Iulie 2018, Permiteti sa raportez!

This entry is part 19 of 90 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Iunie 2018, Permiteti sa raportez!August 2018, Permiteti sa raportez! >>

672 de comentarii:

 1. Dupa o prima varianta, MARTE, lansata din aer a rachetei IMI EXTRA, IAI si IMI au prezentat o noua varianta, RAMPAGE:
  http://www.israeldefense.co.il/en/node/34527
  Datele certe sunt ca are 4.7m lungime si cantareste 570kg, fata de 4m si 450kg, EXTRA original.
  Datele privind marimea capului de lupta si raza de lovire sunt cam neclare dar, in mod normal, varianta lansata din aer ar trebui sa aiba o raza de lovire mai mare decat cei 150km ai variantei lansate de la sol.
  Si un video de prezentare:
  https://www.youtube.com/watch?v=LOdNhe8Y-sA

 2. Spre finalul analizei din 29 iunie pe blogul său (https://geopoliticalfutures.com/daily-memo-cash-flow-china-shake-ups-central-asia-migration-everywhere/), George Friedman spune, sub eticheta „Rumours” că Turcia se pregătește să aibă un nou rol în NATO, prin asumarea comenzii VHRJTF (Very High Readiness Joint Task Force) și prin sporirea semnificativă (chiar „boosting”) a prezenței NATO la Marea Neagră.

  Cu concluzia „if true, Russia will not be pleased”…

  • Asta e wishfull thinking. Erdogan a trecut la un santaj pe fata, amenintand ca va intari colaborarea cu Rusia. Lucrul asta il poate face oricum asa ca NATO ar trebui sa fie tampiti sa mai deplaseze sau sa infiinteze in Turcia orice fel de structuri.

  • Au pus la treabà UN Typhoon cu O bombà.

   „The bomb was dropped in response to the regime forces’ attempt to approach the base. The base is used to train a Syrian rebel group fighting ISIS, Maghawir al-Thowra (MaT).”

   Auzi ce neobràzare pe sirieni ! Sà se apropie de o baza de antrenament al unei forte de opozitie instalatà pe teritoriul lor fàrà nici-un mandat international ! Sà se învete minte !

   • Ce mandat international au iranienii din Siria?

    • Am mai abordat aceastà chestiune.
     Acelasi mandat pe care îl au americanii de la Deveselu si MK. Invitatia si acordul guvernului unei tàri suverane, recunoscute de ONU si ai càrei diplomati o reprezintà la ONU si în ambasadele din tàrile stràine (inclusiv în România, în cazul Siriei).

     • Asa o fi, ca prea ii spui cu foc.
      Eu nu imi amintesc insa ca americanii sa fi omorat ceva cetateni romani prin Constanta sau Olt…

      • Nu-i nici-un foc. Doar cà privesc obiectiv. Profesorul meu de geopoliticà, Marc d’Anna, avea obiceul sà punà studentii în situatia „altuia”. Îmi amintesc când a pus un armean sà fie turc si un turc sà fie armean. Au avut o altà perspectivà. Analiza este diferità de pasiunea judecàtii sau condamnàrii.

       Cât despre rolul fiecàruia, depinde de context. Americanii, la invitatia guvernului sud-vietnamez, au cam càsàpit ceva vietnamezi, mult mai mult decât iranienii în Siria.

       Când te împotmolesti în chestii gen americanii este bàieti buni si rusii este bàieti rài, orice ar face ei, nu mai poti fi obiectiv.

       • Nimeni nu e baieti buni
        Nimeni nu e baieti rai
        De cate ori au respectat rusii vreo „legislatie internationala” in „relatiile” cu vecinii si altii ..si de cate ori au „inventat” metode de a duce razboiul si conflicte
        Pune in oglinda chestia asta cu sua ptr imagine
        Profesorul tau de geopolitica ar trebui sa iti fi spus ca „alea” sunt regulile
        Ca lumea o conduc miturile , dar se construieste pe reguli

       • Exact cum spui tu, guvernul sud vietnamez era un guvern legitim, recunoscut de vreo 90 de natiuni, iar vietnamezii casapiti de americani erau supusi de drept ai nordului, stat inamic. Nu imi amintesc sa existe doua state Siria…

        • Mai reciteste din istorie.
         Vietcongul era miscare sud-vietnamezà, chiar dacà era sustinut de nordisti, China si URSS. Guvernul sirian este recunoscut de majoritatea statelor lumii. O minoritate (dar nu si România) au sistat relatiile diplomatice cu el.

         • Việt Cộng-ul a fost in esenta o insurgenta finantata, echipata si antrenata de Vietnamul de nord, membrii ei au fost mai ales vietnamezi stramutati in nord dupa acordul de la Geneva din 1954 (90000 de oameni), care au luptat impotriva guvernului legitim din sud. Chiar istoriografia lor zicea ca Armata de eliberare a Vietnamului de sud era parte a Armatei poporului din Vietnam.

       • Ai dreptate Mircea cu Syria…insa rusii cu Armata14 …scuze Pacificatoriu din Transnistria….sunt ordinari….se tin cu dintii de limba aia de pamant de parca…..N AU COJONES OCCIDENTUL insa Rusia ar trebui taiata de la SWIFT payment system….asta e un fel de Moneygram pt tari…fara el nu pot face tranzactii…bonds…loans….nu aveti idee ce frumusel ar veni Putin personal sa negocieze….Donbass,Abkhazia Transnistria….ar avea o retragere urgenta a pacificatorilor….
        Tactici de recuperatori cu escrocii…altfel nu merge

        • Apropo ….din ce stiu Eu Corea de Nord si Iran inainte de pactul nuclear au fost taiate de la Swift si consecinta a fost pact nuclear cu Iran si chiar coreeni cu Kim in frunte au aratat ca vor sa negocieze e ca si cum nu ai avea cont bancar in Occident….esti rupt de lume…nu tu finance,loans,credit card,salaries payment….cash sunt doar traficantii…de toate felurile si culorile….insa si astia incep sa si faca macar un basic bank account….altfel nu existi…

        • Nu confunda militarii rusi „pacificatori” (în numàr de 402) care sunt, cu moldoveni si „transnistrieni”, în teorie, sub ordinele „Comisiei mixte de control”, care sunt în mod legal de-a lungul Nistrului în virtutea unui acord cu „republica Moldova”, cu restul armatei 14-lea care sunt stationati ilegal.

         M-am uitat cine a votat la ONU ultima rezolutie cu privire la retragerea muscalilor din Moldova, se vede clar cine sunt prietenii României

       • bai mirciulica ia zi bre ca pari ca dudui de istorie…
        da frantzii tai cum sunt bre? nu dau eu exemple decat daca e cazu…da ia sa vedem cat esti de obiectiv…
        bine ca ai sa te dai roman acum fentezi dupa cum vine mingea…dar totusi ia pune-te si in situatia asta…

   • Cum zice englezu. PR stunt.

  • Cred cà dacà erau cu un VAB nu ar fi avut doar patru ràniti. VBCI-ul si-a îndeplinit misiunea de protectie a personalului. Ca un învàtàmânt, dupà imaginile video, rezervoarele de carburant nu sunt foarte protejate.

   Depinde si ce IED, unele au reusit sà fac praf si tancuri.

  • Un articol slab…
   Daca ne uitam la structura achizitiilor efectuate sau aflate in discutie lucrurile sunt destul de simple. Se incearca achizitia unui sistem de aparare AA si anti-racheta integrat, marina va primi nave si baterii de coasta, armata transportoare blindate, artilerie, elicoptere de atac. Nimic nu este la voia intamplarii. Bell vs Airbus nu s-a pus niciodata decat in mintea celor care cred ca H215M este elicopter de atac sau Viper elicopter de transport, nici macar Venomul nu-i din aceeasi clasa cu Airbusul.
   Deocamada, pe zona apararii, planurile si actiunile sunt coerente.

   • Partea de achizitii e tratata superficial, au incercat sa faca o conexiune cu factorul politic, afirmatia ca unii isi cumpara libertatea contra echipamentelor.
    Sa asteptam 11-12 iulie, poate se vor lamuri niste lucruri.

    • Eu nu discut conotatia politica, poate are dreptate, eu am remarcat doar ca achizitiile sunt facute profesionist.
     „Shoping List” nu mi-a placut, in rest nu comentez.

     • Tara lui Andrei

      Programele blindatelor nu prea au fost profesioniste ci mai degraba politice (partial cel putin).

      Pe piata existau companii care sa produca vehicule cu toate derivatele/variantele care ne trebuie noua in schimb s-a optat pentru jumate sa fie un vehicul care indeplineste o parte din cerinte, jumate alt vehicul care sa indeplineasca cealalta parte din cerinte.

      Puteam sa mergem din prima cu Patria AMV si faceam cu ei toate versiunile necesare. Mai mult spre deosebire de Piranha 5 alea ar fi fost facute la noi nu doar asamblate. Nu le faceam de la 0 si unele componente veneau din afara dar la urma urmei nici la Agilis n-o sa reinventam noi motorul sau tunul. Plus ca scandinavii sunt mai corecti decat nemtii, elvetienii, americanii, etc.

