August 2017, Permiteti sa raportez!

This entry is part 8 of 90 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Iulie 2017, Permiteti sa raportez!Septembrie 2017, Permiteti sa raportez! >>

544 de comentarii:

 1. capatu satului

  azi e sedinta noua cu inzestrarea
  http://www.ziare.com/stiri/csat/marti-are-loc-un-nou-csat-convocat-special-pentru-adoptarea-planului-de-inzestrare-a-armatei-1475232,

  va fi interesat de aflat cat este pana la urma 2 %,
  probabil 2 % cuprinde si pensiile jeneralilor avansati la exceptional ontanu, oprea si restu,

  oricum la ontanu s-a prescris fapta si era si pacat ca pt. numa 4 meleoane de ieuro sa intre un jeneral asa fin la racoare,
  jeneralii nu suporta aeru imbacsit, li se strica admisia si dau rateuri,
  pai sa intre hotii de buzunare si restu,

  jeneralii au dreptu la pensie de minim 2 % din bujetu apararii si speranta legitima la prescrierea faptei acum; in viitor le da zdragnea prescrierea executarii pedepsei iar lu badalanu postu de sef al curtii de conturi – am inteles ca la conducerea psd care este s-a descoperit o noua chestie: citesc juristii si contabilii lejile astea cu conturile dar mai bine le citeste un inginer agronom cu iexperienta
  http://www.ziuanews.ro/stiri/baronul-psd-de-giurgiu-nicolae-b-d-l-u-vrea-la-curtea-de-conturi-a-rom-niei-700575

  stalin si poporu rus fericire ne-a adus

 2. Eu nu stiam de filmul asta: The Final Countdown (1980) cu Kirk Douglas si Martin Sheen. Este cu F-14 Tomcat 🙂
  IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0080736/?ref_=nv_sr_1
  Si un clip youtube: https://www.youtube.com/watch?v=1SwgU42XSpw

  • Subiectul filmului este cel putin ciudat: USS Nimitz este trimis inapoi in timp in anul 1941 inaintea atacului de la Pearl Harbor. Banuiesc ca sunt scene de lupta intre F-14 Tomcat si Mitsubishi Zero 🙂

   • Filmul se viziona prin anii 80 pe la un video și toții credeau ca sa ajuns sa se intervină în buclele spațiu/ timp și se poate modifica trecutul iar odată cu el și viitorul iar idea motivării pentru lupta întregului popor sa fie depășită . Unii au pus botul alții nu. Filmul are rolul de a te manipula subtil și nu are legătura cu ceva real.

 3. Nu stiu daca s-a mai postat, o pun si eu aici.
  https://www.youtube.com/watch?v=AMItI3X8Kls
  Un mini-Merkava. 😉

  • https://www.youtube.com/watch?v=IeysM2KxDg0

   am zis-o si-o sa o mai spun, solutia la indemana pt noi pentru IFV-uri pe senile e pe baza carcaselor de T-55 si TR-77, remotorizate si refacuta dupa modelul Achazarit; poti pune aproape orice pe ele si bate la protectie cam orice IFV modern

   • Achzaritul a fost un esec financiar pe care noi nu ni-l putem permite.
    Practic, din vechiul tanc nu a ramas decat partea inferioara a carcasei. In rest totul a fost schimbat.
    T-55 e un sasiu scurt care nu merita transformat in IFV. Merge cu o solutie gen Terminator sau platforma antiaeriana, cu tun de 40-57 mm si rachete sau alte treburi de genul asta. Chiar si un vanator cu turela Falcon(8tone) sau cu turela Cockerill 120mm (5tone)
    Pentru IFV greu merge folosit un sasiu mai lung, pe 6 galeti, sa poti imbarca si pifani, si operatorii turelei.

    • Nu stiu ce esec financiar a fost, ma indoiesc insa ca facut in tara ar costa mai mult decat un IFV nou nout gen Lynx. Ma intereseaza sa nu fie un esec tactic mai degraba si sa tina in viata industria pe care o mai avem. Daca georgienii au facut Lazika, sigur ne iese si noua un IFV greu.

     Sasiu scurt sau nu, intra 10 militari pe cand in Namer intra 9 si va avea oricand protectie mai buna in comparatie cu un IFV normal. Ce e de urmarit e sa reziste la submunitii, sa nu pateasca ce-au patit ucrainienii cu batalioanele acelea mecanizate.

     In rest se poate pune orice pe el, tun 20 mm/Spike/AGL in varianta APC, diverse turele pentru varianta IFV, tun AA, mortier…sasiurile sunt, exista (si nu costa putin!), motoarele nu mai sunt o problema…

     Oricum nu se intrevad sanse sa avem IFV-uri noi pe termen mediu si chiar daca lipsa capacitatii amfibii poate fi o problema, se poate rezolva cu snorkel. 1-2 brigazi de mecanizate grele nu ne-ar prisosi deloc.

     IFV-urile nu mai sunt de viitor, a se vedea si tendinta de a fi mult mai bine protejate (Puma, CV90). A fost o idee buna in acel moment si a servit scopului sau dar conceptul IFV, asa cum il stim astazi a fost gresit de la inceput. Cateva probleme:
      
     1: Instruire. In loc sa se antreneze o singura misiune, transport trupe, un echipaj bun trebuie sa fie instruit si pentru vehicul de recunoastere si cum sa distruga tancurile pt ca va fi folosit si in aceste roluri.Ia multi timp si bani pentru a obtine un echipaj la un nivel de pregatire de baza care sa poata face asta la un nivel ridicat.
      
     2: Supravietuire. IFV-urile moderne derviate din cele facute in timpul Razboiului Rece sunt slab protejate si sunt inghesuite acolo trupe, munitie de 2-3 feluri. Sa ne imaginam putin modul cum va fi folosit, de pilda ca se aataci un oras in afara caruia se afla cateva unitati de tancuri care vor oferi sprijin prin foc, nu vor intra în oras, au comandanti priceputi ;). Deci IFV-urile vor trebui sa se apropie si sa sustina cu foc grupele de infanterie care ataca zona urbana respectiva. Chiar daca folosesti artilerie si perdele de fum, armele portabile antitanc le pot distruge foarte usor cand intra in raza lor de actiune. La fel si in aparare intr-un oras, un IFV slab protejat va fi eliminat de submunitiile inamicului …
      
     3: Costuri. Un IFV nou costa imens de mult, chiar si favoritum meu din clasa usoara, coreeanul K21 e pe la 3,2 mil $;

     Un blindat modular, proiectat pe baza T-55/TR-uri are avantajul ca banii ar ramane intr-o anumita masura in tara si s-ar putea costumiza cum vrem noi.

     Un astfel de transportor ar putea avea pe el 1 tun 25 mm, 1 aruncator de grenade, un mortier de 60 mm , mitraliere sau toate minunile alea pe care le sugerezi (terminator, cockerill) in alte variante; doua brigazi de astea, cu infanteristi antrenati cum trebuie si cu drone nu le scoti din aparare prea usor si nici nu le-ar trebui tancuri daca ar avea Spike/Javelin. Ca mobilitatea, scapat de greutatea turelei si cu un motor modern de 800 CP, cred ca ar fi foarte fasnet, chiar daca pe senile.

     Nu in ultimul rand incep sa ma indoiesc de utilitatea SPAAG-urile pe campul de lupta modern…

     • Cred ca n-ai inteles ce-am zis.
      Achzarit a costat foarte mult, s-a modenrizat in 2 etape si, din vechiul sasiu nu a ramas decat partea inferioara, in rest, totul fiind echipamente noi.
      Rezultatul a fost ca incarca 7 pifani pe care-i proteja cu mitraliere, daca scoteau capul afara.
      6 pifani duce Merkava, doar reducand din stocul de munitie, nu ai nevoie sa te complici atat ca sa iasa un fassss.
      Sasiul scurt de T-55 merge ca vehicul de sprijin, vanator de tancuri (limitat) platforma antiaeriana protejata sau lucruri de genul asta.
      Pentru IFV merge un sasiu de TR sau similar, pe 6 galeti.

      • Merkava nu e APC, locul ala pentru pifani e mai degraba pentru a-i evacua de pe campul de lupta, n-a fost folosit niciodata in modalitatea respectiva, doar in caz de forta majora.

       Eu am mentionat si TR-77 acolo dar din cate stiu Achzarit inca sunt in dotarea brigazii Givati.

       Cat priveste costurile, n-am zis ca sunt mici, am zis ca-s mai mici ca la un IFV modern care nu ofera oricum protectia unui tanc. Cutia blindata a TR-77 e chiar mai bine protejata ca T-55 … eu ma gandisem insa la israelian prima data pentru ca e un proiect deja facut.

       Grupa de 7 (eu stiam ca poate 10 dar OK) mi se pare foarte OK pentru infanteria mecanizata, sunt partizanul grupelor mai mici, maxim 8

       Nu e vorba de complicat, e vorba de a face un APC care sa reziste la amenintarea cea mai importanta la ora actuala (MLRS-urile) si sa poata oferi suport grupei de infanterie.

       • Hai să ne hotaram dacă vrem APC sau IFV. Achzarit e APC greu şi are capacitate redusă de transport şi de foc.
        La fel Namer. Abia acum au scos un Namer nou cu turela cu tun de 30mm care s-ar încadra la IFV.
        N-am zis să nu folosim sasiuri de T-55, am zis că e risipă de resurse să faci IFV dintr-un sasiu mic, pe 5 galeti. Asta merge pentru ce am spus mai sus.
        Sasiurile pe 6 galeti ar fi fezabile pentru IFV greu dar şi aici trebuie văzut câte avem şi dacă n-ar fi mai utile că platforme pentru vânători de tancuri sau pentru obuziere autopropulsate, gen AGM 155 L52.

        • Ok, nush cum naiba mi-a scapat conversatia asta. Achzarit e o varianta. Uite alta:
         http://www.military-today.com/apc/bmp_55.htm
         Duce 10 soldati plus echipaj de trei. In ce conditii stau acei 10 soldati nu stiu 🙂 .
         Varianta Achzarit: pui un motor mai mic si mai tare, schimbi layout-ul interior, adaugi trapa aia pe la spate. Glacis-ul frontal ramane frontal. Adaugi o tona de protectie suplimentara (Achzarit are 44 de tone daca nu ma insel).
         Varianta BMP-55: intorci vehiculul, modifici cutia blindata si layout-ul interior. Motorul e acelasi, transmisia e aceeasi. Rezulta ceva f usor, nu bine protejat, relativ lent (merge cu spatele; BMP-ul nu a fost acceptat in serivciu. Daca era probabil mai puneau protectie), dar incapator.
         Varianta optima: faci ca la BMP cu intorsul masinii, dar inlocuind totusi motorul, pui un inversor la arborele cotit de la motor si bagi protectie ca la evrei. Singura hiba care ar ramane ar fi faptul ca roata de transmisie e in fata, ceea ce teoretic face ca senila sa sara mai usor. Cat de usor si de des, si in ce conditii nu stiu, intreaba pe cineva care a fost tanchist.
         Avem prea multe sasiuri de T-55. Chiar daca le transformam pe toate in obuziere de 100 cum propuneai tu, tot ne raman vreo 300 (avem numai 200 de burlane de 100). Iar TR-urile duc greutate mai multa, deci ar fi mai utile ca baza pt un obuzier de 155mm, si sunt mai putine.

         • Daca ai bani de transformare, le vad mai utile transformate in vehicule de sprijin cu foc, in genul Terminator, cu un tun de 40-57mm, mitraliere si rachete AT sau alte combinatii de genul asta.
          Motor mai puternic, spre 7-800CP, compact, ca sa poti sa pui pe ele kituri suplimentare de blindaj si, asa modificate, sa poata sa atinga un 65-70km/h pe sosea.
          Varianta cu tun de 100mm urcat pe ele mi se pare cea mai rentabila solutie cand ai bani putini (nu mai reiau toata argumentatia).

         • „In ce conditii stau acei 10 soldati nu stiu”
          aveau niste banchete la prototip…

        • Corectie: are motor de T-64, nu original. Dar la transmisie nu stiu daca au umblat.

        • Pai cred ca e evident ca rolul APC-urilor ca battle taxi, cum au fost facute acum 20 de ani cele doua, a cam apus si se tinde spre o congruenta intre cele doua tipuri e.g. deci diferentierea asta e destul de artificiala.

         In principal conteaza platforma blindata in cazul asta, pe care in opinia mea poti pune orice (tun 25 mm pt APC, tun 105 mm si nu 100 mm blindat de suport, tun 35 mm si rachete AT pt varianta IFV).

         Nu contest ca unele platforme ar fi uitle pentru obuziere . Cat despre conceptul de vanator de tancuri modern, nu exista din pct meu de vedere, nu e fezabil, nici in forma STRV 103 fara turela nici in forma Centauro/AMX-30, acelea sunt vehicule blindate de suport pentru infanterie dar nu au cum vana tancuri …doar cele cu rachete AT pot face asta dar tinand cont ca poti pune astfel de rachete pe MLI-84 nu vad de ce ai face o varianta dedicata pe senile…pe roti ar fi mai fezabil.

         Pana la urma ceea ce conteaza in primul rand e constientizarea necesitatii unei platforme blindate la nivelul unui tanc mediu…

         • Cred ca supraestimezi capacitatile rachetelor antitanc si le subestimezi pe cele ale proiectilelor sageata.
          In plus, nu iei in considerare costul loviturii pentru fiecare caz.

          Un vanator ieftin (cu sau fara turela), apt sa traga lovituri sageata cu un tun de 120mm sau mai mare, cu o cadenta de 15-20 lovituri pe minut, nu e de lepadat in nicio situatie.
          Deocamdata, doar doua APS-uri se lauda ca pot combate loviturile sageata: Iron Fist al israelienilor, testat ptr. lovituri cu viteze de cca 1600m/s, si Afganitul rusesc care DECLARA ca poate combate lovituri care vin cu 2000m/s dar nimeni nu a vazut un test concludent.
          In plus, capacitatea de a creste viteza sagetilor, folosind o incarcatura de azvarlire mai mare – tun calibrul 140/152/155mm- pare sa depaseasca, cel putin 5-10 ani, capacitatea de a realiza contramasurile aferente.
          In cazul rachetelor, nu mai vorbesc cate sisteme de protectie pasive si active exista pentru ele.
          In privinta cadentei de tragere, este mai mult decat realizabila, doar daca te uiti ca Bandkanon 155mm isi golea incarcatorul de 14 lovituri in 45 secunde.
          Suedezii au mai realizat prototipuri de tancuri ale caror autoloadere asigurau o candenta de tragere de 30 lovituri /minut.
          La o asemenea cadenta, chiar si un APS performant nu mai apuca sa reincarce. In cel mai bun caz, trage contramasurile din lansator si pa.

          • cadentele alea sunt pe undeva operationale, pe vanatoare de tancuri?

          • Care e întrebarea? Bandkanon a fost în serviciu pana prin 2000. Dacă la tehnologia anilor 60 au făcut o piesă de 155mm să tragă 14 lovituri în 45 secunde, cât de greu ar fi să facă acelaşi lucru cu tehnologia de azi?

          • Intrebarea e cat de scump si cine ar fi interesat?
           Bandkanon, asa simplu cum e prezentat, a fost de fapt un sistem scump de exploatat si achizitionat in cantitate redusa, sistem pe care bugetele actuale nu prea si l-au mai permis…

          • E drept ca a fost scump dar asta a fost tocmai din cauza cantitatii reduse de sisteme produse.
           In plus, solutia lor, cu lovitura cuplata, nu s-a mai pupat cu directia de dezvoltare a armatelor occidentale care trecusera la incarcaturi separate, pentru flexibilitate etc.

           In cazul folosirii ca sistem antitanc, solutia cu munitie cuplata merge ca focul, marind cadenta de tragere.

 4. VIDEO Sistemul anti-racheta THAAD, testat din nou cu succes: SUA au interceptat o racheta balistica lansata dintr-un avion deasupra Pacificului
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-21931583-video-sistemul-anti-racheta-thaad-testat-din-nou-succes-sua-interceptat-racheta-balistica-lansata-dintr-avion-deasupra-pacificului.htm
  \\
  Somalia: Senior Al Shabab (Alqaeda) commander killed. Former Al-Shabab mayor for Mogadishu Ali Jabal was killed by US strike near Tooratorow in Lower Shabelle region, Somalia
  \\
  Ukraine sold 108 BRDM-2 armoured reconnaissance vehicles to UAE

  „The BRDM-2 armoured reconnaissance vehicles were repaired at Mykolayiv Armoured Plant and delivered to the UAE in at the end of 2016. Armoured vehicles are designed to transfer loyal by UAE to the regimes in Yemen and Libya.”
  http://defence-blog.com/army/ukraine-sold-108-brdm-2-armoured-reconnaissance-vehicles-to-uae.html
  \\
  Libya: situation tense around Sirte as some LNA units advance westward. ISIS activity spotted south of the city.
  \\
  Interesanta traznaia, asa inteleg si eu conceptul de multirol (daca chiar functioneaza cum se lauda):
  Russian company developed Triton all-terrain flying amphibious vehicle
  “According to the company, the Triton is a two-seat all-terrain amphibious vehicle that can reach a speed of up to 100 kilometers per hour on land. The vehicle can navigate virtually all types of terrain and glide across all manners of watery obstacles, and it also deploy a flex-wing to conduct short range flights of up to 400 kilometers, with a maximum altitude of up to 4,200 meters.”
  http://defence-blog.com/army/russian-company-developed-triton-all-terrain-flying-amphibious-vehicle.html

 5. foarte bine,sa-i treaca pe toti in rezerva si la pensie dar pe banii cui?!…madam coldea,anacondamneamuri si rubedenii ca in primarii,vai de capul nostru.

