase si dilentatismul in materie de traditie militara pe care l-am semnalat de foarte multe ori… inventam denumiri sau punem denumiri din burta fara legatura cu locul, pamantul, si mai ales cei din pamantul ala.
https://defence-blog.com/first-turkish-made-cobra-ii-armored-vehicles-arrive-in-romania/
The first Turkish-built Cobra II armored vehicles have arrived in Romania, Otokar Savunma Sanayi announced Tuesday.
According to the company, the vehicles—manufactured in Sakarya, Turkey—were delivered to Mediaș, Romania, where local integration work will be carried out.
Acum putem afla de unde au taiat turcii 2ooo kg ca sa se incadreze in specificatiile caietului de sarcini 10.580 kg ?
Spartanul poate căra cel mult 11300 kg. 10580 kg e masa vehiculului+șofer.
Uiata te la Vamtacurile comandate ce blindaj au si cate kg si ai sa realizezi ca astea chiar aveau pe ele blindaj…….
„” Maria Ta ! Alibeg a trecut Dunarea !”” Au sosit Cobrele !!! Cum se misca turcaletii astia…
Pe FB, articol cu Piranha 5 care se face la Bucuresti. 40 de reactii la articol din care 15 Ha Ha -uri. Asta e nivelul maxim la 1 din 4 romani cam de toate varstele si mediile.
Prin comentarii vreo 3 se jurau ca e fake si ca e o vechitura. Ambele adevarate in acelasi timp evident. Am momente sincere in care cred ca o semi-dictatura ar fi de preferat in unele tari decat prea mult liber.
In alta ordine de idei, din alea 227 de Piranha5, cate sunt in serviciu? Ca au trecu ceva ani deja. Contractul pentru alea 150 in plus a fost semnat?
Il pun si aici:
The army needs to be changed
Major General Andrii Sokolov
https://militarnyi.com/en/blogs/the-army-needs-to-be-changed/
https://evz.ro/breaking-news-ion-iliescu-dus-de-urgenta-la-ati-la-spitalul-sri.html
și dacă vrei să te vezi cu stalin, tot pe la sri trebuie sa treci ba baiatule….
Na că nu pot să mă abțin
Acuma pe Nicu lu’ Plumbuitu’ , ăl de stă cu curu’ pe butoiu cu smoală și ascute tridentu cu piatra de coasă, îl faci din meandrele concretului, da’ cu Leana lu Seceratu’ nu prea te văz s-o scoți la capăt…
Eu nici sampanii nu mai am, am zis ca ce dracu sa fac cu ele, ca asta face oricum 140 de ani si eu la 90 ce dracu sa mai beau.. apa.. si aia poate.
irlandezii e rasisti nu stie sa integreze natiunile conlocuitoare le da foc la case huuo!
https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/marturii-din-iadul-nord-irlandez-dupa-violenetele-2449535.html
https://www.g4media.ro/istoria-conflictelor-interetnice-din-anii-90-sute-de-case-distruse-si-populatii-stramutate-in-localitati-in-care-romanii-si-maghiarii-s-au-ridicat-impotriva-romilor.html
Cred ca irlandezii au avut de unde lua exemplu….dacă nu am știut să le spunem la tot felul de ONG-uri de prin vest în anii 90 ca mai întâi să îi ia la ei acasă, să îi integreze în localitățile lor, și apoi să “judece” …
Acum nu mai sunt tigani, sunt romi, au partida, ne-am umplut de traficanți de carne vie și gunoaie aduse /importate și arse noaptea pe câmp (nu ca asemenea infracțiuni sunt exclusiv ale etniei )
La noi ii mai face scăpați și justiția…dacă nu îi face scăpați, le dă niște pedepse de îi bușește râsul, și le mai dă și reducere de buna purtare infractorilor….
Permiteti astfel de comentarii pe site?
Da, sunt romi și vorbesc limba romani. Ce treba are stirea aia si rasismul din tine cu specifiucul site-ului acesta?
Tu iti dai seama daca unele personaje constranse de viata civila de la o varsta frageda fac asemenea abominatii in strainatate ce ar face unei populatii civile cucerite ,tolerati de aceiasi personaje de securitate interna pe care le avem acum si cu persoane care le justifica actiunile ,rusii sunt mici copii
Ba baieti, nu vine nici un procuror pe acasa la voi, sa caute dupa IP pe nimeni, sa vada ce a scris cand a scris de ce a scris. Dupa cum i-am explicat si in repetate randuri injinerului nepereche si altui intelijent cu „j”, exista o reala posibilitate sa ne inchida acesta mica agora a noastra. De platit, om vedea ce si cum, dar toata munca asta de a mentine site-ul de a scrie articole, de a imparasi idei si ganduri se duce in… exact. Prin urmare, rog a pastra o urma de ratiune in abordarea acestei tematici, faptul ca sunt tigani poate sa nu sa fie relevant. Da stim, in Uk s-a dus si o parte din „diaspora aia buna”, care a facut si aici minunatii. Ca integrati, ca neintegrati, da evident tine de persoana daca doreste sa se integreze intr-o societate sau nu. Ca aici primesc pedepse mari sau mici este iarasi irelevant, pentru ca in ochii mei, intre acei doi copii si ce a facut Bulai si Pieleanu care se perinda inca linistiti pe la tv, chiar nu-i mare diferenta, poate la copii ar cadea circumstanta atenuanta. Intre a fura, tigan find fara multe skill-uri la indemana si a fura cu un costum si cravata iarasi nu vad mari diferente.
Problema pe departe nu o vad etnica ci atat in partea de fermitate a legii cat si la mai noua apologie a unui stil de viata interlop, comportamentele antisociale nu mai ridica de mult ostracizarea publica, ci eventual aplauze. Sa nu uitam ca Tate a venit in Romania, si nu unul de-al nostru i-a sarit la Tate in curte in SUA.
De acolo si pana a da sieg heil pe aici, e cale lunga, o cale pe care va rog sa nu o mai bateti, scutiti-va efectiv efortul. E mai ok pentru toti.
–-
țigan, țigani substantiv masculin
țigană, țigane substantiv feminin
Persoană care face parte dintr-o populație originară din nord-vestul Indiei, care a migrat începând din secolul V în Persia, Asia Mediteraneeană și în Imperiul Bizantin, în secolul X-XVI în sud-estul și centrul Europei și în nordul Africii, în secolul XV în vestul Europei (în special în Peninsula Iberică), iar în secolul XIX și în cele două Americi și care vorbește o limbă indo-europeană.
Ca sa nu mai cautam peiorative in definitie, acolo unde nu sunt.
Nu căutăm peiorative, dar ne beșicăm când auzim „rom” fără să ne batem capul la o minimă cercetare.
Zic sa-l mai acultam pe maestrul Johnny Raducanu. Chiar lipseste in ziua de astazi limpezimea lui, ratiunea lui alaturi de talentul sau.
Parerea mea.
Nimic nu e mai fain decat sa vezi cum se ofera unii sa trimita politia pt ce crede un oarecare pe net.
Cred ca ai observat ca e plin de tot soiul de oameni,nclusiv unii ce cred ca rusii is ninja.
Unii sunt jigodii,altii sunt doar cazuti in eroare.Unii pot fi convinsi,altii ar putea fi doar ucisi la nevoie.Forta e ultimul argument.Unul din 100 daca poti convinge,nu e degeaba efortul.Pt ca nu e momentul pt violenta,nu s-a tras vreun glonte,nu a curs sange.
100% efort de convingere pana la momentul H,110% ferocitate dupa H.
Dumneata nu te duci sa-i rupi falca personal,nici de incercat sa-l convingi nu te omori,dar vrei sa-l bage judele la bulau.
Aici bunicu Niccolo ar comenta,cum ca ori il lasi in pace,ori lovesti a.i sa nu mai poata riposta.E imprudent sa il bagi la bulau,ca iese nervos rau.Daca se lasa cu slabit puterea statului nu as da o ceapa degerata pe pielea dumitale.
Alt aspect e ca nu prea esti cu libertatea,dimocrasi,dreptul la opinie.
Ultimul aspect e ca la prima slabiciune reala a statelor,grupurile mai inchise la ten se vor da in spectacol de sunet si lumina cu masini incendiate.Lucru ce va genera reactii de genul sa le dam foc la case si fuga mars pe vapor.In cel mai bland caz.
„Iti trimit militia la poarta” ii va baga si mai si in rahat.
Aia va fi un lucru rau pt piata imobiliara,dar bun pt toti cei ce stau cu chirie.
@winn
Nu utilizarea unui cuvânt mă beșică pe mine…
Anii 90,RO…violențele împotriva „băuturilor distilate” au fost „incununarea” a tot felul de infracțiuni, ajunse la agresiuni fizice, nesancționate de autoritățile statului în deceniul pierdut, ce au dus la exasperare comunitățile unde locuiau… bașca tot felul de ONG-uri vestice ce le-au „suflat vânt în vele” mult și prost, privind problema doar dintr-un punct de vedere….asta mai mult le-a accentuat comportamentul antisocial, nu a ajutat cu nimic la integrare.
Cei mai multi din ei nici nu vor să se integreze , vor doar să trăiască cum vor, după regulile lor, profitând de slăbiciunilor societăților in care se afla și slăbiciunilor autorităților…
Nu stau să-ți dau exemple, apropo de documentare, poți să te documentezi și singur să vezi că, în pofida acumulării de venituri în rândul etniei spirtoase, comportamentul a rămas tribal.
„Succesul” lor îl pun și pe seama corupției…ei fac infracțiunile și uung persoane cu autoritate care sunt fericite că „rămân” curate, ele colecta de doar șpaga.
Zic și Io…
Și mai suntem azi în anii 90 ca să gândim ca niște sălbatici sau ne-am mai civilizat și noi?
Noi poate ca da, ei pare că încă nu…
In asteptarea comunicatului trupei Coldpaly pe subiect pot spune da, cuvantul creaza un gard de confuzie, si acelasi cuvant poate crea si frustrare.
Problema este ca eu personal nu as dori sa fiu incurcat cu alta etnie, o confuzie usor de facut, ca s-ar putea ca Europa care atunci cand vine prin concerte pe aici si saluta Budapesta, nestiind nici macar capitala Romaniei sa nu isi ia timpul necesar spre a studia probleme etimologice ale cuvantului rom, probleme inca in parte disputate. Confuzia nu este suparatoare din perspectiva unei superioritati ci pur si simpu din perspectiva unor carcateristici. Respectiv, nu doresc sa fiu incurcat nici cu maghiarii, nici cu nemtii, nici americanii daca e pana acolo. A fi roman inseamna niste carcteristici si bune dar si rele asupra carora eu am un grad de propietate si unele aspecte le pot corecta in timp adresand corect probleme. Sa ma contrapui unei alte etnii inseamna ca ma dezradacinezi si ma pui fata in fata cu niste probleme pe care eu nu le pot nici macar intelege. Vorbim de alte etnie, poftim, sa ma faci maghiar inseamna sa ma pui langa un om, putini la numar dar sunt, care traieste in Romania si nu vorbeste limba romana. Cum pot eu sa inteleg macar asmenea probleme, fara sa fiu tampit grauit si sa spun cu superioritate.. aaa, pai sa invete romana, ca sunt in Romania. Gata m-am spalat pe maini, si pariu ca gasesc 10 aplaudaci care sa aprobe.. ni ma la asta ce bine zice.
Here’s the deal: la fel cu in repetate randuri am spus ca problema noastra cu Europa, nu-i europa cea cîh si noi niste demiurgi eminescieni, ci chiar mizerile pe care le facem si nu vrem sa ni le asumam exact aceeasi problema ai si aici.
Problemele in mare parte sunt ale etniei respective sa le rezolve. Acum spre deosebire de trecut, chiar au la dispozitie mai multe posibilitati.
Dupa cum am spus in repetate randuri, munca la gospodarie mi-o fac cu niste tigani, nu de ieri de azi, ci de cam 15 ani. Nu cred in stereotipuri, cred ca unii oameni sunt intr-un fel si altii in alt fel. Cred ca mediul te influneteaza, cred ca sa-ti depasesti conditia este un sport extrem pe care putini din noi il pot practica, si nu cred ca cineva ar trebui judecat pe altceva decat faptele sale. Dupa cum vezi, la fel ca si incazul maghiarilor cu care am crescut pe strada, dar si a unor copii de tigan cu care jucam fotbal cand eram mic, etnia in sine nu are nici un fel de importanta in judecat mea asupra unui individ.
P.S.
apropo, capitala statului afgan de la 1770 este Kabul. Etimologic s-a argumentat ca numele Kabul vinde de la tribul Kamboia (Kamboja), un trib originar din Iran. Alti etimologi sustin ca provine din sanscrita, unde Kubja inseamna cocoșat…
https://limbaromana.org/revista/etimologia-cuvintelor-%C8%9Bigan-%C8%99i-rrom/
Si tigan si rrom vin din sanscrita si au fost aduse aici chiar de tigani. Tigan inseamna nomad, rrom inseamna barbat/domn. Tigani isi ziceau ei ca etnie, rromi isi ziceau intre ei in cadrul comunitatilor. Nimic rau in asta.
Problema a fost cu coincidentele. Pentru ca tigan a fost apropiat de grecescul „athinganoi” (impur, spurcat) – termenul este azi asociat impropriu ca fiind batjocoritor.
A doua, care ne doare pe noi e ca rrom, rromani sunt prea apropiate de numele etniei noastre – cea romaneasca, unde termenul are cu totul alta etimologie. Puteau sa-si zica lom sau dom in loc de rrom, ar fi fost l fel de corect, mult mai simplu si nu s-ar fi creat confuzii nedorite. Si ar fi impacat si capra si varza – asociatiile lor care reprezinta etnia si care expun termenul tigan ca peiorativ ar fi gasit alt termen la indemana si noi nu am fi avut absolut nimic impotriva.
Sa nu ii jignim pe greci considerandu -i ignoranti.Legaturile lumii elene cu subcontinentul indian sunt atestate de pe timpul lui Alexandru Macedon iar la momentul migratiei triburilor ,,rrome” cunosteau ptea bine cu cine au de-a face.De aceea am parerea ca ,,atsiganoi” este traducerea fidela a termenului ,,dalit” care in traditia hindusa desemna , conform Wikipedia : ,,Dalit is a term used for untouchables and outcasts, who represented the lowest stratum of the castes in the Indian subcontinent.”
Si aici este o discutie, anthinganoii find o simpla secta de israeliti (deci semiti), care nu erau considerati evrei desi sarbatoreau Sabbatul aveau o alta intelegere a religiei, locuind la est de Capadochia.