      • bun patria,imi place mult.

      • Polacii nu au reusit sa asimileze productia Patria AMV la ei. Ce te face sa crezi ca noi am fi reusit? Unde nu se poate, nu se poate….

      • Nici Patria nu ar fi fost fabricat in totalitate la noi. Motorul si driveline-ul tot din afara ar fi venit.
       In plus, Piranha 5 e superior lui Patria AMV. Si Agilis ar trebui sa fie. Ma refer la AMV varianta standard, nu prototipul AMV XP.
       Si drepturile intelectuale asupra Agilis vor apartine Romaniei.
       Cand aparuse aici ultimul articol legat de Agilis m-a surprins numarul mare de carcotasi.
       Pretul de cercetare-dezvoltare e mare intr-adevar, dar ar fi mai bine sa asteptam sa vedem prototipul sau macar sa apara mai multe detalii legate de nivelul de protectie si masa transportorului, si dupa sa ne dam cu parerea daca e bun sau nu.
       In teapa data de Rheinmetall si ca o sa iasa un transportor prost eu nu cred.
       Nu mai are rost sa ne gandim la Patria sau Iveco, la fel cum nu mai are rost sa plangem dupa Gripen asamblat la Craiova.
       Cu Piranha si Agilis o sa defilam.
       Zarurile au fost aruncate. Pandora a iesit din cutie.

       • Cutia era de fapt a Pandorei(primita in dar de la Zeus), din care au iesit multe rele, ramanand in ea doar Speranta. Sa vedem acum, daca sperantele noastre sunt intemeiate si Agilis va fi ce ne dorim. Intre atatea produse luate „la cheie”, e bine sa fie si unul la care luam parte.

      • @pufi
       Stii mai multe despre contractul cu Agilis? Daca da, arunca datele pe site/in arena.
       Daca nu stii, atunci asteapta sa apara mai multe detalii si atunci poti incepe sa arunci cu noroi/sa ridici in slavi…
       E un pic aiurea dpdv logistica cu doua tipuri; dar daca la ambele logistica e la noi in tara atunci dracul nu mai e asa de diavol…

  • Apropo de avioane….al nostru Soim ar putea fi transformat intr un anti tanc oare….o suporta structura un Gatling in bot sau container sub fuzelaj central…..???

   • Tara lui Andrei

    Nu. Pe soim e de ajuns sa pui 2-4 rachetute AT ghidate si e mai simplu.

    https://i.ytimg.com/vi/NyAiQm38INA/maxresdefault.jpg

    Chiar ma oftic ca nu avem mai multe avioane Soim pentru ca puteau fi folosite pe post de avion de ground-attack. In genul Su-25 de la rusi, se aseamana un pic la silueta. Evident nu ar fi la fel de potent ca ala dar jumatate tot ar duce cred…

    • Duce putin. O varianta modificata a lui (vezi Atelierul lui Bula) ar fi genial, dar sa nu uitam ca aviatie e scumpa rau.

   • ai vazut ce structura are A-10 si cat e de mare pentru gatlingul ala de 30mm?

    IAR-99 a fost construit ca si TRAINER, cu structura si profilul cerut. E foarte limitat la capacitatea de acrosare, sa nu mai vorbim de crearea de spatiu interior pentru alte sisteme. Deja au probleme sa-i puna un radar, vezi modificarile pentru IAR TD…

 3. http://m.scmp.com/news/china/diplomacy-defence/article/2153310/china-brings-star-wars-life-laser-ak-47-could-set-fire?amp=1
  Cine reprezinta vocea ratiunii, cand „gandirea o ia razna”.
  One Beijing police officer said he would prefer to stick to more traditional crowd-control methods such as tear gas, rubber bullets or electrical stun guns, such as tasers.

  “The laser burn will leave a permanent scar,” he said. He said it would be a “horrid sight” that risked causing panic or transforming a peaceful protest into a riot.

 4. Putin acordă unui regiment de artilerie din armata rusă numele de ”Transilvania”
  http://www.paginaderusia.ro/putin-acorda-unui-regiment-de-artilerie-din-armata-rusa-numele-de-transilvania/

 5. Daca noi am numi unitati militare Grivita, Plevna sau Rahova ar insemna sa-i ofensam pe bulgari?

  Apropos, asta e oficiosul MApN?

  https://www.defenseromania.ro/submarinul-delfinul-in-repara-ii-posibila-varianta-analizata-de-mapn_592098.html

  • 1- Noi avem unitati militare cu respectivele nume, sunt vedetele blindate de Dunare
   2- Nu-i nici o ofensa ca rusii au un regiment cu numele de „Transilvania”, cel mai probabil respectivul regiment s-a remarcat in luptele de acolo in WW2
   3- Delfinul nu cred sa redevina operational, prea scump sa te apuci acum sa recertifici echipaje, sa repari nava. Dureaza ani de zile.

 6. O asemenea turela ar trebui sa integram si sa instalam si noi pe Piranha 5, ca doar e var cu Stryker, pt apararea AA si nu numai
  https://www.armyrecognition.com/july_2018_global_defense_security_army_news_industry/leonardo_drs_down-selected_to_provide_us_army_with_im-shorad_prototypes.html

  • Tara lui Andrei

   Si eu ma gandeam la chestia asta insa eu unul as fi ales un vehicul mai mic de 6×6 sau 4×4 pentru un rahat d-ala care tine 2 rachete si o mitraliera de 7 sau 12…

   Ne-ar trebui ceva din alea si ar trebui sa fie cat mai agile si manevrabile (si ieftine).

   Daca-s 4×4 ar putea avea doar mistral (daca o sa luam mistral) sau spike iar daca-s 6×6 poate sa fie turela care are si AT si AA ca exista si aia.

  • Asta da stire! 18 ani?!

   • A ajuns la majorat! 😉 🙂

    • Tara lui Andrei

     2018 Anul Marinei la polonezi ? 🙂

    • Si ce matura este!?
     95 m lungime, 1800 tone deplasament, un tun de 76 mm, doua tunuri de 30 mm si 4(patru) rachete Grom(manpads)?!

    • Sa nu-i mai laudam atat pe polonezi ca le au si ei pe ale lor. A nu se intelege ca noi suntem mai breji…
     In 18 ani au retrogradat o corveta la OPV, noi am retrogradat un crucisator pana a ajuns fregata…

     • @nicolae, oricum denumirile de nave militare au luat-o complet razna.

      Azi poti numi un distrugator fregata sau chiar corveta, un portavion se numeste ba distrugator, ba nava de asalt, crucisatorul e distrugator si distrugatorul e crucisator la nevoie. Ba poate sa fie chiar si OPV sau LRPV, depinde cum ai chef.
      Nu mai spune nimic o denumire, trebuie sa te uiti la ce stie sa faca nava respectiva 🙂

      • De acord, Dinu. 🙂 Totusi clasificarile raman importante in opinia mea si continua sa fie exacte cu cateva exceptii, europenii care denumesc distrugatoarele fregate din naiba stie ce ratiuni politice si japonezii care isi denumesc portavioanele distrugatoare.
       Mai degraba as spune ca deplasamentele au luat-o putin razna si germanii au iesit cu niste hibrizi destul de interesanti… 🙂
       Pentru OPV sau LRPV eu as prefera denumirea de cutter, dar pe mine nu ma intreaba nimeni… 🙂
       In alta ordine de idei, sper sa vad o De Zeven la Constanta anul acesta: https://navaltoday.com/2018/07/03/royal-navy-hands-over-command-of-snmg2-to-dutch-navy/

 7. Star Trek mai actual ca niciodata! Chinezii au scos o arma laser individuala, ZKZM-500, care la o singura incarcare (are baterii li polymer ca smartfonu’) poate trage 1.000 de focuri cu o pauza de 2 secunde intre ele carbonizand pielea umana la 1km distanta. Laser frate! ??

  https://www.youtube.com/watch?v=lqMm9flOFj0

  E plin netul de stiri referitoare la mirifica arma si s-au apucat si ai nostri sa traduca vartos fara sa-i chinuie macar un neuron de indoiala ca e o baliverna, fake-news.

  https://techcrunch.com/2018/07/01/chinese-company-claims-its-laser-ak-47-can-set-you-on-fire-from-half-a-mile-away/

 8. Si-au scos bulgarii fregatele la plimbare ( 2 din ele). N-am articol sau ceva, pur si simplu au aparut la orizont.

 9. La 30 iunie tovarășul puțin a redenumit un regiment Transilvania. Și eu când ziceam sa luam f15 și sa le botezam cu nume de orașe slave ….