 6. Iar s-au hotarat bulgarii …

  Bulgaria considers Russian assistance in overhauling MiG-29s, Su-25s

  Igor Bozinovski – IHS Jane’s Defence Weekly
  31 July 2017

  The serious delays in the ongoing BGN1.5 billion (USD898 million) process for the acquisition of eight new jet fighters for the Bulgarian Air Force (BuAF) has resulted in the nation’s Ministry of Defence (MoD) now seriously considering the possibility of co-operation with the Russian aerospace and defence industry in the general overhaul and modernisation of Bulgaria’s existing fleet of 15 MiG-29 jet fighters and 14 Su-25 ground attack aircraft.

  In an interview with Bulgarian National Radio (BNR) on 21 July, Defence Minister Krasimir Karakachanov revealed that he recently met the management of the Russian Aircraft Corporation MiG (RSK MiG) to discuss options for logistical support of Bulgarian MiG-29s.

  http://www.janes.com/article/72725/bulgaria-considers-russian-assistance-in-overhauling-mig-29s-su-25s

 7. ce se stia si se vorbea pe la colturi se intampla azi la vedere in sistemul national de siguranta.
  fosile care imbraca o uniforma si jura pe un drapel credinta tarii de fapt merg doar pe interese si bănet cu lopata facand cu bolta peste cetateanul de rand.
  astea sunt institutiile de siguranta finantate de contribuabil,OLIGARHI de stat.

  • aceste uniforme de carton erijate in inteligenta si siguranta neamului au contaminat ministerele cu rude si prieteni abonati si ei la banul public.pensiile speciale au fost introduse de cel mai bun premier al romaniei tov.bombonel si acum plans de oamenni de bine inteligenti ca si el.
   pesrsonal cred ca aceste personaje sunt vulnerabilitati la fel de mari pentru tara ca lipsa marinei si capabilitatilor aa.
   intr-o tara fara confilcte de la ww2 si cu pensia medie la 1000 si salariul la 1500-2000 de lei noimplatim pesnsii si beneficii speciale de peste 10.000 de lei lunar.
   cine dracu a inventat matematica si dreptatea asta?!…scriam mai sus de el.
   iar domnul pilot de linie sa-si plateasca pensie privata daca vrea sute de milioane la pensionare ca platesc bilet de avion si taxe ca si el…in fine discutia este mai ampla dar raman la parerea ca sistemul bugetar nereformat si restructurat este adevarat povara a romaniei.

   • vorbim de JAF la ivel de stat.

   • Pai pensiile speciale chiar astea sunt: JAF la nivel national. Care lucreaza intr-un mediu greu primeste sporuri, astea se calculeaza la pensie si … sa fie sanatosi.
    Chiar nu pricep de ce un pilot civil primeste o astfel de pensie cu adevarat nesimtita.
    Sau de ce un judecator, procuror etc primesc pensii speciale, despre javrele de parlamentari si alti alesi locali nici nu mai vorbesc, astia ar trebui, in general, trasi in teapa, dar in schimb se spaguiesc unii pe altii cu pensii speciale.

    • gogu de la pascani

     @george GMT, ce e asa de greu de inteles ca si-au aranjat astfel de pensii fix mediile care erau intzesate de „fratia” Securitatii? La Tarom cred ca si portarul era securist. Simplu de inteles de ce. Apoi TVR&radio, „uniunile de creatie” care erau pline de securisti pt. ca influentau populatia prin propaganda, institutele de cercetare pt. ca aveau de-a face cu date sensibile, sistemul universitar nu mai spun pt. ca trebuia sa traga cu ochiu’ si urechea la segmentul traditional recalcitrant la bullshit al studentimii + ca veneau in contact cu studentii straini, etc.
     Altfel is baieti de treaba toti. Firul rosu care-i uneste e apartenenta la clanurile fostei Securitati.
     Dar ce sa-i faci cand inclusiv aici pe blog avem destui retarzi care ii ridica osanale lui Ceausescu care a creat acel sistem? Ca Ceausescu a facut si a dres si aveam nush ce productie nationala si ROT-uri si eram „respektati”, samd. Din pacate nu se poate interzice prostia prin lege asa ca o sa continuam asa.

   • @psycho
    Tu intelegi diferenta dintre pensiile militare si pensiile speciale, sau esti doar unul dintre cei cu creierul spalat de media romaneasca?
    parerea mea, hic…

    • eu da..dar tu intelegi diferenta dintre oameni care muncesc si contribuie o viata intreaga si taietori de frunze la caini imbracati in uniforma?

 8. Pentru cine nu a vazut sau daca doriti sa aveti parte de putina nostalgie recomand parada militara din 1998 din fata Palatului Parlamentului.
  Este zapada, tehnica militara e desfasurata pe trei coloane, sunt si niste blocuri mari de soldati aliniati pe margine, parca aduce putin cu Piata Rosie.
  Parada e deschisa de un transportor 6×6 RN-94.
  https://m.youtube.com/watch?v=cO9f_qcAuuM
  E urcata pe youtube in vreo cinci parti.

 9. Ca tot veni vorba de parada militara…
  https://www.youtube.com/watch?v=0vVOXlgHC1U
  Parada Armatei Chineze cu ocazia implinirii a 90 de ani. Cam lunga , dar se merita. Daa vreti doar tehina, sariti direct la minutul 30. 😉
  parerea mea, hic…

 10. http://www.gandul.info/politica/plecarea-generalilor-alte-17-decrete-de-pensionare-semnate-de-iohannis-16671700
  Inca 17 generali au fost trecuţi in rezerva. Adica azi se pensioneaza si maine se angajeaza la loc.

 11. „Sub preşedintele Donald Trump, Statele Unite susţin cu fermitate Articolul 5 privind apărarea reciprocă – un atac asupra unuia dintre noi este un atac asupra tuturor”, a declarat Pence, după o întrevedere cu preşedinţii Estoniei, Letoniei şi Lituaniei, potrivit agenţiei de ştiri The Associated Press.
  \\
  SDF advanced in the al-Berid neighbourhood and captured the al-Idxar lodgings. North-western Raqqa city.

  Cica: The United States has reportedly sent over 100 more truckloads of weapons to the Syrian Kurdish People’s Protection Units (YPG) as they battle the Islamic State (IS) in Raqqa.

  The trucks which were carrying hummers, jeeps, lifting cranes, and other types of weaponry entered the Hasakah region from the Iraqi border, Turkey’s Anadolu news agency reported.

  Since early June, the US has sent about 800 trucks of military supplies to the YPG forces as they continue to defeat IS in Syria.

  “Around 90 percent of the southern neighborhood has been liberated,” the Kurdish official added.


  http://www.kurdistan24.net/en/news/9c38e794-b4ef-4727-8c82-f01e20334815
  \\
  Build Bare-Bones Network & Small Satellites For Multi-Domain Battle

  „Such a bare-bones network is much easier to keep operating under attack. Complex features and large files, like video, give plenty of places for hackers to hide malicious code; plaintext doesn’t. High-bandwidth transmissions are easier to detect, triangulate, and jam; low-bandwidth ones can be brief bursts of data. Powerful communications satellites take billions of dollars and years of time to build, making them irreplaceable during a conflict; cheap mini-sats can be tossed into orbit by the handful.

  Yes, you’d have to give up bandwidth-hungry features like full motion video, video teleconferencing, and PowerPoint slides, the official admits. But those are all luxuries we can dispense with in time of war, he argues – and we might fight better without the micromanagement they enable.”

  HIMARS – ATACMS
  “In all three (missions), they provide the same advantage, which is they have highly maneuverable, flexible units that are not fixed at a site like an airfield,” the official told me. “If I commanded a battalion of HIMARS, after I shot, the first thing I’d do is move, because if the enemy has overhead imagery (from satellites, spy planes, or drones), they’re going to be like, ‘Right there. Get on it.’ You want to be gone” before the retaliatory strike.
  An airfield doesn’t have that option.

  Intr-un fel mi-au furat ideea cu modernizarea IAR99 🙂 :
  That said, the official went on, the services are working on ways to “maneuver” air bases. “Expeditionary airbases” could be set up and taken down in short order. “Cluster bases” would allow aircraft to play a shell game with the enemy by relocating repeatedly among a group of nearby airfields. This is a key reason the Marines bought the F-35B Joint Strike Fighter, so they could scatter the planes in the event of war and take off from a wide variety of locations.


  http://breakingdefense.com/2017/07/build-bare-bones-network-small-satellites-for-multi-domain-battle/?_ga=2.9082933.1819882767.1501579746-568256202.1501579746

  E, asa da.

 12. Polonezii se gandesc sa ceara despagubiri Germaniei pentru pierderile suferite in Al Doilea Razboi Mondial:
  http://m.digi24.ro/stiri/externe/polonia-ar-putea-cere-despagubiri-de-razboi-germaniei-guvernul-se-pregateste-de-o-contraofensiva-istorica-771365

 13. Forțele Navale cumpără aproape 10.000 litri de vin alb și roșu pentru unitățile militare de pe litoral și de la Dunăre

  Forțele Navale Române au lansat o licitație publică pentru cumpărarea unei cantități de 9.715 litri de vin de masă alb și roșu, în valoare totală de aproape 85.500 lei pentru unitățile militare din Constanța, Mangalia, Tulcea și Brăila. MApN cere ca vinul să fie „plăcut, armonios” și fără „gust străin”. Licitația este pentru o cantitate de 9.715 litri de vin de masă de diverse sortimente: alb sec, alb demisec, roșu sec și roșu demisec. Potrivit caietului de sarcini, vinul trebuie să fi dobândit tăria alcoolică la 20 de grade Celsius și să aibă minimum 11% alcool, scrie News.ro.

  https://www.profit.ro/oportunitati/fortele-navale-cumpara-aproape-10-000-litri-de-vin-alb-si-rosu-pentru-unitatile-militare-de-pe-litoral-si-de-la-dunare-17125167

  • capatu satului

   pai inseamna ca s-a aprobat 2 % la sedinta,
   din astia 2 % intai trebuie umplute burtile si apoi mintile comandantilor ca sa poata raporta cate mii de realizari au facut si ce lupte s-au dus care pe unde a putut: pe la popota, prin poligonu de tragere, etc,

    • capatu satului

     doamne ajuta,

     totusi, pana nu vad implementat proiectu io nu mai cred nimik,
     prea multe minciuni, pe prea multi ani,
     deja suntem cu multe decenii de impliniri marete,

     la mintea mea, celula 99 ar putea sa reziste si la alte aripi, alt motor si alte performante dinamice,
     a existat un proiect al fabricii cu modificarea unghiului de atac al aripii in apropiere de priza de admisie a motorului, ar permite probabil o crestere de viteza spre supersonic, binenteles cu alt motor,

     proiectu incas td cu lungirea botului este, la mintea mea, prea putin,
     n-ar fi rau daca s-ar incerca si modernizarea lui 93, dar probabil nu exista vointa,
     desi probabil piata pt. un 93 modernizat exista mai multa decat pt. 99,

     • Nu mai exista aparate IAR 93 de modernizat. Or mai fi vreo 2-3 expuse pe undeva. Trebuie construit ceva de la zero. Dar noi nu cred ca o sa mai construim un avion nou vreodata. Probabil IAR-urile 99 o sa fie modernizate la standardul IAR TD. Nu cred ca se va mai fabrica vreo celula noua de avion pentru IAR TD.

      • nu cred ca parcul de 99 va fi adus la standard TD, duzina ramasa nemodernizata la Soim-C, adica in varianta clasica, fiind utila pentru antrenamentul de baza al pilotilor pentru trecerea pe supersonic. TD-ul nu prea mai este un avion de antrenament, ci un demonstrator tehnologic.
       IAR-99 Soim C este mai scump de exploatat decat unul clasic si poate face simulari avansate de situatii de lupta, insa MApN nu a simtit necesar sa aduca tot parcul la acest standard.
       Daca transformi IAR-99 in altceva decat avion de antrenament, implicit mai scump de folosit dar si avand multe limitari datorita design-ului sau ca si avion de antrenament, va fi nevoie de un alt avion de antrenament de baza pentru trecerea pe supersonic.

    • Modernizarea o decizie logica dar cred cineva o sa ramana fara prime de vacanta, pai se poate, cat efort s-a facut pt sabotarea lui.

     Cine nu vade utilitatea unui IAR99 in varianta atac usor (minim COIN) sa urmareasca nr. de tinte distruse in raidurile din Siria si Irak si o sa constate ca sunt foarte putine fata de ce pot cara avioanele, ceea ce impune costuri inutile. ISIS foloseste dispersarea fortelor in grupuri mici dar care sunt foarte mobile si au o putere de foc foarte mare (inclusiv arme ghidate, ATGM si SVBIED -surogat pt. lipsa unor rachete ghidate de mare calibru. Pot ataca si din mai multe directi simultan), o tactica si pt. a reduce avantajele superioritatii aeriene a adversarului si a artileriei in special MLRS

     Am scris minim COIN caci si in Ucraina rus-pro si ucrainienii au folosit, in mare, tot grupuri relativ mici si cu putere mare de foc (am pus ce pagube a facut grupul ucrainian de BTR 80 in teritoriul inamic) iar americanii vor si ei sa experimenteze cu aceasta idee, deci vitorul cam spre asa ceva se intreapta (bine, cand inamicul nu are MLRS+drone sau/si aviatie nu te mai chinui sa iti imparti armata in grupuri mici, caci sunt putin mai greu de coordonat, concentrezi si vi cu tavalugul).
     Ideea este ca in multe situatii nu ai nevoie de foarte multa munitie, asa ca aceasta limitare nu este foarte mare.

     Trebuie lucrat: la anduranta, un radar cat “de amarat” (sau daca nu macar un sistem opto-electronic performant) astfel incat sa fie capabil sa urmareasca anumite tinte fara sa fie nevoie sa ridici F16, aterizare/decolare din cat mai multe locuri si in cat mai scurt, integrare a cat mai multor arme ghidate (sa devina o platforma de lansare a lor, in special bombe dotate cu kituri de planare/ghidare).

     Pana si Arabia Saudita cauta ceva complementar F-urilor pt atac usor (si pt. ei este scump sa faci COIN cu F-ul).

  • Pai iau si ei saracii ceva alcool sa isi inece amarul. ca armament pentru nave ciuciu, nave noi ciuciu, le mai taie si pensile saracilor amirali, asta nu e viata.

 14. Parca se mai postase ori aici ori pe alt site stirea ca bulgarii iau din nou in considerare repararea a 15 MiG-uri 29. Circ la astia.

  • Eu am citit ca vor sa modernizeze si Su-25,daca au bani e bine si cred ca o pot face cu georgienii daca vor sa-i evite pe rusi.

   Mig-29 cred ca ar putea fi reparat si cu polonezii, daca iarasi vor sa-i evite pe rusi.

   • Da si Su-25. Faza e ca nu mai vor sa ii evite pe rusi. De aceasta data chiar cu rusii au purtat discutii pe tema asta.

 15. Legea pensiilor militare a pus pe butuci sistemul de securitate națională. 20.000 de angajaţi din serviciile secrete, MAI și MApN s-au pensionat, profitând de legea iniţiată de Victor Ponta | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

  Legea pensiilor militare a pus pe butuci sistemul de securitate națională

  Legea pensiilor militare a pus pe butuci sistemul de securitate națională, care se confruntă cu o criză severă de personal. În ultimul an și jumătate, peste 20.000 de angajați din serviciile secrete, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au ieșit la pensie în baza Legii 223/2015, inițiată de fostul premier Victor Ponta.

  În aprilie 2015, fostul premier Victor Ponta a inițiat legea pensiilor militare, un act normativ susținut și votat de toate partidele parlamentare. Printre susținători s-au aflat Gabriel Oprea, atunci șeful UNPR, Mircea Dușa și Ion Mocioalcă, de la PSD, Iulian Radu Surugiu, de la PNL.

  Conform acestei legi, pensia ajunge să fie mai mare ca salariul. Cea mai mare pensie a ajuns astfel la 31.700 lei pe lună și acești bani îi primește un magistrat militar.

  Lege menită să scape de oamenii lui Băsescu

  „Prin această lege, le facem dreptate militarilor, dar facem mai mult decât atât: construim o societate solidară, un stat puternic și o Românie capabilă să stea cu fruntea sus în faţă încercărilor istoriei, oricare ar fi acestea și oricând ar putea apărea”, declara Gabriel Oprea de la tribuna Parlamentului.

  Surse din cadrul Ministerului de Interne au explicat pentru „România liberă“ că, inițial, legea pensiilor militare a fost dată cu dedicație pentru a-i scoate din sistem pe greii din ministerele de Interne și Apărare, dar și din serviciile secrete: „La început, legea trebuia să se aplice timp de șase luni, apoi trebuia modificată. În cele șase luni, trebuia să se pensioneze majoritatea directorilor și generalilor promovați în regimul condus de președintele Traian Băsescu. Era foarte atractiv să te pensionezi, pentru că pensia era mai mare ca salariul. Din păcate, s-au pensionat foarte mulți specialiști tineri la 40 de ani, exact la vârsta la care aveau randamentul maxim”.