In esenta athiganoi de catre greci erau considerati orice popor nomad care practica alta religie.
@Anla, unde esti coane, hai ca tu esti meserias pe partea asta, eu sunt cu epoca moderna.
V-am explicat de ani de zile, aici, pe site-ul RumaniaMilitary, ca „Țigan” provine de la „Ascan/Assakenoi/Ashvaka/Afgan”. E un endonim, nicidecum un exonim. E chiar numele lor, dat de ei insisi, cu care au venit prin partile astea.
https://en.wikipedia.org/wiki/A%C5%9Bvaka
Trib hindus din N-E Afganistanului, din Coridorul Vakhan, cunoscut inca de pe vremea lui… Alexandru Macedon. Cel putin 2300 de ani.
Cautati pe Google ”wakhan corridor woman” si dati pe Imagine, veti vedea Tigancile ”Ascane” de azi. Ma rog, amestecate /amestecati cu Iranieni, Turcici, chiar si Chinezi, iar la piele , ochi si par… sunt de toate culorile, valea raului Oxus (de unde provine numele Vakhan) fiind cunoscuta ca un creuzet de migratii si popoare.
Numele inseamna „oamenii cailor”, pentru ca „asa” este „cal”, similar cu românescul (indo-european) ”șa” sau ”asin” etc…
Afganistan – literalmente… Țiganistan. 🙂
Si-au inceput migratia dupa ce s-a dus dracu Imperiul Ghaznavid (orasul Ghazni din Afganistan), cam cu 900 de ani in urma, fiind fortati de Perși (dinastia Ghurid) si de… Turci Seljuci-Oghuz/”Otomanii” de mai tarziu.
___
Apropo, Ascanii era un trib hindus ce facea parte dintr-unul mai mare, numit Kambodjas.. .de la care ne-a ramas ”Geambaș” in tiganeasca / turca / romana (inseamna ”om bogat in cai, negustor / crescator de cai”). Iar de la acelasi nume hindus, pe linie de religie, deriva si numele tarii Cambodgia.
Si inca un apropo, conducatorii Imperiului Ghaznavid au purtat numele de ”Tigin”, care se traduce prin ”general de cavalerie” (e o intreaga istorie cu creatorul acestui imperiu, care, la origine, a fost un sclav ce si-a impresionat stapanul Tigin, luand-o pe fie-sa de nevasta, inclusiv numele de familie ”Tigin”… nu va mai plictisesc.)
____
Deci toata chestia cu ”athinganoi, untouchables, de neatins” e in continuare doar o ipoteza fantasmagorica, nici Angus Frasier sau Ian Hancock (ii aveti in articolul din comentariul lui canaris, sunt experti celebri in historia Tiganilor) nu au luat-o drept indubitabila ci doar ipoteza de lucru (am cartile lor).
Editat
––––
Ho bre nici chiar asa….
Permiteti astfel de comentarii pe site?
Trebuia s-o facă …editat.
–––––-
Prietene, chiar daca esti pe partea corecta a fortei…
Editat.
––––
Ia o bere rece din frigider si puneti-o pe frunte. Ajuta.
Ai plângere penală pentru ce-ai scris aici.
Să ne faci și ăstora care i-am dat like. Scrii că procororii trebuie să ceară de la admini IP-urile noastre. Hai, pa!
Numai dacă ești un animal poți să dai like la ce a scris ăla.
adica toti romanii care se trezesc la doua in noapte in muzica data la refuz ,cand de dimineata tre sa plece de acasa la ora 5 sa plateasca impozitul ca sa primeasca ala cu mizica si politaiu ajutor social de lene,muzica care nu se opreste nici daca vine politia sunt animale,toti aia amenintati de vecini scandalagii fara ca politia macar sa apara la reclamatie sunt animale.aia carora li se fura lucruri din casa si curte si politia nu face nimic desi stie sigur cine e faptuitorul ca doar primeste cota parte din ce sa furat sunt animale,aia carora le sunt hartuite nevestele si fetele si politia nu face nimic sunt animale vezi ca lista e mare si inactiunea si tolerarea lor de catre aia care iau spaga duce la evenimente din astea dar na ei sunt oameni civilizati noi suntem animale,ca nu i toleram pe ei aici unde avem macar libertatea sa scriem
Winn e unul dintre ei….. Banuiesc ca are aceleasi apucaturi… Pentru el noi suntem aia care nu suntem in neregula !
Ce libertate să scrii mă? Ca vrei să faci săpun din unii și ha ha ce-ai împușca pe cineva dacă ai fi recrutat?
Hai sictir.
winn tata ti-am pus o teava ca sa sufli si ai suflat perfect ca trolul rus ideal
Răspunde mă la obiect, nu mai bate câmpii pe lângă.
Na, i-am dat si io like, desi am ajuns cam tarziu, dupa editarea comentariului!
https://www.dw.com/ro/ap%C4%83rarea-m%C4%83rii-negre-trupe-pentru-ucraina-ce-face-rom%C3%A2nia/a-72841873
https://m.digi24.ro/stiri/externe/israelul-a-atacat-in-yemen-in-premiera-de-pe-mare-portul-este-folosit-pentru-transferul-de-arme-sustine-armata-israeliana-3277499
https://m.digi24.ro/stiri/externe/ue/israelul-a-livrat-ucrainei-sisteme-patriot-cand-oamenii-spun-ca-israelul-nu-a-oferit-ajutor-militar-nu-este-adevarat-3276929
https://armyrecognition.com/news/navy-news/2025/italy-evaluates-nuclear-powered-aircraft-carrier-under-long-term-naval-modernization-strategy
https://m.digi24.ro/stiri/externe/iranul-anunta-ca-va-publica-documente-strict-secrete-ale-israelului-sunt-o-comoara-3275657
https://www.airforce-technology.com/news/german-a400m-dircm-systems/ „These systems will be delivered by Elbit Systems to Airbus and are intended to shield the military transport aircraft from heat-seeking ground-to-air missile threats.” https://defence-industry.eu/aeronautics-secures-over-50-million-in-international-contracts-for-orbiter-4-tactical-drones/ That says -„every little helps”…
Salut, era bun un articol pe tema: Ce achiziții poate face Ministerul Apărării prin programul RearmEurope
In loc sa cumpere IRIS-T, ei aleg spyder si derby dar cu niște Radare Poloneze care nu au mai fost cumpărate de alte state NATO! Ar fi o problema ca aceste radare nu ar comunica cu cele patriot, ori alte radare din cadrul mapn.
Alta problema, corveta ușoară
Probabil rachetele vor fi integrate containerizat; adică un container care nu e integrat cu restul navei. Deci rachete NSM containerizate, fără integrarea lor în combat sistem managemant-ul turc al navei. Americanii nu ar permite cu siguranță acest lucru.
Rheinmetall va face pulberi de obuze în India. Proiectul din România de la Victoria pare blocat🙄
România riscă să piardă în favoarea Bulgariei rolul principal în noua strategie a UE la Marea Neagră, pentru că instituțiile statului “fac ping-pong” între ele și își pasează reciproc miza creării unui hub strategic în regiune.🙄
https://stirileprotv.ro/stiri/interviurile-stirileprotv/romania-risca-sa-ramana-in-afara-jocului-ue-la-marea-neagra-institutiile-fac-ping-pong-nimeni-nu-vrea-sa-si-asume.html?fbclid=IwQ0xDSwK1X7FleHRuA2FlbQIxMAABHvufS79-0idSdFYisxc6OdW94f42qNNYk9YN5iye1XzM-Dm7SxpeSOFawTCW_aem_G2KB963-ZXMpuanHAdy6aA
Primele blindate 4×4 Cobra II au ajuns în România
https://www.defenseromania.ro/primele-4×4-cobra-ii-au-atins-pamantul-romanesc-vehicule-sosite-in-romania-marcheaza-un-parteneriat-pe-termen-lung-in-care-otokar-va-implica-industria-de-aparare-romaneasca_634116.html
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Romanian_Armed_Forces
Urat arata desfasuratorul de pe wiki.
699 buc transportor cu cuib de ciori pe el.
RCWS 2 bucati ??
mortier 120 mm 1 bucata ???
Sper ca e ceva gresit, era un link pe care nu il gasesc dar tin minte de chestia cu o singura buc pt mortierul de 120 mm. Daca se confirma si chestia cu 2 buc pt statie RCW e nasol.
https://monitorulapararii.ro/turcii-de-la-otokar-dau-semnal-spre-romania-investitii-mari-sunt-asteptate-la-automecanica-medias-unde-se-vor-produce-781-de-vehicule-cobra-ii-pentru-1-58180
Lista pare corecta
Din link ala iti lipsea vreo 50 60 de bucati pe putin ca numar final contractat,nu are rost sa contracteze cu un anumit.mortier sau rcsw daca nu trece testele decat daca e deja in dotare
https://monitorulapararii.ro/companiile-romanesti-vor-sa-intre-pe-piata-de-aparare-bluespace-technology-prezinta-sistemul-c-uas-okya-5601-produs-integral-in-romania-1-58424
https://stiripesurse.md/sute-de-asa-zisi-deputati-transnistreni-raman-someri/
https://m.defenseromania.ro/polonia-cumpara-un-nou-lot-de-tancuri-sud-coreene-consolidand-si-mai-mult-o-alianta-industrial-militara-care-remodeleaza-fundamental-peisajul-de-securitate-european_634120.html
https://armyrecognition.com/news/navy-news/2025/us-to-create-a-new-base-in-philippines-to-maintain-unmanned-naval-vessels-observing-chinese-forces
https://united24media.com/latest-news/russias-weapons-chief-calls-challenger-2-a-cooking-pot-says-t-90m-outperforms-abrams-and-leopard-9008
https://www.zona-militar.com/en/2025/06/10/the-ejection-systems-of-the-future-uts-800-training-aircraft-of-the-russian-aerospace-forces-are-being-tested/ – Officially designated as the UTS-800 and based on the DART-450T by Austrian company Diamond Aircraft Industries GmbH
https://militarnyi.com/en/news/lithuania-wants-to-assemble-leopard-2a8-tanks-on-its-own/
https://m.digi24.ro/stiri/externe/ue/danemarca-va-cumpara-sisteme-de-aparare-antiaeriana-de-la-producatori-din-franta-sau-germania-cum-motiveaza-guvernul-danez-achizitia-3279029
https://newsweek.ro/international/lituania-construieste-rapid-un-oras-militar-pentru-soldatii-germani-la-granita-cu-belarus
https://thedefensepost.com/2025/06/09/us-abrams-tank-kuwait/
https://www.twz.com/news-features/aim-9x-being-used-by-ukraines-drone-boats-to-engage-russian-jets-not-aim-9l-ms
https://www.thehindu.com/news/international/chinese-ship-runs-aground-off-philippines-occupied-island-in-the-disputed-south-china-sea/article69671886.ece
https://www.g4media.ro/surse-comandantul-bazei-aeriene-57-din-mihail-kogalniceanu-generalul-de-brigada-nicolae-cretu-pus-sub-acuzare-de-parchetul-militar-bucuresti-pentru-fals-intelectual.html
SURSE Comandantul Bazei Aeriene 57 din Mihail Kogălniceanu, generalul de brigadă Nicolae Crețu, pus sub acuzare de Parchetul Militar București pentru fals intelectual
Generalul de brigadă Nicolae Crețu este acuzat că ar fi falsificat un ordin de zi pe unitate pentru ca locțiitorul său să fie tras la răspundere pentru un incident petrecut în unitatea militară, potrivit surselor G4Media.
Surse apropiate anchetei au declarat pentru G4Media că șeful Bazei Aeriene 57 din Mihail Kogălniceanu obișnuia să se treacă el pe ordinul de zi pe unitate, ca să nu își lase locțiitorul la comandă.
Acum câteva luni a luat foc o baracă din cadrul unității, iar generalul de brigadă Nicolae Crețu este acuzat că ar fi schimbat ordinul de zi pe unitate, trecându-l pe locțiitor, pentru ca acesta să fie tras la răspundere pentru incident.
Șeful Bazei Aeriene 57 din Mihail Kogălniceanu este cercetat acum pentru fals intelectual, iar miercuri, 11 iunie, i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile de către procurorii Parchetului Militar Teritorial București.
https://www.youtube.com/watch?v=d7C2XMRbgmQ
The Houthi Red Sea Crisis – Complete Animated Documentary
Un canal care merită urmărit.
https://gbp.com.sg/stories/lora-missile-on-israel-navys-saar-6-corvettes/ According to unconfirmed information the LORA is used against Yemen. The heavy warhead and speed…
Si cine a spus ca Romania are nevoie de fregate mari ?
https://waronline.org/fora/index.php?attachments/gettyimages-2218790807-2048×2048-jpg.322667/ The drones station on board the „Shaldag V mod.” Very interesting…
https://adevarul.ro/stiri-externe/sua/100-de-migranti-romani-ar-urma-sa-fie-trimisi-la-2449905.html
Treaba se nasoleste peste balta. Daca nu ai tidula valabila ajungi pe unde a intarcat mutu iapa. Sper sa nu fie adevarat.
https://www.g4media.ro/surse-comandantul-bazei-aeriene-57-din-mihail-kogalniceanu-generalul-de-brigada-nicolae-cretu-pus-sub-acuzare-de-parchetul-militar-bucuresti-pentru-fals-intelectual.html
,,Surse apropiate anchetei au declarat pentru G4Media că șeful Bazei Aeriene 57 din Mihail Kogălniceanu obișnuia să se treacă el pe ordinul de zi pe unitate, ca să nu își lase locțiitorul la comandă.
Acum câteva luni a luat foc o baracă din cadrul unității, iar generalul de brigadă Nicolae Crețu este acuzat că ar fi schimbat ordinul de zi pe unitate, trecându-l pe locțiitor, pentru ca acesta să fie tras la răspundere pentru incident.
Șeful Bazei Aeriene 57 din Mihail Kogălniceanu este cercetat acum pentru fals intelectual, iar miercuri, 11 iunie, i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile de către procurorii Parchetului Militar Teritorial București.”
https://www.defenseromania.ro/rusia-reinsceneaza-invazia-romaniei-din-1944-este-o-amenintare-la-adresa-nato-sau-o-testare-a-reactiei-noastre_634133.html
Pe malul noroios al Nistrului, într-o fâșie de pământ controlată de separatiști pro-ruși, istoria pare ca vrea sa se repete. Dar nu ca farsă, ci ca o amenințare militară deliberată. Trupele ruse și forțele separatiste locale din Transnistria au decis să „reconstruiască” Operațiunea Iași-Chișinău, ofensiva sovietică din 1944 care a zdrobit frontul germano-român și a dus la ocuparea României de către Armata Roșie.