 10. Un punct de vedere interesant si cu dovezi despre D. Ciolos si Rosia Montana.
  https://m.adevarul.ro/news/societate/dubla-masura-ciolos-incazul-rosia-montana-1_5b3a7812df52022f75c6e299/index.html
  Acum tipa ca Guvernul retrage dosarul maine va tipa ca Guvernul plateste cele peste 4 miliarde de dolari despagubiri!
  El s-a spalat pe maini ca Pilat din Pont!

  • @mihaistoian
   Autorul articolului este: Gabriel-Horia Nasra (n. 23 august 1984, Baniyas[*], Republica Arabă Siriană) este un om politic român, de profesie istoric și antropolog, ales în funcția de deputat în 2016 în județul Cluj din partea PSD.
   Acelasi PSD cu Ponta bivalent, ce avea in cazul Rosia Montana o opinie ca prim ministru si una ca deputat, acelasi PSD care a retras dosarul etc…

 11. La polonezi:
  142,6 milioane zloti (32,5 milioane euro) fara TVA pentru 2 bucati Sikorsky S-70i Black Hawk (incluzand si instruirea pilotilor si personalului tehnic si servicii de mentenanta)
  http://zbiam.pl/policja-ujawnia-cene-smiglowcow/

 12. O solutie si pentru Romania ? Sau credeti ca obuzireul autopropulsat e Kaput de mult ?! http://www.janes.com/article/81478/japan-develops-new-self-propelled-howitzer

  • Tara lui Andrei

   Sunt multe variante din astea facute si de europeni (si nu ma refer la vestici).

   Chiar si ai nostri aveau niste prototipuri/produse finite facute cu scopul de a atrage o comanda dar nimic. Daca nu ma insel armamentul era din Israel iar camionul Roman.

   Dupa mine ar fi fost bune cateva zeci de bucati din astea si nu cred ca ar fi cine stie ce mai deosebite fata de altele… Are munitie standard NATO deci e ce trebuie.

   http://www.military-today.com/artillery/atrom.htm

   Chiar sunt curios ce motive au avut de nu au cumparat sistemul asta ? Interesant e ca anul trecut israelienii au decis sa mearga mai departe cu o noua generatie din sistemul asta. Si polonezii parca au facut tot o varianta dupa astea.

 13. Tara lui Andrei

  Din seria „mos craciun si prietenii sai”

  Germany’s Navy was left without the last replenishment oiler

  https://defence-blog.com/navy/germanys-navy-left-without-last-replenishment-oiler.html

  • Tara lui Andrei

   De la prima la a 4-a nava de genul asta au trecut, atentie, doar 11 luni.

   🙂 Chinejii sunt pragmatici si o sa ne dea de furca pe viitor… Sa speram ca o sa-i incerce si pe rusi la un moment dat…

   Chiar si cu pivotul lui peste tot e complicata treaba.

 14. https://adevarul.ro/locale/buzau/video-avioanele-vanatoare-f16-mig-21-lancer-vedetele-mitingului-aviatic-boboc-fost-zece-mii-spectatori-1_5b2518cfdf52022f75342091/index.html
  AN2 si Gazzele inca operationale ???
  Observati soldati care ataca initial au aceleasi casti ca n WW1 ….AK74 ….doamne cat mai trag de astea trebuiau deja sa fie in muzeu…

 15. https://playtech.ro/2018/putin-omagiu-romaniei-gest-ciudat/

  Vladimir Putin ‘boteaza’ o unitate militara rusa cu numele Transilvania! Dubios!!!

  • Stai liniștit ca vor apărea imediat domnii care te vor învăța ca e ceva de tradiție militara rusa. Probabil ca și dacă vor scrie București pe un ICMB e ceva normal. Pe dracu ! Trebuie sa îi înjurăm pentru ca dacă erau aliații noștri aveau traba cu Transilvania sa ne ajute dar așa? Cazul Grivita și Plevna nu sta în picioare ca nu luptam cu bulgarii ci cu Imperiul Otoman care nici nu mai exista. Ia sa numească armata Romana un detașament Budapesta sa vedem ce zic maghiarii? Sincer și mie mi s ar părea deplasat sa facem ăsta.

   • ..esti un prost..La Sankt Petersburg exista o statie de metrou care se numeste..Bucuresti! Iar alta Varsovia…Ambele orase mai exista. Care-i mesajul in cazul asta?

   • Moderatorii chiar lasă orice idiot pro rus pe aici??!
    După câte violuri ale rușilor au avut loc în Transilvania și nu numai exista dobitoci care lauda tradiția și bunele intenții ruse?

    • IT stai jos că ești penibil la faza asta…Geroge a explicat mai sus dar văd că tu nu prea vrei să înțelegi.

     • George nu e Dumnezeu. Are o opinie. Eu am alta. Dacă puneau numele unei ciocolate, unei străzi era o chestie dar sa fii mândru ca o unitate din care soldati s au purtat ca niște jeguri în țară ta mi se pare deplasat. Dacă un brav soldat sovietic au iubit o cu forța pe bunica sau mama ta iar ție ți se pare normal sa îi respectam pe rusi lasă mă sa fiu eu penibil și fii tu respectuos cu rușii.

      • Nu-i vorba de opinie aici ci mecanismul prin care o unitate ruseasca primeste un nume. N-are legatura cu respectiva localitate/regiune ci cu faptele de vitejie ale unitatii respective in respectiva arie geografica…

       Nu este aboslut nimic ofensator aici, americanii au avut, si inca mai au, nave cu nume de insule unde in WW2 s-au dus lupte grele.

       In Transilvania, pana una alta, rusii au luptat impotriva hortistyilor si a germanilor care ne cam furasera Ardealul de Nord, dpdv al Moscovei, acolo chiar au eliberat o parte a Romaniei.

       Rusii au multe bube si pacate, dar de aceasta data este vorba de o traditie a lor care nu jigneste cu nimic pe nimeni si nu are intentia sa jigneasca.

       • Cu tine nu pot fi decât de acord. Însă ar trebui sa răspundem în oglindă. Cel mai nimerit împreună cu polonezii și cei cărora li se acorda atenție. România sa transmită mulțumiri Rusiei și sa spună ca în cinstea unitatii/detașamentului rus Transilvania va crea batalionul Himars. Combativitatea provine din atitudine.

 16. Lockheed Martin a livrat avionul F 35 numarul 300. Dupa variante :
  197 sint F 35 A
  75 sint F 35 B
  28 sint F 35 C
  In paralel au fost formati 620 piloti si 5.000
  tehnici specializati in intretinerea aparatelor.
  In 2017, LM a produs 66 F 35
  In 2018 , se vor livra 91 F 35.

  https://news.lockheedmartin.com/2018-06-11-Pentagon-and-Lockheed-Martin-Deliver-300th-F-35-Aircraft

  Unde sint chinezii si rusii la avioanele de ultima generatie ?

  • Asa mai da. Nu resturile alea puse impreuna in 3 ani de aia de la armata :/
   Chiar au incropit ceva bun aia de la firma aia.

   • ăsta e drumul,antrepenoriat civil pus în slujba țării.
    îți crește inima când vezi ce au putut să facă tinerii ăstia pasionați.
    probabil la noi vor ajunge să treacă in subordinea mapn-ului și fabricile de hârtie igienică că mai nou asta e expresia eficienței in românia.

 17. https://youtu.be/IV4IjHz2yIo
  Daca vroiati sa l vedeti pe Putin la vocea Rusiei…???
  Vedeti ziceti ca e dictator….si el vrea sa ne cucereasca cu vocea si sarmul…???
  PS ma intreb cat o fi repetat sub dus…?

  • Tara lui Andrei

   Cam putin 5 dar mai bine decat 2-3… Teoretic daca au primit 5 atunci 5 ani ar trebui sa ramana acolo… Nu sa iasa dupa 2-3…

   Cel mai tare ar fi sa stea 5 ani apoi sa-si piarda cetatenia. 🙂

   • ARTICOLUL 5
    (1) Cetăţenia română se dobândeşte, se păstrează sau se pierde în condiţiile prevăzute de legea organică.
    (2) Cetăţenia română nu poate fi retrasă aceluia care a dobândit-o prin naştere.

 18. http://www.janes.com/article/81210/iai-imi-unveil-rampage-stand-off-air-to-surface-missile
  Noua racheta israeliana aer sol. Supersonica , lansabila de catre F 16 israeliani.
  Gurile rele zic ca a fost deja testata real. Doua lansari impotriva a doua obiective in Siria. Succes 100%. Obiectivele distruse de incarcatura de lupta care e de aprox. 100 kg.

  • Este a doua varianta aer-sol a rachetei de artilerie IMI EXTRA.
   Prima varianta aer-sol s-a numit MARS.
   S-au dat ceva date despre ea dar nu sunt foarte clare.

 19. https://www.libertatea.ro/stiri/fiica-unui-pacient-internat-intr-un-spital-romanesc-povesteste-2317414
  când mai aplecați capul la lacrimile lor de crocodil citiți mai sus.
  aparatul public/de stat/bugetar este o insultă la adresa contribuabilului si o vulnerabilitate internă.
  majoritatea tăcută a țării este batjocorită sistematic de acest aparat de stat veșnic nemulțumit ,lacom si nereformat.
  hai sictir bă asistentelor !!