  Cea mai mare pensie din Armată: 31.727 lei

  Legea pensiilor militare a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2016. De atunci, s-au pensionat și au trecut în rezervă mai mulți generali din Armata Română, inclusiv magistrați militari. Unul dintre aceștia este generalul cu patru stele Ilie Botoș, care s-a pricopsit cu o pensie de 24.000 lei lunar. Însă cea mai mare pensie este de 31.727 lei, pe care o primește un magistrat militar.

  „În luna aprilie a anului curent (2017 – n.r.), la nivelul Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale, cuantumul net al celei mai mari pensii de militar este de 12.741 lei, iar cea mai mare pensie în plata Casei este de 31.727 lei (acordată unui magistrat militari) a precizat Biroul de Presă al Armatei la solicitarea RL.

  Peste 4.000 de ofițeri din Armată, în rezervă

  Până în aprilie 2017, la nivelul Ministerului Apărării Naționale s-au pensionat 3.879 de cadre militare. Cei mai mulți s-au pensionat din structura centrală a Ministerului Apărării și a structurilor subordonate. Conform informațiilor furnizate de Biroul de Presă al Armatei, din structura centrală a ministerului s-au pensionat 1.413 cadre militare, 1.230 de la Statul Major al Forțelor Terestre, 543 de la Forțele Aeriene, 307 de la Forțele Navale, 300 de la Comandamentul Logistic și 86 de la Comandamentul comunicațiilor și informaticii. În ultimele patru luni, alte câteva sute de militari și-au depus dosarele de pensionare.

  Ministerul de Interne: peste 11.000 de pensionari

  Ministerul Afacerilor Interne se confruntă cu o criză de personal fără precedent în urma pensionărilor pe bandă rulantă. Din ianuarie 2016 până în aprilie a.c., s-au pensionat nu mai puțin de 11.467 de persoane. Numai de la Poliția Capitalei au ieșit la pensie peste 600 de polițiști. De la „Doi și-un sfert” s-au pensionat alți 600 de ofițeri, majoritatea încă tineri, cu vârste cuprinse între 40 și 45 de ani. De exemplu, un șef serviciu de la Direcția Generală de Protecție Internă a ieșit la pensie cu aproximativ 7-8.000 lei, după 20 de ani de muncă.

  De la Direcția Generală Management Resurse Umane a Ministerului de Interne s-au pensionat alți 570 de ofițeri. Din structura centrală a Poliției Române s-au pensionat 420 de ofițeri, iar alte câteva mii de polițiștii au ieșit la pensie la nivel național.

  http://romanialibera.ro/special/dezvaluiri/zeci-de-mii-de-ofiteri-au-%E2%80%9Edezertat%E2%80%9C-la-pensii-de-lux-462506

 16. Or fi ei cu o armata puternica ( cel putin ca tehnica de lupta ) insa ar fi opriti prin Austria…si nu ar fi pentru prima data.
  http://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/ziar-din-turcia-daca-mergem-la-razboi-dimineata-ocupam-europa-in-trei-zile-771218

  • De fapt altceva vor sa sublinieze turcii: faptul ca armatele NATO europene nu sunt pregatite pentru razboi, ceea ce ar permite unui atacator puternic sa le anihileze repede.

  • Asa ziceau si despre rusi ca ii caftesc in trei zile. Daca e sa facem un exercitiu de imaginatie eu cred ca s-ar opri in Grecia. Ar avea mult de furca cu grecii. Au cam aceeasi tehnica si in cam aceeasi cantitate. Plus ca grecii au si Patriot si S-300.

   • Nu-i nevoie, pot sa atace prin Bulgaria, Romania, Ungaria, in cateva zile sunt la granita Germaniei. Armatele bulgare, romane si maghiare sunt cele mai slabe din NATO.

    • Este o ineptie monumentala ce a publicat ziarul ala. Turcia are armata puternica dar nici chiar asa sa o ia ei la pas prin Europa. Si pana sa ajunga trupele la granita Germaniei mai intai trebuie sa castige razboiul aerian. Aviatiile Germaniei, Frantei, Italiei, Spaniei, Marii Britanii, Beneluxului si a Tarilor Nordice nu o sa stea sa se uite cum vin turcii spre ei. Plus fortele americane din Europa. Nici nu ar mai trebui sa purtam discutia asta. 🙂 E de domeniul SF-ului.

     • Plus ca daca ar ataca prin Bulgaria si Romania, Grecia nu ar sta deoparte. Si motivul nu este acela ca ne iubesc grecii pe noi ci ca nu ar scapa o sansa asa mare sa le-o traga turcilor. Si o asemenea campanie turceasca chiar si doar in Balcani ar fi imposibila. Nu au puterea logistica si nici financiara pentru o asemenea desfasurare.

     • Desigur ca aviatiile Germaniei, Italiei , SUA si Frantei vor castiga lupta aeriana, mai trist este faptul ca Fortele Aeriene Romane Bulgare si Maghiare nu prea vor conta in acest scenariu

    • Chiar si asa, presupunand ca bulgarii nu fac absolut nimic, tot le ia o zi sa traverseze Bulgaria. Apoi cand intra in Romania, pana trec Dunarea, pana traverseaza Carpatii, plus ce rezistenta om mai opune si noi, mai trec doua zile si se duce naibii calendarul ala deja. Articol scris la ambitie.

     PS daca mai adaugam, cand intra in Romania, o zi la curve, una la tratamentul de penicilina, deja i-a retinut destul cat sa ajunga americanii. :))

   • Asta ma gandeam si eu, mai vin si sarbii in ajutorul fratilor ortodocsi, sa te tii distractie pentru turci…e evident o tampenie ce sustin respectivii.

  • De fapt or sa ajunga in germanistan in 3 zile doar daca sunt refugiati. Nu trec ei de Romania in 3 zile. Nu avem autostrazi. Si-l mai avem si pe Ion Feraru. Numai asta si cu fiul lui, Flexu’ Feraru, pun pe butuci 2-3 batalioane de blindate.

  • Ha! Pe-asta chiar n-o văzusem.
   Eu aș fi pariat pe UH-60, că H215/225 e, de fapt, un Puma modernizat, iar AH-1Z nu prea se pupă cu partea de transport cerută prin caietele de sarcini…

   Sau să continui să visez că cineva vrea aparate de atac dedicate?

 17. Prim-ministrul Mihai Tudose a avut joi o întrevedere, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai companiei Bell Helicopter, discuțiile vizând intenția achiziției unor elicoptere de atac de la firma americană.
  https://www.agerpres.ro/politica/2017/08/03/premierul-intrevedere-cu-reprezentantii-companiei-bell-helicopter-discutiile-au-vizat-achizitia-unor-elicoptere-de-atac-17-02-08

  Brașov: Trageri demonstrative în Poligonul Cincu cu un produs experimental, dezvoltat de ACTTM a MApN
  https://www.agerpres.ro/social/2017/08/03/brasov-trageri-demonstrative-in-poligonul-cincu-cu-un-produs-experimental-dezvoltat-de-acttm-a-mapn-17-02-50

  • se pare ca au intentii serioase:

   „”După convorbiri, ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a semnat scrisoarea de intenție de preț și disponibilitate privind achiziționarea de elicoptere de atac, urmând a fi adresată Guvernului SUA”, precizează sursa citată.”

  • Adica asta:
   https://ro.wikipedia.org/wiki/AGI_3x40

   …si revin si arat necesitatea:
   https://www.rumaniamilitary.ro/tag/lapgeca-99lgei-99

   are deja lovitura thermobarica…

  • Super, sa speram ca este termobarica mica. Pt. RPG 7 ne mai trebuie macar PG-7L: cal. 93mm penetrare 600mm RHAe, 1.1m beton armat.
   Simpatic foc AGI sa lansezi 3 grenade in app. 3s este ceva.

   Despre programul termobaric am mai postat (era de acum cativa ani):
   – mina săritoare cu exploziv combustibil-aer „MISECA” (Produs C21) – prototip industrial omologat cu UPS Dragomireşti;
   – lansator portabil de grenade termobarice cal. 99 mm „LAPGECA-99” – prototip de cercetare avizat;
   – lansator portabil de grenade termobarice cal. 95 mm „LAPGECA-95” (similar cu RPO-A rusesc) – model experimental avizat;
   – bomba de aviaţie de 100 kgf „BAECA-100” – model experimental avizat pentru componenta de luptă;
   – grenadă termobarică cal. 105 mm pentru aruncătorul de grenade AG-7 – prototip industrial omologat cu S.C. „Carfil” Braşov.”

   Buna si vestea cu elicopterul de atac.

   • Da, dar au gasit scuza cum ca nu exista modalitate legala de a transfera licentele de la Mapn la o firma din industria de aparare.
    „Rezultatele îi vor ajuta pe cercetători să îmbunătăţească arma. Mai este cale lungă până când armata română va avea în dotare astfel de grenade de aruncător. Multe dintre proiectele de cercetare sunt blocate, pentru că Ministerul Apărării nu gaseşte calea legală de a ceda brevetele industriei de apărare ca aceasta să poată trece, ulterior, la producţia de serie.”

    • In hipermarketul Romanaia te poti astepta sa existe ceva care fie sa anihileze cercetarea fie punerea in practica.

     Daca este nevoie trebuie rapid modificata/clarificata legislatia astfel inca sa se poata face transferul. Fara sa cunosc chichitele legale, dar cred ca se poate ca idee, un parteneriat intre industria de aparare din Romania si MApN:
     – ”cedarea” brevetelor, care intereseaza industria, se poata face contra cost. La fiecare produs vandut, realizat pe baza acelui brevet, ACTTM incaseaza un mic procent din venit pana la acoperirea costurilor facute cu cercetarea. Aceste sume ar fi un venit suplimentar pt. cercetare;
     -ori cofinantarea unor cercetari, care intereseaza, de catre industrie. Cand se incepe vanzarea partea de cofinantare, a statului, va fi intoarsa de firma prin acelasi mecanism ca cel de mai sus. Acesta situatie este mai putin de dorit.

 18. Interesant , asta parca nu era intre alea 8 programe majore. Doamne ajuta sa fie .

  • Nu era, dupa cum nici cele 36 F16 mentionate in conferinta de saptamana trecuta nu erau. Ori le-a intrat morcovul bine de tot, ori ii strang americanii cu usa altfel nu imi imaginez ce i-a apucat pe decidentii nostrii. Oricum, stim cu totii ca de la vorbe la fapte e cale lunga, dar dupa faza cu Patriot-ul parca incepi sa ii mai crezi.

   In alta ordine de idei, sunt putin surprins ca au optat pentru un elicopter de atac pur-sange si nu un elicopter utilitar inarmat (gen Pumele actuale). Sper ca si-au facut socotelile bine, si nu o sa le tinem pe camp sau prin hangar apoi, din lipsa de fonduri. Si sunt curios cam ce cantitate o sa luam, ca pentru 12 (numarul talisman al MApN) nu cred ca deschide Bell fabrica.
   In plus, vad in articol cuvinte cu care nu pre suntem obisnuiti: transfer de tehnologie, de know-how… WTF? sa fie parte a deal-ului cu Patriot (nu putem sa facem component pentru Patriot, dar ceva suruburi pentru elicoptere mai reusim)?

 19. De ce nu dati si anuntul pt licitatie al Marinei Militare caci vor sa se inzestreze cu 10 tone de vin: alb, roze sau rosu 🙂 E caldura mare, mon’cher

  • armata e cu noi?????

  • Ce sa spun, mare stire, mare. De cind lumea si pamintul, marinarii (cei imbarcati) au in norma de hrana cite un pahar de vin. Asta face parte din traditia lor. Daca nu stiati asta, mai intrebati si voi, nu mai faceti din tintar armasar aiurea.
   Parerea mea, hic…

   • La ce dotare navala avem acum, in caz de un eventual conflict, daca as fi imbarcat pe vreo fregata romaneasca si eu as da pe gat o sticla de vin. Desi nu consum alcool.

    • Ce scrie Sharky este 100 % adevarat

     • Se face din tantar, armasar deoarece pentru burta si paharul de vinut, ei o dau ca slujesc pe HMS Dreadnought cand ei conduc barcute din parcul Cismigiu dar vor sa fie platiti ca pe USS Gerald Ford.

      Sa recunoasca naibii ca o lalaiesc toata ziua, nu fac nimic, nici pas nu zic, ciocu’ mic, trece timpu’ leafa merge, vine penzia si dupa aia ne-am scos.

      Asta e Marina Romana, copia fidela a tuturor din fortele de aparare ale tarii. Se duc la biserica sa se roage sa nu inceapa bubuiala cand sunt ei in activitate, sa apuce sa manance si ei pita alba cu slana din penzie.

      Niste impostori, nu s-a dus nimeni fiindca chiar crede in juramantul militar. E grea munca in civilie asa ca mai bine, muschii mei minte nu are, ordinul se executa nu se discuta si alte rahaturi din astea.

 20. http://www.defensenews.com/smr/space-missile-defense/2017/08/02/poland-sends-mixed-signals-on-patriot-negotiations/
  Polonezii ameninta cu ruperea intelegerii pentru achizitionarea de sisteme Patriot daca americanii nu sunt de acord cu transfer de tehnologie in Polonia

 21. Pe site-uri bulgaresti este o stire cum ca la exercitiile NATO din Romania, tintele ar fi avut insemne rusesti si ca bulgarii au refuzat sa traga in ele. Ca urmare s-au inlocuit tintele si bulgarii ar fi primit scuze.
  http://www.pan.bg/view_article-49-397765-Skandal-na-NATO-vsko-uchenie-v-Rumyniya-Nashi-voenni-otkazali-da-strelyat-po-m.html
  Astia au preluat stirea de pe site-ul onovini. Pe onovini toate comentariile sunt de genul: „Bravo soldatilor nostri, bulgarii nu ridica mana la fratii rusi; Rusii sunt fratii nostri.” etc.
  Ca soldatii bulgari au refuzat sa traga si ca bulgarii ii considera pe rusi fratii lor, asta pot sa inteleg.
  Ce nu inteleg este de ce aceasta tara a vrut sa fie membra NATO?

  • E o mare balarie. Manipulare de presa ordinara, ca si cea de la noi cu pensiile „speciale” militare, dar unde nimeni nu vorbeste de pensiile parlamentarilor, magistratilor, etc., pentru ca nu vrem sa ajunga toata „elita” politicii romanesti la puscarie, nu-i asa? 😉
   Parerea mea, hic…

   • @Sharky. Eu n-am stiut ca militarii sa aiba pensii speciale. Au? Astfel de pensii cu totul nesimtite au astia din justitie, parlamentarii, primarii, pilotii civili etc…
    Asadar despre ce discutam noi aici? Au de gand sa scada si pensiile militare?

     • @Sharky. Apai nene ce sa zic, eu m-am tinut departe de pensiile militare, n-am nimic cu ele, mari sau mici alea sunt. Nu le consider speciale in sensul „parlamentarilor” de speciale, asadar ar trebui sa va lase in pace, poanta e ca n-au bani si asta e abia inceputul pt foarte multa lume…

    • George, toate pensile din armata sunt special, in sensul ca la calcularea lor se aplica alte principia decat cel care leaga pensia de contributia la fondul de pensii. Personal, nu cred ca asta este problema, armata este un domeniu mai special, unde pana la urma esti la dispozitia „angajatorului” 24 din 24, si unde sansele sa iti pierzi viata sau sa fii ranit sunt mult mai mari. Problema apare cand se ajunge la sume de genul: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21938010-tutuianu-cea-mai-mare-pensie-unui-fost-militar-cariera-este-29-000-lei-fost-magistrat-militar-primeste-pensie-33-500-lei.htm
     Si mai revoltator mi se pare ca altii, care chiar si-au dat si ultima picatura de sange prin razboaie sau a fost tarati in lagarele sovietice sunt tratati in bataie de joc:http://adevarul.ro/locale/constanta/marii-eroi-romaniei-umiliti-pensii-ofiterii-carton-incaseaza-batranete-aviatiei-doborat-trei-de-al-doilea-razboi-mondial-1_598312925ab6550cb8b6cbf5/index.html

     Nu stiu daca noua ordonanta va rezolva ceva, din princpiu suspectez tot timpul PSD-ul de diverse manarii, dar sper sa mai atenueze din diferente.

     • 29000 lei este o pensie cu adevarat si cu totul nesimtita.