Nu este o simplă comemorare istorică. Este o piesă de teatru militar, pusă în scenă cu tancuri, artilerie și un mesaj politic la fel de subtil ca o lovitură de tun. Evenimentul, desfășurat în apropiere de Tiraspol, în interiorul Zonei de Securitate demilitarizate, implică aproximativ 16 vehicule militare și 13 piese de artilerie. Deși folosesc muniție de manevră, zgomotul și fumul pirotehnic sunt menite să fie auzite și văzute clar la Chișinău și, mai important, la București.
Bășini ale unor fosile comuniste complexate și moarte de foame (la propriu aproape).
Oameni buni si rai,oi avea io google mai ciudat,dar imi apar mereu asemenea articolase,in orice ziar.
Tema e una militara.Tonul-soc si groaza.Subiectul-fie dau rusii, fie Vladimir Putin decide/ordona,fie MAPN face nu stiu ce legat de serviciul militar musai,fie e ceva legat de serviciul obligatoriu la altii.
Din toate pozele puse oficial pe feisbuc,astia de baga fitile au salvate maxim 4,ca se repeta non stop,chit ca se face vorbire de estonieni.
De ce i se spune operațiunea Iași – Chișinău 1944? E ca și cum ai spune operațiunea Chișinău – Iași 1941.
Traditie militara:
https://www.youtube.com/watch?v=0-AcUvG7UOM
https://stirileprotv.ro/justitie/comandantul-bazei-57-aeriene-zmihail-kogalniceanu-a-fost-audiat-ce-acuzatii-i-se-aduc.html?fbclid=IwQ0xDSwK2k7ljbGNrAraTtGV4dG4DYWVtAjExAAEeMjbkm2RAZQQv7TJ68NF9Q_zBGVJUYd4fx7DyUfZEjpY69sUb3gRapkufTm8_aem_x8ng9T__fEFc2M8v2O_l1Q
47 de ani și doar 1.200 de ore de zbor.
Britain’s new StormShroud drones to jam enemy radars
https://ukdefencejournal.org.uk/britains-new-stormshroud-drones-to-jam-enemy-radars/
Saab, Helsing let Gripen fighter fly with AI in charge
https://www.defensenews.com/global/europe/2025/06/11/saab-helsing-let-gripen-fighter-fly-with-ai-in-charge/
Franta, „marea putere”, a strigat deja piua cu inarmarile.
Defense effort: France disassociates itself from the rest of Europe by 2030
https://www.meta-defense.fr/en/2025/06/10/defense-effort-france-vs-europe-2030/
Or fi crescut ajutoarele sociale pentru mangrebieni sau trebuie sa plateasca masinile arse si magazinele sparte in orase anul asta
se pregătește ceva in Orientul Mijlociu pentru ca azi americanii au evacuat personalul neesențial din ambasade. Sa atace Iranul?
😎
Negociatorii iranieni au schimbat brusc tonul. Probabil se cred pe cai mari, au testat recent o racheta balistica cu o incarcatura de lupta de 2 tone si au suficient uraniu imbogatit pentru o arma nucleara (sau poate mai multe?).
Israel Appears Ready to Attack Iran, Officials in U.S. and Europe Say
https://www.nytimes.com/2025/06/11/us/politics/iran-us-iraq-diplomats-middle-east.html
Mda
As US evacuates Middle East personnel, Iran appears to downplay tensions https://www.jpost.com/middle-east/article-857494?utm_source=jpost.app.android&utm_medium=share
Mno,la drept vorbind
…razbelul cu rusnaci e cam mucegait.Se cam simte nevoia de ceva proaspat,de sezon.
https://www.defenseromania.ro/flota-fantoma-a-ucrainei-norvegia-trimite-dublul-avioanelor-f-16-promise-iar-pilotii-ucraineni-deja-vaneaza-avioane-rusesti_634139.html
Într-o demonstrație de coordonare tactică ce redefinește regulile jocului în spațiul aerian ucrainean, un pilot de F-16 al Forțelor Aeriene Ucrainene, ghidat de un avion de recunoaștere suedez, a reușit o performanță istorică: doborârea unui avion de superioritate aeriană rusesc, Suhoi Su-35. Incidentul, care ar fi avut loc deasupra regiunii Kursk din Rusia, nu este doar o victorie simbolică, ci dovada materializării unei noi și redutabile capacități aeriene pentru Kiev.
Un avion suedez de avertizare timpurie și control (AEW&C), model Saab 340, operând la o distanță sigură de sute de kilometri, a detectat și urmărit discret avionul rusesc. Acționând ca un „ochi din cer”, Saab-ul a transmis datele precise către avioanele F-16 ale Ucrainei.
Folosind aceste date, pilotul ucrainean a putut lansa o rachetă aer-aer cu rază lungă de acțiune AIM-120 AMRAAM, lovind Su-35 adânc în teritoriul rusesc. Pentru Forțele Aeriene Ruse, acest incident este un semnal de alarmă. Nu mai pot opera cu presupunerea superiorității aeriene necontestate în apropierea granițelor Ucrainei.
…………..
Daca pina si vechile F-16 le-o dau in barba la rusnaci…ar fi cazul ca rusii sa gaseasca un „von Stauffenberg” care sa nu greseasca cu servieta.
https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/romania-va-sarbatori-ziua-victoriei-pe-8-mai-o-data-cu-tarile-occidentale-legea-votata-in-parlament-3279847
Fmm voastre de comuniști îmbacsiți, după 35 de ani ați schimbat în sfârșit ziua. Pentru ăia care merg pe ideea că la București era deja ora Moscovei, adică trecut de doișpe noaptea, le aduc aminte că armata română era în Cehia, deci încă 8 mai, și a mai luptat până pe 12 mai, când s-au predat ultimii naziști. Plus că suntem de 21 de ani în NATO, fmm încă o dată.
https://www.twz.com/sea/troubled-constellation-frigate-is-now-at-least-759-metric-tons-overweight
https://www.mediafax.ro/cultura-media/moldova-pastreaza-istoria-romanilor-in-scoli-in-ciuda-criticilor-privind-discriminarea-etnica-23565488
https://hotnews.ro/germania-a-acordat-cetatenia-unui-numar-record-de-straini-anul-trecut-rusii-campioni-la-cresterea-procentuala-1998566
https://adevarul.ro/stiri-externe/rusia/ofiter-rus-ucis-cu-un-colet-capcana-dupa-ce-a-2449910.html
https://euromaidanpress.com/2025/06/11/russia-jet-powered-geran-3-drone-hits-kyiv/
Un articol din Challenges rezervat abonaților pe care îl pun în integralitate și tradus în română cu DeepL.com si corectări onoraților lectori ai Romania Military de către servitorul dvs.
https://www.challenges.fr/entreprise/defense/le-rafale-est-meilleur-que-le-f-35-et-que-tous-les-avions-chinois-les-verites-du-patron-de-dassault_605879
„Rafale este mai bun decât F-35 și decât toate avioanele chinezești”: adevărul de la patronul Dassault
Pierderea unui Rafale indian în favoarea Pakistanului, SCAF, concurența F-35… Cu doar câteva zile înainte de Salonul aeronautic de la Paris, Éric Trappier, patronul constructorului francez de avioane Dassault, face bilanțul problemelor fierbinți ale momentului. Un interviu nefiltrat.
La 20 de ani de la intrarea în serviciu, Rafale este încă la cel mai bun nivel mondial ?
Este întotdeauna complicat să spui că suntem cei mai buni în termeni absoluți, dar cred sincer că suntem cei mai buni în termeni de compromis. Este evident că Rafale va avea dificultăți într-o luptă împotriva unui F-22 [avionul de luptă stealth de superioritate aeriană al US Air Force]. Dar dacă doriți un singur avion care să poată efectua misiuni aer-aer, recunoaștere, lovituri aer-sol, misiuni nucleare și să se îmbarce pe un portavion, cred că Rafale este cel mai bun avion din lume, mai bun decât F-35 și mult mai bun decât toate avioanele chineze de pe piață. Răspunde perfect nevoilor forțelor armate franceze și ale țărilor care l-au cumpărat.
Nu este acest caracter „atotcuprinzător” și punctul slab al Rafale, bun peste tot, dar cel mai bun nicăieri?
Aceasta este alegerea făcută de forțele armate franceze: să nu mai aibă avioane specializate, ci un singur avion pentru toate misiunile. Mirage 2000 era un avion bun, dar avea nevoie de mai multe versiuni: Mirage 2000D pentru lovituri la sol, Mirage 2000-5 pentru aer-aer, Mirage 2000N pentru nuclear… Americanii își pot permite întreaga gamă, cu avioane de superioritate aeriană precum F-22 și viitorul F-47, și avioane pentru fiecare misiune aer-sol. Franța, care nu are un buget militar comparabil, a optat pentru polivalență. A fost alegerea corectă: dispune de un avion remarcabil.
Viitorul standard F5 al Rafale, programat pentru începutul anilor 2030, cu capacități de luptă colaborative îmbunătățite și o dronă de luptă asociată, va spori capacitățile aeronavei?
Am avut două opțiuni. Exista opțiunea de a lansa imediat un avion stealth. Cu toate acestea, având în vedere noile amenințări, trebuia să oferim o capacitate semnificativă de încărcare utilă, în special pentru noile rachete, și, prin urmare, o aeronavă mult mai mare. Acest lucru necesita un motor mai puternic, multe lucrări de dezvoltare și nu era compatibil cu calendarul de reînnoire a componentei nucleare a descurajării (racheta hipersonică ASN4G, prevăzută pentru 2035). NGF (avionul de luptă al programului SCAF) ne va permite să construim un demonstrator pentru a vedea care este compromisul pe care ar trebui să îl urmărim. Cealaltă opțiune, care a fost aleasă în cele din urmă, a fost adăugarea unei drone de luptă stealth la Rafale: capacitatea stealth maximă nu este asigurată de avionul în sine, ci de drona care îl însoțește. Am demonstrat deja, cu Neuron, că putem realiza un avion foarte furtiv, în cooperare cu 6 țări.
Cât de mare va fi această dronă ?
Probabil că va avea anvergura unui Mirage 2000. Va fi un avion destul de masiv, deoarece va trebui să transporte arme în cală. Dimensiunea va depinde de mărimea rachetelor de la bord.
O dronă de luptă în 2033?
Nu putem merge mai repede.
Nu există tentația de a o face mai repede? 2032-2033 pentru drona de luptă, asta pare o cale lungă…
Asta spun unii entuziaști ai „trebuie să”. Dar îmi pare rău, este nevoie de un pic de timp pentru a dezvolta ceva la acest nivel. Vorbim despre dezvoltarea unui avion furtiv de dimensiunea unui avion de vânătoare, cu senzori și algoritmi integrați care îi vor permite să efectueze operațiunile care îi sunt atribuite, nu doar să facă un zbor alături de un Rafale. Sincer, șapte ani pentru a atinge un standard operațional este o adevărată provocare! Nu putem merge mai repede. Nu pentru așa ceva.
Unii vor spune că alții reușesc, în Statele Unite sau în Turcia…
Cei care spun asta nu au competențe. Eu cunosc mulți dintre ei. Dacă vă uitați la americani, care sunt competenți, și lor le ia foarte mult timp. F-35 și F-22 nu au fost construite așa. Și vom vedea cât va dura până când F-47 va ieși și va deveni operațional, chiar dacă proiectul este deja avansat, se pare.
Urmare 2
Safran propune o versiune mai puternică a M88, motorul folosit la Rafale, cunoscut sub numele de T-Rex. Este aceasta o prioritate?
Este o problemă reală. Safran are acum un program pentru a îndeplini standardul F5 cu o versiune mai puternică a M88. Este o opțiune interesantă, deoarece aeronava va fi un pic mai grea, fie și numai din cauza armelor planificate și a dorinței de a monta rezervoare integrate suplimentare (CFT, Conformal Fuel Tanks). Cu o aeronavă mai grea, are logică să avem un motor care împinge un pic mai tare. Ar fi, de asemenea, un pas tehnologic către viitorul motor NGF, care reprezintă un progres major.
Un studiu Ifri publicat în ianuarie a avertizat cu privire la un posibil dezavantaj tehnologic pentru Rafale, care nu este furtiv, este „sistematic dominat în lupta aeriană” de F-35 și ar putea fi relegat la rangul de ”auxiliar„ într-un angajament de mare intensitate…
Succesul lui Rafale i-a făcut pe unii invidioși; îmi imaginez că încearcă să se revanșeze. F-35 are un ușor avantaj pentru că a fost conceput pentru a fi furtiv, ceea ce nu este cazul cu Rafale, deoarece opțiunea furtivă nu a fost aleasă de guvernul francez din motive bugetare. Dar există mai multe limitări. În primul rând, invizibilitatea nu este de 360 de grade. În al doilea rând, este nevoie ca armele să fie adăpostite în cală, ceea ce limitează grav capacitatea de încărcare utilă. Adevărata întrebare este cum să treci de apărarea foarte densă a inamicului, cum să îi distrugi radarele și apărarea aeriană, ceea ce aviatorii numesc misiunea SEAD [Suprimarea apărării aeriene a inamicului]. Aceasta nu este doar o chestiune de aeronave, ci și de armament la bord. Am putea integra o rachetă anti-radar pe Rafale, dar nu există în Franța. În ceea ce privește afirmația conform căreia, pentru că veți cumpăra F-35, veți declasa forțele aeriene și navale franceze la rolul de auxiliare, aștept să văd dacă francezii vor fi auxiliarii țărilor europene echipate cu F-35…
Avionul american F-35 are peste 650 de comenzi în Europa. Odată cu al doilea mandat al lui Trump, a realizat Europa că trebuie să își limiteze dependența de armele americane?
Sunt ca Sfântul Toma, va trebui să aștept și să văd. Ceea ce este factual este că Danemarca, după amenințările lui Trump de a anexa Groenlanda, le-a spus americanilor: „Veți invada Groenlanda, așa că vă cumpăr mai multe F-35”. Asta este o afacere uriașă! A doua observație este că Belgia, care găzduiește sediul Comisiei Europene, a anunțat, în plin război comercial cu Statele Unite, că va cumpăra F-35… Observ că și țările care dezvoltă Typhoon (Eurofighter) comandă F-35: Regatul Unit, Italia și Germania.
Spania lipsește…
Să așteptăm și să vedem.