  • Pe partea terestra armamentul german merita toata atentia.

  • Totul e sa se faca intr un fel de parteneriat cu Roman Brasov….

   • Tara lui Andrei

    Conditia este sa fie facute in tara prin cooperare/parteneriat potrivit lui Fifor.

    Probabil ca cel mai simplu ar fi, intr-adevar, sa coopereze cu o firma care are deja o oarecare infrastructura de productie in tara…

    Ramane de vazut ce alte companii o sa se „inscrie” la proiectul asta si fiecare cu cine o sa aleaga sa colaboreze. Tinand cont ca si IVECO a vandut niste loturi mici de camioane Romaniei ma gandesc ca o sa incerce si ei sa liciteze.

    Oricum, daca vreo companie o sa fie arondata la programul asta de 13 mii si ceva de camioane, putem spune ca i-a pus Dumnezeu mana in cap. Chiar daca vor trebui sa mai faca ceva investitii si sa imparta profitul cu altii.

 20. Între timp, în Marea Azov, dupà un articol al TTU :

  Patrulele FSB-ului rus se înmultesc, controlul vasele de transport traversând strâmtoarea Kerci sunt sistematice, întârziind cu 8 ore tranzitul spre Mariupol si Berdyansk .

  Douà corvete din flota caspicà, cu rachete Kalibr, au fost transferate de curând.
  Mai multe nave oceanografice au fost desfàsurate pentru a întàri sistemul de comunicatii rusesc prin cabluri submarine si cel de recunoastere prin drone.
  Sistemul de urmàrire civil al traficului maritim AIS este inoperant în Azov. Anul trecut, rusii, printr-un sistem de spoofing, au bruiat GPS-ul a vreo douàzeci de nave ucrainiene.

  Se ridicà întrebarea pentru ce aceastà activitate.

  Sà se facà presiune asupra Ucrainiei care a interzis navigatia navelor rusesti pe Nipru ?
  Sau sà pregàteascà o actiune militarà amfibie pentru coasta màrii Azov, permitând atasarea terestrà a Crimeii de teritoriile rusesti.

  https://www.ttu.fr/operation-amphibie-sur-les-cotes-ukrainiennes

  • @MirceaS
   ” …permitând atasarea terestrà a Crimeii de teritoriile rusesti.”
   E „atasata” deja, Putin a inaugurat cu mare fast podul peste Kerci:
   https://www.telegraph.co.uk/news/2018/05/15/putin-opens-bridge-crimea-russias-first-road-link-annexed-peninsula/
   Poate vrei sa spui ca rusii isi doresc controlul asupra altor teritorii, coasta de nord si nord vest a Marii Azov…

   • Eu nu vreau sa spun nimic. E o traducere.
    Cât despre podul respectiv, am scris în RM când a fost inaugurat.

   • In caz de incep ostilitatile directe intre rusi si fratii lor mai mici si mai natarai, probabil podul este una din primele tinte militare ale rachetelor sau sabotorilor ucraineni. Este esential sa tai sau sa ingreunezi accesul rusesc in peninsula aia, pentru a stavili mai usor un eventual atac direct asupra intregii Ucraine. Si uite asa se duc pe …. cateva miliarde de dolari buni.

    PS Cred ca mai bine cucereau intai toata Ucraina, apoi construiau si podul, insa costul petrolului i-a domolit pe rusi. Asteptam finalul CM de fotbal sa vedem ce surprize ne oferat Putler, ca doar presedinte a fost reales si prin Siria cauta toti sa o dea intr-un fel sau altul la pace!!! 🙂

 21. http://www.repubblica.it/politica/2018/07/06/news/difesa_f35-201017682/

  Ministrul italian al apararii declara ca se analizeaza programul de achizitie a F-35.
  „Cu ipoteza de a nu mai ordina noi avioane dar si varianta de a reduce si ce e deja comandat” .
  Problema e complexa.
  De platit despagubiri legale , viitorul fabricii de la Camero , somaj intre tehnicieni ” super” , credibilitate internationala.

  La nivelul actual al datoriei publice ( cu dobanda anuala aferenta), presiunile UE de a reduce datoria , somajul intern si dezindustrialuzarea in act , tot e posibil.

 22. http://evz.ro/armata-romaniei-schimba-strategi.html

  Armata ROMÂNIEI SCHIMBĂ STRATEGIILE de LUPTĂ.

 23. In Japonia , executat seful sectei care a bagat gaz sarin in metroul din Tokio in 1995.( 13 morti , 6.000 intoxicati )
  Alaturi de el executati alti 6 membri si sectei implicati in atentat. Spanzurati toti.

 24. Wehrmacht ladyboys aside ….and other freaks….is anybody watching the MATCH….
  Belgium ?? 2 -Brazil??0
  Merde mon cherie …..??
  # IT’S GOING TO BRUXELLES ??

 25. https://www.defence24.pl/wyszukiwanie/katastrofa-polskiego-mig-29-pilot-zginal
  Mig 29 cazut ieri in Polonia, pilotul a murit chiar daca s-a catapultat

 26. Un avion de vanatoare MiG 21 Lancer s-a prabusit, sambata dimineata, la Baza Borcea din Fetesti, judetul Constanta.

  Aeronava participa la un show aviatic, transmite Digi24.

  „Baza 86 Aeriana „Locotenent aviator Gheorghe Mociornita” organizeaza Ziua Portilor Deschise sambata, 7 iulie 2018″, informeaza pagina de Facebook a bazei militare.

  http://www.ziare.com/stiri/avion/un-avion-mig-21-s-a-prabusit-la-un-show-aviatic-din-constanta-1520493?utm_source=ZiareCom-http%3A%2F%2Fwww.ziare.com%2F&utm_medium=BN-NW-1520493-Un+avion+MiG+21+s-a+prabusit+la+un+show+aviatic+din+Constanta&utm_campaign=BN-NW-ZiareCom-2018-07-07

 27. ACTUALIZARE 14:22 Pilotul avionului a murit carbonizat, potrivit unor surse din cadrul pompierilor și al echipajelor de ambulanței.

 28. Offf, fir-ar sa fie, mare pacat! D-zeu sa-l odihneasca, condoleante familiei si colegilor.

 29. „Provocările pentru NATO s-au schimbat dramatic în ultimii ani”, a declarat Merkel, adăugând: „După ce Moscova a anexat peninsula Crimeea şi având în vedere activităţile sale militare din estul Ucrainei, este important să ne concentrăm mai mult pe apărarea Alianţei”.
  https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/merkel-nato-trebuie-sa-se-concentreze-pe-rusia-959945

 30. Cica 10 elicoptere noi (170 milioane) in acest an pentru IGSU dar si a patru şalupe şi o navă multirol pentru intervenţii maritime,… https://www.google.fr/search?biw=1920&bih=974&tbm=nws&ei=oAdDW-OlGcnXUbCSoYAJ&q=elicoptere+romania&oq=elicoptere+romania&gs_l=psy-ab.3…3732.3732.0.3969.1.1.0.0.0.0.80.80.1.1.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.0.0….0.zJ8NdjVBndg

 31. http://uk.businessinsider.com/russias-uran-9-robot-tank-performed-horribly-in-syria-2018-7?r=US&IR=T
  Ehhh uite ce inseamna sa-ti diversifici eforturile de cercetare militara in prea multe proiecte….Armata T14 are probleme T15 la fel acum si dronele astea….
  Bottom line is….don’t bite more than you can chew..??

  • Știți ce se va întâmpla acum? Pentru ca e urgenta mare o sa luam F16 din Israel. Dar nu alea Barak, ci Netz.

   • daca va fi asa sa vezi atunci accidente. pt ca avioanele alea sunt muncite nu glume. au probabil sute de ore de misiuni de lupta cu stresul aferent.
    sper totusi sa nu fie cazul

    • Poate sunt prea cârcotaș, dar mi se pare un pic suspect ca durează cam mult sa găsească avioane. Sincer, ca soluție stop-gap as vedea achiziția a doua escadrile de FA-50 (sunt conștient ca durează achiziția și operationalizate, dar trebuie luată odată o decizie). Așa măcar am avea cu ce sa facem poliție aeriana. Și dacă ne consideram un stat serios mai achiziționam 2 escadrile de F-35 în 5-10 ani, asta ca sa poți face ceva mai mult decat politie aeriana.
     Oricum, cum spunea și autorul articolului, suntem intr-o situație de cacao. Suntem vecinii bulgarilor. Dar vrem centru regional de mentenanță a F16 fără sa avem avioane.

  • nu fiți copii,infrastructura o ridici cu fonduri ue că de aia cotizam…ca să crească alții și noi să ne rupem în două resursele.