     • @ mihai
      Pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii de serviciu reglementate prin lege de pe timpul lui Cuza. Banii pentru pensiile militare vin din bugetul Armatei, asa a fost intotdeauna, chestia asta cu contributivitatea au scornit-o Boc si Basecsu cind s-au apucat sa taie. Pensiile speciale au aparut mai incoace, dupa revolutie, magistrati, aviatori, parlamentari, etc…
      Uite aici un citat, destul de elocvent, zic eu:
      „De fiecare dată când se schimbă un guvern, se reiau, furibund, atacurile la „nesimțitele” pensii militare, dându-se exemplu, pe sticlă, pensiile magistraților și ale unor privilegiați ai sorții sau ai cui or fi. Aproape toți cei care comentează, aruncă vorbe grele, necontrolate, sugerând că pensiile militarilor se plătesc din banii populației, din banii celor ce muncesc, din contribuțiile acestora la bugetul țării.
      Desigur, armata este o instituție bugetară, așa cum sunt cvasitotalitatea armatelor din lume, dar de aici nu rezultă că pensia mea de azi este plătită din banii celor care au contribuit sau contribuie la fondul public și nici din banii celor care lucrează azi în România și contribuie la bugetul țării.
      Pensia mea trebuie să se plătească din fondul de pensii militare, realizat de când există armata, prin obligația acestei instituții militare de a depune în fiecare lună, la acest fond de pensii, banii necesari pentru plătirea pensiei celor care trec în rezerva armatei, prin pensionare.
      Retribuția mea, pe timpul activității, se compunea din:
      – soldă (banii pe care-i primeam pe ștatul de plată în fiecare lună);
      – contravaloarea Ordinului de zi 50, în bani sau în alimente;
      – echipament;
      – asistență medicală gratuită și medicamente gratuite;
      – o anume sumă, care se depunea lunar în fondul de pensii, pentru vremea când voi deveni rezervist pensionar;
      – un procentaj din solda mea (2%, inițial, apoi 4%) pentru o pensie suplimentară.
      Așadar, pensia pe care o primesc eu azi se compune din depunerile lunare în fondul de pensii militare efectuate de instituția în care am lucrat o viață. Statul și-a îndeplinit în mod conștiincios această obligație, iar acest fond trebuie să existe. Dacă nu mai există azi acei bani, nu este vina mea, ci a celor care i-au cheltuit pe altceva sau i-au furat. De aici nu rezultă că eu sunt un întreținut, o povară pentru statul român. Nu eu sunt dator față de stat, ci statul este dator față de mine, pentru cei 50 de ani cât am muncit zi și noapte pentru el.
      Pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci doar militare, așa cum au fost ele totdeauna. Pensiile militare nu au cuantumul celor afișate pe ecran de doamna Olguța Vasilescu și de toți cei care comentează așa cum comentează această problemă. Acelea sunt pensiile magistraților, nu ale militarilor. Din câte știu eu, nici un pensionar militar român nu are o pensie de 30.000 de lei. Majoritatea pensiilor din Armata României sunt de 1500-3500 lei, iar cele ale militarilor care au avut funcții foarte mari ajung probabil la 5000-8000 lei. Dar pe aceștia îi numeri pe degete. „

   • io cred ca nu stii cam ce pensie are kagebistul Dogaru :))
    noroc ca a crapat carpa aia ruseasca de general , Nicolaie Militaru , ca ar fi luat o pensie de toate recordurile .
    unde e manipularea , ai idee cati generali sunt in Ro si cat militari/ofiteri activi ?

    • Pentru ca tot vorbeai de kaghebisti,atentie mare la ce vor „conservele”.(„Conserve” care pot fi „aruncate” pe foc,pentru ca sunt expirate si nu ne intereseaza daca rusii mai au nevoie de ele sau nu)

     „Deci, e o greșeală să culpabilizăm întregul corp al Apărării pentru o faptă comisă de politicienii PSD și UNPR la acea dată. E o greșeală să inducem publicului ideea grosieră că tot ce e în uniformă e rupt de popor și de interesele lui, când, de fapt, situația e inversă. Cu atât mai mult cu cât trăim într-o regiune plină de tensiuni geopolitice în care se aude zăngănit de arme. Vedem cumva aceeași abordare în Ungaria? În Rusia? Dimpotrivă! Bine că ne dăm noi singuri cu bocancii în fluierele picioarelor! Și pentru ce?! Și pentru cine?! Pentru ca unii politicieni să vadă Justiția rărită din doi în doi judecători, dacă se poate din cei care stau să judece dosare de corupție, pentru ca unele „Conserve” să vadă sistemul de Apărare paralizat pe liniile de comanda și în centrele de decizie.

     A făcut V. Olguța o analiză de risc sistemic când a deschis gurița să spună că se va umbla la pensii? Au empatizat L. Dragnea și V. Olguta cu ce gândește și simte un ofițer aflat, la propriu, în tranșee în teatrele de operațiuni sau prin peșterile din Afganistan servind Patria, care nu și-a văzut soția și copiii de luni de zile? Ce e în mintea și sufletul acestor oameni, atunci când cei doi politicieni sus-menționați au declanșat jihadul mediatic contra lor?! Sau poate că asta a fost, de fapt, adevăratul motiv: nu echitatea în sistemul de pensii (pe care tot ei au stricat-o), ci blocarea pentru o vreme a sistemelor esențiale de funcționare a statului: Justiția și Apărarea.
     Dacă ăsta nu e un act de trădare politică a intereselor țării, nu știu ce mai înseamnă trădare în această țară nenorocită de unii, subliniez, de unii dintre politicienii de vârf!”

     Declaratie a unui politician cunoscut.
     http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/predoiu-dragnea-si-olguta-sunt-in-plina-operatie-de-amputare-si-paralizare-a-sistemelor-esentiale-ale-statului-772493

     • E adevarat , mai ales ca dragnea are niste consilieri din Israel experti in rezolvat treburi murdare cu rezervisti ( multi din partidul evreului rusofon care e ministru al apararii in Israel si era pe lista neagra a Pentagonului ! )

  • E o incarcatura noua. Mai mica decat cea pe care o realizasera initial pt AG-7.

  • „Muniţia ar putea fi produsă în serie, dacă armata română găseşte căile legale să transfere industriei naţionale de armament brevetele de invenţie.”

   Poate citeste cineva de la armata art. 42 din Legea nr. 64/1991:

   „(1) Dreptul la brevet, dreptul la acordarea brevetului și drepturile ce decurg din brevet pot fi transmise în tot sau în parte.

   (2) Transmiterea se poate face prin cesiune sau prin licență, exclusivă sau neexclusivă, sau prin succesiune legală ori testamentară.

   (3) Transmiterea produce efecte față de terți numai începând cu data publicării în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială a mențiunii transmiterii înregistrate la OSIM.”

 22. Guvernul înfiinţează o societate mixtă cu americanii de la General Dynamics pentru producţia în România de tehnică militară
  04 aug, 13:32 | News.ro

  Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a anunţat, în debutul şedinţei de Guvern de vineri, că a discutat cu reprezentanţii companiei americane General Dynamics pentru înfiinţarea, până la finalul anului, a unei companii mixte, care să producă vehicule militare în România începând cu vara anului 2018, scrie News.ro.

  General Dynamics este un producător american de vehicule militare, printre care tancuri uşoare şi alte vehicule blindate. România ar putea produce, cel mai probabil, transportorul blindat Piranha 3.

  Piranha III este un transportor blindat 8×8 ce poate atinge viteza maximă de 100 de kilometri pe oră şi are o autonomie de circa 800 de kilometri. Vehiculul are un echipaj alcătuit din trei până la cinci militari.

  Reprezentanţii General Dynamics European Land Systems (GDELS) spun că armata română foloseşte din 2006 transportoarele Piranha.

  http://www.economica.net/guvernul-infiinteaza-o-societate-mixta-cu-americanii-de-la-general-dynamics-pentru-productia-in-romania-de-tehnica-militara_141738.html

 23. „Curtea de Apel Bucureşti a declarat ca indezirabil un cetăţean tunisian, pentru o perioadă de 10 ani, urmând să fie expulzat din România, informeaza news.ro.

  Potrivit SRI, bărbatul ar fi ajuns în România în 2008, ca student al Universităţii Politehnica Bucureşti, unde a absolvit studii de licenţă şi masterat. Ela rămas în ţară după ce s-a căsătorit, divorţând în 2016, an în care SRI a sesizat că acesta se afla în proces de radicalizare la religia islamistă.

  Aceştia mai precizează că cetăţeanul tunisian făcea propagandă online pentru organizaţia Stat Islamic, susţinând supremaţia islamului şi incitând la jihad global. De asemenea, au fost confirmate, prin Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT), sesizările partenerilor externi despre implicarea bărbatului într-o grupare care finanţa organizaţia teroristă.”
  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/suspect-de-terorism-expulzat-din-romania-legaturile-sale-cu-isis.html

  „Cetateanul tunisian declarat indezirabil pentru motive ce tin de implicarea in activitati adiacente terorismului a fost indepartat sub escorta de pe teritoriul Romaniei, informeaza Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) intr-un comunicat transmis joi si citat de Agerpres.”
  \\
  The 30 Most Important Islamism Stories in July 2017
  http://www.islamist-watch.org/blog/2017/07/the-30-most-important-islamism-stories-in-july
  \\
  DJT a semnat, miercuri, sanctiunile impotriva Rusiei. Sa vedem reactii…
  \\
  Simpatici foc sau ma rog gaz:
  Noi sanctiuni UE impotriva Moscovei, pentru turbinele Siemens utilizate ilegal de Rusia in Crimeea
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-21939150-noi-sanctiuni-impotriva-moscovei-pentru-turbinele-siemens-utilizate-ilegal-rusia-crimeea.htm

 24. Raportez proiectul de buget al apararii USA pe anul 2018 inaintat de administratia Trump congresului.
  639,1 miliarde dolari .
  Personal militar = 1.314.000 din care 476.000 trupe terestre . US Navy , 327.900 efective.
  US Marine Corps = 185.000 efective.
  US Air Force = 325.100.
  Salarii personal militar : 146 miliarde dolari.
  Pentru antrenament si suport prevazute 271,9 miliarde.
  152 miliarde achizitii tehnica si munitie.
  83 miliarde investite in cercetare proiectare.
  12,7 miliarde in infrastructura , sanatate.
  Atentie la procentele din buget pt salarii , achizitii , antrenament si comparati procentele cheltuite de romani in aceleasi domenii ( salarii, achizitii, antrenament)
  Se intelege de ce nu putem avea o armata eficienta ? ( indiferent de cifrele alocate bugetului MApN)

 25. http://evz.ro/evenimentele-13-15-iunie-1990.html
  din ’47-’48 omoara si schingiuie români si noi le platim pesiile si beneficiile …de asta ne bate Dumnezeu cu pedesereul si useleul,ca avem memorie scurta si ne barem singuri joc de istoria noastra.

 26. Sorin Cozma, sef al directiei anti-tero din SRI pana saptamana trecuta: Valurile de emigranti vor lovi si Romania. E Romania pregatita sa primeasca 500.000 de musulmani? Avem o lipsa de forta munca acuta. Suntem pregatiti sa facem switch-ul?

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21940631-sorin-cosma-sef-directiei-anti-tero-din-sri-pana-saptamana-trecuta-valurile-emigranti-vor-lovi-romania-romania-pregatita-primeasca-500-000-musulmani-avem-lipsa-forta-munca-acuta-suntem-pregatiti-facem.htm

  Nu de 500 000 de mi de ori nu, dar daca populatia nu reactioneaza se va face. Fiecare sa se gandeasca bine ca viitorul depinde ce va face el acum. Deja se vorbeste de centre de imigrati ale unor ONG-uri in viitorul Transilvanitan.

  • Ala…. e un idiot 🙂 . L-o trecut in rezerva si nu-i convine pesemne. Arunca cu bombe mediatice.
   De ce sa vina la noi jumatate de milion? Ai idee cat inseamna asta? Pai pana acu 2 zile ne evitau. Nu plangeau afganii aia (afgani! ffs) ca ajunsesera in Ro? Suntem una dintre cele mai sarace tari din UE, si avem o reputatie.

   • Nu este idot poate ca stie mai multe lucruri (nu este neparat vorba de venit ci de adus si ramas). Tu rationezi ca un european, este normal, musulmanii se mai gandesc si la altceva.

    Noi trebuie sa acceptam doar cota si atat.

 27. GLORIE ETERNA EROIILOR DE LA MARASESTI!!

  • Io as paria ca nu renunta, n-au alternativa. Negocieaza si ei mai dur… Iar americanii stiu ca polacii n-au alternativa, motivul fiind ca nu te poti increde in Franta si Italia pt singurul (alt) sistem AA NATO cu raza lunga disponibil – SAMP/T. Care SAMP/T nici nu-i foarte antibalistic, rachete lor dedicata AB este 1NT dar care abia a fost testata cu cateva luni in urma pe o tinta balistica pusa la dispozitie de…americani

   • As zice ca polacilor le-a luat Dumnezeu mintile si joaca la cacealma. Sunt cu pantalonii in vine pe AA / antibalistic cu Iskander la 2 pasi in Kaliningrad si fara un scut Aegis functional. Dar in schimb desi li s-a promis licenta PAC-2 si SkyCeptor vor si licenta la PAC-3 crema AA a US, tehnologia GaN pt radare in care s-au investit bani grei si un IBCS pe care nici armata US nu il are inca in dotare. Ma mir ca nu cer chiar exclusivitate la productia Patriot complet adica sa fie singurul producator. Daca aurolacii nostrii chiar se misca si vin sistemele incepand cu primul trimestru in 2018 astia o sa-si bage unghia adanc in vena si probabil o sa lase coada mai jos.

  • 1) Comparatia cu corvetele Indoneziei e o prostie. Ei le-au luat chele si le-au facut fitting la un santier coreean. Din motive strategice (ca in caz de razboi sa nu fie nevoiti sa le duca in cealalta parte a lumii). Normal ca par mai ieftine, pt ca contractul cu Damen nu includea si fittingul. La noi includea, si includea si o modernizare pt Type 22.
   2) Nimeni nu i-a exclus pe americani. Dar americanii nu produc corvete. Si nici nu au santier naval la noi.
   3) Nu stim daca GDLSE a venit pt 8×8. Faptul ca acea companie mixta s-a infiintat pare a indica ca nu a picat contractul

 28. Polonezii au construit un lansator automat de grenade cal. 40mm care sa inlocuiasca batranele Mk.19. Un asa ceva produs local ne trebuie si noua.

  New automatic grenade launcher being developed in Poland

  „The main advantage of the new weapon is its much lower weight 21 kg compared to 35kg of Mk.19 and a higher rate of fire due to the specially developed firing chamber. The LGA-40 can launch its grenade at a maximum distance of 2,200 meters. It fires 40×53 mm grenades at a cyclic rate of 450 rounds per minute.

  http://defence-blog.com/army/new-automatic-grenade-launcher-being-developed-in-poland.html
  \\
  US: peste 1 milion de locuri de munca au fost create un primele 6 luni ale anului.
  \\
  Damn, mi-au furat ideea cu masinutele 🙂
  Russian Airborne Troops looks to buy lightweight assault vehicles

  „The three-ton Eskadron can seat four passengers and carry up to 1,500 kilos of payload. The assault vehicle will be equipped with Kord 12.7 mm heavy machine gun and four Kornet anti-tank guided missiles.”
  http://defence-blog.com/army/russian-airborne-troops-looks-to-buy-lightweight-assault-vehicles.html
  \\
  Somali commandos Danab_Commandos backed by US helicopters raid Al Shabab positions in Ali Fooldhere
  \\
  „Lavdrim Muhaxheri was killed by a Coalition airstrike June 7, 2017, near Mayadin, Syria. Muhaxheri was an ethnic Albanian from Kacanc, Kosovo, and a self-proclaimed leader of ISIS foreign fighters from Kosovo.”
  \\
  Cine si-a pierdut banii de buzunar in Egipt, poate sa ii recupereze de armata.
  1 miliard si 130 milioane dolari, probabil ajung de o gustare in Libia.

 29. Nu stiu dacà a mai fost dat pe site, am gàsit chiar atàzi un vechi articol din NY Times care traseazà de la origine povestea mincinoasà cu Su-24 care reduce la tàcere USS Donald Cook în Marea Neagrà.

  Ce este surprinzàtor, este cà pânà si constructorul sistemului rusesc Khibiny, KRET, a dezmintit cà sistemul sàu ar fi capabil de asa ceva, dar propaganda a continuat.

  https://www.nytimes.com/interactive/2017/06/07/world/europe/anatomy-of-fake-news-russian-propaganda.html

  Si originea analizei, mai amplà, aici :
  https://medium.com/dfrlab/russias-fake-electronic-bomb-4ce9dbbc57f8

 30. viitorul Bradley ifv si derivatele lui

 31. Pentru cei càrora le-a fost dor de el :

  https://sdelanounas.ru/i/c/z/a/czAxOS5yYWRpa2FsLnJ1L2k2MTAvMTcwOC9jMy83NmM4NWY2ZmM5ZmIuanBnP19faWQ9OTY1ODg=.jpg

  Submarinul B-265 Krasnodar, a trecut Bosforul (la suprafatà, asa cum cere Conventia de la Montreux) pe 7 iulie, reîntorcându-se la baza lui din Marea Neagrà, „dupà o misiune contra statului islamic”.

 32. Ok, intrebare pt cunoscatorii navali si de operatiuni amfibii: care e diferenta dintre amphibious assault ship, landing platform helicopter, amphibious transport dock, dock landing ship? De ce sunt atat de multe tipuri, si ce inseamna fiecare?
  De semenea, Landing Helicopter Assault , Landing Helicopter Dock, Landing Platform Helicopter…. in cate feluri poti sa aterizezi cu un elicopter?….

  • Toate navele enumerate fac parte din clasa : nava de asalt anfibiu.
   De regula au denumirea tehnica diversa in baza la ce era la moda in anii constructiei.
   Toate pot duce elicoptere , au un bazin alagabil de unde pornesc barci de debarcare, transportoare anfibii , nave pe perna de aer.
   Marea diversitate e data de tonaj.
   Un grup aparte ,niste nave sovietice de debarcare care ajung pina la plaja si deschizand pruva , permit debarcarea directa de blindate. Pe roti si senile.