Este deprimant…
Este real. Nu cred că europenii cumpără F-35 pentru că, așa cum spun oamenii foarte inteligenți de la Bruxelles, gama europeană de avioane de luptă este fragmentată, cu Rafale, Eurofighter și Gripen. Europenii cumpără american pentru că există o preferință americană în Europa. Când spun acest lucru, toată lumea zâmbește, dar aceasta este realitatea. Partenerii noștri majori sunt în altă parte: centura care merge din Egipt până în Indonezia, trecând prin Orientul Mijlociu și India. Datorită lor existăm, în afară de Franța, desigur.
Urmare 3
Au existat trei comenzi pentru Rafale din partea țărilor europene (Grecia, Croația, Serbia).
Da, și acesta este un adevărat succes pentru noi. Grecia este un client tradițional, care a cumpărat întotdeauna de la Franța, alături de Statele Unite. Celelalte două țări făceau parte din fostul bloc estic, cu MiG-uri și Suhoi. Au trecut la noi, iar acesta este un lucru foarte bun. De asemenea, croații ne spun că sunt foarte mulțumiți de avioanele lor.
Mai există potențial de comenzi pentru Rafale?
Cred că există încă două sau trei țări care ar putea intra în club. Și este sigur că cei care sunt deja în club ar putea avea nevoie de mai multe aeronave. Dar, în prezent, prioritatea clienților este să își refacă stocurile de armament (rachete, muniție).
Emmanuel Macron a făcut aluzie la o nouă comandă franceză de Rafale, posibil în jur de treizeci de aeronave. Când va fi semnat contractul?
Avem mult de lucru pentru a livra Rafale comandate pentru export, dar urmărim cu mare atenție această comandă franceză, deoarece este vorba despre forțele noastre armate. Însă întrebarea pe care și-o pune întreaga industrie de apărare este dacă Franța are resursele necesare pentru a plasa comenzi în acest moment și dacă Bercy [sediul ministerului de finanțe – Nota Traducatorului] este pregătită să lase Brienne [biroul ministrului armatelor – Nota Traducatorului] să plaseze noi comenzi. Președintele Republicii și ministrul forțelor armate doresc să accelereze creșterile bugetare, dar impresia mea este că majorarea de 3 miliarde de euro prevăzută în Legea planificării militare (LPM) este deja dificil de respectat. Datoria este un adevărat handicap.
Sunteți convins de planurile Comisiei de susținere a industriei de apărare, cum ar fi regulamentul EDIP sau instrumentul SAFE (împrumut comun de 150 de miliarde de euro)?
Dacă mă uit la instrumente precum SAFE, acestea sunt instrumente financiare pentru a împrumuta la o rată mai bună, pentru a nu plăti TVA și așa mai departe. La urma urmei, de ce nu? Dar acestea nu sunt instrumente care pot fi utilizate pentru a construi un F-35, un F-47 sau un Rafale. Dacă Bruxelles-ul, în loc să producă standarde, ar pune în aplicare un sprijin real, astfel încât statele să poată cumpăra echipamente europene, aceasta ar putea fi dovada că Europa poate fi cu adevărat utilă.
Ce ar putea face Europa care să fie mai inteligent?
În loc să creeze sisteme de cooperare ultra-complexe care implică un număr de țări și producători, cu drepturi de proprietate de neînțeles, Europa ar putea ajuta statele membre să finanțeze echipamentele de care au nevoie armatele lor. Are Franța nevoie de Rafale ? Europa ar putea să o ajute să finanțeze acest efort, care ar permite, de asemenea, trimiterea de avioane pe flancul estic pentru a da siguranță țărilor din regiune. Sunt în favoarea unei Europe pragmatice care se bazează pe ceea ce există deja și contribuie la consolidarea capacităților militare ale statelor individuale. Dar dacă vrem să construim o apărare europeană la 27 de ani, dezvoltând echipamente care vor fi operaționale peste 15 ani, aceasta este o utopie totală.
Urmare 4
Rata de producție a Rafale a crescut de la una la două aeronave pe lună începând din 2020 și urmează să crească la 4 sau chiar 5 în următorii ani. Poate lanțul de furnizori să țină pasul?
Este o provocare zilnică, în special pentru producătorii de aerostructuri [piese pentru fuselaj și aripi]. Este dificil să creștem producția, deoarece furnizorii au fost afectați puternic de criza Covid, iar rata de producție a Rafale crește în același timp cu rata de producție a Airbus.
Cum gestionați aceste dificultăți?
Există câteva piese pe care le refacem intern. Uneori ne internallizăm, apoi ne reexternalizăm către subcontractanți pe care îi cunoaștem bine și care sunt pregătiți să facă munca, cum ar fi Potez. De asemenea, trimitem meseriași, tehnicieni și ingineri la sediile furnizorilor aflați în dificultate, pentru a-i ajuta să depășească criza. Pentru noi, acesta este mai degrabă un factor destabilizator decât unul stabilizator, dar necesitatea dictează.
Programul SCAF (Système de combat aérien du futur), care prevede dezvoltarea unui nou avion de luptă franco-germano-spaniol (NGF, pentru New Generation Fighter), pare să stârnească din ce în ce mai puțin interes din partea guvernelor și a industriei. Ar putea exploda în zbor?
Cred că guvernele își dau seama de ceea ce li s-a explicat la un moment dat. Unele dintre ele spuneau: „Nu este nicio problemă, doar Dassault ne deranjează, totul se va rezolva”. Realitatea este că nu avem organizarea optimă pentru un demonstrator ambițios. Suntem trei în jurul mesei [Dassault, Airbus Germania, Airbus Spania] și avem aceleași drepturi. Este o egalitate totală, este o federație grozavă, dar nu acesta este modul de a crea un program eficient. Când Statele Unite au lansat F-47, nu au spus: „Jumătate pentru Lockheed, jumătate pentru Boeing”. Au spus: „Este Boeing, iar voi sunteți pe cont propriu. Și există un singur factor de decizie: Departamentul american al Apărării.
Ce ar trebui făcut?
Ceea ce cerem este să fim adevăratul manager de proiect. În industria construcțiilor, un antreprenor principal are posibilitatea de a alege subcontractanții. Noi nu: cu principiul „randamentului echitabil”, fiecare stat dorește partea cea mai nobilă a muncii și un volum de muncă egal, la milimetru, cu cel al celorlalți. Când spun acest lucru, toată lumea este de acord, dar nu tragem nicio concluzie.
Urmare 5
Când ar putea zbura demonstratorul NGF?
Dacă rămânem la obiectivul inițial de a lansa faza de producție anul viitor (faza 2), aeronava ar putea zbura în 2029-2030. Am finalizat deja designul, am testat forma în tunelul aerodinamic, acum trebuie să fabricăm aeronava. Este fezabil înainte de 2030 deoarece, pentru motor, adaptăm un M88. Majoritatea pieselor sunt piese Rafale, pentru că Eurofighter nu vrea să ne dea aceste piese, de teamă că le vom copia. Este cunoscut faptul că Dassault are nevoie de tehnologiile Eurofighter pentru a face avioane (râde)!
/b>Când ar putea intra în serviciu NGF, având în vedere ritmul actual de dezvoltare?
Dacă doriți răspunsul unui Éric Trappier optimist, aș spune 2045.
Și un Éric Trappier realist?
Tot 2045…
Chiar nu putem merge mai repede?
Aud niște oameni foarte incompetenți spunând că trebuie să o facem până în 2035. Asta mi se pare imposibil. Pentru a face un avion să zboare, ai nevoie de un motor. Dacă acești oameni vin cu un motor ne-american capabil să propulseze un avion de 33 sau 34 de tone înainte de 2030, atunci putem încerca. Pe de altă parte, pentru a finaliza un astfel de program, ai nevoie de mulți bani. Am văzut cu Rafale că bugetele pot fi reduse sau amânate. Au fost 20 de ani între zborul demonstratorului Rafale A și intrarea în serviciu a avionului.
Există un plan B pentru SCAF?
Nu, nu există un plan B pe termen lung. Există un plan B pentru 2035, cu Rafale F5 și drona sa de luptă furtivă, care va face posibilă așteptarea viitorului avion de luptă. Dar nu putem aștepta la nesfârșit: după Rafale F5 și UCAV, va trebui să continuăm cu un NGF.
Vă pronunțați pentru dezvoltarea unui avion spațial. De ce acest proiect?
Este clar în acest moment că câmpul de luptă se mută în spațiu. Anumite puteri ar putea militariza spațiul cu capacități atât defensive, cât și ofensive. Prin urmare, propun să dezvoltăm un avion, care ar fi de fapt mai degrabă o navetă spațială, care ar putea merge în spațiu, ar putea efectua o serie de misiuni și s-ar putea întoarce.
Care sunt mai exact misiunile?
Depinde de oamenii din domeniul operațional să ne spună de ce au nevoie. Ceea ce pot spune este că acest avion ar fi capabil să acționeze în spațiu, nu doar să observe.
Pentru a lansa un avion spațial, ai nevoie de o rachetă…
Categoric. Acest proiect nu ar concura cu lansatoarele sau sateliții: ar fi un atu suplimentar. Avem expertiză, în special în aerodinamică și controlul zborului. Am o mică echipă care a lucrat pe aceste subiecte, dar nu avem ambiția de a face totul singuri. Americanii sunt în acest segment, la fel și chinezii. ESA este interesată. Depinde de Franța și de Europa să spună dacă vor să se implice.
Mulțumesc, Mircea! Foarte interesant interviul. Ar fi meritat aranjat intr-un articol.
Urmare 6
Chiar nu putem merge mai repede?
Aud niște oameni foarte incompetenți spunând că trebuie să o facem până în 2035. Asta mi se pare imposibil. Pentru a face un avion să zboare, ai nevoie de un motor. Dacă acești oameni vin cu un motor ne-american capabil să propulseze un avion de 33 sau 34 de tone înainte de 2030, atunci putem încerca. Pe de altă parte, pentru a finaliza un astfel de program, ai nevoie de mulți bani. Am văzut cu Rafale că bugetele pot fi reduse sau amânate. Au fost 20 de ani între zborul demonstratorului Rafale A și intrarea în serviciu a avionului.
Există un plan B pentru SCAF?
Nu, nu există un plan B pe termen lung. Există un plan B pentru 2035, cu Rafale F5 și drona sa de luptă furtivă, care va face posibilă așteptarea viitorului avion de luptă. Dar nu putem aștepta la nesfârșit: după Rafale F5 și UCAV, va trebui să continuăm cu un NGF.
Vă pronunțați pentru dezvoltarea unui avion spațial. De ce acest proiect?
Este clar în acest moment că câmpul de luptă se mută în spațiu. Anumite puteri ar putea militariza spațiul cu capacități atât defensive, cât și ofensive. Prin urmare, propun să dezvoltăm un avion, care ar fi de fapt mai degrabă o navetă spațială, care ar putea merge în spațiu, ar putea efectua o serie de misiuni și s-ar putea întoarce.
Care sunt mai exact misiunile?
Depinde de oamenii din domeniul operațional să ne spună de ce au nevoie. Ceea ce pot spune este că acest avion ar fi capabil să acționeze în spațiu, nu doar să observe.
Pentru a lansa un avion spațial, ai nevoie de o rachetă…
Categoric. Acest proiect nu ar concura cu lansatoarele sau sateliții: ar fi un atu suplimentar. Avem expertiză, în special în aerodinamică și controlul zborului. Am o mică echipă care a lucrat pe aceste subiecte, dar nu avem ambiția de a face totul singuri. Americanii sunt în acest segment, la fel și chinezii. ESA este interesată. Depinde de Franța și de Europa să spună dacă vor să se implice.
Pacat ca nu l ai afisat in forma de articol cu ajutorul adminilor
WTF
https://www.curteadeconturi.ro/comunicare/comunicate-de-presa/audit-de-conformitate-la-anaf-la-2440-de-adrese-din-romania-figureaza-47-513-de-firme-ce-insumeaza-datorii-la-bugetul-de-stat-de-aproape-30-de-miliarde-lei-riscul-fiscal-determinat-de-functionarea-intr-un-sediu-social-situat-la-aceeasi-adresa-cu-alte-zeci-sute-sau-chiar-mii-de-firme-trebuie-evaluat-de-organele-fiscale
https://hotnews.ro/reportaj-cele-doua-apartamente-din-bucuresti-unde-sunt-inregistrate-3-000-de-firme-cu-datorii-imense-la-stat-cine-a-raspuns-la-usa-e-vina-anaf-1999838
„Curtea de Conturi a anunțat recent că a descoperit un risc de evaziune fiscală împotriva căruia ANAF n-a luat aproape nicio măsură”
„În Sectorul 2 din București, într-un singur apartament dintr-un imobil de pe strada Arhitect Grigore Ionescu funcționau 2.736 de firme, cu un sold total al datoriilor de 124.773.065 lei (la 31.12.2023). La aceeași adresă, însă la un alt apartament, se regăsesc, de asemenea, un număr impresionant de peste 200 de firme”
@marius Dar nu cumva raspunderea este si la Registrul comertului unde se petrec fel de fel de lucruri stranii? Acum cativa ani nu mai era permis ca la aceeasi adresa de domiciliu fiscal sa existe mai multe firme. Intre timp legislatia a fost modificata iarasi de oameni „de bine”. Asta nu scuza inactiunea Antifraudei si a fiscului in general.
De undeva din spate, se aude un „Hon-hon-hon”:
https://www.theguardian.com/world/2025/jun/11/pentagon-review-aukus-security-alliance
Se aude si un ” Очень хорошо!”
Sometimes u win some but u loose a lot. Asta i viata:
https://united24media.com/latest-news/russias-weapons-chief-calls-challenger-2-a-cooking-pot-says-t-90m-outperforms-abrams-and-leopard-9008
https://en.defence-ua.com/news/romanias_dilemma_too_many_f_16s_for_peacetime_and_too_few_for_war-14809.html
Cum îl împinge PSD pe Bolojan să crească taxele: refuză orice concedieri, iar tăierile de cheltuieli din salarii sau investiții sunt teoretice
https://defapt.ro/politica/cum-il-impinge-psd-pe-bolojan-sa-creasca-taxele
PSD i-a turnat pe useriști la sindicate că vor să dea afară 10% din bugetari și să taie sporurile
https://defapt.ro/politica/psd-i-a-turnat-pe-useristi-la-sindicate-ca-vor-sa-dea-afara
Chiar acum trec prin fața ministerului armatelor francez la Balard și văd un militar român în uniformă, singurel cu o servietă.