  • Asta este o dezinformare promovată oficios. Legea spune clar că 50% din producție va fi tranzacționată prin Bursa de specialitate din România, asta nu înseamnă că 50% din producție va rămâne în România. Nici nu poate rămâne în România, Uniunea Europeană fiind o piață unică, ar fi fost motiv de infringement. Singurul rezultat al acestei mărețe tranzacționări prin România va fi că bursa de la București va primi ceva comisioane de tranzacționare, atât

 32. Apropo de Legea Offshore, versiunea Camerei Deputaților votată aseară, cu seful ei apărut la televiziuni drept salvatorul națiunii, are un amănunt interesant:

  Eventualele miliarde de dolari care vor fi obținute de România prin eliminarea creditului fiscal și prin taxarea suplimentară NU se constituie venituri la bugetul de stat, ci se vor constitui într-un fond special pentru parteneriate de tip public-privat.

  În concluzie, aceste fonduri consistente nu vor fi folosite pentru pensii și pentru plata salariilor medicilor, militarilor, dascălilor sau pentru programe militare, ci pentru un stadion pentru Olguța, pentru o autostradă prin Alexandria pentru Liviu și Viorica, o catedrală în Voluntari pentru Pandele și Firea, un festival pentru Negoiță, o stațiune în Bucegi pentru Țuțuianu.

  Adică exact finanțarea pușculiței de partid, eventual cu ajutorul prietenilor chinezi (vezi vizita recentă a Vioricăi)

 33. https://www.profit.ro/stiri/megalicitatie-in-armata-a-fost-pregatit-un-contract-de-peste-3-4-miliarde-lei-18233825

  Parcă mai luasem nişte camioane Iveco acum vreo şase luni…
  Ce facem acum? Altă licitaţie?

  • Nu colegu….this is the real deal…..schimbarea parcului auto greu al armatei….aproape 3000 bucati ….Doamne ajuta sa se faca la Brasov la Roman…..ar fi o retehnologizare super sa zicem daca ar fi Rheinmetall sa faca MAN urile alea militare…..???

   • Aha, gata, am citit și eu cu mai multă atenție, mulțumesc frumos. Dimineață m-am grăbit, am citit pe diagonală și n-am văzut cifra aia de 2902 mașini. Mă gândeam la Iveco și nu înțelegeam care-i legătura.
    Să sperăm că vin vremuri bune pentru Brașov, că până acum au cam fost ignorați…

 34. Licitație uriașă în Apărare: Aproape 750 de milioane de euro pentru 3.300 de camioane militare și platforme de transport auto multifuncționale pentru Armată
  Ministerul Apărării a lansat o licitație uriașă, de peste 3,4 miliarde de lei pentru achiziția a 3.265 de platforme multifuncționale pe roți – autocamioane militare, autocisterne, autofurgoane, autotractoare, remorci și semiremorci pentru dotarea Armatei. Contractul-cadru ar urma să aibă o durată de șapte ani și va presupune ca firmele căștigătoare să integreze, după o primă etapă, producția platformelor multifuncționale în țară. Vezi în articol ce fel de autocamioane și câte unități dinfiecare tip vrea să cumpere Armata.
  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22562384-licita-uria-rare-aproape-750-milioane-euro-pentru-3-300-camioane-militare-platforme-transport-auto-multifunc-ionale-pentru-armat.htm
  Sa se cumpere ce este mai bun, din punct de vedere calitativ, pentru armata noastra.

  • eu aștept să scoată la casat ceva din parcul vechi,mi-aș face damblaua cu un aro sau tv?

   • Stai tu linistit, o sa te prezinti la poarta unitatii in ziua licitatiei, si o sa se mire toti ce-i cu tine … baietii smecheri au deja rezervat totul dinainte pt fiare vechi & stuff. Cand mai aveau IMS-uri, se mai organizau pasionatii la un „group buy” si mai reuseau sa salveze cate ceva ceva – IMS-uri noi noute, invelite inca in hartie cu vaselina

   • Nu se merita, Psycho… Mai bine cumperi un Aro de la un particular. Cele din parcul vechi au fost canibalizate maxim, pentru a fi pastrate celelalte in stare de functionare.
    Cu IMS-urile a fost treaba, au fost „vindute” masini cu 200-300 de km in bord.
    parerea mea, hic…

    • nu de ăla,vreau de ăsta special pentru ro.army?
     am povestit aici când acum vreo 2-3 ani am nimerit la un client și era un aro de armată(lucea ca o nestemată,anvelopele la fel) venit la ceva treabă la roți.
     era cu suspensie foi față-spate,grilă radiator metalică zăbrelată si cred câte un far rotund pe fiecare parte.era varianta înălțată după cabină și bănci laterale în spate.
     avea înscris „merge cu antigel” și un nume de militar parcă?
     o aparitie?dar trosnea a motorina/ulei/vaselină de îți intra în piele….dacă stăteai câteva ore în el ieșeai „high”…în fine,copilării.

     • Psycho, nu a fost nimic special pentru ro.army la aro. In afara de vopsea. Erau exact modelele produse pentru toata lumea, doar ca vopsite kaki.
      parerea mea, hic…

      • Majoritatea 241unurilor si 243urilor au fost doar militarizate, mascare pt faruri, alea de la cc de la chimic sistem de infigere a steguletelor comandat de la bord pt a marca zonele contaminate, statii radio, altele aveau si remorca etc. 244urile chiar si mai putin militarizate.
       Dar atat la Campulung cat si la Colibasi in afara de masinile pt intern, se faceau unele mai deosebite pt export (Aro10 avea mare succes in Franta) si unele preparate, unele pt raliuri,altele care ajungeau la unii privilegiati. Am vazut si eu o Dacia 1410 Sport preparata, avea alt motor si caroserie deosebita.
       Au fost si-n MApN niste Aro 241 care nu cred ca s-au vandut civililor, cu motor mai puternic si alte cateva modificari, dar nu m-a interesat atunci subiectul si n-am aprofundat, soferii erau incantati de ele, aia cand incep sa vorbeasca nu-i mai opresti. Si bineinteles au fost prototipurile alea facute special.

  • Armata noastra ar avea nevoie de cel putin 5% ca sa fie modernizata cat mai repede posibil.Si asta cu intindere pe 10-15 ani.

   • De acord Sorin….insa ar trebui sa taie absolut toate pensiile speciale…..de unde scoti altfel inca 3 mld € ….vrei sa moara mamitza colegu…..lesina culoneii si jeneralii ca n Dl Goe…??…..vrei colegu sa bagi ofiterii de Basna…..?….la rejim….sa piarda alea 3-4 burti suprapuse….?
    https://goo.gl/images/cXbLDH

  • Eu zic ca atat 4, cat si 5, inseamna faliment pentru un stat ca al nostru.

   In anii ’80 tara „dadea” cam 2,8 la suta iar inainte de Revolutie s-a redus la 2,6 la suta. A mai urcat apoi la 2,38 in perioada intrarii in NATO, dupa care s-a tot redus, la un moment dat era 1,6 iar pana la momentul Crimeea se invartea undeva pe la 1,3.

   Avand in vedere cifrele de mai sus, sa vii sa aloci 4 sau 5 la suta inseamna faliment garantat, cu atat mai mult cu cat tara noastra se pare ca abia strange 29 la suta din PIB la buget, in timp ce in tarile dezvoltate procentul asta se invarte cam pe la 45.

   Toate astea ti le spune unu’ care a fost criticat si aici si altundeva pentru planurile lui „megalomane” de miliarde de euro pentru achizitii 🙂

  • 4% este mult prea mult pe timp de pace, te poate baga in faliment. Ideal pt noi ar fi cei 2,5% asumati de Ro la intrarea in N ATO, adica 2% pentru armata si 0,5% pentru cheltuielile sociale – pensii in principal.

 35. https://newsweek.ro/educatie/expiratii-din-academia-romana
  că-s eu hater și nebun…din păcate noi vorbim iar banii „curge” incontinuare.
  trebuie tras heblu’ peste subvenții și luați la puricat.dar de către cine,că statul e pus la mulspe amărăsteni nu pe baronet.

  • Pai da esti hater, dar aici ai substanta in ceea ce afirmi. Auzi, „Academia de Studii Social Politice”… imi aminteste de sefii de politie si jandarmi care isi treceau in cv ca au absolvit „scoala de ofiteri de jandarmerie” in 1988.
   Astept cu interes cand dau astia o tura si pe la popi… sa vezi atunci distractie si absolventi de seminarul teologic Baneasa.

   • nu,nu sunt …doar că viața e scurtă și numai am timp de finețuri de dragul deontologiei.soarta românului de rând a fost prea crudă în țara asta,drepturi și nevoi au avut doar unii.
    am scris și de academicieni si de popi și ca să mă repet,nu am văzut lăcomie mai mare ca la doctori și popime…săi vezi cum se transformă când văd bani?

   • recunosc că mi se umflă vena repede(tot la fel de repede îmi trece?) dar pe la noi prin moldova sângele e fierbinte….stafan cel repede vărsător de sânge e de vină?