   • Dar armatelor le plac sa categoriseasca in functie de detalii nesemnificative. Ori aici… toate duc elicoptere, si permit utilizarea unor punti umede (cred ca asta e termenul).
    Da, stiu ca sunt si LST-uri, dar nu le ele ma refeream. Functional, nu vad diferenta intre San Antonio class si Mistral, spre ex.

    • San Antonio sint ceva mai groase. 12 bucati in final.
     Mistral doar 3 bucati ( + alea doua oferite rusilor).
     Fiecare vrea navele lui proprii.Ca sa nu piarda experienta in domeniu , sa nu inchida santiere navale.
     Oricum nimeni nu are efective , dotare ca Marine Corps din USA. Sint o armata efectiva capabila sa efectueze debarcari cu intregi divizii autosuficiente.
     Nici chinezii nu au asa forta cu tot cu dotarea masiva a marinei.

     • Dar…. stiintific, ingineresc si obiectiv, care e diferenta intre ele? Ca fac acelasi lucru. Numai gabaritul il vad diferit, si asta nu cred ca e.
      Doctrina? Trebuie sa fie ceva.

     • Cel mai bun raspuns de pana acum:

      US Navy meanings (may be different in other navies)

      Amphibious Assault Ship (LHD – Landing Helicopter Dock in Navy terms) – A ship with a full length flight deck, hangar facilities, and a well deck. USS Wasp is an LHD. Looks like a small aircraft carrier. Can carry 3 LCACs.

      Amphibious Transport Dock (LPD – Landing Platform Dock) – A ship with a flight deck but not a full length one, hangar facilities, and a well deck that takes up the rear half or less of the ship. Smaller than an LHD and looks more like a traditional ship. Can carry 2 LCACs.

      Dock Landing Ship (LSD – Landing Ship Dock) – A ship with a flight deck but not a full length one, no hangar facilities, and a well deck that takes up more than half of the ship. Can carry 4 LCACs.

      tot nu prea inteleg de l-ai vrea pe al doilea cand il ai pe primul, dar, in fine….

      • Trebuie vazute in ansamblu, ca parte a unui ARG (amphibious readiness group) – MEU (Marine Expeditionary Unit) din cadrul US Navy/USMC.
       https://en.wikipedia.org/wiki/Amphibious_ready_group
       Americanii sunt, cred, cel mai bine organizati pe asa ceva.

       Separat, Mc Cain vrea o serie de mini-portavioane bazate pe LHA America, unde primele 3, America, Tripoli si Bougainville se vor concentra mai mult pe partea de aviatie urmand a fi echipate corespunzator in acest scop (hangar mai mare pentru avioane, mai mult combustibil de aviatie la bord etc). Asta ca alternativa low-cost pentru mutantii de clasa Nimitz si Ford.
       https://en.wikipedia.org/wiki/America-class_amphibious_assault_ship

       Legat de cele trei de la americani, LHD/LHA, LPD, LSD, trebuie privite prin prisma modului in care au planificat americanii chestiile astea, fiecare avand rolul sau determinat in cadrul ARG – MEU.

       La toti ceilalti vorbim de nave gen LHD/LHA si cam atat, potrivit doctrinei fiecaruia. In final, oricate denumiri ar fi, sunt nave de asalt.

       Opinie separata au facut mereu rusii, pe motiv de Conventia de la Montreaux, la ei chestiile astea s-au chemat crucisator purtator de aviatie/elicoptere etc Ex: https://en.wikipedia.org/wiki/Kiev-class_aircraft_carrier

       Concluzie: denumiri in functie de interese/doctrina specifica/putere navala etc

       Alex ar trebui sa stie mai multe, daca are chef de povesti.

  • americanii le pun deja la păstrare?!
   http://youtu.be/go2vyr3ZSr0

   • deja din 2013… dupa ce primul a fost receptionat in septembrie 2008!
    „In 2012, the United States Air Force (USAF) elected to retire the C-27J after only a short service life due to budget cuts; they were later reassigned to the U.S. Coast Guard and United States Special Operations Command.”

    Nu mai sunt stocate:
    „In December 2013, the 14 remaining C-27Js were transferred to the Coast Guard,[44] with the first HC-27J delivered in Coast Guard colors in April 2016”

 33. Asa cum trebuie sa fie un APC, mutlrol (armament AA, AT si sa poata sa sprijine soldati):

  New missile-armed Stryker vehicle displayed in Alabama

  The new vehicle is a Maneuver Short-Range Air Defense Launcher integrated on Stryker vehicle. Boeing and General Dynamics Land Systems have teamed up to equip the U.S. Army’s Stryker armored fighting vehicle with missiles, guns to bring offensive and defensive fire-power close into the fight where armored Strykers can operate more effectively than tactical vehicles.

  The emerging prototype Stryker MSL platform, which uses a three-man crew, is able to fire a Hellfire missile, AIM-9X or Longbow Hellfire, Land Systems developers said.
  http://defence-blog.com/news/new-missile-armed-stryker-vehicle-displayed-in-alabama.html
  \\
  Kurdish fighters claims them destroyed a Turkish tank in Syria
  http://defence-blog.com/news/kurdish-fighters-claims-them-destroyed-a-turkish-tank-in-syria.html
  \\
  Cica, SOHR: 55% of Raqqa liberated in two month period
  \\
  Nici macar Arabis Saudita nu isi mai permite doar sa importe armament, va incepe si sa produca:
  „Kratos Technology and Training Solutions has received a $46.2 million contract for training and technical services in support of the Kingdom of Saudi Arabia’s Vision 2030 defense development goals.

  Saudi Arabia’s Vision 2030 is a long-term development program concerning investment, government services reform and building domestic defense capabilities. One of the goals is to localize 50 percent of defense spending in Saudi Arabia to reduce costs and dependence on foreign military equipment and boost the Saudi defense export sector.”
  https://www.armyrecognition.com/august_2017_global_defense_security_news_industry/kratos_technical_and_training_services_saudi_arabia_80908173.html

  Politica importurilor a adus Arbia Saudita intr-o situatie foarte periculoasa avand mari probleme in a-si proteja granitele. Exemplul opus este Iranul, care a reusit sa sustina, datorita productie interne de armament, 4 campanii (Irak, Siria, Yemen, Liban).
  Arabia Saudita nu are alta alternativa, produc sau devin irelevanti in zona.

  • Or sa trebuiasca sa isi importe si muncitorii 🙂 .

   • Daca trebuie o vor face, daca nu s-a putea ca cel mai popular nume, prin zona, sa nu mai fie Mohamed ci Ali.
    Noul print mostenitor va face orice ca tara sa fie capabila sa produca armament altfel toata puterea Arabie Saudite este o iluzie (acesta este vizunea lui si ea la ajutat sa ajunga in pozitia de print mostenitor).

 34. Capătu satului

  La jandarmeriei situatia e groasă si prezinta umflaturi
  După sefu inzestrarii a urmat firesc sefu de stat major
  http://m.hotnews.ro/stire/21946582

 35. Capătu satului

  Ministresu de aparare ocupa si functia de membru in birou permanent al camerei
  Deci se poate
  Asteptam cu interes momentul in care sefu comisiei de aparare va cumula functia cu aceea de ministres de aparare, de interne, sefu serviciilor, al ccr si presedinte al republicii
  http://m.hotnews.ro/stire/21946520

 36. Well, s-ar parea ca un Tiger s-a descompus nitel in aer: http://www.janes.com/article/72999/german-tiger-broke-up-prior-to-crashing
  Pacat de piloti…
  Ma-ntreb daca se lasa cu punere la sol pentru toate.

 37. Light Attack Competition: Air Force, McCain Tout Acquisition Experiment

  „HOLLOMAN AFB: It may be hard to believe but the future of the Air Force may depend on three turboprop planes and a $20 million spec-built attack jet.

  The A-29 (made by Embraer) and the AT-6 (made by Textron and based on the Beechcraft T-6) are considered the likeliest planes to be picked should the Air Force buy a Light Attack aircraft.

  Sen. John McCain, chair of the Senate Armed Services Committee, has pushed the Air Force to use OTA in pursuit of the Light Attack Aircraft and authorized an impressive $1.2 billion for an estimated 300 aircraft across the five-year defense budget”
  http://breakingdefense.com/2017/08/light-attack-competition-air-force-mccain-tout-acquisition-experiment/

  US are nevoie foarte rapid de ele ca sa isi poata reduce costurile care o sa mai cresca o data cu F35. Folosirea F-urilor in COIN nu isi prea isi are rostul cand aceeasi misiune o poti face cu A29 sau AT6 la un cost mult mai mic.
  Hai cu IAR99+ 🙂 (cum ar fi avion in genul IAR823-825 reproiectat, blindat usor cu kevlar si sa poata decola inclusiv de pe piste de iarba, 1.5-2t armament este suficient).
  \\
  The United States Urges Russia To Respect Georgia’s Sovereignty and Territorial Integrity
  https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2017/08/273312.htm
  \\
  Siria: ISIS killed Maj General Ghasan Yunis, commander of 60th Armored Brig.
  \\
  Ministrul Țuțuianu a discutat cu reprezentanții PATROMIL despre o posibilă participare în programele de înzestrare a Armatei
  https://www.agerpres.ro/social/2017/08/09/ministrul-tutuianu-a-discutat-cu-reprezentantii-patromil-despre-o-posibila-participare-in-programele-de-inzestrare-a-armatei-10-09-46

 38. Pacat… tare pacat:
  https://www.rt.com/business/397547-ukraine-antonov-company-liquidation/
  Si au scos cateva jucarii destul de faine in ultimul timp care, dupa parerea mea, le depasesc pe cele ale vest-europenilor.
  An-178
  http://defence-blog.com/wp-content/uploads/2015/12/1574_650x410.jpg
  An-70
  http://cdn.airplane-pictures.net/images/uploaded-images/2013/4/17/283184.jpg

 39. E oficial: Rusii au terminat calea ferata paralele cu granita Ucrainei ce-i permite sa desfasoare in timp scurt forte importante in puncte alese de ea pentru invazie, atac, fortandu-i pe ucraineni sa isi subtieze apararea din zona regiunilor separatiste:

  https://www.unian.info/economics/2070399-russia-launches-railroad-bypassing-ukraine.html

 40. Raportul GAO Congresului american despre « Eforturile de modernizare ale F-35 »

  https://news.usni.org/2017/08/09/report-congress-f-35-joint-strike-fighter-modernization-efforts#more-27370

  Unde aflàm cà se estimeazà depàsirea bugetarà pentru programul de achizitie la 104 miliarde $ (+45%) si termenul de livrare depàsit cu 5 ani.

  De asemenea « procesorul » este folosit la capacitatea maximà si cà va trebui revàzut pentru Block 4 (cel care corespunde la o adevàratà capacitate operationalà al lui F-35). Dar aceastà « revizuire » nu va fi gata decât în a doua serie a Block 4, deci pe lângà avioanele la standardul Block 3, si cele fabricate la Block 4 vor trebui revàzute, desi în teorie, sunt cele care vor avea deplina capacitate operationalà.

  Probabil F-35 va deveni un bun avion, dar eu sunt încà perplex de politica industrialà a lui LM, acceptatà de autoritàtile politice si militare americane, care a ales strategia unei absente de prototipuri si continuà sà fabrice avioane despre care se stie deja cà trebuie refàcute (în màsura în care se va poate).

  • Pentru ca asa a fost gandit F-35, cu o arhitectura hardware si software ce poate fi inlocuita (upgrade), sau actualizari de versiuni existente (update).
   Trecerea de la Block 2B la Block 3i a fost o schimbare de hardware si un procesor nou. Asa a fost planificat.
   Block 3F va fi versiunea finala software, adica „full warfighting capability” si va reprezenta versiunea de referinta pentru dezvoltarile ulterioare.
   Block 4F este pentru viitor si va cunoaste devoltari incrementale: 4.1, 4.2 etc.
   F-35 e „altceva”.

   • Nu inseamna ca metodologia „altceva” e mai buna…. Deja stim ca la F-35-urile mai vechi, modificarile vor fi mai substantiale.

    • NU exista notiunea de „modificari substantiale” la F-35. Doar daca ar fi vorba de modificari structurale, dar nu hardware, sau software.
     La F-22 asa s-a intamplat, e o diferenta, pe structura hardware, intre versiunile initiale si cele de la sfarsitul procesului de favricatie.
     Iar americanii au tras invataminte din acest fapt. De exemplu, MADL nu poate fi instalat pe F-22 din seria intiala de fabricatie. Nu permite structura hardware.
     E un computer zburator cu 25 milioane de linii de cod.
     E … altceva 🙂

   • Si Rafale a fost gândit ca o arhitecturà deschisà. Dar are si volum fizic disponibil si modularitatea necesarà pentru acest lucru. Schimbarea radarelor PESA în AESA a fost pur si simplu o istorie de plug and play.

    Parcà nu pune atâtea probleme.

    • eu zic ca plecam din start gresit si comparam un produs finit din toate punctele de vedere cum este francezul si un produs in dezvoltare.
     ei construiesc aviioane cu softul existent ,nu pot astepta sa inceapa productia cand iese pe piata softul definitiv pentru ca lista de asteptare este lunga .
     ma gandesc ca LM spera ca odata finalizat softul pot upgrada avioanele doat printr-o simpla conexiune.

     • Rafale este un produs „finit” în sensul cà este operational. Dar a trecut prin stadiile F1, F2, F3 fàrà probleme majore, multe nefiind „amelioràri” ale sistemului existent, cât adaosuri.

      Si încà l-au scos la stadiul F1 fiindcà erau gràbiti sà aibà un „vânàtor” ambarcat imediat, Crusader-uli nu mai tinea de loc.
      Stadiul F4 va fi ca un MLU, doar dacà nu fac pasul unui Rafale 2.0.

      Eu nu critic F-35 ca atare (chiar F-35B era absolut necesar). Doar cà politica comercialà cu mare dozà de comunicatie din partea lui LM, reusità din punct de vedere marketing, nu stiu cât este de reusità din punct de vedere industrial si financiar. Când se ajunge la preturi de ACHIZITIE (nu vorbesc de cele suplimentare de RD) 45% mai mult decât prevàzut si un avion fabricat în sute de exemplare dar ne-operational (cu toate campaniile publicitare numiind pompos „operational” diferite stadii) ai de ce sà te întrebi. Dacà ar fi fost operational, ar fi fost angajat în Afganistan sau Siria si Irak, în general armatele abia asteaptà sà-si experimenteze jucàriile dacà au ocazia. F-22 a lansat niste SDB-uri, desi capacitàtile lui aer-sol si stealth nu erau necesare.

      Cât despre informatica ambarcatà pe F-35, este o problemà si de hard si de soft. Si ecourile pe care le-am avut de la informaticieni mai smecheri decât mine (si specializati avionicà si sisteme de arme de la Dassault Systèmes ca sà nu ascund) ar fi cà e si o problemà de arhitecturà informaticà, (atât prin înmultirea inutilà a liniilor de cod cât pentru capacitatea de upgrade facilà).

      • „înmultirea inutilà a liniilor de cod … ”
       Observ anumite dificultati de intelegere, asa ca am sa incerc sa dau un exemplu mai aproape de perceptia cotidiana.
       Este vorba de „Virtual cockpit” de la Audi SQ7.
       https://www.youtube.com/watch?v=U7ThFSa1SS8
       Practic, intregul bord clasic cu ceasuri este inlocuit cu un display si … software 🙂
       Putem configura „bordul’ dupa cum ne place, sa afisam harta de navigatie daca este necesar, sau sa afisam imaginea trimisa de camera in infrarosu pentru a detecta animale / oameni pe timp de noapte (nu apare in link-ul dat de mine, dar se gaseste pe youtube). Poate ca cineva va dori sa aiba ceasuri patrate, sau cifrele care indica viteza sa se coloreze in rosu la depadirea limitei, sau sa afiseze imaginea celui care apeleaza la telefon, sau multe si multe altele.
       Se realizeaza o noua interfata, sau se actuializeaza una existenta si … voilà 🙂

       • Mersi pentru condescendentà. Sunt la origine analist-programator, dar nu mai îmi este meseria de destul timp. Dacà ai impresia cà este numai o problemà de afisare (display), îti întorc complimentul pentru dificultatea de întelegere. Mà dispensez sà presar smileys
        Când am spus cà înmultirea liniilor de cod este inutilà, m-am referit strict din punct de vedere al programàrii informatice. Poti sà ai acelasi rezultat analizând diferit în amonte etapele de programare si utilizând limbaj de programare diferit. Doar cà, având acelasi rezultat, îl ai cu o difentà de gigaocteti (liniile de cod cerute de solutia „greoaie”) si cu ceva milisecunde diferentà de rezolvare.

        Ca informatie, ecranul central al Rafale-lui (care poate fi configurat în zbor sà afiseze ce informatie vrei, dar este totusi dedicat afisàrii situatiei tactice) afiseazà situatia tacticà pe o suprafatà mai mare decât suprafata dedicatà situatiei tactice pe unicul ecran al lui F-35.

        • Ok. am înțeles. Rafale e cel mai și F-35 e nașpa. Dar nu uita că și Rafale a ieșit scremut. I-a luat aproape 15 ani ca să devină un produs matur. Scuză-mă că sînt așa virulent, dar ai o plăcere să scoți în față problemele lui F-35 și în același timp să ridici în slăvi avionul francez.

         • Nu am fàcut nici-o apreciere pentru unul sau altul. Pe site sunt destui care care procedeazà invers, mai ales din necunoasterea avionului francez si cu urechea la propaganda LM.