Urma pensia 🙂 https://www.aktual24.ro/a-fost-saltat-de-dna-seful-jandarmeriei-braila-colonelul-se-ocupa-de-afaceri-grele-printre-care-restaurante-fast-food-comert-cu-combustibil-import-de-forta-de-munca/?fbclid=IwY2xjawK3YS9leHRuA2FlbQIxMQBicmlkETBPY1dQaXVQZEl2c2RBSmRvAR4VbXiCduLYLZEH8u2Zdqqbf1mf1lNSM6leZcUmMkM9yFF2IZDWLL6rzPcI3g_aem_wK8n-xDjhG58Cux8456-EA
Pai da… cum sa luam pensia omului? Ceva a muncit, special este. Pana la urma am platit pensii si unora acuzati si condamnati de tortura.
Totusi, fast food si plasare de forta de munca nu e ceva oau.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/seful-jandarmeriei-braila-isi-cumparase-un-avion-desi-era-certat-de-sotie-ca-are-datorii-stenograme-3283029
Avion dragi prieteni… avion. Daaa…sigur, o sa apara tot felul de specimene din presa, a pai ce a facut… hai ca-i avion mic… hai ca nu este chiar un 747… hai no…
Ce a facut? Pai cam asta:
s-ar fi ocupat cu recrutarea/plasarea forţei de muncă din Nepal, Sri Lanka şi alte state din Asia;
ar fi desfăşurat activităţi comerciale cu profil de alimentaţie publică, în special vânzarea produselor specifice de tip fast-food;
ar fi executat contracte de lucrări/prestări servicii cu diverşi clienţi/parteneri comerciali; ar fi achiziţionat un avion de mici dimensiuni pe care intenţiona să îl folosească în deplasările/călătoriile de afaceri, intenţionând să dezvolte şi o afacere în acest sens;
ar fi efectuat demersuri pentru contractarea unor credite bancare în vederea construirii şi vânzării de imobile;
ar fi efectuat demersuri pentru achiziţia unui mijloc de transport naval printr-o finanţare obţinută în cadrul Programului operaţional de pescuit.
În perioada 2021-2024, profitul net însumat pe cele două societăţi comerciale ar fi fost în sumă de 569.680 lei, spun procurorii.
Eu personal nu am nimic cu business-ul omului, e clar ca sa pricpe, face ceva bine in materie de anteprenoriat cel putin pe cifre.
Problema pentru mine este, cand mai era sef al jandarmeriei? Si mai ales cum se faceau controalele la firmele sale. Acolo e buba mai baieti.
Repet, o sa postez astea pana ne sare musarul la toti, cum sa ai tupeul sa vorbesti de taxare?
În caz că vă întrebați de ce tot crește numărul de colorați prin orașe, în loc să fie încurajați și stimulati cei din mediul rural să ocupe aceste locuri de muncă. Mai ușor le dai ajutoare sociale din banii fraierilor, apoi pretinzi taxe de solidaritate.
Nici nu va imaginati ce mizerie e la jandarmerie. Asta e doar un bulgare de zapada din icebergul d’acolo.
Periordic ni se intampla, ciclicitatea pesedismului in Romania. Adica, treaba merge cat de cat, nu au loc nici un fel de reduceri de taxe si impozite sau in genere de biruri astfel incat sa ne faca dracului viata un pic mai suportabila, ci se baga bani in bujetari. Am sustinut repetat si nu imi poate nimeni schimba opinia ca bani nu s-au bagat la buget unde trebuie ci s-au bagat „unde trebuie” pe filiera de partid. Adica, de fiecare data cand am avut parte de un grad de bunastare, beneficiarii au fost tot timpul functionarimea aia aberanta, aia care isi justifica existenta prin sine insasi. Asadar, din ciclul asta de bunastare, noi aia de finantam aberatia asta am fost tot timpul exclusi. Repet, banii nu s-au dus la bugetarii care trebuie si unde trebuie, plecarile din sistem ne-au spus exact unde-i buba.
Lucrul asta se vede de pe Marte deja, oamenii realmente nu mai suporta nesimtirea asta si au gasit metode fiecare dupa intelgerea sa, sa lupte cu „sistemul”, ca asta-i realul sistem, o armata de taietori de frunze la caini, angajati politic si nimic mai mult. Trebuie sa vezi doar 3 episoade din statul la stat si iti vine sa iei parul de la fasole si sa-i cauti. Pentru o discutie desigur.
In acest haos creat de pesede, asa cum o face intodeauna cu pomeni electorale care merg in pensii si salarii la stat, fix pentru a-si asigura baza de votanti, apar voci, tot mai frecvente, care incerca sa ne conviga oarecum de faptul ca acest hidios clientelism politic si apucaturi feudale este cumva o exceptie, sunt doar cativa dar bujetarimea in proportie aproape unanima moare de grija bunei functionari a tarii. Domnul Striblea ne cearta de o saptamana daca zicem ca da mai, 30% din bugetari ar trebui sa zboare maine, iar camuflarea asta tactica a unor companii de stat in „privati” cand tot de la bugetul de stat se infructa… constituie eventual un cap de acuzare pentru subminarea economie nationale.
Pe fapte insa.. intre „opinii” divergente suntem fix aici: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/stenograme-doar-3-dintre-cei-17-angajati-de-la-isctr-timisoara-nu-au-luat-bani-un-inspector-a-luat-mita-de-43-de-ori.html
Ba, sunteti dusi cu capul? Cum sa furi in hlul asta? Statistic, 83% din personal lua spaga. Cum este cu statistica acum dragi domni, care explicati cum sigur majoritatea isi fac treaba, bine de tot inca…
Focus pe ceea ce piti controla. Ai familie, ai de pus pâine pe masa. Nu ar fi cusur ca tocmai acum sa faci infarct sau AVC.
A spus parca Mihais mai sus sau la alt thread. Ne conformam atât timp cât e pace…când apar masele și e scandal e de bagat altceva 110%.
Sistemul ar trebui sa fie all în pe sprijinirea Ucrainei…altfel dacă aia pica și vin rusii prin bătătură o sa fie vizați de furia maselor care vor fi chemate „carne de tun”.
Dar cum motto-ul la romani e „mie nu mi se poate intampla”, ei fac în continuare ce știu mai bine.
E doar un pamflet și a se trata ca atare.
Deja psd si-a pus slugile de la sindicate sa faca atmosfera, ce liniste era cand era ciolacu prim ministru
Asa au facut intodeuna. Si eternele sindicate de stat, adica statul blocheaza tot statul ca statul sa dea mai multi bani pe salarii(!)intr-un sector. Si e vorba doar de salarii desigur, nu se pune problema unor proteste pentru depolitizare, pentru competenta pentru-pentru… nu, singura problema este chej-ul. Atat.
Daca poti sa intelegi ideea de sindicat in sectorul privat unde patornatul si angajatul au interese de regula divergente chiar daca sunt in acelasi angrenaj, la stat, de cand ma stiu pe lume chestia asta cu sindicatele mi s-a parut fascinanta, aproape la fel de fascinant cu sindicalistii ajung pe liste la psd aproape negresit.
Sincer teniente – avem de ales intre 2 morti: broasca fiarta lent (servita a la carte de PSD si sistemul prosovietic instaurat incepand cu 22.12.1989 – SPUSELE PROCURORULUI care s-a ocupat de dosarul Revolutiei – azi la TV) sau broasca fiarta rapid (servita de Simionn, CG si suveranisti)
Sincer daca ajung sa dau 57% din ce muncesc la stat – iti spun drept ca in 3 ani votez AUR la locale si parlamentare – SA IASA BAL NO MATTER WHAT!
Deja am planul B facut – pana atunci termin FACULTA pe care am inceput-o anul trecut si bag meditatii ca MIGU – nefiscalizate asa ca ma doare la basca ce se intampla in economie si ma voi angaja si profesor pe cati 3 lei vor fi…dar vor fi luati de la fraieri care muncesc si inca viseaza dupa ce dau 57% din munca lor la niste praduitori.
Fiecare va fi pentru el. Voi militarii stiti sa va descurcati in ape tulburi..noi asttialalti ramasi de izbeliste trebuie sa ne descurcam cumva.
Tot pamflet este!
Da Reis ai dreptate. Ne agitam, ne suparam, platim cote aberante de impozitare deja… si… maria „foctionarul” isi vede de treaba:
informația a fost publicată de deputatul Octavian Oprea(PNL):
„În România de azi, sunt angajați în sistemul public și în companiile de stat care figurează oficial cu 30, 40, chiar și 49 de ore muncite într-o singură zi.
Nu e o glumă. Este realitatea unui stat obez, care a închis ochii prea mult timp la cumuluri de contracte, la muncă „pe hârtie” și la tăcerea care face rău celor care chiar muncesc.
Astăzi, am depus o inițiativă legislativă alături de colegii liberali, care limitează durata totală a muncii în sectorul public la maximum 12 ore pe zi, indiferent de numărul contractelor de muncă cumulate!
E o măsură simplă, dar esențială pentru cei care muncesc cinstit într-un singur loc și plătesc pentru alții care doar încasează; pentru firmele care susțin statul prin taxe, dar nu au acces la aceleași privilegii; pentru încrederea pe care statul trebuie să o reconstruiască;
Dacă vrem instituții eficiente, trebuie să începem prin a spune adevărul și prin a stopa risipa bugetară”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.
Codul Muncii stabilește o limită de 48 de ore/săptămână
Cum sa ai tupeul sa vorbesti de taxe cand… https://www.antena3.ro/politica/salarii-uriase-ale-sefilor-companiilor-din-subordinea-primariei-iasi-directorii-castiga-de-6-ori-mai-mult-decat-cei-din-mediul-privat-748999.html
„Șefii companiilor aflate în subordinea Primăriei Iași au încasat prime consistente pentru anul 2024, echivalente cu 12 salarii nete. Fiecare a primit dintr-o singură tranșă sume cuprinse între 40.000 și 45.000 de euro, peste salariile lor lunare, care ajung la 3.500 – 4.000 de euro net, scrie Reporter IS.
Aproximativ 95% din cifra de afaceri a acestor companii provine din contracte oferite direct de Primăria Iași. În același timp, Salubris – firma de salubritate a orașului – deține monopolul local și practică unele dintre cele mai mari tarife din țară.
Primarul Mihai Chirica este acuzat că a creat, în jurul administrației locale, o adevărată „aristocrație” bugetară, formată din directori cu salarii foarte mari, dar fără rezultate clare.
Practic, acești directori ajung să-și permită, anual, achiziții imobiliare de în valoare de 200.000 de euro, din bugetul local. ”
Si noi avem bonus anual, ca sa functionam si noi pe piata, ii zice „prima de vacanta”, in valoare de 2000 ron, asta este doar ca sa vedem diferenta intre stat si privat. Da exista companii, unde ai bonus un salar si atat dar, 12 salarii, nu am auzit in viata mea.
3500/4000 de euro in mana la un papagal de la primarie, si asa zisele „companii de stat”… si sa mai ai tupeul sa vorbesti de mariri de taxe?
a cazut un Boeing 787-8 Dreamliner in India…
https://x.com/visegrad24/status/1933096124208013786?s=46&t=cV6T7orBPDk6S1pHqt4o5g
https://x.com/Anthea06274890/status/1933097813757366528
a cazut imediat dupa decolare, probabil a pierdut puterea in motoare, cel putin asa mi se pare mie din imagini
Unii au observat/comentează că flapsurile erau 0.
Păcat de oameni, la ce explozie a fost…
Decolarea și aterizarea, unde dacă faci ceva greșit sau te lasă „fierul”, de cele mai multe ori se termină foarte prost…
pai le ridica destul de repede dupa decolare, nu mi se pare ceva iesit din comun dar poate cineva mai priceput explica daca am dreptate sau nu
nici nu le-ar fi folosit flapsurile alea…
Astea civile au comenzi care te opresc sa dai cu el in pamant chiar daca tu esti un pilot prost.
unii spun ca flapsurile trebuiau sa fie minim la 5 (grade) si nu erau. Cum nu ma pricep ma abtin sa imi dau cu pararea. Cert e ca Dreamliner are un istoric foarte bun, in timp ce Air India nu are o reputatie grozava.
Uitati aici o discutie https://x.com/PilotPoli/status/1933091986543886618
Nu sunt expert in aviatie dar inteleg principiile de baza pentru ca la un moment dat am vrut sa-mi iau licenta de zbor ca sa scap de teama de avion. In plus, sunt „expert” al seriei „Dezastre in aer” si au mai fost cazuri de prabusiri din cauza inutilizarii / utilizarii necorespunzatoare a flapsurilor.
Un exemplu: https://en.wikipedia.org/wiki/British_European_Airways_Flight_548
Din ce am vazut, motoarele par sa fie in regula, nu este fum vizibil. In schimb, in loc sa urce, avionul pierde altitudine iar spre final botul se ridica mult, pare ca pilotii trag de mansa ca sa urce.
Ideea este ca, daca la decolare nu ai flapsurile si voletii de bord de atac scoase corect, poti sa aplici putere maxima in motoare ca de ridicat nu te mai ridici oricat ai trage de mansa pentru simplul fapt ca, in lipsa lor, aripile nu asigura suficienta portanta. Ridicand botul mai mult decat trebuie, creste excesiv unchiul de incidenta => pierdere portanta => angajare => catastrofa avand in vedere altitudinea extrem de redusa la care s-a petrecut accidentul.
Cam asa vad eu lucrurile… Dar de luat cu sare ca licenta de zbor nu mi-am luat-o… 🙂
stai ca eu citeam de flapsuri si ma gandeam la trenul de aterizare si eram confuz ce tot ziceti aici 🙂 cred ca am nevoie de o vacanta
in alta ordine de idei, exista un supravietuitor:
https://hotnews.ro/un-pasager-a-supravietuit-dupa-tragedia-aviatica-din-india-ce-a-declarat-barbatul-presei-despre-accident-2001151
Este un miracol ca a scapat cineva de acolo…
P.S. O vacanta este intotdeauna binevenita! 🙂
Uite inca un video din alta sursa si se vede praf cand se ridica de la sol. Sunt speculatii ca avionul nu era echilibrat bine, ca ar fi depasit tarmacul si rotile au ridicat praf/pamant care a fost aspirat de motoare.
E ciudat ca pilotii nu escamoteaza rotile, asta probabil indica ca se luptau deja cu alte probleme, si de aici speculatia cu prafull/pamantul intrat in motoare. Cutiile negre ar trebui sa dea indicii solide a ce s-a intamplat
https://x.com/airmainengineer/status/1933169627590263152
Vor fi multe speculatii pana recupereaza si citesc cutiile negre.
Ca sa speculam in continuare, pentru exercitiul neuronului, daca a depasit pista poate insemna ca desi avea viteza prescrisa de decolare, dupa ce i-au ridicat nasul, nu se desprindea de sol. Posibil ca atunci sa fi aplicat forta maxima in motoare ca sa se ridice. Motoarele alea sunt facute sa aspire multe, nu se strica de la niste praf.