    • Bine prietene. Nu-i bai, io-s mai molcom asa 🙂
     Asta cu popii si doctorii ii jale. Un fel de foaie verde siminoc, tu-i omori si io-i ingrop.
     Am vast fripuristi in armata, prin primarii, pe unde nu? Dar cand ii vorba de viata omului parca ar trebui sa primeze alt sentiment. Vorba ta, parca is mai al dracului decat restul.
     Dar ce sa le ceri, astia ne „mantuiesc” prin catedrale nu prin educatie si cultura.

  • Asta-i când faci trecerea de pe Dacie pe Volkswagen și de pe manuala pe automata. Mai distrugi și turbo. Nu-i nimic e nou, bani la tiparnița sunt…trebuie sa fie plătiți și muncitorii de la uzina de motoare. Ceva ce la noi în Armata nu se înțelege. Pt. Armata e bine doar daca economia interna e bine, creste organic și nu pe importuri la cheie.

  • Au dat în el că Sergiu Nicolaescu în filmul ăla cînd era director de șantier naval. Lasînd gluma la o parte, tocmai pentru asta sînt făcute probele astea de acceptare.

 36. 1. Ca tot repetam eu despre forta de munca din Romania, si ziceam ca majoritatea e necalificata sau are calificare redusa in cel mai bun caz, iata ca a venit si o statistica oficiala care sa confirme asta:

  „România este ţara europeană unde se va pierde cel mai mare număr de joburi (61,93% din totalul locurilor de muncă existente) din cauza automatizării, potrivit documentului „Raportul asupra stabilităţii financiare” emis de Banca Naţională a României”

  http://www.businessmagazin.ro/actualitate/avertisment-apocaliptic-romania-este-tara-europeana-unde-se-va-pierde-cel-mai-mare-numar-de-joburi-din-cauza-automatizarii-17345582

  Desigur, cei de la BNR sunt niste sorosisti-habarnisti, platiti de evrei sa ne sperie.

  2. Bruma de forta de munca calificata pe care o avem in tara, o alungam. Ca tot tipa lumea si aici, si in alte locuri, de niste luni incoace despre impozitul progresiv si despre programatorii-asistati-social care ar fi singurii vinovati pentru halul in care a ajuns tara acum:

  „Industria de IT are oameni care sunt bine educaţi, care înţeleg realitatea şi care încearcă să fie cetăţeni. Dacă văd că totul e în van, că ţara e capturată de un grup sau altul, s-ar putea să vrea să plece. În viitor asta se va întâmpla”

  http://www.capital.ro/florin-talpes-bitdefenderin-it-criza-se-adanceste-pe-zi-ce-2.html

  Desigur din nou, Florin Talpes este un amator analfabet, habarnist si repetent, pe care nu l-a dus mintea sa se faca tractorist. De aceea conduce o companie de talia asta: „Bitdefender este una dintre cele mai cunoscute companii româneşti cu afaceri în peste 150 de ţări.”

  El da acum semnale alarmiste fiindca e platit de straini pentru asta. De altfel, a si fost consilierul lui Csolos pe vremea cand tradatorul de Csolos era prim-ministru, deci situatia e clara.

  3. Dar totusi, cele 2 puncte de mai sus sunt irelevante fiindca economia bubuie si „boborul” o duce foarte bine, iata:

  „Datele publicate de INS pentru trimestrul I 2018 arată că nivelul de trai al gospodăriilor populației a crescut considerabil față de același trimestru din anul anterior, de circa cinci ori mai mult comparativ cu avansul PIB (+20,3% pe persoană la un ritm de creştere al PIB de doar patru procente).”

  http://cursdeguvernare.ro/veniturile-au-crescut-de-cinci-ori-mai-repede-ca-pib-ul-la-bugetari-chiar-mai-repede.html

  Mi se pare normal ca daca economia creste cu 4 la suta, tu sa majorezi salariile multor bugetari cu 50%. Dar de ce sa nu se cvadruplezi? V-am povestit in iarna despre o angajata undeva intr-o fundatura de tara care avea 1,300 lei/luna in ianuarie, 1,600 lei/luna in februarie, in martie tocmai ajunsese la 3,500, in aprilie la 4,500 si mi se lauda ca din iunie i s-a promis 6,000. N-am mai tinut legatura sa vad daca acum are 6,000 lei/luna dar mi se pare corect sa cvadruplezi salariul unui angajat la stat care face exact acelasi lucru ca inainte (adica nimic) deoarece si PIB-ul Romaniei s-a cvadruplat in 6 luni de zile.

  Deja am depasit Italia ca PIB iar in 2019 vom depasi China 😛

  Totusi, instigatorii platiti de straini se chinuie sa ne alarmeze ca cica vine criza:

  „Auzim tot mai des cuvântul „criză”, iar economiştii deja nu se mai întreabă dacă vine criza, ci când va veni. Au fost la Bucureşti inclusiv experții Fondului Monetar Internaţional care au subliniat din nou, pentru a nu ştiu câta oară, că ţara noastră se abate de la drumul economic corect.”

  https://www.digi24.ro/stiri/economie/romania-la-bilant/romania-la-bilant-cand-vine-criza-902320

  Nu se poate domnule, ei „e” gelosi pe cresterile noastre salariale. Mai sunt si sprijiniti de cozile de topor din tara care lucreaza la privat si carora le e ciuda ca in iulie n-au de 3-4 ori salariul pe care il aveau in ianuarie.

 37. NATO cere Rusiei sa își retragă trupele din RM. Interesant ca pana acum parcă nu a mai avut o poziție așa de tranșanta în această problemă. Asta după ca ONU a avut o rezoluție asemănătoare.

 38. https://www.desteptarea.ro/ziua-transmisionistilor-militari/
  după ce a agățat receptorul stației geriatrice în cui a scos iphonul din veston…”fată ,mă dau ăștia la ziar .sper să mă vadă beiby,pupici??.fată,am atâtă treabă în unitate??că nu-mi mai văd capul de oboseală.ne vedem diseară la un gelato pisi?”
  știu,sunt hater…la mulți ani!

  • Am impresia ca sunt ultimele F16 portugheze. Hai cu HG ala si sa le aducem in tara cat mai repede. 17 F16 suna deja mai bine
   Sper sa ne facem curajul si sa le luam pe celelalte noi-noute, sa nu mai avem treaba 30-40 de ani. Eu nu-mi fac prea mari sperante cu F35, mai ales ca armata are si alte prioritati care vin la rand

 39. Nu întorc capul după supersonice, dar azi am văzut unEF venind la aterizare in mare arta. Fantastic și aparatul și pilotul!

 40. Capătu satului

  Vechiu proverb romanesc: cine fura azi un ou va fura maine un bou, reuseste sa prezinte fata reala a politicii romanesti din ultimi 150 de ani
  Ca psd-iti sunt loaze care si-ar vinde si mama pt ca sa-i scada pedeapsa lui zdragnea am aflat de mult

  Relativ recent, cu surprindere, am aflat ca exista in opoziție mult mai prosti ca ministru genunche care nu are vorbele la el dar are faptele
  https://www.scena9.ro/article/te-iei-de-romania

  Pt ei comunismu nu a disparut: dai in noi, dai in fabrici si uzine, dai in clasa muncitoare, etc
  Păi trebuia sa daca o lege sa nu vorbesti de rau palavramentarii, demnitarii si sefi cultelor
  Ei trebuie vorbiti de bine si atunci, ca în ultimii 29 de ani, in care tara merge intr-o directie gresita

  Am inteles ca la palavramentari daca ai fost votat poti sa faci ce vrei, inclusiv sa renunti la utilizarea neuronilor

 41. Ridicol! Doua forte militare cu renume in lume fac antrenament de tragere comun cu cate 4(PATRU) militari! Doar patru! Si noi trimitem macar un pluton la exercitii internationale.
  https://www.armyrecognition.com/july_2018_global_defense_security_army_news_industry/anglo-french_machine_gun_training.html

 42. Pentru cei care au timp liber, pe TV5 Monde a inceput parada militara prilejuita de Ziua Nationala a Frantei!
  Iubesc parada asta!

 43. https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2018/07/14/ziua-transmisionistilor-militari–144538
  La mulți ani
  transmisionistilor din Armata României!!!

  A, și……
  Vive la France! ?

 44. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22567476-fotogalerie-exerci-militare-dun-navele-flotilei-fluviale-exersat-contracararea-incursiunilor-unor-nave-fluviale-for-elor-inamice.htm
  Mai multe nave militare parte din Flotila Fluvială a Forțelor Navale Române au participat la exercițiul „Danube Protector 18” care a avut ca scenariu secvențe de contracarare a incursiunilor unor nave fluviale și forțe inamice pe brațul Chilia al Dunării, în nordul Dobrogei.