          Discutia a apàrut de la comentariul meu, dând un link al unui raport oficial american.
          Acum am si un articol recent dintr-un ziar italian care face referintà la un rapport official italian recent (Curtea de conturi), care zice cà F-35 este scump, nepus la punct, nu se stie când va fi cu adevàrat operational, dar am pus prea multi bani ca sà ne retragem.
          Italia este un partener de rangul 1 în programul JSF, are o uzinà dedicatà si în teorie trebuie sà asigure menteneta avioanelor vândute în Europa (cu exceptia Marii Britanii)

          http://www.repubblica.it/economia/2017/08/07/news/f35_allarme_di_corte_conti_costi_raddoppiati_ma_non_possiamo_uscire_-172579007/

          Pentru mine nu este vorba cà F-35 nu va deveni un bun avion. Este vorba cum este fàcut acuma si propaganda care îl înconjoarà.

 41. Ucrainienii folosec quadcopter pt. a dirija tirul și distruge vehiculul inamic:
  https://www.facebook.com/backandalive/videos/vb.346164665540977/877277069096398/?type=2&theater

  Avantjul quadcopter este ca poate sa zboare la punt fix ceea ce ajuta realizarea unor corectii ale tirului mult mai simpli si pecise decat dronele timp avion. Asa ca trebuie sa ai si si.
  \\
  SDF official says east and west front now connected (in southern Raqqah)

  SDF Command: „After 66 days of the Raqqa operation, a total of 12 districts have now been captured after the two districts were merged”.
  \\
  De ce imi mai place generalul Mark Milley (aici este concentrata viziunea/filozofia lui):

  Miturile cele mai periculoase, în opinia generalului american, sunt:
  -războaiele vor fi scurte;
  -se pot câştiga războaiele de la distanţă;
  -Forţele pentru Operaţii Speciale pot face totul;
  -armatele sunt uşor de creat;
  -armatele poartă războaiele (războiul este altceva şi angajează întreaga naţiune).
  http://presamil.ro/cinci-mituri-despre-razboaie/

 42. Un episod mai putin cunoscut din istoria postbelica.
  Articolul vorbeste in principal de Constanta dar si la noi, la Tulcea, au fost adusi copii din Moldova pentru a fi plasati la familii.
  Unii veneau organizat, altii veneau cu familiile care-i lasau in grija localnicilor.
  Imi povestea bunica despre lipsa acuta de paine dar la noi pestele se gasea din belsug, hraneau inclusiv porcii cu peste.
  http://adevarul.ro/locale/constanta/cum-supravietuit-copiii-timpul-marii-foamete-romania-si-a-salvat-viitorul-trimitand-fiii-zone-mai-putin-afectate-calamitate-1_598c7f825ab6550cb8e5a1e8/index.html

  Si da, jegurile de sovietici n-au acceptat reducerea livrarilor de grane pe care le faceam ca despagubiri de razboi chiar daca luau toata recolta oamenilor.

  • http://evz.ro/tudor-postelnicu-murit.html
   cand crapa unul de asta tot RIP se zice?!…adica ROT IN PEACE.
   offf,mi-l aduc aminte in filmarile alea de la revolutie legat de calorifer cu dinca.
   idioti,slugi si tradatori fara nicio jena iar rubedeniile lor inca impart romania intre ei si acum.
   deci,eu ce spun acum…odihneasca-se in pace sau ce am scris mai sus?
   am o dilema crestina?

   • si nu sunt un exemplu de bun crestin dar incerc.
    cum poti tu ca roman ,fiu de tarani saraci ca toti erau asa pe atunci sa-ti pierzi credinta si constiinta…sa ti-o vinzi unor sloganuri goalede continut importate din rasarit?

    • Indoctrinare pusa peste un strat de slabiciune psihologica. Adaugam un dram de greutati in copilarie, niste studii la Frunze. Cinvea facea un profil al doamnei alea general, si mi-i se parea chiar bun.

    • cum sa faci colectivizare ucigând si batjocorind români ca tine…prieteni,neamuri,cunoscuti,necunoacuti,familii,etc.?!
     cum Dumnezeule se puteau uita in oglindā,cum se puteau uita la copiii si parintii lor?!
     sā ajungi sa-ti urasti neamul si poporul in halul asta este studiu de caz langa pol-pot.

     • Un psihopat este cineva care se naste cu o inabilitate sa perceapa empatie. Nu se poate pune in locul altora, si nu poate recepta simtamintele altora.
      Un sociopat ajunge ca cel dintai ca urmare a unor experiente formative negative in copilarie.
      Multi nici nu ajung sa fie identificati. Pot functiona imitand empatie. Posibil chiar nici sa nu isi dea seama vreodata. Se vada atunci cand sunt pusi sa ia decizii neplacute pt altii.

      • Cam ce penzie avea Postelnicu? Jumate ii ramane lui nevasta-sa, care se va jelui peste tot ce om bun a fost Tudorel si cum ajuta el pe toata lumea.

      • stintific sunt de acord iar medicina ,criminalistica si psihologia/psihiatria au un raspuns la rece pentru tot.tot stintific insa avem criminali de grad inalt,pedofili ,tortionari si violatori care pot iesi/scapa legal…ca de asta ne place democratia,iar FOSTII au profitat de ea pana in ultima secunda.

   • Tot ce putem să le urăm acestor…este BIP!

    BURN IN PEACE!

    • pai si-au luat pedeapsa pe lumea asta,asta ii interesa de fapt…au absolvit judecata lumeasca.
     sper ca dincolo cand voi crapa si eu sa-i vad langa mine in iad,nu-mi fac sperante la heaven ca am pacate de muritor suficiente ….le voi face viata de dupa un al doilea IAD.

 43. Convoi feroviar ieri in gara Arad, cu Humvee, camioane HEMMT, transportoare M577. Vopsite pentru desert.

 44. U.S and Afghan Forces have confirmed the death of Abdul Rahman, emir of Kunar provincial Islamic State of Iraq and Syria-Khorasan (ISIS-K) (raid aerian)
  \\
  Cum finanteaza Silicon Valley Community Foundation islamistii:

  „The Silicon Valley Community Foundation (SVCF) is the nation’s largest community foundation, with assets of over $8 billion. Its corporate partners comprise a list of some of the nation’s most recognizable companies. Its biggest donations include $1.5 billion from Mark Zuckerberg; $500 million from Nick Woodman, CEO of GoPro; and $556 million from Jan Koum, founder of WhatsApp.

  Two recipients of its largesse are the Council on American-Islamic Relations(CAIR) and Islamic Relief, both Islamist organizations with a long history of promoting anti-Semitism, homophobia, misogyny and anti-Western hatred. Extremist clerics given platforms by these organizations include Siraj Wahhaj, who advocates killing adulterers; Hussain Kamani, who justifies sex slavery; and Nouman Ali Khan, who calls for prostitutes and pornographic workers to be flogged.

  http://www.islamist-watch.org/26786/muslim-activists-tell-silicon-valley-stop-funding

 45. http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/pregatiri-intense-pentru-ziua-marinei-romane-restricc-iile-de-circulac-ie-impuse.html

  Se anunţă un spectacol impresionant la malul mării de ″Ziua Marinei Române″⁣. Avioane de vânătoare, elicoptere şi nave de război vor participa la ceremoniile programate în 15 august.

  Reporter: “Cum vi se pare?”
  Turist: “Foarte frumos. Îmi place că încă mai avem flotă.”

 46. Despre elicopterele cu rotoare duble coaxiale si aplicatia lor in cazul Ka-50:
  http://www.simhq.com/_air13/air_427a.html
  Despre sistemul de control al tunul M61 din coada B-52H:
  https://www.youtube.com/watch?v=d-Tn5JwMEtA
  care, in opinia mea, poate fi adaptat intr-un ciws daca se considera o amplasare similara pe un bombardier mai rapid (B-1 spre exemplu).
  Avertisment: idee proasta:
  poti adapta dracovenia asta:
  https://www.youtube.com/watch?v=3PILHsFaY4I
  ca un CIWS pentru un tanc? Rachetele AT au viteze sub mach 1.3, ale unui glont 5.56 sunt duble. Pui un tambur mare de munitie in spatele turelei si un sistem de feed similar cu cel de pe Phalanx. Dracia cantareste 6 kg deci nu imposibil pt servomotoare. Problema ar fi posibilitatile de angajare din diferite directii si detectia (care necesita un radar milimetric in opinia mea).

 47. Premierul Tudose scrie pe pagina de fb ca o mare societate din SUA muta spatiile de productie in Romania. E vorba de 10 mil € cu societate mixta Romano-Americana si transfer de tehnologie. Ceva imi spune ca e vb de domeniul militar.

 48. http://www.paginadepolitica.ro/tudose-companie-americana-investitii-de-aproape-10-miliarde-de-euro-planificate-in-romania/

  „O mare firmă americană a început demersurile pentru afaceri aici. Este pentru prima dată în istoria acestei firme când mută spații de producție de la societatea-mamă din SUA în altă țară și au ales România. Vor să facă investiții colosale în țara noastră (discutăm despre investiții de aproape 10 miliarde de euro în următorii ani), să înființăm o societate mixtă și un transfer tehnologic de anvergură”, a scris premierul.”

  Asta suna intr-adevar a investitie serioasa, chiar foarte serioasa.

  • Ma indoiesc ca o firma din domeniul militar sau auto poate investi „in urmatorii ani” 10 miliarde de euro in Romania. Fie ea si „americana”.

   Doar una din domeniul energetic…poate…

   • Hmm, nu stiu, spatii de productie din SUA, transfer tehnologic de anvergura, societate mixta, nu prea suna a domeniu energetic.Adica despre ce spatii de productie si tehnologii ar fi vorba? Petrol si gaze? Si ce societate mixta ar fi, exploatari in Marea Neagra, se fac ceva conducte si legaturi prin partea asta de Europa sau de lume, le-ar fi mai ieftin sa faca aici ce au nevoie prin Orientul Mijlociu sau Apropiat?
    Sau isi muta Bell liniile de productie la AH-1Z si Super Huey aici? General Dynamics cu una alta?

    Probabil o sa anunte mai multe dupa ce se semneaza toate actele, oricum o investitie din asta, care include si transfer tehnologic si societate mixta e intr-adevar foarte serioasa si binevenita chiar. Abia acum ar incepe sa se simta sprijinul american si dpdv militar si economic

  • pai relocarea asta se cam bate cu politica lui trump.

 49. Sa speram ca maine poate primim vreo veste in legatura cu modernizarea fregatelor / achizitia corvetelor.

 50. ‘Drive Russians Bananas’ With Rockets In Boxes: CSIS On Hidden Missiles

  “It’ll drive the Russians bananas,” said Tom Karako, missile defense director at the Center for Strategic & International Studies. CSIS made the video above to illustrate how a Patriot launcher might be removed from the standard-issue trailer and installed in a CONEX container. The Russians are already working on a similar concept for their Klub-K cruise missile.

  Putting missile launchers in shipping containers, by contrast, is like hiding a needle in a stack of needles.

  An enemy satellite, drone, or spy could easily spot the containers and transmit their coordinates back to headquarters for an attack. But unless an agent looks inside each box, a precision-guided strike on any given cluster of CONEX boxes might hit hidden US missiles, spare air conditioners, or empty containers.”
  http://breakingdefense.com/2017/08/drive-russians-bananas-with-rockets-in-boxes-csis-on-hidden-missiles/?_ga=2.242118530.1604101983.1502638896-613629648.1488198495

  Doua concluzii:
  -de bun simt sa pui\transporti unele lansatoare de rachete, AA, drone, EW, echipamente de comunicatii, soldati, etc in containere. Cand trebuie sa le transporti le pui pe un camion gen Roman 21.290DFAEG (se confunda mai usor)
  -si de ce trebuie sa ai submunitii si/sau un MLRS ieftin si cu raza mare.
  \\
  SDF has captured Mahdi and al-Refqa districts from ISIS in Raqqa city
  \\
  Ukraine unveils upgraded T-72AMT main battle tank
  http://defence-blog.com/army/ukraine-unveils-upgraded-t-72amt-main-battle-tank.html
  \\
  Presedintele Comisiei de Politica externa din Congresul SUA, Edward Randall Royce, se afla in vizita la Bucuresti
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21952698-presedintele-comisiei-politica-externa-din-congresul-sua-edward-randall-royce-afla-vizita-bucuresti.htm

  • Pai eu de cand tot spun ca containerizam lansatoarele de rechete antinava si pe cele tactice?
   In plus, nu trebuie sa le muti. Au nevoie de energie electrica pentur alimentarea blocului de comunicatii si pentur ridicarea rachetelor in pozitie de tragere.
   Nu te duci sa umbli la ele, le transmiti coordonatele tintei si dai comanda de tragere.

   • Si mie imi place ideea. Ba mai mult, acolo unde este nevoie poti transporta muntie, combustibili, echipamente, soldati, etc in containere blindate. Pui pe un camion care are cabina blindata (un Roman 26.410 DFAEG modficat putin) si poti oprea in zone caldute. Transportul proviziilor spre zone calde il poti face cu APC-ul sau MRAP.

    Pe lanaga cele mari si Grad/Larom ar trebui containerizat (cum au chinezii). Poate fi folosit chiar si pt. operatiuni contra nave, ar fi interesant ca modalitate de pacalire/saturare a apararii navei (o varianta AT ar crea ceva probleme cu suprastructura navei si doar). Ca ambuscada inclusiv cand inamicul are control vizial asupra unei zone (drone) pot fi mai utile.

    Din cand in cand tot trebuie mutate iar la cele mai mari nu cred ca iti intra toate catrafusele intr-un container.

 51. Ia uitati-va la jucaria asta. 2 motoare Caterpillar C12.9 de 2000CP. N-ar merge doua din astea pe Brutari in loc de 3 de 1200CP? (intreb, nu dau cu parul).
  https://www.youtube.com/watch?v=pw0ptHOr4h8

 52. Vezi ca alea au 2000 de cai perechea, nu bucata! Deci ti-ar trebui 4! 😉

  Oricum tot cu Cat (alt model) se remotorizeaza, dar inlocuire piesa cu piesa ca altfel se strica feng shui-ul ingineresc romanesc si ne da cu virgula!

  • Am vazut si eu.
   Ma gandisem ca baga 2 de 2000CP, raman pe 2 elici si simplifica/usureaza masinaria.

   • Doamne Fereste, pe cine intereseaza chestii din astea in armata? Astia sunt 100% pe minimum de efort, maxim de lovele. Apropos, si cu noile motoare o sa fie cu cateva tone mai usoara toata instalatia de propulsie, tocmai bine cat sa adauge niste lest si sa scape de problema! 😉

 53. Ceremonie în Israel pentru retragerea din serviciu al tancului lansator de rachete Pereh. Desi lansat prin 1980, a fost dezvàluit publicului abia în 2015

  http://image.noelshack.com/fichiers/2017/08/1487794656-magach-spike-3-tamuz.jpg

  https://en.wikipedia.org/wiki/Pereh_missile_carrier

 54. Ieri:
  Iraqi Ministry of Defense announces the start of the air attack on Tal Afar
  \\
  Video of the progress of the Lebanese army in the areas of Marah Sheikh and Ajram and Wadi Hamid
  https://www.youtube.com/watch?v=skbrUnTV0BQ
  \\
  Sec Tillerson: ISIS is clearly responsible for genocide against Yezidis, Christians and Shia Muslims.
  \\
  Asa cum trebuie sa fie:
  The China North Industries Group Corporation (NORINCO Group) is developing a new heavy infantry fighting vehicle based on tank chassis.

  The new Chinese heavy infantry fighting vehicle has modular armor with add-on armor modules. So protection level can be tailored to counter specific threats or to suit mission requirements. The mobility and protection of the vehicle is comparable to the latest VT-5 tanks.
  https://www.rumaniamilitary.ro/august-2017-permiteti-sa-raportez#comment-270981
  \\
  „Despite the missing information and considering a sudden failure, Airbus Helicopters (AH) declares a unsafe condition for all Tiger versions.

  Last year the helicopters were the subject of a scathing Australian National Audit Office report that noted 76 deficiencies with the aircraft.

  The report said of the 76 deficiencies, 60 were deemed by Defence to critical.”

  The report said as of June last year sustainment costs had blown out from $571 million to $921 million.”
  http://www.theaustralian.com.au/national-affairs/defence/australias-tiger-attack-helicopters-unsafe/news-story/6d7fffc4bcce7c4d037df805a906d795

 55. Azi am văzut un F16 pe deasupra castelului Bran, și a zburat și prin împrejurimi de mai multe ori ( nu știu dacă au fost mai multe ) dar se auzeau.

  • vis a vis de falconii nostri am doua intrebari lasate aici si fara raspuns,deci:
   1.de ce merg intodedeauna cu rezervoarele suplimentare atasate
   2.s-a tras cu ele vreun glonte macar sau doar dupa operationalizarea definitiva?

   • Cred ca doar pilotii o sa poata sa iti raspunda la intrebarile astea.
    Cred ca au rezervoarele ca sa stea cat mai mult in aer, altfel ce rost ar avea sa le care dupa ei:
    Iar de tras, in mod sigur au tras in Portugalia cand au invatat sa execute toate misiunile. Doi dintre piloti, Catalin Miclos si Mihai Marin, deja sunt instructori. Eu ma intreb daca s-a inceput antrenamentul altui lot de piloti aici in Romania. Din clipurile pe care le-am urmatit pe Youtube, am retinut ca vor veni aici si o parte dintre portughezi si vor sta doi ani.