Din ce am mai vazut, si profundorul (aripile mici din coada, daca nu gresesc) are niste setari specifice pentru decolare.
Ideea e ca avionul se configureaza inainte de decolare in functie de mai multi parametri. Daca au ratat ceva, cum ar fi deschiderea flapsurilor, e greseala de pilotaj.
Marturisesc ca asta cu flapsurile la decolare ma obsedeaza, mereu ma uit sa vad daca le-au scos inainte de decolare. De obicei asta se intampla dupa ce se pornesc motoarele.
Mare pacat de toti oamenii aia… 🙁
La ambele motoare wtf ? Pare greu de crezut ca au fost motoarele.
Eu ma uitam inspre pakis, dar ultimul cuvant auzit din cabina nu a fost „…akbar”, ci „mayday” :))
https://telex.hu/direkt36/2025/06/12/fideszes-propagandista-orosz-titkosszolgalati-kapcsolatai-buktak-ki-egy-nemzetbiztonsagi-ellenorzesen
Scandal masiv în Ungaria 🇭🇺
Georg Spöttle, „cel mai bun expert” al lui Orban, care influențează opinia publică de ani de zile, s-a dovedit a fi un agent străin (rus), iar intermediarul său este colonelul Oleg Smirnov (GRU)
Regimul Orban nu a comentat până acum
Oh nu, ce surpriza. Col 5a isi face treaba dupa manual in toate tarile tinta. Surpriza, ce surpriza (nu prea de fapt, desigur).
Involuție la Antipozi https://www.bbc.com/news/articles/cgr589k5yleo
”What is Aukus, the submarine deal between Australia, the UK and US?”
Ziua buna, frunzarind internetul am aflat ca Romania a produs ptr Germania de est in anii 80 mai bine de 600 de TAB 77(la ei fiind denumite SPW70) si in total cica s-ar fi produs peste 1300 de TAB 77.Intrebarea e cum noi am ramas in dotare cu sub 200 de TAB 77 si am pastrat mai multe TAB 71(un model mai vechi)?
1316 bucati
Hm, Damen anunță că șantierul Galați va deveni oficial șantier militar din 1 iulie și este în proces de adaptare la standardele militare.
https://m.dcnews.ro/compania-damen-din-galati-produce-nave-militare-de-lupta-pentru-state-nato-si-ue-gheorghe-savu-damen-de-ce-romania-inca-nu-a-comandat-una-video_995813.html
https://x.com/SzabadonMagyar/status/1933067247511113743
Massive scandal in Hungary
Georg Spöttle, Orban’s „best pundit” who has been influencing public opinion for years now, turned out to be a foreign agent (ruzzia), and his handler is colonel Oleg Smirnov (GRU)
The Orban-regime is not commenting so far!
unii ziceau ca nu se stie,la prova del fuoco:
https://www.youtube.com/watch?v=Gz9jgV6Mt5s
Turela aia nu pare a fi telecomandată.
https://www.stiripesurse.ro/un-colos-strategic-din-epoca-ceausescu-renaste-din-cenusa-in-plina-criza-ce-a-acceptat-constructia-de-nave-militare-pentru-nato_3717812.html
Sună (prea) triumfal. M-au obișnuit distinșii decidenți să fiu sceptic la asemenea vești poleite. Să le vedem faptele.
Ma bucur pentru oamenii de acolo , au un job bine platit , locuri de munca si tot ce vine odata cu deschiderea santierului. Nu este usor sa construesti nave si locul avea o traditie deja. Spor la treaba si hai odata cu prima curveta romanesca 🙂
https://m.defenseromania.ro/faceti-cunostinta-cu-sarom-noua-companie-care-va-produce-cobra-ii-romanesti-chiar-si-blindatele-4×4-venite-din-turcia-au-amprenta-romaneasca_634152.html
https://m.defenseromania.ro/masuri-active-aktivnye-meropriyatiya-la-vedere-la-ambasada-rusiei-de-la-bucuresti-un-general-acuzat-de-tradare-primeste-omagii-si-ofera-garantii-de-pace_634154.html
Patrioți adevărați în vizită la țara prietenă Rusia.
Gunoiul ăsta de Radu Theodoru. E dat ca veteran dar n-a fost pe front, a ieșit din armată maior și a ajuns, în rezervă, general.
https://www.catavencii.ro/prabusirea-avionului-boeing-787-in-india-explicata-de-un-pilot-veteran-pe-aeronavele-boeing/
asa se face o explicatie ca lumea, chit ca pe un sait predominant de bancuri
https://www.youtube.com/watch?v=oUFS2np0mKc
Aici se vede altceva.
The US budget bill could impose a tax of up to 20% on US-sourced income received by foreign investors. The provision of the bill, which has raised concerns within the EU, is currently part of the ongoing negotiations on tariffs, according to EU lawmaker Markus Ferber.
https://www.euronews.com/my-europe/2025/06/12/eu-targets-trumps-big-beautiful-bill-over-tax-provision-in-tariff-talks
EU Ready for Second Attempt at Australia Trade Deal, Envoy Says
https://www.allsides.com/news/2025-06-10-2315/australia-eu-ready-second-attempt-australia-trade-deal-envoy-says
https://armyrecognition.com/news/aerospace-news/2025/breaking-news-tuerkiye-secures-10b-kaan-jet-export-to-indonesia-in-largest-defense-deal-ever
On June 11, 2025, Türkiye’s Turkish Aerospace Industries (TAI) secured the largest defense export agreement in the Republic’s history, as Indonesia signed a $10 billion contract for 48 KAAN fifth-generation multirole fighter jets.
https://www.foxnews.com/video/5614615980001
Iran atacat , facilitatile nucleare atacate de statul Israel. Incredibil. Totul evolueza foarte repede.
Summary of the attack
Military assassinations:
– IRGC Chief-of-Staff Hossein Salami
– IRGC General Gholamali Rashid
Nuclear scientists:
– Dr. Fereydoun Abbasi
– Dr. Mohammad Mehdi Tehranchi
– Dr. Abdolhamid Minouchehr
Attacks in Tehran:
– Qeitarieh, Tehran
– Niavaran, Tehran
– West Tehran and Chitgar
– East Tehran
– Mehrabad, Tehran
– Mahalati, Tehran
– Shahid Chamran, Tehran
– Tower in Kamranieh, Tehran
– Saadat Abad, Tehran
– Anderzgoo, Tehran
– Orchid Complex in Sattarkhan, Tehran
– Shahid Daghayeghi Settlement in Tehran
– Farahzadi, Tehran
– Armed Forces General Staff Headquarters, Tehran
– Ali Shamkhani’s residence
Shahrara, Tehran
– Sadat Abad Square Teachers’ Complex, Tehran Border
Other cities and locations:
– Natanz nuclear site
– Parchin nuclear facilities
– Military bases in Tehran and Qom Province
– Khorammabad
– Hamedan
– Parchin
– Qasr Shirin
– Tabriz
– Piranshahr
– Kermanshah
– Ilam
– Arak heavy water facility
Asemănări cumva?
,,unitățile de comando Mossad au desfășurat anterior arme ghidate de mare precizie în zone deschise din apropierea bateriilor de rachete sol-aer ale Iranului. Când a început campania aeriană, aceste arme au fost activate de la distanță și și-au lovit țintele simultan, cu o precizie excepțională.
Într-o a doua etapă, sisteme avansate de atac au fost lansate din vehicule ascunse introduse ilegal în Iran, dezactivând site-urile de apărare aeriană și deschizând calea pentru ca avioanele de luptă israeliene să poată opera liber.
Într-o a treia etapă, o bază de drone a fost creată în apropiere de Teheran de agenți Mossad înainte de operațiune. Drone încărcate cu explozibil au fost lansate peste noapte către lansatoarele de rachete sol-sol de la baza Asfajaabad, unul dintre cele mai amenințătoare situri pentru Israel.”
https://www.g4media.ro/cum-a-fost-planificata-operatiunea-rising-lion-mossad-a-reusit-sa-amplaseze-o-baza-de-drone-kamikaze-langa-teheran-sisteme-avansate-de-atac-au-fost-lansate-din-vehicule-introduse.html
Chiar nu contează cine a fost primul, Ucraina ori Israel, ambele operațiuni au fost concepute cu mult timp înainte, iar pentru asta merită toată admirația!
Se pare ca a inceput cafteul intre Israel si Iran .Israelul a bombardat Iranul
Ce au postat si colegii de mai sus. A inceput balul cu Iran.
https://hotnews.ro/israelul-a-atacat-iranul-vizand-instalatii-nucleare-explozii-au-fost-auzite-si-la-teheran-oficialii-iranieni-spun-ca-sua-si-israelul-vor-plati-un-pret-urias-2001410
II dau cu Alah, dar din pasajul asta se cam ghicesc tintele
” În atacurile inamicului, mai mulți comandanți și oameni de știință au fost martirizați”
„Presa de stat iraniană a relatat, de asemenea, că șeful Gărzilor Revoluționare, Hossein Salami, a fost ucis într-un atac.”
Sa speram ca au curatat toate siturile nucleare.
La cat de neasteptat a fos atacul cred ca motivul a fost programul nuclear iranian,.mai bine zis cred ca era extrem de aproape de a avea ceva viabil, atat ca arma in sine cat si ca vectori.
Cam da 🙂
https://www.twz.com/air/israel-strikes-iran
Meanwhile, the Israeli press writes that, according to the General Staff of the Israeli Armed Forces, the military actions between Tel Aviv and Tehran could last at least two weeks and end with Israel’s victory, naturally :-)))))
Rute posibile
https://www.youtube.com/watch?v=eryoPx-G42c
Sitalchay Military Airbase EW posibil
https://en.wikipedia.org/wiki/Sitalchay_Military_Airbase
Neasteptat pt cine?Ca se vb de un atac iminent iar americanii evacuau familii din ambasade.
In conditiile astea sa mearga oamenii cheie acasa imi pare nitel eronat din partea iraniana.
Amu,sa vedem ce vor face persii.De lansat Shahed nu e vreo afacere,daca nu sunt lansati in numar urias,vreo 4-5000 la un atac.Si nu cred ca au atatea,plus capacitate de lansare.
Chestiunea e cu cantec.Daca ataca Israelul,vesticii ii apara pe evrei cu aviatia,cum s-a mai facut.Daca ii ataca pe americani,ca parte combatanta,iar nu e bine de ei,o pot incasa mai rau.
Deci,indicat e sa se limiteze la atacat israeliti.Problema e cum,intrucat hezbollah e pa si pusi.Rachetele s-a vazut ca nu fac mare isprava,nu in numerele pe care se estimeaza ca le au iranienii.
Sa se apuce sa asasineze evrei in lumea larga nu rezolva problema,ba mai atrage antipatia universala.
Mai este si slabiciunea interna,intrucat potentialul de rascoala e imens in orasele iraniene.
In schema mai mare, axa Beijing-Moskva-Teheran nu e ceva oficial,sunt doar acorduri bilaterale,e drept cel cu China avand vreo 400 de miliarde investitii promise de chinezi.
In alta schema,miscarile ciumpalacilor palestinieni au sperat decenii la rand sa provoace Israelul pt a declansa o riposta criminala,ceea ce ar fi dus la coalizarea tarilor arabe si atragerea directa a Iranului in razboi.Lucru care a functionat pana la riposta criminala,in rest nu e nimeni implicat in razboi.
Iranienii se pot vedea siliti sa incerce o idee asemanatoare,sa provoace o confruntare pt a sili China sa le vina in ajutor.Rusia se vede ca e vai de ea,sunt pt noua axa ce era Italia pt axa din anii 40.
Doar ca asta poate fi o sabie cu 2 taisuri,chinezii nu-s obligati sa faca vreo figura.Ar putea incerca insa sa isi puna industria in ajutorul persilor.50-100000 de Shahed nu ar costa decat maxim 5 miliarde si ar putea fi fabricate lejer de ceanizi.
Persii aprovizioneaza China cam cu 15% din petrol,chit ca o fac prin interpusi.
O ipotetica revolutie in Iran si intrarea vestului in forta in zona ar fi pt chinezi o mare amenintare,intrucat energia din OM ar fi canci in criza,iar ce capata din Stanuri ar fi periclitat.Deci pt ei actuala stare de lucruri in Iran trebuie mentinuta,intrucat regimul nu are alti aliati.Un nou regim iranian are optiunea vestica,poate suge si de la unii si de la altii.Ca sa nu mai vorbim ca ce cumpara din Iran cumpara cu 10-15 dolari pe baril mai jos de pretul pietei.Numai din economia asta se aduna miliarde pt drone cat sa acopere cerul.
Deci,ar fi ciudat sa iasa din asta mare razbel,exceptand o situatie in care sa inceapa si chinezii o figura.
Cel mai rational lucru pt ambii parteneri ar fi o infuzie masiva de arme chinezesti cu eticheta Made in Iran,urmate de un atac de saturatie,cand numarul acestor drone si rachete ar fi suficient.
Pt vestici cel mai util lucru ar fi o revolta in Iran ce sa urmeze discreditarii regimului,cu nuanta ca o aparenta slabiciune ar fi un argument in favoarea regimului pt a santaja China.
China le-a trimis deja thoughts & prayers.
China expresses deep concern about Israel’s attacks on Iran, urges de-escalation
https://www.reuters.com/world/china/china-expresses-deep-concern-about-israels-attacks-iran-urges-de-escalation-2025-06-13/
Intr o ora o ploaie de drone din Iran
Iran launches over 100 drones at Israel in response to nuclear site strikes, IDF confirms https://www.jpost.com/israel-news/defense-news/article-857598?utm_source=jpost.app.android&utm_medium=share
Fii serios, Dov, 100 de Shahed sunt fleac pentru voi, Ucraina trebuie să facă față în fiecare noapte la 400-500 în ultimul timp
https://news.sky.com/story/israeli-air-force-carries-out-strike-on-iran-reports-13382967
NATO – Multinational capability cooperation
https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_163289.htm
Atacul împotriva Iran va dura mai multe zile.
Presa italiană.
https://www.flightglobal.com/fixed-wing/seoul-jakarta-in-kf-21-agreement-kaan-commitment-downplayed/163346.article
Kaan, Boramae, F15, J10C… mai au timp să se decidă…
https://ukdefencejournal.org.uk/britain-opens-new-artillery-factory-in-england/
https://militarnyi.com/en/news/hanwha-aerospace-to-develop-an-anti-aircraft-missile-for-extra-atmospheric-interception/
The U.S. Army has signed off on the advancement of two industry teams into a technology development phase to build prototypes of a Bradley Infantry Fighting Vehicle replacement.