 45. Ati vazut asta?
  http://www.businessinsider.com/russia-admits-defeat-su-57-not-going-into-mass-production-2018-7

  „Prietenii” nostri de la est renunta la visele umede cu pasari stealth … deh greu fara banii indienilor

  • Deocamdată au comandat deja primul lot de 12 și mai încolo o sa vedem ce se întâmplă. Nu e exclus sa fie doar un demonstrtiv pt noi tehnologii iar cel de masa sa difere mult față de cel prezent. Iar asta cu abandonatul…e propagandă. Proiectul e prea complex și avansat că sa fie abandonat iar indienii nu au altă soluție…China și Pakistan le sufla in ceafa.

   • Cel de masa o sa fie tot ceva resapat din familia Su-27, pur si simplu nu au capacitatea sa-l termine cum visau ei sau poate doar americanii sunt prostii prostilor sa cheltuie atat pe un avion generatia 5 … sau mai stii poate rusii s-au apucat direct de generatia 6 ca sa recupereze … hai sa fim seriosi votkarii au pierdut trenul, competitia doar din China mai poate veni (depinde cat au reusit sa fure din planurile F-35). India avea alternativa, se cheama F-35 dar dupa ce s-au hotsrat sa ia si ei S-400 nu cred ca mai pupa … parerea mea.

  • Poate nu realizezi contextul in care se intampla asta.
   Carmen Dan a gafat destul, dar nu a avut predecesori de care sa se simta rusinata: Cristian David condamnat; Traian Igas a luat diploma de bacalaureat la 24 de ani, si pe urma la foc automat, a absolvit 3 facultati; Dejeu nu stia pe ce lume traieste, cand PSD-ul incerca un Coup d’État in 1999, si tot asa.
   Singura figura aparte a facut-o Doru Viorel Ursu, despre care cei mai vechi de la Interne, vorbeau in termeni mai rezonabili, dar la finalul anilor 2000 il regasim ca avocat in procesul „Clanului Sportivilor”, deci…
   Probabil dupa cativa ani, „absolventilor” o sa le treaca entuziasmul, pt. ca procentul iesirilor din „Sistem” e destul de ridicat.
   Pt. mine cel putin, „Tanti”, macar e mai placuta la privit, „decat ailalti”.
   Banuiesc ca nu isi face nimeni iluzii, ca EA conduce Ministerul de ???

 46. UK intenționează să înlocuiască flota sa de E-3D Sentry (AWACS) dintre care doar unul (din cele șase) este combat-ready în momentul de față. Vor evalua la Farnborough trei opțiuni (Boeing E-7 Wedgetail, Saab Globaleye pe platforma Bombardier Challenger și o ofertă Airbus pe platformă A-320neo sau chiar modificarea unui tanker A330MRTT)

  https://www.shephardmedia.com/news/digital-battlespace/farnborough-2018-what-could-replace-uks-awacs/

 47. Pe 28 iulie e air-show pe aeroportul Băneasa. Intrare libera. Turcii sunt anunțați că prezența sigură, la fel și iacarii acrobati. Probabil nema mig21 acrobatii.

 48. Un IAR 99 Șoim s-a prăbușit în Bacău!

  https://www.comisarul.ro/articol/alerta-un-iar-99-soim-s-a-prabusit-in-bacau_955291.html

  Nu stiu daca e adevarat sau fake news.

 49. Zvon ca se va colabora cu Suedia si Japonia

  https://ukdefencejournal.org.uk/uk-unveils-new-next-generation-fighter-jet-called-tempest/?no_cache=1

  de partea celalalta probabil se vor grupa franco-germanii

 50. Ia priviti ce fac turcafletii.

  Turkish Aerospace unveils Hurjet light fighter/training aircraft in Farnborough

  https://pbs.twimg.com/media/DiOxHIsWAAA6NXY.jpg
  https://pbs.twimg.com/media/DiNYiF5X0AAZlnW.jpg
  https://pbs.twimg.com/media/DiOVa28XcAAsQX4.jpg

 51. IVECO track pentru armata germană şi dacă cumpără şi suedezii,înseamnă că sunt bune şi pentru noi. https://www.youtube.com/watch?v=T62NGorl0h8

 52. Leonardo va colabora cu BAE la noul avion de vânătoare „Tempest”

 53. Reportaj despre piloti englezi la MN. Avem bafta cu ei… Nu stiu ce sa mai zic… Nu suntem in stare nici sa le organizam o masina de pompieri la baza lor, ???? incat au venit si cu masinile lor .https://youtu.be/mDkAoTaSRok

 54. Un pluton de militari chinezi incercau sa patrunda pe teritoriul Indiei. Chinezii fac pe prostii ca nu Inteleg si afirma ca granita, fasia este incorecta…la urma se bruscheaza si se Imping reciproc. Este o chestie hazlie dar uneori poate iesi si mai rau…Defapt tot.nu am inteles ce vroiau chinezii. Era o misiune la bascalie sa incerce sa mai fure barem vreo cateva sute de metrii ?? Sau sa testeze timpul pana apar granicerii indieni ?? https://youtu.be/YeMAyTPPL_Q

 55. M.A.I cumpara 22 de elicoptere si un simulator (digi24/via viorica..)

 56. I-auzi, iar se dubleaza pensiile! 😉

  https://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-22571269-darius-vlcov-anun-urma-dezvoltare-extrem-accelerat-acestei-toate-pensiile-din-romnia-vor-dubla-vor-construi-3-autostr-gazele-vor-ieftini-20-vom-avea-canal-dun-bucure-sta-iune-schi.htm

  Autostrada Videle – Alexandria, autostrada Motru – Turceni – Dragasani, calea ferata rapida Targu Secuiesc – Miercurea Ciuc si aeroportul international Adjud vor urma cu repeziciune. Are guvernul bani, nu pica in capcana fondurilor europene pentru Pitesti – Sibiu si alte prostii.

  PS: dom’ guvernanti, da’ inca 60% in plus la salarii cand dati ??

 57. Cica Grecia va avea in 2025 2(4?) noi fregate de tip Belharra ,sa inteleg ca chestia cu cele 2 Fremm de la francezi a cazut ??

  https://www.thepressroom.gr/ellada/oi-tesseris-ypersygchrones-phregates-poy-apokta-polemiko-naytiko

 58. @psycho Cum stai cu apa, bre?

  • nasol frățică,am trecut pe bere si vin de sâmbătă ???….?

  • https://www.desteptarea.ro/bacauanii-au-blocat-o-trecere-de-pietoni-in-semn-de-protest-fata-de-spargerea-unei-conducte-de-apa/
   ziarul de casă al psd-ului a tăiat comentariile de la articole de la începutul anului iar televiziunea locală este înregimentată,oricum o prind doar unii abonati de cablu.
   famiglia de la conducerea orașului și a județului este transpartinică,poate fi obiect de studiu în românia.dar nivelul de uzură și declin sub această administrație locală este oripilant.

  • de asta spun că la nivel de anticorupție dna-ul local e o minciună odioasă,o batjocură pe obrazul contribuabilului.
   neica nimeni primarul necula e copilul bun la semnat al vechiului pdsr,cuplul hrebenciuc-benea….să nu o pățească idiotul,la noi cad pionii nu reginele.
   proiectul a început in era secheleriu sub care industria locală a fost decimată și a foat continuat de stavarache,primarul „pavelă”.primar venit pe filiera pur-ă a varanului.

 59. Marea Britanie şi Europa ar trebui să coopereze în proiectul unui nou avion de luptă, altfel riscă să fragmenteze şi mai mult piaţa europeană a apărării, a declarat luni directorul Airbus Defence and Space, Dirk Hoke, după ce Marea Britanie şi-a prezentat propriul program al unui avion de vânătoare, relatează Reuters.
  https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/07/16/ue-si-marea-britanie-ar-trebui-sa-coopereze-pentru-un-avion-de-lupta-considera-directorul-airbus-defence-and-space–146022
  Ideal ar fi ca toate tarile europene din NATO sau UE, inclusiv Suedia, sa participe la acest proiect.
  Poate se alatura si Romania la acest proiect european.

 60. Elicoptere de armata si politie + 3 aeronave de transport si 4 elicoptere de tip smurd insotite de 2 f16 aveti idee daca este vreun exercitiu dasupra capitalei ? Precizez zburau la o altitudine destul de joasa….

 61. Dupà harta publicata de un jurnal croat, numai populatia României si Moldovei ar fi sustinut echipa Frantei în finala campionatului european de fotbal

  https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/velika-karta-podrske-kako-su-formirana-saveznistva-uoci-finala-u-moskvi-otkrivamo-na-ciju-sve-podrsku-mogu-racunati-nasi-nogometasi/7605327/

 62. Reuters spune cà pe lângà recentul salon aeronautic din Marea Britanie, s-ar fi încheiat un târg între LM si clientii lor pentru vânzarea a 141 F-35 (tipuri neprecizate) pentru 89 milioane $ bucata (medie) ; 6% mai scàzut decât târgul precedent

  În schimb, previziunea costului de utilizare a lui F-35 devine giganticà (1.000 de MILIARDE de $ pentru întreaga flotà prevàzutà).

  https://foreignpolicy.com/2018/07/15/fighter-jet-price-hits-record-low-in-massive-deal

  • Joel Best, Bell’s international business development manager:
   “There will be some [maintenance, repair and overhaul] MRO opportunities for Romania, and we certainly see this as a long-term partnership.”