    • oare kiligromamele ale in plus nu solicita inutil fuselajul,nu taie din abilitatile manevriere ale avionului iar pilotul trebuie totusi sa-l impinga la maxim…nu cred ca poate cu ele atasate.
     am inteles ca mai vin trei in septembrie si gata primul lot,pfoaa cat a mai durat.

   • F-16 monoloc are aceleasi dimension cu bilocul. Dar acesta din urmà are capacitatea rezervorului redusà. Iar consumul motorului F-100 în post-combustie este de patru ori mai mare decât în regim sec. Practic în mai putin de 10 minute ar consuma toatà rezerva internà pe biloc.

    Orice sarcini atârnate pe aripi diminuazà capacitatea manevrierà si viteza maximà. ïn principiu, pilotii trag mai putin de avion când este încàrcat (nu trageti domnule Semaca cà o spun, pe Rafale încàrcàturile sunt contabilizate în timp real de calculatorul director de zbor si limiteazà automat evolutiile avionului)
    Treaba cu timpul scurt de zbor pe rezervor intern în postcombustie este valabil si pentru Rafale. De unde interesul supercroazierei (pe care o are si Rafale).

     • Asta înseamnà cà are 3 minute în plus cu postcombustia 🙂

      • tot nu inteleg de ce le tin tot timpul atasate mai ales ca in misiune ele sunt largate.

       • psycho, consumul de kerozen e partea de umbrà a aviatiei militare pentru fanii care se entuziasmeazà de performantele avionului lor favorit, fie el si Rafale:-)

        Cum îi agàti încàrcàtura de luptà (chiar si în intern), avionul devine mai putin agil si cu poerformante (vitezà si razà de actiune) mult mai scàzute decât pe o fisà wikipedia.

        Cât despre rezervoarele largabile, ele sunt largate doar în caz de necesitate, chiar în misiune realà de luptà (sà fugà mai repede sau sà aibà agilitate sporità).

        Cât despre F-16, poti sà te amuzi cu urmàtoarele date, care îti pot da o idee de cât poate sà ràmânà în aer, cu sau fàrà rezervoare suplimentare.

        rezervor intern la A 4000 l
        rezervor intern la B 3300 l

        rezervoarele sub aripi 1400 l X 2 = 2800 l

        consum 1600 l/h la 800 km/h fàrà încàrcàturà (nici màcar rezervoare) si la 30 000 de picioare

        6270 l/h spre Mach 1 cu rezervoare externe

        27000 l/h postcombustie actionatà

    • acum sa ne fie cu iertare,falconul are o varsta pe langa rafale.

 56. Sa inteleg ca luam si NASAM?
  http://isp.forter.ro/tehnica-militara/299
  Se face prezentarea la Cobra si Patriot-ambele anuntate ca viitoare achizitii langa nasam-la prezentarea Nasam scrie ca e pe deplin interoperabil cu Patriot si Hawk.
  Stie cineva mai mult?

  • „să reducă cheltuielile din domeniul apărării de la 4,7% din PIB în 2016 la 2,9% din PIB în 2019”

   O asemenea reducere e drastica. Mai ramane de vazut daca reducerea asta vine colac peste pupaza cu reducerea PIB-ului. Oficial, ei zic ca anul asta creste, ca le bubuie economia etc. Dar tot oficial ziceau ca a scazut doar cu vreo 4 la suta anul trecut, cand neoficial cineva de acolo declara ca de fapt scaderea e de 9,2 la suta !! Asadar daca pastram proportiile, si „cresterea” de anul asta ar putea fi de fapt o minciuna.

   Cum PIB-ul a scazut drastic anul trecut (1), avand in vedere ca probabil scade sau stagneaza si anul acesta (2), coroborat cu posibilitatea reala a scaderii si in 2018 datorita sanctiunilor economice (3), plus reducerea grosolana a procentului alocat apararii (4) si totul combinat cu devalorizarea rublei (5), eu as zice ca in termeni reale, intr-o valuta forte gen euro sau dolar, bugetul rusesc al apararii a scazut si va mai scadea cu mult mai mult de 50%, poate chiar mai mult si de 100%. Doar rubla s-a devalorizat imens in ultimii ani, un articol din ianuarie 2016 spune „Din 2013 până astăzi moneda rusească a pierdut 64% din valoare” insa noi suntem azi in august 2017.

   Ramane de vazut cum vor afecta aceste reduceri uriase flota lor de la Marea Neagra; cam greu sa te plimbi cu 9 submarine (6 + 3) sprijinite de avioane, fregate si elicoptere cand ti se taie bugetul in halul ala. La fel, ramane de vazut cati bani vor mai pompa in situatia imposibila din Transnistria, trupele alea nu pot fi nici sprijinite si nici aprovizionate, daca ar avea un dram de minte le-ar evacua in sfarsit de acolo, altfel vor aparea cazuri de canibalism 😉

   Le doresc un calduros hai noroc si la mai mare, o scadere de 10% a PIB/an, continuarea devalorizarii rublei si un buget pt aparare de 2%, ca-n NATO.

   Ramane de vazut

   • „bugetul rusesc al apararii a scazut si va mai scadea cu mult mai mult de 50%, poate chiar mai mult si de 100%.”

    Parcà îi dau dreptate lui Ghità, nu stiu cum le ai cu procentele. Un buget de apàrare care scade „cu mai mult de 100%” devine negativ, adicà nu numai cà armata nu primeste nimic pentru functionare si echipare, dar mai si varsà o contributie la bugetul general.

    • Ai dreptate, ma exprim gresit. Reformulez: o reducere la mai putin de jumatate sau o treime a sumei anuale exprimata intr-o moneda stabila, de ex. euro sau dolar american.

 57. Achiziția corvetelor multirol: nu mai este nominalizat grupul olandez Damen, teoretic ar putea fi doi competitori. În contract ar putea intra și modernizarea fregatelor Maria și Ferdinand

  Ministerul Apărării Naționale a elaborat un nou proiect de HG de aprobare a procedurii de achiziție de corvete multifuncționale pentru forțele navale românești, care, spre deosebire de cea similară adoptată de fostul Guvern Cioloș în decembrie anul trecut și abrogată între timp ca urmare a nepronunțării Parlamentului asupra ei, nu mai face referire directă la grupul olandez Damen, deținătorul șantierului omonim de la Galați, ca unic invitat la negocieri, ci prevede posibilitatea teoretică ca statul român să aleagă din ofertele a doi operatori economici. „În etapa de dialog vor fi calificați maximum doi operatori economici care îndeplinesc criteriile (…) și selectați în baza unui clasament realizat conform criteriilor capacitatea economică și financiară a operatorului economic (pondere 40%) și capacitatea tehnică sau profesională a operatorului economic (ponderea 60%)”, se arată în documentul citat. În competiție vor putea intra doar companii din state membre NATO, care au în portofoliu nave similare construite și livrate până la data inițierii procedurii de achiziție. În schimb, este menținută exigența ca navele să fie construite și dotate pe un șantier de profil din România, precum și cea privind „consolidarea/dezvoltarea unui centru de mentenanță pe teritoriul național, dispus la Marea Neagră sau/și pe Dunărea maritimă, pentru executarea lucrărilor de mentenanță a navelor forțelor navale române”.

  https://www.profit.ro/stiri/politic/achizitia-corvetelor-multirol-nu-mai-este-nominalizat-grupul-olandez-damen-teoretic-ar-putea-fi-doi-competitori-in-contract-ar-putea-intra-si-modernizarea-fregatelor-maria-si-ferdinand-17151783

  • Din nota de fundamentare:
   „Totodată, furnizarea corvetelor poate impune ca anumite echipamente, muniţii şi servicii conexe acestora, care pot fi livrate doar prin acorduri/contracte atribuite de un guvern altui guvern, datorită caracterului sensibil al acestora, să constituie responsabilitatea părţii române şi să fie puse la dispoziţia furnizorului ca material client. ”
   Să însemne asta că se gândesc la altceva în loc de exocet / Mica? Poate harpoon plus altceva pt SHORAD?

   • capatu satului

    irelevant,
    la psd prea multi neuroni obositi dauneaza grav inzestrarii,
    dupa ce l-au facut pe ciolos cu ou si cu otet ca nu stie nimik si ca vrea sa faca o ilegalitate prin demararea porocedurii de cumparare curvete prin HG,
    loazele comuniste saruta ceea ce inainte au scuipat,
    wc 3 tv si restu nu au timp sa observe ce se intampla, iar tembeliziunea nationala a fost trecuta direct in subordinea lui felics dupa plantarea angajatilor sai in prime time

    apoi, din anexe si nota de fundamentare,
    procedura pana la semnare dureaza minim un an,
    de la semnare prima curveta trebuie construita in maxim 3 ani, iar cele 4 in maxim 7 ani,
    asta insemna 8 ani,

    peste 8 ani tovarashii de la rasarit ai actualilor comunishti cu fata umana se baga distrugatoare lider in productie la rusi,
    fara sa mai iau in calcul posibilitatea intrarii kalina in constructie si rachetele hipersonice,
    exocet/mica de azi peste 8 ani o sa fie out of order,

    o sa ne dotam iara cu tehnologia de ieri pt. un eventual conflict pt. resursele din MN vandute de tradiceanu cui a vrut el,

    rusine psd, gloata de loaze fara nici un pic de demnitate,
    iubesc tradarea dar urasc pe tradatori

 58. https://www.facebook.com/tiberiu.fratila/posts/10214321343451302
  Cuvintarea amiralului Tiberi Fratila, cu prilejul trecerii in rezerva. Meritacitita, si inteleasa. Mai ales motivele. Daca un amiral spunea asa ceva, ce ar mai putea spune ceilalti, mai mici?
  Parerea mea, hic…

  • Multam Sharky, am citit-o. Dumnezeu sa-i dea o pensie lunga sanatoasa!

   • Cat ar fi fost de greu sa iasa cineva din Marele Stat Major (daca din minister nu vrea sa iasa nimeni) si sa spuna ca o pensie de general/ amiral este de X lei si nu trebuie confundata cu pensiile magistratilor militari care sunt la fel de foarte mari precum cele ale magistratilor civili ?
    Ce e de retinut, si politicienii ar trebui sa bage la cap, este ca e prima data cand militarii spun pe sleau ca nu au incredere in ei (nu ca n-as fi banuit).
    In situatia din zona noastra asta e tot ce ne mai lipsea.

    • ma gandesc ca domul amiral ar trebui sa fie dezamagit intai de halul marinei militare pe care acum o paraseste….dar asa sunt eu mai romantic.
     strict pe subiect,toate pensiile din sistemul public mai mari de 1000€ ar trebui taiate si readuse la normal.numai vorbesc de cumul de pensie cu salar sau mai multe pensii pe persoana care trebuiesc anulate.
     ps.eu unul nu ma ingrijorez de bunastarea domnului amiral,sa fie sanatos ca in rest are toate usile deschise pe unde merge?

     • sunt curios cum a trecut domul amiral peste tranzitie,coplaps economic si criza economica…eu stiu cum am trecut si ce a presupus personal pentru mine.

     • Psycho, tu stii sa citesti? Banuiesc ca stii, ca doar scrii p-acilea. Daca stii, tu intelegi ceea ce citesti? Ai citit ce functii a ocupat amiralul in ultimii ani? Sau ai citit din din doua in trei randuri, si gata, ai tras miraculoasa concluzie…Ce are sula cu prefectura?
      parerea mea, hic…

      • mai omule,fratele meu alb in uniforma….pentru niste militari de cariera care au depus un juramant si sunt primii care intra in foc aveti un stomac prea subtire.
       pai eu daca ma dezamageam de cate ori am fost dezamagit eram lut de ulcele cu muuuulti ani in urma.
       domul amiral vorbeste de armata romana la marasesti,pai strict pe armata ea nu prea mai exista…armata au fost romanii recrutati de la plug,adica civili .armata pregatita a sucombat mult prea devreme,condusa tot de generali.
       domnul amiral are o dezamagire vis a vis de poiliticieni…vax albina,cei mai buni prieteni ai uniformei de cand lumea si pamantul in romania.iar nemultumirea este strict legata de venituri.
       exemplul prezentat este o stare de fapt mult mai veche care pana acum nu deranja,dar acum domnul amiral tine sa ne explice ce venituri legale pe contributie are cand toata sandramaua pensiilor si salariilor speciale se clatina…oare se sintea cu musca pe caciula?eu cu ce sunt dator domnului amiral ca de contribuit contribui de la 20 de ani(1999),muncesc zi de zi,365 de zile pe an,concedii si zile libere dupa posibilitati(aproape deloc) ,spoliat in spitale si administratie si la dracu tot merg inainte nu ma dezamagesc,nu am timp….altii au.
       mesajul domnului amiral este strict pentru breasla ,tara si romanul de rand nu apar sau nu au loc in el…altele sunt prioritatile.
       ma rog,eu nu rezonez la postari siropoase ca a domnului amiral…viata ma calit si lacrimi numai am din tranzitie.

 59. CH-101 japonez prabusit: https://www.youtube.com/watch?v=uNKnhhnFyjg

  „A Japan Maritime Self-Defense Force CH-101 helicopter crashed at the Iwakuni today while undergoing sling load operation. Three on board suffered light injuries.”

 60. MIG-urile 29 ale Republicii Moldova inspectate de Igor Dodon.

  https://www.youtube.com/watch?v=BMc1WkTOSTs

 61. CNA amână luarea unei decizii privind deschiderea unei televiziuni de propagandă rusă în România
  http://romanialibera.ro/actualitate/eveniment/cna-amana-luarea-unei-decizii-privind-deschiderea-unei-televiziuni-pro-ruse-in-romania-464570
  \\
  Taiwan develops new compact loitering guided weapon

  „The new loitering munition system detects, attacks and destroys enemy radar emitters, hitting them with high hit accuracy. The suicide drone is a “Fire-and-Forget” all-weather, day/night autonomous weapon system, launched from a ground vehicle behind the battle zone. It has a maximum speed 185 km/h and its range is near 300 km.”
  http://defence-blog.com/news/taiwan-develops-new-compact-loitering-guided-weapon.html

  Am dubi ca se pot apropia cu asa ceva de un radar care are AA…
  \\
  Stryker Dragoon 30 mm – Live-Fire Closeup
  https://www.youtube.com/watch?v=Cu9Wjj43kcA

 62. Departamentul de Stat al SUA aproba vanzarea catre Romania de sisteme americane de rachete HIMARS, in valoare de 1,25 mld. dolari, anunta Pentagonul

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21959740-departamentul-stat-sua-aproba-vanzarea-catre-romania-sisteme-americane-rachete-himars-valoare-1-25-mld-dolari-anunta-pentagonul.htm

 63. „Viziunea” unui hipermarket: Melescanu: Am facut o oferta pentru relocarea in Romania a 1.942 de refugiati
  http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-21959445-teodor-melescanu-facut-oferta-pentru-relocarea-romania-1-942-refugiati.htm

  In Bercelona unele partide primeau bani din OM ca sa militeze pt. aducerea de imigranti. Dupa instructorii islamisti ai diferitelor state (imamii) incepeau instructia si fidelizarea lor (radicalizare) ca apoi acei oameni sa fie folositi de tarile care au reusit fidelizarea in diferite scopuri, Atat de simplu, nimic nu este gratis.
  Numai ca fiind radicalizati erau foarte usor de preluati de diferite organizati teroriste.

  Cum a ajuns Catalonia fieful jihadistilor din Spania

  „Provincia Catalonia concentreaza cea mai intensa activitate a militantilor islamici dintre toate zonele din Spania, aici gasindu-se si jumatate dintre centrele islamice de invatatura si rugaciune din toata tara, noteaza publicatia La Vanguardia. In ultimii cinci ani autoritatile au efectuat 30 de operatiuni impotriva comando-urilor jihadiste, arestand 62 de persoane in Catalonia.”
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-21958609-cum-ajuns-catalonia-fie-capitala-jihadistilor-din-spania.htm
  \\
  Viziunea unui stat: Omuleti verzi trebuie opriti:
  Ministrul bulgar al apararii: Vom folosi armata la granita cu Turcia pentru a opri migrantii ilegali
  „Bulgaria va utiliza in viitor armata pentru a-si apara frontiera cu Turcia”, a declarat vicepremierul si ministru bulgar al apararii, Krasimir Karakaceanov, intr-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, transmite Rador.

  „Frontiera dintre cele doua state va fi impartita in cinci zone, fiecare dintre acestea va fi aparata de soldati inarmati. Printre ei se vor afla si unitati speciale”, a adaugat Karakaceanov. 

  „Nu putem permite ca traversarea ilegala a frontierelor Europei sa continue”, a subliniat ministrul bulgar al apararii, sustinand ca UE si NATO trebuie sa trimita misiuni militare in Italia si Grecia, daca este necesar, pentru a proteja frontiera externa a UE si prin forta militara.

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-21958857-ministrul-bulgar-apararii-vom-folosi-armata-granita-turcia-pentru-opri-migrantii-ilegali.htm
  \\
  LEBANON: Lebanese army announces start of military offensive to clear ISIS militants from frontier with Syria – AP
  \\
  Erdogan îi îndeamnă pe turcii din Germania să voteze împotriva creștin-democraților, social-democraților și verzilor

  • 1- Melescanu e un idiot.
   2- Degeaba trimit bulgarii armata daca nu au voie sa traga.