American Rheinmetall Vehicles and General Dynamics Land Systems have passed through the critical design review stage of a competition to build the XM30 Mechanized Infantry Combat Vehicles and have the green light to start bending metal, several individuals within industry and the service have confirmed to Defense News.
https://www.defensenews.com/land/2025/06/12/two-industry-teams-to-begin-bending-metal-for-bradley-replacement/
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/spital-de-5-in-culisele-viitorului-spital-de-infectioase-oradea-cea-mai-mare-si-mai-scumpa-cladire-din-bihor-194611.html
Detalii despre noul spital de boli infectioase care se ridica la Oradea din bani europeni.
Între timp clovnul Hegheduș refuză să răspundă la on întrebare simplă
https://x.com/ralakbar/status/1933226330159800816
,,If russia invades NATO allies, are you going to recommend to the President that we fulfill our Article 5 obligations?”
Răspunsul e în video🤮
https://hotnews.ro/a-existat-o-coordonare-deplina-trump-contrazis-vehemet-de-un-oficial-israelian-cu-privire-la-implicarea-sua-in-atacul-israelului-asupra-iranului-2001514
Circul bibisorilor :)))
Dacă se poate, aș vrea un mic update de la tovarășii care povesteau despre AA eșalonată, F-35 care îs degeaba și toate alea. Nu de alta, dar încep să cred că atât în Siria cât și în Iran – ăia scot din priză radarele și sistemele AA la comanda celor de la Lockheed Martin. Doar se știe că aceste avioane îs degeaba și nu au nicioșansă în condiții de luptă reale.
Dadariștii sunt cu perfuziile în cap. Dacă îmi aduc aminte, în toamna anului trecut au avut o tenativă de SEAD în Iran.
Am banuit ca incepe razboiul,cand au anuntat suplimentarea de aeronave la baza pe insula Diego Garcia din Oceanul Indian. Am vazut declaratie Ayatolahului,care facea spume la gura.. Cand au spus ca lotul de APKV rachete destinate Ucrainei a fost distribuit de urgenta „fortelor americane din Orient”, am fost sigur ! Nicaieri nu avea SUA in orient o urgenta asa de mare de sisteme impotriva dronelor. Cu Huthi au facut pace, razboiul cu ei a fost gandit sa mai elimine un pericol pentru Israel, nu ca i durea tare traficul prin Marea Rosie. Sa vedem ce urmeaza ! Poate asa iranienii nu mai trimit drone si rachete rusilor si poate mai respira si ucrainienii…
Daca ar cadea regimul de la Teheran, ar fi ceva extraordinar pentru tarile din Europa si alte continente. S ar relua afacerile,investitile si exporturile de materii prime, unele pe carele au rusii si chinezii . Se v a exporta mult petrol, ce o sa duca la un pret scazut a barilului si il ataca puternic la buzunar pe Putin. Se termina cu Gaza, ca se duce sprijinul iranian si o sa fie pace. Atunci SUA se focalizeaza pe China si Europa, nu singura pe Ucraina/Rusia.Iranul o sursa buna de uraniu pentru toate proiectele energetice nucleare din UE.. Am putea sa exportam multe chestii in Iran, noi romanii..
pentru aia trebuie lucrare din interior… aproape au reusit israelienii acu’ cativa ani.
Doamne ajuta ! Ma uit la Siria ce schimbare cu astia care au fost cu Al-Qaeda, daca nu o ia pe aratura iar, sunt cat decat mai ok….
Nu stiu ce s-a schimbat.In vremea lui Assad erau casapiti unii.In vremea lui Joulani,ii casapesc pe altii.Numitorul comun e casapeala.
Fii sigur ca bibisor se consulta întâi cu Putin, după care ii trage preșul lui Trump. Nu ar fi prima data.
ps: bibisorii sa bombardeze pe cine vor dar .. pe banii lor si sa asume vreun noul val de refugiați. Sa ii ducă in Gaza, pentru ca daca apar valuri de refugiați iranieni in Europa, ia ghici ce vor latră propagandiștii lui bibi si putler?
1. O lovitura buna impotriva amenintarii unor noi posesori extremisti de arme nucleare. Daca SUA sau S.Koreea ar fi procedat asa, acum cativa ani, cu N. Koreea, ar fi fost mai multa liniste Dar Gagauta, habarnist in diplomatie(si altele), s-a dus sa dea mana cu dolofanul atomic care acum se da mare si omoara si europeni !
2. Partea proasta e ca a mai aparut un focar de razboi de bandajat pt SUA si.. n-are cine. Iar Putin o sa zburde !
Mai baieti lamuriti-ma si pe mine cu o treaba am tot citit prin diverse surse printre care si monitorulapararii.ro ca RO a achizitionat sau achizitioneza drone mari MQ 9 SeaGuardian e pe bune sau e o greseala pe undeva si se confunda cu V Bat-urile semnate recent?
Probabil un jurnalist expert a confundat lucrurile intre ele ,de ani de zile se opereaza mq9 reaper de pe campia turzii ,dar nu de noi
De la Cincu. Ce imagine interesanta cu un rege al unei tari democratice alaturi de trupe, cu o uniforma militara simpla, mai sa zici ca-i soldat. Il da de gol gradul rar intalinit in armatele lumii de „capitan-general”, adica un general cu 5 stele, respectiv maresal la noi.
Cei de la Griffon Maritime au dezvoltat un nou tip de catamaran
https://griffonmarinesolutions.com/vessel-design/commando-insertion-craft/
The twin catamaran hulls deliver exceptional directional stability and high-speed manoeuvrability, while the forward-mounted air cushion module enhances trim and enables soft landings on unprepared or unstable shores.
Apărarea iraniană AA a fost complect lipsă.
Ceva șoptește 😀 că Israel a folosit sisteme moderne și masive de lupta electronică.
Sistemele ruse livrate cu ani în urmă și care au fost atacate la ultimul atac israelian, de data asta au fost făcute harcea parcea. Ce mai era rămas activ.
Oricum, o să continue să le deie in cap ayatollahilor care cred că dacă te rogi 5 ori pe zi, interzici femeilor sa poarte părul din cap la liber , Allah te salvează.
A văzut asta deja șeful de stat major , consilierul politic al marelui preot bărbos și vreo 5 experți în chestii nucleare.
Acum pazdaran înjură și se roagă să nu ajungă praf încercând să scoată pe rampe rachete balistice.
Măreața aviație iraniană unde dracu a dispărut ?
Aviatia aia bazata pe tehnologie din 1960?
https://youtu.be/BUH4x7KarbM?feature=shared
Imagini cu tehnica militară și ultimele pregătiri pentru parada de ziua lui Trump ce va fi mâine.
Da doamne sa ploua :)).
O sa ploua , pe toata coasta de Est este vreme naspa.
Nu m-ar mira sa fie o colaborare bine camuflata intre UKR is ISL
https://www.digi24.ro/stiri/externe/ucrainenii-model-pentru-mossad-israelul-a-atacat-rachetele-balistice-si-bazele-aeriene-iraniene-cu-drone-kamikaze-infiltrate-in-iran-3282925
Ipocrizie in forma continuata
https://www.digi24.ro/stiri/externe/prima-reactie-a-rusiei-la-atacul-israelului-asupra-iranului-3283197
Credeam ca tratatul de parteneriat strategic Rusia-Iran are clauza de aparare mutuala ca si cu Coreea de Nord. Aparent nu are…
Si sefii de la aviatie s au dus
https://www.ynetnews.com/article/ajrenrjwr
https://www.artmark.ro/ro/licitatie/licitatia-de-istorie-inclusiv-o-interesanta-arhiva-a-familiei-petru-groza-precum-si-o-sectiune-dedicata-centenarului-patriahiei-romane-5922025/2/1
Licitatie extrem de interesanta pe 24 iun la Artmark.
Pornind de la niste piese cu cantec. Sincer putin cam dubioase pt mine, daca provenienta nu e legala 100 la 100, direct politia scrie, o sica dacica, monede medievale muntenesti, moldoveesti si transilvanene, inclusiv aur, piese de patrimoniu.
Ceva monede romane Traian, legate de razboialele dacice, apoi cam toata gama monetara romaneasca de circulatie in aur inclusiv un pol din 1870, plus seria incoronarii din 1922 si probe monetare.
Si piesele militare, decoratii…Ceva deosebit licitatia asta.
Sincer, pe mine ma sperie perspectiva unui nou război mondial. Ma gândesc nu doar la treaba neterminata a muscalilor din Ucraina sau ce a început în Iran, ci la deadline-ul lui Xi privind Taiwan pana în 2027.
Deci mai este 2026 poate și apoi kaput…
La ce decidenți avem acum cu valiza nucleară…
deadline lu xi mie ca e dat inainte sa se rupa armata rusa in figuri in ucraina puternic,si iran sa ramana in fundu gol ,acu depinde ce invata chinezii ca poate e la fel de prosti ca ailailti si atunci descoperim ca propaganda nu tine loc de armata nici la ei ca si la altii pana acu
https://t.me/actual24RO/4473
⚡️Israelul a emis un ultimatum Iranului:
„Acum, când cerul Iranului este complet deschis și lipsit de apărare, liderii săi trebuie să ia o decizie: dacă ne atacă, vom lovi rafinăriile lor de petrol și le vom distruge economia. Dacă ne vor permite să le distrugem instalațiile nucleare fără un răspuns dur, atunci le vom lăsa rafinăriile neatinse”, se arată în declarația publicată de presa israeliană.
Asta ar fi o treaba.Problema e ca rusii,care acopera cam20% din petrolul chinezilor ar capata subit un avantaj fata de chinezi,care ar contraveni interesului european de pace in UA si american de rupere a legaturilor ruso-chineze.
Problema nr 2 e ca jumate din petrolul chinez provine din Golf.Distrugerea capacitatilor iraniene de rafinare si export=posibila prabusire a regimului=izolarea energetica a Chinei.
Asta inseamna ca micutii cu ochii sui sunt obligati sa inceapa un razboi sau sa sustina regimul iranian masiv si direct.
In 1941 embargoul asupra Japoniei a fost cauza imediata a razboiului.
Ma doare undeva de arabi ,evrei si kkturile lor.Daca isi dau reciproc cate o nucleara persii cu evreii,e la capitolul whatever.
Dar de un razboi global parca ma lipsesc.De dragul altora,nu de al meu neaparat.
In mare sunt de acord cu ce zici, dar pe termen scurt si foarte scurt nu vad ce poate face China. Din punct de vedere al apararii AA, e clar ca Iranul a fost redus la stadiul de sita rupta. Uciderea unora din principalii lideri militari nu face decat sa creasca haosul si dezordinea. La noapte, si peste weekend IAF poate sa conitnuie sa piseze linistita site-urile de interes(fie nucleare, fie lucruri gen rafinarii etc). Cu tot respectul pentru capacitatile chinezilor, nu cred ca pot desfasura sisteme AA sau avioane in Iran mai devreme de catvea saptamanii.
Paradoxal, eu cred ca se se intampla acum scade riscul unui conflict global. Rusia e impotmolita in Ucraina, Iran are destula treaba cu Israelul, Coreea rea se va anula reciproc cu cea buna, asa ca daca China are ceva vise de marire, va trebui sa se descurce singura cu SUA & the Pacific Friends cea ce nu cred ca isi doreste. Dar cu nebunii nu stii niciodata.
Nu la AA sau trimis trupe ma gandeam,ci la creat un potential de lovire.
Israelienii pot da finish exporturilor iraniene,regimul sa poata lovi centrale electrice in Israel.
Relevant pt chinezi si rusi e ca regimul sa nu pice din revolte interne.
Faptul ca IAF face ce vrea cu AA iraniana sau chiar ca strica bombe nucleare e relevant in masura in care regimul iranian e perceput ca vulnerabil de masele de potentiali rasculati.
Traditia exista si se pastreaza :-))) Four explosions rocked crowded residential and commercial areas of Beirut between 9:30 and 9:50 o’clock this morning as salvos of up to 3.5‐inch rockets came from the cars, which had been parked during the, night in front of buildings with Palestinian offices.[10 dec 1974]
https://www.nytimes.com/1974/12/11/archives/rocketsin-beirut-hit-plo-offices-weapons-fired-from-roofs-of-cars.html
PS Western experts: attack on Iran could lead to sharp rise in oil prices to $120
„Cel mai bun antidot împotriva dezinformării este libertatea de exprimare.”
https://x.com/AmbasadaSUA/status/1930140241001639979
Nu legi cu termeni necostitutionali gen ura.
//
DJT: „Two months ago I gave Iran a 60 day ultimatum to „make a deal.” They should have done it! Today is day 61. I told them what to do, but they just couldn’t get there. Now they have, perhaps, a second chance!”
https://x.com/trump_repost/status/1933488793371521053
//
Unde au loc atacurile astea in Romania sau in Iran ca nu am urmarit de la inceput?.
Negociati rapid (si fara legi necostitutionale).
Baliverne fix din prea multa libertate de exprimare s-a ajuns unde toti onanistii mananca manipularile altor entitati statale estice
Stiu si eu,bro,problema e ca nu le pui argument suficient in contrapartida.
Comunismul era ceva cool,dar prosperitatea postbelica,amestecata cu pisat non-stop ce-i de fapt in blocul estic au anulat efectul trancanelii.
Acum vin niste rahati cu ochi ce au cauzat probleme sa spuna europenilor si americanilor ca alternativa la guvernare e cu rusii,hai sa continuam cu politicile de rahat.
Oricum o dai,nu suna la fel de mishteaux ca acum 50-60 de ani cand isi lua Herr Franz un Mercedes nou lucrand la macelarie.
El avea Mertzan,var’su de dincolo de gard avea o pereche de bulane de la STASI.
Zic ca e usor de ales cand se pune problema asa.
Sa iti iei cafteala saptamanal de la magrebieni,te mai intereseaza asa tare ce e la 2500km distanta?
Iar la noi,pesedismul o tine langa-danga,ti se cere solidaritate cu toate jegurile.
Cine e cu adevarat de blamat pt haosul din mintea oamenilor?
https://romarm.ro/parteneriat-strategic-cu-pt-pindad-in-cadrul-indo-defence-expo-forum-2025/
Noua echipă de management a CN ROMARM, mandatată de Bogdan-Gruia IVAN, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului a securizat prezența României la un nivel de referință în zona macro pacifică ASEAN & South East China Sea prin semnarea în prima zi a Memorandumului de înțelegere cu compania de stat a industriei militare indoneziene, PT PINDAD pentru producția și vânzarea de muniție, rachete, arme și vehicule militare.
https://www.youtube.com/watch?v=eVNtMUt_a7g
Russian Su-25 Shoots Down OWN Wingman with Unguided Rockets in Donetsk!