   Din ce a declarat asta se intelege ca vom face mentenata si revizia generala, nicidecum ca se vor mai asambla la noi elicopterele.

  • Dumnezeule! Cand sunt proiectate canile alea, in 1940-1950? Cana cu priza capac de halba si maner de sifonier… Nu era mai simplu sa le fixeze la aia niste termosuri cu pompa pe mese + pahare de unica folosinta? Un termos la 2/4 persoane, depinde cum sunt amplasati.
   Chestii de genul asta ma fac sa cred ca povestea aia cu pixul american si creionul rusesc pe statia spatiala sunt adevarate!

 63. Guvernul PSD a dat conducerea Şantierului Naval Mangalia olandezilor de la Damen
  http://www.zf.ro/companii/guvernul-psd-a-dat-conducerea-santierului-naval-mangalia-olandezilor-de-la-damen-17359416
  Sanse mari ca cei de la Damen sa castige contractul pentru corvete.

 64. https://www.youtube.com/watch?v=IHfMCkgmbE8

  Niste lepre… Si blondina, si pletosul celalalt. Se alege praful si de SUA.

 65. capatu satului

  daca am scaunu de ministru sunt destept,
  restul nu poate fi decat prosti,
  nimeni nu are dreptu sa critice ministru, guvernu si partidu ca are el uneltele lui prin ricoseu, eventual vine cncd si ne faci pe toti discriminatori,

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22575238-tudorel-toader-dup-inspec-judiciar-nceput-cerceteze-procuroarea-ncr-jan-pentru-contrazis-ministrul-justi-iei-este-problema.htm
  iubesc trădarea dar urăsc pe trădători

 66. bă mai știți ceva de cetentar,se ține sau se amâna?!
  jivinele roșii au reușit să pângărească si acest eveniment monumental,să nu uiți române să votezi tot cu ei.

 67. și flegmele continuă…
  https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/pensii-speciale-vamesi-proiectul-tinut-secret-ministerul-finantelor-1_5b50b9fddf52022f756a3e5b/index.html
  v-ați construit palate din șpăgi și sunteți o rușine pentru însemnele alea pe care le purtați.

 68. ha ha ha,să ne râdem cu ministerul de interne?
  https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/politistii-fac-glume-seama-fanilor-electric-castle-postarea-pagina-oficiala-mai-devenit-virala-caterinca-politia-despre-droguri-1_5b50847edf52022f7568d3a3/index.html
  sunteți ciumegi cu minorii ăia pastilați dar cu traficanții de pastile nu aveți nicio treabă…..când văd pozele astea mă simt atât de protejat și respectat încât imi vine să-mi fac permis port armă.

 69. Am ajuns acasă și m-am uitat pe TVRinternational. De ziua aviației vor zbura, pe lângă F-16 de la RoAF și F-15 ale USAF.

 70. Atentie, nu và speriati, cà nu poate sà fie decât propagandà rusà.

  Rachetà de croazierà cu „un sistem de energie nuclearà” Burevestnik
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=86&v=okS76WHh6FI

 71. Marea Moschee din Bucureşti nu se mai construieşte din motive financiare. Terenul va fi înapoiat statului român
  https://adevarul.ro/locale/constanta/marea-moschee-bucuresti-nu-mai-construieste-motive-financiare-1_5b46e0eedf52022f75204fea/index.html

  Apreciem.
  \\
  Army To Replace M249 SAWs With New Squad Automatic Rifles Only In ‘Close-Combat’ Units

  „“We know that the 5.56mm is not going to be the round of the future because we have issues associated with adversaries’ body armor,” Lieutenant General Ostrowski made clear to Military.com.”
  http://www.thedrive.com/the-war-zone/22281/army-to-replace-m249-saws-with-new-squad-automatic-rifles-only-in-close-combat-units

  Da, s-ar putea ca multa lume sa nu stie. Ce rost are sa investesti intr-o noua arma scumpa cand trebuie sa o inlocuiesti in viitorul apropiat. Noi avem probleme cu Rusia deci cu protetia lor antiglont asa ca trebuie sa schimbam 5.56mm cat mai rapid cand devine alt calibru standard (imi place ideea unei mitraliere cu un calibru intre 7 si 12).

  • Tara lui Andrei

   Tinand cont ca noi inca nu ne-am schimbat arma de asalt insa e pe vine (sper) ar trebui ca atunci cand se intampla minunea deja sa fie facuta pentru viitorul calibru standard care o fi ala… 6-7mm….

  • @ Hannibal
   Noi avem In uz arme în calibrele 5,45 Si 7,62 calibre „est ” , să zic așa. 5,56 e pe la „speciali ” în cantități farmaceutice.
   Ce 5,56 să schimbăm ?

  • Este vorba despre noua arma de asalt.

   @Tara lui Andrei
   Pana se va alege un nou calibru va mai dura, depinde si de relatile dintre US/NATO vs Rusia,China caci pt. ISIS mai merge si 5mm caci nu au veste de protesctie (si acolo sunt probleme in zonele muntoase). Foarte propabil noua arma de asalt va fi tot cal. 5,56×45mm de aceea am tot sustinut ca nu rost are sa investesti intr-o noua arma scumpa cand trebuie sa o inlocuiesti in viitorul apropiat. Varianta Stimpex + Cugir ar fi alegerea logica.

 72. Date despre David’s Sling w Stunner:
  https://www.youtube.com/watch?v=wtokV3I5-m4

 73. Rusia a receptionat primul sàu F-35. Acum e sigur cà LM a vândut mii de exemplare.

  http://i66.tinypic.com/r25h1u.jpg

 74. Înghesuială mare ieri la standul BAE de la Farnborough unde trona noul concept Tempest. Am făcut ceva poze dar nu pot sa le atașez.

  • Daca esti in UK…nu vrei sa ne adunam cativa baieti sa mergem la Duxford si trimitem pozele cu avioanele USAF la admin pt vreun articol despre USAF in Europe….?

 75. Mare vâlvà în Franta, în legàturà cu un personaj dubios întronat « Monsieur Sécurité » personal al presedintelui Macron, pe nume Alexandre Benalla (la origine Lahcene Benahlia). Arestat sub diverse acuzatii. Niciodatà nu am vàzut o asemenea unanimitate în presà si în opozitie împotriva lui Macron.

  De urmàrit dacà nu este începutul sfârsitului. Deja au început sà-i zicà Macronescu.

 76. Cehii vor sa vanda un L-39 pe steroizi cu israelienii. Noi ce mai facem cu TD-ul?

 77. Cehii vor sa vanda un L-39 pe steroizi cu israelienii. Noi ce mai facem cu TD-ul? N-ar fi bine sa cautam si noi un partener extern si sa dezvoltam un avion nou>

  https://www.edrmagazine.eu/aero-vodochody-and-iai-introduce-the-f-a-259-striker

  Scuze de double posting, am uitat sa pun link-ul la primul post

  • S-a mai explicat de vreo 15 ori de ieri că se iau alea direct de la portughezi că sunt gata la standardul MLUi (si noi avem nevoie de ele … „ieri”) iar portughezii iau de la americani vechituri ca să le aducă la standardul MLU pentru a … „recompleta” flota (ca ei au timp, nu au Crimeea la 300 de km) dar vouă văd că va place în continuare shaorma si o dați în „conspirativă”…

  • Atat ii costa pe cei din Bahrain: $146,578,947 per unit.
   Cu 4.5 miliarde $, luam 2 escadrile noi.
   Doneaza careva, 1 leu Ateneu..ããã… F16V?
   Eu as dona…

   • pt. Ateneu..
    Graba fir-ar sa fie….

    • Decât 2 escadrile de F16V, la prețul asta, nu ar merita mai degrabă una (si bună) de F35? (pentru noi, nu pentru Bahrain)
     Numa’ întreb!

     • Tara lui Andrei

      Din banii pentru o escadrila de F-35 (cu tot cu antrenament, suport tehnic, armament, etc.) probabil ca iei vreo 3 de F-16. Nu noi dar macar iti faci treaba cu ele. Si nu vorbesc de primele modele A/B…

      Daca, ipotetic, am avea bani garla si ne-am arunca la tot ce e mai nou si mai scump, asa cum fac arabii, am ajunge exact ca el. Arabia Saudita scartaie rau in Yemen.

      • F-16 este, inca, un aparat ok, chiar si in varianta MLU. BVR, racheta Amraam este un adversar redutabil, iar WVR combinatia JHMCS-Aim-9x e mortala. Trebuie doar zburat cat mai mult si cat mai multi piloti trebuie sa depaseasca 150 ore/an. Probabil ca asta nu se poate face peste noapte, dar trebuie luate lucrurile foarte in serios in sensul asta.