   • 1. Cred ca altul ar fi cuvantul mai potrivit.
    2. Bulgari au organizat detasamente paramilare „de partizani” si nationalistii (multi fosti militari si da, serviciile speciale bulgare nu au nici un amestec iar Mos Craciun exista) care stau camuflate prin padurile de la granita cu Turicia si fac pe ursul, sperind/impingand imigranti inapoi spre Turcia. Cand nu este posibil ii mai si alearga si ii predau politiei.

    Militarii pot fi folositi in acelasi mod ca paramilitarii, sa descurajeje si sa impinga imigranti in Turcia. Nu este neparat nevoie sa traga (desi tragi doar cand ai victime, nu?..) caci scadalul va fi imens, poti folosi dispozitive pirotehnice (de la petarde la grenade flash/bang sau lacrimogene), reflectoare, difuzoare, caini, etc.
    \\
    Sa vi cu propuneri de a primii alti imigranti decat cota stabilita de UE, cand sti prea bine cum este folosita, de diferitele tari si organizatii radicale ori teroriste, populatia musulmana si ce bataie este in cele trei mari blocuri islamiste care sa ii radicalizeze mai rapid si astfel sa ii fidelizeze este inconstienta crasa.

    Cand multe tari folosesc multe miliarde de dolari si instrumentele unui stat in a radicaliza, cum credeti ca o sa puteti sa protejati acea comunitate. In momentul cand o sa creasca nu o sa o mai puteti „controla” si ea o sa va controleze pe voi, de fapt statele din spatele lor.
    Inconstient ei devin omuleti verzi. Asa inconstienta crasa devina vecina cu altceva.

    In Franta angentii unei tari au fost descoperiti agitandu-si propria minoritate, daca sa miscau mai cu talent poate francezii se trezeau cu o revolta… (cum eu am scris primul despre aceasta arma hibrida si ei dupa au testat-o este clar ca au ciiti aici 🙂 ).
    Oricum Franta, Suedia, Germania, UK vor deveni puteri nefunctionale datorita imigratiei. Niste simpli pioni in mana oricui poate controla radicalii.

    Aparati tara nu utopiile.

  • Uraaa ! Vom avea si noi falitii nostri ! Avangarda !

   • Cand scapam de ramolitul asta? Am vazut si pe TVR o tinerica ce isi desfasura un ONG pt. tinut in brate femeile musulmane. Foarte convinsa de menirea ei. Imi aduce aminte de expresia celebra a lui Lenin – idiotii utili. Utili altora, nu noua.

  • barcelona este fieful neocomunistilor,stangistilor si socialistilor spanioli.

 64. Fabrica de munitie mortiere a ISIS in Raqqa:
  https://www.youtube.com/watch?v=b4o7qgndF5Y
  \\
  Iraq launched liberation of northern multi-ethnic TalAfar city from ISIS with USA in the air: „Surrender or die” said Iraq PM to militants

  Over 40,000 Iraqi soldiers believed to be participating in the military operation.
  \\
  „The ASF’s educational institutions and research units will present about 50 new development projects at the Army 2017 forum, including advanced fixed- and rotary-wing unmanned aerial vehicles (UAV) for various purposes, flying laboratories, and the newest SIGINT stations,” the Russian Ministry of Defense said.
  https://armyrecognition.com/army-2017_show_daily_news_coverage_report/russian_aerospace_forces_new_drones_uavs_army-2017_11908171.html

  • Dacà ar fi sà te limitezi la titlu, este umoristic. Dar putinele rânduri vizibile din articol dà ràspunsul. Efectiv, la epoca detectiilor sofisticate si loviturilor de la mare distantà, e mai bine sà pregàtesti zone de refugiu submarine decât baze superbetonate.

   • Nu sunt primii care au idei de gen. In epoca razboiului rece si americanii cochetau cu ideea construirii unor baze submarine pentru…submarine.

 65. McCain l-a urmat pe Fitzgerald si a facut buf: US Navy ship collides with oil tanker off Singapore
  http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-40995829
  In ritmul asta scapa repede de ele… Totusi ceva nu e in regula in US Navy.

  • Aaaa, deci asa arata arogantul cu mesajul de aici:

   https://www.rumaniamilitary.ro/40788-2#comment-177556

   Merita sa citesti si ce raspunsuri a primit. Ce figura are…

   • Putin imi pasa de individul asta, pe mine ma frapeaza stirea, de parca am avea de ales intre mai multe centre de intretinerea avioanelor si e greu de ales. Daca americanii chiar cred in Aerostar de ce mai ezita guvernantii?!

    • Poate pentru ca sunt tradatori… sa nu uitam ca grupul aflat acum la putere a anulat licitatiile si pregatirile in domeniul apararii pe care le-a gasit cand a ajuns la (prima) guvernare. Sa nu uitam ca ei au facut un scandal monstru cu corvetele, ca nu se poate asa ceva, cum adica, 1,6 miliarde de euro pentru doar 4 nave? Iar acum dupa un an de zile vin cu propunerea de…. 4 corvete pentru 1,6 miliarde.

     Acelasi grup de interese facea pe desteptu’ acum cativa ani spunandu-ne „da’ si care e problema daca sunt rusi, nu putem privatiza la rusi ?”. La scura vreme dupa asta, „investitorii” rusi ne-au topit niste fabrici.

     O directoare pusa de ei cu nume de planta a refuzat pur si simplu colaborari industriale cu profil militar cu oameni din alte tari. La niste luni dupa asta, altii au acceptat, de exemplu polonezii.

     Tot ei au promis ca dau 2 la suta pt aparare si au alocat sumele „daca reusesc cei din minister sa le cheltuie, daca nu…”. Liderul lor l-a sfatuit pe Ciuca sa nu faca gura mare despre rachete Patriot ca nu s-a decis cumpararea lor. Ete pleosc ca acum dupa cateva luni, brusc, s-a decis. Ca sa vezi…

     Ce vreau eu sa subliniez este ca nu e doar o impresie sau o suspiciune ca astia sunt pur si simplu tradatori. Pe mine nu ma mira ca ezita, de fapt trag de timp sau se fac ca ploua.

     Au reusit sa amane cu 1 an corvetele, au reusit sa anuleze diverse licitatii iar HIMARS-ul practic le-a fost bagat pe gat, cu forta. Nu ti se pare ciudat cat de vocal era Dragnea acum cateva luni de cate ori era vorba de F-16, corvete sau Patriot, si „cat de silentios tace” acum cand e vorba despre F-16, corvete, PAC-3, HIMARS, elicoptere si altele?

     Sunt pur si simplu tradatori, intr-o tara cu servicii secrete cat de cat functionale astia toti erau dovediti cu dosar de 300 de pagini fiecare, cu zeci de ore de inregistrari video si audio si erau demult judecati, ba chiar bagati la zdup pe viata.

     A, stai, de fapt de asta si incearca sa scape, doar de Justitie se leaga de cativa ani incoace, de DNA, de ANI, vor si fac schimbari la conducerea SRI, SIE, DGIA, DGIPI, cauta arhive, etc…

     Ne invartim in cerc 🙁 Din pacate au si sprijinul popular, lumea ii voteaza si le inghite pe nemestecate toate circurile astea ieftine cu oricine li se opune.

 66. http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/unul-din-4-tineri-romani-nu-muncec-te-1200-nu-merita-daca-fumezi-c-i-bei-suc.html

  Cica generatia NEET le zice acum. La spanionli le zicea ne-ne (ne trabajar ne estudiar, nu stiu daca asa se scrie/zice corect).

  O generatie de cocalari pe banii lu’ mami si tati, ce zic eu de ani de zile. Pe mine ma distreaza blondul ala, ce voce are, aia numai voce de barbat nu e, ce freza, ce tenisi are, ce figura… Lu’ ala ii spui ca e prost si incepe sa planga, dupa care isi suna un prieten si plange la telefon, apoi posteaza pe Facebook ca e victima, primeste like-uri de la ai lui, dupa care de necaz baga ceva in vena 🙂 Auzi la el, cica IT pe bani buni.

  Imi aminteste de un cunoscut de-al meu care cand implinise 18 ani visa ca intr-o luna va lucra ca programator pe 5000 de euro. Nu stiu de unde a scos cifra de 5000 de euro dar in Romania trebuie sa fii Steve Jobs ca sa primesti 22 000 lei/luna, nu stiu cine ti-ar da banii aia, daca cineva totusi ti-ar oferi un asemenea salariu inseamna ca ai o idee geniala asa ca mai bine iti faci singur firma si faci milioane… si oricum, greu de imaginat asa ceva pentru un tonomac de 18 ani care abia a trecut bacul cu note mici si care habar nu are despre ce vorbeste.

  Cocalar Power!

  Problema nu e noua deloc, doar devine din ce in ce mai vizibila fiindca cocalarii de ieri au imbatranit, sunt tot cocalari in schimb apar an de an altii noi. Iata si o amintire din 2009 care descrie un asemenea personaj 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=DkUDP_PDPbk

 67. Un episod special din seria The Great War care vorbeste despre armele usoare ale Romaniei in timpul Primului Razboi Mondial:
  https://www.youtube.com/watch?v=puipcp5eS_4
  Pt. cei ce nu stiu, seria The Great War reproduce evenimentele saptamanale ce au avut loc de-a lungul Primului Razboi Mondial. Recomand seria.
  Iar pentru pasionatii de theorycrafting militar, un site pe care de-abia l-am descoperit:
  http://soapbox.manywords.press/2017/08/22/resurrected-weapons-losatkemckem/

 68. Ma uitam la frumusestile astea de Corsair si ma gandeam: la cat de sus au fuselajul, asa ar merge acolo o racheta antinava ……
  Poate sa nu fie neaparat LRASM dar ceva mai affordable, gen NSM, RBS-15, ar merge ca focul.
  Nici macar n-ai nevoie sa montezi radar pe avion.
  Iti trebuie un sustem de pozitionare si un bloc modern de comunicatii care sa-ti permita sa primesti de la sol informatii despre coordonatele tintei si sa le incarci in memoria rachetei. Apoi ii dai drumul si o intinzi de acolo.
  https://www.youtube.com/watch?v=qg-xa52udO8

 69. Cum este o poveste din ciclul indian (ciclu lung), poate trebuie luatà ca atare, dar un jurnal indian din domeniul militar afirmà cà este bine informat cà :

  – vor fi în curând comandate alte cel putin 36 Rafale
  – cà marina indianà, pentru 56 avioane îmbarcate, priveste mai mult spre Advanced SuperHornet sau Rafale M.
  http://www.indiastrategic.in/2017/08/21/iaf-to-get-another-36-rafale-combat-aircraft/

  • Nimic nou, comanda pt inca 36 de Rafale, pt fortele aeriene, era sa vina, iar cele 56 de avioane pt marina vor fi Rafale sau SuperHornet, sper eu sa fie destepti si sa cumpere Rafale…

 70. Hopsasa !
  http://romanialibera.ro/societate/sanatate/guvernul-vrea-sa-treaca-institutul-cantacuzino-la-ministerul-apararii-465581
  Ori pun priciorul in prag, ori baga institutul sub control militar, ca sa nu mai ciripeasca nimeni pana-l lichideaza.

 71. De la Tutuianu citire: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21966465-adrian-tutuianu-institutul-cantacuzino-transformat-unitate-militara-trei-saptamani.htm

  Oare de ce vor sa il transforme in unitate militara? Ne apucam de mesterit la arme bio?

  • E mai ușor sa i dea ajutor de stat așa.

   • Si sa fie mai usor de pazit”:
    „In maxim o luna Institutul Cantacuzino sa devina parte componenta a Ministerului Apararii nationale, pentru ca cu specialistii de acolo ne-am lamurit, poate cu o mana mai de fier, mai militarizata o sa aiba rezultate”, a cerut premierul Mihai Tudose ministrului Sanatatii, Florian Bodog, si ministrului Apararii, Adrian Tutuianu.”

    Daca se apuca de produs vaccinuri se deranjeaza interese de zeci poate sute de milioane euro anual…..
    Cam orice investitie s-ar face acolo in cativa ani se recupereaza (daca ar rezista presiunilor).

 72. The Syrian Observatory: SDF controls 60% of al-Raqqa.

  Amount of districts/neighbourhoods captured by SDF from ISIS in Raqqa city: 15.
  \\
  Irak-Tal Afar: Counter Terrorism Forces have captured the southern Kefah neighbourhood on the SW axis

  Iraqi Forces capture North Kifah neighborhood in Telafar
  \\
  Syria’s military develops new weapon station against drones

  „The Syrian weapon station is currently armed with a 12.7 mm belt-fed machine gun (MG) and 90 mm Osa anti-tank missile. The weapon station’s sensor pod is mounted on the center side and consists of an electro-optical system and thermal imaging night camera.

  http://defence-blog.com/army/syrias-military-develops-new-weapon-station-against-drones.html
  \\
  ​A crescut numarul refugiatilor care ajung in Romania. Marea Neagra si nord-vestul tarii, principalele porti de intrare
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21965237-crescut-numarul-refugiatilor-care-ajung-romania-marea-neagra-nord-vestul-tarii-principalele-porti-intrare.htm
  \\
  New strike footage of apparent Iranian Shahed-129 drone strikes in support of Sayyid al-Shuhada
  https://www.youtube.com/watch?v=jGwGs8-

  • http://syria.liveuamap.com/
   https://en.wikipedia.org/wiki/File:Syrian_Civil_War_map.svg
   din ce se vede mai sus, se pare ca majoritar kurzii controleaza al-Raqqah… parca in 2015 nu eram atat de sigur ca vor reusi, desi erau cei mai in masura sa o faca:
   https://www.rumaniamilitary.ro/siria-incotro
   „Un lucru este clar cu privire la harta Siriei, si anume ca cine controleaza Ar-Raqqah va controla o importanta intersectie a rutelor de aprovizionare si de asemenea (alaturi de Deir-ez-Zor) cursul de apa cel mai important al tarii, fluviul Eufrat. In urma consolidarii frontului kurd de la sfarsitul lui iulie, acestia s-au apropiat de Ar-Raqqah, insa e posibil sa nu aiba inca resursele necesare sa atace localitatea.”

   Si sunt destul de aproape sa faca jonctiunea si cu ai lor din vest, langa Al-Bab.

   • urmeaza cat de curand mutarea turcilor 🙂

   • Succesul de pana acum se datoreaza, in cea mai mare masura, ajutorului masiv primit de la americani: masini, armament, instructori, FOS, suport aerian si artilerie, etc. Cand ofesiva se impotmolea veneau camioanele cu ajutoare de la americani. De aici se pot trage cateva concluzii si nu prea incurajatore pt. un stat kurd independent, cel putin nu pt. moment*

    Pt. US si Europa eliminarea ISIS in primul rand din Raqqa, era importanta atat practic cat si simbolistic fiind capitala neoficiala a ISIS, o mare lovitura de imagine. Alt motiv, una din promisiunile din campanie a lui DJT a fost distrugerea ISIS era normal sa fie si „capitala” eliberata.

    *Intradevar Raqqa este importanta „controland” (mai mult sau mai putin) atat conductele cu petrol cat si apa. La un moment dat erau in zona rafinari mobile (calitatea rafinarii variaza si este slaba fata de cele ale lui Asad dar ar putea fi o sursa de venit avand in vedere ca ei deja detin campuri petrolifere si de gaz).

    Deir-ez-Zor si ce este la sud de el sunt si mai importante in vecinatate sunt campurile petrolifere si rafinarii „mobile” (cate or mai fi.). Cine pune mana pe ele va controla ceva din economia Siriei (mai conteaza si in ce stare vor fi dar, in principiu, se pot „repara”).

    Daca se adevereste, am indoieli, s-ar putea sa fie o impartire a zonei Deir-ez-Zor intre kurzi si Asad. Orasul nu cred ca il pot lua ci ii intereseaza campurile de petrol din nord si vest de el dar este foarte complicat:
    U.S.-Backed Forces to Start Offensive for Syria’s Deir Al-Zor Soon: SDF Official

 73. Cica maine se va semna un memorandum de cooperare intre ELMEC Ploiesti si MBDA . Totul in cadrul vizitei lui Macron in Romania . Asa spunea ministrul economiei la Antena 3

 74. Ar fi o chestie sa luam VL-MICA…Era cat pe-aici sa luam pe timpul lui Base,poate cine stie!Mistral au ungurii de cativa ani,sunt multumiti de ele.

 75. Crotale…merge,insa prefer VL-MICA. Am fost foarte aproape sa-l luam,mai degraba reluam de unde-am ramas. Si fiindca-i seara putem visa-poate bagam si niste Cesar,ceva Exocet si VBL?

 76. Mariuse,te rog,nu-mi fa pofta cu astea,ar fi cu muult peste „modestele” mele vise?☺Nu,nuu,nu indraznesc a ma arunca,da’ da Doamne sa ai dreptate?Io nu ma supar,ba din contra!

 77. Un memorandum are o forta juridica redusa. este doar o scrisoare de intentie, de genul hai sa semnam ceva, ca sa nu spuneti ca ati venit degeaba. Nu e constrangator, si poate fi ignorat pe viitor daca nu se doreste concretizarea afacerii.
  Daca era ceva serios se semna un contract, un acord interstatal, etc
  Stiti si voi ca vom merge pe mana americanilor la apararea AA