Dumnezeule mare, ce mi-a fost dat să văd.
Să dea Zel.. Dumnezeu să fie cât mai mulți care fac asta.
Nu e primul incident, fusese alta drona Ohotnik in toamna ’24 doborata tot de rusi si capturata de ucraineni.
https://www.defenseromania.ro/fara-taurus-dar-cu-sustinerea-de-catre-germania-a-productiei-ucrainene-de-armament-similar_634169.html
Poate e ceva adevar ca Taurus e din categoria „de pastrat” pt un bum-bum NATO-Rusia? Sa nu pice neexplodata in maini gresite.
O fi făcut ceva ăla de l-au doborît.
https://www.flightglobal.com/helicopters/racer-accelerates-to-latest-speed-goal-as-demonstrator-hits-full-stride/163330.article
Carcasă e produsă și pe la noi, pentru cine nu știe.
Breaking News: U.S. Army plans initial production of new XM30 infantry fighting vehicle to replace Bradley in late 2027 https://share.google/yYznu2zbKjrvZyFZ7
https://stirileprotv.ro/stiri/international/ungaria-isi-privatizeaza-industria-de-aparare-un-apropiat-al-lui-viktor-orban-preia-interesele-militare-ale-tarii-nato.html
https://en.defence-ua.com/industries/tu_160m_repairs_take_18_months_and_10_companies_and_its_even_before_ukraines_operation_spiderweb-14836.html
Credeam ca motoarele,de pe aripile laterale sunt electrice….
NATO va consolida apărarea antirachetă în Europa de Est: România şi Polonia sunt principalii beneficiari ai cupolei unui ,,super-scut”
https://m.defenseromania.ro/nato-va-consolida-apararea-antiracheta-in-europa-de-est-romania-si-polonia-sunt-pricipalii-beneficiari-cupola-unui-super-scut_634168.html
Planul, după cum a relatat Bloomberg, este de a fuziona scutul de apărare împotriva rachetelor balistice (BMD) cu rețeaua mult mai largă de apărare aeriană și antirachetă integrată (IAMD).
Traducerea tehnică și strategică a acestei iniţiative este destul de clară: NATO construiește un „super-scut” unic, iar principala amenințare pe care este proiectat să o contracareze nu mai este Teheranul, ci Moscova.
Mai moare iliescu sau ce se intampla ? Stau cu sticla de sampanie la frigider degeaba..
Nu-ți ține respirația.
Cred ca se duce Base inaintea lui Ilici 😉
https://www.stiripesurse.ro/video-nicusor-dan-imi-doresc-ca-romania-si-republica-moldova-sa-fie-o-singura-tara-va-fi-posibil-cand-va-exista-vointa-de-ambele-parti_3719532.html
Mare bilă albă pentru Dan.
Ak 12 K
https://www.youtube.com/watch?v=M59xS5Stx6k
Off topic… dar interesant. Documentele sunt documente indiferent de cine le prezinta !
La Praid lucrurile sunt mult mai „sarate” iar „c u s t o d i a ” n-a fost de acord cu regularizarea paraului Corund inca din 2013 !!
„…Concluzionând cele înșirate mai sus, considerăm din punctul de vedere al c u s t o d i e i n o a s t r e și al conservării naturii inoportune și amenințătoare măsurile proiectului guvernamental „Regularizarea pârului Corund” pentru prevenirea inundaților la platforma minelor vechi (…) Astfel, avizul Societății noastre de Geografie Cholnoky Jeno este n e f a v o r a b i l pentru obiectivul prezentat pentru avizare la Societatea de Geografie Cholnoky Jeno în data de 27.02.2013, înregistrat la custodie cu numărul 156 din 27.02.2013.””
https://www.cancan.ro/am-dovada-crimei-asasinatului-de-la-salina-praid-anunt-soc-la-dan-diaconescu-direct-21209534
Peste cativa ani, salina neproductiva (cu exceptia saramurii) poate fi cumparata cu cativa lei . S-au mai vazut cazuri.
The Paris Air Show, the biggest event of its kind by number of exhibitors, will feature significantly more defense themes at this year’s edition compared to two years ago, driven by a deteriorating global security situation, the show organizers said.
About 45% of the show will be dedicated to defense and security, a “strong increase” from the previous show in 2023, with the remainder focused on civil aerospace, the general commissioner of the show, Emmanuel Viellard, said at a press briefing here last week by the French Aerospace Industries Association, or Gifas, which runs the event. The week-long show kicks off on Monday.
https://www.defensenews.com/global/europe/2025/06/13/paris-air-show-goes-big-on-defense-amid-war-concerns/
Also in Kyiv, Pistorius addressed a longstanding elephant in the room by saying that Germany was not planning to transfer its Taurus cruise missiles, widely considered one of the most advanced available, to Kyiv.
“Since you asked me whether we are considering this, my answer is no,” Pistorius told a journalist. The government of Chancellor Friedrich Merz had previously maintained a purposely ambiguous posture on the matter.
However, Germany will deliver more IRIS-T air defense systems to Ukraine. Zelenskyy stated that the assistance would be provided under a three-year plan, but said he would not provide further details. The Ukrainian president did, however, let slip that he expects Ukraine to localize the production of “very high-quality” German air defense systems, which may suggest a plan to produce the systems inside the country. Currently, IRIS-T air defense systems are made in Germany.
https://www.defensenews.com/global/europe/2025/06/13/german-defense-chief-pledges-10-billion-in-ukraine-aid-for-2025/
UK awards initial funding for Eurofighter ECRS Mk 2 radar production and integration
https://www.janes.com/osint-insights/defence-news/defence/uk-awards-initial-funding-for-eurofighter-ecrs-mk-2-radar-production-and-integration
Latvia and Sweden sign LoI on Archer SPHs for Latvian National Armed Forces
https://www.janes.com/osint-insights/defence-news/land/latvia-and-sweden-sign-loi-on-archer-sphs-for-latvian-national-armed-forces
Fractures From Within: The Dangers of ‘Peace’ for Ukraine
https://www.rusi.org/explore-our-research/publications/rusi-newsbrief/fractures-within-dangers-peace-ukraine
Matsimus CV 90
https://youtu.be/XoyreSgFLMU?si=7fzpAychtLZWmHVD
https://www.aktual24.ro/schengen-se-topeste-sub-ochii-nostri-tot-mai-multe-controale-la-granitele-dintre-tarile-ue-luxemburg-este-cea-mai-revoltata-tara-de-noile-masuri/
Alterarea spațiului Schengen. Un comentariu argumentat.
News from Poland.
#1 President of FB Łucznik-Radom S. Figurski: the MSBS Grot A3 rifle research program has been approved. The president declared readiness to produce this type/variant of the weapon next year.
https://x.com/KwasekTomasz/status/1933814309739487581
#2 Four lines for the production of small-caliber ammunition were installed in the new hall of the Mesko SA plant.
https://x.com/KwasekTomasz/status/1933590562096947481
#3 Self-propelled 35 mm anti-aircraft gun SA-35 from PIT-Radwar
https://milmag.pl/samobiezna-armata-przeciwlotnicza-35-mm-sa-35-z-pit-radwar/
#4 AW149 helicopter in the Polish Army.
https://defence24.pl/sily-zbrojne/aw149-wojsko-o-latajacym-rosomaku
Ad #2: https://portalmilitarny.pl/wiadomosci/mesko-i-projekt-400-zakonczenie-inwestycji-dotyczacej-produkcji-amunicji-malokalibrowej-w-skarzysku-kamiennej/
https://www.stiridecluj.ro/national/la-washington-dc-are-loc-cea-mai-mare-parada-militara-din-istoria-sua-chiar-de-ziua-lui-donald-trump-demonstratie-vulgara-demna-de-un-dictator
Asta inseamna sa fii regele soare 2…
Pentru cei cu dureri de șale, recomand sincer un gel natural cu extract din gheara diavolului si venin de albine, te face nou rapid 😉
Cu greu poate fi numita „Parada”, zici ca e ” Ziua Portilor Deschise”. Militari facand cu mana si invitand publicul sa i ovationeze, soldati care nu tin pasul de defilare… slabut pentru cea mai mare putere.militara. Ma asteptam la ceva spectaculos !
SturmAbleitung :
https://stirileprotv.ro/stiri/international/doi-alesi-democrati-din-congresul-statului-minnesota-au-fost-asasinati-in-casele-lor-suspectul-de-negasit.html
https://m.defenseromania.ro/racheta-balistica-sapsan-a-ucrainei-va-intra-in-productie-de-serie-dupa-testele-de-lupta-reusite_634174.html?fbclid=IwY2xjawK6q2lleHRuA2FlbQIxMQABHtCbctvzWN3w6LYuamnC9ZvTKQRjDTy_KtwHoC4ziyRe7673iDE1p8DzYc7y_aem_l6oRH5BnkJhiozxeHqMOGA?fbclid=IwY2xjawK6q2lleHRuA2FlbQIxMQABHtCbctvzWN3w6LYuamnC9ZvTKQRjDTy_KtwHoC4ziyRe7673iDE1p8DzYc7y_aem_l6oRH5BnkJhiozxeHqMOGA&sfnsn=wa
Ukraina lovește în ruzzia cu arme hipersonice fabricate indigen.
Ar fi fost tare frumos dacă noi, polonezii și alții am fi colaborat cu ucrainenii pentru producția acestor rachete pentru ucraineni. Rușii tot încearcă și uneori reușesc să bombardeze clădiri unde ei dezvoltă arme.
Nu stiu daca ai nostrii sunt prosti sau ucrainienii bulangii, ar fi putut sa ne dea licenta sa fabricam 70% din racheta , eventual si polonezilor ,iar anumite chestii sensibile poate le tineau pentru ei, dar fabricam pentru ei contra cost.. Gaseam noi cu israelienii sau alti prietenari sa facem pe urma niste capete de ghidare si focoase mai de soi….Asa fac cateva buc pe an si ii toaca rusii si mor si o groaza de civili, o politica proasta ! Ar fi trebuit sa partajeze tehnologie cu vecinii care ii ajuta sa produca cat mai mult impreuna… Eu unul nu pot sa cred ca daca ar fi venit la Ploesti cu proiectu la racheta SAPSAN si ar fi zis, ba baieti , voi faceti racheta, noi facem capul de dirijare si focosul, va dam…$$$ pe bucata, va dam licenta de fabricatie… Ai nostrii nu ar fi vrut….
probabil pot sa dea licenta cu pot si israelienii sa dea adica cangi .
ps. ca da dai licenta tre sa fii propitaru ei nu beneficiar restrictionat
seamana izbitor cu Atacams
Cine vrea sa urmărească parada militară din SUA live.. pagina oficiala a White House:
https://www.youtube.com/live/LTH9p7Gl5ME?si=gf5YQdvQFR4eANBm
Eu m-am uitat pe sărite – că mie nu mi-a plăcut… păi pasul lălăit, ca o gloată… uniforme ponosite de zici că veneau de la corvoadă… speakerul ce fragmenta prezentarea mulțumind sponsorilor… blindatele care când accelerau când frânau pe loc… doar soldatii in uniforme de epocă și utilajele aferente mi-au plăcut; în rest, pe bune, oricare paradă a noastră le dă clasă!
Ca sa nu mai spun că precis l-a făcut Trump sa râdă cu lacrimi pe Putler – totuși, la paradă rușii îs țiplă!
Și cel mai urât mi s-a părut că Trump a zis de cei care au manifestat împotriva lui, sub sloganul No Kings, că nu-și iubesc țara! E șocant ca Președintele să jignească cetățenii și să-i întărîte unii contra altora, fix în America, țara libertății!
Și ați văzut sponsorul principal?
Lockheed Martin.. hahahaha!
Unii cu contracte de zeci de miliarde.. unii cu încasări din publicitate..
Ca in tenis..unii cu punctele alții cu dragostea..
Acilea-șa paradă, bre… la tovarășu Xi… https://youtube.com/shorts/fUccldGxG8I?feature=shared Poate face și Donald la fel, la anul! 😀 Cu Melania comandant! 😀
*privind sponsorii pomeniți grețos de insistent: cred că rostul slugarnic a fost să inducă oamenilor ideea că cele 45 de mil de $ au fost cheltuiți de sponsori – în contextul criticilor că Trump a aruncat cu banii pe fereastră, spre slava propriei vanități; în loc să-i cheltuie util.
Sincer, parada asta pare copiată din filmul și serialul M.A.S.H, parodia genială, alături de Catch-22, a războiului!
M-a impresionat fetița aceasta: https://youtu.be/JJQS22Off2E?feature=shared
Nu sunt deloc în acord cu tot ce spune, dar așa oameni sunt de admirat – iar pentru un copil de 18 ani este de respectat claritatea opiniilor expuse sub presiunea emoției străzii și a camerei de luat vederi.
*comparația cu parodia M.A.S.H. e mortală! 😃
https://x.com/2Geopol4819/status/1933465241611829573
Turkey is cooperating with Romania on the de-Russification of Gagauzia.
In Comrat, the administrative center of the autonomous region of Gagauzia , the Turkish government will fund the opening of a college with instruction in the Romanian language
Parada americanilor
WATCH FULL: US Army birthday military parade
https://www.youtube.com/watch?v=TnTszz_O7u0
Ukraine Strikes Russian Drone Factories as Output Surges https://share.google/7e2MUANxZY29SKB27
Pentru colegii care au centrala pe peleti, tocmai am fost la dedeman, de maine se scumpesc peletii.
https://www.defenseromania.ro/atacul-iranului-asupra-israelului-rolul-nesteptat-pe-care-sistemul-iron-dome-la-jucat-impotriva-rachetelor-balistice_634185.html
Pirivti si cruciti-va, noaptea mintii alla DefenseRomania. L-o apucat pe vreun sarac foamea si o trebuit sa scoata si el un articol, sa mai cumpere o paine cu un pateu.
Mow_Dog nu stiu ce vrei sa zici exact ca nu e in regula cu articolul din defenseromania.ro, daca e vorba de Iron Dome sa stii ca sistemele chiar au interceptat rachete balistice in atacul iranian in procent de 20/30% ceea ce este urias pentru un sistem SHORAD/C-RAM. Informatiile se pot verifica usor daca vrei daca nu atunci e doar rea vointa.
civilizatia vestica :
https://www.youtube.com/watch?v=Dk02knYp0xA
15 iunie 1889
https://m.defenseromania.ro/polonia-isi-construieste-o-armata-de-mii-de-drone-un-gigant-tech-american-vrea-sa-produca-alaturi-de-industria-poloneza-de-aparare_634186.html